MICUL DEJUN KOLLATH
Acum ştim că alimentaţia ideală trebuie
să fie cât mai naturală şi pe cât posibil crudă. Adesea însă, stomacul celor
neobişnuiţi cu dieta naturală tolerează greu hrana nepreparată termic, mai ales
cerealele. Profesorul Werner Kollath (1892-1970), dietetician şi doctor în
medicină, unul dintre pionierii alimentaţiei sănătoase din Germania, a descoperit
metoda de a face cerealele integrale mai uşor digerabile, fără folosirea
focului. Prin adăugarea de fructe, seminţe, miere şi scorţişoară, acest mic
dejun capătă un gust plăcut, care-i completează valoarea alimentară excepţională.
Ingrediente
- 3-4 linguri de făină integrală de cereale (grâu, ovăz etc.); pe cât posibil, procuraţi-vă cereale organice, provenite din culturi netratate chimic (de la țărani); puteţi, de asemenea, măcina boabele proaspete, folosind o simplă râşniţă de cafea
- 3-4 linguri de făină integrală de cereale (grâu, ovăz etc.); pe cât posibil, procuraţi-vă cereale organice, provenite din culturi netratate chimic (de la țărani); puteţi, de asemenea, măcina boabele proaspete, folosind o simplă râşniţă de cafea
-
nuci, alune sau migdale (la alegere) mărunţite sau râşnite
- stafide, curmale, smochine, prune
uscate
- nucă de cocos rasă (opţional)
- fructe: mere, banane, portocale, pere,
fragi, cireşe, căpşuni, prune, piersici, caise sau orice alte fructe de sezon
bine coapte.
-
miere şi scorţişoară
Preparare
Seara, se pune făina integrală într-un
vas din ceramică sau sticlă. Se adaugă 3-5 linguri de apă. Se amestecă bine şi
se lasă la temperatura camerei până a doua zi dimineaţa. Pe timpul nopţii,
făina va absorbi apa, devenind o pastă. În tot acest timp, are loc şi un proces
de fermentaţie, căruia i se poate atribui o bună parte din valoarea dietetică a
acestui mic-dejun, precum şi digestibilitatea sa.
Într-un alt vas, se pun la înmuiat cca
20 g fructe uscate mărunţite, la alegere: nuci, smochine, stafide, curmale,
prune uscate, seminţe de floarea soarelui decojite şi neprăjite etc. Minimal,
se pot folosi doar câteva nuci. A doua zi dimineaţa, conţinutul celor două vase
se amestecă, folosindu-se şi apa de la înmuierea fructelor. Se adaugă apoi un
măr, ras în momentul servirii, pentru a evita oxidarea. Se pot folosi şi alte
fructe, tăiate ori zdrobite, în funcţie de posibilităţi, de inspiraţie și de sezon. Se
pudrează apoi acest amestec cu scorţişoară. Se poate adăuga şi puţină miere.
În altă dimineaţă, pasta de făină
înmuiată de cu seara se poate combina cu un iaurt subţire (dar nu de supermarket!), zeamă de
lămâie, puţin unt de arahide sau de migdale şi mărul ras. Alteori, făina integrală
poate fi înlocuită cu fulgi din germeni de cereale, de asemenea înmuiaţi de cu
seară.
Consumarea
regulată a micului dejun Kollath aduce următoarele beneficii:
- Stare de saţietate cel puţin 4 ore.
Niciun fel de falsă foame dimineaţa sau senzaţie de supraîncărcare a
stomacului.
- Reglarea armonioasă a greutăţii.
Persoanele care vor să piardă din greutate nu vor mai avea acea senzaţie acută
de foame înaintea mesei de prânz şi se vor sătura chiar cu o raţie redusă; în
schimb, cele ce vor să se împlinească în mod echilibrat vor constata o
îmbunătăţire a funcţiilor lor digestive şi vor lua în greutate.
- Constipaţia, factorul principal al
autointoxicării, este eliminată.
- Semnele de oboseală şi de epuizare,
care sunt indiciul unei acumulări de toxine, dispar.
- Performanţele fizice şi intelectuale
cresc vizibil.
- Se instalează o stare de bine
generalizată, rezultată dintr-un echilibru biologic mai bun.
- Apare o senzaţie de bucurie interioară
şi o satisfacţie care îndepărtează orice dorinţă de a mai consuma excitante
psihodinamice (cafea, tutun, alcool).
- Se măreşte puterea de concentrare,
deoarece aparatul digestiv nu mai este îngreunat de un mic-dejun greu. Se ştie
că digestia acaparează cca 70% din energia corpului.
- Rezultă o mai bună rezistenţă la stres
sau stări tensionale.
- Compoziţia sanguină se îmbunătăţeşte.
Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigări a
ţesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fără erupţii. Furunculele, eczemele, punctele negre
sau pecinginile dispar.
- Părul redevine suplu şi plin de
vitalitate, unghiile devin strălucitoare şi nu se mai rup.
- Sănătatea dinţilor se ameliorează.
Dinţii care se dezgoleau reintră în alveolele lor.
- Scheletul este întărit, sudura fiind
mai rapidă în caz de fracturi.
Acest
mic dejun poate fi considerat şi ca o prăjitură, în care compoziţia şi gustul
pot varia la infinit, după inspiraţie şi în funcţie de fructele de sezon.
Vitaminele complexului B din făina integrală de grâu se adaugă vitaminelor şi
mineralelor din fructe. Acizii organici ai fructelor proaspete sunt
neutralizaţi de hidraţii de carbon ai grâului. Prepararea este simplă, pentru
că nu necesită fierbere. Reţeta este avantajoasă şi pentru că dimineaţa nu avem
prea mult timp la dispoziţie pentru pregătirea unui mic dejun cu adevărat
hrănitor şi sănătos.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.