Rețete culinare - Micul dejun Kollath


MICUL DEJUN KOLLATH

Acum ştim că alimentaţia ideală trebuie să fie cât mai naturală şi pe cât posibil crudă. Adesea însă, stomacul celor neobişnuiţi cu dieta naturală tolerează greu hrana nepreparată termic, mai ales cerealele. Profesorul Werner Kollath (1892-1970), dietetician şi doctor în medicină, unul dintre pionierii alimentaţiei sănătoase din Germania, a descoperit metoda de a face cerealele integrale mai uşor digerabile, fără folosirea focului. Prin adăugarea de fructe, seminţe, miere şi scorţişoară, acest mic dejun capătă un gust plăcut, care-i completează valoarea alimentară excepţională.

Ingrediente
- 3-4 linguri de făină integrală de cereale (grâu, ovăz etc.); pe cât posibil, procuraţi-vă cereale organice, provenite din culturi netratate chimic (de la țărani); puteţi, de asemenea, măcina boabele proaspete, folosind o simplă râşniţă de cafea
-  nuci, alune sau migdale (la alegere) mărunţite sau râşnite
- stafide, curmale, smochine, prune uscate
- nucă de cocos rasă (opţional)
- fructe: mere, banane, portocale, pere, fragi, cireşe, căpşuni, prune, piersici, caise sau orice alte fructe de sezon bine coapte.
 - miere şi scorţişoară

Preparare

Seara, se pune făina integrală într-un vas din ceramică sau sticlă. Se adaugă 3-5 linguri de apă. Se amestecă bine şi se lasă la temperatura camerei până a doua zi dimineaţa. Pe timpul nopţii, făina va absorbi apa, devenind o pastă. În tot acest timp, are loc şi un proces de fermentaţie, căruia i se poate atribui o bună parte din valoarea dietetică a acestui mic-dejun, precum şi digestibilitatea sa.
Într-un alt vas, se pun la înmuiat cca 20 g fructe uscate mărunţite, la alegere: nuci, smochine, stafide, curmale, prune uscate, seminţe de floarea soarelui decojite şi neprăjite etc. Minimal, se pot folosi doar câteva nuci. A doua zi dimineaţa, conţinutul celor două vase se amestecă, folosindu-se şi apa de la înmuierea fructelor. Se adaugă apoi un măr, ras în momentul servirii, pentru a evita oxidarea. Se pot folosi şi alte fructe, tăiate ori zdrobite, în funcţie de posibilităţi, de inspiraţie și de sezon. Se pudrează apoi acest amestec cu scorţişoară. Se poate adăuga şi puţină miere.
În altă dimineaţă, pasta de făină înmuiată de cu seara se poate combina cu un iaurt subţire (dar nu de supermarket!), zeamă de lămâie, puţin unt de arahide sau de migdale şi mărul ras. Alteori, făina integrală poate fi înlocuită cu fulgi din germeni de cereale, de asemenea înmuiaţi de cu seară.

Consumarea regulată a micului dejun Kollath aduce următoarele beneficii:

- Stare de saţietate cel puţin 4 ore. Niciun fel de falsă foame dimineaţa sau senzaţie de supraîncărcare a stomacului.
- Reglarea armonioasă a greutăţii. Persoanele care vor să piardă din greutate nu vor mai avea acea senzaţie acută de foame înaintea mesei de prânz şi se vor sătura chiar cu o raţie redusă; în schimb, cele ce vor să se împlinească în mod echilibrat vor constata o îmbunătăţire a funcţiilor lor digestive şi vor lua în greutate.
- Constipaţia, factorul principal al autointoxicării, este eliminată.
- Semnele de oboseală şi de epuizare, care sunt indiciul unei acumulări de toxine, dispar.
- Performanţele fizice şi intelectuale cresc vizibil.
- Se instalează o stare de bine generalizată, rezultată dintr-un echilibru biologic mai bun.
- Apare o senzaţie de bucurie interioară şi o satisfacţie care îndepărtează orice dorinţă de a mai consuma excitante psihodinamice (cafea, tutun, alcool).
- Se măreşte puterea de concentrare, deoarece aparatul digestiv nu mai este îngreunat de un mic-dejun greu. Se ştie că digestia acaparează cca 70% din energia corpului.
- Rezultă o mai bună rezistenţă la stres sau stări tensionale.
- Compoziţia sanguină se îmbunătăţeşte. Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigări a ţesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fără erupţii. Furunculele, eczemele, punctele negre sau pecinginile dispar.
- Părul redevine suplu şi plin de vitalitate, unghiile devin strălucitoare şi nu se mai rup.
- Sănătatea dinţilor se ameliorează. Dinţii care se dezgoleau reintră în alveolele lor.
- Scheletul este întărit, sudura fiind mai rapidă în caz de fracturi.

Acest mic dejun poate fi considerat şi ca o prăjitură, în care compoziţia şi gustul pot varia la infinit, după inspiraţie şi în funcţie de fructele de sezon. Vitaminele complexului B din făina integrală de grâu se adaugă vitaminelor şi mineralelor din fructe. Acizii organici ai fructelor proaspete sunt neutralizaţi de hidraţii de carbon ai grâului. Prepararea este simplă, pentru că nu necesită fierbere. Reţeta este avantajoasă şi pentru că dimineaţa nu avem prea mult timp la dispoziţie pentru pregătirea unui mic dejun cu adevărat hrănitor şi sănătos.

Poftă bună!

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *