Omraam Mikhael Aivanhov - Principiile vechii științe inițiatice (eBooks)

-->

OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV
PRINCIPIILE VECHII ȘTIINȚE INIȚIATICE

Maestrul spiritual Mihail Ivanov se naște le 31 ianuarie 1900 în Bulgaria, în satul macedonean Serbzi, într-o familie săracă și evlavioasă. Bunica maternă, Astra, spălătoreasă, era o vindecătoare ce folosea în terapii plantele medicinale. Mama sa se numea Dolia. Tatăl, Ivan, era un țăran sărac. În acele timpuri, Macedonia era încă ocupată de turci; erau frecvente bătăliile între turci, sârbi, greci, bulgari. Adesea, femeile și copiii din Serbzi se ascundeau în păduri, de teama turcilor. În 1907, după ce un grup de soldați devastează satul Serbzi, Dolia pleacă cu Mihail la Varna, unde Ivan avea o mică afacere. Însă în octombrie 1908 Ivan moare, lăsând-o pe Dolia singură cu doi copii, cel mai mic având doar 3 luni. Așa cum îi ceruse Ivan, Dolia se recăsătorește cu un prieten al răposatului, văduv și el, cu trei copii.
În vara lui 1912, Mihail lucrează la cărbunăriile din pădurile Bulgariei împreună cu tatăl adoptiv. Primește cadou o biblie, pe care o va citi cu interes. La întoarcerea la Varna, începe să frecventeze biblioteca publică. Prin lecturi îl descoperă pe Buddha, care va deveni al doilea model al său, după Iisus. Citindu-l pe Ramacharaka, se inițiază în hatha yoga și meditație. În 1916 trăiește primul extaz mistic. 
În anul următor, Mihail Ivanov îl întâlnește pe Peter Deunov (1864-1944), care devine maestrul său spiritual. Sub îndrumarea acestuia, studiază și practică ezoterismul creștin. Se înscrie la facultatea de fizică și  matematică a Universității din Sofia, muncind ca dulgher, zidar, zugrav, salahor... pentru a se întreține. În timpul studiilor, se transferă la facultatea de istorie-filosofie. Studiază vioara. După ce obține licența, continuă să frecventeze universitatea, asistând la cursuri de psihologie, medicină, chimie, pentru a-și desăvârși cunoștințele. În această perioadă, decide să trăiască în castitate. Mihail Ivanov devine profesor, apoi directorul unui liceu.
Pe data de 22 iulie 1937, Mihail Ivanov ajunge în Franța, trimis de Deunov pentru a răspândi învățătura Frăției Albe Universale, organizație fondată în 1900 de Deunov. Acesta îl sfătuiește pe Mihail să se stabilească în Franța deoarece prevede declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, în care avea să fie antrenată și Bulgaria. Sub pretextul vizitării Expoziției Universale, tânărul Mihail ajunge în această țară și închiriază o casă la Sèvres, iar pe data de 29 ianuarie 1938 susține la Paris prima sa conferință publică. Se dedică acestei activități până în februarie 1959, când pleacă în India, unde întâlnește mai mulți maeștri spirituali, printre care pe Nim Karoli Baba, Ma Ananda Moyi (o manifestare a Mamei Divine), Sadhu Nytianandra. Îi întâlnește pe discipolii lui Ramana Maharshi. Babaji este cel care îi dă numele de Omraam.
Pe 9 februarie 1960, Mihail Ivanov revine în Franța ca Omraam Mikhael Aivanhov. Din acest moment, adepții și interlocutorii i se vor adresa cu apelativul „master” sau „maître” – „învățătorule”. În următorii ani, se va dedica exclusiv transmiterii orale a învățăturilor sale și călătoriilor în acest scop. Mihail Ivanov moare pe 25 decembrie 1986, la Fréjus, în Franța.

Pasionat de lumea mistică şi sacralitate, învățăturile lui Omraam Mikhael Aivanhov au la bază legătura dintre lumea terestră şi cea spirituală, importanţa meditaţiei şi credinţa în divin. Studiind istoria, religia, filozofia, medicina, psihologia şi chimia, el a reuşit să atingă culmile înţelepciunii spirituale devenind membru al organizaţiei Frăția Albă Universală, care susţine sprijinul divinităţii în evoluţia umană.
Prelegerile lui Omraam Mikhael Aivanhov abordează teme ca nutriţia, actul sexual, echilibrul spiritual, credinţa, libertatea în gândire, sănătatea fizică şi mentală. Devenit învățător spiritual, susține o serie de conferinţe, în care îşi lansează ideile şi câştigă un număr mare de adepți. Printre cele mai importante cărţi ale lui Omraam Mikhael Aivanhov se numără: A doua naştere, Adevărata învăţătură a lui Hristos, Adevărul – rod al înţelepciunii şi al iubirii, Alchimia spirituală –  căutarea perfecţiunii, Armonie şi sănătate, Aura, Calea tăcerii, Cartea magiei divine, Crăciunul și Paștele în tradiția inițiatică, Credința care mută munții, Viaţa psihică – elemente şi structuri, O educaţie începe înainte de naştere, Natura umană şi natura divină, Semințele fericirii.

Calea tăcerii
-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *