Banca Centrală a Germaniei recunoaște: Creditele sunt create din nimic + documentar (RO)

-->

BANCA CENTRALĂ A GERMANIEI RECUNOAȘTE:

CREDITELE SUNT CREATE DIN NIMIC

Un articol incitant despre geneza banilor și funcționarea sistemului monetar actual poate fi citit pe blogul Zerohedge. Găsiți mai jos o adaptare a acestuia. Nu ocoliți acest text, veți găsi explicată limpede iluzia întreținută de banii generați prin credit și consecințele sale imediate.
Mulți cred că băncile oferă împrumuturi pornind de la depozitele strânse de la clienți. Alții au auzit de sistemul rezervelor fracționare, care permite băncilor să dea credite de câteva ori peste valoarea depozitelor. Dar foarte puțină lume, exceptându-i pe cei din industria bancară și experții financiari, știe în mod explicit cum este generat creditul.

Ben Bernanke - președintele FED
(Banca centrală a Statelor Unite)

Banca Centrală a Germaniei - Deutsche Bundesbank - a recunoscut în premieră, într-o lucrare publicată („Banii și politica monetară”, pag. 88-93) că băncile inventează creditul din nimic. Iată capitolul cu pricina:

Modul în care băncile creează bani

Atât băncile centrale, cât și băncile comerciale pot crea bani. În sistemul monetar european, crearea banilor survine din acordarea de împrumuturi sau achiziția de active. Banii pot apărea dacă Banca Centrală oferă un împrumut unei bănci comerciale și creditează suma respectiva în contul băncii în cauză. Băncile comerciale pot crea la rândul lor bani, acordând clienților împrumuturi pe care și le vor trece în bilanț drept active. În același timp, sumele în cauză apar la categoria pasive, fiind utilizate pentru creditarea conturilor curente ale debitorilor, apărând deci la categoria depozite (în acest fel, oferta de bani se majorează). Astfel, banii sunt creați sub formă de intrări din achiziții de active ori credite acordate, în partea stângă a bilanțului băncii, iar în partea dreaptă sunt trecuți sub formă de depozite.
Cu alte cuvinte, nu numai că împrumuturile nu vin din depozite, ci mare parte din depozite sunt de fapt credite! În momentul în care sumele sunt returnate, ele sunt șterse din contabilitatea băncilor. Dacă debitorii au probleme, sumele restante sunt transformate în pierderi pentru bancă, înghițind hălci din capitalul acționarilor (e nevoie de provizioane) punând în pericol economiile deponenților.

Obstacole în crearea de bani

Descrierea de mai jos ne poate duce cu gândul că băncile comerciale sunt în măsură să dreneze o cantitate infinită de bani în conturi. Dacă ar fi cu adevărat așa, fenomenul ar fi imediat inflaționist. Băncile Centrale pot supraveghea însă crearea de bani prin pârghia rezervelor minime obligatorii și a dobânzii de politică monetară. De unde obțin băncile banii pe care îi acordă drept împrumuturi? În principal, de la băncile centrale. Pentru aceste împrumuturi, băncile comerciale vor trebui însă să plătească dobândă băncii centrale. Crescând această dobândă (prime rate), băncile centrale vor determina o majorare a dobânzilor pretinse clienților de băncile comerciale, în consecință, o scădere a apetitului pentru noi împrumuturi. Am putea adăuga noi și o scădere a prețurilor pentru zonele influențate de costul creditului (vezi imobiliarele), prețul unui articol solicitat pe piață fiind cu atât mai mare, cu cât costul creditului care finanțează obținerea lui este mai mic.
Băncile comerciale au nevoie de banii băncilor centrale nu doar pentru a-și acoperi nevoia de a completa rezervele minime obligatorii, dar și pentru a acoperi cererile de retrageri mari de cash din depozite (doar Băncile Centrale au dreptul să emită noi bancnote fizice) ori pentru transferurile interbancare mai consistente, pentru care banca expeditoare nu are suficiente fonduri.

Concluziile autorului

1. Băncile nu creează împrumuturi pentru că ar sta pe o grămadă de depozite. Procesul este exact invers. Fiecare bancă generează credite „din nimic”, acceptând obligații de plată din partea clienților și creând similar obligații de plată în bilanț pentru sine, în contul banilor vărsați pe numele debitorilor într-un cont curent. O parte din acești bani trebuie vărsați însă la Băncile Centrale sub forma rezervelor obligatorii.
2. Dacă o bancă nu dispune de nivelul reglementat de rezerve obligatorii, le poate pur și simplu împrumuta ulterior de la Banca Centrală sau de la o altă bancă.
3. Banca Centrală creează la rândul ei bani „din nimic”, pe care îi împrumută băncilor comerciale. Nu e vorba numai de Ben Bernanke. Băncile centrale și proprietarii lor, băncile comerciale (în unele țări, Băncile Centrale sunt private) au turat de secole tiparul. De altfel, săptămâna trecută, într-un discurs, Ben Bernanke, șeful FED, a insistat pe necesitatea eliminării rezervelor minime obligatorii în SUA. Dacă se acceptă acest lucru, băncile americane vor putea să extindă creditul cum vor dori și atât de mult cât vor dori ele, și nu vor mai trebui sa apeleze la FED pentru a împrumuta banii pentru rezervele obligatorii.
4. Sistemul monetar actual nu se bazează deci pe „active” (ar fi imposibil ca marile bănci să devina din vreme în vreme insolvente în acest caz). Acesta se sprijină doar pe datorii și pe capacitatea de a le rula. Guvernele (când băncile centrale sunt private) și populația nu au acces la mașina de tipărit bani, așa că trebuie să cotizeze industriei bancare, care deține monopolul generării lor.

Sursa: aici

Banii ca datorie (Money As Debt) (RO)

Filmul investighează matematica fraudei din spatele sistemului financiar care ne-a transformat în veșnicii sclavi ai datoriei. Este o lecție care nu se predă niciodată la școală. Urmăriți-o! Un om informat este un om protejat.

Partea 1


Partea 2

-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *