OSHO – Posesivitatea, o dimensiune a violenței + VIDEO (RO)

-->

OSHO – Posesivitatea, o dimensiune a violenței

Aparigraha – non-posesivitatea – este o mare virtute. Posesivitatea nu înseamnă „a avea” lucruri. Se referă la sentimentul de posedare a lucrurilor. În limba sanscrită, „parigraha” înseamnă posesivitate. Aceasta nu are nimic de-a face cu numărul de lucruri pe care le avem. Totul depinde de atitudinea cu care ne raportăm la ele, de felul în care suntem conectați la acele lucruri. Iar noi, oamenii, nu suntem posesivi numai în ceea ce privește lucrurile; suntem posesivi și în ceea ce privește oamenii.



Posesivitatea nu este altceva decât o altă dimensiune a violenței. Numai o persoană violentă este posesivă. Din momentul în care pretinzi că ești stăpânul cuiva sau a ceva, intri într-o stare de violență. Este imposibil să fii stăpân fără să fii și violent. Stăpânirea este violență. Stăpânirea de lucruri înseamnă că noi ne situăm mai presus de materie. Dar noi, oamenii, am ajuns să pretindem a avea drepturi depline chiar și asupra altor oamenilor. În India, pati – soțul – este stăpânul soției. Chiar sensul cuvântului pati este acela de „stăpân”. În India, soțul se mai numește și swami, termen care are sensul de „proprietar”.

Posesivitatea înseamnă dorința de a stăpâni. Un tată poate fi stăpânul fiului lui, un dascăl poate fi stăpânul discipolului lui, dar oriunde există o formă de stăpânire, relația devine violentă. Fără să fii violent față de cineva, nu poți să-i fii stăpân; nu poți deveni stăpân fără a-l face mai întâi pe celălalt sclav. Nu poți deveni posesor fără să impui sclavia.

De ce există această dorință în om de a poseda? De unde vine nevoia asta de a poseda un alt om? De unde interesul de a deveni stăpânul altei ființe, asemenea ție? Ei bine, ne place să stăpânim pe altul pentru că nu putem fi propriii noștri stăpâni. Fii mai întâi propriul tău stăpân! Pentru cineva care reușește să devină propriul lui stăpân, ideea asta de putere deplină asupra altuia dispare. Dar pentru că noi nu suntem stăpâni pe noi înșine, de-a lungul vieții, compensăm această lipsă prin a deveni stăpânii altora. Dar chiar dacă cineva ajunge stăpânul întregului pământ, el nu poate compensa această lipsă. Pentru că fericirea care vine odată cu senzația de a-ți fi propriul stăpân este ceva unic, minunat, în timp ce sentimentul de a fi stăpânul altora nu-ți aduce decât suferință. Să fii propriul tău stăpân este o binecuvântare, să fii stăpânul altora este o permanentă tortură psihică. Concluzia: cu cât mai mari sunt posesiunile tale, cu atât mai mare ți-e și nefericirea.

Stăpânirea propriului sine nu poate fi atinsă prin stăpânirea altor oameni. Setea nu poate fi potolită cu foc. Cu cât devenim mai mari stăpânitori ai altora, cu atât devenim mai robi ai celor înrobiți. Este o dublă sclavie. Posesia este o dublă sclavie. Cel al cărui stăpân devenim în mod sigur devine sclavul nostru, dar la rândul nostru, devenim sclavul lui. Cu cât mai mult devine soțul stăpânul soției, cu atât mai mult devine și sclavul ei. Și oricât de mare ar fi împărăția unui împărat, el rămâne sclavul ei total. În același timp, el devine sclavul fricii, pentru că cei care depind de noi se și tem de noi; de opoziția noastră, de revolta noastră. Așa că împăratul începe amenințările, persecuțiile, pedepsele. Este încercarea stăpânului de a ne face total dependenți de el.

Un țăran care legase o vacă cu o sfoară de gât o trăgea spre pădure. Tocmai atunci, un sanyasin se întâmplă să treacă pe acolo. El se opri și se adresă sătenilor: „Vreau să vă pun o întrebare. Vaca acesta este legată de om, sau omul acesta este legat de vacă?”. Oamenii răspunseră: „E limpede că vaca este legată de om!”. Atunci, sanyasinul întrebă din nou: „Dacă vaca ar fugi, încercând să scape, omul ar alerga după ea, sau nu?”. La această întrebare, toți fură de acord: „Bineînțeles că va trebui să alerge după ea!”.

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)  

OSHO - You have everything but you don’t have yourself (RO)


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *