CEL MAI BINE SE VINDE HRANA
OTRĂVITĂ
Glutamatul de monosodiu,
aditivul alimentar care ne
omoară lent
Care este secretul pentru
care mezelurile şi margarina, cipsurile, dressing-urile şi supele la pachet,
carnea şi multe altele sunt atât de gustoase că nu ne mai putem sătura de ele?
Care sunt riscurile acestor nevinovate plăceri culinare? Monoglutamatul de
sodiu este unul din micile secrete ale industriei alimentare, care-i hrăneşte
pe oameni astfel încât să nu se simtă niciodată sătui, ci doar mai umflaţi, mai
somnoroşi şi mai neputincioşi. Este preferatul concernelor alimentare şi farmaceutice
pentru că, proporţional cu cantitatea folosită, cresc vânzările de alimente şi,
bineînțeles, de medicamente.
Deja celebra vorbă a nu mai puţin celebrului
Henry Kissinger, unul din strategii de vârf ai politicii americane, „Cine
controlează hrana controlează lumea”, nu are nevoie de comentarii. Nu a devenit
oare în ultimii 20 de ani tot mai evident pentru oricine are ochi de văzut şi
urechi de auzit că populaţia României se hrăneşte tot mai prost, iar numărul
afecţiunilor fizice şi psihice a crescut şi s-a diversificat într-un ritm
îngrijorător?
Recentele propuneri de a rezolva problemele pe
care le pune hrana necorespunzătoare prin închiderea reţelelor McDonald’s – ca
multe alte soluţii ce vin din spaţiul politic românesc – sunt doar propagandistice,
pentru că nu vizează cauzele ei profunde. Problema o constituie, aşa cum bine
s-a prezentat într-o investigaţie a unui post de televiziune, aditivii alimentari
folosiţi la nivel industrial în hrana procesată pe care o consumăm zilnic.
Cauza principală este glutamatul de
monosodiu – „nicotina alimentelor”, aşa cum a fost numit de John
Erb, autorul lucrării The Slow Poisoning
of America (Otrăvirea lentă a Americii).
Glutamatul de monosodiu (MSG) este, aşa cum
observa neurochirurgul Russell L. Blaylock, un alt cercetător cunoscut al
aditivilor alimentari, o excitotoxină,
adică un element toxic ce produce supra-excitaţia unor importanţi receptori şi
neurotransmiţători din creier, al cărui rezultat este moartea neuronilor.
Astfel, cu toate că încă nu s-a stabilit o legătură directă între boli precum
Alzheimer, Parkinson, autism sau diferite forme de scleroză şi consumul de
glutamat de monosodiu, substanţă folosită în mod curent şi în mari doze în
hrana noastră, este evident pentru doctorul Blaylock că MSG-ul este un factor
de agravare a acestor boli – dacă nu cumva una din principalele cauze care le
determină.
Istoria „nicotinei” din hrana noastră
Glutamatul este de fapt un aminoacid des
întâlnit în hrana naturală, mai ales în roşii, drojdie, ciuperci, extracte
vegetale. Dar în vreme ce asimilarea lui de către corp se face treptat şi este
atenuat de antioxidanţi puternici, existenți de exemplu în tomate, care blochează
toxicitatea glutamatului, substanţa produsă în mod artificial şi adăugată sub
formă de aditiv alimentar în hrana noastră de către industria alimentară
provoacă un amplu dezechilibru asupra întregului corp, chiar din pântecele
mamei şi apoi de-a lungul întregii vieţi.
Glutamatul de monosodiu este un potenţator de
gust descoperit în 1907, în Japonia, de către Kikunae Ikeda. Bucătăria japoneză
folosea deja de cel puţin 100 de ani un extract dintr-o plantă de mare, numită kombu.
Uscată şi preparată, aceasta era folosită ca aromă specială cu rol de potenţator
de gust, fără însă a se cunoaşte cauza pentru care dădea un gust atât de plăcut
mâncării. Cercetătorul japonez a descoperit că substanţa responsabilă pentru
potenţarea gustului este glutamatul şi a vândut patentul companiei japoneze de
condimente Suzuki. Împreună au
pus bazele companiei Ajinomoto
în 1909, denumire care în traducere ar însemna „esenţa gustului”. Aşa a început
producţia în masă a glutamatului de monosodiu – substanţă creată prin procedee
chimice şi mult mai puternică decât kombu, varianta sa naturală – iar în
1933, în Japonia se ajunsese deja la o producţie de aproximativ 5 tone.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, oficialii
armatei americane şi-au dat seama că raţiile de mâncare ale soldaţilor japonezi
erau mult mai gustoase decât cele americane şi au descoperit glutamatul de
monosodiu – elementul cheie care potenţează gustul. Astfel, cele mai mari
companii producătoare de alimente din SUA s-au întâlnit în 1948 şi au hotărât
să-l folosească pe scară largă. Până în anii ’70 ai secolului trecut,
companiile americane au folosit substanţa şi în alimentele pentru copii, astfel
că în numai câţiva ani folosirea MSG ajunsese o afacere de miliarde de dolari.
În anul 1957, doi cercetători au descoperit că
folosirea glutamatului la şoarecii abia născuţi distruge celulele din retina
ochilor, iar în anul 1968, John Olney, un neurocercetător şi neuropatolog de la
Departamentul de Psihiatrie al Universităţii St. Louis din Washington, a
repetat experimentul pe şoareci şi a constatat că glutamatul de monosodiu nu
distruge numai retina, dar este responsabil şi de distrugerea unor importante
zone ale creierului, producând efecte foarte asemănătoare cu cele ale
atacurilor cerebrale sau ale bolilor Alzheimer şi Parkinson.
Cercetătorul şi-a comunicat descoperirile în
Congresul SUA, într-o audiere la care au fost prezenţi şi marii producători de
alimente pentru copii. Aceştia şi-au dat seama de ameninţarea care plana asupra
afacerilor lor dacă publicul afla rezultatele cercetărilor şi au fost de acord
să retragă singuri substanţa din alimente. Dar acest lucru s-a petrecut numai
aparent, pentru că glutamatul a fost reintrodus sub multe alte forme şi
denumiri. Așa încât, de atunci şi până azi, folosirea glutamatului de monosodiu
este o afacere în plină creştere, cu încasări anuale de miliarde de dolari şi
de euro, folosirea lui răspândindu-se pe scară largă în toată lumea.
Companiile alimentare şi-au angajat armate de
„cercetători” care să susţină contrariul unei evidenţe documentate foarte solid
în ultimii 50 de ani. S-a creat astfel o confuzie care nu poate totuşi rezista
în faţa miilor de studii şi experiențe pe animale. Acestea arată că folosirea
compusului chimic glutamat de sodiu şi a altor potenţatori de gust şi
îndulcitori artificiali, precum aspartamul, provoacă nu numai diabet şi
obezitate (un adevărat flagel în America, dar tot mai mult şi în ţara
noastră!), ci afectează şi hormonul de creştere, împiedicând creşterea normală
a organelor şi a corpului, influenţează negativ funcţiile reproductive,
producând infertilitate, ridică mult nivelul de agresivitate şi comportament
antisocial, provoacă ample probleme cardiovasculare şi, nu în ultimul rând,
distruge creierul, prin supraexcitarea neuronilor, astfel încât, atât la
animale cât şi la oameni se observă o diminuare a capacităţilor cognitive şi
intelectuale. Distrugând neuronii şi reţelele neuronale, glutamatul distruge
memoria, devenind cel mai probabil una din cauzele maladiei Alzheimer, care a
cunoscut în ultimii ani o amploare fără precedent.
Cum acţionează glutamatul asupra creierului
Glutamatul este unul dintre cei mai importanţi
receptori şi neurotransmiţători din corp şi din creier, fiind responsabil,
alături de alţii, cu buna funcţionare a sistemului nervos. Deoarece este o substanţă
care se găseşte în mod natural în hrana vegetală, glutamatul a fost unul din
argumentele folosite de „cercetătorii” marilor companii alimentare pentru a
susţine că folosirea glutamatului artificial în mâncare nu face decât să meargă
pe linia naturii. Dar
cercetările au arătat că supraexcitarea acestor receptori ai glutamatului din
corpul nostru produce un dezechilibru în întregul corp.
Practic, glutamatul este o substanţă care,
adăugată în alimente, ne poate face să mâncăm mai mult, cu poftă şi la
intervale mai scurte de timp o mâncare cu slabe capacităţi nutritive şi,
obiectiv, mai puţin gustoasă. S-a ajuns astfel în situaţia paradoxală – aşa cum
s-a observat de multe ori în ultimii ani – de a avea o populaţie care mănâncă
mult dar este malnutrită, tocmai pentru că din mâncare lipsesc acei nutrienţi
fundamentali pentru buna funcţionare şi întreţinere a corpului nostru.
Cercetătorul Russell L. Blaylock descrie în
lucrarea sa „Excitotoxinele – gustul care ucide” modul în care acţionează
asupra celulelor şi neuronilor glutamatul produs în cantităţi industriale şi
adăugat în hrana noastră. Celulele folosesc un sistem de siguranţă pentru a
absorbi elementele nutritive, iar cheia acestui proces este calciul sau sodiul,
substanţe care deschid „uşa” celulei. Calciul este deci şi substanţa care
deschide uşile neuronilor din creier, pentru a face loc agenţilor nutritivi, care,
la rândul lor, determină neuronul să transmită semnale. Dar când neuronul este
expus unor excitotoxine precum glutamatul de monosodiu, sistemul de blocare al
neuronului este perturbat: nu numai că o doză prea mare de calciu dăunează, dar
neuronul devine supraexcitat şi transmite neîncetat semnale, până ce se
epuizează şi moare.
Glutamatul de monosodiu activează prin
supraexcitare toți receptorii şi neurotransmiţătorii cunoscuţi. Magneziul şi
zincul sunt substanţele care închid sistemul şi blochează canalul deschis de calciu
pentru toxine nedorite. Dar hrana servită de fast-food-uri este extrem
de săracă tocmai în substanţe ca zinc şi magneziu. Astfel, canalul neuronal nu
se închide, permiţând excitotoxinelor să distrugă creierul. Efectul e
somnolenţa şi letargia, la care se adaugă o stare generală de neputinţă.
Să fie oare întâmplător faptul că în ultimul
timp în ţara noastră tot mai mulţi pacienţi acuză astfel de stări şi li se
administrează magneziu? Cu siguranță, pot fi și alte cauze, dar afecţiunile
raportate în ultima vreme din cauza unei proaste nutriţii sunt tot mai numeroase.
Efecte documentate ale glutamatului de
monosodiu (MSG)
Într-un raport prezentat în 2006 în faţa
comisiei de experţi pentru aditivii alimentari din cadrul Organizaţiei Mondiale
a Sănătăţii, intitulat „Otrăvirea lentă a omenirii”, cercetătorul John Erb a
rezumat sute de studii care au vizat în ultimii 50 de ani efectele glutamatului
de monosodiu asupra animalelor şi oamenilor. Urmărind acest rezumat, vă
prezentăm câteva dintre aceste efecte:
- Un procent de 0,6% MSG este suficient pentru
a-i determina pe oameni să mănânce mai mult şi mai repede; se pare că în jur de
6% din dieta zilnică a unei persoane ar putea fi alcătuită din MSG. Astfel, la
un consum de 2 kg de alimente pe zi, un adult sau un copil ar primi o doză de
12 grame de glutamat de monosodiu; o astfel de doză este suficientă pentru a
omorî un şobolan.
- Într-un studiu făcut în 1984, cercetătorii au
reuşit să provoace atacuri de epilepsie şoarecilor cărora li s-au administrat
mici doze de MSG: „Severitatea convulsiilor şi frecvenţa deceselor a crescut odată
cu vârsta”.
- Glutamatul de monosodiu a fost folosit
într-un experiment din 1980 pe șoareci și pui de găină. „MSG a creat o leziune
în sistemul nervos central al unui şoarece abia născut și a produs un grad
ridicat de necroză celulară în hipotalamus”.
- În literatura de specialitate, „şoareci
trataţi cu MSG” este o expresie sinonimă cu obezitatea, letargia şi creşterea
nivelului de insulină. De zeci de ani, cercetătorii produc în laborator şoareci
ce suferă de obezitate din cauza administrării de glutamat de monosodiu în
diferite doze. De asemenea, MSG-ul adăugat în hrana oilor a dus la o creştere a
apetitului, astfel încât consumul de hrană de slabă calitate poate fi mărit
prin tratarea acesteia cu MSG.
- Într-un alt studiu, având la bază subiecţi
umani, Umami and Appetite (Umami şi
apetitul), realizat în 1990 de către P.J. Rogers şi J.E. Blundell, s-a
constatat că atunci când un om consumă o masă la care se adaugă MSG, acestuia i
se face în curând din nou foame şi astfel va consuma o cantitate mai mare de
hrană tratată cu MSG decât fără acest ingredient.
- MSG-ul este responsabil şi de creşterea
secreţiei de insulină, potrivit unui studiu din 1990 al cercetătorilor A.
Niijima şi T. Togiyama: „Când cavitatea orală a şoarecelui a fost infuzată cu o
soluţie de MSG, s-a constatat o creştere a nivelului de insulină din sânge la 3
minute de la stimulare”. Aceleaşi efecte au fost observate şi într-un
experiment din 2002 cu subiecţi umani.
- MSG reduce secreţia hormonului de creştere în
timpul adolescenţei. Experiențe realizate pe şoareci în 2006 au arătat că MSG
reduce secreţia hormonului de creştere, şoarecii devenind obezi şi având o
creştere deficitară. Efectele se observă însă şi la oameni: „La indivizii
obezi, secreţia hormonului de creştere este împiedicată, iar gradul acestui
defect de secreţie este proporţional cu gradul de obezitate”.
În anii ’80 şi ’90 ai secolului trecut, cercetătorii
au descoperit că MSG poate depăşi bariera placentei, periclitând astfel
animalul sau copilul în formare. Efectele negative au fost amplu documentate pe
şoarecii de laborator: „Aceste observaţii cresc posibilitatea existenţei unei
otrăviri dincolo de placentă a fetuşilor umani, după consumul de către mamă a
unor alimente bogate în glutamat”.
- „S-a demonstrat că glutamatul de monosodiu
(MSG) penetrează bariera placentei. Activarea excesivă a receptorilor de
glutamat şi supraîncărcarea intracelulară cu calciu indusă de către MSG, care
duce în cele din urmă la moartea neuronilor, ar putea rezulta într-o reducere a
capacităţii de învăţare şi memorare a puilor de şoareci, dacă mama a fost
tratată cu MSG pe când purta puiul în uter”, se afirmă într-un studiu efectuat
în 1994. În urma acestor observaţii experimentale asupra efectelor nocive pe
care le are glutamatul asupra sarcinii, cercetătorii M. Hermanussen şi J.A.
Tresguerres au tras în 2003 un puternic semnal de alarmă: „Sugerăm cu tărie
abandonarea agentului aromatizator glutamat de monosodiu şi reconsiderarea
dozelor zilnice de proteine şi aminoacizi recomandaţi în timpul sarcinii”.
- Un alt efect deosebit de important observat
de cercetători în testarea glutamatului pe şoareci este comportamentul agresiv şi antisocial
pe care îl generează asupra rozătoarelor. Aceasta este de fapt o trăsătură
surprinsă de toate experimentele din domeniu, fără excepţie, aşa cum subliniază
şi doctorul Russell Blaylock în cartea sa „Excitotoxinele”. Şi cum omul este de
5 ori mai receptiv la glutamat decât şoarecii, iar copiii de 4 ori mai mult
decât adulţii, să ne mai mire oare că, lăsaţi pe mâna televizorului şi
internetului, lipsiţi de o educaţie adecvată şi îndopaţi cu glutamatul aflat în
cipsuri, dressing-uri şi supe, copiii noştri sunt tot mai agresivi? Având în
vedere că studiile ştiinţifice arată tot mai concludent că glutamatul distruge
zonele cerebrale responsabile cu concentrarea şi atenţia şi, în general,
slăbeşte capacităţile cognitive chiar din faza intrauterină, de ce să ne mai
mirăm de slabele rezultate cognitive ale copiilor noştri? Sau că oamenii devin
infertili?
Războiul împotriva populaţiei şi hrana
Suntem martorii unui „război împotriva
populaţiei” fără precedent, unul în care omul are nevoie de o atenţie sporită
faţă de ceea ce se întâmplă în jurul lui, pentru a evita factorii care i-ar
putea distruge viaţa. Astăzi, omul obișnuit, neinformat, nu-și poate da seama
de ce a ajuns atât de neputincios şi lipsit de vlagă. Ajungem treptat asemenea
puilor din crescătorii – o masă obeză, fără memorie şi iniţiativă, cu dată de
expirare cât mai recentă, înhămată la căruţa morţii. Şi fără urmaşi! Paradoxul
epocii noastre este nu numai acela că în societăţile abundente oamenii sunt subnutriţi,
ci mai ales faptul că, în societatea informaţiei, omul este tot mai
dezinformat. Altfel cum ne-am putea explica faptul că, deşi avem acces la atâta
informaţie, totuşi nu ştim ce se petrece cu adevărat în jurul nostru? Dar acest
război perfid împotriva omului mizează nu numai pe dezinformarea lui, ci și pe
poftă. Ceea ce aduce nou epoca noastră, a alimentelor procesate la nivel industrial,
este esenţializarea poftei
sau mai degrabă a elementului chimic care o produce. Soluţia se găseşte în
asceza plină de discernământ pe care Biserica o învaţă de mii de ani. Mai mult
ca niciodată, trebuie să fim „înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii”.
Petru Molodeţ
Fat, Sick and Nearly Dead (RO)
„Gras, bolnav și
aproape mort” este un film motivant, care urmărește povestea lui Joe în încercarea
de a-și recâștiga starea de sănătate. Deoarece medicii și medicamentele
convenționale nu-l mai pot ajuta, Joe se întoarce la singura opțiune rămasă, și
anume capacitatea organismului de a se vindeca singur. Cu doar un storcător de
fructe și un generator în portbagaj, pleacă la drum și străbate America,
hotărât să bea suc de fructe și legume proaspete pentru următoarele 60 de zile.
După aceea, promite că va mânca numai fructe, legume, verdețuri, cereale,
semințe și nuci. De-a lungul a 3.000 de mile, Joe are un singur scop în minte:
să scape de kilogramele în plus și de medicamente și să fie din nou sănătos și
în formă. În tot acest timp, vorbește cu mai mult de 500 de americani despre
produsele alimentare, sănătate, longevitate. Într-o parcare din Arizona, Joe
întâlnește un șofer de camion care are aceleași probleme ca și el. Tânărul Phil
Staples, mare amator de fast food, este obez și are aproape 200 de kilograme –
la un cheeseburger distanță de un atac de cord. Motivat de faptul ca Joe își
reface spectaculos forma fizică și starea de sănătate, Phil începe propria-i
călătorie pentru a se face bine. Rezultatul este uimitor. În final, vedem doi
bărbați frumoși, atrăgători, plini de viață, fericiți. Documentarul „Gras,
bolnav și aproape mort” este o poveste inspiratoare de autovindecare și de
conectare umană. Este un film document, care spune povestea neconvențională și
emoționantă a doi oameni hotărâți să trăiască mult și... bine și în care
fiecare își dă seama că singura persoană care îl poate ajuta este el însuși.
Filmul este ușor de
urmărit, aproape ca un film artistic în care imaginile vorbesc de la sine.
Vizionare plăcută!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.