Fericire înseamnă sănătate

-->

FERICIRE ÎNSEAMNĂ SĂNĂTATE

Fericire și sănătate... Mulți cercetători moderni asociază aceste două stări umane, afirmând că ele se condiționează reciproc. De fapt, în toate civilizațiile de pe glob există credința că omul nu se poate dezvolta armonios decât în această combinație. Este un fapt recunoscut pretutindeni, de mii de ani. Întrebarea pe care și-au pus-o oamenii de știință a fost: Ce trebuie să fie mai întâi, fericirea sau sănătatea? Și, destul de repede, au găsit și răspunsul, unanim, de altfel: fericirea! Există dovezi clare că a fi fericit nu este doar benefic pentru sănătate, ci chiar vital. Adevărul este că, la nivel intuitiv, toți știm asta. Atunci când suntem fericiți ne simțim mai bine. Dar cei mai mulți dintre noi ne limităm doar la constatarea fenomenului, când, de fapt, ar trebui să facem din fericirea noastră o prioritate absolută. Căci ce este mai prețios în viața unui om decât sănătatea – bunăstarea fizică și cea emoțională? Și ce poate fi mai otrăvitor pentru om decât nefericirea – suferința fizică și cea emoțională?


Creierul nostru este programat pentru fericire, și există numeroase studii în acest sens. Dar să lăsăm pentru moment studiile la o parte și să observăm comportamentul copiilor noștri. Cum sunt aceștia? Veseli și jucăuși sau posaci și triști? Toți sunt veseli și fericiți, bineînțeles. De ce? Pentru că așa s-au născut!

Conceptul de „neputință învățată” a fost introdus pentru prima dată în 1970, de către psihologii Martin Seligman și Steven Maier, în urma studierii comportamentului unor animale. Neputinţa învăţată sau dobândită apărea atunci când animalul era supus în mod repetat unui stimul negativ. În cele din urmă, animalul nu mai încerca să evite stimulul și se comporta ca și cum ar fi fost învins, complet incapabil să schimbe situația, cu toate că avea posibilitatea să scape. Această neputință învățată îl împiedica să acționeze.

Deși acest concept este legat de psihologia și comportamentul animalelor, el se poate aplica foarte bine și ființelor umane. Când oamenii sunt convinși că nu-și mai pot controla situația în care se află, încep să se comporte ca niște neajutorați, iar această inacțiune îi face să treacă cu vederea oportunitățile de schimbare.

Studiile celor doi cercetători relevă legătura directă dintre fericire și starea mentală. Oamenii nefericiți sunt convinși că nu au niciun fel de putere de a schimba o situație și cad într-un fel de resemnare emoțională. Nu mai au energie, suferă de depresie, sunt stresați și-și pierd abilitatea de a rezolva o problemă. Îi vedem, practic, cum se sfrijesc și mor. Dacă ați ajuns cumva în acest punct, amintiți-vă cuvintele lui Benjamin Franklin: „Constituția doar dă oamenilor dreptul la fericire. Trebuie însă să o găsești singur”.

Dar neputința învățată se poate manifesta și la nivel social. După ce un popor a reușit să răstoarne un regim opresiv și vede în mod repetat că rezultatele luptei și sacrificiilor sale sunt departe de cele așteptate, cade într-o stare de apatie, inerție și lehamite, care-i paralizează orice șansă de reacție la abuzurile și ticăloșiile noilor guvernanți. Dacă nu-și dă seama că este vorba doar de o neputință învățată, acest popor va experimenta, pe termen lung, o stare de nefericire colectivă, care-l va îmbolnăvi și-l va duce, în cele din urmă, la dispariție. Înțelegeți unde bat?

Legătura dintre fericirea noastră și sănătatea noastră este foarte puternică. Efectele nefericirii ne afectează în mod dramatic la nivel fizic. Stresul și depresia declanșează producerea în corpul nostru a unor substanțe chimice toxice, care ne pun în pericol sănătatea. Nefericirea cronicizată slăbește sistemul imunitar și crește frecvența bolilor. Aceasta se traduce prin răceli frecvente, dureri de cap sau de stomac și alte neplăceri de acest fel. Mai grav este că ne cresc riscurile de a dezvolta afecțiuni grave, precum atacuri de cord, diabet sau cancer. Iar timpul de recuperare după asemenea boli este semnificativ mai mare la oamenii deprimați și nefericiți.

Prin contrast, stările de mulțumire și de fericire au efectul opus. Râsul cu poftă, de exemplu, determină un răspuns pozitiv la nivel fiziologic – scade tensiunea arterială și crește circulația sanguină. În plus, râsul declanșează contracția mușchilor feței, ai abdomenului și ai picioarelor, fiind echivalentul unui exercițiu fizic, despre care știm cât de important este pentru sănătate. Râsul crește producția de celule T (limfocite), care au rolul de a crea anticorpi la nivel celular, și reduce producția de cortizol, hormonul steroid eliberat de glanda suprarenală ca răspuns la stres, și care este foarte nociv pentru organism.

Există două feluri de oameni în lume: cei care aleg să fie fericiți și cei care aleg să fie nefericiți. Goethe spunea că fiecare are în mâinile sale propria fericire, precum artistul are materia brută, căreia vrea să-i dea o formă. Contrar credinței populare, fericirea nu vine din bogăție, putere sau celebritate. Fericirea vine din interior. Cei mai bogați oameni din lume pot fi în același timp și foarte nefericiți, în timp ce oamenii simpli și modești pot fi foarte fericiți. În general, oamenii fericiți privesc partea pozitivă a vieții: sunt mulțumiți de ei înșiși și bucuroși că există. Cu toții am întâlnit astfel de oameni. Ei nu au ambiții nemăsurate, nu invidiază și sunt incapabili de ură. Întrebarea e cum reușesc să fie așa? Răspunsul: Există câteva atitudini comune la acești oameni. Iată câteva sfaturi care, puse în practică, pot face diferența între o viață tristă și una fericită:

- Nu purta resentimente. Filozoful german Albert Schweitzer spunea că fericirea înseamnă o sănătate bună și o memorie proastă. Asta înseamnă că, dacă la un moment dat cineva te-a rănit sau ți-a făcut un rău, e mai bine să ierți și să uiți, decât să lași sentimentele negative să te domine tot restul vieții. A purta pică înseamnă a fi deprimat, anxios, stresat. Uitând ofensa, îți limpezești mintea, ai mai multă energie și te poți bucura de ceea ce are viața bun să-ți ofere.

- Tratează pe toată lumea cu amabilitate, demnitate și respect și vei construi relații trainice. Bunătatea și altruismul determină creierul să producă serotonină – hormonul fericirii.

- Privește o situație dificilă ca pe o provocare. Dacă, în loc să te consideri învins, lupți pentru rezolvarea ei, poți s-o transformi într-o nouă șansă în viață.

- Nu-ți face griji din orice, mai ales în legătură cu situațiile în care n-ai nicio putere să intervii. De cele mai multe ori, acestea se rezolvă și fără ajutorul tău. Trăiește în prezent și nu te frământa în privința viitorului. Vei fi mult mai fericit.

- Vorbește-i de bine pe ceilalți. Să fii bun e mai bine decât să fii rău, nu? Bârfa poate fi, până la un punct, amuzantă, dar te lasă întotdeauna cu un sentiment de jenă și de vinovăție. A spune numai lucruri plăcute despre alții este o formă de gândire pozitivă, benefică pentru sănătatea ta.

- Nu te compara cu alții. Fiecare om are propriul ritm al vieții și propriul destin. A te simți superior sau inferior altcuiva nu-ți va aduce niciodată pacea interioară de care ai nevoie ca să fii mulțumit cu tine însuți. Concentrează-te pe evoluția ta fără să te raportezi la cei din jur.

- Alege-ți cu grijă prietenii. Ține minte că toți nefericiții au nevoie de companie, ca să aibă un umăr pe care să plângă. Prin urmare, înconjoară-te numai de oameni optimiști. Cu cât mai multă energie pozitivă există în jurul tău, cu atât mai bine te vei simți.

- Nu căuta aprobarea celorlalți pentru ceea ce faci. Oamenilor fericiți nu le pasă de ceea ce gândesc ceilalți despre ei. Fă ce-ți dictează inima și rațiunea ta și nu-i lăsa pe negativiști să te influențeze. Este imposibil să faci pe plac tuturor. 

- Vorbește mai puțin și ascultă mai mult. Vei deveni mai înțelept. Meditează. Momentele de singurătate, într-o liniște totală, te ajută să-ți găsești pacea interioară. Nu trebuie să fii un maestru Zen ca să reușești asta.


- Mănâncă bine. Ceea ce mănânci determină organismul să producă anumiți hormoni, care-ți vor influența dispoziția și nivelul de energie. O hrană naturală te face sănătos și fericit. De asemenea, fă mișcare. Exercițiul fizic îți dă întotdeauna o stare de bine.

- Fii mulțumit de tine și de ceea ce ai realizat. Nu tânji toată viața la mai mult. Fericirea nu înseamnă să ai tot ce dorești, ci să apreciezi ceea ce ai. Înconjoară-te numai de lucruri importante și utile pentru tine. Oamenii fericiți nu simt nevoia să acumuleze în exces. Cu cât ai mai multe posesiuni, cu atât ai mai multe griji. Oamenii care locuiesc în case modeste și își cumpără numai strictul necesar sunt mai fericiți.

- Nu minți, nu fura și nu înșela niciodată pe nimeni. Te pui singur într-o stare de stres, cu consecințe pe termen lung în planul sănătății. Minciuna atrage disprețul celorlalți și erodează stima de sine, iar înșelăciunea poate avea consecințe și mai grave, căci îți poate complica existența și-ți poate tăia orice șansă de a mai fi fericit vreodată, în această viață.
-->

Comentarii

  1. Foarte elocvent, simplu si adevarat spus. invataturile acestea ar trebui sa fie "cartea de vizita "a fiecaruia dintre noi.eu personal va multumesc ca existati! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Subscriu la cezara cocos:Foarte elocvent, simplu si adevarat spus. invataturile acestea ar trebui sa fie "cartea de vizita "a fiecaruia dintre noi.eu personal va multumesc ca existati! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Timișoara - orașul premierelor + slideshow
    04.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROCLAMAȚIA DE LA TIMIȘOARA Populația orașului Timișoara a fost inițiatoarea Revoluției române. Între 16 și 20 decembrie 1989, ea a…
  • Tablete de stil de viață (Dynamic Living) - eBook
    13.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TABLETE DE STIL DE VIAŢĂ (Dynamic Living) Aileen Ludington și Hans Diehl – Lifestyle Medicine Institute, Loma…
  • Suplimentele pentru ADHD funcționează într-adevăr?
    14.05.2023 - 0 Comments
    Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este o stare cronică de neurodezvoltare care afectează atât copiii, cât și adulții. Probabilitatea de a dezvolta simptome de ADHD crește atunci…
  • Vampirismul bioenergetic
    02.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VAMPIRISMUL BIOENERGETIC Până la începutul anilor ’70 nu ştiam mare lucru despre vampirism bioenergetic. Din cele citite şi auzite cu…
  • Descoperire uimitoare în Marea Piramidă
    01.04.2013 - 12 Comments
    --> SCHELETUL UNEI CREATURI JUMĂTATE OM, JUMĂTATE FELINĂ DESCOPERIT ÎN MAREA PIRAMIDĂ DIN EGIPT Acum trei ani, o…
  • Să tot stai la închisoare... + VIDEO
    04.01.2013 - 1 Comments
    --> SĂ TOT STAI LA ÎNCHISOARE... Norvegia este cunoscută pentru sistemul de detenție mai liberal, însă chiar și cei mai optimiști criminali cu siguranță nu s-ar gândi să…
  • Uleiurile vegetale
    03.04.2012 - 3 Comments
    --> ULEIURILE VEGETALE Secretul unei inimi sănătoase? Înlocuirea grăsimilor saturate din alimentaţie, aşa cum sunt cele din unt sau untură, cu cele nesaturate, provenite din uleiuri…
  • Falun Gong - o luptă între bine și rău + VIDEO (RO) + documentare (RO)
    19.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FALUN GONG – O LUPTĂ ÎNTRE BINE ȘI RĂU Falun Gong (sau Falun Dafa) este o practică străveche a corpului, minții și spiritului, profund…
  • Cum ne distruge laptele sănătatea
    11.04.2016 - 4 Comments
    CUM NE DISTRUGE LAPTELE SĂNĂTATEA Știați că în Evul Mediu părinții legau la gâtul pruncului o labă de iepure, ca să-l ferească de boli? Sau că pe vremea aceea supa de pui era considerată leacul…
  • 13 trucuri Google Calendar pentru a vă spori productivitatea
    31.10.2023 - 0 Comments
    Descoperiți o lume de funcții de stimulare a productivității și integrări care vă pot revoluționa programarea și gestionarea timpului.Google Calendar poate fi un instrument valoros pentru creșterea…
  • Cine a plătit toate astea?
    25.08.2013 - 11 Comments
    --> CINE A PLĂTIT TOATE ASTEA? RĂSPUNS: Noi, cei care le dăm bani țiganilor cerșetori. Noi,…
  • Sucurile de fructe și legume - beneficii pentru sănătate
    05.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SUCURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME – BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE – Datorită conținutului lor bogat în aminoacizi, săruri minerale, enzime și…
  • Pepenele roșu - un aliment extrem de sănătos + VIDEO
    27.06.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PEPENELE ROȘU UN ALIMENT EXTREM DE SĂNĂTOS Dr. Călin Mărginean Ei bine,…
  • Țelina – tonicul sistemului imunitar
    02.04.2012 - 0 Comments
    --> ŢELINA - tonicul sistemului imunitar Este uimitor de câtă popularitate se bucură legumele exotice în defavoarea unor legume precum ţelina, plantă alimentară cu tradiţie în…
  • Ororile Inchiziției romano-catolice + documentar (RO)
    26.03.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORORILE INCHIZIȚIEI ROMANO-CATOLICE Inchiziția romano-catolică este una dintre cele mai îngrozitoare episoade din istoria omenirii. În…
  • Ce ne învață filmele americane
    16.12.2013 - 2 Comments
    --> CE NE ÎNVAȚĂ FILMELE AMERICANE - Toate numerele de telefon din Statele Unite încep cu 555. - Cam 50% din populația Statelor Unite sunt agenți FBI sau CIA, care lucrează sub…
  • 6 sfaturi de viață
    03.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Distruge bucla mentală:1. Ai o melodie în cap care nu-ți dă pace și pe care ai vrea s-o uiți? Gândește-te la sfârșitul melodiei. Conform…
  • Ingredientele toxice din viața noastră
    17.04.2012 - 0 Comments
    --> INGREDIENTELE TOXICE DIN VIAȚA NOASTRĂ Strategia lacomă a corporațiilor de a-și mări profitul duce în prezent la injectarea de agenți chimici de emulsifiere extrem de toxici…
  • 19.03.2012 - 10 Comments
    "LA BELLE VERTE" FRUMOASA VERDE Un film extraordinar, un tablou al unui mod de viață ideal pe care e bine să-l menținem în atenția noastră, pentru a-l materializa ca realitate pe planeta…
  • Cancerul nu este o boală, ci un mecanism de supraviețuire + documentar (RO)
    31.08.2017 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CANCERUL NU ESTE O BOALĂ,  CI UN MECANISM DE SUPRAVIEȚUIRE Ceea ce tocmai veți citi poate dărâma însăși temelia convingerilor…
  • Zece motive pentru a iubi pisicile
    30.07.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZECE MOTIVE PENTRU A IUBI PISICILE Dacă omul ar fi încrucişat cu o pisică, el ar fi îmbunătăţit, dar ar deteriora pisica. Mark…
  • Mircea Eliade - articole din presa vremii
    03.06.2012 - 2 Comments
    --> MIRCEA ELIADE –ARTICOLE DIN PRESA VREMII Piloţii orbi [Vremea, Nr. 505, 19 septembrie 1937, p. 3] Imoralitatea clasei conducătoare românești, care deține…
  • Statul terapeutic + VIDEO
    18.03.2014 - 1 Comments
    --> STATUL TERAPEUTIC Dr. Thomas Szasz (1920-2012) a fost profesor emerit de psihiatrie la Universitatea de Stat din New York, bursier la Institutul Cato și membru al Asociației…
  • The War You Don't See (Războiul pe care nu-l vezi) - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> THE WAR YOU DON’T SEE  Războiul pe care nu-l vezi Documentar (RO) Prin acest extraordinar documentar, lansat în decembrie 2010, John Pilger, un curajos…
  • Comercianții de boli fabricate
    17.09.2014 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMERCIANŢII DE BOLI FABRICATE Buy-ologia – Ştiinţa manipulării consumatorilor Cu 30 de ani în urmă, aflat în pragul pensionării,…
  • Walter Julius Veith - Viața la superlativ (VIDEO)
    17.06.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAȚA LA SUPERLATIV Prof. Walter J. Veith Walter Julius Veith este un om de știință cunoscut în întreaga lume prin prelegerile sale…
  • Gândul ca energie + documentar (RO)
    24.11.2014 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "4570505163"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; GÂNDUL CA ENERGIE Motto: Ceea ce suntem este…
  • Dale Carnegie - Dorința de a fi important
    02.11.2012 - 0 Comments
    --> DORINȚA DE A FI IMPORTANT MARELE SECRET AL COMPORTAMENTULUI UMAN Nu există decât un singur mijloc pe lume care să pornească…
  • David Icke despre cutremurul din Haiti + VIDEO
    01.10.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Medicina integrală + documentar (RO)
    21.05.2014 - 2 Comments
    --> MEDICINA INTEGRALĂ – O PRIVIRE ISTORICĂ – Ce se înţelege prin „medicină alternativă”? De fapt, e un paradox să se folosească termenul de „alternativ” în legătură cu medicina…
  • Fractali: natură, artă, știință + documentar (RO)
    28.01.2013 - 0 Comments
    --> FRACTALI: NATURĂ, ARTĂ, ȘTIINȚĂ Se pare că nimeni nu este indiferent față de fractali. De fapt, mulți privesc prima lor întâlnire cu geometria fractală ca pe o experiență cu…
  • Rețete culinare - CREMOGEN
    08.04.2012 - 0 Comments
    -->    CREMOGEN Ce este cremogenul? - produs vegetal instant din porumb, foarte sănătos și gustos - înlocuiește oul în maioneze, sosuri, creme, budinci, dându-le o…
  • FED - Banca Federală a SUA + documentare (RO)
    15.07.2012 - 0 Comments
    --> STATELE UNITE AU DECLASIFICAT O SCRISOARE  A LUI MUGUR ISĂRESCU CĂTRE BANCA FEDERALĂ O scrisoare adresată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României,…
  • Terapia cu sunete + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA CU SUNETE Terapia cu sunete este o terapie alternativă, bazată pe efectele sunetelor şi ale vibraţiilor de joasă frecvenţă asupra sănătăţii umane. Cercetările privind…
  • Vegetarian de zile lucrătoare + VIDEO
    25.11.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • AFORISME
    22.04.2012 - 2 Comments
    --> CITATE DIN OAMENI CELEBRI  - Ai grijă când citești o carte pentru sănătate. Poți muri din cauza unei simple greșeli de tipar. Mark Twain - Cercetarea științifică…
  • Craniile de cristal și trezirea conștiinței de sine + documentar (RO)
    25.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CRANIILE DE CRISTAL ȘI TREZIREA CONȘTIINȚEI DE SINE Majoritatea arheologilor și oamenilor de știință consideră că civilizația și…
  • Cânepa - fibra de aur a României + documentar (RO)
    04.11.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CÂNEPA – FIBRA DE AUR A ROMÂNIEI Ne-am născut într-un loc în care o plantă naturală care tratează cancerul, SIDA, bolile și durerile de…
  • 30+ fotografii bizare din viața reală, făcute cu drona, care îți vor da fiori pe șira spinării
    27.12.2021 - 0 Comments
    Au trecut de mult timp zilele în care cumpăram un aparat foto de unică folosință, făceam fotografii și apoi mergeam la un magazin pentru a le developa. Acum, în doar câteva secunde puteți face o…
  • Vaccinurile - prevenția care îmbolnăvește + eBook
    21.06.2013 - 3 Comments
    --> VACCINURILE PREVENŢIA CARE ÎMBOLNĂVEŞTE ŞI UNEORI CHIAR UCIDE De curând, a fost publicată o carte care a stârnit atât interesul părinţilor, cât şi al medicilor: „Vaccinurile:…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *