Pernele - un posibil pericol pentru sănătate



PERNELE - UN POSIBIL PERICOL PENTRU SĂNĂTATE

Pernele mai vechi de doi ani sunt un adevărat focar de paraziţi, susţin medicii. Potrivit experţilor, până la o treime din greutatea pernei pe care dormim în fiecare noapte poate fi reprezentată de piele moartă, gâze şi fecalele acestora, informează Daily Mail. Pernele şi aerul închis din dormitor favorizează dezvoltarea microorganismelor responsabile de apariţia unor boli precum gripă, vărsat de vânt sau chiar lepră.

Așa arată vietățile care se răsfață în pernele noastre

În timp ce unii microbi pot fi găsiţi numai în pernele din spitale, alţii îşi pot face cuiburile în pernele din locuinţa noastră, spune medicul Arthur Tucker, de la North Middlesex University Hospital, Marea Britanie. Specialistul a analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în ele. Rezultatele testelor au arătat niveluri ridicate de contaminare la exteriorul pernelor, şi chiar în interiorul acestora. În unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoacă infecţii respiratorii şi urinare sau bacteria E.coli. Multe dintre pernele din spitale aveau mai mult de un milion de stafilococi pe milimetrul pătrat. Aceste microorganisme sunt responsabile pentru infecţii severe care atacă în primul rând sistemul imunitar.
„Microbii descoperiţi pe suprafaţa pernelor din spitale arată riscul de contaminare de la un pacient la altul”, precizează dr. Tucker. El mai spune că schimbarea feţei de pernă nu este suficientă pentru a ne proteja de bacterii: „Oamenii pun o faţă de pernă care arată şi miroase frumos, dar de fapt învelesc în ea ceva cu adevărat dăunător”.

Duncan Bain, directorul tehnic al unei companii producătoare de perne din Marea Britanie spune că pernele reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, care ne pun în pericol sănătatea. „Dacă vrei să obţii un mediu propice pentru cultivarea bacteriilor, perna este cel mai bun pe care îl poţi avea. Este un burete umed, care absoarbe fluidele corporale de mai multe tipuri. Acest mediu este păstrat la temperatura ideală de corpul cald care stă pe el", menţionează Bain.

Cum te poţi proteja de posibilele afecţiuni provocate de microbii din perne

Pentru a ne proteja organismul de eventualele boli care pot apărea din cauza microorganismelor din pernă, specialiştii au oferit câteva sfaturi la îndemâna fiecăruia:

● Persoanele alergice ar trebui să folosească perne sintetice şi să le acopere cu feţe de pernă anti-alergeni.

● Pentru a distruge microbii care se cuibăresc în perne, se recomandă spălarea pernelor regulat la temperaturi de 60°C sau punându-le în congelator pentru 24 de ore.

● Pernele ar trebui să fie spălate o dată la trei luni şi înlocuite o dată la doi ani.

● Când pernele sunt spălate la maşină, trebuie folosită o cantitate mică de detergent şi să fie clătite de două ori.

● În zilele călduroase de vară se recomandă să scoateţi pernele afară, deoarece mediul uscat din atmosferă va ucide microorganismele.

Cercetători ai Universităţii din Manchester au descoperit milioane de spori de ciuperci care se află chiar sub capul nostru, în pernele pe care dormim. Aspergillus fumigatus, specia întâlnită cel mai frecvent în perne, este cel mai posibil să declanșeze boli. Aspergiloza a devenit cauza principală de deces la pacienţii cu leucemie şi la cei cu transplant de măduvă osoasă. Fungii determină apariţia crizelor de astm bronşic la adulţi. Cercetătorii au studiat atât pernele din pene și fulgi, cât şi pernele sintetice şi au identificat mai multe mii de spori de fungi pe gram de umplutură a pernei folosite, ceea ce înseamnă mai mult de un milion de spori în fiecare pernă.

Contaminarea fungică a patului a fost studiată pentru prima oară în 1936, dar în ultimii 70 de ani nu a mai fost publicat nici un raport pe această temă. Pentru acest nou studiu, echipa de cercetători a prelevat și analizat mostre din 10 perne folosite între 1,5 şi 20 de ani. Fiecare pernă conţinea o încărcătură fungică substanţială, cu un număr de 4 până la 16 specii identificate în fiecare mostră şi chiar un număr mai mare în pernele sintetice. Fungul microscopic Aspergillus fumigatus a fost evidenţiat mai ales în pernele sintetice, dar au fost identificaţi şi fungi care se găsesc mai frecvent în condiţii de umiditate crescută sau mucegai.
Profesorul Ashley Woodcock, care a condus cercetările, relatează: „Ştim că pernele sunt populate de acarieni (fiinţe microscopice conţinute de particulele de praf) care mănâncă fungi şi una din teorii susţine că fungii folosesc fecalele acestor acarieni ca sursă de azot şi hrană (alături de celule moarte de pe pielea oamenilor). De aceea, se consideră că în pernă există un adevărat ecosistem în miniatură”.

Aspergillus este un fung foarte des întâlnit. El se găseşte peste tot. Aspergiloza invazivă apare mai ales la nivelul plămânilor şi sinusurilor, dar la unele categorii de pacienţi imunodepresivi (cu imunitate scăzută) se poate răspândi și în alte organe, cum ar fi creierul. Infecția se produce prin inhalarea sporilor. Este o afecţiune care duce la dificultăți respiratorii, vomismente și diaree. Este greu de tratat, în Europa 1 pacient din 25 decedând în spital cu această boală. Pacienţii imunodeprimaţi, cum ar fi cei care suferă de SIDA, cei cărora li s-a făcut un transplant sau cei care urmează un tratament steroidian sunt mai frecvent afectaţi de pneumonie sau sinuzită provocate de Aspergillus, boli cu evoluţie potenţial letală.
Aspergillus poate agrava astmul bronşic, mai ales la adulţii care au astm de mai mulţi ani şi provoacă sinuzite alergice la pacienţii predispuşi. Expunerea constantă la fungii din pat poate fi problematică. Ei pot ajunge la nivelul plămânilor afectaţi de tuberculoză, provocând hemoragii.
Profesorul Ashley Woodcock relatează: „Din moment ce oamenii îşi petrec o treime din viaţă dormind şi respirând în apropierea unei surse atât de bogate de specii de fungi, aceste descoperiri relevă implicaţiile grave pe care pernele le pot avea la pacienţii cu afecţiuni respiratorii - mai ales astm bronşic şi sinuzită”.

Comentarii

  1. O STIRE CIT SE POATE DE FALSA. Este adevarat ca poate contine acarieni si multe altele dar pina acum nu am auzit pe nimeni sa se imbolnaveasca de la ce contine o perna veche. Nici macar eu care sunt alergica din nastere si am 45 de ani. Va spun eu adevarul! Toate pernele, plapumile,etc. sunt date cu substante chimice pentru tot felul de bacterii, insecte, si multe altele. Practic si toate covoarele care se gasesc in comertul din toata lumea sunt tratate cu tot felul de substante chimice care dispar in cca.20 de ani.Asa se produce in ziua de azi. Eu am plapuma din lana de 40 de ani care i-am schimbat fata, perne din puf de gisca si sunt minunate. Am cumparat de la artizanat covoare oltenesti care sunt facute in atelierele noastre.Cam scumpe dar prefer asa decit sa inhalez toate nenorocirile lor. Toate articolele astea nu au darul decit sa se ajunga ca lumea sa cumpere mai mult si daca se mai si imbolnaveste dupa niste ani,( oricum nu are de unde sa stie), mai cistiga si productia de medicamente, etc.Invatati sa faceti slalom prin toate porcariile pe care vor sa ni le vinda astia din ziua de azi. Nu vor altceva decit banii nostrii. Ganditi cu capul vostru.Nu tot ce este nou este si bun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai am terminat de citit articolul și mă pregăteam să-l felicit pe Ariel că a postat o informație atât de utilă, când am dat cu ochii de comentariul de mai sus. Incredibil cum poate funcționa uneori creierul uman! Că pernele conțin o mulțime de microbi, paraziți și ciuperci microscopice știam de mult. E un fapt incontestabil, nu un subiect controversat. Articolul prezintă rezultatele unor cercetări științifice, preluate de un ziar britanic cu intenția cât se poate de onorabilă de a avertiza publicul larg. Nu reiese din articol că ne îndeamnă să cumpărăm cât mai multe perne, ci să le igienizăm periodic pe cele pe care le avem. Cât despre pernele din spitale sau hoteluri... cine poate contesta că sunt un focar de infecție? Scoate fața de pernă curată de deasupra să vezi ce-i sub ea... Și încă ceva, doamna anonimă de 45 de ani: cine a reușit să te convingă pe dumneata, femeie în toată firea, că toate pernele și plăpumile din comerț sunt date cu substanțe chimice pentru protecția noastră? Și că efectul lor ține 20 de ani! Ești tare naivă. Dă-ne și nouă sursa informației și te credem. E adevărat că există unele firme care se laudă cu ionii de argint cu care au impregnat salteaua, dar aia costă 16 milioane de lei și nu specifică decât că e antialergică, nu că omoară sporii fungilor. Se pare că ai mai multă încredere în eticheta de pe pernă decât în rezultatul cercetărilor unor oameni de știință.

    RăspundețiȘtergere
  3. Naivi sunt toi aceia care mai cred ca in ziua de azi se mai face ceva la nivel industrial pentru sanattea oamenilor. Cunosc acest fapt din anii '90. Am citit atunci diverse articole, este adevarat nu multe si dupa aceia de la cineva cere lucreaza in domeniu, din SUA.Ca fapt divers, acum citiva ani a iesit scandal la noi si in UE de la prosoape, chiloti si alte produse care erau fabricate in China si erau vopsite cu nu stiu ce vopsea chimica interzisa si de altfel foarte toxica care se pastra toxicitatea pe multi ani de folosinta. S-a mai auzit ceva de atunci? sa fim noi sanatosi cite asemenea produse sunt comercializate in continuare, cel putin la noi.
    In spitale si hoteluri este normal sa se schimbe des dar acasa eu sunt adepta cit mai eco.
    Va doresc sanatate tuturor si celor care au urechi de auzit sa auda, cine nu nu si asa suntem prea multi pe acest pamant conform nenorocitilor atora care conduc lumea.Oricum o populatie neinformata este cel mai usor de condus.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Bancherii evrei împotriva României Mari
    18.01.2014 - 3 Comments
    --> BANCHERII EVREI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI MARI Conferința de Pace de la Paris, 1919  «Deşi victorioasă după Primul Război Mondial, României nu i s-a permis să participe la masa…
  • Romanian Christmas Traditions and Customs
    17.12.2022 - 0 Comments
    What they say it's good to do on Christmas Eve to have a fruitful next yearThe Christmas holiday is fast approaching and Romanians are making efforts to finish preparations for the Christmas…
  • David Icke - Cum eradicăm o boală?
    09.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Alimentația în funcție de grupa sanguină
    27.05.2012 - 0 Comments
    --> ALIMENTAŢIA ÎN FUNCŢIE DE GRUPA SANGUINĂ …
  • 12 povești emoționante care arată adevăratul suflet al animalelor
    02.06.2023 - 0 Comments
    Oamenii simt o legătură deosebită cu animalele lor de companie, iar aceste povești emoționante dovedesc că animalele au suflet, la fel ca și noi. Singura dovadă de care aveți nevoie că animalele au…
  • Uluitoarele întâmplări de după scufundarea Titanicului + documentar (RO)
    15.07.2012 - 4 Comments
    --> ULUITOARELE ÎNTÂMPLĂRI  DE DUPĂ SCUFUNDAREA TITANICULUI Chiar din primele zile, naufragiul transatlanticului Titanic a fost împânzit de mituri şi legende. Pe lângă cele…
  • Inima - motorul nostru intern
    31.05.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INIMA – MOTORUL NOSTRU INTERN Inima noastră este unul dintre cele mai mari miracole ale lumii vii. Ea muncește fără încetare pe…
  • 16 hărți ale lumii care te vor face să spui „WOW!” + FOTO
    11.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hărțile pot fi utile pentru mult mai mult decât simpla localizare a granițelor sau identificarea rutelor de autobuz. Hărțile lumii pot…
  • Socul - farmacia familiei
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SOCUL – farmacia familiei Sunt foarte rare plantele din natură la care toate părțile (flori, fructe, frunze, scoarţă, rădăcini)…
  • Din istoria Angliei
    02.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN ISTORIA ANGLIEI   Data viitoare când vă spălaţi pe mâini și apa e un pic mai rece decât v-aţi dori, comparaţi situaţia cu modul…
  • Contul tău bancar curent + slideshow
    14.04.2013 - 0 Comments
    --> CONTUL TĂU BANCAR CURENT Imaginează-ți următoarea situație: În urma unei competiții, ai câștigat următorul premiu: În fiecare dimineață, banca ta îți depozitează într-un cont…
  • Pledoarie pentru viață lungă + VIDEO
    29.11.2012 - 0 Comments
    --> PLEDOARIE PENTRU VIAȚĂ LUNGĂ Ovidiu Bojor Ovidiu Bojor, doctor în farmacie, membru al Academiei de Științe…
  • Migrația anuală a crabilor roșii + VIDEO
    29.12.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MIGRAȚIA ANUALĂ A CRABILOR ROȘII Insula Crăciunului este un mic teritoriu în Oceanul Indian, fără guvernare proprie, aparținând…
  • 2012 - Știința a înțeles spiritualitatea (eBook + VIDEO)
    21.04.2012 - 0 Comments
    --> 2012 - ȘTIINȚA A ÎNȚELES SPIRITUALITATEA „SFÂRŞITUL TIMPURILOR” ÎN VIZIUNEA UNOR SAVANŢI Ervin Laszlo, Stanislav Grof și Peter Russell în dialog cu Horia Turcanu Ştiinţa…
  • Rețete culinare - Sarmale de post cu ciuperci
    09.04.2012 - 2 Comments
    --> SARMALE DE POST CU CIUPERCI Ingrediente   varză murată sau dulce 1 kg ciuperci (ghebe, champignon, mânătărci) 2-3 cepe 1-2 morcovi 1 ardei…
  • Adevărul din spatele porților de la Auschwitz - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRUL DIN SPATELE PORŢILOR DE LA AUSCHWITZ Este un fapt incontestabil că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania a avut o reţea de închisori şi lagăre de…
  • Știința creării propriei realități + VIDEO
    18.05.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CREĂRII PROPRIEI REALITĂŢI În 1633, un bătrân astronom italian, Galileo Galilei, se afla în faţa Inchiziţiei, judecat, găsit vinovat de erezie şi condamnat să-şi…
  • Rețete culinare - Salată de macrou sau hering afumat
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALATĂ DE MACROU SAU HERING AFUMAT Ingrediente - 300 g pește afumat (macrou sau hering) - 300 g cartofi potriviți - 2-3 morcovi - 100…
  • Cum a „descoperit” Columb America
    12.10.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7562398612"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CUM A „DESCOPERIT” COLUMB AMERICA În…
  • Cauza morții: doctorul + VIDEO
    25.02.2014 - 0 Comments
    --> CAUZA MORȚII: DOCTORUL …
  • Iată adevăratul motiv pentru care trebuie să-ți scoți laptopul în aeroporturi
    20.07.2023 - 0 Comments
    Oricine a călătorit cu avionul în ultimii zece ani știe cât de stresante pot fi aeroporturile.Nu ați plecat de acasă atât de devreme pe cât ar fi trebuit. În graba nebună de a ajunge la poarta de…
  • Triunghiul morții din Marea Neagră (slideshow)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> „TRIUNGHIUL BLESTEMAT” DIN MAREA NEAGRĂ O mulţime de mistere înconjoară Marea Neagră, locul unde – spun diverşi cercetători - s-ar fi produs Potopul lui Noe, dar şi unde se…
  • Miceal Ledwith - Universul „Hamburger” + documentar (RO)
    08.07.2012 - 3 Comments
    --> UNIVERSUL „HAMBURGER” Numele meu este Míċeál Ledwith. Míċeál este forma lui Michael în limba irlandeză. M-am înscris ca student pentru a deveni preot catolic în 1960, la…
  • 30+ scurtături din tastatură care te vor ajuta să lucrezi mai repede
    08.06.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 30+ scurtături din tastatură care te vor ajuta să lucrezi mai repedeViața e prea scurtă ca să ne-o petrecem dând click la nesfârșit pentru…
  • Dr. Călin Mărginean - Substanțe endogene, periculos a fi exogene (VIDEO)
    12.04.2012 - 0 Comments
    --> SUBSTANȚE ENDOGENE, NECESARE ȘI UTILE, DAR CARE, DEVENIND EXOGENE, SUNT PERICULOASE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU Ce vrea să ne comunice dr. Călin Mărginean în această prezentare…
  • Moartea din cauze medicale + VIDEO
    06.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MOARTEA DIN CAUZE MEDICALE Dr. Joseph Mercola este un cunoscut medic american, care s-a remarcat nu numai ca un promotor al…
  • Arborele de ceai
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ARBORELE DE CEAI Arborele de ceai (Camellia sinensis) este originar din sud-estul Asiei. Condiţiile climatice favorabile sunt: căldură, umezeală, ploi frecvente. Necultivat, poate…
  • 9/11 - Adevărul despre 11 septembrie 2001 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Pericolele din pâinea albă
    17.11.2013 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERICOLELE DIN PÂINEA ALBĂ Știați că, în urmă cu zeci de ani, guvernul elvețian, fiind informat asupra pericolului pentru sănătate…
  • Cum să ne redobândim tinerețea - eBook
    06.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE REDOBÂNDIM TINEREŢEA John Thomas Când John Thomas şi-a…
  • Salata verde sau opiu la liber...
    30.03.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   SALATA VERDE SAU OPIU LA LIBER   Lăptuca sau salata verde este o plantă erbacee anuală spontană, din care se cultivă în…
  • Uimitoarele descoperiri ale lui Gaston Naessens + documentar (RO)
    27.08.2012 - 1 Comments
    --> UIMITOARELE DESCOPERIRI ALE LUI GASTON NAESSENS La nu moment dat, peisajul ştiinţei medicale a fost „în pericol” de a suferi o…
  • 20 de minciuni despre cancer, cu care vi s-a spălat creierul + documentar (RO)
    22.05.2017 - 46 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 20 DE MINCIUNI DESPRE CANCER, CU CARE VI S-A SPĂLAT CREIERUL Vi s-au spus tot felul de minciuni despre cancer de către profitorii de pe…
  • Mircea Eliade - articole din presa vremii
    03.06.2012 - 2 Comments
    --> MIRCEA ELIADE –ARTICOLE DIN PRESA VREMII Piloţii orbi [Vremea, Nr. 505, 19 septembrie 1937, p. 3] Imoralitatea clasei conducătoare românești, care deține…
  • Cum pregătesc societățile secrete Guvernul Mondial + documentar (RO)
    14.06.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM PREGĂTESC SOCIETĂȚILE SECRETE   GUVERNUL MONDIAL GRUPUL BILDERBERG Unul dintre cele mai mari grupuri de fațadă ale…
  • 25 de invenții inteligente care-ți vor face viața mult mai ușoară
    15.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există oameni, peste tot în lume, care inventează produse noi, în fiecare zi. Eu nu sunt atât de creativ, dar măcar știu că cineva este, și…
  • Ce ne pot învăța străvechii mayași despre sănătate și vindecare
    08.01.2024 - 0 Comments
    Într-o perioadă în care ființele umane suferă de o serie de boli cauzate de stres și de viața modernă, nevoia de înțelepciune străveche nu a fost niciodată mai importantă.  De fapt, mulți oameni…
  • Atenție la substanțele toxice din cosmetice!
    19.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATENȚIE LA SUBSTANȚELE TOXICE DIN COSMETICE! Mulţi oameni urmează diete extreme şi aplică diferite metode de detoxifiere, dar folosesc…
  • 16 lucruri despre pisici pe care oamenii le găsesc dezgustător de adorabile + FOTO
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pentru început, ele încap în orice container posibil. 2. își pot mișca urechile precum antenele parabolice, și fac des…
  • Drepturile părinților
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> DREPTURILE PĂRINŢILOR Cred că toată lumea cunoaște drepturile copiilor, dar mai puţini sunt conștienți de faptul că şi părinţii au drepturi. Iar acestea funcţionează…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *