OSHO – Manipulator de suflete sau metafizician genial? + VIDEO (RO)

-->

Bhagwan Sri Rajneesh – OSHO (1931-1990)
 
A alimentat cronicile spiritual mondene ale presei de senzaţie, mult mai interesată de a-şi mări tirajul, decât de a oferi informaţii fondate şi autentice. E maestrul neo-tantric! Ascetul cu 70 de Rolls Royce-uri e tot el! Dar, dincolo de aparenţe şi polemici inutile, cine este Bhagwan Sri Rajneesh?


Osho s-a născut pe 11 decembrie 1931 la Kuchwara, un sătuc în centrul Indiei. A fost primul născut dintr-o familie cu 12 copii, tatăl lui fiind negustor, de religie jainistă. Încă din anii copilăriei şi adolescenţei petrecute în India, s-a dovedit un spirit independent şi rebel, care nu accepta tradiţiile sociale, politice şi religioase ale lumii în care trăia, fiind orientat spre experimentarea proprie a Adevărului şi nu spre dobândirea de cunoştinţe pur intelectuale. La vârsta de 21 de ani, pe 21 martie 1953, a atins starea de iluminare. După acest eveniment extraordinar, el se definea astfel: „Nu mai vreau şi nu mai caut nimic. Existenţa şi-a deschis porţile pentru mine. Nu mai pot spune că aparţin existenţei, pentru că acum sunt, de fapt, parte din ea. Când o floare înfloreşte, eu înfloresc odată cu ea. Când Soarele răsare, eu răsar odată cu el. Ego-ul, care face ca oamenii să se simtă individualităţi separate, nu mai există. Trupul meu este o părticică din natură, fiinţa mea este o parte din întreg. Eu nu mai sunt o entitate separată”.

Osho a absolvit Facultatea de filozofie la Universitatea din Sagar, cu cea mai mare medie. După 9 ani de profesorat în filozofie la Universitatea din Jabalpur, a început să ţină conferinţe în întreaga Indie despre religie, lovind în concepţiile, tradiţiile şi prejudecăţile societăţii indiene și provocându-i pe liderii religioşi la discuţii publice. În întreaga sa activitate spirituală, Osho le-a vorbit discipolilor despre toate nivelurile conştiinţei umane, despre toate sistemele filozofice şi toate religiile. De la Sigmund Freud la Chuang Tzu, de la George Gurdjieff la Gautama Buddha, de la Iisus Hristos la Rabindranath Tagore... el a urmărit să extragă esenţa tuturor acestor învăţături, străduindu-se să le ofere cât mai pe înţelesul omului modern, bazându-se nu pe o înţelegere intelectuală, ci pe propria-i experienţă spirituală. El nu aparţine niciunei tradiţii: „Eu sunt începutul unei noi conştiinţe religioase. Vă rog să nu-mi legaţi învăţătura de vreo religie a trecutului”.

Discuţiile pe care le-a avut cu discipolii săi din întreaga lume au fost publicate în mai mult de 650 de volume şi au fost traduse în 30 de limbi. El spunea: „Mesajul meu nu este o doctrină, o filozofie, ci o alchimie, o ştiinţă a transformării, aşa că numai cei care-mi vor permite să le distrug fiinţa ignorantă şi limitată pentru a putea renaşte spiritual, numai aceşti oameni curajoşi să vină să mă asculte, deoarece pentru ceilalţi, ce voi spune eu va fi foarte periculos. Ascultându-mă, faceţi primul pas către renaşterea spirituală. Nu este o filozofie la adăpostul căreia să vă simţiţi mai în siguranţă. Nu este o doctrină în care să vă găsiţi consolarea. Mesajul meu nu e o simplă comunicare verbală. E mult mai periculos. E moarte şi renaştere spirituală”.

În martie 1974, Osho părăseşte Bombay-ul, pentru a se stabili la Poona. Grupul de discipoli care l-au însoţit pun bazele unui ashram [loc de retragere colectivă, unde discipolii se adună în jurul învățătorului spiritual] situat în zona parcului Koregaon. Acest ashram s-a dezvoltat mult în anii care au urmat, mii de occidentali fascinaţi de discursurile lui Osho perindându-se pe aici.

În 1981, la insistenţele discipolilor lui occidentali, părăseşte India, pentru a se stabili în SUA unde, în statul Oregon, înfiinţează Rajneeshpouram (oraşul lui Rajneesh). Mesajul său a avut mare succes în rândul occidentalilor, pentru că el n-a impus nicio disciplină, n-a cerut niciun efort personal, explicând că omul este o fiinţă perfectă şi nu trebuie decât aici şi acum să devină conştientă de aceasta.
„Maestrul spiritual – spunea Osho – nu trebuie să aibă atitudini autoritare. Un maestru vine doar ca să ajute. El e prezent doar pentru a arăta calea. Şi această cale nu trebuie indicată în funcţie de un sistem rigid. Calea trebuie indicată în funcţie de fiecare individ în parte. Un maestru te ascultă, te observă, te învăluie cu dragostea lui şi te ajută să devii tu însuţi”.
În loc de a convinge bărbaţii şi femeile să se izoleze în mănăstiri pentru a medita, el susţinea că plăcerea şi fericirea pe care ţi-o oferă această lume, trăite plenar şi integrate divin, te pot duce spre cunoaşterea de sine, fapt pentru care a urmărit să-i facă pe oameni să-şi trezească libertatea interioară, să înveţe să trăiască din plin prezentul. Devenit indezirabil pentru autorităţile americane la sfârşitul anilor ’80, se reîntoarce în India, la Poona, moment din care nu va mai fi văzut în public, în afara zilelor sale de naştere.

Osho şi-a părăsit trupul pe 19 ianuarie 1990. Cu câteva săptămâni înainte să moară, a fost întrebat ce se va întâmpla cu tot ceea ce a dăruit el din punct de vedere spiritual, după ce nu va mai fi. El a spus: „Încrederea mea în existenţă este absolută. Dacă a existat măcar un adevăr în ceea ce am spus, acela va supravieţui. Cei care vor rămâne interesaţi de munca mea vor duce în continuare torţa, dar fără să impună aceste adevăruri celorlalţi. Eu voi rămâne întotdeauna sursă de inspiraţie pentru discipolii mei şi sunt sigur că vor simţi asta şi după ce eu nu voi mai fi. Doresc ca ei să-mi dezvolte munca şi să emane în jurul lor dragoste, puritate, înţelepciune, luciditate, calităţi care nu sunt monopolul nimănui, care nu sunt dependente de niciun sistem filozofic sau religios. Doresc ca oamenii să devină propriii lor stăpâni, să nu mai fie dominaţi şi controlaţi de alte persoane”.

Comunitatea care s-a dezvoltat în jurul lui există şi acum în Poona, India, aici adunându-se în fiecare an mii de discipoli din toate colţurile lumii pentru a participa la activitatea culturală şi spirituală iniţiată de Osho, urmărind să descopere picătura divină din fiinţele lor.

Minienciclopedia înţelepţilor – sec. XIX-XX, Angela Mayer, Ed. RAM, 1995

Pentru subtitrarea în limba română a videoclipurilor de pe YouTube, faceți click pe butonul CC și selectați Romanian - via dotsub.

Absolutely free to be funny - Liber să fiu amuzant (RO)


Why is communication so difficult between lovers?
De ce este comunicarea atât de dificilă între îndrăgostiți (RO)


God is not a solution, but a problem
Dumnezeu nu este o soluție, ci o problemă (RO)


Selling bliss - Vânzând fericire (RO)

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *