Complicațiile toaletei moderne

-->

COMPLICAȚIILE TOALETEI MODERNE

Ar fi fost bine dacă inventatorii toaletei moderne s-ar fi oprit înainte să o lanseze sub fundul umanității, spun specialiștii. Văzută ca un simbol al confortului și al nivelului ridicat de trai, toaleta modernă este astăzi incriminată pentru numeroase boli. Constipația, hernia, venele varicoase, hemoroizii, apendicita, dar și cancerul de colon sunt în strânsă legătură cu toaleta modernă.

În societățile „necivilizate”, când se merge la toaletă, se folosește poziția ghemuit, „pe vine”. În acest fel, oamenii evită inconștient complicațiile asociate cu toaleta modernă. În cartea Dr. Jenson’s Guide, autorul spune: „După părerea mea, cel mai mare dușman al colonului în societatea civilizată este coșmarul ergonomic numit toaleta modernă”. Avantajele sunt clar de partea așa-numitei „bude turcești”, care azi se întâlnește din ce în ce mai rar. În puține țări mai există încă toaleta cu gaură în podea, care se folosește doar stând pe vine. Prin designul greșit, toaleta modernă împiedică evacuarea completă a materiilor fecale din intestin. „Poziția ideală pentru defecație este ghemuit, cu picioarele îndoite sub abdomen. În acest fel, capacitatea cavității abdominale se micșorează, iar presiunea intra-abdominală crește, ceea ce favorizează eliminarea materiilor fecale”, spune dr. Henry L. Bockus.

Istoria toaletei moderne

Ființele umane au folosit dintotdeauna poziția ghemuit pentru defecație. În urmă cu cca 150 de ani, omul a renunțat la această poziție în favoarea celei șezând și a adoptat așa-numitul „tron” din porțelan. Poziția ghemuit pentru defecație a fost folosită până la mijlocul secolului al XIX-lea. Înainte de această perioadă, toaleta sub formă de scaun era folosită doar de familiile regale și de persoanele invalide. Dar, odată cu apariția instalațiilor sanitare de interior, așa-numitul tronul cu apă a fost inventat pentru a le oferi oamenilor simpli aceleași privilegii care înainte le erau rezervate doar capetelor încoronate. Inventatorii instalațiilor sanitare de interior au crezut sincer că în felul acesta vor îmbunătăți viețile oamenilor.
În evoluția toaletei moderne se remarcă două momente importante: inventarea toaletei cu apă în secolul al XVI-lea și revoluția sanitară din Europa secolului al XIX-lea. Săpăturile arheologice au descoperit vestigii ale unei rețele de apă pe valea Indului (fluviu în Pakistan), datând dinainte de Hristos. Se pare că în orașul Harappa din această zonă funcționau toalete cu apă la acea vreme. Sisteme similare au existat de asemenea în Egipt și China Antică.
În anul 1592, John Harington, poet și finul reginei Elisabeta I a Marii Britanii, a creat prima toaletă cu apă în locuința sa din Kelston. După ce regina a vizitat locuința poetului, a hotărât să instaleze o toaletă similară la Palatul Richmond. Invenția lui Harington nu s-a bucurat de prea mare succes în epocă. Câteva cronici ale celor care au călătorit în Anglia menționează trecător „mașinăria lui Harington” în secolul al XVII-lea. La începutul secolului al XVIII-lea găsim câteva toalete similare în Franța. Însă primul brevet pentru toaleta de tip scaun cu apă a fost obținut de ceasornicarul Alexander Cummings, în anul 1775.
În anul 2004, cca 2,6 miliarde de persoane (41% din populația globului) nu aveau acces la o toaletă civilizată. Altfel spus, 41% dintre oameni folosesc în mod curent toalete insalubre sau își fac nevoile în natură. Majoritatea acestor persoane locuiesc în Asia de Sud și în Africa.
Consecințele adoptării toaletei moderne n-au întârziat să apară. Potrivit specialiștilor, introducerea toaletei moderne a fost o decizie tragică pentru sănătatea oamenilor, în rândul cărora au început să se înmulțească afecțiunile colonului, vezicii, prostatei etc. Astăzi, tronul de porțelan își continuă marșul neîndurător, pătrunzând chiar și în statele ai căror locuitori erau până nu demult adepții poziției ghemuit.

Toaleta modernă a devenit populară în Anglia în anul 1830. În acel moment, a avut un impact deosebit în lumea civilizată. S-a răspândit cu repeziciune, deoarece a apărut în același timp cu canalizarea, ceea ce a permis o epurare a dejecțiilor care altădată erau depozitate într-o cameră sau aruncate în stradă. Toaleta modernă, concepută de ceasornicarul Alexander Cummings, a fost îmbunătățită de Joseph Branah prin adăugarea sifonului care există și astăzi. Sigur că niciunul dintre ei nu avea studii medicale, și nici studii de biomecanică umană. De aceea, nu au cunoscut avantajele poziției ghemuit. În același fel, publicul larg nu a realizat avantajele și importanța poziției naturale ghemuit, iar metoda nouă, nesănătoasă, s-a extins cu repeziciune.

Nu mai devreme de anii 1900, doctorii au fost obligați să facă față unui nou val de îmbolnăviri: o creștere dramatică a infecțiilor bacteriene. Căutând o cauză, au ajuns la concluzia că îmbolnăvirea era urmarea utilizării toaletei șezând. Dr. F.A. Hornibrook, autorul cărții The culture of the abdomen, detaliază greșeala de design a toaletei și consecințele ei medicale.

Dr. Denis Burkitt a studiat timp îndelungat importanța alimentației cu fibre la o populație tradițională din Africa, care avea o rată foarte mică a cancerului de colon. A observat că această populație folosea pentru defecație poziția ghemuit. Dar cum studiul a fost direcționat pe alimentația cu fibre, observațiile lui privitoare la poziția ghemuit nu au fost publicate. Toate aceste consecințe indezirabile au apărut doar din comoditate, din simplul fapt că e mai ușor să te așezi decât să stai pe vine, ceea ce ar permite funcționarea corectă a colonului pentru defecație. Majoritatea problemelor colonului determinate de toaleta modernă apar în două zone: în zona cecumului și în zona sigmoidiană.

De reținut: Pentru a adopta poziția fiziologică „pe vine”, atunci când vă așezați pe toaletă, puneți-vă un taburet de 20-30 cm sub picioare. Acest scăunel este foarte popular în Anglia și SUA și se găsește de cumpărat în magazine. Când se folosește o toaletă modernă, nu există niciun fel de presiune mecanică în acea arie, astfel încât materiile fecale stagnează la acel nivel. Menținerea timp îndelungat în colon a materiilor fecale favorizează absorbția suplimentară de apă, îngreunează eliminarea lor și duce la acumularea toxinelor în colon. Aceste toxine sunt absorbite apoi în fluxul sanguin. În concluzie, folosirea toaletei moderne este una dintre cauzele bolilor colonului.

Avantajele poziției ghemuit

Poziția ghemuit este o poziție naturală, în care colonul este ținut aliniat de către contactul strâns cu peretele abdominal. Aceasta duce la o eliminare ușoară a materiilor din intestin, fără a implica crearea unor presiuni intra-abdominale, cu repercusiuni asupra sănătății noastre. În acest fel, tranzitul prin colon este ajutat de propria greutate a materiilor fecale, a presiunii pereților abdominali, presiune naturală, rezultată din poziție, ceea ce este mult mai sănătos față de poziția pe care o necesită o toaletă modernă. La toaleta modernă, pentru defecație este necesară contracția mușchilor abdominali cu implicații negative asupra reîntoarcerii venoase sanguine (risc de tromboză venoasă). De asemenea, creșterea presiunii în cavitatea abdominală determină creșterea presiunii și în cutia toracică, împiedicând circulația sângelui și a schimburilor gazoase de la nivelul plămânilor.


Studiile au arătat că populațiile de indieni americani au foarte puține probleme rectale sau cu hemoroizii. Secretul constă în poziția de defecație a populației respective, și anume poziția ghemuit. Așa cum am arătat, poziția ghemuit este o poziție în care eliminarea este fiziologică, organele abdominale nefiind forțate. În aceasta poziție, nici venele hemoroidale nu sunt proturbate în rect. Unghiul anorectal care se formează între rect și anus este analizat de asemenea în studiile care vorbesc despre poziția necesară pentru defecație. Valoarea normală a acestui unghi este de 90°. Un studiu efectuat în 1966 a măsurat unghiul anorectal în diferite poziții folosite pentru defecație și a arătat că unghiul este aproape drept atunci când este adoptată poziția pe vine. Această poziție este recomandată pentru defecație și pentru a preveni constipația și hemoroizii.
Un studiu efectuat în 1989 a arătat că poziția șezând folosită la defecație modifică unghiul anorectal și cauzează dificultate în eliminarea bolului fecal. În 1990, studiul efectuat de Dov Sikirov a atras atenția că poziția șezând la defecație îi determină pe oameni să-și țină respirația (fenomen cunoscut sub numele de Valsalva Maneuver) prea mult timp, ceea ce suprasolicită sistemul cardiovascular și poate fi cauză de moarte subită. În 2004, același Dov Sikirov a arătat că toaleta modernă solicită mai mult efort decât poziția pe vine, folosită tradițional pentru defecație.

Patru avantaje ale toaletei tradiționale

1. Eliminarea materiilor fecale este mai rapidă, mai ușoară și completă. Poziția „pe vine“ contribuie la prevenirea stagnării fecalelor în colon, factor major în apariția cancerului de colon și sindromului de colon iritabil.
2. Poziția ghemuit la toaletă protejează nervii care controlează prostata, vezica și uterul.
3. Poziția ghemuit închide etanș valva ileocecală dintre colon și intestinul subțire. În poziția șezând, această valvă nu se închide bine, favorizând ajungerea toxinelor în intestinul subțire.
4. Poziția ghemuit este un tratament non-invaziv eficient contra hemoroizilor și o metodă de prevenire a constipației și a cancerului de colon.


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Comunități umane care demonstrează rolul alimentației naturale
    22.07.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMUNITĂȚI UMANE CARE DEMONSTREAZĂ ROLUL ALIMENTAȚIEI NATURALE Mulți oameni și-ar schimba mai degrabă religia decât stilul…
  • Dosarele X ale sovieticilor furate de la generalul Ilie Ceaușescu + documentar (RO)
    22.02.2014 - 0 Comments
    --> DOSARELE X ALE SOVIETICILOR, FURATE DE LA GENERALUL ILIE CEAUȘESCU Ministerul sovietic al Apărării a lucrat la un proiect secret, pentru a crea o ființă cu puteri…
  • Găinile și vulturul
    06.05.2012 - 0 Comments
    --> GĂINILE ŞI VULTURUL Într-o zi, plimbându-se prin pădure, un om găsi un pui de vultur de-abia ieşit din găoace. Dându-şi seama că dacă l-ar lăsa acolo, singur şi părăsit, l-ar…
  • Cu o lună înainte de un atac de cord, corpul tău te va avertiza prin aceste 8 semnale
    19.10.2020 - 0 Comments
    Prevenirea este mai bună decât tratarea. Această regulă simplă se aplică oricărei boli și este deosebit de valoroasă atunci când simptomele nu sunt recunoscute în mod corespunzător.Iată simptomele…
  • Fast-food dă aceeași dependență ca și drogurile
    17.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FAST-FOOD DĂ ACEEAȘI DEPENDENȚĂ CA ȘI DROGURILE Într-un studiu publicat de Institutul Scripps Research din Florida, SUA, oamenii de…
  • Antibiotice uitate de acum câteva decenii ar putea fi un super-ucigaș de bacterii
    18.05.2023 - 0 Comments
    Un antibiotic dezvoltat în urmă cu 80 de ani, înainte de a fi abandonat și uitat, ar putea oferi din nou soluții noi și interesante, de data aceasta în fața amenințării emergente a superbacteriilor…
  • Illuminati - cine sunt si ce vor ei + documentare (RO)
    13.01.2017 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ILLUMINATI – CINE SUNT ȘI CE VOR EI Illuminati sunt un grup de familii elitiste, extrem de bogate, a căror agendă este controlul total…
  • Secretul mâncărurilor gustoase
    09.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETUL MÂNCĂRURILOR GUSTOASE Mâncărurile n-au niciun haz dacă nu li se pun și ceva condimente sau mirodenii, care să le…
  • Poate dieta să vindece cancerul? + VIDEO (RO)
    12.08.2013 - 2 Comments
    --> POATE DIETA SĂ VINDECE CANCERUL? Paul Nison este un maestru bucătar cu faimă în Statele Unite. De la vârsta de 20 de ani,…
  • Sănătatea pielii = sănătatea noastră + VIDEO
    30.01.2016 - 1 Comments
    SĂNĂTATEA PIELII = SĂNĂTATEA NOASTRĂ Pielea este cel mai mare şi mai greu organ al corpului uman. Ea cântărește în jur de 4 kilograme, cu mult peste cele 1,5 kilograme ale ficatului.…
  • 21 de fapte interesante despre viețile noastre
    24.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 21 de fapte despre viețile noastre care îți vor schimba modul în care percepi anumite lucruri 1. Un milion de secunde înseamnă 11,57…
  • Dovleacul - aliatul inimii noastre
    23.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DOVLEACUL – ALIATUL INIMII NOASTRE Culoarea galben-portocalie dovedește că dovleacul este plin de betacaroten, ceea ce îi conferă…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…
  • Statul terapeutic + VIDEO
    18.03.2014 - 1 Comments
    --> STATUL TERAPEUTIC Dr. Thomas Szasz (1920-2012) a fost profesor emerit de psihiatrie la Universitatea de Stat din New York, bursier la Institutul Cato și membru al Asociației…
  • 10 fapte despre pisica Manul, cea mai expresivă pisică din lume + FOTO
    12.08.2023 - 0 Comments
    Pisicile manul sunt o specie de pisică sălbatică aproape amenințată cu dispariția, care trăiește în pajiștile și stepele montane din Asia Centrală. Cunoscute mai degrabă sub numele de pisicile lui…
  • Topinamburul - inamicul obezității
    02.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOPINAMBURUL (Napul porcesc)  - INAMICUL OBEZITĂȚII - E foarte posibil…
  • Ce este simptomul? + VIDEO (RO)
    29.10.2014 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2835576272"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 10 fapte fascinante despre gândaci + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    Majoritatea proprietarilor de locuințe sunt conștienți de riscurile pentru sănătate și siguranță asociate cu infestările cu gândaci, inclusiv alergiile și astmul declanșate de alergenii gândacilor,…
  • Deconspirarea francmasoneriei + documentar (RO)
    21.08.2012 - 0 Comments
    --> DECONSPIRAREA FRANCMASONERIEI Speculând impactului deosebit de mare pe care televiziunea îl are asupra marilor mase de oameni, francmasoneria foloseşte emisiunile TV (abil şi…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…
  • 7 fapte mai puțin cunoscute despre Cupa Mondială
    01.12.2022 - 0 Comments
    Spre deosebire de competițiile anterioare, Cupa Mondială nu are loc vara, așa cum ne-am fi obișnuit. În acest an, turneul are loc în Qatar, în noiembrie și decembrie, pentru a feri jucătorii de…
  • Dosarele secrete ale războiului din Irak (documentar) (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> DOSARELE SECRETE ALE RĂZBOIULUI DIN IRAK „Iraq’s Secret War Files” este un documentar despre crimele comise de armata…
  • Rețete culinare - Micul dejun Kollath
    03.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MICUL DEJUN KOLLATH Acum ştim că alimentaţia ideală trebuie să fie cât mai…
  • ADN - activare, vindecare și iluminare
    09.05.2016 - 2 Comments
    ADN - ACTIVARE, VINDECARE ȘI ILUMINARE Totul este energie. Einstein a stabilit definitiv acest lucru prin faimoasa lui teoremă E=MC², care demonstrează schimbul dintre energie şi materie. În…
  • 60 de fapte uluitoare despre spațiul cosmic pe care nu le știam până acum + FOTO
    22.11.2021 - 0 Comments
    Spațiul cosmic este un loc incredibil, iar astronomii nu au făcut decât să zgârie suprafața. De fapt, doar aproximativ 4% din universul vizibil, compus din diferite planete, stele și galaxii, a fost…
  • Principiile medicinii naturiste + slideshow
    08.10.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRINCIPIILE MEDICINII NATURISTE În cartea sa intitulată „Arta războiului”, generalul chinez Sun Tzu (sec. VI î.e.n.) pune un mai mare…
  • The War You Don't See (Războiul pe care nu-l vezi) - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> THE WAR YOU DON’T SEE  Războiul pe care nu-l vezi Documentar (RO) Prin acest extraordinar documentar, lansat în decembrie 2010, John Pilger, un curajos…
  • Despre vaccinare cu dr. Alexis-Virgil Cochino + VIDEO (RO)
    19.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DESPRE VACCINARE  CU DOCTORUL ALEXIS-VIRGIL COCHINO În noiembrie 2014, ziarul „Adevărul” i-a luat un interviu lui Alexis-Virgil…
  • Povestea unei inventatoare de la Hollywood
    09.11.2013 - 0 Comments
    --> POVESTEA UNEI INVENTATOARE DE LA HOLLYWOOD - HEDY LAMARR - Astăzi se împlinesc 99 de ani de la nașterea actriței hollywoodiene Hedy Lamarr, celebră la vremea…
  • 15 fapte interesante despre Islanda
    12.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Când Stalin a murit, pe 5 martie 1953, majoritatea islandezilor l-au jelit ca pe un erou. 2. Leifur Eiríksson a descoperit…
  • Vizionarul Linus Pauling și terapia ortomoleculară
    01.03.2013 - 0 Comments
    --> VIZIONARUL LINUS PAULING ȘI TERAPIA ORTOMOLECULARĂ Cu 35 de ani în urmă, Laureatul cu Premiul Nobel Linus Pauling a…
  • 14 trucuri de make-up care te vor face să arăți și mai frumoasă
    14.09.2015 - 0 Comments
    Fiecare fată dorește să fie propriul ei make-up artist. Fetele care cunosc trucuri de machiere sunt foarte lăudate de prietenele lor. Un machiaj bun și curat te face să arăți proaspătă și…
  • Întoarcerea la natură + slideshow
    01.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ÎNTOARCEREA LA NATURĂ În 1978, Michel Poniatowski condensa în cartea sa „Viitorul nu este scris nicăieri”, istoria globului terestru…
  • Rețete culinare - SUPE-CREMĂ
    07.04.2012 - 0 Comments
    SUPE-CREMĂ SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO Ingrediente 1-2 avocado 1 castravete 3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură sos de soia zeamă…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *