Totul despre banane + VIDEO


TOTUL DESPRE BANANE

Cremoase, dulci și cu un gust minunat, bananele au și calitatea excepțională de a crește tot timpul anului. Bananierul este o plantă ierboasă, care aparține familiei Musaceae, din care face parte și pătlagina noastră. Tulpina unui bananier poate ajunge până la 8 metri înălțime, iar frunzele de la vârf pot căpăta dimensiuni de până la 3 metri lungime. Bananele sunt grupate în ciorchini, pe o tulpină care poate însuma și 200 de fructe. După ce a rodit, planta aeriană moare, dar rădăcina continuă să producă lăstari. Aceștia sunt replantați, înființându-se astfel noi culturi.


Scurtă istorie

Se presupune că bananierul este originar din Malaezia, unde creștea acum 4000 de ani. De acolo, s-a răspândit până în Filipine și în India, existența lui fiind consemnată în anul 327 î.e.n. de către generalii lui Alexandru cel Mare. Planta a fost introdusă în Africa de către comercianții arabi și descoperită aici în anul 1482, de către exploratorii portughezi, care au dus-o ulterior pe continentul american, locul unde astăzi se produc majoritatea bananelor.
În Statele Unite, bananele au apărut pe piață abia în secolul al XIX-lea și inițial au făcut doar deliciul locuitorilor din orașele de coastă, deoarece, fiind perisabile, nu puteau fi transportate prea departe. În secolul XX, odată cu apariția refrigeratoarelor și a mijloacelor de transport rapid, bananele s-au putut comercializa în toată lumea. Astăzi, ele sunt cultivate în regiunile tropicale și subtropicale, iar cei mai mari producători au plantații în Ecuador, Costa Rica, Mexic și Brazilia.

Beneficii pentru sănătate

Medicina naturistă utilizează toate părțile unui bananier: lăstarii, rădăcina, florile și, bineînțeles, fructele. Astfel, din plantă se prepară suc, extracte, decocturi, infuzii. Chiar și cenușa obținută prin arderea întregii plante are proprietăți medicinale.

O banană proaspătă are 105 calorii și un indice glicemic scăzut. Conține cca 80 de nutrienți, printre care, în cea mai mare cantitate, se regăsesc vitaminele C, B6 și B7, mangan, potasiu, cupru și fibre. Sportivii o apreciază cu deosebire, deoarece conferă energie.

Fiind una dintre cele mai bune surse de potasiu, banana asigură o bună protecție cardiovasculară, previne hipertensiunea și ateroscleroza. Pe lângă aceste beneficii, potasiul din banane ajută la menținerea densității osoase, împiedicând pierderea calciului prin urină, fenomen care apare la cei obișnuiți să mănânce sărat.

Bananele sunt recunoscute pentru efectul lor antiacid, prin care stomacul este protejat de gastrită sau ulcer. Mai întâi, anumite substanțe din banane activează celulele pereților stomacali să producă un mucus antiacid protector, după care alte substanțe, numite inhibitori de protează, ajută la eliminarea bacteriei cauzatoare de ulcer, Helicobacter pylori.

Bananele sunt o alegere bună și pentru cei care suferă de diaree. Netratată imediat, diareea ne poate scoate rapid din corp electroliți importanți. Bananele restabilesc nivelul de potasiu, unul dintre cei mai importanți electroliți, care reglează mecanismul eliminării. În același timp, aceste fructe ne salvează și de constipație. Ele conțin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea mișcărilor tractului digestiv, diminuând astfel riscul de cancer de colon.

Bananele protejează vederea. Tuturor ne-au spus mamele, când eram mici, să mâncăm morcovi, ca să ne menținem ochii sănătoși și strălucitori, dar ca adulți, se pare că fructele sunt mult mai importante. Pentru atingerea acestui obiectiv, nutriționiștii recomandă 3 mese de fructe pe zi, ceea ce unora li se pare cam mult. Ei bine, cu o singură banană pe zi, problema e rezolvată.

Cum alegem și cum depozităm bananele

Bananele pot fi mai mari sau mai mici, dar indiferent de mărime, ele au același gust și aceeași calitate. Deoarece sunt culese cât sunt încă verzi, nu e ceva neobișnuit ca, pe lângă bananele galbene, să găsim și banane verzi în magazine. Le vom alege deci în funcție de momentul în care vrem să le consumăm. Trebuie doar să avem în vedere că, cu cât sunt mai verzi, cu atât mai mult va dura până când se vor coace.
Bananele necoapte trebuie lăsate la temperatura camerei, și nu puse în frigider, deoarece le întrerupem procesul de coacere, riscând să nu se mai coacă atunci când le readucem în cameră. Dacă vrem să le grăbim coacerea, le punem într-o pungă de hârtie, sau le învelim într-un ziar, adăugând, eventual, și un măr, ca să accelerăm procesul. Doar bananele deja coapte, care nu se consumă în următoarele 2-3 zile, pot fi puse la frigider. În acest caz, când le scoatem, trebuie să le lăsăm mai întâi să ajungă la temperatura camerei, ca să-și recapete gustul și aroma.

Cum se produc și se comercializează bananele

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 25 de trucuri pentru Windows 11 pe care trebuie să le știți
    15.08.2023 - 0 Comments
    Personalizați-vă experiența Windows, aflați despre cele mai bune caracteristici noi și asigurați-vă că profitați la maximum de sistemul de operare desktop cu aceste sfaturi din interior.Dacă faceți…
  • Trenul de ciocolată
    13.06.2013 - 4 Comments
    --> TRENUL DE CIOCOLATĂ În noiembrie 2012, cu ocazia sărbătorii anuale din Belgia intitulată „Săptămâna ciocolatei”, un tren…
  • Pasteur - plagiatorul și impostorul + eBook
    14.04.2016 - 6 Comments
    PASTEUR – PLAGIATORUL ȘI IMPOSTORUL Încă de la şcoala comunală de la Dole, în Jura, a fost un paria al catalogului. Micul Louis nu era totuşi un copil trândav şi cu atât mai puţin zvăpăiat,…
  • 24 de fapte despre Titanic de care probabil nu știai + VIDEO
    07.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului era John Jacob Astor IV. Averea lui netă era în jur de 85 milioane de dolari (sau…
  • 60 de fapte uluitoare despre spațiul cosmic pe care nu le știam până acum + FOTO
    22.11.2021 - 0 Comments
    Spațiul cosmic este un loc incredibil, iar astronomii nu au făcut decât să zgârie suprafața. De fapt, doar aproximativ 4% din universul vizibil, compus din diferite planete, stele și galaxii, a fost…
  • Când și cum se mănâncă fructele
    28.07.2016 - 10 Comments
    CÂND ŞI CUM SE MĂNÂNCĂ FRUCTELE În general, oamenii nu ştiu cum să mănânce fructele. Iar corpul nostru strigă disperat după ele. Fructul este alimentul cel mai energizant, binefăcător,…
  • Pavel Coruț - Cum a fost fabricat zeul Isus Hristos + documentare (RO)
    10.01.2013 - 33 Comments
    --> CUM A FOST FABRICAT ZEUL ISUS HRISTOS Pavel Coruț Cel puțin un miliard de pământeni cred cu tărie că Isus Hristos este fiul lui Dumnezeu, ba chiar și parte din Divinitatea…
  • 15 BMW-uri clasice care mai merită conduse și astăzi (și 5 care doar ard bani) + FOTO
    26.12.2021 - 0 Comments
    Autoturismele BMW și-au demonstrat continuu valoarea atât pe circuitele de curse și pe șoselele din întreaga lume, cât și la condusul obișnuit de zi cu zi. Deși marca BMW vine în mod tradițional în…
  • Fabergé - faimosul bijutier rus + slideshow
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> FABERGÉ ȘI CELE MAI SCUMPE OUĂ DIN LUME Creat de Peter Carl Fabergé în anul 1902, oul Fabergé Rothschild a fost vândut la o licitaţie organizată în 2007 cu suma-record de 18,5…
  • Beneficiile mersului pe jos
    09.09.2014 - 1 Comments
    --> BENEFICIILE MERSULUI PE JOS Corpul uman este făcut pentru a merge. S-a constatat că un mers în ritm normal timp de 30 de minute are un impact enorm asupra stării noastre de…
  • Piperul - un bob de sănătate
    28.03.2012 - 0 Comments
    --> PIPERUL – un bob de sănătate Piperul (Piper nigrum) este originar din sudului Indiei, ţară care astăzi, alături de Indonezia şi Brazilia, este cel mai mare producător  mondial.…
  • Enigma vieții și a morții - eBook
    27.05.2012 - 2 Comments
    ENIGMA VIEȚII ȘI A MORŢII Dr. Aurel Popescu-Bălceşti «Dragi cititori, de când eram student în medicină şi apoi în practica mea de medic chirurg de peste 30 de ani, am fost mereu impresionat când…
  • AGARTHA - Tărâmul de dincolo de poli + documentar (RO) + slideshow
    09.10.2012 - 0 Comments
    --> AGARTHA - TĂRÂMUL DE DINCOLO DE POLI Întotdeauna m-a uimit faptul că, deşi lucruri despre care am fost învăţaţi că sunt…
  • 30 de moduri geniale de întrebuințare a WD-40 care sunt în mare parte necunoscute
    17.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WD-40 este produsul la care apelează mulți oameni care doresc să deșurubeze un șurub încăpățânat, să reducă la tăcere o balama de ușă care…
  • Contraindicații ale unor plante, alimente și terapii naturiste
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CONTRAINDICAŢII ALE UNOR PLANTE,  ALIMENTE ŞI TERAPII NATURISTE Ca orice medicament, şi plantele medicinale luate în exces au efecte secundare şi contraindicaţii. Comparativ…
  • Ce recorduri mondiale dețin unele țări
    21.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE RECORDURI MONDIALE DEȚIN UNELE ȚĂRI Țara cu cel mai crescut risc de dispariție: Maldive Republica Maldive este o țară…
  • Zece motive pentru a iubi pisicile
    30.07.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZECE MOTIVE PENTRU A IUBI PISICILE Dacă omul ar fi încrucişat cu o pisică, el ar fi îmbunătăţit, dar ar deteriora pisica. Mark…
  • Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet
    24.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet Sursa:http://www.hickoryfarms.com Coșurile cadou sunt o opțiune minunată pentru orice…
  • 6 semne de avertizare că ai deficit de vitamina D
    10.03.2023 - 0 Comments
    Se estimează că aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume au o deficiență de vitamina D. Numărul este masiv, iar această deficiență poate duce la multe probleme de sănătate care, de obicei,…
  • David Icke - Sionismul Rothschild + documentar (RO)
    11.05.2012 - 0 Comments
    -->   SIONISMUL ROTHSCHILD David Icke Familia Rothschild - Profeții banilor  (The House of Rothschild - Money's Prophets) RO         …
  • Dr. Călin Marginean - Calciul și produsele lactate (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Meritocrația (eBook)
    18.06.2013 - 2 Comments
    --> MERITOCRAȚIA Primo Laurențiu Despre Primo Laurențiu am aflat absolut întâmplător, într-o zi când cercetam Internetul în cu totul alt scop. A scris o carte care a făcut furori,…
  • Robert Irwin își găsește un partener perfect de selfie în timp ce se autoizolează la grădina zoologică din Australia + FOTO
    26.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A fost o perioadă atât de grea pentru întreaga omenire și toată lumea știe că, în acest moment, autoizolarea este una dintre cele mai bune…
  • Totul despre banane + VIDEO
    17.06.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE BANANE Cremoase, dulci și cu un gust minunat, bananele au și calitatea excepțională de a crește tot timpul anului.…
  • Vaccinul Gardasil - primele plângeri penale + VIDEO (RO)
    27.03.2014 - 0 Comments
    --> VACCINUL GARDASIL - PRIMELE PLÂNGERI PENALE - Impunerea vaccinării cu Gardasil pentru a se preveni, chipurile, apariţia cancerului de col uterin, a declanşat la vremea respectivă…
  • Secretul semințelor germinate
    18.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETUL SEMINȚELOR GERMINATE Consumul de germeni (semințele încolțite ale plantelor comestibile) și-a demonstrat deja efectul…
  • 9 gadget-uri de buzunar ingenioase
    18.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Unealtă utilitară-mască cheie Această multi-unealtă îți învelește una din cheile tale și este dotată cu deschizător de sticle, pilă de…
  • Smochine, stafide și curmale
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SMOCHINE, STAFIDE ȘI CURMALE Mâncaţi smochine, stafide şi curmale! Recomandarea vine din partea prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare…
  • Route 66 - Drumul legendar al Americii + VIDEO
    01.10.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROUTE 66 – DRUMUL LEGENDAR AL AMERICII – Route 66 a fost o șosea americană, care lega orașul Chicago (Illinois) de orașul Los…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *