Să tot stai la închisoare... + VIDEO

-->

SĂ TOT STAI LA ÎNCHISOARE...

Norvegia este cunoscută pentru sistemul de detenție mai liberal, însă chiar și cei mai optimiști criminali cu siguranță nu s-ar gândi să ajungă într-un loc precum Insula Bastoy. Aceasta este practic un paradis, în care infractorii se pot relaxa.


Localizată la nu prea mare distanță de Oslo, închisoarea Bastoy, dacă poate fi numită închisoare, se află pe o insulă pe care se poate ajunge doar cu ambarcațiunile. Odată ce te afli acolo, realizezi de ce deținuții n-ar vrea să plece nicăieri altundeva, pentru nimic în lume. Versiunea de vacanță a Alcatrazului, dacă o putem numi așa, are plaje, locuri de pescuit, terenuri de tenis și chiar și saune.

În locul celulelor strâmte, cei 115 prizonieri locuiesc în case destul de mari. Fiecare dintre ei are cheia propriei case, așa că poate părăsi domiciliul oricând voiește.


Dacă prestează diverse activități, printre care grădinăritul sau îngrijirea cailor și a vitelor, deținuții primesc bani, cu care își pot cumpăra diverse lucruri de la magazinul local. Nu au restricții nici la meniu: își gătesc singuri absolut orice, sau primesc de la cantină mâncare foarte bună, de la somon până la pui umplut.

Sunt însă și lucruri pe care închisoarea nu le are, cum ar fi gărzi înarmate și garduri pentru a preveni evadările. Doar 2,5 kilometri despart insula de țărmul continental. Profitând și de lipsa măsurilor de securitate, aceștia ar putea evada foarte ușor, înotând sau luând una dintre bărcile de pe mal. Dar acest lucru nu se întâmplă. În primul rând, dacă decid să evadeze și sunt prinși, ajung într-o închisoare obișnuită. Nimeni n-ar risca așa ceva, pentru nimic în lume... În al doilea rând, pe insulă, deținuții duc un stil de viață pe care mulți dintre noi îl plătesc în vacanțe. Vă precizăm că cei care sunt aduși aici sunt condamnați pentru fapte serioase, de la trafic de droguri și până la violuri și crime abominabile.


Vă întrebați probabil de ce autoritățile norvegiene au ales să trateze prizonierii în acest fel. Răspunsul îl dă directorul închisorii, Arne Kvernvik Nilsen, specializat în psihoterapie: „Scopul nostru nu este să umilim sau să pedepsim crunt oamenii care au încălcat legea, ci să-i schimbăm. Care ar fi urmările pedepsei, în afara faptului că ne întoarcem la latura primitivă a umanității?”, spune oficialul. Și se pare că are dreptate. Doar 10% din totalul deținuților care au stat în „închisoarea” Bastoy recidivează. O rată foarte mică, dacă ne uităm la cifrele din SUA, unde 43% dintre cei închiși revin la obiceiurile lor.


-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *