SUCURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME
– BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE –
– BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE –
Datorită conținutului lor bogat în
aminoacizi, săruri minerale, enzime și vitamine, sucurile de fructe și legume ajută
la regenerarea organismului. Aceasta, bineînțeles, cu condiția să fie proaspete,
crude și fără conservanți. Sucurile se beau imediat ce au fost preparate și nu
se păstrează niciodată de la o zi la alta. Fructele sau legumele cu coajă,
înainte de a fi stoarse, vor fi bine spălate cu apă rece și tăiate în felii
subțiri.
Aparatul cu ajutorul căruia putem
prepara sucuri de fructe și legume de calitate este, desigur, storcătorul electric.
În lipsa acestuia, mai ales pentru legume, iar dintre fructe, în special pentru
mere, putem folosi răzătoarea metalică, urmând să obținem sucul prin stoarcere
sau presare manuală. Pentru citrice, în special lămâi sau portocale, se poate
folosi storcătorul manual de sticlă, plastic sau inox. Sucurile obținute se vor
bea cu o jumătate de oră înainte de masă sau la 3 ore după masă. Numai așa vor
furniza organismului toate substanțele conținute.
Sucul
de ardei gras
conține o mare cantitate de siliciu, necesar unghiilor, părului și glandelor
sebacee. Ajută la curățarea pielii de petele închise la culoare. Este bun în
colici intestinale, crampe, gaze. Devine mai eficient dacă este combinat cu suc
de morcov și de spanac, în proporție de 1:2:2. Se bea cu înghițituri mici, cu
30 de minute înainte de masa principală.
Sucul
de cartofi conține hidrați de carbon, protide, lipide,
săruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Este hrănitor, diuretic, energizant,
cicatrizant, antispasmodic, antiulceros. Este indicat în gastrite, ulcere
gastrice și duodenale, diabet, litiază biliară, constipație. Se bea câte 1/2
pahar de 3-4 ori pe zi, timp de o lună, în diabet sau ulcere gastroduodenale.
În caz de litiază biliară, obezitate, constipație sau hemoroizi, se bea câte
1/2 pahar, de 1-2 ori pe zi. Dacă nu poate fi suportat simplu, se amestecă cu
miere, suc de morcovi, puțin de suc de lămâie sau de cătină.
Sucul
de castraveți
conține vitaminele A, B, C, oxid de
calciu, magneziu, sulf. Este răcoritor, depurativ, diuretic. Se recomandă în stări
subfebrile, intoxicații, reumatism sau gută. Fiind cam fad, se poate combina cu
suc de țelină, măr sau morcov. Se folosește cu succes în cosmetică, pentru
atenuarea ridurilor.
Sucul
de ceapă conține vitaminele A, B, C și, săruri
minerale. Este un bun stimulent al sistemului nervos și benefic pentru ficat și
rinichi. Este un diuretic puternic, antiseptic, antiinfecțios, antisclerotic, antireumatismal.
Se utilizează în astenii, surmenaj intelectual, reumatism, afecțiuni
respiratorii (guturai, bronșită, astm), gripă, diabet, ateroscleroză,
obezitate, impotență, prostatite, edeme. Se poate combina cu puțin suc de
țelină sau morcov, sau cu câteva picături de lămâie; se poate bea, de asemenea,
diluat cu apă (câte 1/2 pahar de 2 ori pe zi).
Sucul
de fasole verde conține vitaminele A, B, C, săruri minerale,
oligoelemente, hidrați de carbon. Este diuretic, depurativ, antiinfecțios,
tonic hepatic. Se folosește în reumatism, gută, diabet, litiază renală. Se
administrează câte 1/2 pahar pe zi.
Sucul
de grepfrut conține multe minerale, vitaminele C, B1 B2,
și PP, enzime, pectină, acid citric etc. Este aperitiv, tonic, depurativ,
antihemoragic. Este indicat în anorexii, dispepsii, oboseală, stări febrile,
artrită, afecțiuni pulmonare. Se beau 3 pahare pe zi, înainte cu o jumătate de
oră de mesele principale. Se consumă ca atare sau îndulcit cu puțină miere.
Sucul
de lămâie conține acid citric, acid malic, glucide,
săruri minerale, oligoelemente, vitamine: B1, B2, B3, A, C, PP. Este răcoritor,
bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic,
antireumatismal, antigutos, antiscorbutic, remineralizant, carminativ. Este
indicat în infecții diverse, reumatism, gută, ulcere stomacale, obezitate,
ateroscleroză, demineralizare, creștere la copii, diaree, dizenterie, paraziți
intestinali. Se administrează într-o jumătate de pahar de apă îndulcită,
numărul de lămâi stoarse crescând progresiv până la 8 pe zi. După o cură de o
lună, numărul de lămâi se consumă descrescător.
Sucul
de mere conține zaharoză, celuloză, pectină, săruri
minerale, vitaminele B1, PP, A, C. Este diuretic, tonic muscular,
antireumatismal răcoritor, antiseptic intestinal, laxativ, depurativ sanguin.
Este indicat în astenie fizică și intelectuală, anemie și demineralizare,
reumatism, gută, obezitate, stări febrile, gastrită, ulcer gastric, insomnii,
cefalee. Sucul de mere este unul dintre cele mai apreciate sucuri pentru toate
vârstele. Se beau câte 3-4 pahare pe zi, înainte de masă. Combinat cu celelalte
sucuri mai puțin plăcute la gust, le dă o aromă deosebită.
Sucul
de orz conține vitamine, enzime, săruri minerale.
Comparativ cu alte plante, orzul conține de 250 de ori mai multă vitamină A
decât salata, de peste 25 de ori mai mult potasiu decât o banană, de peste 11
ori mai mult calciu decât laptele, de peste 11 ori mai mult fier decât o țelină,
de peste 7 ori mai multa vitamina C decât o portocală, de peste 10 ori mai multă
vitamină B1 decât spanacul. Este un tonic general și al sistemului nervos,
antidiareic. Este indicat în afecțiuni pulmonare, demineralizări, stări
febrile, hipotensiune. Se administrează preventiv câte 1-2 cești pe zi, mai
ales în combinație cu suc de mere.
Sucul
de pere conține acizi, hidrați de carbon, pectină,
vitaminele A, B1, B2, PP, C, săruri minerale. Este diuretic, antiputrid,
laxativ, calmant al sistemului nervos, răcoritor. Este benefic în reumatism, gută, astenie,
surmenaj, TBC, sarcină. Cuprul conținut de pere ajută la crearea enzimelor specifice care acționează ca antioxidanți, neutralizând radicalii liberi. Perele mai conțin și acid hidroxicinamic, care previne cancerul de stomac. Se recomandă 2-3 pahare de suc pe zi, cu 30 min
înainte de mese.
Sucul
de păpădie este
unul dintre cele mai prețioase tonice. Este bogat în săruri minerale (mai ales
magneziu și fier) și oligoelemente. Este tonic, aperitiv, depurativ sanguin,
diuretic, antiputrid, antiscorbutic. Este indicat în litiaze biliare,
reumatism, gută, anemie, astenie, obezitate, hemoroizi, celulită. Se beau 2-3
cești pe zi, înaintea meselor principale. Sucul de păpădie obținut din frunze
și rădăcini, combinat cu suc de frunze de gulie, ajută la vindecarea bolilor de
oase, întărește coloana vertebrală, previne formarea cariilor.
Sucul
de ridiche neagră conține vitaminele B și C. Este
colecistochinetic, aperitiv și digestiv, diuretic, antialergic, sedativ nervos.
Este indicat în litiaze biliare, colecistite, insuficiență hepatică, afecțiuni
pulmonare, bronșite cronice, astm, reumatism, gută, rahitism, alergii, eczeme.
Pentru a obține sucul, se folosește ridichea cu tot cu frunze. Se beau 20-50 de
grame pe zi, deoarece este foarte puternic. În cazurile de litiază biliară, se
beau zilnic 200-400 ml de suc. Se administrează de obicei în combinație cu suc
de morcovi, în acest fel ajutând la refacerea mucoaselor din organism.
Sucul
de sfeclă roșie conține zaharuri, săruri minerale,
oligoelemente, vitamine: A, B, C, PP. Este răcoritor, foarte nutritiv și
energetic. Se recomandă în anemii, demineralizare, TBC și chiar și în cancer.
Este foarte folositor în caz de gripă. Este contraindicat diabeticilor. Nu este
indicat să se consume prea mult suc de sfeclă deodată, deoarece dă stări de
vomă și grețuri, ca urmare a efectului de epurare rapidă a substanțelor toxice
din ficat. Se recomandă un singur pahar de suc de sfeclă pe zi, băut în trei
reprize.
Sucul
de spanac
conține săruri minerale, oligoelemente, vitamine. Este remineralizant,
antianemic, antiscorbutic și tonic cardiac. Este recomandat în anemii,
convalescență, scorbut, rahitism, astenie fizică și nervoasă, arsuri. Este
foarte bun pentru curățarea întregului tract digestiv. Consumat în cantitate de
500 ml pe zi, a vindecat constipații cronice.
Sucul
de varză conține săruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B1, B2, C, PP. Este diuretic
și remineralizant. Sucul de varză crudă se recomandă în gastrite, ulcer gastric
și duodenal, bronșite, erupții cutanate. Pentru a evita balonările, este bine
să se înceapă cu suc de morcov sau de spanac timp de 2-3 săptămâni, după care
să se treacă la sucul de varză. Se beau 1-2 pahare de suc de varză pe zi.
Sucul
de țelină conține săruri minerale, oligoelemente, vitamine. Este aperitiv, tonic al sistemului
nervos și general, remineralizant, diuretic, depurativ, antireumatismal. Se
folosește în inapetență, astenie, surmenaj, convalescență, demineralizare,
reumatism, gută, afecțiuni pulmonare, litiază urinară, impotență. Se
administrează câte 1-2 lingurițe, de 3 ori pe zi, înainte de mese, sau câte 1/2
pahar pe zi timp de 15-20 de zile, în cure intensive. Deoarece favorizează
eliminarea excesului de apă din țesuturi, poate fi de ajutor și în curele de
slăbire.
Combinația
de sucuri de lămâie, morcov, sfeclă și castraveți ajută la curățirea
de toxine a ficatului, rinichilor și vezicii biliare și, în general, a întregului
organism. În perioada folosirii acestor sucuri, este indicat să se renunțe la orice
fel de carne, la amidon și la zahăr.
Sursa: aici
După cum ați remarcat din articolul de
mai sus, sucurile de fructe și legume sunt recomandate în diferite carențe
vitaminice sau ca tratament natural în anumite afecțiuni. Nu este însă indicat
să renunțați complet la mâncatul fructelor și legumelor întregi, în ideea că
așa veți introduce dintr-o dată mai multe vitamine și minerale în organism. De
fapt, bând doar sucul, vă privați de multe alte beneficii și mai ales de fibre,
care lipsesc din lichidul rezultat prin stoarcere. În plus, riscați să vă
îngrășați. De pildă, dacă mâncați un măr, cantitatea de fructoză din el n-are
de ce să vă preocupe. Dar dacă beți un pahar de suc rezultat din stoarcerea a
4-5 mere, efectele zahărului din ele asupra glicemiei sunt mult mai mari, deoarece
absorbția lui nu mai este atenuată de fibrele conținute de fructul întreg. De
aceea, bând suc de fructe în mod curent, vă puteți declanșa probleme similare
cu cele ale marilor consumatori de dulciuri – obezitate, diabet. Deci atenție
mare! Apelăm la sucuri ca parte a unui tratament temporar, și nu a unei diete zilnice.
de fiecare data cand ma duc la mama in cipru, consum in loc de apa suc natural de portocale mandarine lamai, acolo doar trebuie sa le culegi din pom, cat timp stau acolo ma simt absolut excelent, energia si starea de bine pe care o poate oferi un suc natural, fresh facut in casa este absolut de necrezut
RăspundețiȘtergere