Obiceiuri zilnice care dăunează creierului + slideshow



ALIMENTE CARE ÎMBUNĂTĂȚESC FUNCȚIONAREA CREIERULUI

Substanțele din hrana pe care o ingerăm zilnic pătrund în fluxul sanguin, ajungând la toate organele corpului nostru, inclusiv la creier. Aşadar, mâncarea ne influenţează și capacitatea de a gândi sau de a ne concentra. În aceste condiţii, alegerea alimentelor potrivite ne-ar putea ajuta să ne îmbunătăţim capacităţile cognitive, protejându-ne totodată creierul de îmbătrânire. Iată o listă de alimente benefice pentru creier, pe care ar trebui să le consumăm cât mai des:

Fructele de pădure conţin antioxidanţi care îmbunătăţesc atât memoria, cât şi coordonarea motorie. Aceștia contraatacă stresul oxidativ, funcţionând ca un agent antiinflamator. Fructele de pădure fac ca membranele celulelor cerebrale să rămână flexibile și previn apariţia bolilor neuro-degenerative. 

O banană conţine cantitatea zilnică de glucoză de care are nevoie creierul. Cercetătorii au constatat că creierul funcţionează cel mai bine atunci când prin fluxul sanguin circulă 25 de grame de glucoză (cam cantitatea pe care o conţine o banană). 

Ouăle conţin o grăsime asemănătoare cu vitamina B, numită colină. Aceasta îmbunătăţeşte atât memoria, cât şi timpul de reacţie al minţii. Studiile au mai demonstrat şi că această grăsime poate diminua efectele oboselii. 

Somonul conţine Omega-3, proteine, fier şi vitaminele B, motiv pentru care acest aliment susţine buna funcţionare a memoriei, ajutând la concentrare şi raţionalizare. 

Vinetele îmbunătățesc comunicarea dintre celulele cerebrale şi moleculele mesagere. 

Cofeina din cafea contribuie la îmbunătăţirea memoriei, protejându-ne totodată împotriva spasmelor pleoapei. În plus, este bogată în antioxidanţi şi aminoacizi.

Ciocolata neagră conţine magneziu și antioxidanți, substanțe care măresc producţia de endorfine (moleculele fericirii) şi îmbunătăţesc memoria și puterea de concentrare. Antioxidanţii din cacao protejează celulele cerebrale de stresul oxidativ. 

Ceaiul verde este cunoscut pentru beneficiile aduse sănătăţii. Studiile au arătat că are efect neuroprotector, ajutând sistemul nervos să se dezvolte şi să nu fie avariat. 

Legumele cu frunze verzi – spanac, salată, broccoli etc. – reprezintă cele mai bune alimente pe care le putem consuma dacă vrem să ne protejăm creierul. Ele abundă în vitamine, minerale şi fitonutrienţi. Fierul, de pildă, ne ajută să aducem mai mult oxigen în corp şi creier. Particularitatea tuturor legumelor cu frunze verzi este conținutul bogat în vitamina B9, care participă la dezvoltarea țesutului nervos la făt. La adulți, deficitul în această vitamină este semnalat printr-o scădere a memoriei și a vigilenței.

Morcovii cruzi, spun specialiştii, ne conferă un nivel echilibrat de zahăr în sânge, suficient cât să asigure funcţionarea optimă a creierului. 

Cerealele integrale, precum orezul brun, sunt bogate în vitamine şi magneziu, motiv pentru care ajută la buna funcţionare a capacităţilor cognitive.  

Usturoiul conţine compuşi puternici antibacterieni şi antivirali care ajută la prevenirea infecţiilor, dar şi antioxidanţi care contribuie la menţinerea sănătăţii creierului.

Ouăle conțin lecitină și fosfolipide, elemente care intră în compoziția membranei celulelor creierului și îi asigură elasticitatea.

Avocado este extrem de bogat în vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, care protejează îndeosebi țesuturile grase ale creierului împotriva îmbătrânirii. Cine nu și-l poate permite, poate consuma, pentru un efect similar, nuci și alune.

În sfârșit, alături de aceste superalimente benefice pentru creier, nu neglijați somnul, care este esențial în regenerarea neuronilor.

OBICEIURI ZILNICE CARE DĂUNEAZĂ CREIERULUI


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *