Se mai respectă astăzi Jurământul lui Hipocrate? + VIDEO

-->

SE MAI RESPECTĂ ASTĂZI JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE?

Jurământul hipocratic este poate cel mai cunoscut text medical din antichitatea greacă. Acesta cere tânărului care tocmai și-a terminat instruirea în această profesie să jure pe câțiva zei că va respecta anumite standarde de etică profesională. De asemenea, jurământul îl leagă pe discipol de dascălul lui și de breasla medicilor, cu responsabilități similare cu cele ale membrului unei familii, cerându-i deplină loialitate. De-a lungul secolelor care au urmat, Jurământul lui Hipocrate a fost rescris de nenumărate ori, fiind adaptat valorilor diferitelor culturi. Dar, contrar credinței populare, nu toate universitățile de medicină moderne sunt obligate să depună Jurământul lui Hipocrate la sfârșitul perioadei de instruire. Totuși, cele mai multe o fac, folosindu-se de o versiune modernă, care să se potrivească felului în care este concepută și practicată această profesie în secolul XXI. De exemplu, Jurământul lui Hipocrate nu mai conține astăzi în mod explicit îndemnul „să nu faci rău”. Dar să vedem mai întâi cum suna acest jurământ în versiunea inițială:

- Jur pe Apollo, medicul, pe Asclepios, pe Hygeea și pe Panaceea, și iau ca martori toți zeii și zeițele că, după puterile și judecata mea, voi respecta acest jurământ și legământ scris. 

- Voi socoti ca pe egalul meu pe acela care m-a învățat arta vindecării, voi fi alături de el toată viața și-l voi ajuta cu bunurile mele în caz de lipsuri, dacă va fi nevoie; voi avea grijă de copiii lui ca de propriii mei frați și-i voi învăța această artă, dacă vor dori, fără vreo plată sau învoială scrisă; voi împărtăși numai copiilor mei, copiilor maeștrilor mei și discipolilor care au jurat să slujească medicina preceptele acestei arte, prin lecții, cuvântări și orice alt mod de instruire.

- După cunoștințele și judecata mea, voi folosi acele regimuri alimentare care vor fi benefice pacienților mei, și care nu le vor face rău.

- Nu voi da nimănui o substanță mortală [otravă] dacă-mi va cere acest lucru și nu voi sugera niciodată o asemenea soluție; tot așa, nu voi pune niciodată unei femei un pesar, ca să lepede.

- Îmi voi duce viața și-mi voi exercita profesia cinstit și în acord cu legea divină.

- Nu voi folosi cuțitul pe cei care suferă de pietre la bășica udului, lăsând aceasta în seama celor care au deprins acest meșteșug.

- La orice casă voi merge, voi intra acolo numai spre binele bolnavului, evitând orice act de necuviință sau corupere, inclusiv seducerea femeilor sau a bărbaților, fie ei oameni liberi sau sclavi.   

- Orice voi vedea sau voi auzi din viața pacienților mei, legat de practica mea profesională sau nu, și care nu trebuie divulgat în afară, voi ține secret, socotind aceste lucruri ca fiind private.

- Atâta timp cât voi respecta acest jurământ cu credință și fără abatere, să-mi fie permis să mă bucur de viață și de practicarea artei mele, câștigând respectul tuturor oamenilor, pentru totdeauna. Iar dacă îl voi încălca și voi deveni sperjur, opusul a toate acestea să fie soarta mea.


Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Cine a scris jurământul lui Hipocrate?  

Ni se spune că Hipocrate (460 -370 î.e.n.), medic grec cunoscut în general ca „părintele medicinii”, a scris acest set de reguli de înaltă etică profesională, după care se conduc şi în prezent medicii. Aşa să fie oare? Însuși textul infirmă afirmația că Hipocrate ar fi autorul jurământului ce-i poartă numele. În realitate, nu se poate spune cu precizie cine l-a scris, dar există o serie de motive să ne îndoim că jurământul a fost scris de Hipocrate. Unul ar fi chiar felul în care începe jurământul: prin invocarea unor zeităţi. Se știe însă că Hipocrate a fost primul om care a separat medicina de religie, căutând cauze fizice pentru boli, și nu supranaturale. De asemenea, unele dintre lucrurile interzise în jurământ contravin modului în care se practica medicina pe vremea lui Hipocrate. De exemplu, nici legea și nici majoritatea normelor religioase din acea vreme nu interziceau avortul şi nici nu condamnau sinuciderea. Apoi, cei ce depuneau jurământul promiteau să lase chirurgia în seama chirurgilor. Totuşi, tehnicile chirurgicale constituie subiectul unei părţi consistente a „Culegerilor hipocratice”, scrieri medicale atribuite atât lui Hipocrate, cât şi altor scriitori antici. Așadar, este foarte probabil ca jurământul hipocratic să nu fi fost, de fapt, scris de medicul grec. Ideile exprimate în jurământ par a se apropia mai mult de filozofia pitagoreenilor  din secolul IV î.e.n., care adoptaseră unele norme privind sacralitatea vieţii şi nu erau de acord cu intervenţiile chirurgicale.

Jurământul lui Hipocrate în versiunea modernă 

Indiferent cine a scris acest jurământ, se pune totuși întrebarea: Câtă importanță mai are el astăzi pentru medicii noștri? Ei nu mai subscriu de mult la toate acele principii minunate, în forma în care au fost ele concepute. Au rămas valabile doar câteva, cum ar fi păstrarea secretului profesional sau interzicerea relațiilor intime cu pacienții, cu toate că și aici există destule excepții – mass media abundă în știri despre internările în spital ale unor celebrități sau despre abuzurile unor medici lipsiți de moralitate. Alte puncte sunt subiect de controversă sau deja ignorate, cum ar fi interzicerea avortului sau a eutanasierii. Cât despre punctul referitor la dietă ca mijloc de vindecare, acesta a fost refăcut complet, eliminându-se sintagma „regimuri alimentare”, pentru a se mula pe practica actuală a medicinii alopate, bazată pe prescrierea de medicamente chimice, și nu pe dietă. Iată în paralel cele două angajamente ale jurământului, cel antic și cel modern:

În jurământul antic: „După puterile și judecata mea, voi folosi acele regimuri alimentare care vor fi benefice pacienților mei, și care nu le vor face rău”.


În jurământul modern: „Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență”.
[citiți întreaga versiune modernă, utilizată în prezent în România, aici]

Numărul enorm al bolnavilor din ziua de azi stă mărturie despre cât de mult rău pot face medicii cu „prescripțiunile” lor, care nu numai că nu previn și nu vindecă nimic, dar te mai căptușesc cu câteva boli, pe care le numesc elegant „efecte secundare”, nemaivorbind de costurile mari, suportate de bolnav. Cum altfel am putea să numim această practică, dacă nu „daună” și „violență”?

De remarcat este faptul că, dintre numeroasele variante modernizate ale Jurământului lui Hipocrate, în România, studenții mediciniști recită la absolvire una din care tocmai primul punct a rămas neschimbat: „Jur pe Apollo, medicul, pe Asclepios, pe Hygeea și pe Panaceea, și iau ca martori toți zeii și zeițele că, după puterile și judecata mea, voi respecta acest jurământ și legământ scris”. Înțelegem acum cât de pătrunși de importanța jurământului sunt medicii noștri, care au promis unor zeități din mitologia greacă să respecte cu sfințenie acest cod deontologic.

Și acum, ca un corolar al analizei noastre, să citim și formularea Jurământului lui Hipocrate adoptată de Asociația Medicală Mondială, în cadrul Declarației de la Geneva din 1975:

- O dată admis printre membrii profesiunii de medic, mă angajez solemn să-mi consacru viața în slujba umanității;

- Voi păstra profesorilor mei respectul și recunoștința care le sunt datorate;

- Voi exercita profesiunea cu conștiință și demnitate;

- Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră;

- Voi păstra secretele încredințate de pacienți chiar și după decesul acestora;

- Voi menține prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic;

- Colegii mei vor fi frații mei;

- Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea și pacient considerații de naționalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;

- Voi păstra respectul deplin pentru viața umană de la începuturile sale, chiar sub amenințare, și nu voi utiliza cunoștințele mele medicale contrar legilor umanității;

- Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!

Citind și această versiune, ne întrebăm: De ce continuă să se numească „Jurământul lui Hipocrate”, din moment ce nu mai seamănă aproape deloc cu textul original? Apoi, câți dintre medicii actuali mai respectă etica profesiei, pe care o recită cu solemnitate la sfârșitul anilor de studiu? Câți își asumă, cu adevărat, responsabilitatea față de oamenii care vin și-și pun viața în mâinile lor? Pe câți oameni îi vindecă astăzi, cu adevărat, medicii lor? Credem că un sondaj care să cuprindă aceste întrebări ar releva niște realități deloc măgulitoare pentru practicanții acestei profesii.

Homeopatia și remediile ei 
Interviu cu dr. Ofelia Lugojan Ghenciu

Dr. Ofelia Lugojan Ghenciu este medic primar pediatru, specialist medicină generală și de familie, cu competență în homeopatie și psihopedagogie medicală. Este lector universitar asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. În interviul de mai jos, dr. Ofelia Lugojan ne asigură că atât ea, cât și echipa de medici cu care lucrează, și-au propus să profeseze medicina respectând principiile de tratament enunțate acum 2000 de ani.


propunem să vizionați și interviurile pe care dr. Ofelia Lugojan Ghenciu le-a oferit postului TV din Timișoara, 
în cadrul emisiunii „Cuvinte din tăceri”:

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Lăcomia pierde omenia + VIDEO (RO)
    05.06.2017 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LĂCOMIA PIERDE OMENIA Pământul are suficient pentru nevoile omului, dar nu și pentru lăcomia lui. Mahatma Gandhi Lăcomia este…
  • Fabergé - faimosul bijutier rus + slideshow
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> FABERGÉ ȘI CELE MAI SCUMPE OUĂ DIN LUME Creat de Peter Carl Fabergé în anul 1902, oul Fabergé Rothschild a fost vândut la o licitaţie organizată în 2007 cu suma-record de 18,5…
  • Secretul apei de piramidă + eBooks
    04.02.2014 - 3 Comments
    --> SECRETUL APEI DE PIRAMIDĂ Mircea-Mugurel Șerban Scurtimea vieţii, opacitatea simţurilor, amorţeala indiferenţei şi ocupaţiile neprofitabile ne lasă să ştim foarte puţine…
  • Cânepa - planta minune + documentar (RO)
    21.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CÂNEPA – PLANTA MINUNE „Plantați multă cânepă în zona Fukushima. Vibrația cânepii are puterea de a purifica mediul contaminat de…
  • Diferența dintre apa dură și apa moale (și de ce este importantă)
    12.12.2021 - 0 Comments
    Înțelegeți cum poate influența duritatea apei casa și corpul dumneavoastră. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Atunci când totul funcționează așa cum ar trebui, ați putea…
  • Scheletele din dulapul lui Iohannis
    27.11.2014 - 23 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1604226866"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; SCHELETELE DIN DULAPUL LUI…
  • Oul și sănătatea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OUL ŞI SĂNĂTATEA   Unul dintre miturile despre alimentaţie: oul este un aliment toxic şi, consumat frecvent, duce la creşterea colesterolului şi la dureri de ficat. Fals!…
  • Rețete culinare - Sfaturi de preparare și păstrare a alimentelor
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SFATURI DE PREPARARE ȘI PĂSTRARE A ALIMENTELOR - Legumele ce urmează a fi mâncate crude trebuie să fie bine coapte, proaspete, suculente și viu colorate. Consumate în plin…
  • Enigma vieții și a morții - eBook
    27.05.2012 - 2 Comments
    ENIGMA VIEȚII ȘI A MORŢII Dr. Aurel Popescu-Bălceşti «Dragi cititori, de când eram student în medicină şi apoi în practica mea de medic chirurg de peste 30 de ani, am fost mereu impresionat când…
  • Știați că... ?  - Corelația dintre mărcile Adidas, Puma, Hugo Boss, Lufthansa și Mercedes Benz
    23.09.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Știați că: Fondatorul mărcii sportive „Adidas” a fost Adolf „Adi” Dassler (după numele său Adi Dassler) Fondatorul mărcii…
  • Melania Trump - drumul către visul american + VIDEO
    03.02.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELANIA TRUMP  - DRUMUL CĂTRE VISUL AMERICAN - Până de curând, Melania Trump a fost percepută de publicul larg ca „soția-trofeu”…
  • Viața pe Pământ nu poate fi o întâmplare + documentare (RO)
    20.01.2013 - 7 Comments
    --> VIAȚA PE PĂMÂNT NU POATE FI O ÎNTÂMPLARE Problema care apare în momentul în care spui că Dumnezeu este creatorul, este aceea că Dumnezeu nu poate fi explicat. În felul acesta,…
  • 50 de oameni împărtășesc semnele care i-au făcut să-și dea seama că au fost crescuți de părinți toxici
    17.10.2022 - 0 Comments
    Nu este neobișnuit să ai o relație mai mult sau mai puțin complicată cu părinții tăi. La urma urmei, ei sunt oameni la fel ca și tine, navigând prin aceleași sentimente și emoții complexe. Cu toate…
  • Erich von Däniken și teoria astronautului antic + eBook + documentare (RO)
    16.10.2013 - 2 Comments
    --> TEORIA ASTRONAUTULUI ANTIC În a doua jumătate a secolului XX, câțiva autori nonconformiști au lansat în scrierile lor teoria fascinantă a extratereștrilor antici. Este vorba de…
  • 12 idei inteligente de decorare pentru locuitul în chirie
    03.06.2023 - 0 Comments
    Amenajarea unei case în care stai cu chirie poate fi o provocare, dar există câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a-ți face locuința să arate bine și să te simți confortabil în ea."Nu găuriți…
  • Quinoa - o sursă de proteină sănătoasă
    29.03.2012 - 0 Comments
    --> QUINOA - O SURSĂ DE PROTEINĂ SĂNĂTOASĂ În boabele de quinoa se găsesc proteine mai uşor de digerat decât cele din carne, arată dr. Gillian McKeith în volumul Hrană vie pentru…
  • Istoria secretă a lumii + eBook
    25.06.2013 - 2 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A LUMII Jonathan Black Cine nu cunoaște adevărul, este un ignorant. Cine cunoaște adevărul și spune despre el că este o minciună, este un ticălos. Bertold Brecht…
  • 11 fapte de geografie europeană care ne-au făcut să spunem „Stai, ce?!”
    10.11.2021 - 0 Comments
    Geografii se întreabă dacă Pământul are șapte continente - Africa, Antarctica, Asia, Australia/Oceania, Europa, America de Nord și America de Sud - sau doar șase. Cei din cea de-a doua tabără spun că…
  • Brusturele - doctorul casei
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> BRUSTURELE – doctorul casei Brusturele (Arctium lappa) este una dintre cele mai răspândite plante din lume. Are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la…
  • Istoria secretă a imperiului american + documentare
    30.04.2012 - 1 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A IMPERIULUI AMERICAN Istoria ne învaţă că imperiile nu dăinuiesc; ele fie se prăbuşesc, fie sunt răsturnate. Urmează un război şi un alt imperiu vine să umple…
  • 30 de moduri geniale de întrebuințare a WD-40 care sunt în mare parte necunoscute
    17.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WD-40 este produsul la care apelează mulți oameni care doresc să deșurubeze un șurub încăpățânat, să reducă la tăcere o balama de ușă care…
  • Ororile războiului (WARTORN 1861-2010) - documentar (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> ORORILE RĂZBOIULUI Atât de multe orori şi atât de multă durere, indiferent de epocă, indiferent de generaţiile care le-au căzut victimă, că, uneori, este aproape insuportabil să…
  • ADN - activare, vindecare și iluminare
    09.05.2016 - 2 Comments
    ADN - ACTIVARE, VINDECARE ȘI ILUMINARE Totul este energie. Einstein a stabilit definitiv acest lucru prin faimoasa lui teoremă E=MC², care demonstrează schimbul dintre energie şi materie. În…
  • 30 de mutații genetice care-i fac unici pe acești oameni + FOTO
    15.10.2021 - 0 Comments
    Genetica este o știință care nu încetează să ne surprindă și să ne uimească. Și, deși mulți dintre noi nu știm prea multe despre asta, este sigur să spunem că natura este capabilă de unele lucruri cu…
  • 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja
    21.01.2023 - 0 Comments
    În caz că nu era deja evident, iată 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja:1. "Nu atrageți atenția dacă cineva roșește. Nu se poate controla, știe deja, iar tu înrăutățești…
  • Marele jaf comunist - documentar
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> MARELE JAF COMUNIST În august 1959, șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității fură o mașină a Băncii Naționale în care se aflau 1,6 milioane…
  • Diferența dintre mersul pe jos, jogging și alergare
    01.12.2023 - 0 Comments
    În peisajul mișcării umane, unde fiecare pas spune o poveste unică, există un spectru de expresii ritmice - de la cadența deliberată a unei plimbări pe îndelete până la ritmul implacabil al unui…
  • Boli infecțioase cauzate de microbi? - un basm modern + documentar
    24.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BOLI INFECȚIOASE CAUZATE DE MICROBI? UN BASM MODERN Prof. dr. Karl Probst Atunci am văzut că, pentru cei mai mulţi, ştiinţa este doar…
  • Andiva - o cicoare aristocrată
    19.03.2012 - 0 Comments
    --> ANDIVA – O CICOARE ARISTOCRATĂ Legume albe şi delicate, andivele sunt renumite atât pentru aroma lor deosebită, cât şi pentru valoarea nutritivă ridicată. Andivele sunt specii de…
  • OSHO - Fiul + VIDEO (RO)
    14.05.2013 - 4 Comments
    --> OSHO - Fiul Toți părinții își fac speranțe și prin aceste speranțe își distrug copiii. Trebuie să te eliberezi de părinți. Așa…
  • Acest stil specific de parenting pentru animale de companie pare să îi facă pe câini mai siguri și mai rezistenți
    17.10.2022 - 0 Comments
    Un nou studiu arată că modul în care îți „educi” cățelul are un impact asupra tipului de câine ce va deveni. Un stăpân care este foarte receptiv la comportamentul și nevoile câinelui tinde să ducă la…
  • Riscurile și avantajele unei vieți fără carne + VIDEO (RO)
    18.08.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RISCURILE ŞI AVANTAJELE UNEI VIEŢI FĂRĂ CARNE Ne plac grătarul, fripturica la cuptor, cârnăciorii mâncaţi la iarbă verde. În același…
  • Ce recorduri mondiale dețin unele țări
    21.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE RECORDURI MONDIALE DEȚIN UNELE ȚĂRI Țara cu cel mai crescut risc de dispariție: Maldive Republica Maldive este o țară…
  • Semnele zodiacale și noi + eBook
    21.05.2012 - 0 Comments
    --> SEMNELE ZODIACALE ȘI NOI Semnele zodiacale sunt zone distincte din zodiac, care influențează viața pe Pământ. Zodiacul este o centură circulară, ce înconjoară întreg sistemul…
  • Bazele medicinii moderne au fost puse prin fraudă
    31.08.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Pavel Coruț - Ce se ascunde în spatele magiei?
    01.01.2015 - 32 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE MAGIEI? Pavel Coruț În lumea noastră modernă, un fenomen nociv, ruşinos pentru gradul nostru de…
  • 50 de poze capturate exact la momentul potrivit - PARTEA 2
    08.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLICK AICI PENTRU PARTEA…
  • 10 curiozități pe care probabil că nu le-ai învățat la ora de biologie
    17.01.2022 - 0 Comments
    Lumea este un loc mare și minunat, plin de fapte pe care nu le-am crezut niciodată posibile. De exemplu, dacă un șoarece însărcinat are o problemă medicală bruscă, fătul va trimite celule stem pentru…
  • Dr. Călin Mărginean - Dieta ideală (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> DIETA IDEALĂ „Şi Dumnezeu a zis: Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă. Aceasta să…
  • Misterul din Egipt. Primul tunel - Radu Cinamar (eBook)
    10.07.2012 - 3 Comments
    --> MISTERUL DIN EGIPT - PRIMUL TUNEL Radu Cinamar Cel de-al treilea volum al seriei inițiate de Radu Cinamar reprezintă mult așteptata continuare la best-seller-ul „Viitor cu cap…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *