Istoria cânepii + documentar (RO)

-->

ISTORIA CÂNEPII

Cânepa este o plantă originară din Asia Centrală, care s-a răspândit ulterior în China, India şi Europa. Cultivarea cânepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane şi cea mai veche direct atestată:

8000 î.e.n. - Conform Columbia History of the World, cea mai veche dovadă a industriei umane este o bucată de ţesătură de cânepă, veche de cca 8.000 de ani.

2.700 î.e.n. - Legendarul împărat chinez Shen Nung (Fermierul divin) include cânepa în cartea sa despre plantele de leac, considerată a fi primul text medical din lume. Cânepa este numită „o plantă superioară”, şi pe bună dreptate! Chinezii o foloseau în întregime, de la vârf şi până la rădăcini, în industria textilă, în medicină şi în alimentaţie.

1400 î.e.n. - Întrebuinţarea cânepii este atestată în India, în ceremoniile cultural-religioase şi certificată în scris în texte sanscrite datând din această perioadă. În opera medicală Sushruta, alcătuită înainte de anul 1000 î.e.n., se spunea că planta putea vindeca lepra.

800 î.e.n. - Sciţii aduc cânepa în Europa din Asia Centrală şi inventează coasa. În secolul V î.e.n., istoricul grec Herodot descrie veşmintele din ţesătură fină de cânepă din portul grecilor.

563 î.e.n. - Multe secte budiste cred că Gautama Buddha (563-483 î.e.n.) n-ar fi mâncat altceva decât seminţe şi frunze de cânepă vreme de 6 ani. Oricum, planta era pe atunci cultivată intensiv în nordul Indiei, unde se crede că el şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.

300 î.e.n. - Sunt construite apeductele romane, care transportă apa în oraşe. Se pare că aceste uimitoare realizări ale ingineriei au fost construite folosindu-se mortar de cânepă.

100 î.e.n. - Chinezii fabrică hârtie din materiale fibroase precum lemnul de dud, cânepa, cârpa, scoarţa ş.a. Anul 105 î.e.n. este adesea citat ca fiind anul descoperirii hârtiei de către un oficial al Curţii Chineze, Tsai Lun, deşi istoricii consideră astăzi că de fapt s-ar fi întâmplat cu 200 de ani mai devreme. Adăugarea cânepii la pulpa de lemn de dud a dus la fabricarea unei hârtii de o calitate mult mai bună, invenţie care s-a răspândit apoi în restul lumii, pe Drumul Mătăsii.

70 e.n. - Cânepa este cultivată pentru prima dată în Anglia. În jurul anului 400, cultura cânepii este bine statornicită.

100 e.n. - Medicul grec Dioscoride îi descrie multiplele întrebuinţări medicinale în opera sa în 5 volume, De Materia Medica. Îi atrag atenţia atât fibrele deosebit de puternice, cât şi proprietăţile medicinale. Pliniu cel Bătrân (23-79 e.n.) vorbește în opera sa, Naturalis Historia, despre întrebuinţările industriale ale cânepii, explicând şi cum trebuie cultivată.

565 e.n. - Dinastia Merovingienilor, care a domnit pe teritoriul Franţei şi Germaniei de astăzi, o înmormântează pe regina Adelgunde într-o ţesătură de cânepă deosebit de fină.

600 e.n. - În sudul Franţei este construit un pod dintr-un material făcut coji de cânepă în amestec cu var. Podul s-a pietrificat şi este solid chiar şi în ziua de azi.

800 e.n. - Carol cel Mare, fondatorul Sfântului Imperiu Roman, înaintează o lege privind cultivarea de cânepă.

1009 e.n. - Hârtia pe bază de cânepă ajunge, în sfârşit, şi în Europa, prin cultura arabă. Prima fabrică de hârtie este ridicată în Xativa, Spania. Fabricarea hârtiei continuă aici sub dominaţia maură până în anul 1244 e.n., când armatele europene îi alungă pe mauri. Pentru următorii 850 de ani, hârtia va fi fabricată mai ales din cânepă.

1100 e.n. - Cavalerii din Evul Mediu beau bere de cânepă.

1215 e.n. - Magna Carta, primul pas către o constituţie, este scrisă pe hârtie de cânepă.

1492 e.n. - Sforile şi velatura folosite de Columb la traversarea Atlanticului sunt confecţionate din cele mai solide şi lungi fibre, pe care numai cânepa le poate produce. Dacă ar fi fost folosite alte materiale, corăbiile nu ar fi rezistat acestei lungi şi periculoase călătorii.

1535 e.n. - Henric al VIII-lea, cel mai puternic dintre toţi monarhii britanici, înaintează un document care prevede că toţi proprietarii de pământ trebuie să cultive un acru de cânepă, în caz contrar, fiind sancţionaţi.

1564 e.n. - Regele Filip al Spaniei ordonă cultivarea cânepii pe tot teritoriul imperiului, din zona Argentinei zilelor noastre şi până în Oregon, urmând exemplul Reginei Elisabeta I, care promulgase o lege similară în Anglia.

1600 e.n. - Galilei, părintele astronomiei moderne, îşi face însemnările pe hârtie de cânepă.

1791 e.n. - Preşedintele George Washington stabileşte taxe de import pentru cânepă, pentru a încuraja industria autohtonă. Thomas Jefferson numeşte cânepa o necesitate pentru bunăstarea şi prosperitatea naţiunii şi recomandă fermierilor să cultive cânepă în loc de tutun iar G. Washington îndeamnă: „Bucuraţi-vă din plin de sămânţa de cânepă. Cultivaţi-o peste tot”.  

1941-1945 e.n. - Campania Cânepă pentru Victorie este iniţiată în SUA din cauza crizei rezervelor de cânepă din Japonia din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Fiind folosită pentru articole militare vitale (sfoară, pânză, haine), sunt oferite subvenţii cultivatorilor de cânepă, care sunt chiar scutiţi de serviciul militar, împreună cu fiii lor. Se produc filme promoţionale ca Hemp for Victory, care să ilustreze importanţa aşa-numitelor „grădini ale victoriei”. Ca urmare, numărul culturilor de cânepă crește de câteva mii de ori.

2001 e.n. - „Maşina cu cânepă” traversează America de Nord, folosind un combustibil biologic pe bază de cânepă (biodiesel). În scopul de a promova folosirea cânepii ca sursă alternativă de combustibil, maşina porneşte din Washington D.C. la data de 4 iulie 2001 şi se întoarce acasă pe 2 octombrie 2001, după ce străbate 10.000 de mile.


Sindicatul - Istoria marijuanei (The Union) (RO)

http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/06/istoria-canepii-documentar-ro.html


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Taximetristul și veverița + VIDEO
    15.07.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TAXIMETRISTUL ȘI VEVERIȚA Piotr Pankraty, un tânăr din Belarus, a găsit acum câțiva ani, pe când își efectua stagiul militar, un pui de…
  • Vacanță la conac
    02.09.2012 - 3 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 9/11 - Adevărul despre 11 septembrie 2001 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …
  • Lista E-urilor periculoase + VIDEO (RO)
    05.04.2012 - 2 Comments
    --> LISTA E-URILOR PERICULOASE Ca să vă faceți o idee despre cât de dăunătoare sunt anumite produse alimentare comercializate în…
  • OSHO despre politică + VIDEO (RO)
    20.12.2014 - 4 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0506632207"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; OSHO DESPRE POLITICĂ Lumea politicii se…
  • Dezvăluirea misterelor de la Cernobîl: Descoperiți 15 fapte despre cea mai gravă catastrofă nucleară din lume + BONUS
    08.08.2023 - 0 Comments
    Pătrundeți într-o lume învăluită în mister, unde tăcerea vorbește mai tare decât cuvintele, iar structurile abandonate șoptesc povești din trecut. Cuibărit în inima Ucrainei, Cernobîl este o amintire…
  • 9 motive pentru a începe să consumi unt de arahide
    13.10.2020 - 2 Comments
    Pierderea în greutate, prevenirea cancerului de sân, reducerea insomniei și mult mai multe - untul de arahide este o comoară naturală care poate promova multe schimbări pozitive în organism! Este…
  • Fast-food dă aceeași dependență ca și drogurile
    17.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FAST-FOOD DĂ ACEEAȘI DEPENDENȚĂ CA ȘI DROGURILE Într-un studiu publicat de Institutul Scripps Research din Florida, SUA, oamenii de…
  • 10 fapte fascinante despre orașul antic Pompei
    14.03.2023 - 0 Comments
    După erupția Muntelui Vezuviu din 24 august 79, întregul oraș Pompei din Golful Napoli a fost îngropat și uitat până la mijlocul secolului al XVIII-lea. Astăzi, Pompeiul este unul dintre cele mai…
  • Cât de mare este Google?
    03.01.2013 - 0 Comments
    --> CÂT DE MARE ESTE În 1999, când ideea de Internet era pe buzele tuturor, doi puști de 25 de ani își propuneau să realizeze un calculator la fel de complex ca acela din Star Trek,…
  • Efectul de piramidă + VIDEO
    29.04.2012 - 1 Comments
    --> EFECTUL DE PIRAMIDĂ „Totul se teme de timp, iar timpul se teme de piramidă” Mistere, curiozități, povești și legende, studii științifice și mai puțin științifice, supoziții…
  • Aspartamul - otrava cu zero calorii
    04.06.2015 - 0 Comments
    ASPARTAMUL – OTRAVA CU ZERO CALORII – Aspartamul este o substanţă care aduce prejudicii grave sănătăţii. Producătorii au ştiut de la început de pericolele acestei substanţe şi de faptul că ea…
  • Cum să trăiești 100 de ani + VIDEO
    31.03.2012 - 0 Comments
    --> CUM SĂ TRĂIEȘTI 100 DE ANI Să trăieşti mult, într-o stare de sănătate şi mulţumire, nu-i un lucru prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi…
  • Piramidele bosniace + documentare
    27.06.2012 - 1 Comments
    -->   PIRAMIDELE DIN BOSNIA Semir Osmanagic este un american de origine bosniacă, pasionat de arheologie, care a studiat piramidele din America Latină în ultimii 15…
  • 9 obiceiuri cotidiene de care ar fi bine să scapi cât mai repede posibil
    28.11.2021 - 0 Comments
    Așteptați cu nerăbdare o ceașcă de cafea fierbinte și parfumată în fiecare dimineață? Nu puteți urmări un film fără să ronțăiți niște popcorn sărat cu unt? Dacă răspunsul tău este da, atunci poți fi…
  • Alimentația anticancer - o terapie cu gust delicios
    02.04.2012 - 6 Comments
    --> ALIMENTAŢIA ANTICANCER  - O TERAPIE CU GUST DELICIOS - Medicina oficială acceptă, în sfârşit, o realitate pe care naturismul o susţine de mult timp: o alimentaţie corectă…
  • Mâncarea ucigașă
    26.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MÂNCAREA UCIGAŞĂ Un studiu despre securitatea alimentară dat publicităţii în Franţa spune că jumătate din produsele alimentare din…
  • Metroul din Moscova
    16.03.2016 - 0 Comments
    METROUL DIN MOSCOVA – O OPERĂ DE ARTĂ DE 300 DE KILOMETRI – Știați că sub străzile Moscovei se află o altă lume?  Este cea a unei arhitecturi opulente, de o frumusețe ce-ți taie…
  • Embrion de dinozaur excelent conservat, descoperit într-un ou fosilizat + FOTO + VIDEO
    18.01.2022 - 0 Comments
    Un embrion de dinozaur excelent conservat a fost descoperit într-un ou fosilizat.Specimenul a fost găsit în Ganzhou, în sudul Chinei, și este unul dintre cei mai complecși embrioni de dinozaur…
  • 22 de fapte despre mâncăruri care sunt 100% adevărate + FOTO
    27.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cei mai gustoși cartofi prăjiți sunt ultimii de la fundul pungii. 2. Și dacă rupi mai întâi colțurile unui biscuit, îl face să aibă…
  • 12 fapte despre Rusia
    07.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. 20% din totalul apei neînghețate de pe Terra se află într-un singur lac: Lacul Baikal din Rusia 2. În timpul domniei sale, Petru I…
  • Dezvăluirea celor mai mari iluzii ale istoriei: Separarea realității de ficțiune
    04.08.2023 - 0 Comments
    În tapiseria mereu schimbătoare a timpului, istoria a fost țesută cu nenumărate povești, mituri și legende transmise din generație în generație. În timp ce aceste povești adaugă o notă de magie…
  • Bazele medicinii moderne au fost puse prin fraudă
    31.08.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Ceapa și binefacerile ei
    21.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEAPA ȘI BINEFACERILE EI În 1919, când gripa a ucis 40 de milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta…
  • Totul despre febră
    03.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE FEBRĂ Febra moderată este dovada că sistemul imunitar funcţionează corect - dr. Joseph Mercola Cum prindem răceala?…
  • Sofia Nădejde - o femeie de nădejde a epocii sale
    30.06.2014 - 1 Comments
    --> SOFIA NĂDEJDE  – O FEMEIE DE NĂDEJDE A EPOCII SALE – Sofia Nădejde (1856-1946), născută în Botoșani, a fost o publicistă, prozatoare și autoare dramatică de orientare…
  • Otrăvirea celulară prin vaccinare + documentar (RO)
    01.09.2014 - 0 Comments
    --> OTRĂVIREA CELULARĂ PRIN VACCINARE  Fragment din cartea  dr. Stefan Lanka, „Vaccinarea, genocid în mileniul trei” Toți biologii și autoritățile medicale, precum și…
  • Laptele - mesaj către pacienții mei
    13.08.2014 - 2 Comments
    --> LAPTELE - MESAJ CĂTRE PACIENȚII MEI Robert M. Kradjian, MD Chirurg oncolog - Centrul medical Seton, Daly City, California, SUA Problema cu alimentele este aceea că au o aură…
  • Puterea subconștientului tău + documentar (RO)
    19.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI TĂU Omule, tu faci minuni fără să știi și nu cunoști puterea formidabilă a gândirii tale. Să știi că tot ce…
  • Trei românce - trei destine de excepție
    04.03.2014 - 3 Comments
    --> TREI ROMÂNCE - TREI DESTINE DE EXCEPȚIE FLORICA SAS – LADY FLORENCE BAKER E o istorie de demult, de acum mai bine de 150 de ani. E aproape basm, așa că putem începe cu „A fost…
  • Obiceiuri zilnice care dăunează creierului + slideshow
    06.12.2012 - 0 Comments
    ALIMENTE CARE ÎMBUNĂTĂȚESC FUNCȚIONAREA CREIERULUI Substanțele din hrana pe care o ingerăm zilnic pătrund în fluxul sanguin, ajungând la toate organele corpului nostru, inclusiv la creier.…
  • Politețea pe hartă
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> POLITEŢEA PE HARTĂ O dată cu începutul existenţei sale sociale, umanitatea a impus norme de comportament în toate domeniile esenţiale ale vieţii: hrana, vestimentaţia, relaţiile…
  • Iată adevăratul motiv pentru care trebuie să-ți scoți laptopul în aeroporturi
    20.07.2023 - 0 Comments
    Oricine a călătorit cu avionul în ultimii zece ani știe cât de stresante pot fi aeroporturile.Nu ați plecat de acasă atât de devreme pe cât ar fi trebuit. În graba nebună de a ajunge la poarta de…
  • Short History of Humanity in 12 Funny Facts
    19.12.2022 - 0 Comments
    Human history (in brief):1. Woman no longer accepts to live in trees. And cries. The man discovers the cave. 2. The cave is cold. The woman cries. The man discovers the fire.3. The children…
  • Vitamina C - vitamina vieții
    18.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA C – VITAMINA VIEŢII O armă împotriva tuturor bolilor, probabil cea mai eficientă dintre invenţiile naturii, este vitamina…
  • Dr. Călin Mărginean - Infarctul miocardic acut (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> CELE MAI FRECVENTE BOLI DE INIMĂ PE ÎNŢELESUL TUTUROR Inima se îmbolnăveşte când arterele se înfundă (ateroscleroză), când nu…
  • 9/11 Misterele din 11 septembrie (documentar RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> WORLD TRADE CENTER – CRONICA UNUI DEZASTRU ANUNȚAT – Și din cer va veni marele Rege al Terorii./Cerul va arde la 45 de grade/ iar focul va cuprinde Orașul cel Nou./ Doi…
  • 10 trucuri de de care toți șoferii au nevoie + FOTO
    20.10.2022 - 0 Comments
    Atât șoferii, cât și pasagerii doresc ca procesul de conducere să fie cât mai simplu și mai ușor posibil. Dar, folosind câteva trucuri la îndemână, nu trebuie să depășiți prea mult bugetul pentru a…
  • Fapte uluitoare despre alimente pe care majoritatea oamenilor nu le știu
    14.10.2022 - 0 Comments
    Petrecem aproximativ o oră mâncând în fiecare zi. Știm ce ingrediente ne plac și ce feluri de mâncare am prefera să evităm. Dar sunt încă atât de multe lucruri pe care nu le știm despre alimentele pe…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *