Pericolele din pâinea albă


PERICOLELE DIN PÂINEA ALBĂ

Știați că, în urmă cu zeci de ani, guvernul elvețian, fiind informat asupra pericolului pentru sănătate al pâinii albe, a pus o taxă pe acest produs? Știați că banii colectați din această taxă sunt dați brutăriilor care folosesc făină integrală, încurajându-i astfel să scadă prețul pâinii și stimulând populația să cumpere pâine neagră? De asemenea, știați că guvernul canadian a promulgat o lege care interzice fabricanților de pâine „îmbogățirea” acesteia cu vitamine sintetice? În textul legii se specifică clar: „Pâine trebuie să conțină exclusiv vitaminele originale, aflate în cerealele respective, și nu imitații ale acestora”.


Pâine albă este o pâine moartă, iar consumatorilor nu li se spune adevărul despre așa-zisa „făină îmbogățită”. V-ați întrebat vreodată de ce pâinea albă este atât de albă, când făina obținută din cereale nu este așa? Ei bine, răspunsul este că făina folosită la fabricarea pâinii albe este albită chimic, întocmai cum vă albiți dv. hainele. Iar de fiecare dată când mâncați pâine albă, mâncați și puțin... decolorant. În procesul de măcinare a grăunțelor, morile adaugă o serie de substanțe chimice cu efect de albire, toate foarte dăunătoare sănătății. Iată câteva din ele: oxid de azot, clor, clorură, peroxid de azot și peroxid de benzoil, toate în amestec cu alte săruri chimice. Agentul de înălbire oxid de clor, în combinație cu ce proteine mai rămân în făină după măcinare, produce un derivat chimic numit alloxan, substanță utilizată de cercetători în laborator pentru a induce diabetul la animalele de experiență. Oxidul de clor, pe lângă faptul că distruge vitalitatea bobul de grâu, scurtează și termenul de valabilitate al făinii (dat de prezența vitaminei E în germen, care este înlăturat), motiv pentru care în făină se adaugă și o serie de conservanți chimici.

Așadar, n-o să puteți spune niciodată că vă hrăniți sănătos atâta vreme cât consumați pâine albă. În procesul de fabricare a făinii albe, fibrele și jumătate din acizii grași nesaturați dispar, iar prin distrugerea germenului bobului de grâu, 75% din vitamine și minerale sunt pierdute. Ca rezultat, făina din pâinea albă pe care o cumpărați mai conține doar câteva proteine vegetale și amidonul, care vă va ajuta să puneți mai multe kilograme pe dv.


În aceste condiții, devine evident că trebuie să eliminați definitiv consumul de pâine albă din dieta zilnică. Pâinea preparată din cereale integrale (grâu, secară, orz, mei...) este cea mai bună alegere. Bineînțeles că ideal ar fi să dețineți o mașină de pâine și să v-o preparați singuri. Dacă însă, dintr-un motiv sau altul, trebuie să v-o cumpărați, citiți întotdeauna eticheta și ocoliți produsele care conțin făină albă, arome artificiale, coloranți, conservanți și uleiuri hidrogenate sau parțial hidrogenate. Corpul uman nu este echipat de natură să facă față ingestiei repetate de chimicale.

Nu vă lăsați păcăliți de orice produs pe care scrie „integral”. Acesta poate să conțină un mic procent de făină integrală, dar dacă pâinea este pufoasă, spongioasă și ușoară, nu făina integrală este ingredientul principal. Pâinea din făină integrală trebuie să fie tare, grea și cu o textură compactă. Asigurați-vă întotdeauna că pâinea pe care o alegeți are aceste caracteristici. Și încă ceva: Avertismentele legate de nocivitatea făinii albe se aplică nu numai pâinii noastre cea de toate zilele, ci și pastelor făinoase, biscuiților, prăjiturilor, produselor de patiseriei, sosurilor etc.

Dr. Darius H. Umrigar MD (AM) – cunoscut medic indian care, printre alte distincții, a primit, în martie 2008, Medalia de aur „pentru servicii aduse umanității”.

Sursa: http://www.soultemplenet.org/profiles/blogs/dangers-of-eating-white-bread-2
Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

COMENTARIUL NOSTRU

A început deja să vă frământe gândul că trebuie să vă luați adio de la apetisanta pâine albă și pufoasă? Nu disperați! De ce ne-am lua noi neapărat după cercetătorii din India? Ce, n-avem și noi nutriționiștii noștri? Și nu ne vor ei numai binele? Poate că chestia cu nocivitatea făinii albe e valabilă numai pentru organismul indienilor, în timp ce pentru al nostru e invers. Că doar „tot ce-i românesc nu piere și nici nu va pieri...”. Mai bine să citim ce cugetă pe aceeași temă cunoscuta și apreciata noastră nutriționistă, Mihaela Bilic, pe site-ul Cuget liber: http://www.cugetliber.ro/stiri-sanatate-avem-sau-nu-voie-sa-mancam-paine-alba-si-pufoasa-142929. Articolul ei s-ar putea foarte bine intitula:

PERICOLELE DIN PÂINEA NEAGRĂ
(Adnotările din paranteze ne aparțin)


«Deşi multe persoane renunţă aproape în totalitate la consumul de pâine, în special la cea albă şi proaspătă, atunci când se decid să scape de kilogramele în plus, dr. Mihaela Bilic, („cel mai cunoscut și mai respectat nutriţionist român”, după cum o definește prestigioasa revistă „Tango”) şi autoarea cărţii „Sănătatea are gust”, susţine că nu pâinea îngraşă, ci alimentele pe care le mâncăm în combinaţie cu pâinea. Dr. Bilic spune că o simplă felie de pâine are cu mult mai puţine calorii decât o felie de brânză, caşcaval sau mezel (Cine și-ar fi închipuit?). Mai mult, pâinea proaspătă conţine mai puţine calorii chiar şi decât cea prăjită, subliniază nutriţionistul (Încerc să-mi imaginez tehnologia prin care prăjitorul de pâine înmulțește caloriile...). „Pâinea prăjită are la fel de multe calorii ca şi cea proaspătă (Păi, adineauri spuneai că are mai multe!), deoarece prin prăjire se pierde doar apa. Raportat la 100 de grame, caloriile vor fi în final chiar mai concentrate – 350 de calorii faţă de 250”, precizează dr. Mihaela Bilic (Aha! deci caloriile se înmulțesc în mediu uscat). De obicei, cei mai mulţi oameni se feresc de pâinea albă pe motiv că îngraşă. În realitate, cu cât este mai pufoasă şi mai uşoară, felia de pâine va avea un aport caloric mai mic, chiar dacă volumetric pare multă (Aha! deci dacă felia e mare când o privești, dar mică în greutate, ne vom păcăli și vom mânca una singură, în loc de două). Totodată, un sortiment mai dens, concentrat, cu volum mic şi greutate mare, cum este pâinea graham, poate avea calorii mai multe (Aha! deci o felie de pâine mică și îndesată are mai multe calorii decât una mare și pufoasă și în plus, fiind mai mică la privit, vom mânca chiar două; cum naiba să nu te îngrași de la nenorocitul de graham!). „Chiar dacă au aceeaşi dimensiune, o chiflă de pâine albă la 25-30 de grame are 70-80 de calorii, în timp ce o chiflă graham de 56-60 de grame are 120-140 de calorii (E clar! doamna Mihaela are acasă un aparat care numără caloriile bucată cu bucată; s-o găsi la Domo?). Pâinea albă nu presupune un aport caloric suplimentar (Zi soro așa! că începuse deja să-mi stea în gât grahamul ăla tare și îndesat). Cât despre diferenţa de fibre faţă de varianta integrală, o puteţi compensa consumând câteva bucăţi de legume”, a recomandat dr. Bilic (Chiar așa, ce ne tot aburesc nutriționiștii americani cum că tărâțele de grâu ar conține vitaminele D, E și PP, tot com­plexul B, ­plus ­fosfor, magneziu, sodiu, calciu, zinc, potasiu, seleniu, cupru, iod şi bor? Sunt toți niște șarlatani, dornici de îmbogățire. Trăiască „bucata” de morcov cu pâine albă și pufoasă! Mihaela rules!)»

Comentarii

  1. Foarte bune comentariile la recomandarile doamnei Bilic, am ras si m-am convins inca o data ca e ceva ciudat cu painea asta!:) Eu nu mai consum (aproape) deloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e bine să elimini definitiv pâinea. Ideea că pâinea îngrașă e un mit. Doar pâinea cu chimicale îngrașă. Cerealele sunt o parte importantă din alimentația omului. Mănâncă pâine făcută în casă, în cuptor sau la mașina de pâine, din făină integrală de la Plafar. Chiar dacă nu crește așa de mare și pufoasă, e foarte sănătoasă și sățioasă. Mănâncă, de asemenea, multă mămăligă din mălai de la țărani. Alternativ, pune din când în când boabe de grâu la încolțit. Când germenii au 2-3 mm, presară-i generos în salate, în loc de pâine. O astfel de masă îți va da o stare de bine și-ți va ține de foame câteva ore bune. Îți dorim să rămâi suplă, sănătoasă și frumoasă și-ți mulțumim pentru aprecieri.

      Ștergere
  2. Intra-adevar eu simt diferenta intre painea facuta la masina de bunica mea si cea pe care o mananc zi de zi... in fiecare weekend ma retrag la ea sa am parte de o mancare buna si multa liniste... simt cum painea facuta la aparat in casa e mult mai hranitoare... si de 10 ori mai gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cea mai sigura modalitate de a scapa de acest stres al consumului de paine este sa renunti definitiv la ea. Sau sa mananci doar paine facuta in casa.
    Eu de mic copil consum foarte putina paine, daca ar fi dupa mine ar da faliment fabricile de paine, dar dupa acest articol o sa renunt definitiv la ea. O sa mananc cand am timp sa imi fac in casa. E groaznic!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *