Unde e roșia românească? + VIDEO

-->

TOMATA, PĂTLĂGEAUA ROŞIE SAU SIMPLU, ROŞIA

Dr. Călin Mărginean

Roșia (Solanum lycopersicum) aparţine familiei Solanacee, clasa legumelor solano-fructoase, alături de cartof, vinete, ardei, batate și topinambur, fiind liderul cap de serie al acestei familii. A fost iniţial admirată ca plantă ornamentală. Este originară din Peru şi a fost adusă de pe continentul american la scurt timp după descoperirea acestuia. În Europa, a început să fie cultivată pe suprafeţe întinse încă din secolul al XVI-lea. În prezent, este cea mai populară legumă din lume, deşi, de fapt, este un fruct [fructul este partea comestibilă dintr-o plantă, care conține semințele, în timp ce leguma este tulpina, frunza sau rădăcina comestibilă a unei plante].

Din cauza înapoierii culturale şi a conservatorismului prost înţeles, în România roșia s-a impus foarte târziu (1907) când, după acţiuni repetate şi eşuate de a convinge populaţia de virtuţile ei gustative, oamenii de cultură şi ştiinţă ai vremii au ajuns să mănânce roșii în public, în centrul Capitalei, pentru a promova această legumă. Italienii au numit roșia pomo d’oro (mărul de aur) iar nemții paradiesapfel (mărul paradisului) atât pentru calitățile ei terapeutice, cât şi pentru frumusețea și gustul excepțional.

Prin ce excelează această legumă?

În primul rând, prin uimitorul colorant roşu – licopenul. Iată câteva date interesante despre licopen, care arată importanţa lui deosebită pentru sănătate:
- Este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor.
- Este singurul antioxidant a cărui cantitate sporeşte de 4-6 ori prin fierbere, observaţie ştiinţifică neexplicată încă, dar reală. (bulion/pastă de roşii...).
- Licopen întâlnim în alimentele de culoare roşie, dar mai ales în legumele de această culoare: tomate, căpşuni, grepfrut roşu, ardei iute şi capia, gogoşari, guava, papaya, ulei de cătină, struguri.
- Cea mai mare cantitate de licopen se găseşte în tomate (300-400 mg/kg).
- Uleiul de măsline amplifică substanţial absorbţia licopenului. Colorantul prezintă efect antioxidant scăzut în medii apoase, în timp ce mediile lipidice îl fac puternic reactiv şi biodisponibil. De aceea se recomandă să se ia măcar o linguriţă de ulei de măsline imediat înainte sau după ce am mâncat un aliment - sursă de licopen.
- Chiar în concentraţii scăzute, licopenul are efecte antioxidante în protecţia celulelor și a membranelor celulare. Capacitatea antioxidantă este de cel puţin 10 ori mai puternică comparativ cu vitamina E şi de 20-30 de ori mai slabă decât a faimosului şi uimitorului colorant negru, resveratrol (existent în tot ce-i negru: struguri, dude, mure, coacăze, varză roșie, ceapă roşie etc.)
- Este o substanţă cu efecte antitumorale în general, şi specific în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plămâni, piele.
- Unii cercetători merg până într-acolo, încât afirmă că forţa licopenului ar fi aşa de mare, încât ar ajunge o singură roşie de dimensiuni medii consumată zilnic, pentru a ne da o protecţie sigură şi totală antitumorală pentru tot restul vieţii (fireşte, dacă n-am fuma, n-am consuma alcool sau cafea şi n-am folosi moduri nesănătoase de preparare termică a alimentelor (prăjit, fript, afumat).
- Protejează împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor ultraviolete şi mai ales împotriva apariţiei melanomului malign.
- Alături de vitaminele C şi E, previne degenerescenţa maculară a retinei şi diminuează riscul de cataractă cu 50%.
- Reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidența infarctului miocardic scade cu 20-50% la cei ce consumă frecvent fructe şi legume bogate în licopen) şi procesele de îmbătrânire celulară.
- În licopen se pun speranţe mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi Alzheimer
- Reduce LDL-C (colesterolul rău). 

Mai există încă 2 coloranţi de culoare roşie extrem de valoroşi pentru sănătatea noastră:
Betanina (betazina) care există în sfecla roşie. Acest antioxidant are o forţă echivalentă cu 60% din forţa licopenului, fiind şi un imunostimulator de excepţie. Are predilecţie pentru tumorile hormono-dependente, determinând moartea celulelor tumorale.
Colorantul antocianid (antocianinele) există în toate fructele de pădure de culoare roşu violacee. Culoarea sa este cel mai bine reprezentată de zmeură. Alte surse: sfeclă roşie, struguri, grepfrut. Reduce riscul apariției tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atât prin acţiune directă de distrugere tumorală, cât şi prin reciclarea glutationului. Este de 2 ori mai puternic decât licopenul.

În afară de licopen, tomata ne mai aduce şi alte beneficii pentru sănătate:
- Conţine o substanţă cu proprietăţi antidiabetice.
- Conţinând 90% apă, face parte dintre cele mai sănătoase alimente, alături de pepeni, castraveți etc. - Conţine o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare asemănătoare cortizonului, dar fără niciunul dintre efectele adverse ale acestuia, constituind un bun remediu antireumatic.
- Este o sursă de importantă de vitamine: A, B1, B2, B5, B6, C, E, K şi minerale: K, Fe, Mg, Se.
- Este foarte gustoasă, dar şi foarte săracă în calorii (20 kcal/100 g produs), având şi un indice glicemic mic. Este un remineralizant, revitalizant, depurativ şi detoxifiant valoros, putând fi indicată cu succes în toate curele de slăbire.
- Să nu uităm niciodată că orice legumă sau fruct creat de Dumnezeu conţine şi substanţe potenţatoare de efect (bioflavonoide sau flavone) care amplifică efectul vitaminelor, mineralelor şi antioxidanţilor, uneori de sute de ori.

Sfaturi utile privind tomatele

- Reţineţi că „roşia face salata de legume, aşa cum banana dă savoare salatei de fructe”.
- Roşiile... galbene conţin în locul licopenului un alt carotenoid valoros – betacarotenul, a cărui forţă antioxidantă este însă de 5 ori mai mică decât cea a colorantului roşu.
- Deşi alimentele de origine vegetală conţin sub 50 mg/100 g produs SARE, (spre deosebire de produsele de origine animală, care conţin peste 100 mg% sare), există totuşi 3 excepţii: spanac (510 mg%), ciuperci (200 mg%) şi tomate (150 mg%). Deci NU mai adăugaţi sare salatei de legume care conţine tomate şi de-asemenea reduceţi adăugarea de sare tuturor alimentelor care conţin tomate.
- NU mâncați cotorul verde al roşiei! Conţine o substanţă toxică, existentă în toate legumele din clasa ei: solanina.
- Roşia nu poate fi considerată sursă de calciu, dar nici eliminator. Totuşi persoanele care au calculi renali ar fi bine să limiteze consumul de roșii la una pe zi şi să consume 2 litri de lichide/zi.
- Bulionul din comerţ poate conţine până la 2% sare drept conservant, ceea ce însemnă 20 g de sare la litru (enorm!).
- NU conservaţi bulionul folosind aspirină şi nici benzoat de sodiu, deoarece aceştia prezintă risc cancerigen! (aspirina pe post de conservant este cancerigenă deoarece, prin metabolizare formează acidul hidroxibenzoic).
- Evitaţi tomatele murate (gogonelele) deoarece, prin fermentare, generează histamină (principala substanţă pro-alergică). Prin metabolizare, aceasta produce derivaţi cancerigeni. Orice aliment murat devine automat acid, determinând pierderi de calciu din organism, pentru corectarea pH-ului.

Unde e roșia românească?

-->

Comentarii

  1. Salut, topinamburul nu e solanacee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, topinamburul face parte din familia Asteracee, spre deosebire de toate celelalte enumerate de dr. Marginean, care sunt Solanacee. Probabil ca greseala a venit din faptul ca e tot un tubercul subteran, unde mai pui ca, popular, se numeste „cartoful saracului”. Nu cred ca impieteaza cu ceva textul...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Un misterios obiect gigantic a ajuns pe o plajă izolată din Australia
    22.07.2023 - 0 Comments
    Un obiect metalic masiv găsit în derivă în largul unei plaje îndepărtate din Australia de Vest este învăluit în mister, în timp ce oficialii încearcă să afle de unde provine.Poliția a supravegheat…
  • Jiddu Krishnamurti - Libertatea sufletului și a minții + documentar (RO)
    04.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIBERTATEA SUFLETULUI ȘI A MINȚII – BIOGRAFIA LUI JIDDU KRISHNAMURTI – Jiddu Krishnamurti a fost un filozof de origine indiană,…
  • Istoria mirodeniilor
    10.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA MIRODENIILOR Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă…
  • Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? + VIDEO (RO)
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> APĂ DE LA ROBINET SAU APĂ ÎMBUTELIATĂ? La uzina de apă potabilă Roşu, opt biologi şi chimişti, ajutaţi de senzori şi de calculatoare, diagnostichează „apa brută” şi o tratează cu…
  • Pisica ta este o adevărată psihopată (și cum să gestionezi asta)
    03.01.2022 - 0 Comments
    Pisicuța ta este o pufoșenie adorabilă și caldă, ce toarce, care aproape sigur te-ar mânca dacă ai cădea pe scări.Nu folosim prea des expresia „indiferență depravată”, dar când o facem, cel mai…
  • 10 random facts - part 4
    18.08.2015 - 1 Comments
    1. Alpaca poate muri de singurătate. Atunci când sunt cumpărate trebuie neaparat să fie luate în pereche. 2. Scoțienii au cea mai mare rată de consum a cocainei, 1 la 40. 3. Hipopotamul…
  • 25 cele mai bune anti-glume
    04.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Un cal intră într-un bar. Mai mulți oameni s-au ridicat și au plecat deoarece au reperat potențialul pericol al acestei situații.2. Mă-ta…
  • OSHO - Viața e aici și acum + VIDEO
    10.06.2012 - 1 Comments
    --> OSHO - Viaţa e aici şi acum Cel mai mare duşman al adevărului e atoateștiutorul, iar cel mai bun prieten e acela care ştie că nu ştie. Trăieşte total, trăieşte cu…
  • Solomon Marcus - Discurs de recepție excepțional, la Academia Română (eBook)
    17.05.2012 - 1 Comments
    --> SOLOMON MARCUS Discurs de recepție excepțional, la Academia Română Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925 în orașul Bacău. După absolvirea studiilor liceale în orașul…
  • Focaccia nu a fost creată la Roma, ci în Mesopotamia, acum 9.000 de ani!
    27.11.2024 - 0 Comments
    Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr.,…
  • 10 celebrități care au făcut Facultatea de Medicină
    11.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Ernesto „Che” Guevara, Universidad de Buenos Aires (UBA) Ați auzit, probabil, de faimosul revoluționar argentinian Ernesto „Che”…
  • Cel mai bine se vinde hrana otrăvită + documentar (RO)
    03.12.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEL MAI BINE SE VINDE HRANA OTRĂVITĂ Glutamatul de monosodiu, aditivul alimentar care ne omoară lent Care este secretul pentru care…
  • Tribul Himba + slideshow
    26.10.2014 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0222328888"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; TRIBUL HIMBA Membrii tribului Himba, locuitori…
  • APARIGRAHA – non-acumularea sau modestia + VIDEO (RO)
    26.11.2012 - 1 Comments
    --> APARIGRAHA  NON-ACUMULAREA SAU MODESTIA  APARIGRAHA este a cincea regulă din sistemul etic şi moral yoghin.…
  • 11 fapte despre serialul „How I Met Your Mother” + VIDEO
    26.08.2015 - 0 Comments
    How I Met Your Mother (Cum am cunoscut-o pe mama voastră) 1. Cel mai vizionat episod a fost „Pineapple Incident” din sezonul 1, iar cel mai puțin vizionat episod a fost „Landmarks” din sezonul…
  • Faceți cunoștință cu Booby cu picioare albastre - adorabila pasăre „personaj de desene animate” + FOTO
    01.01.2022 - 0 Comments
    Unul dintre cei mai faimoși și carismatici locuitori ai insulei Galapagos, Booby - corbul de mare cu picioare albastre, este aproape ca un personaj de desene animate.Cu picioarele de un albastru…
  • Dr. Sang Lee - Extraordinara scânteie + documentar (RO)
    11.11.2012 - 1 Comments
    --> DR. SANG LEE – EXTRAORDINARA SCÂNTEIE New Life Institute (Institutul Noua Viață) din Coreea de Sud a fost creat pentru a da speranțe reale de vindecare bolnavilor de cancer și de…
  • Secretul lui Hiram - Faraoni, francmasoni și descoperirea pergamentelor secrete ale lui Iisus - eBook + documentar (RO)
    07.08.2014 - 7 Comments
    --> SECRETUL LUI HIRAM FARAONI, TEMPLIERI, FRANCMASONI ȘI DESCOPERIREA PERGAMENTELOR SECRETE ALE LUI IISUS Robert Lomas și Christopher Knight Cartea „Secretul lui Hiram”…
  • Din ciclul „Stăpânul meu e un idiot...”
    07.11.2012 - 2 Comments
    --> DIN CICLUL „STĂPÂNUL MEU E UN IDIOT...” A apărut o nouă modă în rândul bogaților din China: transformarea animalelor de companie, printr-un styling elaborat, în alte animale.…
  • Acest tată îi trimite 20 de fotografii mamei pentru a-i dovedi că bebelușul este bine
    05.12.2021 - 0 Comments
    Când întrebarea „Copiii sunt bine?” devine prea repetitivă, este timpul să rupeți rutina. Kenny Deuss a găsit o modalitate creativă de a dovedi o dată și pentru totdeauna că ei sunt cât se poate de…
  • 9 puteri vindecătoare ale torsului unei pisici
    07.04.2016 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2919951363"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; 1. Pisicile torc cu vibrații cuprinse în intervalul…
  • OSHO – Posesivitatea, o dimensiune a violenței + VIDEO (RO)
    27.11.2012 - 0 Comments
    --> OSHO – Posesivitatea, o dimensiune a violenței Aparigraha – non-posesivitatea – este o mare virtute. Posesivitatea nu înseamnă „a avea” lucruri. Se referă la sentimentul de posedare…
  • Vampirismul energetic
    11.04.2012 - 1 Comments
    --> VAMPIRISMUL ENERGETIC Atât noi, cât şi ceilalţi putem întreţine sau lua rolul de „vampiri”. Vampirismul este o „boală” care produce leziuni într-unul din corpurile energetice –…
  • Cancerul - cele 5 legi biologice ale doctorului Hamer + documentar (RO)
    02.04.2012 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CANCERUL - CELE 5 LEGI BIOLOGICE ALE…
  • Cardul de sănătate la români + VIDEO
    01.05.2013 - 7 Comments
    --> CARDUL DE SĂNĂTATE LA ROMÂNI Informaţiile din microcipul cardului - numele, prenumele şi CNP-ul asiguratului - - codul unic de identificare în sistemul de asigurări - - numărul…
  • Muzeul oului - comuna Vama - Bucovina (slideshow)
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> MUZEUL OULUI Comuna Vama – Bucovina „OUL... maica tuturor formelor”. Constantin Brâncuși La Vama, în inima Bucovinei, există Muzeul Oului, unde veți descoperi cea mai mare…
  • De ce poate fi supraestimată loialitatea angajaților
    12.08.2023 - 0 Comments
    Interviurile de angajare sunt o oportunitate de a vedea cum se schimbă alianțele în timp real. De obicei, un candidat se va referi la un potențial angajator cu apelativul "dumneavoastră" la începutul…
  • 9/11 - Mărturia șocantă a unui fost pilot CIA
    11.09.2015 - 3 Comments
    9/11 - MĂRTURIA ȘOCANTĂ A UNUI FOST PILOT CIA  TURNURILE GEMENE NU AU FOST LOVITE DE AVIOANE REALE Chiar dacă au trecut 14 ani de la atentatul asupra World Trade Center din New York,…
  • Cum s-au schimbat toaletele de-a lungul timpului + FOTO
    19.12.2021 - 0 Comments
    Toaletele sunt obiecte casnice esențiale, iar utilizarea lor este ceva la care majoritatea oamenilor nici măcar nu se gândesc - intră, ies, și uită de ele. Deci, cum s-au schimbat toaletele de-a…
  • Amintiri din tinerețea noastră + documentar
    18.05.2012 - 0 Comments
    --> AMINTIRI DIN TINEREŢEA NOASTRĂ Anii tinereţii noastre,  când ne durea în cot de comunism,  pentru că eram prea ocupaţi să ne trăim tinereţea... Din 1948, România…
  • Rețete culinare - Chifteluțe de pui
    09.04.2012 - 0 Comments
    CHIFTELUȚE DE PUI Ingrediente 2 piepți de pui 2 cartofi mari 2 morcovi potriviți 2 ouă puțin cașcaval ras pătrunjel, mărar (câte o legătură) Preparare Carnea se dă prin mașina de…
  • Ce este inteligența? + VIDEO (RO)
    26.08.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE ESTE INTELIGENȚA?  Preambul Un catolic, un protestant și un ortodox vorbeau cu un prieten căruia tocmai i se spusese că mai…
  • Dr. Călin Mărginean - Atenție la vitamina C și la fructoză
    25.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATENȚIE MARE LA VITAMINA C ȘI LA FRUCTOZĂ! Dr. Călin Mărginean - Vitamina C, pe care a făcut-o Tata Dumnezeu și pe care a pus-o…
  • Dosarele secrete ale războiului din Irak (documentar) (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> DOSARELE SECRETE ALE RĂZBOIULUI DIN IRAK „Iraq’s Secret War Files” este un documentar despre crimele comise de armata…
  • Lista păcatelor – „Cele 177 de păcate”
    18.01.2018 - 29 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LISTA PĂCATELOR – „CELE 177 DE PĂCATE” „Listă de păcate ortodoxe” sau „Îndreptar de spovedanie” conform…
  • Soia - leguma vedetă
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SOIA – LEGUMA VEDETĂ Soia este o plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • Rețete culinare - Sarmale de post cu ciuperci
    09.04.2012 - 2 Comments
    --> SARMALE DE POST CU CIUPERCI Ingrediente   varză murată sau dulce 1 kg ciuperci (ghebe, champignon, mânătărci) 2-3 cepe 1-2 morcovi 1 ardei…
  • Ingredientele toxice din viața noastră
    17.04.2012 - 0 Comments
    --> INGREDIENTELE TOXICE DIN VIAȚA NOASTRĂ Strategia lacomă a corporațiilor de a-și mări profitul duce în prezent la injectarea de agenți chimici de emulsifiere extrem de toxici…
  • 12 fapte curioase despre alte țări din lume pe care probabil că le-ai ratat
    01.06.2023 - 0 Comments
    Se întâmplă adesea ca, atunci când vizitează o țară nouă, oamenii să nu facă un efort pentru a învăța despre obiceiurile și modul de viață local. Cu toate acestea, acest lucru poate fi o greșeală,…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *