Trei românce - trei destine de excepție

-->

TREI ROMÂNCE - TREI DESTINE DE EXCEPȚIE

FLORICA SAS – LADY FLORENCE BAKER

E o istorie de demult, de acum mai bine de 150 de ani. E aproape basm, așa că putem începe cu „A fost odată ca niciodată”. În Transilvania, în preajma revoluţiei din 1848, o copilă visa cu ochii deschişi la lumea mare. Îşi imagina păduri, deşerturi întinse, tărâmuri necunoscute, războinici, prinţi şi zâne, ca în poveştile pe care le asculta pierdută în fiecare seară. Dar lumea şi visele Floricăi Sas s-au spulberat în ziua în care şi-a pierdut amândoi părinţii. Au urmat câţiva ani de pribegie împreună cu rudele, până când o familie de armeni a luat-o de suflet. Părinţii adoptivi, negustori, au pregătit-o însă pentru un destin de colivie. Când fata a împlinit 17 ani, au vândut-o ca sclavă la târgul de la Vidin. Paşa o voia în haremul lui.


La târg, venise şi un britanic de 38 de ani, Samuel Baker, un inginer de căi ferate care călătorea în lumea largă, în vremuri în care oraşele începeau să fie legate de şine de fier. Povestea spune că a fost o licitaţie şi că Florica a fost câştigată de paşa din Vidin. Dar Samuel l-a mituit pe eunucul paşei, iar Florica a intrat în suita de călătorie a inginerului britanic. Copila orfană e salvată din harem şi începe o viaţă incredibilă, de femeie-explorator, una din cele mai citate şi mai cunoscute călătoare din perioada victoriană. După ce Baker termină lucrările la un şantier de construcţie de căi ferate din sudul Dunării, Florica pleacă în prima ei călătorie, în Etiopia. Aici, împreună cu inginerul Baker descoperă şi cartografiază cea de-a doua sursă a Nilului, Luta N’Zige. E pasionată de descoperiri şi îl însoțește pe Baker prin deşert, unde supravieţuieşte malariei, capcanelor mlaştinilor Nilului şi atacurilor băştinaşilor.

Întorşi la Londra, cei doi se căsătoresc, iar Florica devine lady Florence Baker. Pentru descoperirea izvoarelor Nilului, Samuel Baker e medaliat de Royal Geographical Society, dar Curtea victoriană nu o acceptă pe Florica. Originile ei sunt inacceptabile pentru rigorile aristocraţiei britanice, cunoscută, de altfel, pentru rasismul ei. Dar Florica e puternică şi nu-i pasă. Ştie că până la urmă, Londra o va accepta. Și într-adevăr, așa a fost. Succesul expedițiilor, renumele lui Samuel Baker, rolul jucat de ea în expediții și buna sa educație i-au deschis în cele din urmă ușile saloanelor high-life; doar regina Victoria a refuzat până la capăt să o primească oficial.

În 1869, Samuel e solicitat de Prinţul de Wales să meargă în Egipt, într-o expediţie militară. Florica îl însoţeşte şi ţine un jurnal, în care povesteşte pericolele, ciudăţeniile şi activitățile de zi cu zi ale călătoriilor din acea perioadă, de la cinele în deşert, cu carne de hipopotam şi şampanie, până la dificultăţile militare şi problemele sclaviei din Egipt. Diplomația ei, cunoștințele de igienă și tratarea bolilor tropicale, cunoașterea mentalităților din zona otomană și musulmană îi sunt lui Sam indispensabile. În plus, Florica vorbea patru limbi: româna, maghiara, germana și turca, învățând ulterior și engleza, araba și swahili.

După succesul expediţiei, Baker e numit guvernator al Africii Ecuatoriale (teritoriu care corespunde astăzi Sudanului și Ugandei), intrând în istorie ca Pașa Baker (foto). După expirarea mandatului, se întoarce împreună cu soţia lui la Devon, unde cei doi scriu cărţi şi-şi pregătesc următoarele expediţii – în Cipru, Japonia, Africa.

După o viaţă incredibilă, în 1916, la moartea lui Lady Baker, The Times scria: „Lumea n-a băgat de seamă. Ştirea morţii doamnei Baker a trecut pe locul doi. Pentru că în ziua în care Lady Baker a trecut în nefiinţă, 8 oameni au fost ucişi la Verdun. Din păcate, povestea unei foste sclave, care a scăpat din harem şi a călătorit în lumea largă alături de iubirea ei, a părut un lucru mai puţin important”. Florica Sas a explorat Africa. A descoperit sursele Nilului şi a cucerit lumea, plecând dintr-un mic sat din Transilvania şi evadând din haremul Paşei din Vidin.

GABRIELA DRÂMBĂ
SOȚIA CELUI MAI SÂNGEROS TIRAN AFRICAN

„Agent model” al securității ceaușiste, Gabriela Drâmbă este considerată o veritabilă Mata Hari de România. Soarta acestui personaj controversat pare a fi ruptă dintr-un film de ficțiune, plin de răsturnări de situație, dar și de tragism. Fiică a unei croitorese din zona Gării de Nord din București, a fost racolată de la o vârstă fragedă pentru a servi intereselor Securității. Gabriela era adusă în fiecare zi la școală cu un autoturism Volga negru, iar rezultatele la învățătură erau strălucite, chiar dacă tânăra nu se număra printre cei mai sârguincioși elevi.


Grație frumuseții sale, Gabriela Drâmbă făcea furori printre cercurile sus-puse și în anturajele de fițe ale Bucureștiului. În acest mediu, ea face cunoștință cu un tânăr italian, care o cere în căsătorie. Însă planurile Gabrielei sunt zdruncinate odată cu vizita controversatului dictator centrafrican Jean-Bedel Bokassa, care face o pasiune pentru agenta ceaușistă.


Nicolae Ceaușescu acceptă propunerea lui Bokassa privind colaborarea celor două state în exploatarea minereurilor africane. Totuși, dictatorul român este tentat să pună mâna pe zăcămintele de uraniu, de care imperiul centrafrican dispunea din belșug. Profitând de slăbiciunea lui Bokassa pentru Gabriela, Nicolae Ceaușescu o trimite pe „agenta model”, în vârstă de 20 de ani, la Bangui, pe post de traducătoare, cu un ansamblu folcloric. Cucerit de farmecul domnișoarei Drâmbă, dictatorul îi scrie o scrisoare lui Ceaușescu, în care îl roagă să i-o trimită drept nevastă. Înaintea plecării pe meleagurile centrafricane, Gabriela a fost chemată chiar în biroul lui Nicolae Ceaușescu, care i-a explicat sec, în puține cuvinte, că interesul patriei este cu mult mai înălțător decât interesele proprii, iar dacă nu se supune, familia ei va avea de suferit.

După căsătorie, proaspăta doamnă Bokassa locuiește într-un palat de poveste, înconjurat de grădini luxuriante și un lac populat de crocodili. Dar este terorizată constant de excesele de gelozie ale dictatorului și de abuzurile sale bahice și sexuale (a avut nu mai puțin de 18 neveste și peste 60 de copii, printre care și o fată, adusă pe lume de Gabriela). Bokassa a dispus numeroase represiuni sângeroase, căsăpindu-și sistematic oponenții. I s-a dus vestea și că ar fi avut porniri de canibal, dar Gabriela spune că aceste afirmații sunt pure invenții. „Am trăit acolo aproape 3 ani. Nu l-am iubit pe Bokassa, dar nu puteam evada. Eram păzită zi și noapte. În casă erau trei bone și niciun bărbat, pentru că soțul meu era foarte gelos! Nu ieșeam din palat decât la întâlniri oficiale, la dineuri pentru opere de caritate sau în vizite de stat în străinătate. În fiecare caz, mergeam cu un Rolls Royce sau un Mercedes, cu câte 12 motocicliști antemergători. Eram amândoi păziți drastic”, a povestit fosta primă doamnă a Africii Centrale. În culmea disperării, după 3 ani de căsnicie, Gabriela îl somează s-o lase să se întoarcă în țară, amenințându-l că dacă refuză, se sinucide. De teama unui scandal diplomatic, Bokassa acceptă divorțul. Urma să fie încoronat împărat și nu avea nevoie de un scandal!

Așa a părăsit Gabriela Drâmbă Africa Centrală. Când a revenit la București, avea 23 de ani și s-a înscris la Facultatea de Medicină. „Nu e adevărat că am fugit în Franța și că aș fi luat valize cu diamante. M-am întors, într-adevăr, cu mulți bani, pe care mi i-a dat fostul soț de bună voie”. Pe logodnicul de care s-a despărțit nu l-a mai văzut vreodată. „N-aș putea să mă uit în ochii lui. I-am pricinuit și așa multă durere”, a povestit ea.

Astăzi, Gabriela Drâmbă, care a fost soția împăratului Africii Centrale între anii 1975 și 1977, trăiește într-o vilă din apropierea Bucureștiului, administrând câteva agenții imobiliare. Fiica ei, Anne de Berengo (foto), în vârstă de 36 de ani, locuiește în Franța, la Reims, unde este lider sindical și administrează câteva clădiri de patrimoniu.

Mihai Pacepa, fostul șef al Departamentului de Informații Externe, susține că Gabriela Drâmbă a fost unul dintre cei mai prolifici spioni ai Direcției de Informații Externe, infiltrat la cel mai înalt nivel într-o „țară-scop”. Datorită ei, Bokassa a acceptat, în secret, să transmită României 10% din profiturile ce proveneau din minele lui de diamant, care erau exploatate de români.

DELIA VELCULESCU, ALIAS DOAMNA DRACULESCU

Are ochi blânzi și zâmbet dulce, dar i se spune doamna Draculescu. Este șefa misiunii FMI de salvare a Ciprului și este româncă! Delia Velculescu conduce delegația Fondului Monetar Internațional la Nicosia, unde a fost trimisă cu o misiune precisă: să salveze insula Afroditei de la colaps. Inițial, au existat mulți sceptici în privința calităților româncei, dar acum toți și-au scos pălăria în fața ei! Înainte să fie delegată în Cipru, Delia s-a ocupat de soarta Greciei, așa încât este o cunoștință veche a presei din Atena și de la Nicosia. Ziariștii au botezat-o doamna Draculescu, o combinație între numele legendarului Conte Dracula și numele ei de familie.

Delia Velculescu s-a născut în 1975. În 1992, a terminat Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Se pregătea să dea examen de admitere la Academia de Studii Economice, când destinul i s-a schimbat. A primit o bursă de studii în America și acolo, viața ei a luat o întorsătură nebănuită. L-a întâlnit pe Victor Velculescu, un medic cu trei ani mai în vârstă, care se stabilise în America alături de părinți, pe când avea 7 ani. Când a cunoscut-o pe Delia, era student la Facultatea de Biologie de la Universitatea Stanford, iar ea urma cursurile Colegiului Wilson din Pennsylvania. După 5 ani, cei doi s-au căsătorit. Nunta au făcut-o în România, la Sibiu, însă viața lor a continuat în America, pe coasta de est, la Baltimore. În 2003, Delia s-a angajat la FMI, iar Victor a devenit profesor de oncologie.

Azi au împreună trei copii (cu care vorbesc în casă doar în limba română), iar cariera amândurora a explodat. Delia a primit încrederea mai marilor FMI și a fost însărcinată să rezolve problemele spinoase din Grecia și Cipru, iar Victor este profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland. Anul trecut, medicul în vârstă de 42 de ani a fost propus în mediile științifice la Premiul Nobel pentru medicină! Echipa condusă de Victor Velculescu a pus la punct primul test genetic din lume care identifică tumorile cancerigene. Într-un interviu acordat în 2012, soțul doamnei Draculescu își dezvăluia secretul: duce o viață liniștită (a renunțat la televizor) și nu are decât două priorități: viața universitară și familia, de care s-a declarat dependent.

Socrul Deliei este și el extrem de apreciat în Statele Unite. Aurel Velculescu (74 de ani) a fost președintele unei asociații puternice de arhitecți. De-a lungul timpului, el a proiectat mai multe biserici românești din America, precum parohia Sfânta Cruce sau Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei, dar și alte clădiri importante. De altfel, întreaga familie Velculescu are o strânsă legătură cu biserica, Victor și Delia donând în mod curent sume de bani parohiilor românești.

Surse: aici, aici și aici
-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Puterea ascunsă a zâmbetului + VIDEO (RO)
    23.01.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA ASCUNSĂ A ZÂMBETULUI „Nu înceta niciodată să zâmbeşti, nici chiar…
  • 20 de lucruri pe care nu le știai despre Michael Jackson
    17.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Michael Jackson a avut o cariera lunga, întinsă de-a lungul a 45 de ani din cei 50 de ani de viață ai săi. De la suișurile până la…
  • Biblioteca din Alexandria - trecut și prezent + slideshow
    10.06.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIBLIOTECA DIN ALEXANDRIA Cunoaşterea înseamnă putere. Acest principiu a stat la baza dorinţei regelui Ptolemeu I de a crea în anul…
  • 30+ dintre cele mai drăguțe fapte despre animale + FOTO
    28.11.2021 - 0 Comments
    Animalele sunt cele mai drăguțe lucruri de pe planetă. Văzându-le fețele drăguțe ne ridică moralul de fiecare dată. Dar au existat și acele momente în care am aflat o informație care ne-a dat pe…
  • Manual de șpagă + eBook
    18.05.2012 - 0 Comments
    --> C-O ŞPAGĂ TOŢI SUNTEM DATORI! Cum bine a-ntrebat o recenzoră de naţionalitate ungurească: „V-aţi născut viu?”, aşa mă întreb şi eu: Cum trebuie să te naşti, ca să nu…
  • 15 cele mai interesante upgrade-uri ale iOS 9
    17.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În timp ce lumea încă se obișnuiește cu iOS 9, noi am făcut o listă cu cele mai interesante 15 upgrade-uri ale noului iOS, pe care le vei…
  • Ginkgo Biloba - arborele miracol
    25.03.2012 - 0 Comments
    -->   GINKGO BILOBA - arborele miracol Există pe lumea aceasta o plantă medicinală care anual salvează zeci de milioane de vieţi. Cum? Prin extraordinarele sale calităţi…
  • 30+ fotografii bizare din viața reală, făcute cu drona, care îți vor da fiori pe șira spinării
    27.12.2021 - 0 Comments
    Au trecut de mult timp zilele în care cumpăram un aparat foto de unică folosință, făceam fotografii și apoi mergeam la un magazin pentru a le developa. Acum, în doar câteva secunde puteți face o…
  • Secretul mâncărurilor gustoase
    09.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETUL MÂNCĂRURILOR GUSTOASE Mâncărurile n-au niciun haz dacă nu li se pun și ceva condimente sau mirodenii, care să le…
  • Salvia - planta care salvează
    18.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALVIA – PLANTA CARE SALVEAZĂ – „De ce să moară omul când în grădină crește salvia?”, spune un dicton din Evul Mediu. În Antichitate…
  • Omul Muntelui - Povestea fascinantă a lui Dashrath Manjhi
    21.03.2014 - 2 Comments
    --> OMUL MUNTELUI POVESTEA FASCINANTĂ A LUI DASHRATH MANJHI În 1960, locuitorii din Gehlaur, un sătuc de 25 de case din statul Bihar, nordul Indiei, râdeau și-și băteau joc de un…
  • Actori care arată ca personajele pe care le-au interpretat
    24.01.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ACTORI CARE ARATĂ CA PERSONAJELE PE CARE LE-AU INTERPRETAT Actorii sunt oameni care se prefac că sunt altcineva. Asta-i meseria…
  • Cutremurul din Japonia a fost provocat + documentar (RO)
    19.10.2012 - 2 Comments
    --> CUTREMURUL DIN JAPONIA A FOST PROVOCAT Datele obținute de la magnetometrul HAARP al Forțelor Aeriene și Marinei Statelor Unite arată că cutremurul de 9 grade din Japonia, din…
  • Viața ta e aici, pe pământ + VIDEO (RO)
    12.01.2014 - 3 Comments
    --> VIAȚA TA E AICI, PE PĂMÂNT După ce ați trecut de 60 de ani, pentru că nu mai aveți foarte mulți ani în față și pentru că nu puteți lua cu voi nimic atunci când vă duceți, n-are rost…
  • Uriașa minciună a roșiilor românești + VIDEO + documentar
    10.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); URIAȘA MINCIUNĂ A ROȘIILOR ROMÂNEȘTI O substanţă controversată care face legumele să crească mai repede este folosită intens de către…
  • MTV - Mesaje masonice
    28.04.2012 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MTV - MESAJE MASONICE CODUL SUBLIMINAL AL ILUMINAȚILOR  ASCUNS ÎN VIDEOCLIPURILE MTV Ce se ascunde, în realitate, sub aparenţa…
  • 16 dintre cele mai bine păstrate secrete ale istoriei
    30.10.2023 - 0 Comments
    În analele istoriei umane, nenumărate povești, mistere și enigme ne-au captat imaginația și ne-au stârnit curiozitatea. Cu toate acestea, în paginile trecutului se ascund secrete care au scăpat de…
  • Pericolele din apa îmbuteliată
    16.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERICOLELE DIN APA ÎMBUTELIATĂ Este apa de la robinet mai sigură decât apa îmbuteliată? Este o întrebare la care n-ar trebui să vă vină…
  • Este viteza de internet de 100 Mbps suficientă pentru streamingul modern?
    15.08.2023 - 0 Comments
    În ultimii ani, modul în care ne uităm la televizor a cunoscut o schimbare majoră. S-au dus zilele în care tot ce aveam erau canalele de difuzare și programele difuzate pe calea aerului. În cele din…
  • 9/11 Mitul și realitatea - David Ray Griffin
    07.05.2012 - 0 Comments
    -->    9/11 – FAPTE, NU TEORII ALE CONSPIRAȚIEI Raportul Comisiei de anchetă a atentatelor de la 11 septembrie – capodoperă de omisiuni şi mistificare a lui Philip…
  • Rasismul din insulele britanice
    09.09.2013 - 0 Comments
    --> RASISMUL DIN INSULELE BRITANICE Rasismul este o veche năpastă în spațiul britanic, cele două națiuni aflate în conflict (cea britanică şi cea…
  • Piperul - un bob de sănătate
    28.03.2012 - 0 Comments
    --> PIPERUL – un bob de sănătate Piperul (Piper nigrum) este originar din sudului Indiei, ţară care astăzi, alături de Indonezia şi Brazilia, este cel mai mare producător  mondial.…
  • Cele 7 principii ale cuplurilor fericite
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> CELE ȘAPTE PRINCIPII ALE CUPLURILOR FERICITE John Gottman este un psiholog care se bucură de o reputație internațională ca specialist cercetător în domeniul relațional și al…
  • Bancherii evrei împotriva României Mari
    18.01.2014 - 3 Comments
    --> BANCHERII EVREI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI MARI Conferința de Pace de la Paris, 1919  «Deşi victorioasă după Primul Război Mondial, României nu i s-a permis să participe la masa…
  • Principalii factori ruinători ai sănătății + documentar (RO)
    19.07.2012 - 2 Comments
    --> PRINCIPALII FACTORI RUINĂTORI AI SĂNĂTĂŢII, CARE VĂ POT PRIVA DE CEL PUȚIN 10 ANI DIN VIAŢĂ dr. Călin Mărginean - Consumaţi în fiecare zi băuturi alcoolice; - Fumaţi…
  • Ce s-ar putea întâmpla dacă nu mai mănânci pâine deloc
    14.03.2023 - 0 Comments
    Atunci când plănuiești să începi să mănânci sănătos, pâinea este adesea unul dintre primele alimente pe care vrei să le excluzi din dieta ta. Însă, când vine vorba de carbohidrați, cerealele sunt…
  • 21 decembrie 2012 - o zi ca oricare alta + documentar (RO)
    19.12.2012 - 3 Comments
    --> 21 DECEMBRIE 2012 - O ZI CA ORICARE ALTA   Iată câteva precizări autorizate privind ziua de 21 decembrie 2012 – doomsday…
  • De ce este învățământul japonez atât de eficient + VIDEO
    27.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE ESTE ÎNVĂȚĂMÂNTUL JAPONEZ ATÂT DE EFICIENT Trebuie să recunoaștem, Japonia este una dintre cele mai renumite țări din lume.…
  • 12 fenomene naturale pe care le poți vedea doar într-o anumită perioadă a anului + FOTO
    24.11.2019 - 0 Comments
    Pietre care călătoresc singure, un deșert înflorit, un lac extraterestru sau soarele care nu apune niciodată. Poate că sună ca un platou de filmare fantezist, dar chiar se întâmplă pe planeta…
  • 20 de lucruri costisitoare care și-au meritat banii pe termen lung
    29.01.2023 - 0 Comments
    Uneori, este dificil să iei o decizie atunci când ești pe cale să cumperi un lucru scump fără să știi dacă acesta va fi cu adevărat util sau nu. Dar anumite lucruri se dovedesc a fi atât de…
  • Fabrica de E-uri + VIDEO
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> FABRICA DE E-URI Area 51 a industriei alimentare din România Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi! Ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este…
  • Excesul de sare, zahăr și... minciuni
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI… MINCIUNI Europenii importau cantităţi imense de sare din Dacia, deşi aveau şi ei exploatări. De ce? Sarea  lor era fără iod! Fără iod în…
  • 10 mituri despre alergare pe care cei mai mulți dintre noi le cred adevărate
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrivit datelor oficiale, aproximativ 621 de milioane de persoane aleargă ca hobby sau sport, iar peste 11 miliarde de dolari sunt…
  • Cancerul - boală incurabilă? - eBook + VIDEO
    26.08.2014 - 10 Comments
    --> CANCERUL - BOALĂ INCURABILĂ? Inginerul colonel în rezervă Petre Anca este un om deosebit, pe care Dumnezeu l-a salvat de la moarte și care se simte dator să-i ajute și pe alții să…
  • Comoara ascunsă a Cavalerilor Templieri + documentar (RO)
    16.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMOARA ASCUNSĂ A CAVALERILOR TEMPLIERI „Soldații săraci ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon”, mult mai cunoscuți sub numele de…
  • Extratereștrii în istorie + documentar (RO)
    16.04.2013 - 1 Comments
    --> EXTRATEREȘTRII ÎN ISTORIA OMENIRII Deși majoritatea oamenilor cred că fenomenul OZN a apărut în secolul trecut, există dovezi care indică un contact încă din preistorie, mergând…
  • Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței + documentar (RO)
    17.05.2013 - 0 Comments
    --> SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI ISRAELIANO-PALESTINIAN 1517-1917 – Palestina este parte a Imperiului Otoman. 1897 – La Bresle, Elveția, are loc primul congres al evreilor.…
  • 20+ oameni care au zis ca NU vor pisică (FOTO)
    14.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. „Nu, nu vreau să țin în brațe un pui de pisică” 2. Tatăl meu, care urăște pisicile, a construit paturi suprapuse pentru motanii…
  • Dieta vieții - eBook
    07.04.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "4840204453"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; VITALITATEA ALIMENTELOR Dacă abatoarele ar…
  • Ce face corpul nostru într-o zi
    27.02.2016 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE FACE CORPUL NOSTRU ÎNTR-O ZI  Corpul uman este cea mai complexă și mai incredibilă mașinărie de pe fața pământului. Trăim într-o…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *