CARE E PROBLEMA CU MÂNCAREA GĂTITĂ?
Cercetările
recente au arătat că ceea ce mâncăm ne determină în mare măsură calitatea
vieţii. Ştim cu toţii că motoarele merg bine sau prost în funcţie de calitatea
combustibilului folosit. Un combustibil de calitate inferioară duce la uzura
prematură a motorului şi depunerea de reziduuri pe căile de evacuare. În mod
similar, alimentele naturale, pure şi combinate adecvat, asigură funcţionarea
optimă a corpului. Alimentele nepotrivite fiziologiei corpului uman şi cele preparate
necorespunzător sunt nocive, deoarece consumă resursele organismului în
procesul de digestie, depun toxine în ţesuturi şi duc la apariţia bolilor de tot
felul. Puţini dintre noi realizăm că alimentaţia ne determină performanţele
fizice, emoţionale şi mentale. Un mod radical de a stopa introducerea de toxine
în corp şi de a-i asigura acestuia o energie debordantă este renunţarea la
consumul de alimente prelucrate termic. Acest nou mod de hrănire a fost adoptat
în ultimii ani de tot mai mulți oameni decişi să-şi ofere o viaţă sănătoasă şi
un corp armonios. Rezultatele obţinute de ei sunt încurajatoare.
Toate
alimentele care trec prin diferite stadii de prelucrare, cum ar fi încălzirea,
conservarea, procesarea tehnologică, adăugarea de substanţe nenaturale etc.,
ajung să fie distruse în diferite grade. Deşi o astfel de hrană poate da pe
moment senzaţia de saţietate, după ce este consumată, produce diferite
dereglări în organism şi solicită excesiv resursele acestuia pentru digestie şi
eliminarea toxinelor. Din păcate, în mare parte, alimentaţia omului modern are
aceste caracteristici. Practicieni renumiţi în domeniul terapiilor naturale,
precum dr. W. Kollath, R. Breuss, E. Günter, au prezentat în lucrările lor
importanţa alimentaţiei corecte. Deşi în moduri diferite, fiecare cercetător a
descoperit acea categorie de alimente numite „vii”. Este vorba despre
aşa-numita „hrană vie”, considerată a fi singura potrivită omului. Hrana vie înseamnă
alimente pure, aflate cât mai aproape de starea lor naturală, neprelucrate sau
prelucrate doar prin mijloace mecanice. Aceste alimente conţin substanţe vii:
aminoacizi, oligoelemente, enzime, fermenţi şi vitamine, necesare pentru a
întreţine procesele metabolice din organism.
Modul greşit de
gândire în ceea ce priveşte viaţa în general şi hrana în special este cauza generală
a unor vieți nefericite, măcinate de boli. Suntem fiinţe biologice, prin
urmare, modul de hrănire trebuie să fie cel natural. Iată, în acest sens,
câteva aspecte esenţiale, de care ar trebui să ţinem cu toţii seama:
- dieta umană
normală este cea frugivoră; fructele, plantele crude, suculente şi seminţele
sunt o hrană delicioasă şi sănătoasă – hrană vie pentru oameni vii;
- folosirea
focului pentru prepararea hranei este un act de distrugere, care creează
toxine; carnea, seminţele şi cerealele prăjite sau coapte sunt cancerigene;
- toţi
nutrienţii de care avem nevoie se găsesc în fructe, legume şi seminţe; nu este
nevoie să omorâm animale şi să le mâncăm cadavrele ca să funcţionăm în parametri
normali;
- un măr este
mai hrănitor decât orice aliment pregătit la foc;
- alimentaţia
simplă nu e deloc plictisitoare; ne eliberează de senzaţiile tari, care
îmbătrânesc prematur organismul;
- corpul nostru
ştie singur cum să se vindece, noi trebuie doar să-i dăm ocazia, prin hrănirea
cu sucuri integrale de fructe şi legume şi apoi odihnă, pentru a-i permite să
elimine toxinele;
- nu ne putem
vindeca de o boală dacă ne poluăm corpul cu medicamente şi alimente
moarte; majoritatea substanţelor din medicamente sunt otravă pentru corp şi nu
determină însănătoşirea reală, ci doar forţează organismul să se comporte
într-un anume fel, pentru ca simptomele bolii să nu se mai manifeste, boala
continuând să lucreze nevăzută; doar corpul poate să-şi facă ordine în ograda lui, iar pentru asta are nevoie de o hrană pură şi de condiţii propice;
- nimeni nu
trebuie să intre în panică atunci când se îmbolnăveşte; boala este modul
natural prin care corpul ne semnalează că trebuie să-l curăţăm de toxine;
- o sănătate
perfectă şi o viaţă fericită sunt drepturile noastre dobândite prin naştere şi
ni le putem asigura în fiecare zi printr-o hrană vie.
Beneficiile sunt
evidente. Hrana vie ne dă o permanentă stare generală de bine, pentru că aduce în corpul nostru energie
pură, vitală. Somnul devine odihnitor şi eficient, ceea ce înseamnă că în mai
puţine ore de somn, corpul se reface repede şi bine. Hrana vie ne măreşte capacităţile
intelectuale - atenţia devine mai ascuţită şi gândirea mai clară. Cei care
adoptă o dietă bazată pe hrană vie devin treptat mai activi şi mai entuziaşti,
capătă o gândire pozitivă şi încredere în ei înşişi. De asemenea, stresul şi
tensiunile vieţii de zi cu zi se reduc, sistemul imunitar se întăreşte şi îmbolnăvirile
aproape dispar.
Care este problema cu mâncarea gătită? Gătitul este un proces care distruge
structura alimentelor în momentul în care sunt supuse la căldură. Cu mult înainte de a
apărea arsura pe suprafaţa alimentului, valorile lui hrănitoare sunt anihilate.
Orice hrană vie devine moartă odată ce este încinsă. Proteinele încep să
se coaguleze sau să se delamineze (îşi pierd structura care le menţinea forma).
Ajunse în tractul digestiv, proteinele gătite intră repede în putrefacţie şi
dau naştere unor otrăvuri periculoase: ptomaina, leucomaina, mercaptanii,
amoniacul, sulfura de hidrogen, putrescina, cadaverina. Toate acestea sunt
absorbite în sânge şi provoacă numeroase boli.
Gătitul face
ca hrana să devină toxică. Toxicitatea este confirmată de dublarea (uneori
triplarea) celulelor albe din sânge imediat după ce începe asimilarea hranei
gătite. Celulele albe (leucocitele) sunt componente ale sistemului imunitar şi
acţionează pentru a izola toxinele. Din păcate, ele nu reuşesc asta întotdeauna...
Numeroasele
cercetări publicate în reviste științifice demonstrează că gătitul prin încălzire
generează substanţe mutagene şi cancerigene, care ajung în corpul uman. Fructele şi
legumele în stare proaspătă conţin enzime, pe care organismul le foloseşte în
cursul proceselor metabolice. Însă la temperaturi de peste 40°C enzimele încep
să se deterioreze, iar la 54°C se distrug total. Astfel, dacă ne hrănim
predominant cu mâncarea gătită, nu vom avea suficiente enzime în corp.
Vitaminele
sunt distruse cel mai uşor de căldură. Mineralele îşi pierd imediat contextul
organic (viu) şi se întorc în starea moartă, inactivă. Într-o astfel de stare,
ele sunt inutilizabile de către organism, care le elimină ca pe nişte deşeuri.
Mineralele anorganice sunt foarte toxice. Iodul, de exemplu, este un nutrient
esenţial, cu condiţia să fie în forma lui biologică, vie. În stare anorganică,
chimic pură, afectează craniul şi oasele. Fierul, în starea lui anorganică,
provoacă hepatită şi hemocromatoză. Grăsimile încinse suferă transformări,
generând acroleină, radicali liberi şi alte substanţe mutagene şi cancerigene.
Hrana gătită
nu numai că necesită un timp îndelungat de digestie (consumând astfel enorm din
energia corpului) dar de multe ori este şi indigestă, ca în cazul proteinelor
încălzite. Mâncarea gătită fermentează foarte repede şi, odată ajunsă în
intestine, intră în putrefacţie, în timp ce hrana vie este aproape în
totalitate absorbită înainte ca fermenţii bacterieni să înceapă procesul de
putrefacţie. Acest lucru a fost pus în evidenţă de faptul că o persoană care se
hrăneşte cu mâncare gătită are de câteva ori mai multe bacterii intestinale
decât una care foloseşte exclusiv hrană vie. Aproape 20% din conținutul
fecalelor celor hrăniţi cu alimente gătite reprezintă bacterii moarte, în timp
ce hrana vie face ca acest procent să fie uimitor de mic.
Dacă
fierbeţi un cartof şi-l puneţi alături de unul crud, acesta din urmă va rămâne
neschimbat câteva săptămâni, după care va începe chiar să încolţească, în timp
ce cartoful fiert va fermenta în două zile. Asta vă poate da o idee despre ce
se întâmplă cu mâncarea gătită ajunsă în intestine, unde timpul de două zile,
necesar putrefacţiei în aer liber, este redus la numai două ore.
Dacă tot nu
v-am convins de ceea ce se întâmplă în intestin cu mâncarea gătită, nu-mi rămâne
decât să vă întreb: aţi vomitat vreodată? Hrana moartă aduce boală şi apropie
momentul morţii. Dar nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt! Dacă sunteţi curioşi,
puteţi cumpăra câţiva şoricei sau hamsteri şi să hrăniţi o parte din ei numai
cu hrană vie, iar cealaltă parte cu aceeaşi hrană, dar fiartă. Va dura numai
câteva săptămâni până semnele vor deveni evidente, pentru că oricine poate face
diferenţa între un hamster viu şi unul mort. Dar mai bine vă schimbaţi dieta
chiar din acest moment şi folosiţi numai hrană vie. Veţi vedea că ceea ce aţi
citit aici devine realitate. Atenţie însă la primele săptămâni, când corpul va
avea tendinţa să se descotorosească de toxinele acumulate de-a lungul anilor.
Veţi avea la început simptome de boală aparentă şi stări de disconfort.
Trecerea la noul tip de alimentaţie trebuie să se facă treptat.
- Alimentele
bogate în vitamina A sunt: morcovul, roşiile, spanacul, salata, pătrunjelul
verde, ceapa verde, mărarul – adică legumele galbene, portocalii şi verde
închis.
- Alimentele
bogate în vitamina E sunt: germenii de cereale, uleiurile presate la rece
din soia, porumbul, floarea soarelui, măslinele.
- Alimentele
bogate în vitamina C sunt: citricele, ardeiul gras, hreanul, măceşele. Una
din cele mai mari concentraţii de vitamina C o are pătrunjelul verde.
- Alimentele
bogate în calciu sunt: seminţele de susan, nucile, morcovii, varza,
guliile, merele, coada-calului, soia, smochinele.
- Alimentele
bogate în fier sunt: spanacul, gălbenuşul de ou, cacaoa, stafidele, brânza tofu,
migdalele şi caju.
- Alimentele
bogate în Omega-3 sunt:
alunele, seminţele de in, uleiul de soia sau de rapiţă.
Cum preparați
mâncarea crudă?
Prin stoarcere, pasare, înmuiere sau deshidratare. Aşa că, o să vă descurcaţi
de minune doar cu un storcător, un blender şi câteva borcane.
Dacă v-aţi
hotărât să mâncaţi numai hrană vie, trebuie să aveţi în vedere că, de îndată ce
renunţaţi total la hrana gătită, corpul începe procesul de detoxifiere. Cât
durează acest proces? Depinde de câte toxine aţi acumulat și de ce fel de viaţă
aţi dus până în acel moment. În acest proces natural de eliminare a toxinelor
pot apărea diverse manifestări, care vor dispărea de obicei după o scurtă
perioadă de timp. Este recomandabil să faceți o trecere gradată, prin creşterea
treptată a procentului de hrană vie şi scăderea corespunzătoare a alimentelor
gătite la foc. Unii acuză o
foame continuă, care este însă de natură psihică.
Specialiştii în nutriţie recomandă luarea mesei
într-un cadru plăcut, nestresant. Alimentele consumate în grabă sau sub stres
nu satisfac foamea fizică şi nici pe cea psihologică. Dieta vie nu trebuie să
se limiteze la fructe şi legume. Adăugaţi cereale, nuci, seminţe şi mieji.
Consumaţi şi hrană vie bogată în proteine (germeni de fasole, linte, soia,
cereale) şi uleiuri extravirgine.
La început,
va persista nevoia de alimente nesănătoase. În locul dulciurilor, mâncaţi
fructe uscate (caise, prune, curmale, smochine), fructe dulci (mango, piersici,
struguri, banane) şi miere. Pentru cei care simt nevoia de alimente grase, se
recomandă pasta de susan sau untul de arahide. O bună măsură pentru a păcăli
mintea care tot cere alimente nesănătoase este gândul „ce consecinţe are
consumul acestui aliment şi cât de rău mă voi simţi după aceea”.
Pentru cei care
se plâng de frig, acest simptom va dispărea cu timpul, pentru că hrana vie aduce
energie direct asimilabilă de către organism, iar digerarea ei nu consumă
cantităţi uriaşe de energie, ca în cazul mâncării gătite. Un asemenea simptom
indică o secreţie biliară insuficientă şi o digestie greoaie. Exerciţiile
fizice, mersul pe jos timp de 20 de minute zilnic sau masajul cu uleiuri
vegetale nerafinate sunt doar câteva dintre metodele de remediere. Condimentele
(cimbru, ghimbir, turmeric, piper, chimen, coriandru) pot şi ele rezolva
senzaţia de frig. Reducerea numărului de mese duce la creşterea focului
digestiv, pentru că astfel, stomacul are timp să se odihnească între mese.
Oboseala
cronică şi slăbiciunea sunt simptomele acumulării de toxine în organism. Oare
dormiţi suficient? Sunteţi stresat? Aveţi o activitate sexuală haotică şi
epuizantă? Toţi aceştia sunt factori care determină oboseala cronică.
Evaluaţi-vă viaţa obiectiv şi eliminaţi cauzele oboselii. Consumul zilnic de
zahăr rafinat duce la o oboseală continuă. Înlocuiţi zahărul cu miere, fructe
dulci şi suc de morcovi, iar dacă nici acestea nu vă rezolvă problema, consultaţi
medicul. Hipocrate spunea: „Alimentele trebuie să fie
medicamentele voastre”. El recomanda atât celor bolnavi, cât şi
celor sănătoşi, o alimentaţie alcătuită din crudităţi bine alese. Acestea ajută
la eliminarea toxinelor. Astfel se recapătă forţa vitală, pierdută
din cauza unui stil de viaţă nesănătos.
În
încheiere, câteva sfaturi pentru un succes deplin cu hrana vie: Evitaţi obsesiile
şi emoţiile negative precum ura, frica, egoismul, invidia, gelozia, pentru că
acestea sunt adevărate otrăvuri pentru minte şi implicit pentru corp.
Conştientizaţi-vă motivele puternice pentru care vreți să treceți la această
dietă. Cel mai bine este să aveţi o relaţie emoţional-mentală bună cu hrana
vie. Veţi fi răsplătiţi înzecit!
Sursa: aici
Pam Warhurst - Cum putem să ne mâncăm spațiul verde
How we can eat our landscape (RO)
Am aplicat pe mine insumi timp de 6 luni aceasta terapie si pot sa spun doar ca e incredibila, mie mi-a rezolvat toate problemele de sanatate si nu numai!
RăspundețiȘtergereNici nu-ti vine sa crezi cat de repede se poate face omul sanatos!
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereAcum sunt in spital, m-am speriat si dupa 2,5 ani de vegan, nu intru-totul crud, am mancat 2 zile 2 oua, peste si un pic curcan, deoarece ameteam groaznic pana ;la a lesina sau impletici pe picioare. Azi am intrerupt iar carnea, dar astept analizele, plus perfuzii. Este cineva care ma poate ajuta cu nutritie bogata vegana pentru ceea ce am eu acum? palpitatii puternice, batai repede de inima, extrasistole, ameteli. A murit mama acum cateva luni si am avut un soc, sunt complet singura, fara servici, adica depresie cat incape si numai ganduri negre de la raul care m-a apucat. Va rog, cineva care ma poate indruma, dar fara sa ma coste de sa ma usuce, ca oricum nu am. Ce ar trebui sa mananc zilnic, un fel de nutritionist de mancare vegana sau raw???? Ceva. Va rog! Marilena Ifrim tel 0745145559 adresa email ogar_afgan@yahoo.co.uk Multumesc