MEDICINA
ALOPATĂ
ŞI IMAGINEA CONFUZĂ A MICROBILOR
ŞI IMAGINEA CONFUZĂ A MICROBILOR
Acolo unde este
viaţă, sunt şi microbi. Robinson
Verner, bacteriolog
Oamenii
sunt deosebit de receptivi la ideea că anumiţi microbi veniţi „din afara”
organismului sunt răspunzători pentru afecţiuni grave cum ar fi SARS
(inflamaţia plămânilor) sau hepatita C (inflamaţia ficatului). Două lucruri
ştiu psihologii de mult: că omul are tendinţa de a accepta soluţiile comode şi
că încearcă întotdeauna să dea vina pe altcineva sau altceva, foarte greu
acceptând incomodul adevăr că el însuşi este vinovat. „Omul mai degrabă se
distruge pe el însuşi, decât să-şi schimbe obiceiurile!” spunea scriitorul rus
Lev Tolstoi. De multe ori în istoria omenirii, dorinţa de a găsi un ţap
ispăşitor a dus la grave erori, fie că vorbim de domeniul privat, economic sau politic.
Pescarii şi politicienii sunt convinşi că focile şi delfinii sunt de vină
pentru scăderea populaţiilor de peşti din mări. Astfel, în Canada, în fiecare
an sunt măcelărite mii de foci, în timp de japonezii masacrează delfinii. Conform
aceluiaşi model de logică, microbii sunt vinovaţi pentru toate bolile.
A
da vina pe microbi este o soluţie simplistă la o problemă complexă. Lumea vie
este foarte complexă. Dorinţa de simplificare are rădăcini adânci în ştiinţa
medicală. În 1916, filozoful Ludwig Wittgenstein remarca în jurnalul său:
„Omenirea a căutat întotdeauna o ştiinţă care să conţină simplex sigilium veri [pecetea adevărului simplu]”. În această
schemă se potriveşte de minune și teoria microbilor, sau a germenilor: o
boală→un agent patogen→o terapie minune. O astfel de simplificare este complet
falsă, mai ales atunci când avem de-a face cu lumea invizibilă a celulelor şi a
moleculelor. Lumea vie – atât în mic, cât şi în mare – este cu mult mai
complexă decât ne-o prezintă medicina. De aceea „încercarea de a găsi simetrie
şi simplitate în ţesătura lumii vii a dus deseori la concluzii eronate, remarcă
biochimistul Erwin Chargaff. Există chiar persoane care cred că ceea ce azi
numim biologie moleculară cuprinde întreaga complexitate a vieţii. Să fie asta
totul? Putem descrie muzica prin totalitatea instrumentelor care au capacitatea
de a emite sunete? Să ne gândim doar că biologia, ştiinţa vieţii, nu are nici măcar
o definiţie clară a obiectului ei de cercetare: viaţa. În realitate,
cercetările cele mai exacte sunt făcute doar pe celule şi ţesuturi moarte”.
În
cercetarea farmaceutică această practică pentru crearea de noi medicamente
ridică o problemă enormă, deoarece experimentele în laborator pe probe de ţesuturi
tratate cu tot felul de chimicale reactive nu permit să se tragă o concluzie
pertinentă asupra realităţii vii. Cu toate acestea, se trag tot felul de concluzii,
care duc la crearea de noi medicamente şi vaccinuri. În fapt, noi nu ştim exact cum acționează microbii la nivel
celular şi molecular, atât în omul viu cât şi în animalul viu. Ar însemna ca
fiecare microb să fie urmărit şi filmat în acţiune cu o micro-cameră, ceea ce
la ora actuală este imposibil. Şi chiar dacă ar fi, tot n-am putea cuprinde întreaga
situaţie din corp. Prin concentrarea asupra microbilor şi condamnarea lor a priori ca unici cauzatori ai bolilor,
se ignoră complexitatea corpului uman. Este o simplificare iresponsabilă. De la
acţiunea factorilor de mediu și influenţa nocivă a toxinelor sau a
medicamentelor, până la factorii de natură psihică şi nutritivă, totul are o
influenţă asupra organismului. Dacă, în loc de fructe şi legume, o mare perioadă
de timp vom mânca dulciuri, fast-food, băuturi răcoritoare, cafea şi alcool,
vom fuma intens şi/sau vom lua droguri, ne vom ruina sănătatea. N-avem nevoie
de niciun microb şi nici de cunoştinţe ştiinţifice pentru a înţelege acest
lucru. Ne demonstrează asta un foarte interesant film realizat în 2004, Super Size Me [pe care-l puteți viziona cu
subtitrare aici] în care Morgan Spurlock – regizor şi cobai în acelaşi timp – ne arată concret o
astfel de situaţie. Timp de 30 de zile, Spurlock a mâncat numai la McDonald’s.
Rezultatul: 12 kg greutate corporală în plus, valorile ficatului identice cu
cele ale unei persoane bolnave, afecţiuni ale cordului, depresie, dureri de cap
şi probleme de erecţie. În doar 30 de zile de consum exclusiv de fast-food! Pe
deasupra, omul nostru a devenit şi dependent... de McDonald!
Studiile
efectuate în laborator pe şoareci arată că produse cum ar fi hamburgerii sau
cartofii prăjiţi creează dependenţă, întocmai ca şi heroina! „Zahărul poate
deveni un deschizător de drum pentru alte droguri, legale sau ilegale”, afirmă
Thomas Kroiss, preşedintele Societăţii pentru medicină integrală din Austria.
Zahărul este un „hoţ de vitamine”, care în plus influenţează şi dispoziţia psihică.
Ar trebui să fim conştienţi că zahărul sub formă rafinată nu există în natură,
şi de aceea creează un dezechilibru în organism atunci când este consumat în
mod regulat şi în cantitate mare.
Aici ar fi interesant de
aflat câţi oameni au cunoştinţă de existenţa unei plante care creşte în America
de Sud, Stevia rebaudiana (foto) ale cărei frunze sunt mai dulci
decât zahărul, fără însă a conţine hidrați de carbon, fără a aduce prejudicii
organismului şi care este îndulcitorul ideal pentru diabetici. Această plantă
este folosită de mii de ani în America de Sud ca îndulcitor, dar Comunitatea
europeană a interzis-o. Numai în Elveţia se poate găsi pe piaţă. De ce?
Interesele monopoliste ale industriei zahărului! În Japonia şi Israel, 40% din piaţa
îndulcitorilor este ocupată de Stevia. Tot în Japonia (şi nu numai) este
interzisă prin lege comercializarea zaharinei, a cărei substanţă activă de
bază, ciclamatul, este toxică pentru ficat. Adică tocmai pentru acel organ care
este în principal afectat de deficienţa pancreasului în sintetizarea insulinei,
adică de diabet.
Revista
New Scientist solicita într-unul din
numerele ei ca: „acelaşi gen de avertismente de pe pachetele de ţigări să fie
afişate obligatoriu şi în magazinele fast-food”. Cu toate acestea, culmea
ironiei, McDonald’s sponsorizează fără jenă competiţii sportive, cum ar fi
campionatele mondiale de fotbal. O mișcare inteligentă, căci uriaşul număr de
vizitatori, nefiind acasă, unde să mănânce?
„Zahărul
rafinat este un mediu nutritiv ideal pentru ciuperci şi bacterii dăunătoare”,
afirmă medicul Thomas Kroiss. Iar o serie de studii confirmă faptul că o alimentaţie
lipsită de fructe şi legume nu este adecvată unei flore intestinale optime. Stilul
de viaţă influenţează flora intestinală şi poate duce la creşterea volumului de
ciuperci Candida de pildă, care pot apoi favoriza apariţia unor boli.
Corpul
uman este asemenea unui ecosistem, unei păduri. Are plămâni, rinichi și glande
sudoripare, cu ajutorul cărora elimină surplusul de substanţe acide. Echilibrul
bază-acid al corpului este foarte important pentru ecosistemul numit om. O
alimentaţie predominant acidă, cum este cea compusă din carne, ouă, peşte,
brânză, pâine, unt şi dulciuri, în detrimentul unor alimente bazice, cum sunt
fructele şi legumele, practicată pe o perioadă lungă de timp, va perturba
balanţa bază-acid a organismului, fapt ce nu poate rămâne fără urmări asupra
sănătăţii. „În recuperarea sănătății, pH-ul este hotărâtor”, afirmă nutriţionistul
american Gary Tunsky.
De
mult timp se ştie că celulele canceroase și tumorile sunt extrem de acide şi n-ar
fi deloc complicat să se facă studii care să pună în evidență rolul alimentaţiei
în evoluţia cancerului. Din păcate, astfel de studii nu se fac. Cui i-ar
folosi? Totuşi, la Congresul Internaţional al Oncologilor, care a avut loc în
2009, au fost făcute publice şi analizate rezultatele unui asemenea studiu,
studiul EPIC (European Prospective
Investigation into Cancer and Nutrition = Cercetare europeană prospectivă
privind cancerul și alimentația). În cadrul acestui studiu, desfăşurat pe o durată
de 35 de ani, au fost cercetate şi sistematizate statistic obişnuințele nutriţionale
a peste 500.000 de persoane din diferite ţări europene, în raport cu frecvenţa
apariţiei diferitelor forme de cancer. „De necrezut, a exclamat profesorul
francez Michel Boiron, preşedintele fondator al Congresului Internațional al Cancerului.
Scepticismul nostru este învins. Cifrele studiului EPIC sunt de necombătut: legătura
dintre cancer și alimentaţie este dovedită”. Concluzia oncologilor participanţi
la congres a fost una clară: „Deşi în trecut au fost sugerate o serie de
posibile cauze provocatoare de cancer, ca urmare a studiului EPIC putem afirma cu
certitudine: cancerul este o afecţiune nutriţională”.
Într-o
altă direcţie, cea a influenţei alimentației asupra formării oaselor şi afecţiunilor
acestora, s-au făcut, de asemenea, foarte multe studii, concluziile fiind şi
aici clare: „Pentru menţinerea unui schelet osos în bună stare de sănătate şi
preîntâmpinarea unor afecţiuni, îndeosebi a osteoporozei, trebuie evitate
alimentele cu conţinut înalt de acizi fosfatici şi oxalici (substanţe care fură
calciu) cum ar fi carnea, cârnaţii, Coca-Cola, brânza, cacaoa sau ciocolata”.
„Alături
de echilibrul pH-ului din organism, flora intestinală este şi ea un factor
major care contribuie la menţinerea unui corp sănătos”, constată prof. Wolfgang
Kruis, expert în probleme de digestie. Iar colegul său, cercetătorul Francisco
Guarner, confirmă încă o dată: „Flora intestinală este relevantă pentru
sănătatea unei persoane. Printre altele, ea joacă un rol esenţial în aprovizionarea
cu energie a organismului şi în formarea celulelor epiteliului. Când flora intestinală
este dereglată sau distrusă, prelucrarea elementelor nutritive şi a
substanţelor vitale pentru organism este puternic afectată, fapt care are
urmări grave asupra sănătăţii: formarea de colonii de ciuperci şi bacterii în
ţesuturi. În acest sens, administrarea abuzivă de antibiotice puternice, de multe
ori nejustificat, duce la dereglarea până la distrugerea florei intestinale”.
Faptul
că în ultimele decenii infecţiile fungice au devenit din ce în ce mai numeroase
nu înseamnă că fungii au devenit mai agresivi, ci că obiceiurile noastre
alimentare sunt dăunătoare ecosistemului numit „corpul uman”. Comparaţia cu o
pădure ne poate ajuta să înţelegem mai bine această realitate. Într-o pădure intoxicată
apar copaci bolnavi, atacaţi de fungi şi bacterii. Într-o pădure sănătoasă,
ciupercile joacă rolul de sanitari, de sistem de salubritate pentru materia
vegetală moartă, şi de formare a humusului. Într-o pădure bolnavă, aceleaşi
ciuperci se dezvoltă invaziv şi distrug arborii sănătoşi. Totul în natură,
indiferent că e vorba de nivelul celular sau de peisajul botanic, se desfăşoară
în echilibru. În faţa unei plante sănătoase, ciupercile n-au nicio şansă. Un teren
saturat cu substanţe acide duce la o dezvoltare anormală a ciupercilor şi la o slăbire
a rezistenţei plantelor. Se întâmplă oare altfel cu noi înşine?
De
milioane de ani, natura funcţionează ca un întreg, cu o precizie absolută.
Microbii, la fel ca şi omul, sunt părţi componente ale naturii. Când omul rupe
acest echilibru, întreaga natură (şi odată cu ea şi omul) devine bolnavă.
Celebrul medic Rudolf Virchow (1821-1902) cerea încă în 1875 confraţilor lui să
nu uite niciodată să trateze omul bolnav ca pe un întreg. Medicul nu va înţelege
niciodată boala unui pacient dacă nu va înţelege relaţia lui cu natura şi cu mediul
înconjurător. Prin simpla analiză a valorilor sângelui, niciun medic, niciodată
nu va vindeca cu adevărat o boală. Eventual, va masca nişte simptome, ceea ce
nu va duce la dispariţia afecţiunii.
Fără
existenţa bacteriilor, viaţa omului este practic imposibilă. Bacteriile au stat
de la bun început la baza evoluţiei vieţii. Și cred că e clar pentru toată lumea
că bacteriile pot exista foarte bine și fără om, dar omul fără bacterii, nu. Concluzia
este că bacteriile, a căror misiune primară este viaţa, nu pot fi făcute
vinovate că ar fi principalul factor cauzator de boli şi moarte. Din păcate,
tocmai pe această idee se bazează medicina alopată, începând cu cei doi „mari
eroi”, Pasteur şi Koch, şi mergând până în zilele noastre.
La
câteva ore după naştere, toate ţesuturile nou-născutului sunt populate de
bacterii, care desfăşoară o activitate de protecţie esenţială. Fără aceste
colonii de miliarde de bacterii şi germeni, un nou-născut, la fel ca şi un
adult, nu poate supravieţui! Şi încă ceva, mai puţin ştiut de către omul obişnuit:
doar 1% din bacteriile din organismul uman sunt cunoscute şi cercetate. Restul
care mişună prin corpul uman nu sunt nici cunoscute şi nici cercetate. În
schimb, pentru orice fleac de răceală, unii medici „harnici” prescriu
antibiotice, care distrug fără discernământ nu numai eventualele bacterii
„rele” ci toate bacteriile. Uneori chiar te întrebi dacă nu cumva aceștia n-au
alt scop în viaţă decât acela de a omorî oameni.
„Bacteriile
străine de corp au, de departe, supremaţia” constată în revista Nature Biotechnology, în 2004, un grup
de cercetători de la Imperial College, Londra, sub conducerea biochimistului
Jeremy Nicholson. În continuarea articolului, se afirmă că numai în intestine
cercetătorii au identificat „cca 100 de miliarde de microorganisme, care
împreună formează o masă în greutate de cca 1 kilogram!”. Nicholson şi colegii
săi ajung la concluzia că superorganismul uman poate fi definit ca un ecosistem
stăpânit de microorganisme. „Ştim deja de ceva vreme că o serie de afecţiuni
sunt provocate de factori genetici sau de mediu. Alimentaţia în primul rând are
o influenţă majoră asupra stării de sănătate, prin faptul că modulează
relaţiile dintre cele 100 de miliarde de microorganisme din sistemul digestiv
uman! Microorganismele sunt parte componentă a genomului nostru (moştenirea
genetică) şi sunt la fel de importante ca și genele noastre”, concluzionează
Nicholson.
Cât
de mult poate influenţa echilibrul bacterian dezvoltarea normală a organismului
putem constata la sugari. Copiii alăptaţi la sân au în flora intestinală o
bacterie, Lactobacillus bifidus, care
este foarte diferită de bacteriile care predomină în organism în urma unei diete
a copilului cu lapte de vacă. Lactobacillus
bifidus îi dă copilului hrănit la sân o rezistență mult mai mare la infecţiile
intestinale. Și este doar unul dintre multele de exemple care certifică
efectele pozitive ale convieţuirii dintre bacterie şi om.
Într-un
experiment de laborator, femelele de şoareci gestante au fost ajutate să nască
prin cezariană, într-un mediu complet steril. După câteva zile (timp
în care au fost în continuare ţinuţi şi hrăniţi în mediu steril) absolut toţi
puii au murit, iar autopsia a constatat prezenţa în intestinele acestora a unui
mucus alb, cleios, amorf, total lipsit de bacterii!
Bine,
bine, veţi spune, dar n-au salvat antibioticele viaţa atâtor oameni? Fără
îndoială că da. Dar însuşi Alexander Fleming, descoperitorul penicilinei,
avertiza la vremea respectivă asupra riscurilor pe care le presupune folosirea lor
iraţională. Termenul de antibiotic vine din greacă şi se traduce prin „împotriva
vieţii”! Antibioticele nu pot face deosebire între bacteriile bune, necesare
organismului, şi cele rele. Ele distrug toate bacteriile! În SUA sunt prescrise
anual în mod inutil milioane de antibiotice. Şi aceasta, cu consecinţe extrem
de grave, ele fiind responsabile pentru aproape o cincime din cele 100.000 de
decese anuale cauzate de medicaţie şi de efectele ei secundare. Microbul este în
continuare etichetat ca „duşmanul de moarte”. La începutul secolului XXI,
oamenii rămân încă prizonierii mentalităţii că germenii (microbi, bacterii)
sunt duşmani externi, care pot fi combătuți numai cu ajutorul armatei de pilule
oferite atât de generos de bunii noştri aliaţi, industria farmaceutică şi
medicina alopată. O concepţie fixistă, depăşită demult, dar perpetuată de
interese financiare, cu ajutorul mass mediei subordonate. De vreo 10 ani
încoace, până şi infarctul miocardic este considerat de unii medici întreprinzători
ca fiind provocat de o bacterie - Chlamydia
pneumoniae. Şi iarăşi, în scop preventiv, medici grijulii prescriu antibiotice
unor presupuşi candidaţi la infarct.
Bacteriile
nu trăiesc de unele singure, izolate, plutind prin aer peste tot (cum îşi
închipuia fantezistul Pasteur) ci în celule şi ţesuturi. O cultură de bacterii
sau fungi nu constă din bacterii sau fungi puse frumos una lângă cealaltă. Pentru
a se înmulți, ele au nevoite de un „mediu hrănitor”. Trebuie să înţelegem că două-trei
bacterii singure n-au nicio şansă de a influenţa în vreun fel organismul uman;
o concentrare masivă, da. Doar că pentru aceasta e nevoie de un substrat
nutritiv adecvat. Orice formă de viaţă, pentru a se dezvolta şi reproduce, are nevoie
de hrană. Acesta este singurul adevăr pe care l-a rostit Pasteur pe patul de
moarte. Dar până şi acest adevăr a fost un plagiat, el fiind rostit anterior de
Claude Bernard (1813-1878), unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai medicinii
integrale: „Microbul nu este nimic, totul este mediul hrănitor” (terenul
propice proliferării). Acest lucru fusese deja demonstrat în timpul vieţii lui
Pasteur şi de către Antoine Béchamp.
„În
funcţie de cauza morții unui ţesut, deci de toxicitatea mediului, îşi fac
apariţia şi diferitele tipuri de bacterii. La o observare mai atentă a bolilor,
mai ales în procesele inflamatorii, iniţial avem de-a face cu o cauză perturbatoare
a organismului, și abia ulterior începe activitatea bacteriană, spune medicul
Johann Loibner. Acest lucru îl poate observa fiecare om la sine însuşi. Dacă o
rană proaspătă va intra în contact cu un material străin (murdărie, să zicem)
abia atunci apar bacteriile. În momentul pătrunderii unui obiect străin în corp
(un spin în deget) apar anumite bacterii, care duc la inflamarea locului
respectiv; după ce obiectul a fost înlăturat, dispar şi ele. Dacă ne afectăm
mucoasa căilor respiratorii prin aer rece, îşi fac apariţia anumite bacterii
care, în funcţie de durata şi puterea răcelii, precum şi de starea generală de
sănătate a persoanei, atacă (se hrănesc cu) respectivele celule bolnave, eliminându-le,
fapt ce duce la guturai”. În fapt, bacteriile au în acest caz (ca în
majoritatea cazurilor) rolul benefic de sanitari ai organismului. Acest fenomen
poate lămuri ceea ce medicina alopată nu înţelege, și anume de ce atât de multe
şi diferite microorganisme sunt prezente în permanenţă în corp (printre care
„extrem de periculoşii” bacili ai tuberculozei, streptococii sau stafilococii)
fără ca ele să producă daune vizibile: deoarece ele se vor înmulţi într-o măsură
periculoasă și vor deveni active doar atunci când vor avea suficient material
nutritiv la dispoziţie. Iar acest material nutritiv le poate fi oferit prin
otrăvuri (substanţe toxice), prin hrană insuficient digerată şi prin mulţi alţi
factori care le dau ceea ce au ele nevoie pentru a se hrăni și înmulți.
În
ciuda acestor mecanisme de mult timp cunoscute, oamenii de ştiinţă visează
mereu la medicamentul minune care să atace bacteriile selectiv, doar pe cele
rele, cu arme chimice. Şi Paul Ehrlich (1854-1915) părintele chimioterapiei,
visa acelaşi lucru: o boală→un agent patogen→un medicament. Aceasta este
concepţia care s-a impus în detrimentul altora, deoarece concernele chimice şi
farmaceutice au întrezărit aici posibilitatea unor câştiguri fabuloase. „Şi totuşi,
promisiunile de vindecare prin crearea unui medicament minune nu s-au îndeplinit
niciodată”, spune Allan Brandt, profesor de istoria medicinii la Harvard
Medical School. Aceeași concepţie greșită despre bacterii şi ciuperci (teoria
germenilor) se aplică și virusurilor, acești mini-monştri aducători de moarte.
Cât de mult neadevăr conţine teoria virusurilor putem exemplifica prin binecunoscuta
epidemie de variolă. Este variola o epidemie ce
poate fi combătută prin vaccinare? Mulţi se îndoiesc. De altfel,
contra ciumei nu s-a creat niciun vaccin, şi cu toate acestea, ea a dispărut.
Se
pune întrebarea: Bine, dar de ce nu sunt toate aceste procese luate în
considerare în cazul diferitelor afecţiuni? Răspuns: Pentru simplul fapt că,
dacă domniilor voastre vi se spune că sunteți agresați de un corp străin, venit
din exterior, veți fi convinși că nu aveţi nicio vină și deci nu trebuie să vă
modificaţi obiceiurile; pe de altă parte, deveniţi dependenţi de aliatul extern
– medicul alopat. Un lucru trebuie să țineți minte: obiectul muncii unui medic
alopat (ca şi cel al unui concern farmaceutic) nu este sănătatea, ci BOALA!
Dacă nu mai există bolnavi, nu mai vin pacienţi la cabinetul medical, iar
medicii și chimiștii dau faliment. Simplu...
Sursa: Claus Köhnlein & Torsten
Engelbrecht - Virus-mania, Trafford Publ., 2007
Traducător: Erasmus Minchevici, http://www.quibono.net/virus-mania.html
Traducător: Erasmus Minchevici, http://www.quibono.net/virus-mania.html
Nu este chiar o noutate pentru cei ce se mai informeaza ca industria farmaceutica ,mana in mana cu medicii nascocesc tot felul de boli ,tot felul de microbi care trebuie starpiti cu medicamente de ultima generatie si asta ca sa nu dea faliment cele doua institutii .Se sprijina unii pe altii si isi fac servicii reciproce in defavoarea sanatatii .Cum de nu ne-am gandit pana acum ca zeci de ani consumam niste otravuri ,substante pe care si numele le incrimineaza "antibiotice"adica impotriva naturii,a propriului nostru organism .Organismul omenesc cat si toate celelalte organisme vii sunt prevazute cu tot ce trebuie pentru refacere eventual si noi toti ne lasam pe seama acestor indivizi lacomi de castiguri de neimaginat sa ne distruga complet.Acest articol daca ar fi citit macar de un sfert din oamenii de pe glob si ar fi suficient sa ne salvam o buna parte din noi vietile.
RăspundețiȘtergereEste evident că nu există absolut deloc, virusuri, bacterii, fungi sau ciuperci, patogene. În altă ordine de idei, se comite frecvent eroarea de a prezenta toate ”antibioticele” ca fiind ceva bun, prin exemplul oferit de celebra Penicilină. De ce este o eroare? Pentru că este o uriașă diferență între ”antibiotice”: 1) Biological antibiotics derived from molds 2) Synthetic antibiotics derived from dyes.
RăspundețiȘtergereA compara prima grupă de ”antibiotice” (cea obținută din mucegaiuri) cu cea de a doua grupă, doar prin prisma faptului că se pretinde că fac același lucru (omoară microbii), este o manipulare criminală a mentalului colectiv, cu scopul de a ascunde realitatea despre efectul catastrofal al antibioticelor de sinteză (derivate din coloranți). Dacă realizăm că, la fel ca virusurile și microbii, nici mucegaiurile nu sunt patogene, atunci înțelegem că ”antibioticele” din mucegaiuri sunt incorect denumite și caracterizate drept ”anti-bios”. Există nenumărate substanțe naturale prezentate (cu intenție) în mod eronat, ca fiind ”anti-bios”, deoarece, la prima vedere, ele sunt caracterizate doar pe baza faptului că, în urma administrării lor, numărul de bacterii scade, iar boala involuează. Se consideră, automat, că efectul este de ucidere a bacteriilor… însă mecanismul real, de acțiune al acestor ”antibiotice” naturale, este complet diferit de antibioticele de sinteză (din coloranți), care chiar ucid bacteriile… adică viața. Pretinsele ”antibiotice” din mucegaiuri, doar FAVORIZEAZĂ REGENERAREA… și astfel, scade numărul de microbi și boala involuează. Singurele antibiotice care chiar omoară viața, sunt cele de sinteză 2) Synthetic antibiotics derived from dyes. Acestea nu favorizează vindecarea prin regenerare ci ucid microorganismele cu care organismul trăiește în simbioză (microorganisme care acționează în trupurile noastre doar cu scopul de a favoriza regenerarea și vindecarea). Prin uciderea microorganismelor de către antibioticele de sinteză, simptomele de boală (generate de activitatea microorganismelor) dispar pentru un timp, fapt care oferă falsa impresie că pacientul este vindecat! Medicul constată diminuarea simptomelor și consideră că nu mai este necesar ca pacientului să i se administreze antibiotice. Asta-l salvează pe pacient, pentru un timp, de la moartea prin otrăvire cu antibiotice de sinteză!