-->
ZAHĂRUL – CRIMINALUL PERFID
Zahărul este un criminal insidios,
care ne poate afecta sănătatea în nenumărate feluri. Pe diferite căi, acest
semnal de alarmă ne-a ajuns deja la urechi, dar ce spunem cei mai mulți dintre
noi când suntem sfătuiți să renunțăm la acest ingredient? „Da, știu și văd că
nu-mi face bine, dar nu mă pot abține. Simt nevoia de dulciuri”. Explicația
pentru această nevoie este faptul că zahărul creează o dependență incredibilă:
cu cât mănânci mai mult, cu atât ai mai mânca. Sunt câteva motive pentru care
oamenii devin neputincioși în fața acestei dorințe: deficitul de nutrienți din
alimente (mai ales cromul, magneziul și zincul), săritul peste mese, mâncatul
haotic, la ore neregulate și obiceiul de a consuma zilnic alimente și băuturi
dulci. Acestea ar fi cauzele fizice, dar există mult mai multe cauze emoționale
care ne împing, conștient sau inconștient, să perpetuăm acest ciclu. E vorba de
senzația de confort, siguranță, recompensă, consolare, iubire... pe care ne-a
dat-o gustul dulce în copilărie. Momentele de plăcere cu care ne răsfățau bunica
sau mama când eram mici ne-au rămas întipărite în subconștient și cu greu se
mai șterg.
Ei bine, trebuie să conștientizăm că
a venit timpul să separăm senzația de bine de mâncatul zahărului, care este de
fapt o amăgire și nu ne servește la nimic. Dependența emoțională de zahăr (ca
și cea față de alte tipuri de alimente sau, pur și simplu, de mâncatul în
exces) trebuie depășită cu orice preț. Iar dacă nu reușim singuri, ajutorul
unui psihoterapeut este întotdeauna binevenit. Acești specialiști folosesc o
anumită tehnică de eliberare emoțională, cu o rată mare de succes. Iar dependența
fizică poate fi rezolvată foarte ușor, prin aportul în hrană de nutrienți care
ajută la echilibrarea nevoii de dulce prin reglarea glucozei din sânge. Un
medic naturist ne poate învăța ușor care alimente ne otrăvesc și care ne
hrănesc cu adevărat. Partea proastă este că, dacă nu vom purcede cât mai din
timp la aceste măsuri, excesul de zahăr ar putea avea asupra noastră un număr
impresionant de urmări nefaste. Iată în continuare o listă a posibilelor consecințe
ale ingerării constante de zahăr, așa cum au fost ele citate în revistele
medicale și alte publicații științifice:
- Zahărul slăbește sistemul
imunitar.
- Zahărul tulbură relația
dintre mineralele din organism.
- Zahărul scade performanțele
copiilor la școală (hiperactivitate, probleme de concentrare).
- Zahărul poate produce o
creștere semnificativă a trigliceridelor.
- Zahărul reduce capacitatea
de apărare a corpului contra infecțiilor (bolilor infecțioase).
- Zahărul slăbește elasticitatea și funcționarea țesuturilor și reduce
densitatea lipoproteinelor.
- Zahărul duce la deficit de crom și de cupru și interferează cu
absorbția de calciu și magneziu.
- Zahărul duce la miopie, îmbătrânire prematură, cataractă și degenerescență
maculară.
- Zahărul crește nivelul neurotransmițătorilor: dopamina, serotonina,
norepinefrina.
- Zahărul poate cauza hipoglicemie.
- Zahărul acidifică tractul digestiv.
- Zahărul este una din cauzele principale ale bolilor gingiilor și căderii
dinților.
- Zahărul contribuie la apariția obezității și a diabetului.
- Zahărul contribuie la apariția obezității și a diabetului.
- Zahărul favorizează înmulțirea necontrolată a ciupercii Candida
albicans.
- Zahărul poate cauza astm, artrită, pietre la fiere și rinichi,
apendicită, hemoroizi, varice.
- Zahărul contribuie la apariția osteoporozei.
- Zahărul reduce nivelul de vitamină E din sânge.
- Zahărul poate inhiba hormonul de creștere.
- Zahărul poate inhiba hormonul de creștere.
- Zahărul poate crește nivelul colesterolului.
- Zahărul poate interfera cu absorbția de
proteine, cărora le poate schimba structura.
- Zahărul este una din cauzele alergiilor
alimentare.
- Acneea
dispare odată cu dispariția zahărului din alimentație.
- Zahărul poate provoca toxemia gravidică (din timpul sarcinii).
- Zahărul poate duce la ateroscleroză, boli cardiovasculare, emfizem pulmonar.
- Zahărul poate altera structura ADN-ului.
- Zahărul tulbură homeostaza (echilibrul sistemelor din mediul nostru intern).
- Zahărul poate altera structura ADN-ului.
- Zahărul tulbură homeostaza (echilibrul sistemelor din mediul nostru intern).
- Zahărul inhibă abilitatea de a funcționa a enzimelor.
- Consumul de zahăr este mai mare la oamenii care fac boala Parkinson
și Alzheimer.
- Zahărul duce la creșterea în volum a ficatului, deoarece predispune
celulele la diviziune.
- Zahărul poate provoca mărirea rinichilor, producând schimbări
patologice la aceștia.
- Zahărul
vatămă pancreasul.
- Zahărul încetinește
digestia prin distrugerea enzimei fosfatază și este cauza nr. 1 a constipației.
- Un consum
mare de zahăr crește șansele de colon iritabil, colită ulcerativă și boala
Chron.
- Zahărul este
una din cauzele sindromului metabolic.
- Zahărul
poate provoca dureri de cap și migrene.
- Zahărul
cauzează dezechilibru hormonal, unii hormoni putând deveni hipo- sau hiperactivi.
- Consumul
exagerat de zahăr creează în corp radicali liberi și stres oxidativ.
- Absorbția
rapidă a zahărului stimulează mâncatul excesiv.
- Scăderea
consumului de zahăr crește stabilitatea emoțională.
- Zahărul în
exces poate provoca crize de epilepsie.
- Consumul
mare de zahăr rafinat este asociat cu cea mai gravă formă de schizofrenie.
- Zahărul
poate crește nivelul homocisteinei în sânge (un aminoacid care distruge
creierul).
- Zahărul joacă un rol important în apariția foarte multor tipuri de
cancer.
- Prea mult
zahăr vă poate distruge viața sexuală.
Acum, aflând toate aceste pericole, nu-i așa că vă întrebați: Ce naiba
caută zahărul în viața mea?
(Fragment din cartea „Suicide by Sugar” de Nancy Appleton, Square One Publishers, 2008)
Sursa: http://beforeitsnews.com/alternative/2013/03/146-reasons-why-sugar-destroys-your-health-2591788.html
Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)
ÎNDULCITORI NATURALI ȘI SĂNĂTOȘI
Dacă v-ați convins că
trebuie să renunțați la zahăr dar ați rămas dependenți de gustul dulce, aveți pe
piață câteva soluții de îndulcitori naturali, prietenoși cu organismul, disponibili
mai ales prin magazinele de tip Plafar. Iată-le:
Siropul sau nectarul de agave. Se obține din seva unei specii de
cactus, Agave tequilana, sau agava
albastră, din care se face și băutura mexicană tequila. O linguriță de sirop de
agave îndulcește mai mult decât una de zahăr, dar nu crește glicemia, deci
poate fi folosit și de către persoanele cu diabet. Siropul de agave este bogat
în vitaminele B, C, D, E și minerale: calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu,
seleniu, crom. Aztecii au fost primii care l-au folosit ca îndulcitor.
Stevia (sirop și pudră). Are un indice glicemic foarte mic și zero calorii.
Din acest motiv, este recomandat diabeticilor și persoanelor care țin regim de
slăbire. Din frunzele de stevia, asemănătoare celor de mentă, se extrage o
substanță îndulcitoare care conține vitaminele A și C și magneziu. Pudra de
stevia este ideală pentru prepararea prăjiturilor. Are o mare putere de îndulcire, deci atenție! Trebuie să puneți foarte puțină.
Siropul din malț de orz.
Folosit cu precădere în Orient, conține 65% maltoză și proteine. Este un
îndulcitor natural sănătos, care, în plus, ajută tranzitul intestinal.
Siropul de arțar. Este bogat în minerale, fiind recomandat pentru
sănătatea întregului organism: îmbunătățește sistemul imunitar, ajută la buna
funcționare a sistemului cardiovascular și reduce riscul de apariție a
cancerului.
Sucanatul. Este obținut prin deshidratarea sucului de trestie de
zahăr. Este cea mai pură formă a zahărului. Este
integral și nerafinat, eliminându-se doar excesul de apă și păstrându-se melasa
și celelalte oligoelemente intacte, ceea ce îi conferă un gust specific, de
caramel. Sucanatul este recomandat de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ca o variantă mai sănătoasă a zahărului.
Se produce în Brazilia.
Mierea. În afara puterii de îndulcire, are și proprietăți
antiseptice și antioxidante; este bogată în vitamine, mai ales complexul B, și
minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc. Fiind totuși foarte
înalt calorică, trebuie consumată cu prudență.
Îndopați (Fed Up) (RO)
Documentarul este o examinare a epidemiei de obezitate a Americii (și nu
numai) şi rolul industriei alimentare în acest proces. Stephanie Soechtig şi
Katie Couric, doi jurnaliști de televiziune, ne prezintă în film modul în care
industria alimentară şi guvernul au acţionat împreună pentru a schimba
obiceiurile alimentare ale oamenilor, rezultatul fiind obezitatea pe scară largă,
la copii și la adulți. Unul dintre principalele produse investigate în acest
film este zahărul alb rafinat, un produs care creează o dependență de 8 ori mai
mare ca heroina și cocaina, fiind un drog mai nociv decât acestea. Citiți întregul articol aici. (Pentru subtitrare, apăsați butonul CC de pe bara de jos)
Foarte bun articolul, mai ales dupa ce am citit ca indulcitorii artificiali (vezi zerozahar, light etc.) sunt chiar mai daunatori decat zaharul :(
RăspundețiȘtergereAi de la mine o nominalizare dar si o leapsa mai de la tara.
Mi-ar placea sa citesc raspunsul tau pe blog sau macar printr-un comentariu la leapsa. Spor lepsuitor!
Mulțumim pentru apreciere și promovare. Ne bucurăm că n-am făcut în van efortul de a-l traduce și populariza. Îți dorim și ție mult succes în ceea ce faci.
Ștergere