Diagnosticul - cea mai răspândită boală + documentar (RO)

-->

DIAGNOSTICUL - CEA MAI RĂSPÂNDITĂ BOALĂ

Motto: Un om bolnav se trage dintr-un om sănătos care a fost la doctor.

În țările dezvoltate, complexul medico-industrial crește mult mai repede decât puterea lor economică. Și aceasta, deoarece sistemul se orientează nu după cerere, ci după medici, care joacă un rol dublu: ei oferă servicii medicale și, în același timp, controlează necesitatea (cererea) acestora. Numărul operațiilor crește proporțional cu cel al chirurgilor! Economiștii denumesc acest fenomen „cerere indusă”. Prin acesta, medicii își apără și chiar își sporesc veniturile. Deoarece între 1970 și 1982 rata natalității a scăzut cu mai mult de 13%, medicii din maternitățile americane au reacționat prin sporirea numărului de nașteri prin cezariană, pentru care se încasează onorarii mai mari de la casele de asigurări de sănătate! Astfel, s-a ajuns la 23% nașteri prin cezariană, deși Organizația Mondială a Sănătății consideră că procentul firesc ar fi de sub 15%.


Problema principală este că numărul mare de servicii medicale și calitatea lor nu influențează de fapt longevitatea populației. Un rol mult mai mare l-a jucat și îl joacă și în prezent îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor. Studiul făcut în Anglia de expertul în medicină socială Thomas McKeown relevă faptul că o serie de boli grave, cum ar fi holera, tifosul, tuberculoza, scarlatina sau meningita, începuseră deja să piardă teren la sfârșitul secolului al XIX-lea. Și asta, cu mult înainte ca factorii patogeni responsabili pentru aceste boli să fie identificați. Luând ca exemplu tuberculoza, McKeown spune că 92% dintre factorii care au dus la eradicarea acestei maladii grave se pot pune pe seama îmbunătățirii condițiilor de trai (apă curentă, canalizare, ferestre mai mari, luminoase și etanșe, sisteme de încălzire a locuințelor – îmbunătățirea condițiilor igienice în general) și doar 8 procente se pot atribui antibioticelor.

„Medicina modernă nu este nici pe departe atât de eficientă, precum își închipuie cei mai mulți oameni”, spune McKeown. Iar microbiologul francez René Dubos, un pionier în cercetarea antibioticelor, dădea următorul verdict: „Introducerea lenjeriei de bumbac, care se poate spăla ușor, a geamurilor mari, care permit intrarea luminii, și igiena joacă un rol mult mai mare în diminuarea și eliminarea bolilor de diferite sorginți, decât medicamentele și terapiile”. Cadourile aduse de medicina modernă – pilule, tehnologie performantă, secții intensive în spitale etc. – ridică nivelul de sănătate al populației cu numai 10%.

O altă statistică edificatoare arată că, deși în Germania se investesc anual, în medie, pe cap de locuitor 2.283,48 Euro, în comparație investiția din alte țări, de doar 1.757,34 Euro, totuși, această țară se află la aproape toți indicatorii specifici relevanți pentru sănătatea populației unei țări din zona de mijloc a clasamentului.

În SUA, investiția și sumele alocate sănătății diferă de la un stat la altul. Astfel, putem constata că, deși în Manhattan sau în Florida aceste sume sunt evident mai mari decât în Portland – statul Oregon (unde investiția respectivă este de peste două ori mai mică), totuși persoanele din Manhattan și Florida trăiesc în medie mai puțin decât cele din Portland. Aceasta, în mod sigur, și pentru că în Manhattan fiecare cetățean merge săptămânal la medic (dispunând de o asigurare de sănătate mai generoasă) și astfel îi sunt administrate mult mai multe pilule și mult mai de timpuriu, fapt care chiar că-l termină pe bietul om... Gândiți-vă numai câte kilograme de pilule în plus înghite unul din Manhattan! Rezultă că ideea cum că medicina modernă și intensivă prelungește viața este o iluzie! Efectuând un studiu la nivel național asupra cardiacilor și bolnavilor de cancer intestinal, cercetătorul Elliott Fisher, de la Dartmouth Medical School, New Hampshire, a ajuns la concluzia că în statele în care costurile terapeutice erau cu 6% mai mici decât maxima la nivel național, pacienții respectivi trăiau mai mult! Încă o dovadă că medicina super-performantă și intensivă aduce mai degrabă daune decât foloase pacienților.

Într-adevăr, medicina modernă merge atât de departe, încât îl consideră pe omul sănătos ca pe o persoană care nu a fost îndeajuns „consultată și diagnosticată” și de aceea nu i s-a găsit încă nicio afecțiune. Și astfel au fost inventate programele de consult preventiv, gratuite. Primul consult e gratuit. Pe celelalte însă, le plătim. Și ele urmează, garantat! La un control tomografic, un sfert dintre oamenii tineri au anomalii la genunchi! La fiecare al doilea adult, discurile intervertebrale sunt deformate (hernie de disc). Deja începând cu vârsta de 30 de ani, fiecare dintre noi poartă în el „începutul unei boli”. Marea majoritate au simptome de diabet, afecțiuni ale arterelor, hepatite, cancer sau afecțiuni ale sistemului circulator și ale inimii. Desigur că aceasta nu înseamnă neapărat că acestea vor afecta vreodată starea de bine a persoanei respective. Marea majoritate a acestor afecțiuni progresează extrem de încet. E foarte posibil ca înainte de apariția primul simptom deranjant aceste persoane să nu mai existe, ca urmare a unei cauze absolut naturale. Dar ceea ce e grav, e faptul că medicul „diagnostichează” te miri ce afecțiune, fapt ce poate avea consecințe devastatoare asupra psihicului pacientului, care, „îmbolnăvit” de medic, în cele din urmă, prin autosugestie, chiar se îmbolnăvește. De fapt, cu cât o metodă de diagnosticare este mai exactă, cu atât apar mai multe cazuri de îmbolnăviri.

Să fim înțeleși: nu vreau să spun că nu mai e cazul să mergem la medic sau să ne facem, din când în când, niște analize. Vreau să cer însă un mai mare discernământ și corectitudine din partea medicilor, căci, după cum se vede, mai toate persoanele trecute de 30 de ani sunt diagnosticate ca bolnave. Iar acest lucru, manipulat cu intenții financiare clare, poate aduce daune grave persoanelor respective. Ceea ce, din partea medicului, echivalează cu încălcarea jurământului.

Analizele clasice constată că 21% dintre oameni au noduli tiroidieni. La o analiză cu ultrasunete însă, acest procent crește până la 67%. Nodulii, în marea lor majoritate inofensivi, sunt însă de cele mai multe ori înlăturați prin operație, ceea ce în 90% din cazuri e complet inutil! Înțelegeți acum modul în care se pot face bani, punând în pericol sănătatea unei persoane? Îi fac unuia o sonografie la  tiroidă, îl anunț în cadru festiv că are circa 67% noduli, îl întind pe masa de operație și încasez costurile respective de la Casa de sănătate. Dacă aceste Case (mană cerească pentru corpul medical) n-ar exista, pacientul s-ar gândi de zece ori, înainte să se lase tăiat și să mai și plătească din propriul buzunar pentru asta. Așa însă... încasăm asigurări de sănătate de la oameni, după care îi operăm gratis pentru boli fictive. Gratis pentru ei, nu și pentru noi, care scriem ordine de plată Caselor de sănătate.

O altă modalitate de a-i face pe oameni bolnavi cu de-a sila este modificarea valorilor de referință la analize (îndeobște la cele de sânge). Scandalul colesterolului vă este deja cunoscut. Prin anii ‘90, mai multe grupuri de influență (compuse din medici profesori universitari) au reușit să impună modificarea valorii superioare de referință pentru colesterol de la 240 miligrame pe decilitru de sânge (care este valoarea maximă normală pentru o persoana adultă) la 200 de miligrame. În acest fel, peste noapte, jumătate dintre bărbații între 30 și 40 de ani devin bolnavi, cu colesterolul mărit și astfel, potențiali pacienți buni de muls. În mod normal, o valoare de 250 pentru o persoana de 50 de ani este ideală. Dar la o limită maximă de 200 suntem cu toții bolnavi! Asta da afacere! Sau... escrocherie? Același lucru s-a întâmplat cu valorile glicemiei, pentru care limita normală era înainte 250, iar în prezent este 115!

Impunerea unor limite stricte, precum și dezvoltarea permanentă a tehnicii de măsurare i-au deschis medicinii noi și minunate perspective. Astfel s-a reușit crearea unui nou catalog de afecțiuni: pseudo-bolile. O serie lungă de astfel de afecțiuni nici n-ar fi resimțite vreodată de-a lungul vieții dacă n-am face imprudența ca, mergând la medic, să luăm de bune toate gogoșile pe care ni le servește el. Desigur, nu toți medicii folosesc aceste tertipuri, dar posibilitatea există. Diagnosticul este cea mai răspândită boală!

Și încă un aspect interesant, pe care nu-l avem în vedere și care este deseori speculat de medicină, pentru a arăta cât de utilă și importantă este ea: durata de supraviețuire a unui bolnav. Medicina susține că, în comparație cu secolele trecute, a reușit să mărească durata de viață a unei persoane bolnave. Speculație pe care mulți o cred. Această durată de viață se calculează, statistic vorbind, din momentul depistării unei afecțiuni și până în momentul în care bolnavul este răpus de aceasta. Păi, bine... dar dacă descopăr bolnavi cu colesterolul mărit la 30 de ani și ei mor în mod normal, ca și în trecut, pe la 70 de ani, asta înseamnă că este meritul medicinii, care, cu măiestria ei cunoscută, l-a ținut pe bolnav în viață 40 de ani și astfel a reușit să-i prelungească viața? Fals! Poate eventual să-l omoare cu bună știință, chinuindu-l 40 de ani cu teama unei afecțiuni inexistente! Mulțumim frumos pentru grija acordată! Nu ne-am fi închipuit vreodată că datorită medicinii mai suntem pe lumea asta. Se pare însă că medicina alopată știe mai bine pentru ce suntem aici: pentru ea!


Ayurveda - Arta de a fi (Ayurveda - The Art of Being) (RO)

Ayurveda este știința vieții și arta vindecării, în care corpul, mintea și spiritul au o importanță egală. Filmul este o călătorie de mii de kilometri prin India și chiar dincolo de hotarele ei, care ne poartă pe drumul unor descoperiri extraordinare, în care întâlnim oameni remarcabili, care trăiesc în armonie cu natura și care și-au dedicat viața vindecării semenilor lor.


Pan Nalin, regizorul filmului, explică motivele care l-au îndemnat să întreprindă această călătorie: „Personal, cred că lumea noastră de astăzi are nevoie mai mult ca niciodată de arta naturală de vindecare. Echilibrul fizic și spiritual va juca un rol esențial în asigurarea fericirii noastre în viitorul apropiat. Un singur film nu poate prezenta ştiinţa vastă a ayurvedei, dar vreau să vă dăruiesc acest film pentru a vă inspira”. Ayurveda este cel mai vechi sistem holistic de îngrijire a sănătății, practicat fără întrerupere în această parte de lume, un mijloc de a atinge o stare echilibrată de bunăstare mentală și fizică. Acest film documentar, realizat în 2005, ne prezintă activitatea și succesele uimitoare ale câtorva practicanți ai medicinii ayurveda din India, preluată și de unii medici din Occident, făcând un periplu în universul metodelor antice de vindecare.

Vizionați documentarul aici: https://www.youtube.com/watch?v=KfARRFuABNg


Comentarii

  1. Daca ajungem sa ii luam Medicinii meritele din cauza unor valori disputate ale colesterolului, înseamnă că ne întoarcem cu o sută de ani in urma ștergând cu buretele toată munca din laborator și cercetare care au dus la o creștere a mediei de viață simțitor.
    Nu intra in discuție deloc practica la zi din cabinetele sau spitalele particulare din USA unde clar acolo interesul personal și cel al medicului curant se bat cap in cap și unde banul prominentilor decid măsurile nevoit acceptate de medici.
    Ca sa scrii un Articol de așa mare "finete" a subiectului prin exactitate trebuie sa te documentezi la fata locului , să iei pulsul stării de fapt în mod direct - făcut pe baze altor Articole nu face decât să diminueze sau agraveze după caz adevărul.
    Că și exemplu , in Germania nu se operează un pacient fara un consiliu director care sa certifice și să aprobe necesitatea acesteia.Nu te taie nimeni de dragul banilor, oricât ai vrea de mult - cu excepția institutelor de frumusețe , care nu intră în discuție în cazul de față.Monitorizarea pacienților și a suferințelor acestora este f importanta,prezenta cel puțin anuală la medic este imperioasă și necesara , de aici, pe lângă o viața socială bogata plus un grad mărit și atent selecționat al calității vieții a dus la mărirea duratei de viata, lucru cu care Esticii nu se pot lauda.
    Dar pot insa critica, pentru că strugurii sunt prea sus.
    Medicina are un rol major, prioritar in viața cetatenilor , a pacienților și nu putem sa ii luam meritele fara a ne întoarce cu sute de ani in urma ,când se murea pe capete din cauza condițiilor insalubre de trai , a lipsei vaccinurilor și a cercetării sărace daca nu inexistente.
    Să dăm Cezarului ce îi apartine, bucurandu-ne de viață așa cum ne-a fost lăsată cu ADN-ul și zestrea de sănătate cu care am venit fiecare pe Pământ.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aurica Kluth, se pare ca citesti numai ce iti convine din articol, nicaieri in articol nu am citit ca se “ia Medicinii meritele din cauza valorilor colesterolului” ci se aduc acuze medicilor ca fac jocul corporatiilor farmaceutice, dar probabil faci parte din sistem si te simti cu musca pe caciula? Intreb nu dau cu paru...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *