Cum scăpăm de insomnie fără să luăm somnifere + VIDEO (RO)

-->

CUM SCĂPĂM DE INSOMNIE FĂRĂ SĂ LUĂM SOMNIFERE

Insomnia este o tulburare a somnului care se caracterizează prin dificultatea de a adormi. Ea poate fi de două feluri: persistentă (durează săptămâni sau luni în șir și este cauzată de anumite boli sau un program de viață greșit) sau trecătoare (durează câteva nopți și este cauzată de o supărare sau un eveniment îngrijorător). Prin urmare, insomnia nu este boală în sine, ci doar un simptom al unei cauze ce trebuie îndepărtată. Dacă nu încercăm să identificăm această cauză și să o înlăturăm, sănătatea noastră va avea de suferit, deoarece sistemul imunitar va fi slăbit.


Principalele cauze care ne pot priva de un somn odihnitor și binefăcător sunt:
- O stare psihică proastă: neliniște, îngrijorare, supărare, frică, furie;
- O schimbare radicală în viață: mutarea într-o altă locuință sau localitate, schimbarea serviciului;
- Mediul ambiant: un pat incomod, zgomote, lumină, prea cald sau prea frig;
- Probleme de sănătate: hipertensiune, artrită, reumatism, boli de inimă, probleme digestive;
- Stil de viață dăunător: lipsă de mișcare, alimentație nesănătoasă, consum de cafea, alcool, fumat;
- Alte cauze: pastilele contraceptive și cele de slăbit.

Există însă și oameni care se plâng de insomnie acuzând faptul că nu pot dormi mai mult de 5 ore pe noapte. E adevărat că cei mai mulți dintre noi avem nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, dar să nu uităm că durata somnului este legată atât de propriul nostru bioritm, cât și de alimentație. Astfel, dacă ducem o viață sedentară, am înaintat în vârstă sau suntem vegetarieni, nevoia noastră de somn este mai mică (5-6 ore). Prin urmare, nu avem de ce să dăm fuga la doctor și să solicităm somnifere. Dacă însă nu ne încadrăm în niciuna dintre aceste categorii, e cazul să ne îngrijorăm și să ne luăm propriile măsuri, deoarece efectele somniferelor ne pot reduce drastic calitatea vieții: oboseală cronică, nervozitate, lipsa concentrării, randament slab la serviciu, pierderea memoriei, risc de accidente.

Așadar, ce putem face dacă nu ne putem odihni bine toată noaptea? În primul rând, să ne scoatem din cap ideea că altcineva ne poate rezolva problema. Medicii vor scăpa foarte ușor de noi – ne vor prescrie un somnifer sau un calmant. Acestea însă dau dependență, iar în timp, vom avea nevoie de doze tot mai mari pentru a-şi face efectul. Știind acest lucru, trebuie să ne rezolvăm singuri problema. Iată câteva sfaturi ușor de urmat, care ne vor ajuta să nu mai numărăm oi toată noaptea:

- Să ne trezim întotdeauna la aceeași oră. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem, de luni până duminică. Dacă, de pildă, avem o viață socială intensă și în week-end petrecem până târziu cu prietenii, este foarte important să ne sculăm tot la ora noastră obișnuită, chiar dacă am dormit mai puține ore în noaptea respectivă. Acesta este primul secret de a combate insomnia.

- Să facem mișcare 30 de minute pe zi. Ca să primim energie, trebuie să cheltuim energie. Oricât de obosiți ne-am simți după 8 ore de stat la birou, trebuie să punem corpul în mișcare. Totuși, nu trebuie să facem exerciții fizice seara târziu, pentru că temperatura corpului va fi prea mare pentru un somn de noapte bun.

- Să stăm la soare cel puțin 15 minute zilnic. Dacă plecăm dintr-un birou ca să intrăm într-o mașină sau o gură de metrou, și ne încheiem ziua în propria sufragerie, să nu ne mai mirăm că nu dormim bine toată noaptea. Ceasul nostru intern se folosește de lumina soarelui pentru a ne regla nivelul de energie. Lumina ne ține treji, în timp ce întunericul declanșează secreția de melatonină și ne induce starea de somn. Pentru un somn bun, trebuie să ieșim afară, la soare, sau măcar să tragem perdelele și să deschidem fereastra, ca să absorbim lumină solară.

- Să nu bem cafea, alcool sau ceai verde (conține cofeină) cu 6 ore înainte de culcare. Aceste băuturi întrerup ciclul normal al somnului. De asemenea, orice aliment sau băutură îndulcite cu zahăr trebuie evitate seara. În schimb, un pahar de suc de mere proaspăt stors ne va ajuta să adormim mai repede și să visăm frumos. Este un secret pe care puțini îl cunosc și care funcționează.

- Să ne lăsăm de fumat. Nicotina este un stimulent. Dependenții înrăiți pot chiar experimenta o scădere a nivelului de nicotină în organism, care le întrerupe somnul. Cartea lui Allen Carr,  În sfârșit, nefumător!,  i-a ajutat pe mulți să scape de acest obicei nociv.

- Să închidem televizorul sau calculatorul cu cel puțin o oră înainte de culcare. Dacă nu ținem cont de acest sfat, ne vom petrece cel puțin o oră răsucindu-ne în pat de pe o parte pe alta, în încercarea de a adormi.

- Să ne cumpărăm o saltea confortabilă. Ne petrecem o treime din viață în pat, așa că o saltea de calitate ar trebui să fie ultimul lucru la care să ne zgârcim.


- Să eliminăm din dormitor orice senzori care ne-ar putea perturba somnul. Camera de dormit trebuie să fie cufundată într-un întuneric total și ferită de orice zgomote (ticăitul ceasului, traficul de afară etc.). Dacă nu putem îndeplini aceste condiții, o mască de dormit și niște dopuri antifonare în urechi sunt soluții bune.

- Să ne aerisim dormitorul și să-l menținem la o temperatură potrivită. Un dormitor supraîncălzit și prost ventilat este rețeta sigură a stării de insomnie. Corpul adoarme cel mai repede și mai bine într-o cameră răcoroasă. Înainte de culcare, trebuie să deschidem fereastra și să lăsăm să intre aerul rece și oxigenul. Dacă simțim că ne e frig, e mai bine să punem încă o pătură pe noi, decât să dăm drumul la calorifer.

- Înainte de a adormi, să ne gândim la ceva plăcut și relaxant. Putem vizualiza un loc încântător în care am vrea să fim sau compania cuiva drag. În nici un caz nu e momentul să ne frământăm în legătură cu o situație dificilă, din care vrem să ieșim. Avem timp a doua zi.

- Dacă somnul nu vine, să facem ceva. Uneori, ni se poate întâmpla să nu adormim nici după o jumătate de oră. Poate fi vorba de gânduri negre care nu ne dau pace sau de o senzație ușoară de foame. În aceste cazuri, soluția este să citim dintr-o carte, să bem un pahar cu apă sau să mâncăm ceva ușor. Somnul va veni negreșit și ne vom scula a doua zi plini de energie, pregătiți să ne creăm realitatea pe care o dorim.

Iată și cinci alimente recomandate de Mike Adams pe site-ul său, Natural News care, mâncate în partea a doua a zilei, ne vor ajuta să dormim bine toată noaptea:

1. Migdalele - sunt una dintre cele mai bune alegeri pentru a trata insomnia, deoarece sunt o sursă excelentă de magneziu, un relaxant natural, cu proprietăți antistres.
2. Cireșele - stimulează secreția de melatonină, hormonul produs de glanda pineală implicat în reglarea ritmului circadian (zi - noapte) al mamiferelor.
3. Bananele - sunt bogate în magneziu, potasiu și triptofan, magicul trio care îmbunătățește calitatea somnului. Triptofanul este precursorul celor doi neurotransmițători, serotonina și melatonina, care modulează somnul.
4. Valeriana - rădăcina acestei plante, sub formă de ceai sau tinctură, era folosită în Antichitate de către greci și romani pentru a induce somnul. Proprietățile ei sedative și anxiolitice (care înlătură anxietatea - starea de neliniște) au fost dovedite prin numeroase studii.
5. Ovăzul - sub formă de fulgi, germeni, tărâțe sau terci, este bogat în magneziu și potasiu, minerale cu proprietăți relaxante. Deși asociat de obicei cu micul dejun, ovăzul este un aliment foarte potrivit și pentru masa de seară.

Somn ușor!

Russell Foster - De ce dormim? (Why Do We Sleep?) (RO)

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Scrisoarea unui tată către fiul său + VIDEO (RO)
    19.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SCRISOAREA UNUI TATĂ CĂTRE FIUL SĂU Un cunoscut realizator TV din Hong Kong, de profesie psiholog, i-a scris fiului său o scrisoare…
  • Dușmanul dușmanului meu - Klaus Barbie - documentar (RO)
    26.05.2012 - 0 Comments
    --> DUȘMANUL DUȘMANULUI MEU   - Klaus Barbie - Nikolaus „Klaus” Barbie (1913-1991) a fost unul dintre cei mai cruzi torționari naziști. Ca şef al Gestapoului din Lyon, Franţa…
  • Triunghiul morții din Marea Neagră (slideshow)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> „TRIUNGHIUL BLESTEMAT” DIN MAREA NEAGRĂ O mulţime de mistere înconjoară Marea Neagră, locul unde – spun diverşi cercetători - s-ar fi produs Potopul lui Noe, dar şi unde se…
  • Clarvăzători celebri + documentar (RO)
    18.10.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLARVĂZĂTORI CELEBRI Cuvântul „clarvăzător” a apărut pentru prima dată în anul 1552, iar cuvântul „clarviziune”, abia după 300 de ani…
  • Léo Taxil - Viața lui Iisus - eBook
    24.03.2013 - 18 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAȚA LUI IISUS Léo Taxil „Religia este privită de oamenii obișnuiți ca adevărată,  de înțelepți ca falsă, iar de conducători, ca…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…
  • Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO
    18.01.2024 - 0 Comments
    Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de…
  • Adevărul din spatele porților de la Auschwitz - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRUL DIN SPATELE PORŢILOR DE LA AUSCHWITZ Este un fapt incontestabil că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania a avut o reţea de închisori şi lagăre de…
  • Caru' cu bere + VIDEO
    26.04.2012 - 0 Comments
    --> CARU’ CU BERE Palatul berii din România - opera unui ţăran ridicat din grajdurile Ardealului, locul în care se ameţeau pe vremuri Caragiale, Coşbuc, Goga, Delavrancea, „Caru'…
  • Craniu alungit vechi de 1.600 de ani, cu dinți încrustați cu pietre, descoperit în ruinele din Mexic + FOTO + VIDEO
    26.05.2023 - 0 Comments
    Dacă forma capului nu era suficient de neobișnuită pentru un craniu uman, craniul vechi de 1.600 de ani avea și un set complet de dinți încrustați cu piatră, pentru a se potrivi cu personalitatea sa…
  • 25+ de pisici care iubesc căldura mai mult ca orice (FOTO)
    09.06.2016 - 0 Comments
    Trei fapte despre pisici: 1. Își petrec majoritatea vieții dormind. 2. Atunci când nu dorm, complotează să cucerească lumea. 3. Atunci când nu dorm și nu complotează împotriva…
  • Ce este Biblia? + VIDEO (RO)
    24.12.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • 12 fenomene naturale pe care le poți vedea doar într-o anumită perioadă a anului + FOTO
    24.11.2019 - 0 Comments
    Pietre care călătoresc singure, un deșert înflorit, un lac extraterestru sau soarele care nu apune niciodată. Poate că sună ca un platou de filmare fantezist, dar chiar se întâmplă pe planeta…
  • Dr. Roman Morar și leacul diabetului
    14.04.2012 - 4 Comments
    --> DR. ROMAN MORAR –   CREATORUL LEACULUI ROMÂNESC PENTRU DIABET Doctorul clujean a creat în anul 1994 Eridiarom-ul, un concentrat de fructe de afin care tratează diareea, cu…
  • Personalități românești despre evrei
    12.05.2012 - 6 Comments
    --> PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI DESPRE EVREI Vasile Conta: „Noi, dacă nu vom lupta în contra elementului jidovesc, vom pieri ca naţiune”. (din discursul Chestia evreiască…
  • Antibiotice uitate de acum câteva decenii ar putea fi un super-ucigaș de bacterii
    18.05.2023 - 0 Comments
    Un antibiotic dezvoltat în urmă cu 80 de ani, înainte de a fi abandonat și uitat, ar putea oferi din nou soluții noi și interesante, de data aceasta în fața amenințării emergente a superbacteriilor…
  • Hrana vie - Ernst Günter (eBook)
    15.04.2012 - 2 Comments
    -->   HRANA VIE - O SPERANȚĂ PENTRU FIECARE  Motto: Doar hrana vie şi proaspătă îi poate permite omului să rămână sănătos,  să fie fericit şi să simtă adevărul.…
  • Drojdia de bere - o uzină de medicamente
    23.03.2012 - 3 Comments
    --> DROJDIA DE BERE  - O UZINĂ DE MEDICAMENTE Era în iarna anului 1898, într-o seara friguroasă de februarie, când inginerul german Wolfgang Schulze a rămas mult după lăsarea…
  • Angelica - iarba îngerilor
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ANGELICA - iarba îngerilor Angelica, plantă cultivată în trecut în grădinile mănăstirilor, este recomandată pentru proprietăţile sale vindecătoare şi condimentare, pentru aroma…
  • 15 poze care dovedesc că schimbarea climatică nu e o glumă!
    12.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orașele se inundă, pădurile ard și ghețarii se topesc, iar acțiunile zilnice ale oamenilor nu fac decât să înrăutățească situația. Dacă o…
  • Boli infecțioase cauzate de microbi? - un basm modern + documentar
    24.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BOLI INFECȚIOASE CAUZATE DE MICROBI? UN BASM MODERN Prof. dr. Karl Probst Atunci am văzut că, pentru cei mai mulţi, ştiinţa este doar…
  • 24 Titanic Facts You Probably Didn't Know About + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    1. The richest passenger on board the Titanic was John Jacob Astor IV. His net worth was around $85 million (or $2 billion in today's terms). Astor perished with the Titanic. He was last seen smoking…
  • Vampirismul bioenergetic
    02.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VAMPIRISMUL BIOENERGETIC Până la începutul anilor ’70 nu ştiam mare lucru despre vampirism bioenergetic. Din cele citite şi auzite cu…
  • Dicționarul plantelor de leac - eBook
    20.04.2012 - 0 Comments
    --> DICȚIONARUL PLANTELOR DE LEAC Eugen Mihăescu   Toată lumea ştie că ceaiul de mentă ne scapă de diaree, ceaiul de tei de insomnie, iar sucul de ridiche neagră de tuse. Dar…
  • 10 Facts About Air Pollution
    08.01.2023 - 0 Comments
    No one is safe from air pollution, the United Nations has warned, with 9 out of 10 people on the planet now breathing polluted air.This has led to a growing global health crisis that is already…
  • Bruce Lipton - Inteligența unei celule + documentar (RO)
    22.10.2013 - 0 Comments
    --> INTELIGENȚA UNEI CELULE Bruce Lipton Fragment din interviul luat în oct. 2008 de Cristian Mureșan - TVR Cluj C.M.: Kervran a studiat transmutaţiile biologice la plante,…
  • Minimundus - Lumea în miniatură
    14.11.2013 - 0 Comments
    --> MINIMUNDUS – LUMEA ÎN MINIATURĂ – În Austria, la Klagenfurt, există un parc tematic de o rară frumusețe, în care poți face…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…
  • Ceea ce ni se întâmplă este oglinda a ceea ce gândim + VIDEO
    06.02.2016 - 3 Comments
    CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ ESTE OGLINDA A CEEA CE GÂNDIM Dumitru Constantin Dulcan Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog și psihiatru, autor a numeroase monografii,…
  • Bugetul negru al Statelor Unite
    19.08.2014 - 7 Comments
    --> BUGETUL NEGRU AL STATELOR UNITE Este deja evident pentru cei mai mulți dintre noi că informațiile care ni se oferă prin mass media reprezintă de obicei doar un aspect superficial al…
  • Enigmele de la Cernobîl și Fukushima + documentare (RO)
    11.03.2014 - 2 Comments
    --> ENIGMELE DE LA CERNOBÎL ȘI FUKUSHIMA Multe enigme legate de catastrofa de la Cernobîl din 26 aprilie 1986 au rămas şi astăzi neexplicate. Profesorul Georges Lochak, preşedinte al…
  • Deparazitarea naturală a organismului + documentar (RO)
    20.04.2012 - 4 Comments
    --> DEPARAZITAREA NATURALĂ A ORGANISMULUI Influența paraziților asupra stării de sănătate Știai că organismul tău este colonizat de o mulțime de paraziți care mănâncă zilnic…
  • Cele mai umane închisori din lume + VIDEO + documentar (RO)
    19.02.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI UMANE ÎNCHISORI DIN LUME Gradul de civilizație al unei societăți poate fi măsurat vizitându-i închisorile. F.…
  • Inteligența plantelor + VIDEO + eBook
    14.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTELIGENŢA PLANTELOR Oamenii cred că povestea despre sentimentele plantelor ţine de science-fiction. Anul acesta se împlinesc 40 de…
  • Când și cum se mănâncă fructele
    28.07.2016 - 10 Comments
    CÂND ŞI CUM SE MĂNÂNCĂ FRUCTELE În general, oamenii nu ştiu cum să mănânce fructele. Iar corpul nostru strigă disperat după ele. Fructul este alimentul cel mai energizant, binefăcător,…
  • Meritocrația (eBook)
    18.06.2013 - 2 Comments
    --> MERITOCRAȚIA Primo Laurențiu Despre Primo Laurențiu am aflat absolut întâmplător, într-o zi când cercetam Internetul în cu totul alt scop. A scris o carte care a făcut furori,…
  • Intoleranța la lapte
    25.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTOLERANŢA LA LAPTE  – CE SPUN VECHILE SISTEME MEDICALE – Dr. Gabriele Feyerer, Austria Articol apărut în Raum & Zeit, nr.…
  • Cartoful - cea mai importantă plantă alimentară din lume + documentar (RO)
    17.04.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  CARTOFUL - cea mai importantă plantă alimentară din lume În Munţii Anzi, America de Sud, la altitudinea de peste 2.000 de…
  • 18 poze care arată că animalele au cele mai sincere inimi + FOTO
    13.10.2021 - 0 Comments
    Indiferent cât de obraznice sau nevoiașe pot deveni uneori animalele noastre de companie, inimile lor sunt întotdeauna pline de dragoste și nimic altceva. Pisicile care fac ceva prostesc pentru a-și…
  • Topul miturilor despre alimentele sănătoase, în sfârșit demontate
    17.01.2022 - 0 Comments
    Se pare că la fiecare două săptămâni apare o nouă tendință în materie de alimente sănătoase despre care ni se spune că ar trebui să o încercăm. Dar se pare că multe dintre aceste tendințe nu sunt…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *