Cura de „edenizare” + documentar (RO)

-->

CURA DE „EDENIZARE”
Recent, s-a lansat la Botoșani cartea cu titlul Manual edenic de medicină naturistă profilactică și terapeutică semnată dr. Doru Marian Laza. La lansare au fost prezenți câțiva căutători ai unui stil de viață bio/eco. Cadru generos, protocolar și un autor cu un CV care-l recomandă ca pe un bun cunoscător al terapiilor alternative sau complementare. Remediile naturiste sunt din ce în ce mai folosite, deoarece sunt mai puțin invazive și nu necesită neapărat anumite recomandări. Cine nu a auzit de mușețel sau de rostopască, precum și de alte leacuri constituite în ceaiuri, infuzii, decocturi sau tincturi de tot felul. Ei bine, nu tot ce-i la îndemână e și folosit și probabil evoluția tehnologică și oferta variată a produselor farmaceutice ne-au făcut să preferăm produsele de sinteză. Doctorul Laza este binecunoscut publicului datorită celor 11 ani  pe care i-a trăit împreună cu familia în clinica „Eden” din Breaza, în compania celor atinși de boală. Terapia lui se adresează în egală măsură spiritului, sufletului și trupului. „Nu există obiectiv mai nobil decât acela de a-ți dedica viața salvării celor ce suferă din cauza neștiinței sau neputinței”, mărturisește el.

Îndepărtarea de mama natură ne-a afectat pe fiecare dintre noi, boala și suferința nefiind altceva decât distrugerea pe verticală a relației noastre cu Divinitatea. Natura umană implică atât trupul, cât și spiritul. Aceasta înseamnă că prin tratarea sufletului se poate ajunge la vindecarea corpului. Pornind de la observația că orice îmbolnăvire se datorează într-o măsură mai mică sau mai mare alterării legăturii între om și Divinitate, dr. Laza promovează sacroterapia ca metodă eficientă de înlăturare a suferințelor trupești și sufletești. Rugăciunea grăbește substanțial vindecarea corpului. Pe plan fizic, ea declanșează un proces de destindere, prin încetinirea ritmului cardiac și respirator, scăderea presiunii arteriale și diminuarea nevoii de oxigen. La nivel mental, înlătură angoasele și aduce o senzație de bine general. Doctorul Laza recomandă ferm posturile religioase. Aceste perioade de renunțare la alimentele de origine animală sau unele vicii ajută la detoxifierea și revitalizarea organismului, constituind un pas important în vindecarea multor boli. Viața ne aparține, iar prețul pe care-l plătim pentru ignoranța cu care ne tratăm trupul și sufletul se poate plăti scump, uneori tragic, prin moarte.

Autorul și-a prezentat lucrarea în Botoșani, pentru că și-a făcut debutul profesional în aceste locuri, în localitatea Hudești, iar bazele descoperirii și aplicării  fitoterapiei au fost puse aici. „Fitoterapia ar trebui să fie o prioritate medicală. E trist că lumea medicală n-are timp să comunice cu pacientul” spune dr. Laza. Faptul că le-a devenit confident pacienților săi, a făcut ca apropierea să fie și una sufletească, iar rezultatul terapiilor sale, miraculos.

Dr. Doru Laza, care are o experiență de peste 30 de ani în medicina naturistă, abordează în acest manual o paletă largă de boli, îmbinând armonios folosirea bogatului și binecuvântatului repertoriu naturist – dietă, plante, produse apicole, apă, aer, lut, cărbune, chinetoterapie – cu sacroterapia. Cei 11 ani în care a condus Centrul de sănătate și medicină preventivă „Eden”, Breaza, cu o pacientură de peste 6.000 de cazuri, cu o patologie diversă, s-au constituit într-un adevărat brand edenic în terapia bolilor. „Manualul  edenic de medicină naturistă, profilactică și terapeutică” este un exemplu al modului autentic de abordare naturistă a recuperării din boală. Iată câteva dintre capitolele lucrării, prezentate pe larg acelora care doresc, din necesitate sau profilactic, să aplice sau să descopere această lume: sacroterapia, plantele medicinale, dieta și remediile naturale în profilaxia și terapia bolilor.

Problema este că lumea modernă nu are timp să prepare toate astea. La birou, dacă faci comandă pentru masa de prânz, nu-ți aduce nimeni grâu fiert sau încolțit. Ce mâncăm totuși? Ei bine, dieta nu trebuie să fie o sperietoare, un chin, ci trebuie să mobilizeze oamenii, iar exemplul grăitor este însuși autorul și familia domniei sale. Autorul nu consumă carne de la 14 ani, iar copii lui nu au mâncat niciodată carne, fiind perfect sănătoși. Apiterapia, hidroterapia, cura cu argilă sau cu cărbunele de lemn, cura de soare sau de aer, reflexologia sunt tot atâtea alternative explicate și recomandate de medicul Laza.

„Cartea este concepută ca un instrument menit să îmbogățească experiența și cunoștințele celor  care, într-o lume dominată de mândria științei și intoxicată de medicamente și alimente pervertite, agresiv aditivate sau preparate din organisme modificate genetic, îndrăznesc să mai creadă și să se încreadă în Dumnezeu și, de asemenea, să practice medicina și stilul de viață edenic. Metodele de terapie naturistă prezentate în carte nu se substituie actului medical fundamentat științific și nu minimalizează rolul și importanța medicului în precizarea diagnosticului pacientului și în stabilirea schemei de terapie personalizată a bolii acestuia. Cartea nu încurajează nici automedicația, deoarece remediile naturiste nu sunt panacee. Mai mult, mesajul cărții este o invitație la colaborarea medicală interdisciplinară, având ca unic obiectiv profilaxia bolilor și recuperarea din boală a celor suferinzi: „Pentru a nu compromite medicina naturistă prin diletantismul tot mai prezent în acest compartiment al medicinii, este necesar ca aceasta să fie practicată cu competență și profesionalism, încurajând parteneriatul medic–pacient ca pe un tandem, necesar finalizării actului medical în beneficiul pacientului”, explică autorul. Manualul edenic de medicina naturistă este, în ansamblu, o lecție despre armonizarea cu mediul înconjurător, despre generozitatea naturii și a unui OM – doctorul Doru Laza.

Adventiștii - De ce sunt ei atât de longevivi? (RO)

„Adventiștii” este un documentar care prezintă viziunea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea cu privire la sănătate. Filmul începe cu cronologia Bisericii Adventiste, concentrându-se asupra unuia dintre fondatorii ei, celebra nutriționistă Ellen G. White. Apoi, regizorul Martin Doblmeier alocă o parte considerabilă descoperirilor medicale mai recente, cum ar fi transplantul inimii unui babuin la un copil, realizat la Centrul medical al Universității Loma Linda - California, precum şi progresele în domeniul chirurgiei robotice. În ansamblu, filmul explorează ceea ce Doblmeier vede ca fiind un paradox: o comunitate de credinţă conservatoare, care în același timp, se află în prima linie a tehnologiei medicale.

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *