Agricultura organică dusă la extrem

-->

AGRICULTURA ORGANICĂ DUSĂ LA EXTREM

Într-un sătuc din Mureş, un neamţ îşi face legumele şi verdeţurile să plesnească de sănătate şi aromă. Produsele lui sunt certificate „organice” şi „biodinamice” de către autorităţile germane. Ferma se află lângă Sighişoara. Aici, roşiile aleg singure în ce tip de sol să-şi înfigă rădăcinile şi primesc urzici pe post de „supliment alimentar”, boabele de grâu sunt semănate cât mai rar, pentru ca spicele să se poată bucura de soare şi aer curat, iar petalele de trandafir sunt culese în zori de zi, de către copii. După ce timp de 10 ani a fost expert în ecologie în mai multe ţări din America de Sud, Africa şi sud-estul Asiei, inginerul agronom german Wolfgang Radatz s-a retras la Ţopa, sătuc din mărginimea Sighişoarei. Aici, a cumpărat 12 hectare şi a luat în arendă alte 18 de la ţărani, ca să pună la cale un experiment îndrăzneţ: „Şcoala de agricultură biodinamică”, care are în spate o întreagă filozofie privind relaţia între vieţuitoare.


„O plantă ajută o altă plantă, un animal ajută o plantă. Simbioza a fost în mod real cunoscută din punct de vedere ştiinţific atunci când pădurile din Cehia au murit brusc din cauza ploilor acide. Cercetătorii au descoperit atunci că nu ploaia acidă a distrus arborii, aşa cum se credea iniţial, ci fungul, care era în simbioză cu rădăcinile copacilor”.

Ca toţi agricultorii care au aderat la curentul „biodinamic”, Wolfgang Radatz îşi cultivă plantele din fermă după tehnologii prietenoase cu acestea. De exemplu, pe parcelele plantate cu roşii se sapă şanţuri paralele, despărţite între ele de lungi moviliţe de pământ. Șanțurile se umplu cu gunoi de grajd fermentat, acoperit cu urzici tăiate, peste care se presară un strat de sol. Care-i ideea? „Noi nu plantăm plantele în şanţ, ci pe linia de demarcaţie între solul nou şi cel vechi, pentru ca planta să aibă libertatea de a decide dacă vrea să-şi întindă rădăcinile în solul normal sau în cel fertilizat. Luându-şi doar cât are nevoie, nu va muri pentru că este prea mult nitrogen, de exemplu. Iar urzica este un supliment alimentar pentru roşii, o plantă medicinală care face planta sănătoasă şi-i dă un gust bun”.

Menţinerea unei concentraţii echilibrate de minerale în plantă şi în sol este atât de importantă în agricultura biodinamică, încât orice tratament cu chimicale este interzis, chiar şi cel cu sulfat de cupru (piatra vânătă), considerat inofensiv de către agricultura organică: „Noi nu stropim roşiile. Toţi fermierii din sat îşi stropesc roşiile cu cupru, un metal greu, care în timp se acumulează în sol, devenind o otravă pentru oameni. Tomatele mele sunt protejate cu o umbrelă uriaşă de celofan, care le apără de ploaie – vinovatul principal pentru răspândirea fungilor de la o plantă la alta. Roşiile biodinamice nu sunt bolnave nici după 4 săptămâni de plouat încontinuu, când roşiile tratate cu chimicale ale celorlalţi săteni au murit demult”.

În loc de irigaţii şi erbicide, Wolfgang Radatz preferă să acopere pământul cu un strat de paie: „Datorită fânului, care e ca o piele, apa din sol nu se va evapora. Iar buruienile, deşi mai răsar din loc în loc, nu mai constituie o problemă. Având apă din belşug, rădăcinile buruienilor nu mai trebuie să penetreze solul adânc, ci cresc aproape de suprafaţă, fiind foarte uşor de smuls, mai ales că solul e foarte moale”.

La fel de frumos se poartă şi cu lanurile de grâu: „Oamenii de aici, când seamănă grâul, folosesc 180 kg de sămânţă la hectar, ceea ce face ca grâul să crească foarte dens şi fungii dăunători să treacă mult mai uşor de pe o plantă pe alta. Eu, fiindcă însămânţez doar 120 kg la hectar, parcelele mele arată foarte rău cu goluri multe între plante. Dar plantele mele respiră, nu sunt forţate, şi fungul nu se poate transmite de la una la alta, încât grâul creşte viguros, face fraţi şi are boabe mari. La seceriş avem aproape aceeaşi recoltă ca ei, dar cu altă metodă”.

Vaca e un animal sfânt în agricultura biodinamică. Chiar dacă ferma lui Wolfgang Radatz e vegetală, acesta are obligatoriu în dotare opt vaci, al căror produs principal e bălegarul şi doar secundar laptele: „Vacile sunt animale extraordinare, pentru că din ceea ce mănâncă dau înapoi solului 30%”. Bălegarul proaspăt arde rădăcinile şi este otrăvitor: „Dacă pui un pic de gunoi de grajd pe o parceluţă acoperită cu iarbă, aceasta va muri din cauza acidităţii excesive şi a azotului din bălegar. Dar dacă bălegarul e fermentat, compoziţia lui va semăna cu cea a solului. Bălegarul fermentat e la fel de sănătos pentru sol ca şi iaurtul pentru stomacul omului”. Aşa că fermierul îl transformă în compost: „Facem nişte grămezi de 2 metri lăţime şi 1,5 metri înălţime, pe care le lăsăm câteva luni la fermentat. Chiar dacă e iarnă şi movila de bălegar e acoperită cu zăpadă, în interior e cald şi colcăie de o mulţime de animăluţe şi de microorganisme pe care nu le vedem, dar care sunt acolo. Pe parcelele fertilizate cu compost solul e viu, greutatea microorganismelor fiind de o tonă pe hectar, dublu decât în agricultura convenţională”.

Dulceaţa organică de trandafiri şi sarea aromată produse de Wolfgang Radatz l-au dat pe spate şi pe Prinţul Charles, care, având casă la 25 km de Ţopa, la Viscri, îşi face piaţa uneori de la el: „Charles a încercat produsele noastre şi a cumpărat de la ferma mea, dar din nefericire el nu este unul din clienţii mari, pentru că nu stă prea mult timp în România”. Dulceaţa de trandafiri care l-a uns la suflet pe prinţ e făcută din petale de trandafiri culese de copii. E vorba de cei 100 de elevi din clasele V-VIII ai şcolii „Eco” din Ţopa, care vara fac practică la ferma germanului: „Când floarea se deschide, trebuie culeasă imediat, pentru că în ziua următoare uleiul eteric nu va mai avea aceeaşi calitate, deoarece e foarte volatil şi dispare în timpul zilei. În mod normal, perioada cea mai bună de cules este între 5 și 9 dimineaţa, fiindcă, din cauza temperaturii, la ora 11:00 deja 30% din ulei s-a evaporat. Dar, pentru că elevii de la şcoală sunt foarte mulţi, mergem la 8 dimineaţa pe câmpul cu trandafiri şi la 9:30 terminăm de cules petalele”.

Neamţul a dezvoltat la ferma lui şi trei tipuri de sare aromatizată cu ţelină, pătrunjel, leuştean şi ceapă. „Sarea cu ierburi uscate natural costă de zece ori mai mult decât sarea obişnuită. Dar interesant e că oamenii, atunci când folosesc sare cu ierburi de la mine, consumă o cantitate mai mică, pentru că ierburile, pe lângă aroma deosebită, sunt şi amplificatoare de gust”.

Deoarece ferma lui Wolfgang Radatz este şi „Şcoală de agricultură biodinamică”, pe ogoarele din Ţopa şi-au făcut practica studenţi din România, Germania, Franţa, Anglia, Canada şi Australia, cei mai mulţi zăbovind câte un an, pentru că „au nevoie de un ciclu de vegetaţie încheiat ca să le intre agricultura în sânge”.


FERMIERI CU IMAGINAȚIE


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Efectele secundare ale medicamentelor pentru colesterol
    18.01.2016 - 0 Comments
    EFECTELE SECUNDARE  ALE MEDICAMENTELOR PENTRU COLESTEROL Medicamentele pe bază de statine, concepute pentru scăderea colesterolului și prescrise în prezent la peste 100 de milioane de…
  • Descoperiți perla Orientului: 16 fapte fascinante despre Filipine + FOTO
    15.07.2023 - 0 Comments
    Bine ați venit în arhipelagul captivant al Filipinelor!Aflată în inima Asiei de Sud-Est, această țară încântătoare se mândrește cu o tapiserie de culturi vibrante, peisaje care îți taie respirația și…
  • Gândurile și vorbele tale pot fi cei mai mari dușmani ai tăi
    20.09.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GÂNDURILE ȘI VORBELE TALE POT FI CEI MAI MARI DUȘMANI AI TĂI Dacă ești mulțumit cu ce ai, întotdeauna vei avea mai mult. Dacă…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • Dr. Călin Mărginean - Fructe sau dulciuri concentrate? + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> FRUCTE SAU DULCIURI CONCENTRATE? Dr. Călin Mărginean Creaţie şi motivaţie Fructe: Au fost create de Dumnezeu pentru întreţinerea sănătăţii şi a vigorii…
  • 9 obiceiuri cotidiene de care ar fi bine să scapi cât mai repede posibil
    28.11.2021 - 0 Comments
    Așteptați cu nerăbdare o ceașcă de cafea fierbinte și parfumată în fiecare dimineață? Nu puteți urmări un film fără să ronțăiți niște popcorn sărat cu unt? Dacă răspunsul tău este da, atunci poți fi…
  • Rețete culinare - Mazăre cu afumatură
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂRE CU AFUMĂTURĂ Ingrediente - 1/2 kilogram de mazăre proaspătă sau congelată și pre-fiartă - un cârnat afumat, crud și uscat bine - doi căței de usturoi - o cană de roșii…
  • Alternative lipsite de efecte secundare la medicamente și vaccinuri + VIDEO
    27.06.2014 - 0 Comments
    --> ALTERNATIVE LIPSITE DE EFECTE SECUNDARE  LA MEDICAMENTE ŞI VACCINURI Motto: A trăi datorită medicinii înseamnă a trăi într-un mod oribil. Carl von Linné (1707-1778) Elita…
  • Sucurile de fructe și legume - beneficii pentru sănătate
    05.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SUCURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME – BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE – Datorită conținutului lor bogat în aminoacizi, săruri minerale, enzime și…
  • Simboluri masonice explicate + documentar
    22.08.2012 - 0 Comments
    --> SIMBOLURI MASONICE EXPLICATE Echerul și compasul Sunt simbolurile de bază ale masoneriei, necesare pentru ridicarea unor edificii stabile și drepte. Prin analogie,…
  • Vinul - cea mai apreciată băutură din lume + slideshow
    18.04.2014 - 0 Comments
    --> VINUL - CEA MAI APRECIATĂ BĂUTURĂ DIN LUME Nu contrazice voia sorţii Şi nu sfida stihiile! Aşa fu scris: cei morţi cu morţii, Iară cei vii... cu viile. Păstorel…
  • Sodoma cămăşilor albe
    23.07.2012 - 3 Comments
    --> SODOMA CĂMĂŞILOR ALBE Luiza Barcan - critic de artă, jurnalist Scriu acest articol în aşteptarea tensionată a suspendării lui Băsescu din funcţia de preşedinte al României.…
  • Socul - farmacia familiei
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SOCUL – farmacia familiei Sunt foarte rare plantele din natură la care toate părțile (flori, fructe, frunze, scoarţă, rădăcini)…
  • Cu o lună înainte de un atac de cord, corpul tău te va avertiza prin aceste 8 semnale
    19.10.2020 - 0 Comments
    Prevenirea este mai bună decât tratarea. Această regulă simplă se aplică oricărei boli și este deosebit de valoroasă atunci când simptomele nu sunt recunoscute în mod corespunzător.Iată simptomele…
  • 20 de oameni care regretă că au făcut cumpărături online (FOTO)
    16.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Shopping-ul online poate fi, uneori, ca un joc de noroc, iar acești săraci indivizi și-au luat poate cea mai mare țeapă a…
  • Scrisoarea unui tată către fiul său + VIDEO (RO)
    19.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SCRISOAREA UNUI TATĂ CĂTRE FIUL SĂU Un cunoscut realizator TV din Hong Kong, de profesie psiholog, i-a scris fiului său o scrisoare…
  • Diamantul memorial + VIDEO
    12.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0222328888"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; DIAMANTUL MEMORIAL Sub deviza „Noi imortalizăm…
  • Cutremurul din Japonia a fost provocat + documentar (RO)
    19.10.2012 - 2 Comments
    --> CUTREMURUL DIN JAPONIA A FOST PROVOCAT Datele obținute de la magnetometrul HAARP al Forțelor Aeriene și Marinei Statelor Unite arată că cutremurul de 9 grade din Japonia, din…
  • Unde e roșia românească? + VIDEO
    06.06.2013 - 2 Comments
    --> TOMATA, PĂTLĂGEAUA ROŞIE SAU SIMPLU, ROŞIA Dr. Călin Mărginean Roșia (Solanum lycopersicum) aparţine familiei Solanacee, clasa legumelor solano-fructoase, alături de cartof,…
  • Contul tău bancar curent + slideshow
    14.04.2013 - 0 Comments
    --> CONTUL TĂU BANCAR CURENT Imaginează-ți următoarea situație: În urma unei competiții, ai câștigat următorul premiu: În fiecare dimineață, banca ta îți depozitează într-un cont…
  • Ce s-a ales de Tezaurul României? + documentar
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> CE S-A ALES DE TEZAURUL ROMÂNIEI? Trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial, Tezaurul României nu a mai…
  • Bruce Lipton - Fizica cuantică și creația + VIDEO + documentar (RO)
    05.02.2013 - 1 Comments
    --> FIZICA CUANTICĂ ȘI CREAȚIA Bruce Lipton Fragment din corespondența cu Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere” - TVR Cluj  24 octombrie…
  • Dr. Călin Mărginean - Antioxidanții - armata organismului + VIDEO
    21.10.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ANTIOXIDANŢII – ARMATA ORGANISMULUI dr. Călin Mărginean Război chimic (ne)declarat împotriva sănătății noastre - radicalii…
  • Arta conversației
    16.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ARTA CONVERSAŢIEI Brian Tracy O persoană îşi demonstrează personalitatea prin modul în care comunică cu ceilalţi, prin schimbul de…
  • 42 de „câini răi” în spatele semnelor cu „ATENȚIE, CÂINE RĂU!” (FOTO)
    11.01.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • 16 situații care rezumă cum este să lucrezi în iadul vânzărilor
    16.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Să lucrezi în vânzări este, probabil, cel mai rău lucru pe care-l poți face în viața de angajat. După ce am lucrat în vânzări…
  • Mănâncă mai puțin! + VIDEO (RO)
    01.01.2013 - 0 Comments
    --> MĂNÂNCĂ MAI PUȚIN! Te-ai întrebat vreodată ce alte avantaje ai putea avea, dincolo de scăderea în greutate, dacă ai mânca mai puțin? Adevărul e că a mânca mai puțin îți poate…
  • Sfaturi părintești...
    13.08.2012 - 18 Comments
    --> SFATURI PĂRINTEȘTI M-am gândit să împărtăşesc cu voi câteva dintre povețele și lecțiile de viață învățate de la tata. Probabil că aceste postări vor ajuta părinții şi nu…
  • Puterea subconștientului tău + documentar (RO)
    19.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI TĂU Omule, tu faci minuni fără să știi și nu cunoști puterea formidabilă a gândirii tale. Să știi că tot ce…
  • De ce poate fi supraestimată loialitatea angajaților
    12.08.2023 - 0 Comments
    Interviurile de angajare sunt o oportunitate de a vedea cum se schimbă alianțele în timp real. De obicei, un candidat se va referi la un potențial angajator cu apelativul "dumneavoastră" la începutul…
  • Viața pe Pământ nu poate fi o întâmplare + documentare (RO)
    20.01.2013 - 7 Comments
    --> VIAȚA PE PĂMÂNT NU POATE FI O ÎNTÂMPLARE Problema care apare în momentul în care spui că Dumnezeu este creatorul, este aceea că Dumnezeu nu poate fi explicat. În felul acesta,…
  • Topinamburul - inamicul obezității
    02.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOPINAMBURUL (Napul porcesc)  - INAMICUL OBEZITĂȚII - E foarte posibil…
  • Rețete culinare - Micul dejun Kollath
    03.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MICUL DEJUN KOLLATH Acum ştim că alimentaţia ideală trebuie să fie cât mai…
  • Cum arătau Statele Unite acum 100 de ani
    04.07.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM ARĂTAU STATELE UNITE ACUM 100 DE ANI Secolul XX a însemnat o perioadă de schimbări majore pentru țările occidentale, mai…
  • Proiectul Roșia Montană – „mină de aur” pentru unii... + documentar (RO)
    19.06.2012 - 0 Comments
     -->  PROIECTUL ROȘIA MONTANĂ, „MINĂ DE AUR” PENTRU UNII Avem 6.000 de tone de aur, adică 250 de miliarde de euro! Din 2005, România nu mai scoate nici un gram de aur din…
  • Statul terapeutic + VIDEO
    18.03.2014 - 1 Comments
    --> STATUL TERAPEUTIC Dr. Thomas Szasz (1920-2012) a fost profesor emerit de psihiatrie la Universitatea de Stat din New York, bursier la Institutul Cato și membru al Asociației…
  • 10 alimente care vă pot crește imunitatea în mod natural
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Peste 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an doar prin consumul de alimente contaminate, potrivit OMS. Și, conform unui alt…
  • Îmbunătățiri geniale ale casei pe care orice musafir ar fi gelos + FOTO
    20.12.2021 - 0 Comments
    Pentru mulți oameni, a deține o casă este unul dintre cele mai mari vise din viață. Nu numai că ai un loc pe care să îl numești oficial al tău, dar ai și libertatea de a personaliza fiecare…
  • Calea către o nouă medicină + VIDEO (RO)
    28.01.2015 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CALEA CĂTRE O NOUĂ MEDICINĂ Un doctor care prescrie tratamente identice pentru doi indivizi și se așteaptă la rezultate identice,…
  • Klaus Iohannis reprezintă interesele Germaniei în guvernul României
    02.01.2017 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KLAUS IOHANNIS REPREZINTĂ INTERESELE GERMANIEI ÎN GUVERNUL ROMÂNIEI Articol publicat de Justițiarul în aprilie 2014, cu 8 luni…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *