Scurt istoric al bibliotecilor antice și moderne + VIDEO

-->    

SCURT ISTORIC AL BIBLIOTECILOR ANTICE ȘI MODERNE


Colectarea și depozitarea de cunoștințe scrise este o practică veche de când lumea. Cele aproximativ 30.000 de tăblițe de lut găsite în Mesopotamia datează de mai bine de 5.000 de ani. Arheologii au descoperit suluri de papirus de la 1300-1200 î.Hr. în orașele antice egiptene de la Amarna și Teba și mii de tăblițe de lut în palatul de la Ninive al regelui Sanherib, domnitorul asirian de la 704-681 î.Hr. A urmat descoperirea colecției personale de scrieri a regelui Assurbanipal, căreia i s-a dat, pentru prima oară, numele de bibliotecă. Indiferent dacă au fost publice sau private, bibliotecile au fost construite, distruse și reconstruite. Biblioteca, de multe ori susținută de religie sau de stat, a fost o supraviețuitoare de-a lungul istoriei sale milenare.

La începutul anului 500 d.Hr., în Egipt, un creștin înflăcărat, pe nume Pahomie, a înființat o mânăstire, insistând asupra alfabetizării printre călugării ei. 100 de ani mai târziu, în Imperiul Roman de Răsărit apar comunități monahale, deținătoare de mici biblioteci, cu profil preponderent teologic. Stimulat de răspândirea creștinismului, Imperiul Bizantin a încurajat folosirea bibliotecilor. Capitala Constantinopol a avut trei mari biblioteci: Biblioteca universității, Biblioteca regală și de serviciu public și Biblioteca teologică. Ulterior, monahismul a fost cel care a stimulat învățarea și cunoașterea. În 529 d.Hr., Benedict a înființat o mânăstire la Monte Cassino și a stabilit regula ca toți călugării să citească și să se instruiască în timpul posturilor și de sărbători. Benedictinii au creat multe biblioteci și scrisul a fost dedicat celor sfinte. Ei au „inventat” celebrul scriptorium – o încăpere în mânăstiri rezervată scrisului și cititului. Curând, a devenit obișnuință pentru mânăstiri a împrumuta documente altor mânăstiri, dând astfel naștere împrumutului interbibliotecar. Charlemagne, care a deținut o bibliotecă imensă în Aachen în sec. al VIII-lea, a ordonat ca fiecare școală să aibă un scriptoriu. Așadar, drumul spre Renaștere și înflorirea bibliotecilor a fost bine pavat.

În timp ce Europa ieșea din întuneric la lumina scrierii și studiului, învățații și-au îndreptat atenția către clasicii greci și romani pentru inspirație artistică și literară. Mulți aristocrați din acea perioadă și-au creat biblioteci private. Cosimo de Medici, provenit dintr-o de familie florentină celebră, și-a alcătuit o colecție de cărți proprie, care a constituit baza Bibliotecii Laurentiana. În Italia, Biblioteca Vaticanului a fost deschisă la 1400. Odată cu creșterea numărului universităților, s-au dezvoltat bibliotecile universitare, care în multe cazuri au fost fondate pornind de la  donații personale. De pildă, Humphrey, ducele de Gloucester, și-a donat colecția de mare anvergură Universității Oxford, în secolul al XV-lea.

Invenția lui Guttenberg a înlesnit mobilitatea cărților pretutindeni. Tiparnița lui a revoluționat lumea Evului Mediu, făcând cărțile accesibile oricui și oriunde. Volumele tipărite înlocuiesc acum manuscrisele greoaie și sunt plasate pe rafturi deschise, în văzul tuturor. Cărțile sunt astfel scoase la lumină.

În anii 1600-1700, bibliotecile au crescut în popularitate, ca urmare a faptului că statul sprijinea dezvoltarea universităților la nivel național. Multe dintre aceste biblioteci universitare au devenit ulterior biblioteci naționale. Cea mai mare este Biblioteca Britanică, fondată în 1759, ca parte a Muzeului Britanic. Cea mai veche bibliotecă publică din Marea Britanie este Guild Hall din Londra, înființată în 1425. A doua a fost deschisă în Edinburgh, Scoția, în 1580. După ce Parlamentul Britanic a adoptat Legea bibliotecilor publice în 1850, acestea au început să se răspândească cu repeziciune în toată țara.

În Franța, Biblioteca Națională din Paris, denumită ulterior Biblioteca Națională a Franței, și-a început existența în anul 1367, ca Biblioteca Regală a lui Carol al V-lea. Altă biblioteca importantă, celebră pentru influența asupra organizării unei biblioteci, este Biblioteca Mazarin, tot din Paris. Cardinalul Jules Mazarin, prim-ministrul Franței în timpul minorității lui Ludovic al XIV-lea, a fondat-o în 1643.

Bazându-se pe patrimoniul său roman, Italia se poate lăuda cu mai multe biblioteci de renume, printre care Biblioteca Laurentiana în Florența, Biblioteca Vaticanului, Biblioteca Ambrosiana din Milano și Biblioteca Națională Centrală din Florența, creată în secolul al XVII-lea, pe baza colecției savantului Antonio Magliabechi.

În Peninsula Iberică, regele Filip al V-lea a pus bazele Bibliotecii Naționale a Spaniei la Madrid, în anul 1711. Biblioteca Națională a Portugaliei din Lisabona a fost înființată în anul 1796.

Trei biblioteci constituie depozitul național de carte al Germaniei: Biblioteca Germană de Stat din Berlin, fondată în 1661 de Friedrich Wilhelm, Biblioteca Germană din Leipzig, fondată în 1912 și Biblioteca Germană din Frankfurt, fondată în 1946.

Ecaterina cea Mare a fost cea care a pus bazele Bibliotecii Publice de Stat din Sankt-Petersburg, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Cea mai mare bibliotecă din Rusia, Biblioteca de Stat din Moscova (fostă Biblioteca de Stat Lenin), are ca an de naștere 1862.

Pornind de la donația de 260 de volume în 1638 a unui cleric din Massachusetts, John Harvard, Biblioteca Harvard a crescut permanent, devenind cea mai mare bibliotecă universitară din Statele Unite ale Americii, numărând peste 10.000.000 de volume. Un alt cleric, Thomas Bray din Anglia, a înființat primele biblioteci în coloniile americane la sfârșitul secolului al XVII-lea. Cititorii lor primeau un abonament anual în schimbul unei mici taxe pentru achizițiile de cărți și privilegiile de împrumut la domiciliu. În 1731, Benjamin Franklin a fost co-fondator al Bibliotecii din Philadelphia. Colecția inițială a Bibliotecii Congresului a fost făcută scrum de către britanici, în timpul războiului din 1812. Biblioteca a cumpărat ulterior vasta colecție a lui Thomas Jefferson, care a constituit baza refacerii ei. Până la sosirea valurilor de imigranți și stabilirea normelor de educație publică gratuită pentru copii, americanii n-au văzut rostul practic al bibliotecilor publice. Abia după aceea, acest tip de biblioteci s-a răspândit în Statele Unite. Prima biblioteca publică din țară a fost deschisă în Peterborough, New Hampshire, în 1833, iar filantropul Andrew Carnegie a ajutat la construirea a peste 1.700 de biblioteci publice în Statele Unite între anii 1881 și 1919.


În ceea ce privește România, Biblioteca Națională își are originea în una dintre cele mai vechi biblioteci din țară - Biblioteca Colegiului Sf. Sava din București. Aceasta și-a pus colecțiile la dispoziția publicului larg în 1838, când au fost catalogate aproape 1000 de volume de carte franțuzească. După Unirea din 1859, Biblioteca Colegiului Sf. Sava a obținut statutul de bibliotecă națională, primind alternativ denumirea de Bibliotecă Națională și Bibliotecă Centrală. În anul 1864 apare legea „Reglementari publice”, conform căreia, primește titulatura de Bibliotecă Centrală a Statului. În aceasta formulă, biblioteca va dăinui până în anul 1901, când va fi desființată, iar colecțiile ei transferate Bibliotecii Academiei Române. Ca rezultat al acestei decizii, Biblioteca Academiei primește și atribuțiile unei biblioteci naționale, situație care durează până în anul 1955, când  se înființează Biblioteca Centrală de Stat, ca principala bibliotecă publică a țării, cu atribuțiile specifice unei biblioteci naționale. Imediat după prăbușirea comunismului din decembrie 1989, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat devine Biblioteca Națională a României. Pe 23 aprilie 2012 a fost în sfârșit inaugurat noul sediu al primei biblioteci a țării, una din cele mai moderne construcții de acest fel din Europa.

Oricare ar fi povestea și avatarurile prin care au trebuit să treacă, bibliotecile rămân temple de cultură, ce tezaurizează înțelepciunea omenirii. Ele alcătuiesc o lume fascinantă, asigurând dimensiunea spirituală a umanității.

Biblioteca din Eindhoven, Olanda

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Fahrenheit 9/11 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> FAHRENHEIT 9/11 Născut pe 23 aprilie 1954 într-o familie americană de muncitori la uzinele General Motors din Flint, Michigan, Michael Moore a avut drept reper un unchi cu…
  • Misterul craniilor de cristal + documentar (RO)
    02.10.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERUL CRANIILOR DE CRISTAL În Mexic, America Centrală și America de Sud au fost descoperite niște cranii din cristal de origine…
  • Știința din spatele celei mai temute maladii
    15.10.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŞTIINŢA DIN SPATELE CELEI MAI TEMUTE MALADII  Ştiinţa din spatele acestei maladii de speriat numită cancer este una simplă şi…
  • Este adevărul influențat de credință? + documentar (RO)
    11.03.2015 - 3 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • 20 de rase de pisici unice pe care nu le vezi în fiecare zi + FOTO
    22.12.2022 - 0 Comments
    Când ne gândim la pisici, ne gândim la creaturi pufoase și drăgălașe cu care ne putem ghemui. Realitatea este că pisicile sunt mult mai mult decât atât. Unele rase de pisici nu se încadrează deloc în…
  • Embrion de dinozaur excelent conservat, descoperit într-un ou fosilizat + FOTO + VIDEO
    18.01.2022 - 0 Comments
    Un embrion de dinozaur excelent conservat a fost descoperit într-un ou fosilizat.Specimenul a fost găsit în Ganzhou, în sudul Chinei, și este unul dintre cei mai complecși embrioni de dinozaur…
  • De ce am devenit vegetarian? + VIDEO (RO)
    02.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE AM DEVENIT VEGETARIAN? Pentru majoritatea oamenilor, vegetarianismul pare o fiţă, un trend prin care unii se diferenţiază…
  • Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? + VIDEO (RO)
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> APĂ DE LA ROBINET SAU APĂ ÎMBUTELIATĂ? La uzina de apă potabilă Roşu, opt biologi şi chimişti, ajutaţi de senzori şi de calculatoare, diagnostichează „apa brută” şi o tratează cu…
  • Cum să prevenim și să dăm înapoi cancerul
    07.07.2014 - 1 Comments
    --> CUM SĂ PREVENIM ȘI SĂ DĂM ÎNAPOI CANCERUL Un interviu cu Raymond Francis - august 2012 Raymond Francis este un promotor al vindecării pe căi naturale. În acest scop, scrie cărți…
  • De ce nu ar trebui să bem lapte + documentar (RO)
    08.11.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE NU AR TREBUI SĂ BEM LAPTE Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate,…
  • Fanatismul religios și nevoia de „sânge” + VIDEO
    21.11.2012 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FANATISMUL RELIGIOS ȘI NEVOIA DE „SÂNGE” Surprinzător de real, secolul…
  • 25+ de pisici care iubesc căldura mai mult ca orice (FOTO)
    09.06.2016 - 0 Comments
    Trei fapte despre pisici: 1. Își petrec majoritatea vieții dormind. 2. Atunci când nu dorm, complotează să cucerească lumea. 3. Atunci când nu dorm și nu complotează împotriva…
  • Legile succesului în viață
    23.12.2015 - 0 Comments
    LEGILE SUCCESULUI ÎN VIAȚĂ Brian Tracy este unul dintre cei mai renumiţi şi mai apreciaţi vorbitori americani, un scriitor prolific de cărţi de succes şi un consultant de seamă în domeniul…
  • Focaccia nu a fost creată la Roma, ci în Mesopotamia, acum 9.000 de ani!
    27.11.2024 - 0 Comments
    Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr.,…
  • TEST: 12 întrebări de știință la care doar 6% dintre americani au știut să răspundă
    04.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Această imagine arată un obiect în spațiu, care are un nucleu de gheață și o coadă de gaze și praf care se întinde pe milioane de…
  • Zahărul - criminalul perfid + documentar (RO)
    18.07.2013 - 2 Comments
    --> ZAHĂRUL – CRIMINALUL PERFID Zahărul este un criminal insidios, care ne poate afecta sănătatea în nenumărate feluri. Pe diferite căi, acest semnal de alarmă ne-a ajuns deja la…
  • 15 lucruri pe care cuplurile uită să le discute înainte de a se căsători
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lipsa de compatibilitate și de comunicare sunt două dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii divorțează. Persoanele care doresc…
  • Mică istorie a artelor divinatorii
    02.01.2014 - 2 Comments
    --> MICĂ ISTORIE A ARTELOR DIVINATORII Artele divinatorii sunt mijloace, metode și tehnici folosite cu scopul de a face o predicție. Ele au apărut în Antichitate, din dorința omului de…
  • Dan Puric despre invidie
    27.07.2012 - 7 Comments
    --> INVIDIA  Dan Puric Într-o zi, vecinul nostru de bloc și-a luat un aparat de aer condiționat. Era un zăduf îngrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer condiționat și nici…
  • Cât de mare este Google?
    03.01.2013 - 0 Comments
    --> CÂT DE MARE ESTE În 1999, când ideea de Internet era pe buzele tuturor, doi puști de 25 de ani își propuneau să realizeze un calculator la fel de complex ca acela din Star Trek,…
  • Inventatori de boli + documentar
    07.08.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INVENTATORII DE BOLI  - CUM SUNTEM NOI TRANSFORMAȚI ÎN PACIENȚI - Dintotdeauna, oamenii au căutat cuvinte care să exprime o stare…
  • Prea multă medicină! + VIDEO
    29.04.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PREA MULTĂ MEDICINĂ! Pilule fără efect, operaţii inutile, terapii riscante... Foarte multe dintre metodele medicinii alopate moderne…
  • Cele mai bune 9 trucuri pentru a lucra de acasă
    01.12.2021 - 0 Comments
    Lucrul de acasă poate fi o provocare, în special pentru echipele care nu sunt obișnuite să lucreze de la distanță. Dar, cu sfaturi, instrumente și mentalitate potrivite pentru munca de acasă, puteți…
  • Dosarele secrete ale războiului din Irak (documentar) (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> DOSARELE SECRETE ALE RĂZBOIULUI DIN IRAK „Iraq’s Secret War Files” este un documentar despre crimele comise de armata…
  • Cei mai bogați oameni din lume + cele mai scumpe mașini din lume + VIDEO
    04.08.2014 - 4 Comments
    --> CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN LUME Oxfam este o confederație de 17 organizații active în 94 de țări, care încearcă să găsească soluții la sărăcia și nedreptatea prezente în toată lumea.…
  • Pledoarie pentru viață lungă + VIDEO
    29.11.2012 - 0 Comments
    --> PLEDOARIE PENTRU VIAȚĂ LUNGĂ Ovidiu Bojor Ovidiu Bojor, doctor în farmacie, membru al Academiei de Științe…
  • Boala alimentației sănătoase + documentare (RO)
    21.06.2012 - 0 Comments
    --> ORTOREXIA – BOALA ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE În nesfârșita ei încercare de a fabrica tulburări mintale din fiecare activitate umană, industria psihiatrică americană lansează cea…
  • Osteoporoza - o boală care n-ar trebui să existe + VIDEO
    06.06.2014 - 3 Comments
    --> OSTEOPOROZA – O BOALĂ CARE N-AR TREBUI SĂ EXISTE – Raymond Francis Osteoporoza este o boală creată de om și, prin urmare, n-ar trebui să existe. Ea poate fi foarte ușor…
  • OSHO - A cădea în iubire + VIDEO (RO)
    14.09.2013 - 0 Comments
    --> A CĂDEA ÎN IUBIRE OSHO Să cazi în iubire (to fall in love) e atât de ușor... E ca și cum ai cădea într-o groapă. Să ieși din…
  • Semnele deficienței de fier
    23.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SEMNELE DEFICIENȚEI DE FIER Deficiența de fier este o problemă de sănătate extrem de răspândită, care afectează milioane de oameni.…
  • 18 poze care arată că animalele au cele mai sincere inimi + FOTO
    13.10.2021 - 0 Comments
    Indiferent cât de obraznice sau nevoiașe pot deveni uneori animalele noastre de companie, inimile lor sunt întotdeauna pline de dragoste și nimic altceva. Pisicile care fac ceva prostesc pentru a-și…
  • 50 de feluri prin care câinii comunică cu tine (Partea I)
    05.12.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); V-ați întrebat vreodată ce gândește sau simte câinele vostru? Cu siguranță v-ați surprins patrupedul făcând ceva atât de bizar încât…
  • 12 motive surprinzătoare pentru care nu reușești să dormi bine o noapte întreagă
    21.01.2022 - 0 Comments
    O lipsă regulată de somn ne face să ne simțim epuizați imediat după ce ne trezim. În plus, este unul dintre principalele motive pentru care ne îngrășăm.Dorim să vă oferim câteva sfaturi despre cum să…
  • Dr. Sang Lee - Extraordinara scânteie + documentar (RO)
    11.11.2012 - 1 Comments
    --> DR. SANG LEE – EXTRAORDINARA SCÂNTEIE New Life Institute (Institutul Noua Viață) din Coreea de Sud a fost creat pentru a da speranțe reale de vindecare bolnavilor de cancer și de…
  • Avari pur-sânge englezesc
    29.06.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AVARI PUR-SÂNGE ENGLEZESC Un avar se dovedeşte O fiinţă nefirească, Ce de toate se lipseşte Ca nimic să nu-i lipsească. Virgil…
  • Hotelurile capsulă din Japonia + slideshow
    14.06.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HOTELURILE CAPSULĂ DIN JAPONIA Dacă sunteți fericiții posesori de suficienți bani ca să vă permiteți o excursie în Japonia, dar nu…
  • De ce este învățământul japonez atât de eficient + VIDEO
    27.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE ESTE ÎNVĂȚĂMÂNTUL JAPONEZ ATÂT DE EFICIENT Trebuie să recunoaștem, Japonia este una dintre cele mai renumite țări din lume.…
  • Inuiții - victime ale rasismului științific + VIDEO (RO)
    22.05.2013 - 0 Comments
    --> INUIŢII - VICTIME ALE RASISMULUI ŞTIINŢIFIC ÎN EUROPA SECOLULUI AL XIX-LEA Profesor la Universitatea Greifswald,…
  • Din istoria secretă a medicinii
    28.08.2012 - 6 Comments
    --> DIN ISTORIA SECRETĂ A MEDICINII - TEORIA GERMENILOR - Există cercetări ştiinţifice obiective care au fost ignorate, ascunse şi abandonate de către cei care obţin profituri…
  • Corpul uman - o mașinărie sofisticată
    24.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CORPUL UMAN – O MAȘINĂRIE SOFISTICATĂ Atâta timp cât avem grijă de noi și trăim sănătos, ne creștem șansele ca corpul nostru să ne…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *