Chemarea naturii




„CHEMAREA NATURII” 
SAU CUM SĂ FACI PIPI ÎNTR-O OPERĂ DE ARTĂ

În vara anului 2005, într-o galerie de artă din San Francisco - California a fost organizată prima expoziție a lui Clark Sorensen, intitulată Nature’s Call - „Chemarea naturii” [n.tr.: expresie ce poate însemna și nevoia de a te duce urgent la toaletă]. Surprinzătoarele creații ale artistului erau niște pisoare de porțelan de diferite forme, în principal florale, absolut funcționale. Expoziția a avut un succes răsunător, astfel încât Sorensen a devenit repede celebru, făcând față cu greu numărului de comenzi, venite atât din partea unor persoane particulare, cât și a unor firme.


Pisoarele originalului artist sunt realizate din același porțelan din care sunt făcute și toaletele comercializate prin magazinele de profil, ele putând fi instalate în baie și folosite în mod curent. Însă fiecare este o piesă unicat, ce nu poate fi produsă în serie.
 

Toți experții sunt de acord asupra unui aspect: Sorensen creează cele mai uimitoare și mai frumoase pisoare din lume. Fiecare piesă este modelată manual, cu meticulozitate, dintr-un porțelan fin, copt în cuptor timp de două zile, la o temperatură de 2.300° Celsius. În cadrul expozițiilor sale, câteva pisoare sunt chiar racordate la instalația sanitară, pentru ca vizitatorii să tragă apa și să se convingă cu ochii lor că acestea sunt funcționale (bineînțeles doar atât).
 

Clark spune că creațiile lui sunt destinate celor care vor să-și construiască băi cu un design original, unic. Într-un interviu, povestește că ideea i-a venit în anul 2002, când se afla într-o toaletă pentru bărbați. Atunci s-a gândit pentru prima oară că ar putea transforma banalul pisoar într-un obiect de artă, și chiar într-un simbol al statutului social. Ulterior, el însuși și-a amplasat un pisoar superb, în formă de cală, în toaleta atelierului său.


Clark mai povestește că la început muncea enorm și că și-a perfecționat tehnica pe parcursul a mai mulți ani. Din cauza mărimii și complexității formelor, piesele trebuie supuse unui proces de uscare lent și egal pe toată suprafața. Apoi, să păstrezi culorile vii la o temperatură atât de înaltă e o sarcină foarte dificilă, ceea ce face ca un pisoar să fie gata după 5 sau 8 luni.


Pe măsură ce faima lui Sorensen a crescut, și solicitările de pisoare s-au înmulțit. În prezent, cu atâția jurnaliști și vizitatori curioși, atelierul lui e veșnic aglomerat. Artistul de 54 de ani este inundat de comenzi, iar ideea care i-a venit în timp ce se ușura într-o toaletă publică s-a transformat într-un business profitabil. Hibiscușii, narcisele, orhideele și cochiliile lui au fost expuse în galerii de artă din Europa și Asia, unde oamenii cu buzunarele doldora își achiziționează aceste piese de artă funcțională la prețuri cuprinse între 6.000 și 20.000 de dolari.
 

Într-un interviu acordat publicației San Francisco Chronicle, Sorensen își explică astfel succesul: „Pentru că cei mai mulți oameni se gândesc la un pisoar ca la un obiect urât sau murdar, pentru mine a devenit obiectul perfect pentru a-l înfrumuseța. Piesele mele artistice reflectă conflictul clasic dintre masculin și feminin, dintre bine și rău, dintre spurcat și cast”. Ca să vezi! Cine s-ar fi gândit la o asemenea simbolistică?


Surse:



Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 9/11 Mitul și realitatea - David Ray Griffin
    07.05.2012 - 0 Comments
    -->    9/11 – FAPTE, NU TEORII ALE CONSPIRAȚIEI Raportul Comisiei de anchetă a atentatelor de la 11 septembrie – capodoperă de omisiuni şi mistificare a lui Philip…
  • Ah, bărbații!
    10.05.2012 - 0 Comments
    --> UN BĂRBAT DESPRE BĂRBAŢI articol de Mircea Badea Bărbatul este o oaie! „Păi, o oaie este capabilă de ură? - o să mă întrebaţi. N-ai citit Mioriţa?” E adevărat! Acolo,…
  • Diferența dintre apa dură și apa moale (și de ce este importantă)
    12.12.2021 - 0 Comments
    Înțelegeți cum poate influența duritatea apei casa și corpul dumneavoastră. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Atunci când totul funcționează așa cum ar trebui, ați putea…
  • Rețete culinare - Mazăre cu afumatură
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂRE CU AFUMĂTURĂ Ingrediente - 1/2 kilogram de mazăre proaspătă sau congelată și pre-fiartă - un cârnat afumat, crud și uscat bine - doi căței de usturoi - o cană de roșii…
  • Despre vaccinare cu dr. Alexis-Virgil Cochino + VIDEO (RO)
    19.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DESPRE VACCINARE  CU DOCTORUL ALEXIS-VIRGIL COCHINO În noiembrie 2014, ziarul „Adevărul” i-a luat un interviu lui Alexis-Virgil…
  • Sectele și manipularea religioasă + documentar (RO) + VIDEO (RO)
    01.03.2016 - 0 Comments
    SECTELE ȘI MANIPULAREA RELIGIOASĂ Vestea celor întâmplate în Guyana la sfârșitul anului 1978, în cadrul minusculei secte religioase intitulată pompos „Templul popoarelor”, a provocat în toată…
  • Cum ne îmbolnăvesc emoțiile negative + documentar (RO)
    19.07.2012 - 0 Comments
    --> CUM NE ÎMBOLNĂVESC EMOȚIILE NEGATIVE Despre legătura dintre psihic și somatic s-a scris foarte mult; se cunosc în medicină acele boli numite psihosomatice, adică declanșate și…
  • Comoara ascunsă a Cavalerilor Templieri + documentar (RO)
    16.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMOARA ASCUNSĂ A CAVALERILOR TEMPLIERI „Soldații săraci ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon”, mult mai cunoscuți sub numele de…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…
  • Riscurile și avantajele unei vieți fără carne + VIDEO (RO)
    18.08.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RISCURILE ŞI AVANTAJELE UNEI VIEŢI FĂRĂ CARNE Ne plac grătarul, fripturica la cuptor, cârnăciorii mâncaţi la iarbă verde. În același…
  • Rețete culinare - Roșii umplute cu ciuperci
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> ROȘII UMPLUTE CU CIUPERCI Ingrediente - 6 roșii mijlocii - 250 g ciuperci champignon - 100 g smântână - 1 gălbenuș - 1 felie de pâine sau pesmet muiat în lapte - ulei…
  • Există un moment potrivit pentru a da jos decorațiunile de Crăciun?
    02.01.2024 - 1 Comments
    În zilele noastre, Crăciunul a devenit pentru mulți o sărbătoare seculară, asociată mai puțin cu nașterea lui Iisus, ci mai degrabă cu reuniunile de familie și cu schimbul nerăbdător de cadouri. Prin…
  • Imunizarea prin vaccinare + documentar (RO)
    24.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); IMUNIZAREA PRIN VACCINARE – O BOMBĂ CU EFECT ÎNTÂRZIAT – Vaccinările în masă reprezintă, prin inutilitatea lor, cea mai mare…
  • Rețete culinare - Rețete de la SANO-VITA
    07.04.2012 - 0 Comments
    -->   Retete de la SANO-VITA -->
  • Misterul din Egipt. Primul tunel - Radu Cinamar (eBook)
    10.07.2012 - 3 Comments
    --> MISTERUL DIN EGIPT - PRIMUL TUNEL Radu Cinamar Cel de-al treilea volum al seriei inițiate de Radu Cinamar reprezintă mult așteptata continuare la best-seller-ul „Viitor cu cap…
  • Cum să ne redobândim tinerețea - eBook
    06.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE REDOBÂNDIM TINEREŢEA John Thomas Când John Thomas şi-a…
  • Ce ne dezvăluie piramidele + documentare (RO)
    23.06.2012 - 0 Comments
    --> PIRAMIDA LUI KEOPS SAU MAREA PIRAMIDĂ DIN GIZEH Piramida lui Keops – numită și Marea Piramidă din Giza (Gizeh), este una dintre cele 7 minuni ale Lumii Antice. Deși este…
  • 9/11 Terrorstorm - Manipularea teroristă globală (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> CINE A FOST ÎN SPATELE ATACURILOR DE LA 11 SEPTEMBRIE ŞI DE CE? Fragment din lucrarea „Exopolitica”, de Michael E. Salla, Ph.D. …
  • 10 sfaturi de supraviețuire total eronate
    22.02.2018 - 0 Comments
    1. Mit: Poți suge veninul dintr-o mușcătură de șarpe. Fapt: Veninul injectat de un șarpe va intra imediat în fluxul sanguin. Dacă îți pui gura pe locul mușcat, nu faci decât să mai adaugi…
  • Zece cazuri de genocid lingvistic + VIDEO (RO)
    06.09.2013 - 0 Comments
    --> ZECE CAZURI DE GENOCID LINGVISTIC De-a lungul istoriei umanității, genocidul lingvistic a fost folosit frecvent pentru a eradica sistematic anumite limbi, dintr-un motiv sau altul.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *