-->
LAPTELE - MESAJ CĂTRE PACIENȚII MEI
Robert M. Kradjian, MD
Chirurg oncolog - Centrul
medical Seton, Daly City, California, SUA
Problema cu alimentele este
aceea că au o aură emoțională și culturală. Laptele, de exemplu, a constituit
prima noastră hrană. Dacă am fost norocoși, a fost laptele matern – o legătură
strânsă între mamă și copil. Dacă nu, atunci a fost cel de vacă, laptele praf
sau vreo formulă. Suntem o nație de băutori de lapte. Copii, adolescenți, adulți
și vârstnici bem sute de litri de lapte pe an, plus zeci de kilograme de brânzeturi,
unt și iaurt. Oare este ceva greșit în asta? Vedem tot timpul reclame și auzim
îndemnuri care ne spun că „laptele este bun pentru organism”. Doctorii ne spun:
„Trebuie să bei lapte, altfel de unde-ți iei calciul?” La școală, elevii
primesc lapte, iar în spitale este o obișnuință ca laptele să facă parte din hrana
zilnică. Nutriționiștii ne spun că laptele face parte din grupa alimentelor
esențiale. Și așa, laptele a devenit un aliment „normal” în viața noastră de zi
cu zi. Și veți fi surprinși dacă vă spun că, de fapt, există foarte mulți oameni
pe planeta Pământ care nu consumă lapte. Și nu numai că nu-l consumă, dar
dacă-l consumă, se îmbolnăvesc. De
fapt, dintre toate mamiferele, doar oamenii (și în principal rasa albă) beau
laptele altui animal și continuă să-l bea și după ce au fost înțărcați.
Prin urmare, cine are
dreptate? Putem avea încredere în cei care promovează industria laptelui? Sunt
nutriționiștii la zi cu informațiile lor, sau pur și simplu repetă ce au fost
învățați la rândul lor de alții? Exista trei surse viabile de informare. Prima
și probabil cea mai importantă este studiul naturii. A doua este studiul
istoriei propriei noastre specii. Și, în cele din urmă, literatura științifică
și cercetările făcute în ceea ce privește laptele. Dar hai să începem cu știința și să
dăm un exemplu: între anii 1988 și 1993, în arhivele medicale s-au înregistrat
cca 2.700 de articole legate de lapte. Am analizat 500 dintre aceste studii. Rezultatele
sunt aproape înspăimântătoare. În primul rând, niciunul dintre autori nu vorbește
despre proprietățile laptelui așa cum sunt ele enumerate de industria alimentară,
care-l numește „superaliment” sau „alimentul perfect”. Atenția studiilor este
pe colicii, iritațiile și sângerările intestinale, infecțiile cu salmonella, reacțiile
alergice, anemia, diabetul și leucemia. Contaminarea laptelui cu sânge, urină, chimicale,
insecticide și hormoni a fost de asemenea luată în discuție. Problemele apărute
la copii sunt alergiile, infecțiile la urechi și amigdale, udarea patului, astmul,
sângerările intestinale, colicii și diabetul juvenil. La adulți, problemele de sănătate
apărute în urma consumului de lapte și de produse lactate sunt bolile de inimă,
artrita, alergiile, sinuzita, precum și altele mai serioase, ca leucemia și alte
forme de cancer.
Studiile făcute pe fosilele strămoșilor
noștri din paleolitic relevă o musculatură și o structură osoasă puternică
și nici urmă de osteoporoză. Iar dacă vă gândiți cumva că este irelevant a-i
studia pe strămoșii noștri din paleolitic, aflați că genele noastre sunt aproape
identice cu cele ale oamenilor care au trăit acum 50.000-100.000 de ani.
Ce este laptele? Este o secreție
maternă, un nutrient pe termen scurt pentru nou-născuți. Atât! Invariabil, mama
oricărui mamifer îi va oferi lapte puiului ei pentru o perioadă de timp după naștere.
Când vine vremea înțărcatului, mama își va învăța puiul care este hrana solidă
specifică lui. Prin urmare, alăptatul este o hrană programată de natură exclusiv
pentru nou-născuți.
Este tot laptele la fel? Asta
depinde de unde ne luăm laptele. Ne-am oprit la vacă datorită naturii ei docile
și a cantității mari de lapte pe care-l produce. Dar este normal și înțelept să
bem laptele unei alte specii de mamifer? Hai să ne gândim: laptele uman este
pentru puii de om, cel de câine este pentru cățeluși, cel de pisică pentru pisicuțe
și, evident, cel de vacă, pentru viței. E clar că acesta este modul în care natura
a creat lucrurile și e suficient să ne folosim rațiunea ca să ajungem la
această concluzie. Laptele nu este
doar lapte. Laptele fiecărei specii de mamifer este unic și specific
nevoilor animalului respectiv. De exemplu, laptele de vacă este de 3-4 ori mai bogat
în proteine decât cel de om și are de 6 ori mai multe minerale decât laptele
uman. Pe de altă parte, laptele uman conține de 6 până la 10 ori mai mulți
acizi grași esențiali, în special acid linoleic, pe care laptele de vacă nu-l
conține deloc, deoarece laptele de vacă nu este proiectat pentru oameni. Biochimiștii,
fiziologii, iar în ultima vreme chiar și doctorii, recunosc faptul că anumite
elemente din hrană permit unei specii să-și dezvolte specializări unice. În cazul
oamenilor, aceste sunt dezvoltarea neurologică și controlul muscular. Nu avem nevoie
de o creștere masivă a oaselor sau a mușchilor, precum au vițeii. Copiii noștri
au nevoie în special de material pentru creier, nervi și coloana vertebrală.
Este dovedit prin studii că copiii hrăniți cu lapte matern au o inteligență
superioară celor hrăniți cu alt tip de lapte.
O altă problemă a zilelor noastre este toxicitatea
laptelui de vacă obținut industrial. Dacă acum 50 de ani o vacă
producea în jur de 3 litri de lapte pe zi, acum ea produce de 20-25 de ori mai
mult. Cum s-a ajuns la o asemenea performanță? Medicamente, antibiotice,
hormoni, hrănire forțată și rase făcute în eprubetă. Ultima tehnică folosită
este hormonul bovin de creștere BGH, care stimulează lactația, și pe care unele
țări chiar l-au interzis, din cauza pericolului pe care îl prezintă. Oare cine ar
vrea să experimenteze ingestia hormonilor de creștere? Folosirea acestui hormon
a dus la o creștere cu 70% a numărului de cazuri de mastită (infecție a ugerului)
care, bineînțeles, este tratată cu antibiotice, reziduurile acestora intrând în
lapte.
Un alt amănunt important este
faptul că un mamifer în lactație excretă toxinele prin lapte. Aici includem
antibioticele, pesticidele, hormonii și tot felul de alte chimicale, plus sânge.
Deci este laptele din comerț pur, așa cum se clamează? Să nu aveți vreo clipă
impresia că cineva vă protejează. Să nu vă faceți iluzii că autoritățile responsabile
fac testele necesare pentru a identifica aceste toxine. Interesul marilor
companii producătoare de lapte este altul decât sănătatea oamenilor. Laptele
face mulți bani, atât pentru producători, cât și pentru industria farmaceutică,
de la care cumpărăm medicamentele care să ne vindece de bolile cu care ne-am
căpătuit, în vreme ce sănătatea nu produce niciun ban!
Mulți cred că prin
pasteurizare laptele devine curat și sigur pentru consum. Cel mai bun contraexemplu
vine din testul făcut de dr. John Thomson din Edinburgh, descris în cartea „Hrana
este cel mai bun medicament” a cunoscutului doctor Henry Bieler. Thomson a
studiat efectele laptelui pasteurizat pe doi viței gemeni. Pe unul l-a hrănit
exclusiv cu lapte pasteurizat, iar pe celălalt l-a lăsat să sugă de la mama lui.
Rezultatul? Cel care a supt de la mamă a crescut puternic și sănătos, iar cel hrănit
cu lapte pasteurizat a murit după 60 de zile. Din păcate pentru viței, dar mai
ales pentru noi, acest rezultat s-a repetat în experimente ulterioare.
Dar astăzi lucrurile stau și mai rău! Mai este oare
laptele uman pur? Din păcate, nu. Un studiu făcut pe laptele a
14.000 de mame a relevat faptul că laptele lor conținea pesticide. Sursa acestora?
Carnea și, bineînțeles, laptele de vacă, consumate în timpul sarcinii. Copiii
hrăniți exclusiv cu lapte matern au dezvoltat alergii, deoarece alergenii din
laptele de vacă au trecut în laptele matern și s-au transmis fătului. Dr. Colin
Campbell, cel mai important cercetător contemporan în domeniul nutriției, autor
al celebrei cărți „Studiul China”, afirmă despre lapte: „Oamenii din industria
laptelui, începută în anii 1920, au reușit cu succes să ne facă să credem că
laptele de vacă și produsele din el sunt o mană cerească pentru om... Nu vă
lăsați înșelați! Industria laptelui a controlat și continuă să controleze toate
informațiile publice legate de sănătate care au ajuns în atenția publicului”.
Iar dr. Charles Attwood, un pediatru binecunoscut, afirmă: „Laptele nu este soluția
pentru densitatea proastă a oaselor. Dimpotrivă, este parte a problemei”.
Să nu uităm de contaminarea
bacteriană. Salmonella, E. coli sau infecțiile cu stafilococ își au sursa în laptele
de vacă. Mai ales practica de a consuma lapte crud (nefiert) prezintă un risc
major de contaminare cu aceste bacterii. Imaginați-vă cocktailul de mai sus băut
direct, fără a fi măcar fiert. Chiar dacă vaca e din curte de la bunica, ea tot
a fost vaccinată sau bolnavă odată și tot cu fân plin de pesticide este hrănită,
sau paște printr-o zonă contaminată.
Consumând lapte de vacă, ne creștem riscul de
diabet. Într-un studiu remarcabil făcut în Canada și publicat
în Journal of Medicine în iulie 1992,
un grup de cercetători canadieni și finlandezi au ajuns la concluzia că țara cu
cel mai mare consum de produse lactate din lume, Finlanda, are și cel mai mare număr
de diabetici insulino-dependenți. În rândul copiilor, această boală cruntă
lovea 40 de copii din 1000, conform statisticilor de acum 20 de ani. Oamenii de
știință au descoperit că anticorpii produși în primul an de viață
împotriva proteinei din lapte atacă pancreasul, într-o reacție autoimună de apărare,
variantă susținută și de dr. Colin Campbell. Astfel, pancreasul nu mai poate
produce insulină, ceea ce duce la cea mai gravă formă de diabet, tipul I. S-a
descoperit că copiii diabetici finlandezi aveau de 8 ori mai mulți anticorpi împotriva
proteinei din lapte decât copiii sănătoși. Ce-a avut de spus președintele Asociației
diabeticilor, dr. Xavier Pi-Sunyer? „Nu trebuie înțeles că copiii n-ar
trebui să mai bea lapte, sau că părinții lor ar trebui să le interzică consumul
lactatelor. Acestea sunt o sursă bogată de proteine benefice”. Vă mai îndoiți
că industria laptelui sponsorizează Asociația diabeticilor?
Și lucrurile merg din rău în mai rău.
Leucemia sau leucoza bovină se întâlnește la 3 din 5 vaci de lapte din Statele
Unite. Bineînțeles, dacă pasteurizarea se face cum trebuie, virusul este ucis.
Dar se întâmplă și accidente, cum a fost cel din 1986, când la o fabrică modernă
de procesare a laptelui din Chicago, din greșeală, laptele crud s-a încurcat cu
cel pasteurizat. Rezultatul? Patru oameni au murit și 150.000 s-au îmbolnăvit. Așadar,
cât de siguri putem fi noi că nu am fost infestați deja cu un astfel de virus?
Ce siguranță avem când consumăm lapte? Dacă leucemia umană se trage din acest
virus? Asta ar însemna ca zonele cu turme de vaci bolnave să aibă și o
incidență mai mare de leucemie umană. Oare așa să fie? Din păcate, da! Statistic
vorbind, statele Iowa, Nebraska, South Dakota, Minnesota și Wisconsin au o
incidență a leucemiei mult mai mare decât celelalte. La fel, în Rusia și Suedia,
în zonele cu turme necontrolate, incidența bolii este mai crescută. Se pare că
și veterinarii și fermierii au o incidență mai mare a leucemiei decât restul
oamenilor.
Hormonul IGF-I (insulin-like growth factor) este
un factor cheie în apariția cancerului de sân! În cartea sa „Laptele - otrava
mortală”, doctorul Robert Cohen, care a lucrat în cele mai importante instituții
americane legate de industria alimentară, printre care FDA, explică pericolul numărul
unu din laptele de vacă: „Există sute de milioane de proteine diferite pe
pământ, dar un singur hormon este cunoscut a fi identic la două specii complet
diferite: vacă și om. Acest puternic hormon de creștere este IGF-I. El supraviețuiește
digestiei și dublarea lui în organism este deosebit de periculoasă”. De
asemenea, o serie de studii publicate în reviste de medicină prestigioase susțin
teoria conform căreia IGF-I este un factor cheie în declanșarea cancerelor.
Există oare și beneficii de pe urma consumului de
lapte? Multă lume este convinsă că din lapte ne luăm calciul.
Dar este bun acest calciu pentru oameni? Se pare că nu. De fapt, consumul de
lapte intervine în absorbția calciului în oase. Excesul de proteină din laptele
de vacă este o cauză majoră în instalarea osteoporozei. Dr. Hegsted din
Anglia a făcut un studiu întins pe mai mulți ani și a arătat lumii distribuția
geografică a osteoporozei. Se pare că țările în care se consumă cel mai mult
lapte sunt și cele cu cea mai mare incidență a osteoporozei. S-a demonstrat
prin numeroase studii că, administrat separat, calciul nu este o cauză a
osteoporozei. Pentru a găsi cheia, trebuie să privim nu la calciu, ci la
proteina animală din lapte. Să ne uităm la două grupuri umane contrastante: eschimoșii
au un procent foarte mare de proteine în hrana lor (în jur de 25%) și o
cantitate mare de calciu: 2.500 mg/zi. Rata osteoporozei printre ei este cea
mai ridicată din lume. Celălalt grup este tribul Bantu din Africa de Sud. Aceștia
își iau din hrana specifică lor 12% proteine și doar 200-350 mg/zi calciu. Cu
toate acestea, femeile lor, care mai și dau naștere la 6 copii, pe care-i
hrănesc la sân timp îndelungat, nu fac osteoporoză. Dar atunci când femeile
africane emigrează în S.U.A., ele fac această boală.
Atunci, de unde ne luăm calciul?
Răspunsul este simplu: din același loc de unde și-l iau și vacile: din vegetalele
cu frunze verzi. Că doar vaca nu bea lapte... Oare cum își dezvoltă elefanții,
girafele sau rinocerii osatura imensă? Sigur nu au o vacă pe care s-o
mulgă... Se pare deci că toate mamiferele cresc mari și sănătoase dacă se
hrănesc cu mâncarea naturală pentru care au fost programate genetic. Doar noi, oamenii,
ne alegem cu tot felul de boli.
Dacă vreți să vă păstrați
sănătoși și în formă cât mai mult timp, țineți seama de aceste sfaturi:
- Eliminați proteina animală
din alimentație (aceasta creează în corp aciditate, care este combătută cu
calciul din oase voastre, pentru a regla pH-ul).
- Nu consumați alcool (inhibă absorbția
calciului și a altor vitamine și minerale).
- Folosiți numai sare naturală,
de mare sau grunjoasă (sarea iodată scoate calciul din oase).
- Nu fumați (fumătorii au
densitatea oaselor mai scăzută cu 10-20% decât nefumătorii).
- Mâncați multe vegetale cu
frunze verzi. Calciul din acestea este cel mai ușor de absorbit.
- Coada calului este o plantă
bogată în siliciu, elementul principal pe care organismul îl folosește pentru a
fixa calciul.
Un alt mit ce trebuie spulberat este cel al
proteinei. Când eram copii, ni se spunea mereu să mâncăm cât
mai multe proteine, ca să creștem mari și puternici. Și, bineînțeles, laptele
se potrivea perfect acestui deziderat. De fapt, dieta lumii moderne conține
mult prea multe proteine. Suntem într-o supradoză de proteine animale și am tot
fost în ultimii 50 de ani, ceea ce ne-a adus în dar o pleiadă de probleme:
osteoporoza, ateroscleroza, bolile de rinichi, cancerul, bolile de colon, colesterolul
crescut. Întâi de toate, ar trebui să știți că, dintre toate mamiferele, omul
are laptele cu cel mai mic conținut de proteine (0,9%). Asta ar trebui să ne
spună că necesarul nostru de proteine este foarte mic.
În sfârșit, dar nu în ultimul
rând, să ne gândim un pic și la vaci, aceste animale mari, blânde și total
inofensive, care au fost lăsate pe pământ în cu totul alt scop decât acela de a
ne servi nouă. În natură, vacile trăiesc cca 25 de ani și produc lapte timp de
9 ani. Stresul la care le supunem le îmbolnăvesc iremediabil, așa că după doar
4 ani, cea mai mare parte dintre ele mor sau sunt trimise la abator. În ferme,
vacile sunt prinse de uger cu mașini electrice, fiind supuse constant șocurilor
electrice. Își petrec toți anii vieții pe suprafețe de beton, în condiții îngrozitoare,
de multe ori fără să apuce să vadă vreodată cum arată o pășune. Sunt manipulate
genetic, fiindu-le injectate tot felul de substanțe, hormoni și antibiotice pentru
a crește producția de lapte. Dacă se naște o văcuță, aceasta este ori omorâtă
și vândută pentru carne, ori trecută în turmele pentru lapte, spre a duce o
viață ca a mamei ei. Dacă este un tăuraș, acesta este sacrificat, carnea lui fiind
considerată o delicatesă. Vițeii crescuți pentru carne sunt separați de mamele
lor de mici și hrăniți cu un substitut care-i fac să se îngrașe. Sunt legați și
ținuți în locuri strâmte, în propria urină și fecale, în timp ce țipă disperați
după mamele lor. În tot acest timp, laptele menit lor este colectat pentru noi.
În sfârșit, industria laptelui este un pericol ecologic. În scopul creării de
spațiu pentru creșterea vacilor, sunt distruse în toată lumea păduri, iar
excrementele și excesul de gaz metan din mațele vacilor fac din această
industrie al treilea contribuitor din lume la efectul de seră. Pare greu de crezut,
dar o vacă produce mai multă poluare decât o mașină!
Așadar, nu există un alt motiv
valid de a consuma lapte în afară de acela că pur și simplu a devenit
parte din cultura noastră, pentru că părinții ne-au învățat că e bun, așa cum
părinții lor i-au învățat pe ei. Oricare ar fi motivul, un lucru trebuie luat
în considerare, și anume să nu ne gândim că bem lapte din motive de sănătate. Mulți
oameni de pe planeta noastră nu consumă lapte deloc și sunt foarte sănătoși.
Iar dacă tot nu v-am convins, faceți un mic experiment: acordați-vă un număr de
zile (7, 10 sau 30) în care să nu consumați deloc produse lactate și încercați
să observați dacă anumite probleme de sănătate pe care le aveați nu cumva se
ameliorează. Ce aveți de pierdut? Este sigur și nu costă nimic, ba chiar vă
aduce o economie. Presimt că veți câștiga foarte mult, fără să cheltuiți nimic.
Sursa: The Milk Letter: A Message to My Patients
Sursa: The Milk Letter: A Message to My Patients
COMENTARIUL
NOSTRU
Pentru că ne interesează
foarte mult să rămânem sănătoși și pentru că dorim ca și alții să beneficieze
de informațiile culese de noi, cercetăm intens Internetul, ca să aflăm ce ne
face cu adevărat bine și ce ne face rău. Așa am dat peste un articol despre lapte,
apărut în „prestigioasa” revistă Tango
și care ne-a lăsat mască. Este vorba despre relatarea unui eveniment organizat
de compania Evensys în beneficiul oamenilor de afaceri din industria laptelui. Vi-l
atașăm, cu rugămintea să-l citiți având în minte informațiile pe care tocmai
le-ați căpătat din articolul științific de mai sus. Apoi să decideți singuri
sfaturile cui vreți să le urmați – ale reputatului medic american sau ale „eminentei”
doctorițe românce, supranumită „nutriționista vedetelor”, plătită generos ca să
promoveze consumul de lapte vândut prin supermarketuri? Adnotările din paranteze
ne aparțin:
«Aflată la conferința Social
Media for Parents (știm ce înseamnă asta,
pentru că, nu-i așa? tot românul e bilingv) organizată la Crowne Plaza,
medicul nutriționist Mihaela Bilic le-a
îndemnat pe mămicile prezente la eveniment să includă cu seriozitate și simț
de răspundere laptele în alimentația copiilor lor: „Studiile japonezilor (care studii?), recent publicate (unde?) au demonstrat că tinerii care în
perioada pubertății și adolescenței consumă minimum 3 pahare de lapte pe zi vor
crește cu minimum 1 cm pe an mai înalți decât cei care nu au în alimentația lor
lapte, indiferent de moștenirea genetică (Să
fi băut Ghiță Mureșan o căldare de lapte pe zi?). Acumularea de masă osoasă
se face doar până la 25 de ani, deci înainte de această vârstă este extrem de
important să oferim copiilor noștri o alimentație sănătoasă, bogată în calciu”,
mai spune doctorița nutriționistă (Hei,
voi, mii de cercetători din întreaga lume, și mai ales tu, celebrul Colin Campbell,
bateți câmpii cum că laptele ar fi bun doar pentru viței și că de fapt ne
scoate calciul din oase... Ar trebui să veniți în România, să luați lecții de
nutriție de la Mihaela noastră...).»
-->
Eu cred ca am intalnit un medic de familie mai responsabil cand aveam copilul mic. Al meu a crescut cu lapte praf, iar doctorita, cand am intrebat-o pe la un an daca pot sa trec pe lapte de vaca ca e mai ieftin, mi-a zis sa continui cu laptele praf ca ala de vaca nu e bun de nimic. Asta e!
RăspundețiȘtergereDa, am citit Studiul China si alte materiale legate de lapte, carne si efectele lor asupra corpului uman. Foarte bun articolul. Este adevarat, laptele e doar pt bebelusi!
RăspundețiȘtergere