-->
VINUL - CEA MAI APRECIATĂ BĂUTURĂ DIN LUME
Nu contrazice voia sorţii
Şi nu sfida stihiile!
Aşa fu scris: cei morţi cu
morţii,
Iară cei vii... cu viile.
Vinul este cea mai veche și
mai apreciată băutură din lume, având o savoare aristocratică deosebită. În
lumea bună, a cunoaște calitatea unui vin face parte din educație și majoritatea
celor care aparțin unor familii cu sânge albastru au o cultură a vinului
superioară, fiind capabili să recunoască valoarea unui vin la fel de bine ca un
somelier sau un degustător profesionist.
Vinul este
prezent în cultura fiecărei țări, face parte din istoria fiecărui popor. Cea
mai veche atestare a producerii de vin se găsește pe meleagurile Georgiei și Iranului,
datând din jurul anului 6.000 î.e.n., însă există dovezi cum că teritoriul
Greciei ar fi fost prima zonă viticolă productivă, iar arheologii indică faptul
că prin anul 7000 î.e.n. chinezii făceau băuturi alcoolice fermentate din orez
și struguri. De-a lungul timpului, vinul a căpătat o notorietate extraordinară,
cu atât mai mult, cu cât era acceptat și de biserică. Călugării francezi produceau
cele mai bune vinuri din lume, pe care le depozitau în peșteri, pentru a le lăsa
la învechit.
Pe meleagurile
carpato-danubiano-pontice viticultura a cunoscut mai multe etape. Specia Vitis silvestris a stat la baza celebrei
vițe dacice. Cu mai bine de 700 de ani î.e.n., agatârșii, populație care trăia
în ținuturile de sus ale Văii Mureșului, erau renumiți pentru viile lor
întinse. După spusele poetului latin Ovidiu, geto-dacii erau veritabili producători
de... coniac! El a relatat modul în care strămoșii noștri practicau viticultura
și concentrarea vinului prin înghețare, procedeu prin care rezultă această băutură.
În Iliada, Homer spune că „războinicii greci s-au dus în Tracia să găsească
vinul”. Se pare că viticultura dacilor a fost exportată și altor popoare.
Interesant este că în mitologia chineză se consideră că vița de vie a fost
adusă în China din Dacia preistorică. În Evul Mediu, vinurile românești erau la
mare căutare în Europa. După spusele lui Dimitrie Cantemir, vinurile produse în
Moldova erau trimise la Țarigrad, Varșovia și Viena, iar cele din Muntenia erau
pe gustul turcilor și al egiptenilor. În acea perioadă, soiurile românești de
Cotnari, Măgura, Piatra și Nebuna erau pe picior de egalitate cu cele de Tokay,
Sauternes, Santorini și Bourgogne. Vinul de Cotnari era unul din sortimentele
preferate ale lui Napoleon.
Vinul se bea după anumite
reguli. Vă oferim mai jos un scurt ghid în acest sens, din care veți afla care feluri de mâncare merg cu
vinul roșu și care merg cu vinul alb, temperatura la care vinul trebuie
servit, paharele
recomandate, precum și alte informații care vă vor fi de folos atunci
când veți vrea să impresionați cu o masă elegantă. Dar înainte de a începe,
rețineți două reguli în ceea ce privește băutul vinului, care au trecut testul
timpului: Asortați vinul roșu la carnea roșie (porc, vită, miel), iar vinul alb
la pește și carnea de pasăre.
VINUL ROȘU
Vinul roșu
există în mai multe nuanțe și este mult mai puternic decât cel alb. Există
soiuri de vin de un roșu purpuriu, roșu sângeriu sau roșu curat și intens. Culoarea
roșie a vinului este dată de pigmenții din coaja bobului de strugure și nu de miez,
iar nuanța depinde de procesul de vinificație – de timpul în care mustul stă în
contact cu coaja, proces numit macerare, de cantitatea de acizi din vin, ca și de
calitatea butoaielor în care este ținut.
Iată cele mai importante
soiuri de vin roșu și felurile de mâncare cu care merg cel mai bine:
Barbera –
este un vin roșu care provine din Italia, cu accente pământii, fără prea multe
arome. Se asortează cel mai bine cu carpaccio, mezeluri, paste cu sos de tomate
sau legume, pizza, carne de iepure, cârnați de vită, musaca.
Cabernet Franc
- provine din roșu de Bordeaux și este vărul Cabernetului Sauvignon, având o
aromă de cireșe și fructe de pădure, cu note cretate. Se asortează cel mai bine
cu pateuri și mâncăruri pe bază de cuș-cuș.
Cabernet Sauvignon
– considerat regele vinurilor roșii, acest vin s-a născut pe meleagurile
Bordeaux-ului. Puțin aspru când e nou, are capacitatea ca la maturitate să nască
arome uimitoare. Savoarea lui completează orice carne la grătar (pasăre, vită,
rață, miel) sau mâncărurile mai complexe, cum ar fi ciupercile, brânza de capră
și de oaie, ciocolata și fructele de pădure.
Malbec – alt
vin care provine din Bordeaux, dar pe care îl găsim produs și în zone precum Valea
Loarei, Cahors, zona mediteraneană, dar și California și Argentina. Strugurele
are o aromă delicată de prune și fructe de pădure. Se asortează cel mai bine cu
mâncăruri pe bază de carne roșie.
Merlot – deși
inițial era un soi de struguri de amestec, în ultimii 20 de ani a căpătat propria
identitate. Are arome herbale și fructate, similare cu cele ale Cabernetului,
și merge cu aceleași feluri de mâncare ca și acesta, la care se adaugă mâncarea
chinezească puternic condimentată.
Pinot Noir –
este cel mai seducător vin roșu, fiind simbolul acestui tip de vin. Mai delicat
decât Cabernetul, are un gust bogat, o savoare intensă și un aspect de catifea.
Se asortează excelent cu peștele, mai ales somonul, cu fructele de mare, cu
preparatele pe bază de carne de pasăre, oaie, produse vânătorești, foie gras și
toate tipurile de brânză.
Syrah – este un
soi de struguri care s-a născut în Côte Rôtie, podgorie situată pe malul drept
al Rhônului, Franța. Syrah produce un vin foarte aromat, cu accente carnale,
afumate, condimentate și piperate. Vinurile mai ușoare se asortează cu
preparatele de bistrou, iar cele mai puternice acompaniază perfect preparatele
pe bază de carne de miel și vânat și brânzeturile franțuzești.
Zinfandel - este un vin roșu sec, obținut dintr-o
combinație de soi de viță italian cu soi croat, care se cultivă cu succes în
California. Este un vin cu nuanțe piperate, tăioase. Se potrivește cel mai bine
cu sosurile de tomate și pastele, cu pizza, curry și brânzeturile uscate.
VINUL ALB
Delicat sau puternic precum un
gladiator, vinul alb se asortează cel mai bine cu preparate ușoare, pe bază de
carne de pui, pește sau curcan. Însă puteți să beți un Riesling dulce cu un
preparat foarte condimentat sau un Vin gris cu un preparat mexican iute. Deși
nu sunt la fel de complexe precum soiurile de vin roșu, vinurile albe pot să
alinte papilele gustative la fel de bine, dacă sunt asortate cu preparatul
potrivit.
Chardonnay –
cel mai popular vin alb, este fructat, rece și ușor de băut. Producătorii sunt
împărțiți în două: cei care evidențiază aroma fructată și cei care insistă și pe
aroma aspră de butoi, care îi oferă un gust mai untos. Poate fi asociat oricărui
preparat pe bază de brânză, ouă, pește sau pasăre, fructe de mare, salate, paste,
preparate thailandeze și mexicane.
Chenin Blanc
– este o varietate de struguri care produce vinuri seci, cu arome fructate și dulci.
Provin de pe Valea Loarei din Franța, mai precis Muntele Chenin din Tourraine.
Se asortează excelent cu brânzeturile și salatele, cu fructele de mare și mezelurile
crud-uscate.
Pinot Blanc –
ca și fratele său roșu, și acest soi de vin este seducător și se potrivește
foarte bine cu multe feluri de mâncare. Dintre fructele de mare, creveții și scoicile,
peștele afumat și stridiile sunt cele care îl pun în valoare cel mai bine. Dar
la fel de bine se potrivește și cu pastele cu cremă de brânză, cu legume,
crudități, prosciutto, salată de pui, preparate chinezești sau mexicane.
Pinot Gris –
provine din Italia și este un vin cu un buchet floral bogat, având nuanțe de un
alb gri portocaliu, în funcție de
aciditate. Poate fi ușor aspru și acid, dar dulce. Se potrivește cel mai bine
cu preparatele pe bază de somon, scoici, stridii, paste și preparate chinezești
condimentate.
Riesling – este
un alt vin aromat care este foarte popular. Provine din Alsacia și poate fi o
variantă mai proaspătă pentru Chardonnay/Sauvignon Blanc. Mai puțin condimentat,
acest vin se bazează pe aromele lui subtile. Se potrivește excelent cu
preparatele pe bază de pui, pește alb, pește afumat, fructe de mare, pateuri,
preparate thailandeze, mexicane și chinezești. La un Riesling dry merg bine
salatele, pastele, preparatele din iepure și cârnații, pe când la un Riesling
semi-dry sunt mai potrivite mezelurile, prosciutto, sparanghelul, curry și sushi.
Sauvignon Blanc
– despre el se spune că este Chardonnay-ul săracului. Este produs în mod asemănător,
dar la jumătatea costurilor. Acest vin are numeroase variații de aromă, de la vinul
alb, herbal și curat, la vinul mai plin, conturat de aroma dată de butoaiele de
stejar. Își face excelent treaba dacă este asortat cu arome puternice, precum
brânza de capră sau salata de ridiche neagră. Se potrivește însă și cu
preparatele pe bază de pește, fructe de mare, paste, salată Nicoise, sparanghel,
foie gras, curry.
Viognier – cel
mai aclamat vin alb din podgoriile franțuzești, este un vin extrem de aromat,
cu o gamă de arome ce poate include note de caisă, piersică, nectarine, mosc și
note florale. Fiind foarte aromat, este mai greu de asortat cu mâncarea, însă
se completează bine cu homarul, crabul și peștele, dar și cu paste cu legume.
TEMPERATURA
DE SERVIRE A VINULUI
Majoritatea oamenilor cred că
vinul, mai ales cel roșu, trebuie servit la temperatura camerei. Această idee a
apărut însă pornind de la locul de depozitare – pivnița, care are o temperatură
normală de 8°C.
Vinurile albe
mai delicate trebuie servite la o temperatură minimă de 7°C.
Dacă sunt mai reci de atât, aroma lor va fi diminuată.
Vinurile albe mai
puternice, cu un buchet foarte bogat, precum și vinurile roșii
mai delicate trebuie servite la o temperatură de 10°C.
Vinurile roșii cu un
buchet complex trebuie servite la temperatura de 15°C, o temperatură
mai scăzută de atât dând un gust neplăcut, ușor iute.
Regulă: Țineți
întotdeauna paharul de picior, nu de cupă. Altfel, deși vinul este servit al
temperatura potrivită, riscați să-l încălziți ținând mâna pe cupă și să-i
alterați gustul.
PAHARELE
PENTRU SERVIREA VINULUI
Gustul vinului poate fi influențat
chiar și de forma paharului. Bineînțeles că și aici există câteva reguli, dacă
vreți cu adevărat să impresionați:
Vinul roșu se
servește în pahare cu o cupă rotundă și plină, care crește rata de oxidare și dezvoltă
savoarea complexă a acestuia. Exista două tipuri de pahare de vin roșu:
Paharul Bordeaux
este destinat vinurilor roșii puternice și foarte aromate, direcționând vinul
spre baza gurii.
Paharul Burgundy
este destinat vinurilor roșii cu o savoare mai delicată, direcționând vinul
spre vârful limbii.
Vinul alb
poate fi servit în pahare foarte variate ca formă și mărime, de la cupa de șampanie
îngustă și delicată, la paharele late, folosite pentru Chardonnay. Se aplică
aceeași regulă: pahare mai pline pentru vinurile puternice și pahare mai înalte
și mai înguste pentru vinurile mai delicate. Diferența dintre paharele de vin roșu
și cele de vin alb este că acestea din urmă au gura mai îngustă, pentru că
vinurile albe oxidează mai repede.
CLASIFICAREA
VINULUI
Există câteva reguli și norme
care clasifică tipurile de vin în funcție de calitate. Astfel, vinurile pot fi
clasificate pe zone, unele având un renume internațional în producția de vin.
Printre cele mai recunoscute sunt Bordeaux, Rioja, Chianti și Toscana în Europa,
Napa Valley în California, Barossa Valley în Australia, Central Valley în Chile,
Vale dos Vinhedos în Brazilia. Vinurile pot fi clasificate și după soiul viței
de vie (Pinot Noir, Merlot etc.). Franța este țara care a impus o clasificare a
calității, începând cu cea mai de jos, Vin
de table (vin de masă), apoi Appellation
d'origine vin délimité de qualité supérieure - AOVDQS (vin de calitate superioară)
și cea mai de sus, Appellation d'origine
contrôlée - AOC (vin de cea mai bună calitate, provenit dintr-o regiune viticolă
consacrată).
Sursa: aici
CUM ALEGEM
UN VIN BUN
Există persoane care, doar
analizând sticla, știu dacă vinul sau șampania din fața lor este de calitate și
chiar ce gust ar putea să aibă. Atunci când cumpărăm o sticlă de vin, trebuie
să avem în vedere trei lucruri: cum arată sticla, din ce este făcut dopul și ce
informații ne oferă eticheta.
- Sticla este ambalajul care asigură cea mai bună conservare a calităților
vinului și, indiferent dacă vinul îmbuteliat este alb sau roșu, sticla ar
trebui să fie închisă la culoare, pentru că vinul este sensibil la lumină.
Vinul este viu, tot timpul în transformare și, odată îmbuteliat, evoluează în sticlă.
Evoluția lui este cu atât mai rapidă, cu cât sticla este mai mică, astfel încât
acest vin trebuie consumat mai repede.
- Dopul. Este de preferat să alegeți o sticlă de vin cu dop de plută,
decât una cu dop de plastic sau silicon. Dopul de plută este mai scump, dar mai
bun din punct de vedere al calității. Un preț prea mic al vinului ar trebui să trezească
suspiciuni în ceea ce privește calitatea băuturii.
- Eticheta. O atenție sporită trebuie acordată etichetei. Pe ea sunt înregistrate
denumirea, tăria și categoria (de marcă sau de masă), cantitatea de zahăr și anul
fabricării. Un test pe care îl puteți face pentru a fi siguri de calitatea
vinului pe care-l cumpărați este să întoarceți sticla cu gâtul în jos; astfel, veți
putea observa în lumină sedimentele care s-au adunat. Un vin de calitate lasă o
cantitate mică de sedimente.
Test pentru băutori
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.