Mafia uleiului de măsline + VIDEO

-->

MAFIA ULEIULUI DE MĂSLINE

Făcăturile chimice au penetrat adânc și piața uleiurilor de măsline. Într-un mod chiar foarte toxic. Într-o societate corectă, am vedea semne de avertizare în fiecare supermarket. Nu cu mesajul „Atenție! Cad prețuri”, ci cu „Atenție, uleiul de măsline poate dăuna grav sănătății”. Producătorii însetați de profit s-au prins că tot mai mulți oameni caută produse sănătoase, așa că și-au pus creativitatea la treabă, pentru a produce ulei de toxine, fără măsline, dar cu etichete și prețuri pe care doar originalul le-ar merita.

Biochimiștii ne sfătuiesc să facem următorul test uleiului de măsline, ca să nu ne păcălim. E foarte simplu și relevant: Într-o farfurie, pui pe un șervețel o lingură de ulei. Aștepți 24 de ore. După aceea, îi dai foc și constați dacă miroase a măsline sau a... gudron!

Website-ul newyorkez Business Insider a rezumat fața întunecată a acestei industrii în 20 de exemple grăitoare. Cea mai mare parte din mult lăudatul „ulei de măsline extravirgin originar din Italia” nu este ceea ce pretinde eticheta. Câteodată, acesta nu este extravirgin, alteori nici italian, iar alteori nici măcar făcut din măsline. Iată ce trebuie să știți despre una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, care se poate compara ușor cu industria drogurilor.


Fața ascunsă a industriei uleiului de măsline 
în 20 de istorioare

1. Uleiul de măsline este mult mai scump decât alte soiuri de ulei, dar în același timp, în mod surprinzător, este foarte ușor de falsificat.
2. Industria uleiului de măsline fals e la fel de veche ca și cea reală. În trecut, negustorii amestecau uleiul cu untură.
3. În Roma Antică, consumul de ulei de măsline pe cap de locuitor era foarte ridicat (50 de litri/an), datorită valorii lui nutritive. La vremea aceea, oamenii erau dispuși să cheltuiască pe ulei aceeași sumă care se dă astăzi pe petrol.
4. Romanii luau mult mai în serios problema uleiului de măsline fals decât se face astăzi. Containerele erau marcate cu greutatea uleiului, numele fermei unde s-au presat măslinele, comerciantul care a transportat uleiul și numele celui care a verificat aceste informații.
5. Industria falsă a continuat în timpurile moderne. În romanul Godfather (Nașul), personajul Vito Corleone întruchipa un mafiot real din industria uleiului de măsline, pe nume Joe Profaci.
6. Domenico Ribatti, cândva cel mai mare comerciant de ulei de măsline contrafăcut, a fost condamnat la 13 ani de închisoare în anii ’90.
7. Odată cu subvențiile UE, o dimensiune nouă s-a adăugat fraudei din industria uleiului de măsline. Curtea Europeană a Auditorilor a raportat că 87% dintre cazurile de delapidare fondurilor acordate pentru această industrie s-au înregistrat în Italia, în perioada 1985-2000.
8. În același interval (1985-2000), consumul de ulei de măsline a crescut constant – cu 37% în sudul Europei și cu 100% în America de Nord.
9. Se crede că în industria uleiului de măsline fals s-au infiltrat membri ai unor organizații mafiote. Ceea ce i-a atras în afacere pe aceștia a fost faptul că pedepsele pentru falsificare în domeniul food sunt la jumătatea celor din business-urile cu droguri.
10. Profiturile sunt comparabile cu cele obținute din contrabanda cu droguri.
11. În anul 2005, autoritățile italiene au spart o organizație criminală care deținea 100.000 de litri de ulei de măsline fals, valorând aproape 8 milioane de dolari!
12. Mafia din domeniu a dezvoltat metode prin care uleiul fals trece ușor de testele chimice. Testul gustului este mai greu de păcălit, dar metoda de testare nu a fost susținută de Uniunea Europeană, din cauza costurilor ridicate ale acesteia.
13. În aprilie 2007, ministrul italian al agriculturii a raportat că a investigat 787 de producători din branșă, dintre care 205 au fost găsiți vinovați de falsificare, etichetare falsă și alte infracțiuni.
14. Tot în 2007 s-a raportat faptul că doar 4% din uleiul de măsline pe care îl exportă Italia este ulei de măsline pur, italienesc.
15. Italia vinde de trei ori mai mult ulei de măsline decât produce!
16. 70% din „uleiul de măsline extravirgin” care se comercializează este probabil fals.
17. În SUA, o mare cantitate de ulei de măsline cu etichete ce spun că este importat din Italia nu este făcut din măsline obținute din culturi italiene.
18. SUA s-a aliniat standardelor de verificare în domeniu abia în anul 2011.
19. De aceea, 50% din uleiul de măsline oferit la vânzare în magazinele din SUA este fals.
20. Problema este una serioasă: în 1981, nu mai puțin de 600 de persoane au murit și alte 25.000 au fost spitalizate în urma afecțiunii denumită „sindromul uleiului toxic”.

Citiți mai pe larg informații despre acest subiect pe Business

Știre de ultimă oră: Jurnaliştii de la cotidianul italian La Repubblica arată faptul că 4 din 5 sticle de ulei de măsline extravirgin prezentat drept autentic italian conţin de fapt un amestec în care intră mult ulei ieftin, provenit din Maroc, Tunisia, Grecia, şi Spania. Fiscul italian şi autoritatea vamală au demarat o anchetă, în urma căreia a fost descoperită o companie puternică din sectorul alimentar care profită de incapacitatea autorităților de a urmări calitatea uleiului de măsline, pentru a face profituri ilegale enorme. „Există deja o mafie în acest domeniu”, a spus Stefano Massini, preşedintele celei mai mari organizaţii a agricultorilor din Italia. Articolul subliniază că una din problemele cu care se confruntă anchetatorii este aceea că producătorii şi exportatorii de ulei de măsline din străinătate sunt deseori filiale ale aceloraşi companii care importă şi vând ulei de măsline în Italia. „Ei controlează preţurile, ei controlează piaţa. Altădată, aceste societăţi italiene renumite erau și cele care presau măslinele; în prezent, au doar silozuri”, susţine La Repubblica, citat de Agerpres. Potrivit cotidianului, uleiul de măsline din străinătate este cumpărat cu 20 eurocenţi kilogramul şi revândut cu 4 euro kilogramul. De asemenea, etichetele care, conform legii, trebuie puse pe sticlele de ulei de măsline amestecat, vândute în Italia sau exportate, sunt deseori ilizibile sau induc în eroare.

Și o ultimă informație, demnă de reținut: conform unei statistici oficiale recente, cantitatea de „ulei de măsline” de pe piața mondială este de 8,5 ori mai mare decât producția mondială de măsline... 


Cum se fabrică uleiul de măsline

-->

Comentarii

  1. Am incercat si eu experimentul cu uleiul de masline.Am pus azi putin ulei intr-un servetel si voi verifica maine sa vad daca este autentic sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar vă rugăm să ne anunțați și pe noi de rezultatul acestui experiment. Noi nu l-am încercat încă.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *