Miracolul japonez + VIDEO

-->

MIRACOLUL  JAPONEZ

Astăzi, 6 august 2013, s-au împlinit 68 de ani de când a fost lansată prima bombă atomică din istoria umanității, care a devastat orașul Hiroshima. Suntem și noi cu sufletul alături de poporul japonez, care comemorează această zi de tristă amintire din istoria lor.

Nicio ţară nu a realizat ce a realizat Japonia în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Progresul economic din ultimele decenii al Japoniei a fost numit, pe bună dreptate, „Miracolul economic japonez”. Din 1950, produsul global net pe locuitor în Japonia a crescut de la mai puțin de 20%, la peste 70%, comparativ cu cel al Statelor Unite. Între anii 1951 şi 1973, produsul intern brut a crescut cu o rată medie anuală de peste 10%.


Ce a determinat miracolul japonez? A fost o problemă de cultură. În Japonia există o societate foarte disciplinată, cu o etică puternică şi o tradiţie în a coopera. În plus, are o economie capitalistă bazată pe o piaţa liberă. Nicio ţară industrializată din lume nu are un sector public atât de restrâns şi un guvern mai pro-afaceri decât aceasta. Într-o mare măsură, deciziile firmelor au produs acest miracol. Miracolul economic japonez este un fenomen și pentru că a avut loc într-un interval de timp record. Pe lângă investițiile Statelor Unite, economia fost stimulată în bună măsură prin intervenţionismul guvernului japonez. Transformarea Japoniei în perioada postbelică dintr-o ţară cu o economie ruinată şi bulversată de conflagraţia mondială, în a doua putere economică după Statele Unite, a fost apreciată ca fiind un miracol economic şi un fenomen istoric.

Au existat mai multe cauze care nu au permis dezvoltarea Japoniei înainte de a doua jumătate a secolului XX. În primul rând, este vorba de izolarea insulelor japoneze (până în 1868) care a creat și o barieră psihologică între civilizaţia japoneză şi cea europeană. În al doilea rând, de vină a fost politica externă agresivă, promovată de guvernul japonez în perioada dintre cele două războaie mondiale. Și în al treilea rând a fost poziția Japoniei, la o distanţă foarte mare de centrele comerciale dezvoltate, ceea ce a făcut ca transportarea mărfurilor şi a materiei prime să fie nerentabile. În opinia unor specialişti americani, Japonia a avut parte de trei miracole economice:

- Primul miracol japonez a fost identificat în perioada Restauraţiei Meiji, 1868-1945, când de la o societate de tip feudal, bazată pe agricultură, japonezii şi-au propus industrializarea şi făurirea unui stat cu administraţie socială, politică şi economică modernă. În perioada Meiji s-a realizat reforma agrară, au fost abolite drepturile samurailor și s-au înființat parlamentul şi monarhia constituţională, serviciul militar obligatoriu, învățământul general obligatoriu.

- Al doilea miracol japonez a fost capacitatea economiei japoneze de a se reface extrem de rapid după înfrângerea din cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1954, Japonia a realizat un venit real echivalent cu cel din 1936, pentru ca în 1973 să înregistreze chiar o creştere anuală de peste 8%. Principalele atuuri care au contribuit la aceasta creștere au fost:

· forța de muncă ieftină;
· liberalizarea concurenţei;
· susţinerea de către stat a industriei;
· legătura strânsă între banca centrală şi întreprinderi;
· preocuparea majoră pentru educație;
· băncile comerciale industriale;
· resursele financiare îndreptate preponderent către firmele mari;
· practicarea unor dobânzi mici în raport cu alte state dezvoltate;
· restricţiile privind liberalizarea comerţului şi accesul capitalului străin;
· expansiunea exporturilor prin practicarea unei rate de schimb unică a yenului faţă de dolar.

- Al treilea miracol a fost perioada anilor 1980. În această perioadă, produsul naţional brut al Japoniei a fost al treilea ca mărime în lume. Adoptarea tehnologiilor de vârf au făcut ca, într-un timp relativ scurt, Japonia să devină lider mondial în sectoare industriale de vârf: construcţii navale, aparate foto, oţel, televizoare, aparate electrice etc.

Pentru a explica mai detaliat succesul Japoniei, analiştii analizează patru factori majori:
· rate foarte mari de economisire şi investire;
· forţă de muncă foarte bine pregătită;
· absorbţia rapidă şi utilizarea efectivă a tehnologiei, în mare parte importată;
· politica guvernamentală pro-creştere.

Dintre acestea, poate cel mai important factor al creşterii economice a Japoniei a fost incredibila rată a investiţiilor. Între anii 1951 şi 1973, stocul de capital al Japoniei a crescut cu peste la 9% pe an. Toate investiţiile în Japonia au fost finanţate de economiile populaţiei, în această ţară, rata economisirii populaţiei fiind cea mai ridicată din lume. Din a doua jumătate a anilor ’50, începe dezvoltarea noilor tehnologii şi industrii: auto, electronică, materiale sintetice etc. Pe la mijlocul anilor ’60 s-a trecut de la industriile de producţie la cele bazate pe cunoștințe.

Al doilea factor care a contribuit la succesul economic al Japoniei a fost calitatea forţei de muncă. Prin anii 1950, cei mai mulţi lucrători japonezi erau angajaţi în slujbe care cereau o productivitate foarte scăzută în raport cu pregătirea lor. Cu timpul, stocul de capital al ţării a crescut, iar lucrătorii s-au putut muta cu uşurinţă în slujbe care cereau o productivitate ridicată. Exploatarea brațelor de muncă şi valorificarea muncitorilor a fost un model pentru întreaga lume, deoarece populaţia era stimulată, acest lucru determinând supraviețuirea multor întreprinderi mici. Japonezii înscriși în câmpul muncii avea salarii decente, ceea ce a dus la o creşterea treptată a nivelului de trai al populaţiei.

De asemenea, japonezii au adoptat cele mai avansate tehnologii industriale din lume. Au fost experţi în a îmbunătăţi şi apoi comercializa ceea ce importau. Importând tehnologie, ei n-au mai fost obligaţi să o dezvolte pe cont propriu şi, până recent, Japonia a acordat o parte foarte mică din venitul ei pentru cercetare şi dezvoltare. Dependentă tehnologic şi săracă în resurse, Japonia a înregistrat numeroase succese în urma preluării unor tehnologii din Vest.

Rolul guvernului în economia Japoniei este diferit de cel din Statele Unite. Este clar că principala sursă a creşterii economice a fost sectorul privat, dar guvernul japonez a jucat un rol major în susţinerea acestuia. De pildă, la mijlocul anilor ’80, guvernul şi sectorul privat au lansat un parteneriat pentru a dezvolta şi comercializa următoarea generaţie de calculatoare. Așadar, guvernul japonez este implicat activ în procesul de alocare de fonduri şi are un cuvânt de spus în privința industriilor care se vor dezvolta cu precădere.

Creşterea economică a Japoniei a  mai fost favorizată şi de faptul că țara a avut cheltuieli militare foarte scăzute (în conformitate cu Constituţia japoneză, cheltuielile militare nu trebuie să depășească 1% din PIB-ul ţării).

Dar toate aceste politici n-ar fi însemnat nimic dacă populația japoneză nu s-ar fi mobilizat rapid, din proprie dorință, și dacă n-ar fi fost atât de harnică și silitoare. Mobilizarea benevolă de după război a cetățenilor ei a adus astăzi Japonia la statutul de MARE PUTERE MONDIALĂ. Dezvoltarea economică spectaculoasă a Japoniei a fost posibilă datorită unicului sistem de management din întreaga lume, axat pe trei criterii de bază: tehnologie, capital şi oameni. Nerepetarea acestui sistem în alte țări ale lumii se poate explica doar prin unicitatea psihologică a japonezilor.


ȘTIAȚI CĂ...

Elevii și profesorii japonezi au program de curățenie obligatoriu în școli și licee. Ei participă împreună în fiecare zi, timp de 15 minute, la un program de curățenie generală în liceele și școlile frecventate. În acest fel, noua generație este învățată să respecte ordinea și curățenia.


Cetățenii japonezi care dețin animale de companie au întotdeauna asupra lor pungi speciale pentru strângerea fecalelor eliminate de acestea pe străzi, în parcuri etc. Grație spiritului de responsabilitate, grija pentru curățenie în Japonia a ajuns la un înalt grad în codul de comportament japonez. Angajații la salubritate (gunoierii japonezi) sunt numiți „inginerii sănătății”. Au un venit lunar echivalent cu 19.500-33.000 RON, iar pentru această muncă participă la serioase examene scris și oral.

Japonia este vitregită de resurse naturale. Anual, este supusă la uriașe valuri marine (tzunami), uragane și cutremure, dar a ajuns, prin muncă și responsabilitate, a doua putere economică din lume.


Hiroshima a fost reconstruită industrial și economic complet în 10 ani de la bombardamentul nuclear al SUA din 6 august 1945, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.


În Japonia este interzisă folosirea telefoanelor celulare în trenuri, restaurante și în orice spații închise. Prin această măsură, se respectă dreptul la intimitate și liniște al celorlalți din aceea încăpere.

Școlarii japonezi învață încă din clasele primare despre etică și relațiile interumane.


Deși poporul japonez este unul dintre cele mai bogate și civilizate din lume, familiile japoneze nu angajează femei de serviciu pentru curățenie în casă. De aceasta răspund părinții și copiii din familie.

În școlile japoneze nu există examene până în clasa a 3-a. Scopul educației japoneze este de a dezvolta personalitatea și gândirea copiilor, prin conștientizarea faptelor și a regulilor de bază ale vieții, și nu memorarea și redarea automată a celor învățate.

În restaurante, bufete, terase, japonezii mănâncă sănătos alimente de calitate și doar în cantitatea necesară, pentru a nu arunca și face risipă... Așa, arată respect față de hrană, resursa vieții umane.


Întârzierea anuală în medie a unui tren japonez este de 7 secunde. Japonezii au un mare respect față de timpul celorlalți; din acest motiv, sunt preciși și punctuali la secundă!


După pauza de masă, copiii școlari se spală obligatoriu pe dinți. De la vârste fragede, au grijă de sănătatea și igiena dentară. Pauza pentru masa de prânz a școlarilor și a studenților este de minimum 30 de minute, pentru a se asigura o bună și corectă digestie a alimentelor.


Când sunt întrebați în legătură cu acest program școlar, japonezii răspund:
- Această nouă generație, astfel educată și formată, reprezintă viitorul Japoniei...


Autostradă japoneză refăcută în 4 zile


Imaginea publicată pe un blog Forbes este uimitoare nu numai pentru români, ci şi pentru alte naţiuni. În numai patru zile, o porțiune de autostradă distrusă de cutremurul devastator de acum doi ani a fost refăcută din temelii. Și nu a fost vorba doar despre turnarea unui strat de asfalt, ci despre refacerea terasamentului înghiţit în urma cutremurului violent. Și toate acestea s-au făcut în condiţiile în care Japonia se confrunta cu cel mai grav dezastru natural din istorie. Autorităţile trebuiau să ţină sub control reactoarele nucleare de la Fukushima, să încerce să asigure furnizarea de utilităţi în zonele afectate, să caute eventualii supravieţuitori, să-şi îngroape miile de morţi. Unde au găsit materiale de construcţie, cum le-au transportat, cine a avut forţa să lucreze, rămâne un mister... Și mai observați: japonezii, inventatorii ikebanei, specialiştii detaliului şi frumosului, iubitorii de natură, au plantat zeci de copăcei pe fâşia de pământ dintre benzile de mers! Nu au făcut numai un drum, l-au făcut estetic.

Amazing Japanese Technology


-->

Comentarii

  1. Nu sint fan al Japoniei actuale, vei vedea ca e multa gaunosenie exact in lucrurile care sint laudate. gindirea Zen, ce au facut japonezii care nu erau prea japonezi pina la 1200 vezi si informeza-te. Dupa razboi au hotarit cu orice pret sa obtina suprematia asupra lumii,nu prin mental ci prin economie si productie.Parerea mea este ca poporul este chinuit dar nu-si da seama,muncesc foarte mult,prea mult, nu pentru bogatia si frumusetea tarii ci pentru putere in lume. Cutremurele care le zdruncina Fukushima afecteaza intrega tara,insa dupa cum ai vazut nici ei nu sint cionstea intruchipata si au ascuns unele lucruri, despre efectele scurgerilor radioactive. Crimele pe care le-au comis japonezii in razboi, acei prizonieri executati...Ca o intoarcere in timp exista documentare despre genocidul din Japonia asupra nativilor AINU. Ajung sa fiu mindra ca in Romania nu a existat genocid,pina si comunismul a avut multe crime datorita ideologiei de import,insa sa ajungem sa laudam :Uite japonezii -model de urmat,sau uite cit de departe au ajuns chinezii pentru mine imi pare naivitate. Poti sa-i lauzi pe cei din NEPAL. VOR AJUNGE MULT MAI DEPARTE SI DECIT CHINA SAU JAPONIA. Depinde de Romani sa inteleaga ca au origini aproape de divinitate si nu au facut nimanui rau,numai lor insisi in lungul istoriei.SA NU MAI CASCAM GURA IN FATA ALTORA CA NU SINT MAI PRESUS DE NOI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate popoarele lumii au fost guvernate prin supunere. Dacă nu uniformizezi creierele unei mase mari de oameni, nu-i poti stapani. Peste tot in lume s-a intamplat asa si inca se intampla. Asa au facut si comunistii cand au venit la putere in Romania. Numai ca creierul romanului nu se lasa modelat cu tot atata usurinta ca cel al japonezului. Nici macar in sensul pozitiv, de constiinta de grup, din pacate. Altfel, ar fi mai multa armonie in tara asta si am trai mai fericiti impreuna. Mie nu mi se pare ca articolul ii proslaveste fara rezerve pe japonezi. Doar explica strategiile guvernantilor lor si le scoate in evidenta calitatile, care i-au adus unde sunt astazi.

      Ștergere
    2. . Japonia e a 2 a putere in lume. Ei asta ma enerveaza la culme,nu au decit sa-si biciuiasca poporul ca pe un cal de curse care trebuie sa-si depasesca limitele,sa-l uniformizeze,sa-l indobitoceasca cu tot felul de robotei sa stea in fata calculatoarelor pina vor face toate tipurile de cancere posibile.Cuvintele lor de baza sint munca si tehnologia. Restul treburilor pe care le fac vi se pare voua ca sint din grija pentru oameni. Sa ne fereasca Dumnezeu sa aiba un cuvint prea greu de spus in lume, pentru ca asa cum erau nazistii obsedati de puritatea rasei si japonezii se considera o rasa superioara celorlalte si au demonstrat cit pret pun pe viata unui strain(in al 2 lea razboi mai cititi despre atrocitati asiaticii i-au intrecut pe nemti). Sa tot produci tehnologie pentru toata lumea ca sa cumpere toti de la tine, se cheama ca pe dinafara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul. Japonezii au schimbat macazul dupa ce au muncit aproape inuman copiind tot cea au prins din occident, acum au trecut pe cercetare si dezvoltare, de exemplu unul din 7 neurochirurgi lucreaza practic, restul de 6 cerceteaza. Voi credeti ca ar pregeta ,daca ar putea binenteles, sa arunce niste bombe biologice pentru cercetarea efectului asupra oricui care nu e ca ei? Eu ii cred in stare ca mentalitate colectiva actuala cu radacini si in cultura lor milenara sa zicem.
      Din nou, vizionati EQUILIBRUM. Eu una zic ca avem si noi in cultura noastra lucruri bune nu trebuie sa luam sau sa laudam modele straine pentru ca par bune insa pe termen indelungat nu sint. Mocirla in care e tara nu poate fi asanata luind modele straine,e destul ca au venit atitia straini sa ne ajute si sa ne invete sa traim.Nu sintem nici finlandezi, am putea sa mai invatam si de la ei ceva, dar mai bine sa cautam valorile noastre. Din partea mea puteti sa laudati si sa cautati modele oriunde vreti in afara tarii, un mare pericol se arata si ideologia meritocratiei.

      Ștergere
  2. Eu zic ca istoria si traditiile oricarui popor (indiferent de parerea personala)merita studiate pentru a separa raul de bine, pentru a evita greselile, pentru a creste, pentru a descoperi noi cai de convietuire si de evoluare. Sa critici e usor, avem cu totii talent in a critica dar, diferenta intre cel care analizeaza si acel care critica respingand orice informatie (fie negativa, fie pozitiva) este ca, primul va progresa, adaugand la "palmaresul" sau experienta a mii de generatii iar al doilea va ramane pe loc, daca nu va regresa, data fiind incapacitatea sa de a se schimba odata cu lumea. Am descoperit multe lucruri interesante in acest articol, lucruri bune (pe acele rele le stim cu totii...) si ii multumesc autorului pentru munca pe care a depus-o. Avem foarte mult de invatat de la poporul japonez, toata Europa de sud-est are de invatat (susutin ca in europa de nord lucrurile stau totusi mult mai bine). Intrebarea este daca vrem sa invatam ceva sau viata pe care o ducem si societatea in care traim ne satisface pe deplin, vazand ca facem ce ne trece prin cap (iar multora prin cap le trec doar tampenii)si ne doare'n cot de ce urmari va avea comportamentul fiecarui asupra intregii civilizatii. Sa reflectam putin inainte de a-i lua pe toti la...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, articolul este foarte bine documentat si cat se poate de obiectiv. Nu inteleg de ce tot mai multi comentatori de bloguri se grabesc sa comenteze in registru negativ orice intalnesc in cale.

      Ștergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=G9uBtnuxjwU
    un film bun despre inceputurile religiei actuale japoneze , vazut de mine care chiar am incercat sa studiez limba japoneza si alte lucruri despre Japonia.Scrierea e preluata partial -pictograme de la chinezi,iar gindirea lor actuala este inspirata din scoala Tendai budista (chineza) pe la 1200 si ceva de Eihei Dōgen, cel care i-a salvat intr-un din anarhie foame si lupte nesfirsite intre calnuri.Ceea ce imi pare cu adevarat rau este ca dupa ce s-a intors in Japonia, dupa un timp tinarul Dogen a ajuns din nou in China incercind sa ajunga de fapt in India sa studieze si mai mult, insa autoritatile chineze nu l-au lasat sa treaca granita. Poate maestrul ZEN de atunci ar fi patruns in alt mod si mai nuantat invataturile budiste si reintors in tara, Japonezii nu ar fi avut aceasta inclinatie a lor spre rigiditate si chiar cruzime. Creierele nu trebuie uniformizate,vorba lui Creanga :Daca-i copil sa se joace, daca-i cal sa traga, daca-i popa sa ceteasca. Astia japonezii in cazul unui copil aplica regulile ca si cind ar fi 3 in 1. De ce faceau japonezii cancer de stomac: pentru ca traditia ii obliga sa manince minacrea calda pusa pe masa de sotiile iubitoare care si ele incalzeau mincarea mult si bine in semn de iubire. Poate acum nu mai au acest factor de risc, insa la cita tehnologie au vor incepe sa faca niste cancere si mai si(stiti deja datele si riscurile expunerii la radiatiile aparatelor electrice)desi maninca sanatos nu-i asa?.Oamenii inteligenti din Romania nici nu au apucat bine sa foloseasca si deja au inceput sa renunte la multlaudatele Baby Phone-Interfon camera copilului,incep sa mai limiteze din expunerea copiilor la calculator ii mai trimit si la joaca in iarba sau praf dupa posibilitatile fiecaruia. Iti inchipui de ce oare. Pina si praful in care desenezi cu un bat o figura este un lucru care te poate apropia de natura, asa timpit, traditionalist fara asfalt. Un copil care s-a murdarit nu este in paricol prea mare in fata celui care sta toata ziua sa se lincireasca in apa. Intradevar populatia romana a uitat normele de buna crestere din batrini: Sa nu furi mama sa nu vorbesti urit sa ascult de cei mari cei 7 ani de acasa, norme crestinesti si din comunitatea satului romanesc bun nu mai sint. Diefrenta intre un copil asiatic si un copil european: cel asiatic ia o nota mare la scoala -nu se lauda in gura mare pentru ca nici-un vecin al lui nu se va bucura pentru el,invidia asiatica este puternic inradacinata, in schimb cel european va spune de cum intra pe poarta casei sa zicem, si vecinii si prietenii familiei chiar se vor bucura din suflet pentru el:Uite copilul lui cutare chiar e bun la scoala. Sa ne feresaca soarta omenirii sa devina si copilasii prea robotizati. Exista un film bunicel pentru cei care doresc ORDINE SI DISCIPLINA CU UNIFORMIZARE:EQUILIBRUM.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • ADN-ul este influențat de cuvinte și vibrații
    05.04.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ADN-UL ESTE INFLUENŢAT DE CUVINTE ŞI VIBRAŢII Cercetări ruseşti recente au găsit…
  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • 25 de celebrități care au adoptat animale din adăposturi sau le-au salvat de pe străzi + FOTO
    16.10.2020 - 0 Comments
    Ați fi surprinși de câte vedete fac ceea ce trebuie și adoptă animale de companie din adăposturi sau îi salvează direct de pe străzi.Jennifer Aniston, Selena Gomez, Ryan Reynolds, Arnold…
  • Interferonul
    15.04.2012 - 6 Comments
    --> ANALIZA UNUI MEDICAMENT FOLOSIT LA HEPATITĂ: INTERFERONUL Interferonul se foloseşte în multe medicamente: contra sclerozei multiple, hepatitei C şi B, cancerului, infecţiilor…
  • Sarea... diamantul ascuns
    31.03.2012 - 3 Comments
    --> SAREA...  diamantul ascuns Într-un basm românesc, o fată de împărat îi spune tatălui ei că-l iubeşte ca sarea-n bucate. O declaraţie ciudată în aparenţă, dar care ascunde…
  • America - realități surprinzătoare
    29.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AMERICA - REALITĂȚI SURPRINZĂTOARE Compania Apple, specializată în calculatoare de înaltă tehnologie, are mai mulți bani decât…
  • Cancerul - boală incurabilă? - eBook + VIDEO
    26.08.2014 - 10 Comments
    --> CANCERUL - BOALĂ INCURABILĂ? Inginerul colonel în rezervă Petre Anca este un om deosebit, pe care Dumnezeu l-a salvat de la moarte și care se simte dator să-i ajute și pe alții să…
  • Enigmele de la Cernobîl și Fukushima + documentare (RO)
    11.03.2014 - 2 Comments
    --> ENIGMELE DE LA CERNOBÎL ȘI FUKUSHIMA Multe enigme legate de catastrofa de la Cernobîl din 26 aprilie 1986 au rămas şi astăzi neexplicate. Profesorul Georges Lochak, preşedinte al…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • Alimente pentru inimă
    06.09.2016 - 1 Comments
    ALIMENTE PENTRU INIMĂ Alimente obişnuite vă pot ajuta să aveți o inima sănătoasă. Nutriționiștii spun că una dintre cele mai eficiente diete pentru prevenirea bolilor de inimă este cea…
  • Pericolul din ambalajele alimentelor
    05.04.2012 - 0 Comments
    --> PERICOLUL DIN AMBALAJELE ALIMENTELOR Ne fac viața mai ușoară, dar ne pot îmbolnăvi la fel de ușor! Ambalajele care protejează mâncarea și băuturile ne pot face mult rău, dacă nu…
  • 14 trucuri de economisire a timpului petrecut la calculator
    07.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există 3 tipuri de utilizatori de computer: cei care folosesc mouse-ul, cei care folosesc tastatura și cei care preferă să vorbească cu…
  • România versus SUA
    04.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROMÂNIA VERSUS STATELE UNITE ALE AMERICII ROMÂNIA STATELE UNITE ALE AMERICII circa 20.000.000 locuitori …
  • Scrisoarea deschisă a d-lui Simion Dascălu, expert UE, către președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
    25.09.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 14 fapte despre Finlanda
    16.02.2016 - 1 Comments
    1. Finlanda este supranumită țara soarelui de miază-noapte, deoarece în iunie și iulie soarele strălucește pe tot parcursul zilei și nopții în partea de nord. Acesta nu coboară sub linia…
  • Omraam Mikhael Aivanhov - Principiile vechii științe inițiatice (eBooks)
    07.08.2012 - 2 Comments
    --> OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV – PRINCIPIILE VECHII ȘTIINȚE INIȚIATICE – Maestrul spiritual Mihail Ivanov se naște le 31 ianuarie 1900 în Bulgaria, în satul macedonean Serbzi, într-o…
  • Expresia „a vărsa lacrimi de crocodil” are origini medievale bizare
    20.11.2023 - 0 Comments
    Astăzi, atunci când cineva acuză pe altcineva că vărsa „lacrimi de crocodil”, sugerează că persoana respectivă manifestă tristețe falsă sau nesinceră. Dar cum a apărut această expresie? Răspunsul ne…
  • Bambusul - această plantă miraculoasă + documentar
    22.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BAMBUSUL - ACEASTĂ PLANTĂ MIRACULOASĂ Plantăm o sămânță de bambus chinezesc în pământ fertil și o udăm regulat. În primul an nu se…
  • 10 random facts - part 4
    18.08.2015 - 1 Comments
    1. Alpaca poate muri de singurătate. Atunci când sunt cumpărate trebuie neaparat să fie luate în pereche. 2. Scoțienii au cea mai mare rată de consum a cocainei, 1 la 40. 3. Hipopotamul…
  • Zâmbetul – inteligența inimii și a relațiilor sociale + VIDEO (RO)
    05.01.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZÂMBETUL – INTELIGENȚA INIMII ȘI A RELAȚIILOR SOCIALE Înţelepciunea antichităţii…
  • 27 de răspunsuri foarte bune pentru atunci când nu ești de fapt OK
    17.11.2023 - 0 Comments
    Cum mă simt?!Este o întrebare pe care probabil că o puneți și la care răspundeți de mai multe ori pe zi: "Ce mai faci?"Mulți dintre noi, influențați de normele sociale care încurajează menținerea…
  • Dale Carnegie - Dorința de a fi important
    02.11.2012 - 0 Comments
    --> DORINȚA DE A FI IMPORTANT MARELE SECRET AL COMPORTAMENTULUI UMAN Nu există decât un singur mijloc pe lume care să pornească…
  • Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? + VIDEO (RO)
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> APĂ DE LA ROBINET SAU APĂ ÎMBUTELIATĂ? La uzina de apă potabilă Roşu, opt biologi şi chimişti, ajutaţi de senzori şi de calculatoare, diagnostichează „apa brută” şi o tratează cu…
  • Fructele exotice - sănătatea venită de departe
    24.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FRUCTELE EXOTICE  SĂNĂTATEA VENITĂ DE DEPARTE Extrem de apreciate în ţările de origine, delicioasele fructe exotice…
  • 50 de poze capturate exact la momentul potrivit - PARTEA 2
    08.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLICK AICI PENTRU PARTEA…
  • Insulele Galapagos - paradisul Oceanului Pacific + VIDEO
    05.12.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INSULELE GALAPAGOS – PARADISUL OCEANULUI PACIFIC – Insulele Galapagos poartă numele oficial de Archipiélago de Colón (Arhipelagul lui…
  • Ce nu știați despre vaccinul antipolio + VIDEO
    24.02.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CE NU ȘTIAȚI DESPRE VACCINUL…
  • Orice boală are o cauză + VIDEO
    30.03.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORICE BOALĂ ARE O CAUZĂ Când suntem întrebați ce ne dorim cel mai mult de la viață, majoritatea dintre noi răspundem „sănătate”. Cu…
  • Îmbunătățiri geniale ale casei pe care orice musafir ar fi gelos + FOTO
    20.12.2021 - 0 Comments
    Pentru mulți oameni, a deține o casă este unul dintre cele mai mari vise din viață. Nu numai că ai un loc pe care să îl numești oficial al tău, dar ai și libertatea de a personaliza fiecare…
  • Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic?
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic? Instrumentarul stomatologic a fost folosit încă de la începuturile…
  • 10 fapte despre George W. Bush
    03.06.2015 - 0 Comments
      1. Primul președinte cu cazier din istoria SUA (pentru conducere sub influența alcoolului si posesie de cocaină).2. A cheltuit surplusul bugetului SUA și a falimentat Trezoreria.3. A produs…
  • America - în topul națiunilor + VIDEO (EN)
    16.04.2015 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AMERICA - ÎN TOPUL NAȚIUNILOR Cea mai grasă populație din lume. În lista publicată în 2013 de revista medicală Lancet,…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • 20 de idei practice de reutilizare a sticlelor de plastic (FOTO)
    30.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deșeurile din plastic ne contaminează solul, oceanele și căile navigabile de ani de zile, iar acest lucru trebuie să ia sfârșit dacă vrem…
  • Focaccia nu a fost creată la Roma, ci în Mesopotamia, acum 9.000 de ani!
    27.11.2024 - 0 Comments
    Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr.,…
  • 10 alternative ieftine ale unor produse scumpe
    15.10.2021 - 0 Comments
    10 produse scumpe de pe urma cărora puteți economisi bani, deoarece nu diferă cu nimic de alternativele lor mai ieftineCând vine timpul să facem alegeri la supermarket, este posibil ca unele persoane…
  • Sănătatea pielii = sănătatea noastră + VIDEO
    30.01.2016 - 1 Comments
    SĂNĂTATEA PIELII = SĂNĂTATEA NOASTRĂ Pielea este cel mai mare şi mai greu organ al corpului uman. Ea cântărește în jur de 4 kilograme, cu mult peste cele 1,5 kilograme ale ficatului.…
  • Ce tipuri de oase pot consuma câinii?
    05.12.2021 - 0 Comments
    Este un pic mai complicat decât credeai.Câinii și oasele merg împreună ca untul cu dulceața, nu? Eh, într-un fel. Există unele oase pe care câinii le pot mânca (sau, tehnic vorbind, mesteca) și…
  • Cutremurul pe înțelesul tuturor
    24.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUTREMURUL PE ÎNȚELESUL TUTUROR Dacă am compara Pământul cu un măr, atunci scoarța terestră ar fi coaja mărului, numai că mult mai…
  • Dr. Matthias Rath - Sfârșitul ignoranței în privința bolilor
    29.09.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SFÂRȘITUL IGNORANȚEI ÎN PRIVINȚA BOLILOR Discursul dr. Matthias Rath din Kerkrade, Olanda, 4 aprilie 2009 «În această…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *