-->
AGRICULTURA
ORGANICĂ DUSĂ LA EXTREM
Într-un sătuc din Mureş, un
neamţ îşi face legumele şi verdeţurile să plesnească de sănătate şi aromă. Produsele
lui sunt certificate „organice” şi „biodinamice” de către autorităţile germane.
Ferma se află lângă Sighişoara. Aici, roşiile aleg singure în ce tip de sol
să-şi înfigă rădăcinile şi primesc urzici pe post de „supliment alimentar”,
boabele de grâu sunt semănate cât mai rar, pentru ca spicele să se poată bucura
de soare şi aer curat, iar petalele de trandafir sunt culese în zori de zi, de
către copii. După ce timp de 10 ani a fost expert în ecologie în mai multe ţări
din America de Sud, Africa şi sud-estul Asiei, inginerul agronom german
Wolfgang Radatz s-a retras la Ţopa, sătuc din mărginimea Sighişoarei. Aici, a
cumpărat 12 hectare şi a luat în arendă alte 18 de la ţărani, ca să pună la cale un
experiment îndrăzneţ: „Şcoala de agricultură biodinamică”, care are în spate o
întreagă filozofie privind relaţia între vieţuitoare.
„O plantă ajută o altă plantă,
un animal ajută o plantă. Simbioza a fost în mod real cunoscută din punct de
vedere ştiinţific atunci când pădurile din Cehia au murit brusc din cauza ploilor
acide. Cercetătorii au descoperit atunci că nu ploaia acidă a distrus arborii,
aşa cum se credea iniţial, ci fungul, care era în simbioză cu rădăcinile
copacilor”.
Ca toţi agricultorii care au
aderat la curentul „biodinamic”, Wolfgang Radatz îşi cultivă plantele din fermă
după tehnologii prietenoase cu acestea. De exemplu, pe parcelele plantate cu
roşii se sapă şanţuri paralele, despărţite între ele de lungi moviliţe de
pământ. Șanțurile se umplu cu gunoi de grajd fermentat, acoperit cu urzici
tăiate, peste care se presară un strat de sol. Care-i ideea? „Noi nu plantăm
plantele în şanţ, ci pe linia de demarcaţie între solul nou şi cel vechi,
pentru ca planta să aibă libertatea de a decide dacă vrea să-şi întindă
rădăcinile în solul normal sau în cel fertilizat. Luându-şi doar cât are
nevoie, nu va muri pentru că este prea mult nitrogen, de exemplu. Iar urzica este
un supliment alimentar pentru roşii, o plantă medicinală care face planta
sănătoasă şi-i dă un gust bun”.
Menţinerea unei concentraţii
echilibrate de minerale în plantă şi în sol este atât de importantă în
agricultura biodinamică, încât orice tratament cu chimicale este interzis,
chiar şi cel cu sulfat de cupru (piatra vânătă), considerat inofensiv de către
agricultura organică: „Noi nu stropim roşiile. Toţi fermierii din sat îşi stropesc
roşiile cu cupru, un metal greu, care în timp se acumulează în sol, devenind o
otravă pentru oameni. Tomatele mele sunt protejate cu o umbrelă uriaşă de celofan,
care le apără de ploaie – vinovatul principal pentru răspândirea fungilor de la
o plantă la alta. Roşiile biodinamice nu sunt bolnave nici după 4 săptămâni de
plouat încontinuu, când roşiile tratate cu chimicale ale celorlalţi săteni au
murit demult”.
În loc de irigaţii şi erbicide,
Wolfgang Radatz preferă să acopere pământul cu un strat de paie: „Datorită
fânului, care e ca o piele, apa din sol nu se va evapora. Iar buruienile, deşi
mai răsar din loc în loc, nu mai constituie o problemă. Având apă din belşug,
rădăcinile buruienilor nu mai trebuie să penetreze solul adânc, ci cresc
aproape de suprafaţă, fiind foarte uşor de smuls, mai ales că solul e foarte
moale”.
La fel de frumos se poartă şi
cu lanurile de grâu: „Oamenii de aici, când seamănă grâul, folosesc 180 kg de
sămânţă la hectar, ceea ce face ca grâul să crească foarte dens şi fungii dăunători
să treacă mult mai uşor de pe o plantă pe alta. Eu, fiindcă însămânţez doar 120
kg la hectar, parcelele mele arată foarte rău cu goluri multe între plante. Dar
plantele mele respiră, nu sunt forţate, şi fungul nu se poate transmite de la una
la alta, încât grâul creşte viguros, face fraţi şi are boabe mari. La seceriş
avem aproape aceeaşi recoltă ca ei, dar cu altă metodă”.
Vaca e un animal sfânt în
agricultura biodinamică. Chiar dacă ferma lui Wolfgang Radatz e vegetală,
acesta are obligatoriu în dotare opt vaci, al căror produs principal e
bălegarul şi doar secundar laptele: „Vacile sunt animale extraordinare, pentru
că din ceea ce mănâncă dau înapoi solului 30%”. Bălegarul proaspăt arde
rădăcinile şi este otrăvitor: „Dacă pui un pic de gunoi de grajd pe o parceluţă
acoperită cu iarbă, aceasta va muri din cauza acidităţii excesive şi a azotului
din bălegar. Dar dacă bălegarul e fermentat, compoziţia lui va semăna cu cea a
solului. Bălegarul fermentat e la fel de sănătos pentru sol ca şi iaurtul pentru
stomacul omului”. Aşa că fermierul îl transformă în compost: „Facem nişte
grămezi de 2 metri lăţime şi 1,5 metri înălţime, pe care le lăsăm câteva luni
la fermentat. Chiar dacă e iarnă şi movila de bălegar e acoperită cu zăpadă, în
interior e cald şi colcăie de o mulţime de animăluţe şi de microorganisme pe
care nu le vedem, dar care sunt acolo. Pe parcelele fertilizate cu compost
solul e viu, greutatea microorganismelor fiind de o tonă pe hectar, dublu decât
în agricultura convenţională”.
Dulceaţa organică de
trandafiri şi sarea aromată produse de Wolfgang Radatz l-au dat pe spate şi pe
Prinţul Charles, care, având casă la 25 km de Ţopa, la Viscri, îşi face piaţa
uneori de la el: „Charles a încercat produsele noastre şi a cumpărat de la
ferma mea, dar din nefericire el nu este unul din clienţii mari, pentru că nu
stă prea mult timp în România”. Dulceaţa de trandafiri care l-a uns la suflet
pe prinţ e făcută din petale de trandafiri culese de copii. E vorba de cei 100
de elevi din clasele V-VIII ai şcolii „Eco” din Ţopa, care vara fac practică la
ferma germanului: „Când floarea se deschide, trebuie culeasă imediat, pentru că
în ziua următoare uleiul eteric nu va mai avea aceeaşi calitate, deoarece e
foarte volatil şi dispare în timpul zilei. În mod normal, perioada cea mai bună
de cules este între 5 și 9 dimineaţa, fiindcă, din cauza temperaturii, la ora 11:00
deja 30% din ulei s-a evaporat. Dar, pentru că elevii de la şcoală sunt foarte
mulţi, mergem la 8 dimineaţa pe câmpul cu trandafiri şi la 9:30 terminăm de
cules petalele”.
Neamţul a dezvoltat la ferma
lui şi trei tipuri de sare aromatizată cu ţelină, pătrunjel, leuştean şi ceapă.
„Sarea cu ierburi uscate natural costă de zece ori mai mult decât sarea obişnuită.
Dar interesant e că oamenii, atunci când folosesc sare cu ierburi de la mine,
consumă o cantitate mai mică, pentru că ierburile, pe lângă aroma deosebită, sunt
şi amplificatoare de gust”.
Deoarece ferma lui Wolfgang
Radatz este şi „Şcoală de agricultură biodinamică”, pe ogoarele din Ţopa şi-au
făcut practica studenţi din România, Germania, Franţa, Anglia, Canada şi Australia,
cei mai mulţi zăbovind câte un an, pentru că „au nevoie de un ciclu de
vegetaţie încheiat ca să le intre agricultura în sânge”.
FERMIERI CU
IMAGINAȚIE
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.