Afacerea Roșia Montană + VIDEO

-->

AFACEREA „ROȘIA MONTANĂ”

Roşia Montană a fost întemeiată de romani, sub denumirea de Alburnus Maior şi a fost locuită de-a lungul timpului de diverse colonii. De aici, şi caracterul său multicultural. Primii mineri au sosit din provincii ale Imperiului Roman, precum Dalmaţia şi Ilyricum.


Pe 6 februarie 2013, Roşia Montană a sărbătorit împlinirea a 1882 de ani de la prima sa atestare documentară. În galeriile miniere de pe vremea romanilor, arheologii au descoperit o tăbliţă cerată, datată în anul 131 e.n., care dovedeşte faptul că Roşia Montană este cea mai veche aşezare minieră din România. Ulterior, Alburnus Maior şi-a schimbat succesiv denumirea în Chernech (1347 – „teritoriul de lângă Masivul Cârnic”), Rubeo Fluminae (1524 – „pârâul Roşiei”), Verespatak (1592 – „Roşia Montană”).

Motivul pentru care Berceanu şi Videanu au făcut deja jocurile companiei Gold Corporation şi ale lui Mark Rich la Roşia Montană (şi pentru care Radu Berceanu a primit, ca de obicei, o sumă impresionantă de euro, drept şpagă) ne-a fost recent dezvăluit de o echipă de ofiţeri activi din SRI, care atrag atenţia asupra faptului că miza NU este aurul. „La Roşia Montană sunt tone de uraniu”. De 20 de ani, minereul radioactiv este traficat de aici, în cantităţi mici, iar zbaterea celor doi ministeriabili pentru ca Gold Corporation să pună gheara pe zăcămintele de la Roşia Montană ar avea ca punct final legalizarea contrabandei cu uraniu, sub umbrela exploatării aurului. Menţionăm că în anii 2008-2009, mai mulţi membrii ai grupării teroriste Farc din Columbia, arestaţi de autorităţile SUA, au declarat că au cumpărat din exploatarea de la Roşia Montană, prin interpuşi (în fapt, o reţea de traficanţi controlată de Radu Berceanu, aşa cum afirmă Serviciile Secrete române) o mare cantitate de uraniu.

Din verificările efectuate în legătură cu zăcământul de uraniu din zona staţiunii Roşia Montană, judeţul Alba, au rezultat următoarele aspecte de interes operativ:

- Calitatea zăcământului este deosebită, fiind considerat resursa cu cea mai mare concentraţie de uraniu din lume. Statul român, prin Minvest S.A. (societate controlată de asemenea de Berceanu) a concesionat în 1997 firmei canadiene Gabriel Resources Ltd. terenul pe care urmează să fie amplasată viitoarea exploatare de aur şi argint de la Roşia Montană, contra sumei de 3 milioane $. Concesionarea a fost făcută în urma unui studiu efectuat de canadieni care, după ce au scanat zona prin satelit şi cu sonde moderne, au făcut următoarea afirmaţie: „Undeva, chiar sub casele oamenilor, zace o comoară compusă din vreo 300 tone de uraniu”. În subsolul afacerii cu firma canadiană, transformată între timp în Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), la capitolul secret este inserată o prevedere din care rezultă că tot ce se va găsi vreodată în cursul exploatării în afară de aur – respectiv uraniu, stronţiu, cycloniu, roşianidiu, se va regăsi în proprietatea RMGC.

- Până în prezent, nimeni nu a descris corect tipul zăcământului aurifer de la Roşia Montană. Acest lucru e foarte important pentru a înţelege ce se pune la cale: zăcământul de la Roșia Montană poate fi descris, în esenţă, ca unul dispers, cu grad scăzut de mineralizare, combinat cu eflorescenţe de tip filon, cu concentraţie mare de minereu, aceste filoane fiind dezvoltate pe distanţe mari şi care mai au o caracteristică - în zonele de contact încrucişate, având concentraţii imense de minereu, aşa-numitele vâltori conţin de la 20 la 400 kg metal, cu peste 60% aur.

Aşadar, zăcământul de la Roșia Montană conţine 500 tone aur dispers, dar, probabil, de 7-8 ori mai mult aur în filoane şi vâltori. Concluzie: exploatarea nu necesită mină de tip carieră, ea se poate face și tradiţional, în galerie. Faptul că se insistă pe o metodă distructivă arată că se urmăreşte epuizarea totală a zăcământului şi aceasta pare a fi o comandă politică, probabil externă. O altă caracteristică a zăcământului este stratificarea geologică: sub stratul aurifer se află o prelungire geologică a zonei Băiţa, cu conţinut de substanţe radioactive, neexploatabilă economic, dar cu mare risc pentru mediu. La o ploaie torenţială, uraniul poate fi purtat sute de kilometri, iar oraşe precum Turda şi Arad ar avea sursele de apă contaminate radioactiv. Ceea ce se pregăteşte la RM seamănă izbitor cu jaful din anii '50 de la Băiţa Plai, când zăcământul cu cea mai mare concentraţie de uraniu din lume a luat drumul Moscovei. „Toate acestea sunt cunoscute de către Videanu și Berceanu, din acest motiv ei încercând să urgenteze exploatarea intensivă a uriaşului zăcământ” – se arată într-un fragment al unui raport al SRI, referitor la uraniul de la Roşia Montană.

Radu Berceanu, după ce a provocat daune uriaşe economiei naţionale, este pregătit să fure şi aurul şi argintul de la Roşia Montană şi să legalizeze traficul cu cantităţi uriaşe de uraniu. Conform surselor noastre, compania canadiană Gold Corporation, prin intermediul lui Radu Berceanu, a negociat la începutul acestei veri emiterea dreptului de exploatare a zăcămintelor aurifere ale României, înţelegerea „costând” 100 de milioane de euro. Circa 80% din valoarea banilor a fost livrată deja în anumite conturi secrete în străinătate, aparţinând lui Videanu şi Berceanu. Înţelegerea a stabilit şi o rentă viageră pentru Berceanu, în cuantum de 1% anual din profitul adus de exploatare. Un procent cu o valoare substanţială, având în vedere posibilităţile afacerii, care urmăreşte extragerea şi prelucrarea a 800 de tone de aur şi  2.000 de tone de argint. După înţelegere, Gold Corporation a început o amplă campanie de imagine, ce prezintă avantajele exploatării zăcămintelor preţioase din zona Roşia Montană. Clipurile publicitare, a căror difuzare e plătită cu bani grei în toată mass-media, au scopul de a pregăti opinia publică pentru acceptarea deciziei de exploatare, bineînțeles, fără a menţiona dezavantajele metodei canadiene, cum ar fi otrăvirea terenului şi a râurilor din zonă cu compuşii chimici derivaţi din exploatarea zăcămintelor prin procesul tehnologic pe bază de cianuri.
Acum, greii Gold Corporation se tem că Berceanu va fi înlăturat din PDL, iar ei vor rămâne cu praful de pe tobă şi banii cheltuiţi. În aceste condiţii, îi forţează puternic mâna, spre a-şi onora promisiunea pentru care a fost recompensat în avans. Din informaţiile noastre, Radu Berceanu, artizanul înţelegerii, dă din colţ în colţ, neştiind cum să procedeze. Promisa Hotărâre de Guvern, prin care el ar fi trebuit să le deschidă uşa celor de la Gold Corporation, nu poate fi emisă de guvernul Boc, care refuză presiunile lui Bercovici. Returnarea banilor nu e o soluţie, pentru că afaceriştii canadieni ameninţă că vor face publică povestea, în cazul în care Berceanu nu-și onorează promisiunea.

Adevărul despre afacerea „Roșia Montană”

Citiți materialul de mai jos și poate interpretați altfel poveștile triste expuse pe micul ecran de câțiva locuitori ai zonei! Pentru câțiva arginți, se lasă manipulați de către cei care doresc „binele nevoiașilor”. Cu câtă naivitate se pune botul la ceea ce poate fi „pepita” celor care și-au dat acordul pentru acest proiect!

România a pierdut în perioada 1952-1960, printr-o firmă sovieto-română, cea mai mare rezervă energetică a țării – cca 17.000 tone uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a supărat foc, pentru că sovieticii nu ne-au dat nouă utilaje pentru extragerea uraniului. Politicienii de astăzi vor să dea unei firme canadiano-române cu acționariat american zăcămintele de metale rare și prețioase de la Roșia Montană, în schimbul locurilor de muncă (praf în ochi). Participația României în această firmă este de doar 20% și riscă să ajungă la 0,6%, în urma ultimei majorări de capital, la care acționarul român nu a putut participa. Statul urmează să suporte cheltuielile de întreținere a barajului și a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid  cianhidric, pomparea și tratarea apei pe o perioadă nedeterminată, estimate la 12 milioane euro anual. Statul român ar primi 4% redevențe pentru aur și argint. Presa vorbește despre majorarea acestui procent la 6%, prezentată ca o negociere reușită, fără să spună că în țări ca Africa de Sud redevențele pentru metale prețioase sunt de minimum 20%.

În cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi  procesate cu cianuri la Roșia Montană, se estimează a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu și 11, 7 grame de argint pe tonă. Dacă nu vi se pare o exploatare rentabilă, aveți dreptate! Motivația pentru acest proiect stă în metalele rare, care însoțesc zăcămintele de aur. Vanadiu, arseniu, titan, molibden, nichel, crom, cobalt, galiu, germaniu, wolfram etc. Dacă punem aceste resurse în context mondial, epuizarea resurselor de energie și nevoia dezvoltării energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice și turbinelor eoliene, descoperim că prima criză cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petrolieră, ci a metalelor neferoase. Galiul de pildă, care se găsește la Roșia Montană în cantități mai mari decât aurul, este folosit la fabricarea panourilor fotovoltaice și prețul actual este de 900 $ pe kg. Utilizarea lui va crește pe măsură ce tehnologiile vor fi perfecționate și rentabilitatea energiei solare va crește, odată cu scumpirea petrolului. 26% din resursele de cupru extractibil din scoarță Pământului  s-au pierdut deja în gropi de gunoi. Închiderea minei de cupru de la Roșia Poieni pentru a face loc lui Gold Corporation a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care compania nu-și mai amintește când face calculele locurilor de muncă.

Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcământul. Falsa desecretizare trâmbițată de Traian Băsescu nu a făcut lumină asupra acestui aspect. Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipine au interzis mineritul cu cianuri. De ce guvernanții noștri permit? Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit până la sfârșitul anului 2011. Aduceți-vă aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofă, după Cernobîl. Statul român are de plătit circa 200 de milioane de dolari despăgubiri. La Roșia Montană ar urma să se folosească 1.500.000 tone substanțe periculoase, dintre care 84.000 tone cianură în cea mai mare carieră cu crater deschis din Europa și cel mai mare baraj, înalt de 185 m. Gândiți-vă la efectele pe care un accident le-ar avea asupra Deltei Dunării, ultimul bastion european de protejare a biodiversității.

Roșia Montană este unul din siturile cele mai bogate în resurse de patrimoniu cultural ale României, cuprinzând, într-un teritoriu de cca. 650 ha, 50 de monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare națională și universală. De asemenea, patrimoniul cultural de la Roșia Montană e recunoscut și prin Planul de Amenajare a Teritoriului Național. Acest statut juridic de protecție plasează Roșia Montană înaintea multor orașe, prin numărul și valoarea monumentelor istorice și pe primul loc între așezările rurale ale României. Conform legii, protejarea și punerea în valoare a acestor valori reprezintă lucrări de utilitate publică și de interes național. Academia Română, Casa Regală, Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor ca organizație expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din România și internaționale, numeroși experți, instituții, studenți și cercetători români din străinătate (RSSA, LSRS) recomandă includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO.

Sursa: aici

Moise Guran despre Roșia Montană în emisiunea „Ora de business”

Moise Guran decriptează intenția reală a reclamelor privind exploatarea zăcămintelor de la Roșia Montană. O argumentație excepțională! Urmăriți-o!



Un articol amplu despre mașinațiile legate de exploatarea aurului României în favoarea companiilor străine puteți citi aici:
-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *