Pericolele din pâinea albă


PERICOLELE DIN PÂINEA ALBĂ

Știați că, în urmă cu zeci de ani, guvernul elvețian, fiind informat asupra pericolului pentru sănătate al pâinii albe, a pus o taxă pe acest produs? Știați că banii colectați din această taxă sunt dați brutăriilor care folosesc făină integrală, încurajându-i astfel să scadă prețul pâinii și stimulând populația să cumpere pâine neagră? De asemenea, știați că guvernul canadian a promulgat o lege care interzice fabricanților de pâine „îmbogățirea” acesteia cu vitamine sintetice? În textul legii se specifică clar: „Pâine trebuie să conțină exclusiv vitaminele originale, aflate în cerealele respective, și nu imitații ale acestora”.


Pâine albă este o pâine moartă, iar consumatorilor nu li se spune adevărul despre așa-zisa „făină îmbogățită”. V-ați întrebat vreodată de ce pâinea albă este atât de albă, când făina obținută din cereale nu este așa? Ei bine, răspunsul este că făina folosită la fabricarea pâinii albe este albită chimic, întocmai cum vă albiți dv. hainele. Iar de fiecare dată când mâncați pâine albă, mâncați și puțin... decolorant. În procesul de măcinare a grăunțelor, morile adaugă o serie de substanțe chimice cu efect de albire, toate foarte dăunătoare sănătății. Iată câteva din ele: oxid de azot, clor, clorură, peroxid de azot și peroxid de benzoil, toate în amestec cu alte săruri chimice. Agentul de înălbire oxid de clor, în combinație cu ce proteine mai rămân în făină după măcinare, produce un derivat chimic numit alloxan, substanță utilizată de cercetători în laborator pentru a induce diabetul la animalele de experiență. Oxidul de clor, pe lângă faptul că distruge vitalitatea bobul de grâu, scurtează și termenul de valabilitate al făinii (dat de prezența vitaminei E în germen, care este înlăturat), motiv pentru care în făină se adaugă și o serie de conservanți chimici.

Așadar, n-o să puteți spune niciodată că vă hrăniți sănătos atâta vreme cât consumați pâine albă. În procesul de fabricare a făinii albe, fibrele și jumătate din acizii grași nesaturați dispar, iar prin distrugerea germenului bobului de grâu, 75% din vitamine și minerale sunt pierdute. Ca rezultat, făina din pâinea albă pe care o cumpărați mai conține doar câteva proteine vegetale și amidonul, care vă va ajuta să puneți mai multe kilograme pe dv.


În aceste condiții, devine evident că trebuie să eliminați definitiv consumul de pâine albă din dieta zilnică. Pâinea preparată din cereale integrale (grâu, secară, orz, mei...) este cea mai bună alegere. Bineînțeles că ideal ar fi să dețineți o mașină de pâine și să v-o preparați singuri. Dacă însă, dintr-un motiv sau altul, trebuie să v-o cumpărați, citiți întotdeauna eticheta și ocoliți produsele care conțin făină albă, arome artificiale, coloranți, conservanți și uleiuri hidrogenate sau parțial hidrogenate. Corpul uman nu este echipat de natură să facă față ingestiei repetate de chimicale.

Nu vă lăsați păcăliți de orice produs pe care scrie „integral”. Acesta poate să conțină un mic procent de făină integrală, dar dacă pâinea este pufoasă, spongioasă și ușoară, nu făina integrală este ingredientul principal. Pâinea din făină integrală trebuie să fie tare, grea și cu o textură compactă. Asigurați-vă întotdeauna că pâinea pe care o alegeți are aceste caracteristici. Și încă ceva: Avertismentele legate de nocivitatea făinii albe se aplică nu numai pâinii noastre cea de toate zilele, ci și pastelor făinoase, biscuiților, prăjiturilor, produselor de patiseriei, sosurilor etc.

Dr. Darius H. Umrigar MD (AM) – cunoscut medic indian care, printre alte distincții, a primit, în martie 2008, Medalia de aur „pentru servicii aduse umanității”.

Sursa: http://www.soultemplenet.org/profiles/blogs/dangers-of-eating-white-bread-2
Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

COMENTARIUL NOSTRU

A început deja să vă frământe gândul că trebuie să vă luați adio de la apetisanta pâine albă și pufoasă? Nu disperați! De ce ne-am lua noi neapărat după cercetătorii din India? Ce, n-avem și noi nutriționiștii noștri? Și nu ne vor ei numai binele? Poate că chestia cu nocivitatea făinii albe e valabilă numai pentru organismul indienilor, în timp ce pentru al nostru e invers. Că doar „tot ce-i românesc nu piere și nici nu va pieri...”. Mai bine să citim ce cugetă pe aceeași temă cunoscuta și apreciata noastră nutriționistă, Mihaela Bilic, pe site-ul Cuget liber: http://www.cugetliber.ro/stiri-sanatate-avem-sau-nu-voie-sa-mancam-paine-alba-si-pufoasa-142929. Articolul ei s-ar putea foarte bine intitula:

PERICOLELE DIN PÂINEA NEAGRĂ
(Adnotările din paranteze ne aparțin)


«Deşi multe persoane renunţă aproape în totalitate la consumul de pâine, în special la cea albă şi proaspătă, atunci când se decid să scape de kilogramele în plus, dr. Mihaela Bilic, („cel mai cunoscut și mai respectat nutriţionist român”, după cum o definește prestigioasa revistă „Tango”) şi autoarea cărţii „Sănătatea are gust”, susţine că nu pâinea îngraşă, ci alimentele pe care le mâncăm în combinaţie cu pâinea. Dr. Bilic spune că o simplă felie de pâine are cu mult mai puţine calorii decât o felie de brânză, caşcaval sau mezel (Cine și-ar fi închipuit?). Mai mult, pâinea proaspătă conţine mai puţine calorii chiar şi decât cea prăjită, subliniază nutriţionistul (Încerc să-mi imaginez tehnologia prin care prăjitorul de pâine înmulțește caloriile...). „Pâinea prăjită are la fel de multe calorii ca şi cea proaspătă (Păi, adineauri spuneai că are mai multe!), deoarece prin prăjire se pierde doar apa. Raportat la 100 de grame, caloriile vor fi în final chiar mai concentrate – 350 de calorii faţă de 250”, precizează dr. Mihaela Bilic (Aha! deci caloriile se înmulțesc în mediu uscat). De obicei, cei mai mulţi oameni se feresc de pâinea albă pe motiv că îngraşă. În realitate, cu cât este mai pufoasă şi mai uşoară, felia de pâine va avea un aport caloric mai mic, chiar dacă volumetric pare multă (Aha! deci dacă felia e mare când o privești, dar mică în greutate, ne vom păcăli și vom mânca una singură, în loc de două). Totodată, un sortiment mai dens, concentrat, cu volum mic şi greutate mare, cum este pâinea graham, poate avea calorii mai multe (Aha! deci o felie de pâine mică și îndesată are mai multe calorii decât una mare și pufoasă și în plus, fiind mai mică la privit, vom mânca chiar două; cum naiba să nu te îngrași de la nenorocitul de graham!). „Chiar dacă au aceeaşi dimensiune, o chiflă de pâine albă la 25-30 de grame are 70-80 de calorii, în timp ce o chiflă graham de 56-60 de grame are 120-140 de calorii (E clar! doamna Mihaela are acasă un aparat care numără caloriile bucată cu bucată; s-o găsi la Domo?). Pâinea albă nu presupune un aport caloric suplimentar (Zi soro așa! că începuse deja să-mi stea în gât grahamul ăla tare și îndesat). Cât despre diferenţa de fibre faţă de varianta integrală, o puteţi compensa consumând câteva bucăţi de legume”, a recomandat dr. Bilic (Chiar așa, ce ne tot aburesc nutriționiștii americani cum că tărâțele de grâu ar conține vitaminele D, E și PP, tot com­plexul B, ­plus ­fosfor, magneziu, sodiu, calciu, zinc, potasiu, seleniu, cupru, iod şi bor? Sunt toți niște șarlatani, dornici de îmbogățire. Trăiască „bucata” de morcov cu pâine albă și pufoasă! Mihaela rules!)»

Comentarii

  1. Foarte bune comentariile la recomandarile doamnei Bilic, am ras si m-am convins inca o data ca e ceva ciudat cu painea asta!:) Eu nu mai consum (aproape) deloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e bine să elimini definitiv pâinea. Ideea că pâinea îngrașă e un mit. Doar pâinea cu chimicale îngrașă. Cerealele sunt o parte importantă din alimentația omului. Mănâncă pâine făcută în casă, în cuptor sau la mașina de pâine, din făină integrală de la Plafar. Chiar dacă nu crește așa de mare și pufoasă, e foarte sănătoasă și sățioasă. Mănâncă, de asemenea, multă mămăligă din mălai de la țărani. Alternativ, pune din când în când boabe de grâu la încolțit. Când germenii au 2-3 mm, presară-i generos în salate, în loc de pâine. O astfel de masă îți va da o stare de bine și-ți va ține de foame câteva ore bune. Îți dorim să rămâi suplă, sănătoasă și frumoasă și-ți mulțumim pentru aprecieri.

      Ștergere
  2. Intra-adevar eu simt diferenta intre painea facuta la masina de bunica mea si cea pe care o mananc zi de zi... in fiecare weekend ma retrag la ea sa am parte de o mancare buna si multa liniste... simt cum painea facuta la aparat in casa e mult mai hranitoare... si de 10 ori mai gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cea mai sigura modalitate de a scapa de acest stres al consumului de paine este sa renunti definitiv la ea. Sau sa mananci doar paine facuta in casa.
    Eu de mic copil consum foarte putina paine, daca ar fi dupa mine ar da faliment fabricile de paine, dar dupa acest articol o sa renunt definitiv la ea. O sa mananc cand am timp sa imi fac in casa. E groaznic!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Postul alimentar ca terapie + documentar (RO)
    16.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POSTUL ALIMENTAR CA TERAPIE Dacă pentru combinarea corectă a alimentelor literatura de specialitate este deosebit de săracă,…
  • 10 celebrități care au făcut Facultatea de Medicină
    11.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Ernesto „Che” Guevara, Universidad de Buenos Aires (UBA) Ați auzit, probabil, de faimosul revoluționar argentinian Ernesto „Che”…
  • Florile de salcâm - depozit de energie și sănătate + VIDEO
    02.05.2014 - 4 Comments
    --> FLORILE DE SALCÂM – DEPOZIT DE ENERGIE ȘI SĂNĂTATE – Probabil că nu există nicio altă specie lemnoasă din arealul temperat care să aducă atâtea beneficii omului ca salcâmul.…
  • Imunizarea prin vaccinare + documentar (RO)
    24.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); IMUNIZAREA PRIN VACCINARE – O BOMBĂ CU EFECT ÎNTÂRZIAT – Vaccinările în masă reprezintă, prin inutilitatea lor, cea mai mare…
  • Cum să trăiești 100 de ani + VIDEO
    31.03.2012 - 0 Comments
    --> CUM SĂ TRĂIEȘTI 100 DE ANI Să trăieşti mult, într-o stare de sănătate şi mulţumire, nu-i un lucru prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi…
  • DID YOU KNOW? THE BRITISH DAILY THE TELEGHEPH PUBLISHED AN ARTICLE IN WHICH IT MENTIONED 17 FASCINATING FACTS ABOUT ROMANIA
    28.05.2023 - 0 Comments
    1. It's home to the world's heaviest building - the Palace of Parliament, which cost about $3 billion. The building contains 3,500 tons of crystal, 480 chandeliers and 700,000 tons of steel and…
  • Amintiri din tinerețea noastră + documentar
    18.05.2012 - 0 Comments
    --> AMINTIRI DIN TINEREŢEA NOASTRĂ Anii tinereţii noastre,  când ne durea în cot de comunism,  pentru că eram prea ocupaţi să ne trăim tinereţea... Din 1948, România…
  • 21 de lucruri pe care omenirea ar fi trebuit să le inventeze mult mai devreme + FOTO
    21.12.2021 - 0 Comments
    În prezent, auzim în mod constant despre noi invenții. Dar înainte, visam la aceste creații futuriste doar după ce citeam cărți SF. Probabil că v-ați gândit cât de tare ar fi să aveți buzunare în…
  • Cartoful - cea mai importantă plantă alimentară din lume + documentar (RO)
    17.04.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  CARTOFUL - cea mai importantă plantă alimentară din lume În Munţii Anzi, America de Sud, la altitudinea de peste 2.000 de…
  • OSHO - Parabola despre iubire și ego
    01.08.2012 - 4 Comments
    --> OSHO - Parabolă despre iubire şi ego A fost odată un arbore bătrân şi maiestuos, cu ramurile întinse spre cer. Când…
  • Gogorița militară
    14.03.2016 - 1 Comments
    GOGORIȚA MILITARĂ Pentru că de o bucată de vreme se tot vehiculează prin presă, mai ales cea digitală, niște articole care afirmă că, în contextul geopolitic actual, tinerii cu vârsta între 20…
  • În cât timp se digeră alimentele pe care le mâncăm
    10.06.2016 - 1 Comments
    ÎN CÂT TIMP SE DIGERĂ  ALIMENTELE PE CARE LE MÂNCĂM V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu alimentele pe care le mâncați? Pun pariu că pe cei mai mulți dintre dumneavoastră nu…
  • Terapia Gerson - Ce nu vor corporațiile să știi - Documentar
    13.06.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA GERSON - CE NU VOR CORPORAȚIILE SĂ ȘTII - O conversație cu Charlotte Gerson Charlotte Gerson a fondat Institutul Gerson în anul 1977, pentru a face cunoscută…
  • 21 de fapte interesante despre viețile noastre
    24.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 21 de fapte despre viețile noastre care îți vor schimba modul în care percepi anumite lucruri 1. Un milion de secunde înseamnă 11,57…
  • Pisica ta este o adevărată psihopată (și cum să gestionezi asta)
    03.01.2022 - 0 Comments
    Pisicuța ta este o pufoșenie adorabilă și caldă, ce toarce, care aproape sigur te-ar mânca dacă ai cădea pe scări.Nu folosim prea des expresia „indiferență depravată”, dar când o facem, cel mai…
  • Lista E-urilor periculoase + VIDEO (RO)
    05.04.2012 - 2 Comments
    --> LISTA E-URILOR PERICULOASE Ca să vă faceți o idee despre cât de dăunătoare sunt anumite produse alimentare comercializate în…
  • Secretele longevității
    18.12.2013 - 3 Comments
    --> SECRETELE LONGEVITĂȚII ÎMPĂRTĂȘITE DE OAMENI CARE AU DEPĂȘIT SUTA DE ANI Jeanne Louise Calment - 122 ani Jeanne Louise…
  • Încrederea în sine - secretul fericirii tale + VIDEO
    29.07.2013 - 0 Comments
    --> ÎNCREDEREA ÎN SINE – SECRETUL FERICIRII TALE – Ai încredere în tine. Știi mai mult decât crezi că știi. Benjamin Spock Trebuie să fii conștient că, fiind tu însuți, vei fi…
  • Rețete culinare - Bucătărie fără carne - Alina Jarnea (eBook)
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BUCĂTĂRIE FĂRĂ CARNE Cui se adresează această carte? Într-un cuvânt, TUTUROR! Această carte a apărut în urma experienţei proprii în…
  • Dr. Călin Mărginean - Melatonina - hormonul tinereții + VIDEO
    21.07.2013 - 6 Comments
    MELATONINA - HORMONUL TINEREȚII - Dr. Călin Mărginean Epifiza (glanda pineală) Este o glandă endocrină nepereche, de origine epitelială, care aparţine diencefalului, fiind…
  • Ce ne pot învăța străvechii mayași despre sănătate și vindecare
    08.01.2024 - 0 Comments
    Într-o perioadă în care ființele umane suferă de o serie de boli cauzate de stres și de viața modernă, nevoia de înțelepciune străveche nu a fost niciodată mai importantă.  De fapt, mulți oameni…
  • Bruce Lipton - Frica ucide
    04.02.2016 - 5 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; FRICA UCIDE Bruce Lipton Gândurile pozitive…
  • Misterele Antichității + VIDEO (RO)
    10.07.2014 - 2 Comments
    --> MISTERELE ANTICHITĂȚII Ca să înțelegem ce se întâmplă în zilele noastre și ce se va întâmpla cu noi în viitor este esențial să ne cunoaștem trecutul. Dar cât cunoaștem noi,…
  • Plăcerea gustului - condimentele și mirodeniile
    12.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PLĂCEREA GUSTULUI – CONDIMENTELE ȘI MIRODENIILE – Condimentele fac mâncarea delicioasă. Mirodeniile și ierburile aromatice dau…
  • 18 poze care arată că animalele au cele mai sincere inimi + FOTO
    13.10.2021 - 0 Comments
    Indiferent cât de obraznice sau nevoiașe pot deveni uneori animalele noastre de companie, inimile lor sunt întotdeauna pline de dragoste și nimic altceva. Pisicile care fac ceva prostesc pentru a-și…
  • De ce foloseau anticii vase de cupru? + VIDEO
    06.05.2013 - 25 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE FOLOSEAU ANTICII VASE DE CUPRU? Cuprul este capabil să distrugă bacteriile și virușii nedoriți. Este interesant că medicina…
  • Ororile Inchiziției romano-catolice + documentar (RO)
    26.03.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORORILE INCHIZIȚIEI ROMANO-CATOLICE Inchiziția romano-catolică este una dintre cele mai îngrozitoare episoade din istoria omenirii. În…
  • 9 situații amuzante care explică perfect ce este marketing-ul
    30.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Vezi o fată superbă la o petrecere. Te duci la ea și îi spui: „Sunt foarte bogat. Mărită-te cu mine!” - Acesta este marketing…
  • 15 trucuri utile în viața de zi cu zi
    16.08.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Treceți pe apă rece la sfârșitul dușului pentru a preveni acneea. Apa rece vă închide porii pielii, deci bacteriile nu vor putea…
  • 14 trucuri de economisire a timpului petrecut la calculator
    07.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există 3 tipuri de utilizatori de computer: cei care folosesc mouse-ul, cei care folosesc tastatura și cei care preferă să vorbească cu…
  • Tablete de stil de viață (Dynamic Living) - eBook
    13.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TABLETE DE STIL DE VIAŢĂ (Dynamic Living) Aileen Ludington și Hans Diehl – Lifestyle Medicine Institute, Loma…
  • Cine le-a inventat primul? + documentar (RO)
    28.04.2012 - 0 Comments
    --> CINE LE-A INVENTAT PRIMUL? „Mă îndoiesc că noi am fi acei inovatori care credem că suntem‚ a spus un biolog. Noi nu suntem decât imitatori. Adesea inventatorii nu fac…
  • Benjamin Freedman despre cauzele intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial + VIDEO (RO)
    13.12.2012 - 0 Comments
    --> BENJAMIN FREEDMAN DESPRE CAUZELE INTRĂRII STATELOR UNITE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL Așa cum simplu și clar îl definește…
  • Fabrica de E-uri + VIDEO
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> FABRICA DE E-URI Area 51 a industriei alimentare din România Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi! Ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • 9/11 Loose Change (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> LOOSE CHANGE - 2nd edition (RO) …
  • Melcii de grădină ca tratament cosmetic
    06.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELCII DE GRĂDINĂ CA TRATAMENT COSMETIC Dintotdeauna, pentru țăranii noștri, melcii n-au fost altceva decât niște animale dăunătoare,…
  • Cimatica - nimic nu e ce pare a fi + documentar (RO)
    09.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIMATICA – NIMIC NU E CE PARE A FI Noi nu suntem ființe umane care trăiesc o experiență spirituală, ci ființe spirituale care trăiesc o…
  • Oamenii de știință au descoperit un rechin din Groenlanda, în vârstă de 400 de ani, născut probabil în jurul anului 1620 + FOTO
    17.01.2022 - 0 Comments
    Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon a proteinelor din ochi pentru a stabili vârsta a 28 de rechini din Groenlanda și au estimat că o femelă avea aproximativ 400 de ani. Precedentul…
  • Fizica și filozofia puterii gândului + VIDEO (RO)
    05.03.2013 - 0 Comments
    --> FIZICA ŞI FILOZOFIA PUTERII GÂNDULUI Omul este produsul gândurilor sale; ce gândește, aceea devine. Mahatma Gandhi, părintele independenței…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *