Charles Darwin - Călătoria care a zguduit lumea + documentare (RO)

-->

DARWIN ȘI TEORIA EVOLUȚIONISTĂ

Charles Darwin s-a născut pe data de 12 februarie 1809, în localitatea Shrewsbury, Anglia. Tatăl său, Robert, era un medic din înalta societate, iar mama, Susannah, era fiica lui Josiah Wedgwood, fondatorul celei mai cunoscute fabrici de porțelan din Anglia. Bunicul lui Charles, Erasmus Darwin, medic și filozof, era cunoscut pentru teoriile lui referitoare la diferențierea speciilor și caracterele moștenite. Într-un fel, acestea au anticipat descoperirile nepotului. O altă persoană din familia lui Charles Darwin care s-a afirmat în lumea științei a fost Francis Galton, creatorul eugeniei (teorie care preconizează ameliorarea calității biologice umane prin măsuri genetice: alegerea părinților, sterilizarea, interzicerea procreării etc.; a fost folosită cu entuziasm de rasiști și fasciști).

Charles a urmat școala particulară a lui Samuel Butler în Shrewsbury, pentru ca apoi, la presiunile tatălui, să-și înceapă studiile la Facultatea de medicină din Edinburg. Deoarece la vremea aceea operațiile se făceau fără anestezie, Charles a înțeles că medicina nu era chemarea lui. De altfel, în repetate rânduri se declara dezgustat de orele de disecție pe cadavre. Tatăl a fost de acord cu transferul la Facultatea de teologie de la Christ College din Cambridge. Dar nici această schimbare n-a fost pe placul lui Charles. Pe el îl interesau doar botanica și geologia, și acestea nu aveau nimic în comun cu teologia. Nevoia concentrării asupra acestor domenii i-a fost satisfăcută odată cu transferul la Plinian Natural History Society în 1826, unde a început studierea botanicii. Reverendul John S. Henslow, profesor de botanică, l-a îndrumat până în anul 1831, când a obținut diploma. În același an, Robert Fitzroy, cunoscut naturalist, făcea pregătiri pentru o expediție științifică ce trebuia să ajungă în Țara de Foc, Chile, Peru și Insulele Galapagos.

Henslow l-a recomandat pe Darwin, ca pe un tânăr botanist cu aptitudini de colectare și clasificare excepționale. Astfel, Charles a căpătat un loc în expediție și s-a îmbarcat pe 27 decembrie 1831 la bordul navei Beagle. În timpul acestui voiaj, aveau să se contureze primele idei ale teoriei sale evoluționiste de mai târziu. Călătoria a durat 5 ani, timp în care Darwin a adunat eșantioane de plante și animale de pe insulele vizitate. Cercetările amănunțite pe care le-a efectuat asupra speciilor de animale și fosilelor au constituit punctul de plecare în scrierea cărților „Originea speciilor” și „Originea omului și selecția sexuală”.

Expediția a avut însă un impact puternic asupra sănătății lui Charles. Febra pe care a contractat-o în Argentina în 1833, maladia Chaga de care s-a îmbolnăvit în America de Sud, ca și răul de mare de care suferea, au dus la agravarea stării sale de sănătate în următorii ani.

Darwin s-a împrietenit cu cel mai mare geolog al epocii sale, Charles Lyell, creatorul teoriei despre procesul treptat de evoluție al Pământului. În urma discuțiilor cu acesta, Darwin a tras concluzia că speciile au suferit în timp o dezvoltare asemănătoare cu cea a Pământului. Reverendul Henslow a făcut cunoscute o parte din fosilele și jurnalele lui Charles Darwin unor naturaliști celebri ai timpului, astfel încât, la data ancorării vasului Beagle în Anglia, era deja celebru în cercurile științifice britanice.

O dată cu revenirea în Anglia, pe 2 octombrie 1836, Darwin a început să-și formuleze în minte teoria, pe care la vremea aceea o considera singura viabilă. Conform acesteia, speciile evoluează neîncetat, adică sunt supuse în timp unor transformări treptate, de la formele mai simple la cele complexe. Prin urmare, strămoșii tuturor formelor vii de astăzi ar fi fost organisme monocelulare. Timp îndelungat, n-a îndrăznit să-și publice aceste concluzii. Probabil că avea încă îndoieli, sau își dădea seama de efectele acestei teorii. Evoluția submina „Cartea Creației”, ceea ce putea genera punerea sub semnul întrebării a existenței lui Dumnezeu.

În 1839, Charles se căsătorește cu verișoara sa, Emma Wedgwood, și se stabilește în Down House, comitatul Kent.

În anul 1858, primește o scrisoare din partea naturalistului Alfred Wallace. Observațiile pe care acesta le formulează în urma unei expediții prin America de Nord, referitoare la ereditate și transformarea proprietăților printre specii, îl fac pe Darwin să-și grăbească finalizarea teoriei evoluționiste. Câteva luni mai târziu, atât Alfred Wallace, cât și Charles Darwin, se prezintă la Linnean Society pentru a-și atesta fiecare întâietatea asupra teoriei evoluției speciilor. Acest consiliu decide asupra întâietății, și astfel, Charles Darwin devine părintele evoluționismului. În anul 1859 este editată și difuzată în 1250 de exemplare cartea sa cu titlul complet: „Despre originea speciilor prin selecție naturală sau conservarea raselor favorizate în lupta pentru supraviețuire”.


Conform temerilor sale, cartea a generat controverse fără precedent. Darwin a fost criticat și acuzat de lipsă de credință în Dumnezeu. Totuși, numeroși oameni de știința i-au acordat sprijinul, lui și teoriei lui despre evoluția speciilor și selecția naturală. Darwin a demonstrat în carte că numai trăsăturile ereditare decid asupra schimbărilor speciilor și că cele mai puternice gene sunt transmise urmașilor. A argumentat aceasta prin faptul că lupta pentru supraviețuire are loc nu numai între specii, ci și în interiorul lor, ceea ce asigură transmiterea la urmași a celor mai bune trăsături. Acest fenomen a fost numit the survival of the fittest, adică „supraviețuirea celui mai adaptat”. Totuși, lipsa anumitor noțiuni actuale de genetică, precum „cromozom”, legile lui Gregor Mendel și teoria eredității a lui Thomas. H. Morgan, l-au împiedicat pe Darwin să acopere toate aspectele teoriei sale. În schimb, a reușit de minune să explice de ce omul se trage din maimuță, teorie care nici până azi nu a fost acceptată în unanimitate de către oamenii de știință, nemaivorbind de conservatorii religioși.

Charles Darwin a încetat din viață pe 19 aprilie 1882, la vârsta de 73 de ani. În semn de recunoaștere a operei sale științifice, a fost înmormântat în celebra catedrală londoneză Westminster Abbey, lângă Isaac Newton.

The Voyage That Shook the World (RO)

„Călătoria care a zguduit lumea” este un excelent documentar dramatizat, care narează călătoria lui Darwin în jurul lumii între anii 1831 și 1836, la bordul navei Beagle. În timpul acestui voiaj, tânărul Charles și-a adunat materialul pe baza căruia își va scrie celebra carte, „Originea speciilor”. Filmul a fost realizat în anul 2009 şi comemorează 200 de ani de la naşterea lui Charles Darwin şi 150 de ani de la apariţia uneia dintre cele mai cunoscute cărţi din istoria ştiinţei. Filmările au fost făcute în Europa, Australia şi cele două Americi. Documentarul beneficiază de colaborarea unor oameni de știință absolut remarcabili, printre care am avut plăcuta surpriză să-l întâlnim pe doctorul în carstologie Emil Silvestru, absolvent al Facultății de geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, în prezent, un respectat om de știință, rezident în Canada.


A Question of Origins (RO)

Documentarul „O chestiune de origini” constituie o prezentare fascinantă a dovezilor ştiinţifice în favoarea designului inteligent. După cum cu bucurie constatăm în ultimul timp, nu puțini sunt oamenii de știință care n-au nicio problemă în a împăca cercetarea științifică cu creația divină.

-->

Comentarii

  1. Un articol foarte bine documentant, since nu stiam ca Darwin a studiat teologia. Nota 10

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos articol, dar se impun cateva precizari:
    Darwin precum Newton au fost masoni. contributia lor efectiva la dezvoltarea stiintifica a fost ZERO.

    Westminster Abbey e "cartierul general religios" masonic.

    Darwin a fost pus sa scrie acea lucrare tocmai pentru a deturna adevarul. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai perfecta dreptate, Doc, dar acest prim articol s-a vrut unul pur informativ, neutru. Sunt atatea de spus despre istoricul masonic al familiei lui Darwin si despre numeroasele lui surse de inspiratie pentru teoria a carei paternitate si-a insusit-o, incat asta poate face obiectul unei postari separate. O sa cautam informatii autorizate si revenim.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnilor, care crede ca omul a evoluat din maimuta (u-ha-ha), Il invite LA ZOO, sa-si viziteze inaintasii.
    P.S
    Nu uitati sa le duceti niste banane!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Comunități umane care demonstrează rolul alimentației naturale
    22.07.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMUNITĂȚI UMANE CARE DEMONSTREAZĂ ROLUL ALIMENTAȚIEI NATURALE Mulți oameni și-ar schimba mai degrabă religia decât stilul…
  • 7 motive pentru a începe să adăugați scorțișoară în alimentație
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Scorțișoara a fost considerată un condiment de lux in Europa Evului Mediu. Arabii au transportat-o pe căi terestre greoaie și numai…
  • Sarea în bucate
    07.08.2016 - 5 Comments
    SAREA ÎN BUCATE Dacă vă simțiți confuz(ă) după ce ați citit nenumăratele mesaje din mass media și de pe Internet despre ce alimente și suplimente sunt bune sau rele pentru dumneavoastră,…
  • Uluitoarele întâmplări de după scufundarea Titanicului + documentar (RO)
    15.07.2012 - 4 Comments
    --> ULUITOARELE ÎNTÂMPLĂRI  DE DUPĂ SCUFUNDAREA TITANICULUI Chiar din primele zile, naufragiul transatlanticului Titanic a fost împânzit de mituri şi legende. Pe lângă cele…
  • 11 ponturi de psihologie a culorilor care te pot ajuta să obții ținuta perfectă pentru orice situație
    29.04.2023 - 0 Comments
    Mulți oameni pot întâmpina dificultăți atunci când aleg o ținută pentru un interviu de angajare. De cele mai multe ori, au tendința de a purta ceva care le stă foarte bine, în opinia lor. Dar acest…
  • Vampirismul bioenergetic
    02.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VAMPIRISMUL BIOENERGETIC Până la începutul anilor ’70 nu ştiam mare lucru despre vampirism bioenergetic. Din cele citite şi auzite cu…
  • 24 de asemănări surprinzătoare între monumentele antice din întreaga lume
    03.05.2024 - 0 Comments
    Monumentele antice sunt mărturii ale ingeniozității, măiestriei și devotamentului spiritual al civilizațiilor din trecutul îndepărtat. Deși separate de distanțe mari și de culturi distincte, aceste…
  • Cum să transformi rafturile de perete  într-un centru de interes al casei tale
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cum să transformi rafturile de perete într-un centru de interes al casei tale Rafturile de perete pot fi o problemă în casele…
  • What You Didn't Know About Japan
    17.12.2022 - 0 Comments
    Here's a list of interesting facts about Japan:- Japan is made up of 6,852 islands, 430 of which are uninhabited.- The Japanese name for Japan is 'Nihon' or 'Nippon', which means 'origin of the…
  • De ce foloseau anticii vase de cupru? + VIDEO
    06.05.2013 - 25 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE FOLOSEAU ANTICII VASE DE CUPRU? Cuprul este capabil să distrugă bacteriile și virușii nedoriți. Este interesant că medicina…
  • Codex Alimentarius - o istorie mai puțin cunoscută + documentare (RO)
    19.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Deparazitarea naturală a organismului + documentar (RO)
    20.04.2012 - 4 Comments
    --> DEPARAZITAREA NATURALĂ A ORGANISMULUI Influența paraziților asupra stării de sănătate Știai că organismul tău este colonizat de o mulțime de paraziți care mănâncă zilnic…
  • Pericolele din apa îmbuteliată
    16.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERICOLELE DIN APA ÎMBUTELIATĂ Este apa de la robinet mai sigură decât apa îmbuteliată? Este o întrebare la care n-ar trebui să vă vină…
  • Suplimentele pentru ADHD funcționează într-adevăr?
    14.05.2023 - 0 Comments
    Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este o stare cronică de neurodezvoltare care afectează atât copiii, cât și adulții. Probabilitatea de a dezvolta simptome de ADHD crește atunci…
  • Extratereștrii în istorie + documentar (RO)
    16.04.2013 - 1 Comments
    --> EXTRATEREȘTRII ÎN ISTORIA OMENIRII Deși majoritatea oamenilor cred că fenomenul OZN a apărut în secolul trecut, există dovezi care indică un contact încă din preistorie, mergând…
  • Arborele de ceai
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ARBORELE DE CEAI Arborele de ceai (Camellia sinensis) este originar din sud-estul Asiei. Condiţiile climatice favorabile sunt: căldură, umezeală, ploi frecvente. Necultivat, poate…
  • OMS declară ASPARTAMUL posibil cancerigen. Iată ce înseamnă asta pentru sucul tău dietetic.
    22.07.2023 - 0 Comments
    Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care este agenția specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că aspartamul poate fi un posibil pericol cancerigen…
  • Secretele unei vieți sănătoase
    14.09.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETELE UNEI VIEȚI SĂNĂTOASE Ai grijă de corpul tău. Este singurul loc în care ești obligat să trăiești. Jim Rohn, om de afaceri…
  • Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet
    24.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet Sursa:http://www.hickoryfarms.com Coșurile cadou sunt o opțiune minunată pentru orice…
  • 18 animale de companie care se prostesc pentru a vă înveseli ziua + FOTO
    20.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dacă ați avut vreodată un animal de companie, v-ați dat seama că acești prieteni cu 4 picioare fac o mulțime de lucruri care ne încurcă.…
  • Români celebri
    24.04.2012 - 1 Comments
    --> ROMÂNI CELEBRI Putem observa cu stupoare cum chiar unii români afirmă despre locuitorii acestei ţări că ar fi încă nişte barbari de pe vremea dacilor, care n-ar fi ştiut…
  • 9 motive pentru a începe să consumi unt de arahide
    13.10.2020 - 2 Comments
    Pierderea în greutate, prevenirea cancerului de sân, reducerea insomniei și mult mai multe - untul de arahide este o comoară naturală care poate promova multe schimbări pozitive în organism! Este…
  • 10 mituri comune și concepții greșite despre Universul nostru
    11.02.2023 - 0 Comments
    Aproape toată lumea a privit cerul nopții și s-a minunat de imensitatea spațiului, meditând la misterele acestei ultime frontiere. Dar filmele, emisiunile TV și cărțile au condus la unele presupuneri…
  • Dr. Sang Lee - Genele și semnificația lor + documentar (RO)
    10.11.2012 - 3 Comments
    --> GENELE ȘI SEMNIFICAȚIA LOR Dr. Sang Lee este un scriitor prolific și o persoană celebră în Coreea de Sud, mai ales datorită…
  • Antibiotice uitate de acum câteva decenii ar putea fi un super-ucigaș de bacterii
    18.05.2023 - 0 Comments
    Un antibiotic dezvoltat în urmă cu 80 de ani, înainte de a fi abandonat și uitat, ar putea oferi din nou soluții noi și interesante, de data aceasta în fața amenințării emergente a superbacteriilor…
  • Conceptul de frumusețe în diferite epoci + VIDEO
    06.08.2012 - 4 Comments
    --> CONCEPTUL DE FRUMUSEȚE ÎN DIFERITE EPOCI Nu se poate vorbi de canoane estetice înainte de secolul V î.e.n., când sculpturile grecești ilustrau concepția potrivit căreia corpul…
  • Cum să trăim 150 de ani - eBook
    29.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ TRĂIM 150 DE ANI S-a scris mult în ultima vreme despre căile prin care se poate să trăim o viaţă lungă și lipsită de boli. Ne…
  • Un pic mai crud pentru dumneavoastră
    21.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN PIC MAI CRUD PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereşte Marea Britanie: preparatele să fie crude,…
  • Arta relaxării mentale + VIDEO (RO)
    25.09.2013 - 1 Comments
    --> ARTA RELAXĂRII MENTALE „Omul este ceea ce gândeşte”. Această forţă a gândului modelează viaţa fiecărui om. Am fost învăţaţi că trebuie să gândim, dar nimeni nu ne-a învăţat să ne…
  • Cele mai periculoase toxine pentru creier
    23.07.2014 - 0 Comments
    --> CELE MAI PERICULOASE TOXINE PENTRU CREIER Să-ți pierzi sănătatea mintală este unul dintre cele mai îngrozitoare lucruri. În prezent, acest risc este foarte mare, din cauza…
  • 25+ de pisici care iubesc căldura mai mult ca orice (FOTO)
    09.06.2016 - 0 Comments
    Trei fapte despre pisici: 1. Își petrec majoritatea vieții dormind. 2. Atunci când nu dorm, complotează să cucerească lumea. 3. Atunci când nu dorm și nu complotează împotriva…
  • Dr. Călin Mărginean - Tratamentul natural antitumoral. Sistemul de sănătate NEW START (VIDEO)
    11.10.2012 - 5 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Secretele cenzurate ale sănătații
    20.06.2014 - 0 Comments
    --> SECRETELE CENZURATE ALE SĂNĂTĂȚII Jonathan Wright, MD Dr. Jonathan Wright, medic de medicină generală și expert în medicină nutrițională, i-a acordat un interviu lui Mike Adams,…
  • Test de personalitate
    01.07.2012 - 0 Comments
    --> TEST DE PERSONALITATE Dintre figurile de mai jos alege-o pe cea pe care o preferi, pentru a afla ce tip de personalitate ai. Aceste figuri au fost concepute de un psiholog,…
  • 8 semne de avertizare că inima ta nu funcționează corect
    19.10.2020 - 0 Comments
    Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 610.000 de persoane (doar în SUA) mor în fiecare an din cauza problemelor legate de inimă. Atât bărbații, cât și femeile sunt…
  • Virusuri, bacterii și medicina „pasteurizată” + VIDEO
    30.08.2012 - 3 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Brusturele - doctorul casei
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> BRUSTURELE – doctorul casei Brusturele (Arctium lappa) este una dintre cele mai răspândite plante din lume. Are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la…
  • STUDIUL CHINA - cel mai cuprinzător studiu asupra nutriției - eBook
    24.04.2012 - 0 Comments
    --> STUDIUL CHINA Cel mai cuprinzător studiu asupra nutriției Dr. Colin Campbell este un biochimist american specializat în nutriţie, care a studiat efectele pe termen lung ale…
  • Rosa Kuleshova - Femeia care vede cu pielea
    24.11.2013 - 0 Comments
    --> ROSA KULESHOVA – FEMEIA CARE VEDE CU PIELEA – Greșeala anumitor empirici este aceea de a crede că paranormalul lor este superior științei experimentale. Însă acum, necunoscutul…
  • 21 decembrie 2012 - o zi ca oricare alta + documentar (RO)
    19.12.2012 - 3 Comments
    --> 21 DECEMBRIE 2012 - O ZI CA ORICARE ALTA   Iată câteva precizări autorizate privind ziua de 21 decembrie 2012 – doomsday…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *