Pisica albă, pisica neagră - mituri, legende, superstiții + VIDEO

-->

PISICA ALBĂ, PISICA NEAGRĂ

– MITURI, LEGENDE, SUPERSTIȚII –

De-a lungul timpului, animalele i-au provocat omului o gamă largă de sentimente, de la adorație până la repulsie. Cele mai puternice emoții au intrat chiar în sfera patologicului, primind denumiri științifice. Astfel, dragostea pentru pisici se numește „aihrofilie”, în timp ce aversiunea față de acestea este numită „ailurofobie”. Mai pe înțelesul nostru, există și termenii „felinofilie” și „felinofobie”. Pentru fobia față de pisici, psihiatri au dezvoltat chiar terapii specifice.

În jurul pisicilor, istoria umanității consemnează în mai toate țările mituri și legende. Pisicile au fost atât venerate ca zei, cât și arse ca diavoli. În unele locuri erau considerate purtătoare de noroc, în timp ce în altele erau percepute ca aducătoare de ghinion. Napoleon, de exemplu, avea o adevărată aversiune față de pisici. Se povestește că în timpul unei campanii militare, într-una din seri a strigat după ajutor. Când aghiotantul lui s-a grăbit spre el, l-a văzut pe bravul corsican cu sabia scoasă în fața unei... pisicuțe.


În Egiptul Antic, zeița-pisică Bastet era foarte iubită. Exista credința că ea ajută femeile să nască și le protejează de sterilitate, boli și animale veninoase. În plus, era zeița plăcerii, a muzicii și a dansului. În Bubastis, la nord de Cairo, a fost ridicat un mare templu în cinstea acestei zeițe, în care anual se perindau mii de adepți. În cimitirul de pisici al templului s-au găsit  sute de mii de pisici mumificate și înmormântate în onoarea zeiței-pisică.


În Japonia există un templu în care pisica este sfântă. A fost construit în secolul al XVIII-lea și se numește Gotoku-ji. La vremea respectivă, călugării își împărțeau hrana cu pisicile chiar și în vremuri de foamete. Se povestește că într-o zi, câțiva samurai au fost chemați la templu de o pisicuță care le făcea semne cu lăbuța. Puțin mai târziu, s-a iscat o furtună extrem de puternică, de care samuraii au scăpat cu viață deoarece erau la adăpost. Recunoscător, unul dintre aceștia le-a lăsat moștenire călugărilor o avere. Ca simbol al lăcașului, a fost ridicată în fața altarului o „pisică-spirit”. De jur împrejurul ei stau o sumedenie de figurine cu lăbuța ridicată. Acestea se numesc Maneki-neko și pentru japonezi sunt talismane îndrăgite.

În vreme ce în multe culturi vechi pisica a fost venerată, în Europa Evului Mediu a fost defăimată și urmărită pentru o presupusă legătură cu vrăjitoarele și cu magia neagră. Există o consemnare datând din anul 962, în care se afirma că vrăjitoarele se puteau transforma în pisici cu puteri înspăimântătoare. În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, mii de femei nevinovate au fost aduse în fața Inchiziției și arse pe rug împreună cu pisici. Românii sunt convinși că pisicile negre aduc ghinion, dacă-ți taie calea. Această credință vine tot din Europa medievală. Pe atunci, pisica neagră era asociată cu diavolul, care se strecura în felinele de această culoare pentru a-și chinui victimele.

În China, pisicile negre erau mesagerii sărăciei și ai bolii. În schimb, pisicile albe erau considerate aducătoare de noroc. Exact invers se credea în Anglia. Englezii considerau albul culoarea spiritelor malefice și a stafiilor. Dar, dacă prin fața unei perechi proaspăt căsătorite trecea o pisică neagră, era un semn că tinerii urmai să aibă o căsnicie fericită. Mai ales nevestele marinarilor țineau pe lângă casă pisici negre, pentru ca soții lor să se întoarcă teferi acasă.

În întreaga lume au existat superstiții legate de pisici. În Europa se credea că pisicile fură respirația nou-născuților și se avea grijă ca acestea să nu apară în preajma copilului. În Rusia, dimpotrivă, se așeza în leagănul copilului o pisică, pentru a trimite departe de copil spiritele rele. În țările scandinave, așa-numita pisică Butter acorda protecție și ajutor. În Anglia, pisicile aduceau urgia insectelor asupra recoltelor. În Peru, poporul Quechua se teme de o anume pisică dungată și cu ochi arzători, despre care se crede că aduce grindină asupra recoltelor. În Franța există legenda pisicii negre cu numele Matagot: dacă apare la ușa cuiva, trebuie să fie lăsată să intre și să fie bine tratată, deoarece îi aduce stăpânului casei o mare bogăție. Într-o veche legendă japoneză se vorbește despre o pisică vampir, care le mușca de gât pe tinerele frumoase și le sugea sângele, după care lua identitatea fetei, iar noaptea sugea sângele soțului ei, slăbindu-l încet-încet, până când acesta își dădea duhul. Și exemplele pot continua... Din fericire, omenirea a evoluat, reușind să depășească aceste superstiții ridicole. 

Mulți scriitori au fost inspirați de personalitatea pisicilor lor. Aldoux Huxley spunea: „Cel care vrea să aibă inspirație, să-și țină o pisică”. Romancierul Henry James scria cel mai bine atunci când îi ședea pisica pe umăr. Raymond Chandler avea o pisică persană neagră, cu numele Taki, căreia îi citea primele ciorne ale romanelor sale polițiste.

Matisse, Picasso și Dali cu pisicile lor

Arta abundă și ea în reprezentări de pisici. În Roma Antică, motive cu pisici împodobeau sculpturi și mozaicuri. Mulți pictori celebri, ca Leonardo da Vinci și Rubens au realizat portrete de pisici. Pisicile apar în filme artistice și de animație, fiind reprezentate și pe numeroase timbre. Pisica neagră Patsy, cea care l-a însoțit pe Charles Lindbergh în zborul acestuia de la San Diego la New York, înfrumusețează un timbru spaniol ce amintește de acest zbor istoric.

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, medicii și terapeuții zilelor noastre au observat că în familiile în care există pisici atmosfera e mai senină, bolile sunt mai rare, iar când apar, se vindecă repede. Se pare că prietena omului este capabilă să dăruiască stăpânilor ei ceea ce nu poate fi cumpărat cu toți banii din lume: dragoste și sănătate. Iubitorii de pisici știu că favoriții lor simt când pe stăpâni îi doare ceva. Pisicile se așează pe locul dureros și, în scurt timp, durerea se potolește. Și fac asta total dezinteresat... A apărut chiar și o ramură medicală specială, numită felinoterapie. Bioenergeticienii consideră că pisicile au capacități extrasenzoriale foarte dezvoltate. Acest lucru le permite să vadă aura omului și, la nevoie, să o trateze, preluând energia negativă. Astfel, micile feline pot fi ajutoare de încredere ale psihoterapeuților. Ele calmează și dau o stare generală de bine.

Viața privată a unei pisici

Un motan și o pisică locuiesc în aceeași casă. Vedem cum începe poveste lor de dragoste, apoi cum mama naște și își îngrijește puii, ajutată din când în când de tatăl mândru și responsabil. Povestea se desfășoară exclusiv prin imagini în care omul nu este prezent. Îi invităm atât pe felinofili, cât și pe felinofobi să urmărească acest scurt metraj emoționant. Încă mai avem multe de învățat de la animale.



Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 12 zile. O inițiere secretă - Radu Cinamar (eBook)
    02.06.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 12 ZILE - O INIŢIERE SECRETĂ ÎN TĂRÂMUL TAINIC AL ZEILOR - Radu Cinamar Volumul Viitor cu cap de mort a pus societatea românească…
  • Trioul salvat, format dintr-un leu, un urs și un tigru a trăit împreună ca o familie + FOTO
    14.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nu este ciudat să vezi o pisică înțelegându-se bine cu o haită de câini sau o vulpe împrietenindu-se cu un câine. Dar cum ar fi atunci când…
  • 20 de fotografii ale vedetelor făcute la scurt timp înainte ca acestea să ne părăsească (FOTO)
    14.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idoli pentru milioane de fani, genii, celebrități - uităm uneori că înainte de toate sunt doar oameni. Și, ca toți ceilalți oameni, nu…
  • Teatrul absurd al învățământului românesc + VIDEO (RO)
    20.06.2012 - 0 Comments
    --> TEATRUL ABSURD AL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ROMÂNESC Acest articol este încercarea mea de a analiza ineficienţa sistemului de învăţământ şi de a arăta cum elevii şi studenţii sunt…
  • Rețete culinare - Roșii umplute cu ciuperci
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> ROȘII UMPLUTE CU CIUPERCI Ingrediente - 6 roșii mijlocii - 250 g ciuperci champignon - 100 g smântână - 1 gălbenuș - 1 felie de pâine sau pesmet muiat în lapte - ulei…
  • Excesul de sare, zahăr și... minciuni
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI… MINCIUNI Europenii importau cantităţi imense de sare din Dacia, deşi aveau şi ei exploatări. De ce? Sarea  lor era fără iod! Fără iod în…
  • Bugetul negru al Statelor Unite
    19.08.2014 - 7 Comments
    --> BUGETUL NEGRU AL STATELOR UNITE Este deja evident pentru cei mai mulți dintre noi că informațiile care ni se oferă prin mass media reprezintă de obicei doar un aspect superficial al…
  • Care e problema cu mâncarea gătită? + VIDEO (RO)
    20.11.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CARE E PROBLEMA CU MÂNCAREA…
  • 15 probleme existențiale ale pisicilor
    22.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Mi-am petrecut toată ziua vânând un șoricel delicios - omul nu vrea să-l mănânce... 2. Încotro se îndreaptă viețile mele... ? 3. Nici…
  • Rubrica mondenă în presa românească din secolul al XIX-lea
    02.12.2015 - 0 Comments
    RUBRICA MONDENĂ  ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ DIN SECOLUL AL XIX-LEA În 1865, în perioada în care Transilvania era încorporată Imperiului Austro-Ungar, renumitul cărturar Iosif Vulcan, devenit…
  • Secretele „pierdute” ale lui Nikola Tesla – documentar (RO)
    15.06.2012 - 1 Comments
    --> O ÎNDREPTARE ISTORICĂ: NIKOLA TESLA A FOST ROMÂN! Îl consideră de-al lor și sârbii, și croații, și americanii, și românii. Căci cine nu s-ar mândri cu un geniu despre care se spune…
  • 10 organe secrete pe care nu știai că le ai
    02.11.2015 - 0 Comments
    1. Plămâni de bețiv Un set de plămâni pre-înnegriți care se activează când corpul este în stare de ebrietate. Acest lucru explică de ce unii oameni fumează doar când sunt beți. 2. Vezică de…
  • Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO
    18.01.2024 - 0 Comments
    Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de…
  • 10 feluri prin care Edison l-a tratat pe Tesla ca un nemernic
    31.12.2022 - 0 Comments
    Thomas Edison are peste o mie de brevete pe numele său. Unele dintre ele se bazează chiar pe propriile sale idei. Dar, de cele mai multe ori, el a lucrat pe baza descoperirilor unui alt mare inovator…
  • 11 arme fascinante folosite de către Samurai + FOTO
    15.07.2023 - 0 Comments
    Samuraii erau o clasă nobilă de războinici din Japonia antică, care susțineau un cod de onoare cunoscut sub numele de Bushido. Erau pricepuți în artele marțiale și în război, servind ca protectori…
  • Unde, când, cum și cât trebuie să mâncăm
    09.01.2015 - 2 Comments
    UNDE, CÂND, CUM ȘI CÂT TREBUIE SĂ MÂNCĂM Atitudinea omului în fața actului nutrițional, adică felul în care ne comportăm la masă, este cât se poate de individualizată, constituind rezultatul…
  • Regele Ferdinand I al României - Întregitorul de țară
    10.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REGELE FERDINAND I AL ROMÂNIEI „ÎNTREGITORUL DE ȚARĂ” La 10 mai 1866, în România a fost instaurată monarhia constituțională. La acea…
  • 23 August 1944 - Un eveniment controversat
    23.08.2014 - 0 Comments
    --> 23 AUGUST 1944 – UN EVENIMENT CONTROVERSAT – General maior (r) dr. Mihail E. Ionescu în „Revista de istorie militară” nr. 113-114/2009 Unul dintre punctele culminante ale celui…
  • Secretele cenzurate ale sănătații
    20.06.2014 - 0 Comments
    --> SECRETELE CENZURATE ALE SĂNĂTĂȚII Jonathan Wright, MD Dr. Jonathan Wright, medic de medicină generală și expert în medicină nutrițională, i-a acordat un interviu lui Mike Adams,…
  • 15 sfaturi de frumusețe care pot face orice fată să suspine cu entuziasm
    28.10.2021 - 0 Comments
    Cele mai multe femei din lume își fac griji în legătură cu aspectul lor și vor să arate mereu perfect. Industria frumuseții evoluează rapid, dar majoritatea produselor sunt scumpe și, de cele mai…
  • Timișoara - orașul premierelor + slideshow
    04.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROCLAMAȚIA DE LA TIMIȘOARA Populația orașului Timișoara a fost inițiatoarea Revoluției române. Între 16 și 20 decembrie 1989, ea a…
  • Produse japoneze ciudate, dar utile, care nu există nicăieri în altă parte a lumii
    22.07.2022 - 0 Comments
    Japonia este renumită pentru tot felul de lucruri, de la mâncare până la televiziune. Dar este renumită mai ales pentru crearea de produse ciudate și cool care nu pot fi găsite nicăieri altundeva.…
  • 7 cele mai scumpe mașini din 2017 (FOTO)
    06.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Lamborghini Huracán Performante - $275,000. 0-100 km/h în 2,9 secunde. 2. Mercedes G650 Landaulet - $666,400. Vehicul…
  • Nuci, alune și semințe
    27.03.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA CU SEMINŢE Seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturiste. Statisticile spun că românii ronţăie mai multe seminţe decât americanii, consideraţi…
  • Pavel Coruț - Cum a fost fabricat zeul Isus Hristos + documentare (RO)
    10.01.2013 - 33 Comments
    --> CUM A FOST FABRICAT ZEUL ISUS HRISTOS Pavel Coruț Cel puțin un miliard de pământeni cred cu tărie că Isus Hristos este fiul lui Dumnezeu, ba chiar și parte din Divinitatea…
  • Încălzirea globală - un subiect controversat + documentare (RO)
    25.05.2012 - 1 Comments
    --> MAREA ÎNȘELĂTORIE A ÎNCĂLZIRII GLOBALE De câtăva vreme, omenirea trăiește sub spectrul sfârșitului lumii, psihoză indusă de unii oameni de știință, susținuți financiar de…
  • Bambusul - această plantă miraculoasă + documentar
    22.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BAMBUSUL - ACEASTĂ PLANTĂ MIRACULOASĂ Plantăm o sămânță de bambus chinezesc în pământ fertil și o udăm regulat. În primul an nu se…
  • Rozmarinul - energie și optimism
    30.03.2012 - 0 Comments
    -->   ROZMARINUL - ENERGIE ȘI OPTIMISM Datorită efectului de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul este considerat un elixir al tinereţii. El fortifică…
  • Inteligența plantelor + VIDEO + eBook
    14.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTELIGENŢA PLANTELOR Oamenii cred că povestea despre sentimentele plantelor ţine de science-fiction. Anul acesta se împlinesc 40 de…
  • Poveste fără cuvinte
    18.08.2013 - 3 Comments
    --> POVESTE FĂRĂ CUVINTE Sursa: http://www.awolonline.net/forum/index.php?topic=419.0 -->
  • Feniculul - antidotul tensiunii arteriale
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> FENICULUL – ANTIDOTUL TENSIUNII ARTERIALE Cu o textură a tulpinii asemănătoare cu cea a ţelinei, feniculul (Foeniculum vulgare) este înrudit din punct de vedere biologic…
  • Cine le-a inventat primul? + documentar (RO)
    28.04.2012 - 0 Comments
    --> CINE LE-A INVENTAT PRIMUL? „Mă îndoiesc că noi am fi acei inovatori care credem că suntem‚ a spus un biolog. Noi nu suntem decât imitatori. Adesea inventatorii nu fac…
  • 35 de imagini care arată perfect rivalitatea dintre câini și pisici (FOTO + VIDEO)
    29.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deși există un pic de adevăr în stereotipul că pisicile și câinii se urăsc (având temperamente diferite, câinii fiind mai sociabil și mai…
  • Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței + documentar (RO)
    17.05.2013 - 0 Comments
    --> SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI ISRAELIANO-PALESTINIAN 1517-1917 – Palestina este parte a Imperiului Otoman. 1897 – La Bresle, Elveția, are loc primul congres al evreilor.…
  • Solomon Marcus - Discurs de recepție excepțional, la Academia Română (eBook)
    17.05.2012 - 1 Comments
    --> SOLOMON MARCUS Discurs de recepție excepțional, la Academia Română Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925 în orașul Bacău. După absolvirea studiilor liceale în orașul…
  • Dr. Călin Mărginean - Cura anticancer. Paralela între cura naturală și cura chimioterapică
    26.10.2016 - 20 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CURA ANTICANCER – PARALELĂ ÎNTRE CURA NATURALĂ ȘI CURA CHIMIOTERAPICĂ – Dr. Călin Mărginean Doresc să scot în evidenţă,…
  • Ciorile sunt atât de inteligente încât par să înțeleagă conceptul de valoare a uneltelor
    26.12.2021 - 0 Comments
    Un nou studiu a demonstrat că ciorile pot atribui valoare uneltelor lor, la fel ca și noi.„Mulți dintre noi ne vom agita în legătură cu un telefon nou-nouț, asigurându-ne că nu se zgârie, nu cade sau…
  • Osteoporoza - o boală care n-ar trebui să existe + VIDEO
    06.06.2014 - 3 Comments
    --> OSTEOPOROZA – O BOALĂ CARE N-AR TREBUI SĂ EXISTE – Raymond Francis Osteoporoza este o boală creată de om și, prin urmare, n-ar trebui să existe. Ea poate fi foarte ușor…
  • Cum arăta viața pe Pământ înainte de apariția oamenilor, potrivit paleontologilor + FOTO
    01.06.2022 - 0 Comments
    Desigur, dinozaurii au cutreierat pământul înainte ca noi, oamenii, să fi apărut, dar știați că și multe alte animale de neimaginat au trăit înaintea noastră? Mulțumită paleontologilor și…
  • Josef Mengele - Îngerul morții + documentare (RO)
    03.07.2012 - 3 Comments
    --> JOSEF MENGELE - „ÎNGERUL MORȚII”   Josef a fost cel mai mic din cei trei fii ai soților Karl și Walburga Mengele. A venit pe lume la Günzburg, în Bavaria, la 16 martie…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *