Creaţionism versus evoluţionism + documentare (RO)

-->

CREAȚIONISM VERSUS EVOLUȚIONISM

Viața a apărut accidental... Dumnezeu a fugit de la locul accidentului. Valeriu Butulescu, scriitor

Disputa creaționism/evoluționism durează de când Darwin a uimit lumea cu teoria sa evoluționistă. Această teorie a reprezentat o idee nu neapărat nouă, cât incitantă și șocantă pentru unii – astăzi încă existând contestatari ai întregii teorii evoluționiste. Dar nu Charles Darwin a fost primul care a avut idei evoluționiste. În secolul al XVIII-lea, biologul Maillet susținea ideea că viața biologică se modifică, se adaptează permanent mediului înconjurător. La fel, biologul Lamarck susținea faptul că viața în orice stadiu tinde spre perfecțiune, adică spre o modificare permanentă în sensul supraviețuirii formelor superioare.

Dar înainte de a intra în disputa creaționism/evoluționism să prezentăm pe scurt ideile lui Darwin: potrivit teoriei lui, toate speciile existente pe pământ au evoluat, fiind supuse unor transformări și adaptări treptate la mediu. Astfel, formele cele mai simple de organisme au evoluat până la cele mai avansate. Așadar, strămoșii tuturor organismelor vii, inclusiv ai omului sunt organismele monocelulare. Selecția naturală – idee centrala a teoriei – se referă la transmiterea doar a genelor puternice la urmași în cadrul unei specii, dar și în afara speciilor, ajutând la lupta pentru supraviețuire.

Odată cu lucrarea lui Charles Darwin, „Originea speciilor”, ideea de evoluție prin selecție naturală primește o argumentare științifică, idee care a șocat întreaga societate a timpului său, în special pe creaționiști – cei care, indiferent de religie, susțin originea divină a întregului univers și deci și a omului. Se naște astfel controversa creaționism/evoluționism. Teoria evoluționismului darwinist a fost de multe ori simplificată în mod grosier de către creaționiști – doar pentru a argumenta că nu poate fi reală: numai gândul că omul și maimuța ar fi frați a provocat șoc și repulsie. Astfel, după apariția cărții lui Darwin, evoluționismul a determinat instantaneu numeroase critici, printre care cea că Darwin folosește pentru a explica procese naturale procedee specifice „selecției artificiale”. O altă critică ținea de faptul că se neagă evidența că selecția naturală produce variabilitatea vieții biologice de pe pământ.

Însă tema centrală în controversa creaționism/evoluționism o reprezenta ateismul teoriei. Faptul care a șocat pe cei mai mulți la evoluționismul darwinist a fost că prin această abordare, Dumnezeu își pierdea rolul primordial de creator al Universului, iar ateii aveau de-acum încolo argumentul perfect pentru a-i nega existența. Interesant este că Darwin nu era ateu, deoarece a acceptat posibilitatea ca un anumit creator să fi însuflețit primele forme de viață. El chiar își numește lucrarea „Evanghelia diavolului”, iar la sfârșitul vieții devine creștin. Ateii însă au dobândit o argumentare perfectă pentru a nega existența oricărei divinități.

În continuarea disputei, susținătorii evoluționismului vin cu propriile argumente, printre care similaritățile imposibil de negat dintre organismul omului și cel al mamiferelor: deci omul se trage din animale. O altă idee care susține evoluționismul ține de similitudinea dintre embrionii de om și oricare alt animal (inclusiv peștii) în primele etape ale dezvoltării. O ultimă dovadă a evoluționismului ar fi noile variații ale speciilor, obținute prin experimente genetice.

Bineînțeles că aceste argumente nu au convins, iar în problematica creaționism vs evoluționism au intervenit și unii savanți care, deși atei, au pledat de fapt în favoarea creaționiștilor. Ei au dovedit cu ușurință că aceste critici pot fi întoarse împotriva evoluționismului darwinist. De exemplu, organe similare la om și mamifere au funcții diferite și deci similaritatea nu arată un strămoș comun. Embrionii sunt diferențiați în funcție de specie, fiecare conținând înscris codul ființei ce se va naște, iar studiile genetice arată clar că o specie nu poate proveni dintr-o alta.

Astăzi, este acceptat în general faptul că teoria inițială a evoluționismului nu poate fi considerată sută la sută științifică și reală, deși există o luptă permanentă între creaționiști și evoluționiști. În această dispută, unii susținători ai teoriei evoluționismului au mers până într-acolo, încât au prezentat chiar dovezi false, care să vină în sprijinul teoriei, ajungând în final să-i facă mai degrabă un deserviciu acestei teorii.

Un fals celebru este Ramapithecus – considerat a fi mult căutata verigă lipsă dintre om și maimuță. Existența acestei verigi a fost dovedită la un moment dat prin găsirea în Africa a unor fragmente de falcă și dinți și care, în final, s-au dovedit a fi ale unor cimpanzei!

Un alt fals îl constituie „omul primordial”, omul de Piltdown, descoperit într-o peșteră, mai exact, un craniu ce părea a fi al unui om și o falcă ce părea a fi de maimuță. Abia după 41 de ani de la această „descoperire miraculoasă”, în anul 1953, testarea oaselor a relevat că acel craniu nu conținea fluor, dinții erau umpluți în partea de jos, iar oasele fuseseră tratate cu bicromat de potasiu, pentru a părea vechi! Omul primordial deci era format dintr-un craniu de om obișnuit, lipit de falca unei maimuțe moartă de 50 de ani!

Dar poate cel mai celebru fals folosit în disputa creaționism/evoluționism a fost omul de Neanderthal. Într-o peșteră din valea Neanderthal, Germania, s-a găsit în anul 1856 o relicvă a cărei conformație fizică reprezenta perfect ceea ce așteptau evoluționiștii de la veriga lipsă dintre om și maimuță. Vechimea ei s-a aproximat la 25.000 de ani, iar de atunci, în ciuda anumitor dubii bine întemeiate, omul de Neanderthal a fost considerat dovada palpabilă și de necontestat a realității teoriei evoluționiste. Mult mai târziu, prin anii 1940, s-a demonstrat că acest om-maimuță, această verigă lipsă, era pur și simplu un om normal, care suferea de o malformație a oaselor provocată de lipsa vitaminei D și din această cauză, mergea în poziția atribuită omului-maimuță! În prezent, creaționiștii, nehotărâții și evoluționiștii cad de acord măcar asupra unui aspect: omul de Neanderthal a fost pur și simplu un om obișnuit, trăitor la șes.

Astăzi, disputa creaționism/evoluționism se poartă mai mult în cercuri personale, decât publice. Evoluționismul exercită o fascinație aparte asupra omului. Dacă s-ar putea într-adevăr dovedi că întregul proces de apariție și dezvoltare a vieții a fost pur natural, atunci întreaga noastră viață s-ar schimba: valori, mentalități, morală, religie... devin absolut inutile. Totuși, din cauza lipsei de dovezi și a unor grave lacune în explicațiile științifice, majoritatea persoanelor informate se mențin pe o poziție intermediară: omul a evoluat dintr-o specie inferioară, dar crearea lumii și a acestui proces de evoluție de-a lungul a milioane de ani este o operă divină. Această idee pare a fi calea cea mai rațională, căci, oricât de multe argumente teoretice poate găsi omul într-un sens sau în altul, nu poate și probabil nu va putea niciodată să aducă odată pentru totdeauna o dovadă ultimă, concretă și de necontestat fie în favoarea evoluționismului, fie în cea a creaționismului. Faptul că fanatici religioși îndeamnă la închiderea ochilor în fața unor teorii raționale sau că oameni care vor să pară inteligenți și competenți te îndeamnă să crezi cu ochii închiși o teorie științifică incertă, nu trebuie să influențeze omul rațional. Fiecare e liber să creadă ce dorește, dar întotdeauna e bine să se informeze mai întâi și să nu respingă din start argumentele contrare convingerilor lui inițiale.


Expelled - No Intelligence Allowed (RO)



Walter J. Veith - De la evoluționist, la creaționist



Comentarii

  1. Buna.Scurt: va iubesc de mor,pentru blogul pe care-l patronati. Veni-r-ar revolutia,aia pe care o asteptam!!!!
    Un cordial salut,
    Dana Maria Nicolcioiu

    RăspundețiȘtergere
  2. STERN SI STERNBERG, DOI JIDANI RASISTI HOLOCAU$TICI IMBECILIZEAZÃ LUMEA CU TIMPENI, PE DE ALTÃ PARTE, EI JIDANI, SUNT CEI MAI MARI RASISTI DIN LUME CARE SE DECLARÃ FÃRÃ RUSINE PÃNA AZI CÃ SUNT "POPOR ALES" SUPERIOR ALES DE DUMNEZEU!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • 50 de oameni împărtășesc semnele care i-au făcut să-și dea seama că au fost crescuți de părinți toxici
    17.10.2022 - 0 Comments
    Nu este neobișnuit să ai o relație mai mult sau mai puțin complicată cu părinții tăi. La urma urmei, ei sunt oameni la fel ca și tine, navigând prin aceleași sentimente și emoții complexe. Cu toate…
  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • Încălzirea globală - un subiect controversat + documentare (RO)
    25.05.2012 - 1 Comments
    --> MAREA ÎNȘELĂTORIE A ÎNCĂLZIRII GLOBALE De câtăva vreme, omenirea trăiește sub spectrul sfârșitului lumii, psihoză indusă de unii oameni de știință, susținuți financiar de…
  • Pisica - cea mai bună prietenă a omului
    02.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PISICA – CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ A OMULUI Un trandafir are spini și o pisică are gheare, dar amândouă merită riscul... Dacă…
  • Tăblițele cerate de la Roșia Montană + documentar
    01.09.2013 - 1 Comments
    --> TĂBLIȚELE CERATE DE LA ROȘIA MONTANĂ De 16 ani încoace, un lobby deosebit de agresiv, precum și presiuni politice din afara țării încearcă să forțeze autoritățile statului român…
  • Spirulina - alga vieții
    01.04.2012 - 1 Comments
    --> SPIRULINA – alga vieții Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de nici un milimetru lungime, încadrată de cercetători undeva la graniţa dintre bacterii şi regnul vegetal.…
  • Cartea cărților - În căutarea trecutului misterios - eBook + documentar (RO)
    20.08.2016 - 0 Comments
    CARTEA CĂRȚILOR - ÎN CĂUTAREA TRECUTULUI MISTERIOS - Istoria autentică a civilizațiilor este interzisă. Conjurații puternice veghează asupra menținerii stricte a unei versiuni alterate, care…
  • Masoneria în România + documentar
    21.08.2012 - 0 Comments
    --> MASONERIA ÎN ROMÂNIA Francmasoneria este un ordin iniţiatic, ai cărei membri sunt înfrăţiţi prin idealuri comune – morale, spirituale, sociale și politice – prin iniţierea…
  • Tablete de stil de viață (Dynamic Living) - eBook
    13.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TABLETE DE STIL DE VIAŢĂ (Dynamic Living) Aileen Ludington și Hans Diehl – Lifestyle Medicine Institute, Loma…
  • 7 lucruri pe care femeia ta nu le spune, dar pe care vrea să le știi
    01.07.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doamnelor și domnișoarelor, cred că sunteți extraordinare, dar, să nu mă înțelegeți greșit, a vă înțelege este echivalent cu a înțelege un…
  • Alimentația greșită -  cauza numărul unu a bolilor
    07.04.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA GREȘITĂ - CAUZA NUMĂRUL UNU A BOLILOR Raymond Francis Alimentația greșită este cauza principală a majorității…
  • Dr. Călin Mărginean - Soia, o plantă minune (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> SOIA, O PLANTĂ - MINUNE dr. Călin Mărginean Soia este o plantă originară din Asia, unde este consumată în cantităţi…
  • Piperul - un bob de sănătate
    28.03.2012 - 0 Comments
    --> PIPERUL – un bob de sănătate Piperul (Piper nigrum) este originar din sudului Indiei, ţară care astăzi, alături de Indonezia şi Brazilia, este cel mai mare producător  mondial.…
  • Cartelul petrolului și al medicamentelor + VIDEO (RO)
    12.04.2014 - 0 Comments
    --> CARTELUL PETROLULUI ȘI AL MEDICAMENTELOR Dr. Matthias Rath Sfârșitul ignoranței cu privire la cartelul petrolului și medicamentelor ca arhitect al celor două războaie…
  • Conspirația „Marijuana” + VIDEO (RO)
    11.01.2013 - 0 Comments
    --> CONSPIRAȚIA „MARIJUANA” Ştiaţi că planta numită cânepă are peste 25.000 de utilizări? De la alimente, vopsele, combustibili şi până la îmbrăcăminte şi materiale de construcţii.…
  • Terapia Gerson - Demonstații practice de preparare a hranei (VIDEO)
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ÎN CE CONSTĂ TERAPIA GERSON - DEMONSTRAȚII PRACTICE DE PREPARARE A HRANEI -   În această prezentare maraton, ținută în 1990 la Institutul Gerson, dr. Charlotte…
  • Triunghiul morții din Marea Neagră (slideshow)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> „TRIUNGHIUL BLESTEMAT” DIN MAREA NEAGRĂ O mulţime de mistere înconjoară Marea Neagră, locul unde – spun diverşi cercetători - s-ar fi produs Potopul lui Noe, dar şi unde se…
  • 11 ponturi de psihologie a culorilor care te pot ajuta să obții ținuta perfectă pentru orice situație
    29.04.2023 - 0 Comments
    Mulți oameni pot întâmpina dificultăți atunci când aleg o ținută pentru un interviu de angajare. De cele mai multe ori, au tendința de a purta ceva care le stă foarte bine, în opinia lor. Dar acest…
  • Secretele longevității
    18.12.2013 - 3 Comments
    --> SECRETELE LONGEVITĂȚII ÎMPĂRTĂȘITE DE OAMENI CARE AU DEPĂȘIT SUTA DE ANI Jeanne Louise Calment - 122 ani Jeanne Louise…
  • Postul alimentar ca terapie + documentar (RO)
    16.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POSTUL ALIMENTAR CA TERAPIE Dacă pentru combinarea corectă a alimentelor literatura de specialitate este deosebit de săracă,…
  • Vino mamă să mă vezi la spitalul de obezi
    01.11.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINO MAMĂ SĂ MĂ VEZI LA SPITALUL DE OBEZI În februarie 2010, un reporter al Jurnalului Naţional s-a internat incognito la Institutul…
  • Morcovul - alimentul medicament
    27.03.2012 - 0 Comments
    --> MORCOVUL - alimentul medicament Sute de ani i-au trebuit morcovului să treacă de la stadiul de medicament la cel de aliment. Acum este, după cartof, una dintre cele mai…
  • Români celebri
    24.04.2012 - 1 Comments
    --> ROMÂNI CELEBRI Putem observa cu stupoare cum chiar unii români afirmă despre locuitorii acestei ţări că ar fi încă nişte barbari de pe vremea dacilor, care n-ar fi ştiut…
  • Argila Algo - sănătate din pământ + VIDEO
    23.03.2012 - 1 Comments
    --> ARGILA ALGO – SĂNĂTATE DIN PĂMÂNT – Interviu cu ing. chimist MIRCEA BOCAN Despre argila terapeutică ALGO am scris de mai multe ori în paginile revistei  „Formula As”. Tot…
  • 5 semne că veți face cancer și 7 sfaturi cum să-l evitați
    09.01.2014 - 0 Comments
    -->   5 SEMNE CĂ VEȚI FACE CANCER  ȘI 7 SFATURI CUM SĂ-L EVITAȚI „Aveți cancer” este ceea ce nu vreți să…
  • Dale Carnegie - Tehnici fundamentale de a te purta în lume
    01.11.2012 - 1 Comments
    --> SECRETELE SUCCESULUI Dale Carnegie Dale Breckenridge Carnegie (24 noiembrie 1888 - 1 noiembrie 1955) a fost un celebru autor american de cărți de dezvoltare personală,…
  • Ecartamentul căilor ferate
    28.04.2012 - 0 Comments
    --> ECARTAMENTUL CĂILOR FERATE Ecartamentul standard al căilor ferate din Statele Unite este de 143,5 cm. Este un număr foarte ciudat. De ce se foloseşte acest ecartament? Pentru…
  • 18 ustensile de bucătărie pe care nici chiar cei mai pricepuți bucătari n-ar știi cum să le folosească + FOTO
    16.01.2022 - 0 Comments
    De la inventarea roții, creativitatea umană nu a încetat niciodată să ne uimească. Dar uneori merge prea departe și ne confruntăm cu obiecte al căror scop este greu de înțeles. Iar dacă aceste…
  • Dușmanul dușmanului meu - Klaus Barbie - documentar (RO)
    26.05.2012 - 0 Comments
    --> DUȘMANUL DUȘMANULUI MEU   - Klaus Barbie - Nikolaus „Klaus” Barbie (1913-1991) a fost unul dintre cei mai cruzi torționari naziști. Ca şef al Gestapoului din Lyon, Franţa…
  • Faceți cunoștință cu Kea - papagalul alpin cu un penaj unic! + FOTO
    02.12.2021 - 0 Comments
    Când vine vorba de păsări deosebite, kea este cu siguranță demn de menționat. Papagalii alpini s-au născut cu un penaj uimitor. Marginile măslinii-smarald venind în completarea penelor portocalii…
  • 15 părți ale corpului uman ce vor dispărea în viitor
    04.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În primul capitol din „Originea omului și selecția sexuală”, Charles Darwin a identificat aproximativ o duzină de componente ale corpului…
  • Există viață după pensionare + VIDEO (RO)
    24.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ PENSIONARE Sfaturile de mai jos nu se adresează neapărat numai persoanelor recent pensionate sau celor pentru care…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *