Trei românce - trei destine de excepție

-->

TREI ROMÂNCE - TREI DESTINE DE EXCEPȚIE

FLORICA SAS – LADY FLORENCE BAKER

E o istorie de demult, de acum mai bine de 150 de ani. E aproape basm, așa că putem începe cu „A fost odată ca niciodată”. În Transilvania, în preajma revoluţiei din 1848, o copilă visa cu ochii deschişi la lumea mare. Îşi imagina păduri, deşerturi întinse, tărâmuri necunoscute, războinici, prinţi şi zâne, ca în poveştile pe care le asculta pierdută în fiecare seară. Dar lumea şi visele Floricăi Sas s-au spulberat în ziua în care şi-a pierdut amândoi părinţii. Au urmat câţiva ani de pribegie împreună cu rudele, până când o familie de armeni a luat-o de suflet. Părinţii adoptivi, negustori, au pregătit-o însă pentru un destin de colivie. Când fata a împlinit 17 ani, au vândut-o ca sclavă la târgul de la Vidin. Paşa o voia în haremul lui.


La târg, venise şi un britanic de 38 de ani, Samuel Baker, un inginer de căi ferate care călătorea în lumea largă, în vremuri în care oraşele începeau să fie legate de şine de fier. Povestea spune că a fost o licitaţie şi că Florica a fost câştigată de paşa din Vidin. Dar Samuel l-a mituit pe eunucul paşei, iar Florica a intrat în suita de călătorie a inginerului britanic. Copila orfană e salvată din harem şi începe o viaţă incredibilă, de femeie-explorator, una din cele mai citate şi mai cunoscute călătoare din perioada victoriană. După ce Baker termină lucrările la un şantier de construcţie de căi ferate din sudul Dunării, Florica pleacă în prima ei călătorie, în Etiopia. Aici, împreună cu inginerul Baker descoperă şi cartografiază cea de-a doua sursă a Nilului, Luta N’Zige. E pasionată de descoperiri şi îl însoțește pe Baker prin deşert, unde supravieţuieşte malariei, capcanelor mlaştinilor Nilului şi atacurilor băştinaşilor.

Întorşi la Londra, cei doi se căsătoresc, iar Florica devine lady Florence Baker. Pentru descoperirea izvoarelor Nilului, Samuel Baker e medaliat de Royal Geographical Society, dar Curtea victoriană nu o acceptă pe Florica. Originile ei sunt inacceptabile pentru rigorile aristocraţiei britanice, cunoscută, de altfel, pentru rasismul ei. Dar Florica e puternică şi nu-i pasă. Ştie că până la urmă, Londra o va accepta. Și într-adevăr, așa a fost. Succesul expedițiilor, renumele lui Samuel Baker, rolul jucat de ea în expediții și buna sa educație i-au deschis în cele din urmă ușile saloanelor high-life; doar regina Victoria a refuzat până la capăt să o primească oficial.

În 1869, Samuel e solicitat de Prinţul de Wales să meargă în Egipt, într-o expediţie militară. Florica îl însoţeşte şi ţine un jurnal, în care povesteşte pericolele, ciudăţeniile şi activitățile de zi cu zi ale călătoriilor din acea perioadă, de la cinele în deşert, cu carne de hipopotam şi şampanie, până la dificultăţile militare şi problemele sclaviei din Egipt. Diplomația ei, cunoștințele de igienă și tratarea bolilor tropicale, cunoașterea mentalităților din zona otomană și musulmană îi sunt lui Sam indispensabile. În plus, Florica vorbea patru limbi: româna, maghiara, germana și turca, învățând ulterior și engleza, araba și swahili.

După succesul expediţiei, Baker e numit guvernator al Africii Ecuatoriale (teritoriu care corespunde astăzi Sudanului și Ugandei), intrând în istorie ca Pașa Baker (foto). După expirarea mandatului, se întoarce împreună cu soţia lui la Devon, unde cei doi scriu cărţi şi-şi pregătesc următoarele expediţii – în Cipru, Japonia, Africa.

După o viaţă incredibilă, în 1916, la moartea lui Lady Baker, The Times scria: „Lumea n-a băgat de seamă. Ştirea morţii doamnei Baker a trecut pe locul doi. Pentru că în ziua în care Lady Baker a trecut în nefiinţă, 8 oameni au fost ucişi la Verdun. Din păcate, povestea unei foste sclave, care a scăpat din harem şi a călătorit în lumea largă alături de iubirea ei, a părut un lucru mai puţin important”. Florica Sas a explorat Africa. A descoperit sursele Nilului şi a cucerit lumea, plecând dintr-un mic sat din Transilvania şi evadând din haremul Paşei din Vidin.

GABRIELA DRÂMBĂ
SOȚIA CELUI MAI SÂNGEROS TIRAN AFRICAN

„Agent model” al securității ceaușiste, Gabriela Drâmbă este considerată o veritabilă Mata Hari de România. Soarta acestui personaj controversat pare a fi ruptă dintr-un film de ficțiune, plin de răsturnări de situație, dar și de tragism. Fiică a unei croitorese din zona Gării de Nord din București, a fost racolată de la o vârstă fragedă pentru a servi intereselor Securității. Gabriela era adusă în fiecare zi la școală cu un autoturism Volga negru, iar rezultatele la învățătură erau strălucite, chiar dacă tânăra nu se număra printre cei mai sârguincioși elevi.


Grație frumuseții sale, Gabriela Drâmbă făcea furori printre cercurile sus-puse și în anturajele de fițe ale Bucureștiului. În acest mediu, ea face cunoștință cu un tânăr italian, care o cere în căsătorie. Însă planurile Gabrielei sunt zdruncinate odată cu vizita controversatului dictator centrafrican Jean-Bedel Bokassa, care face o pasiune pentru agenta ceaușistă.


Nicolae Ceaușescu acceptă propunerea lui Bokassa privind colaborarea celor două state în exploatarea minereurilor africane. Totuși, dictatorul român este tentat să pună mâna pe zăcămintele de uraniu, de care imperiul centrafrican dispunea din belșug. Profitând de slăbiciunea lui Bokassa pentru Gabriela, Nicolae Ceaușescu o trimite pe „agenta model”, în vârstă de 20 de ani, la Bangui, pe post de traducătoare, cu un ansamblu folcloric. Cucerit de farmecul domnișoarei Drâmbă, dictatorul îi scrie o scrisoare lui Ceaușescu, în care îl roagă să i-o trimită drept nevastă. Înaintea plecării pe meleagurile centrafricane, Gabriela a fost chemată chiar în biroul lui Nicolae Ceaușescu, care i-a explicat sec, în puține cuvinte, că interesul patriei este cu mult mai înălțător decât interesele proprii, iar dacă nu se supune, familia ei va avea de suferit.

După căsătorie, proaspăta doamnă Bokassa locuiește într-un palat de poveste, înconjurat de grădini luxuriante și un lac populat de crocodili. Dar este terorizată constant de excesele de gelozie ale dictatorului și de abuzurile sale bahice și sexuale (a avut nu mai puțin de 18 neveste și peste 60 de copii, printre care și o fată, adusă pe lume de Gabriela). Bokassa a dispus numeroase represiuni sângeroase, căsăpindu-și sistematic oponenții. I s-a dus vestea și că ar fi avut porniri de canibal, dar Gabriela spune că aceste afirmații sunt pure invenții. „Am trăit acolo aproape 3 ani. Nu l-am iubit pe Bokassa, dar nu puteam evada. Eram păzită zi și noapte. În casă erau trei bone și niciun bărbat, pentru că soțul meu era foarte gelos! Nu ieșeam din palat decât la întâlniri oficiale, la dineuri pentru opere de caritate sau în vizite de stat în străinătate. În fiecare caz, mergeam cu un Rolls Royce sau un Mercedes, cu câte 12 motocicliști antemergători. Eram amândoi păziți drastic”, a povestit fosta primă doamnă a Africii Centrale. În culmea disperării, după 3 ani de căsnicie, Gabriela îl somează s-o lase să se întoarcă în țară, amenințându-l că dacă refuză, se sinucide. De teama unui scandal diplomatic, Bokassa acceptă divorțul. Urma să fie încoronat împărat și nu avea nevoie de un scandal!

Așa a părăsit Gabriela Drâmbă Africa Centrală. Când a revenit la București, avea 23 de ani și s-a înscris la Facultatea de Medicină. „Nu e adevărat că am fugit în Franța și că aș fi luat valize cu diamante. M-am întors, într-adevăr, cu mulți bani, pe care mi i-a dat fostul soț de bună voie”. Pe logodnicul de care s-a despărțit nu l-a mai văzut vreodată. „N-aș putea să mă uit în ochii lui. I-am pricinuit și așa multă durere”, a povestit ea.

Astăzi, Gabriela Drâmbă, care a fost soția împăratului Africii Centrale între anii 1975 și 1977, trăiește într-o vilă din apropierea Bucureștiului, administrând câteva agenții imobiliare. Fiica ei, Anne de Berengo (foto), în vârstă de 36 de ani, locuiește în Franța, la Reims, unde este lider sindical și administrează câteva clădiri de patrimoniu.

Mihai Pacepa, fostul șef al Departamentului de Informații Externe, susține că Gabriela Drâmbă a fost unul dintre cei mai prolifici spioni ai Direcției de Informații Externe, infiltrat la cel mai înalt nivel într-o „țară-scop”. Datorită ei, Bokassa a acceptat, în secret, să transmită României 10% din profiturile ce proveneau din minele lui de diamant, care erau exploatate de români.

DELIA VELCULESCU, ALIAS DOAMNA DRACULESCU

Are ochi blânzi și zâmbet dulce, dar i se spune doamna Draculescu. Este șefa misiunii FMI de salvare a Ciprului și este româncă! Delia Velculescu conduce delegația Fondului Monetar Internațional la Nicosia, unde a fost trimisă cu o misiune precisă: să salveze insula Afroditei de la colaps. Inițial, au existat mulți sceptici în privința calităților româncei, dar acum toți și-au scos pălăria în fața ei! Înainte să fie delegată în Cipru, Delia s-a ocupat de soarta Greciei, așa încât este o cunoștință veche a presei din Atena și de la Nicosia. Ziariștii au botezat-o doamna Draculescu, o combinație între numele legendarului Conte Dracula și numele ei de familie.

Delia Velculescu s-a născut în 1975. În 1992, a terminat Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Se pregătea să dea examen de admitere la Academia de Studii Economice, când destinul i s-a schimbat. A primit o bursă de studii în America și acolo, viața ei a luat o întorsătură nebănuită. L-a întâlnit pe Victor Velculescu, un medic cu trei ani mai în vârstă, care se stabilise în America alături de părinți, pe când avea 7 ani. Când a cunoscut-o pe Delia, era student la Facultatea de Biologie de la Universitatea Stanford, iar ea urma cursurile Colegiului Wilson din Pennsylvania. După 5 ani, cei doi s-au căsătorit. Nunta au făcut-o în România, la Sibiu, însă viața lor a continuat în America, pe coasta de est, la Baltimore. În 2003, Delia s-a angajat la FMI, iar Victor a devenit profesor de oncologie.

Azi au împreună trei copii (cu care vorbesc în casă doar în limba română), iar cariera amândurora a explodat. Delia a primit încrederea mai marilor FMI și a fost însărcinată să rezolve problemele spinoase din Grecia și Cipru, iar Victor este profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland. Anul trecut, medicul în vârstă de 42 de ani a fost propus în mediile științifice la Premiul Nobel pentru medicină! Echipa condusă de Victor Velculescu a pus la punct primul test genetic din lume care identifică tumorile cancerigene. Într-un interviu acordat în 2012, soțul doamnei Draculescu își dezvăluia secretul: duce o viață liniștită (a renunțat la televizor) și nu are decât două priorități: viața universitară și familia, de care s-a declarat dependent.

Socrul Deliei este și el extrem de apreciat în Statele Unite. Aurel Velculescu (74 de ani) a fost președintele unei asociații puternice de arhitecți. De-a lungul timpului, el a proiectat mai multe biserici românești din America, precum parohia Sfânta Cruce sau Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei, dar și alte clădiri importante. De altfel, întreaga familie Velculescu are o strânsă legătură cu biserica, Victor și Delia donând în mod curent sume de bani parohiilor românești.

Surse: aici, aici și aici
-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *