Se mai respectă astăzi Jurământul lui Hipocrate? + VIDEO

-->

SE MAI RESPECTĂ ASTĂZI JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE?

Jurământul hipocratic este poate cel mai cunoscut text medical din antichitatea greacă. Acesta cere tânărului care tocmai și-a terminat instruirea în această profesie să jure pe câțiva zei că va respecta anumite standarde de etică profesională. De asemenea, jurământul îl leagă pe discipol de dascălul lui și de breasla medicilor, cu responsabilități similare cu cele ale membrului unei familii, cerându-i deplină loialitate. De-a lungul secolelor care au urmat, Jurământul lui Hipocrate a fost rescris de nenumărate ori, fiind adaptat valorilor diferitelor culturi. Dar, contrar credinței populare, nu toate universitățile de medicină moderne sunt obligate să depună Jurământul lui Hipocrate la sfârșitul perioadei de instruire. Totuși, cele mai multe o fac, folosindu-se de o versiune modernă, care să se potrivească felului în care este concepută și practicată această profesie în secolul XXI. De exemplu, Jurământul lui Hipocrate nu mai conține astăzi în mod explicit îndemnul „să nu faci rău”. Dar să vedem mai întâi cum suna acest jurământ în versiunea inițială:

- Jur pe Apollo, medicul, pe Asclepios, pe Hygeea și pe Panaceea, și iau ca martori toți zeii și zeițele că, după puterile și judecata mea, voi respecta acest jurământ și legământ scris. 

- Voi socoti ca pe egalul meu pe acela care m-a învățat arta vindecării, voi fi alături de el toată viața și-l voi ajuta cu bunurile mele în caz de lipsuri, dacă va fi nevoie; voi avea grijă de copiii lui ca de propriii mei frați și-i voi învăța această artă, dacă vor dori, fără vreo plată sau învoială scrisă; voi împărtăși numai copiilor mei, copiilor maeștrilor mei și discipolilor care au jurat să slujească medicina preceptele acestei arte, prin lecții, cuvântări și orice alt mod de instruire.

- După cunoștințele și judecata mea, voi folosi acele regimuri alimentare care vor fi benefice pacienților mei, și care nu le vor face rău.

- Nu voi da nimănui o substanță mortală [otravă] dacă-mi va cere acest lucru și nu voi sugera niciodată o asemenea soluție; tot așa, nu voi pune niciodată unei femei un pesar, ca să lepede.

- Îmi voi duce viața și-mi voi exercita profesia cinstit și în acord cu legea divină.

- Nu voi folosi cuțitul pe cei care suferă de pietre la bășica udului, lăsând aceasta în seama celor care au deprins acest meșteșug.

- La orice casă voi merge, voi intra acolo numai spre binele bolnavului, evitând orice act de necuviință sau corupere, inclusiv seducerea femeilor sau a bărbaților, fie ei oameni liberi sau sclavi.   

- Orice voi vedea sau voi auzi din viața pacienților mei, legat de practica mea profesională sau nu, și care nu trebuie divulgat în afară, voi ține secret, socotind aceste lucruri ca fiind private.

- Atâta timp cât voi respecta acest jurământ cu credință și fără abatere, să-mi fie permis să mă bucur de viață și de practicarea artei mele, câștigând respectul tuturor oamenilor, pentru totdeauna. Iar dacă îl voi încălca și voi deveni sperjur, opusul a toate acestea să fie soarta mea.


Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Cine a scris jurământul lui Hipocrate?  

Ni se spune că Hipocrate (460 -370 î.e.n.), medic grec cunoscut în general ca „părintele medicinii”, a scris acest set de reguli de înaltă etică profesională, după care se conduc şi în prezent medicii. Aşa să fie oare? Însuși textul infirmă afirmația că Hipocrate ar fi autorul jurământului ce-i poartă numele. În realitate, nu se poate spune cu precizie cine l-a scris, dar există o serie de motive să ne îndoim că jurământul a fost scris de Hipocrate. Unul ar fi chiar felul în care începe jurământul: prin invocarea unor zeităţi. Se știe însă că Hipocrate a fost primul om care a separat medicina de religie, căutând cauze fizice pentru boli, și nu supranaturale. De asemenea, unele dintre lucrurile interzise în jurământ contravin modului în care se practica medicina pe vremea lui Hipocrate. De exemplu, nici legea și nici majoritatea normelor religioase din acea vreme nu interziceau avortul şi nici nu condamnau sinuciderea. Apoi, cei ce depuneau jurământul promiteau să lase chirurgia în seama chirurgilor. Totuşi, tehnicile chirurgicale constituie subiectul unei părţi consistente a „Culegerilor hipocratice”, scrieri medicale atribuite atât lui Hipocrate, cât şi altor scriitori antici. Așadar, este foarte probabil ca jurământul hipocratic să nu fi fost, de fapt, scris de medicul grec. Ideile exprimate în jurământ par a se apropia mai mult de filozofia pitagoreenilor  din secolul IV î.e.n., care adoptaseră unele norme privind sacralitatea vieţii şi nu erau de acord cu intervenţiile chirurgicale.

Jurământul lui Hipocrate în versiunea modernă 

Indiferent cine a scris acest jurământ, se pune totuși întrebarea: Câtă importanță mai are el astăzi pentru medicii noștri? Ei nu mai subscriu de mult la toate acele principii minunate, în forma în care au fost ele concepute. Au rămas valabile doar câteva, cum ar fi păstrarea secretului profesional sau interzicerea relațiilor intime cu pacienții, cu toate că și aici există destule excepții – mass media abundă în știri despre internările în spital ale unor celebrități sau despre abuzurile unor medici lipsiți de moralitate. Alte puncte sunt subiect de controversă sau deja ignorate, cum ar fi interzicerea avortului sau a eutanasierii. Cât despre punctul referitor la dietă ca mijloc de vindecare, acesta a fost refăcut complet, eliminându-se sintagma „regimuri alimentare”, pentru a se mula pe practica actuală a medicinii alopate, bazată pe prescrierea de medicamente chimice, și nu pe dietă. Iată în paralel cele două angajamente ale jurământului, cel antic și cel modern:

În jurământul antic: „După puterile și judecata mea, voi folosi acele regimuri alimentare care vor fi benefice pacienților mei, și care nu le vor face rău”.


În jurământul modern: „Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență”.
[citiți întreaga versiune modernă, utilizată în prezent în România, aici]

Numărul enorm al bolnavilor din ziua de azi stă mărturie despre cât de mult rău pot face medicii cu „prescripțiunile” lor, care nu numai că nu previn și nu vindecă nimic, dar te mai căptușesc cu câteva boli, pe care le numesc elegant „efecte secundare”, nemaivorbind de costurile mari, suportate de bolnav. Cum altfel am putea să numim această practică, dacă nu „daună” și „violență”?

De remarcat este faptul că, dintre numeroasele variante modernizate ale Jurământului lui Hipocrate, în România, studenții mediciniști recită la absolvire una din care tocmai primul punct a rămas neschimbat: „Jur pe Apollo, medicul, pe Asclepios, pe Hygeea și pe Panaceea, și iau ca martori toți zeii și zeițele că, după puterile și judecata mea, voi respecta acest jurământ și legământ scris”. Înțelegem acum cât de pătrunși de importanța jurământului sunt medicii noștri, care au promis unor zeități din mitologia greacă să respecte cu sfințenie acest cod deontologic.

Și acum, ca un corolar al analizei noastre, să citim și formularea Jurământului lui Hipocrate adoptată de Asociația Medicală Mondială, în cadrul Declarației de la Geneva din 1975:

- O dată admis printre membrii profesiunii de medic, mă angajez solemn să-mi consacru viața în slujba umanității;

- Voi păstra profesorilor mei respectul și recunoștința care le sunt datorate;

- Voi exercita profesiunea cu conștiință și demnitate;

- Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră;

- Voi păstra secretele încredințate de pacienți chiar și după decesul acestora;

- Voi menține prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic;

- Colegii mei vor fi frații mei;

- Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea și pacient considerații de naționalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;

- Voi păstra respectul deplin pentru viața umană de la începuturile sale, chiar sub amenințare, și nu voi utiliza cunoștințele mele medicale contrar legilor umanității;

- Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!

Citind și această versiune, ne întrebăm: De ce continuă să se numească „Jurământul lui Hipocrate”, din moment ce nu mai seamănă aproape deloc cu textul original? Apoi, câți dintre medicii actuali mai respectă etica profesiei, pe care o recită cu solemnitate la sfârșitul anilor de studiu? Câți își asumă, cu adevărat, responsabilitatea față de oamenii care vin și-și pun viața în mâinile lor? Pe câți oameni îi vindecă astăzi, cu adevărat, medicii lor? Credem că un sondaj care să cuprindă aceste întrebări ar releva niște realități deloc măgulitoare pentru practicanții acestei profesii.

Homeopatia și remediile ei 
Interviu cu dr. Ofelia Lugojan Ghenciu

Dr. Ofelia Lugojan Ghenciu este medic primar pediatru, specialist medicină generală și de familie, cu competență în homeopatie și psihopedagogie medicală. Este lector universitar asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. În interviul de mai jos, dr. Ofelia Lugojan ne asigură că atât ea, cât și echipa de medici cu care lucrează, și-au propus să profeseze medicina respectând principiile de tratament enunțate acum 2000 de ani.


propunem să vizionați și interviurile pe care dr. Ofelia Lugojan Ghenciu le-a oferit postului TV din Timișoara, 
în cadrul emisiunii „Cuvinte din tăceri”:

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Nume de localități românești pentru turiștii străini
    10.05.2012 - 0 Comments
    NUME DE LOCALITĂȚI ROMÂNEȘTI PENTRU TURIȘTII STRĂINI Adunații Copăceni - Gathered Tree People Afumați - NeverSober Baia Mare - MasterBath Băicoi - YouBall Broșteni -…
  • Caracteristici uimitoare ale corpului uman
    16.01.2013 - 19 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CARACTERISTICI UIMITOARE ALE CORPULUI UMAN  În urma proiectului „Genomul uman”, s-a constatat că ADN-ul uman conţine 23.000…
  • Benjamin Freedman despre cauzele intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial + VIDEO (RO)
    13.12.2012 - 0 Comments
    --> BENJAMIN FREEDMAN DESPRE CAUZELE INTRĂRII STATELOR UNITE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL Așa cum simplu și clar îl definește…
  • Pisica - cea mai bună prietenă a omului
    02.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PISICA – CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ A OMULUI Un trandafir are spini și o pisică are gheare, dar amândouă merită riscul... Dacă…
  • Mazărea - o proteină vegetală de calitate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂREA – o proteină vegetală de calitate Mazărea (Pisum sativum) este originară din Asia Centrală. Se pare că pentru prima oară, boabele verzi ale acestei leguminoase, rudă bună…
  • Cele mai bune plante de interior | 15 plante care sunt bune pentru sănătatea ta
    22.12.2022 - 0 Comments
    Iată care sunt cele mai bune plante pentru interior, care vă vor îmbunătăți sănătatea, dar vă vor și înveseli interiorul casei. Aceste plante sunt bune în interior, ușor de îngrijit și cele mai bune…
  • Istoria secretă a omenirii + documentar (RO)
    13.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA SECRETĂ A OMENIRII Pietrele gravate din Inca (Peru) stau mărturie că istoria omenirii a fost falsificată. Din cauza orgoliului de…
  • Cele patru legăminte toltece (eBook)
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> CELE PATRU LEGĂMINTE TOLTECE Miguel Ruiz Don Miguel Ángel Ruiz (n. 1952) este un scriitor mexican, șaman și profesor. El a fost un binecunoscut chirurg, până când a avut o…
  • 82 de fapte mai puțin cunoscute despre viața lui Lionel Messi
    19.12.2022 - 1 Comments
    Următoarele sunt câteva fapte uimitoare despre Lionel Messi, care demonstrează că este cu siguranță unul dintre cei mai buni din lume!1- Numele său complet este Lionel Andres Messi…
  • 7 fapte mai puțin cunoscute despre Cupa Mondială
    01.12.2022 - 0 Comments
    Spre deosebire de competițiile anterioare, Cupa Mondială nu are loc vara, așa cum ne-am fi obișnuit. În acest an, turneul are loc în Qatar, în noiembrie și decembrie, pentru a feri jucătorii de…
  • Laptele - mesaj către pacienții mei
    13.08.2014 - 2 Comments
    --> LAPTELE - MESAJ CĂTRE PACIENȚII MEI Robert M. Kradjian, MD Chirurg oncolog - Centrul medical Seton, Daly City, California, SUA Problema cu alimentele este aceea că au o aură…
  • 15 alimente care NU au ce căuta în frigider
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Înainte ca frigiderul sa fie inventat, oamenii aveau dificultăți păstrarea hranei. Asta însemna că hrana fie era aruncată, fie pusă în…
  • Cel de-al doilea creier al nostru + VIDEO (RO)
    03.07.2017 - 2 Comments
    CEL DE-AL DOILEA CREIER AL NOSTRU Ați avut vreodată senzația fizică cum că ceva nu e în regulă? Ați simțit vreodată că o situație în care vă aflați – un potențial pericol, un examen, un…
  • Chiar avem nevoie de lapte?
    23.04.2014 - 1 Comments
    --> CHIAR AVEM NEVOIE DE LAPTE? Nutriționiștii David Ludwig și Walter Willett de la Universitatea Harvard afirmă că laptele ar trebui să fie doar o preferință alimentară și nu o cerință…
  • Salvia - planta care salvează
    18.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALVIA – PLANTA CARE SALVEAZĂ – „De ce să moară omul când în grădină crește salvia?”, spune un dicton din Evul Mediu. În Antichitate…
  • Psyllium - o nouă fibră alimentară
    29.03.2012 - 2 Comments
    --> PSYLLIUM –  o nouă fibră alimentară Psyllium (Plantago psyllium) face parte din familia pătlaginii și creşte mai ales în sudul Franţei şi Spaniei şi pe coasta de nord a…
  • Andrei Pleșu - Apocalipsa la hinduși
    31.12.2012 - 1 Comments
    --> APOCALIPSA LA HINDUȘI Andrei Pleșu Am găsit un text, în literatura veche a Indiei (Linga Purana, II, 39-40), în cuprinsul căruia bombănelile mele şi ale altora par să fi fost…
  • Postul alimentar ca terapie + documentar (RO)
    16.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POSTUL ALIMENTAR CA TERAPIE Dacă pentru combinarea corectă a alimentelor literatura de specialitate este deosebit de săracă,…
  • Războiul împotriva copilului nostru
    12.11.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA COPILULUI NOSTRU Războaie sunt de când e lumea. Nu ştim să fi existat epocă istorică în care unii oameni să nu se fi…
  • Jurisprudența romanțată din Evul Mediu
    29.03.2016 - 0 Comments
    JURISPRUDENȚĂ ROMANȚATĂ DIN EVUL MEDIU E greu să acordezi barocul cu romanticul. Totuși, nu pot caracteriza altfel grupul de juriști care s-a format la începutul secolului al XVIII-lea în jurul…
  • Cele mai ciudate 10 restaurante din lume!
    21.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Când ați fost la un restaurant, ați fost vreodată serviți în spatele gratiilor, de către „gardieni”, într-o celulă de închisoare? Sau ați…
  • 10 random facts - part 1
    13.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pisica are 32 de mușchi în fiecare ureche.2. Un gândac poate trăi câteva săptămâni fără cap.3. Oamenii și delfinii sunt singurele specii…
  • Ce nu știați despre Vladimir Putin + VIDEO (RO) + documentare (RO)
    22.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE NU ȘTIAȚI DESPRE VLADIMIR PUTIN Acum doi ani, Stanislav Belkovski, jur­nalist, analist politic şi apropiat al Kremlinului, a publicat…
  • Casa Regală de România
    11.06.2012 - 0 Comments
    --> CUVÂNTUL REGELUI MIHAI ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI CU OCAZIA ÎMPLINIRII VÂRSTEI DE 90 DE ANI Sunt mai bine de 60 de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la…
  • Regele Ferdinand I al României - Întregitorul de țară
    10.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REGELE FERDINAND I AL ROMÂNIEI „ÎNTREGITORUL DE ȚARĂ” La 10 mai 1866, în România a fost instaurată monarhia constituțională. La acea…
  • Falun Gong - o luptă între bine și rău + VIDEO (RO) + documentare (RO)
    19.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FALUN GONG – O LUPTĂ ÎNTRE BINE ȘI RĂU Falun Gong (sau Falun Dafa) este o practică străveche a corpului, minții și spiritului, profund…
  • Dr. Călin Mărginean - Fructe sau dulciuri concentrate? + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> FRUCTE SAU DULCIURI CONCENTRATE? Dr. Călin Mărginean Creaţie şi motivaţie Fructe: Au fost create de Dumnezeu pentru întreţinerea sănătăţii şi a vigorii…
  • Rețete culinare - Hrișcă cu măr și banană
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> HRIȘCĂ CU MĂR ȘI BANANĂ Acesta este un desert raw vegan, pe cât de sănătos, pe atât de delicios. Și se face atât de simplu... Iată: - Se pun la înmuiat doi pumni de hrișcă cu…
  • 24 Titanic Facts You Probably Didn't Know About + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    1. The richest passenger on board the Titanic was John Jacob Astor IV. His net worth was around $85 million (or $2 billion in today's terms). Astor perished with the Titanic. He was last seen smoking…
  • 12 analize de sânge pe care ar trebui să ți le faci anual (și ce înseamnă ele)
    01.06.2023 - 0 Comments
    Analizele anuale de sânge pot fi importante din mai multe motive. Acestea ajută la monitorizarea stării dumneavoastră generale de sănătate și la detectarea oricăror afecțiuni medicale subiacente sau…
  • Cartelul petrolului și al medicamentelor + VIDEO (RO)
    12.04.2014 - 0 Comments
    --> CARTELUL PETROLULUI ȘI AL MEDICAMENTELOR Dr. Matthias Rath Sfârșitul ignoranței cu privire la cartelul petrolului și medicamentelor ca arhitect al celor două războaie…
  • Educație, nu medicație... + documentar (RO)
    15.07.2012 - 0 Comments
    --> AVEM NEVOIE DE EDUCAȚIE, NU DE MEDICAȚIE Medicii ar trebui să-i înveţe pe oameni că puterea regeneratoare nu-şi are izvorul în medicamente, ci în forţele vitale ale…
  • Totul despre vitamine
    04.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE VITAMINE Să nu pierdem niciodată din vedere vitaminele naturale pe care fructele şi legumele ni le pun la…
  • Cum să prevenim și să dăm înapoi cancerul
    07.07.2014 - 1 Comments
    --> CUM SĂ PREVENIM ȘI SĂ DĂM ÎNAPOI CANCERUL Un interviu cu Raymond Francis - august 2012 Raymond Francis este un promotor al vindecării pe căi naturale. În acest scop, scrie cărți…
  • 21 de fapte amuzante despre bărbați
    05.06.2023 - 0 Comments
    Bărbații pot fi văzuți ca niște creaturi ciudate datorită unei combinații de așteptări sociale, factori biologici și ciudățenii individuale. Societatea îi prezintă adesea pe bărbați cu anumite…
  • 7 beneficii pentru sănătate pe care ți le pot aduce îmbrățișările regulate
    23.12.2022 - 0 Comments
    Un terapeut de familie american, Virginia Satir, a afirmat că avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire, de 8 îmbrățișări pe zi pentru întreținere și de 12 îmbrățișări pe zi pentru…
  • Inuiții - victime ale rasismului științific + VIDEO (RO)
    22.05.2013 - 0 Comments
    --> INUIŢII - VICTIME ALE RASISMULUI ŞTIINŢIFIC ÎN EUROPA SECOLULUI AL XIX-LEA Profesor la Universitatea Greifswald,…
  • Moartea din cauze medicale + VIDEO
    06.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MOARTEA DIN CAUZE MEDICALE Dr. Joseph Mercola este un cunoscut medic american, care s-a remarcat nu numai ca un promotor al…
  • 9/11 ZERO - O investigare a evenimentelor din 11 septembrie (documentar RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});    ZERO  - O INVESTIGARE A EVENIMENTELOR DIN 11 SEPTEMBRIE 2001 -  Un documentar realizat după cartea lui Giulietto…
  • Top 10 premiere timpurii incredibile în fotografie + FOTO
    04.01.2023 - 0 Comments
    Această listă funcționează în ordine cronologică inversă și se concentrează în principal pe primii ani și pe cele mai importante descoperiri în domeniul fotografiei.10. Prima fotografie scanată…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *