Istoria trenului + slideshow



ISTORIA TRENULUI

Istoria trenului începe acum 200 de ani, o dată cu inventarea primelor vagoane, folosite inițial în mine. De atunci și până în prezent, trenurile au evoluat permanent. Primele șine, făcute din lemn, au fost înlocuite cu cele din oțel, locomotiva cu aburi a cedat locul celei electrice... iar nevoia de spațiu și de viteză a continuat să stimuleze inventivitatea omului, ducând la apariția căilor ferate suspendate și a celor din subteran. Oare și-ar fi imaginat cineva acum 100 de ani că vor exista trenuri suspendate, sau că ele vor călători de pe un continent pe altul mergând pe sub apă, printr-un tunel de câteva zeci de kilometri, cu viteze de peste 300 km la oră?


În anul 1556, într-o carte despre roci scrisă de un autor grec apare pentru prima dată în istorie termenul de „șine din lemn”. Mult mai târziu, prin anii 1750, acestea sunt înlocuite cu cele din fier, apoi cu șinele din oțel. Pe aceste șine se scoteau rocile extrase din mine, vagonetele fiind trase de cai. Ideea de a le folosi și pentru transportul de călători a apărut în 1804, odată cu construirea primei locomotive cu aburi, de către americani. Anglia este însă țara care, în 1825, a transportat călători între două orașe cu primul tren tras de o locomotivă cu aburi. Puțin mai târziu, în 1829, inginerul englez Robert Stephenson construiește prima locomotivă, numită „Racheta lui Stephenson”, care se deplasa cu o viteză maximă de 47 km/h. Imediat, americanii încearcă și ei locomotivele englezilor, dar acestea se dovedesc a fi prea grele pentru șinele lor, așa că, în 1830, „Tom Degețel” devine prima locomotivă americană funcțională.

În anii următori, trenurile își fac apariția și în Europa. În 1835, nemții își înlocuiesc primele căi ferate (care aveau o singură șină!) cu cele normale, alcătuite din două șine. În Rusia, Canada și Franța, construirea de căi ferate începe în 1827, rețeaua mărindu-se considerabil până în 1840.

Nevoia omului de a călători cât mai departe a dus la apariția unor trasee foarte lungi și aproape imposibil de construit. Astfel, Orient Express, care inițial a avut ruta Paris - Istanbul (trecând și prin România), precum și Transsiberianul (7.500 km), care traversează nordul înghețat al Rusiei, sunt printre cele mai mari realizări ale vremii.

În 1836, în Rusia și în Statele Unite se construiesc primele vagoane de dormit pentru trenurile care parcurgeau distanțe mari. Pe atunci, paturile nu erau suspendate, ci fixate de podea.


Vagoanele din oțel apar în 1859, urmând și înlocuirea șinelor de fier cu cele din oțel, în 1863. Linia transcontinentală Union Pacific, care traversa Statele Unite de la vest la est, este dată în folosință în 1869. În același timp, se extinde rețeaua de căi ferate, prin construirea de linii paralele pe același traseu, fapt care duce la îngustarea lățimii șinelor. Din acest motiv, în 1885 se stabilește o lățime standard pentru distanța dintre șine (1,435 m) numită ecartament. [Vezi istoria ecartamentului aici: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/04/ecartamentul.html]  

Compartimentele apar în 1873 în Europa și în 1883 în America. Tunelurile prin munți sunt tot o invenție americană, care a dus treptat la dispariția diligențelor (trăsurile trase de mai mulți cai, care traversau Vestul Sălbatic).

Locomotiva electrică apare pentru prima dată în 1881, în Anglia, motorul acesteia funcționând cu baterii. În 1895, pe linia Baltimore - Ohio din estul Statelor Unite intră în funcțiune prima locomotivă a cărei alimentare se face prin cabluri electrice suspendate, numite trolee (ca cele pe care merg troleibuzele).

Tehnica avansează și, în 1924, apare celebra locomotivă Diesel, cel mai folosit model până în zilele noastre. Aceasta a dus la dispariția firelor electrice, locomotiva având în interior propriul generator. Apropiindu-ne de prezent, la trenurile de mare viteză, motorul Diesel este înlocuit cu turbina electrică.

Bolizii pe șine și-au făcut apariția pentru prima oară în Japonia. Trenul Shinkansen (numit și „trenul glonț”) devine în 1964 cel mai rapid tren din lume.

În 1981, francezii construiesc TGV-ul (train à grande vitesse - tren de mare viteză) care deține și astăzi recordul: 574,8 kilometri pe oră, stabilit în 2007. I-au urmat italienii (1988), nemții (1991) și americanii, pe linia Washington DC - Boston (2000).

În țara noastră, istoria trenului începe în 1854, o dată cu darea în folosință a primei căi ferate, între localitățile Oravița și Baziaș. Au urmat rutele Cernavodă - Constanța (1860) și București - Giurgiu (1869). În prezent, lungimea totală a rețelei de căi ferate românești este de cca 12.000 de kilometri. Centrul feroviar principal este București, de unde pleacă 8 magistrale (artere cu mai multe linii) spre toate zonele țării, 10 dintre acestea traversând Carpații prin tuneluri.         

Sursa: aici

CELE MAI FRUMOASE GĂRI DIN EUROPA

Gara Atocha din Madrid - Spania 
Gara Benedictinilor din Limoges - Franța
Gara Centrală din Groningen - Olanda
Gara Centrală din Helsinki - Finlanda
Gara din Anvers - Belgia
Gara Hauptbahnhof din Berlin - Germania
Gara Centrală din Amsterdam - Olanda
Gara Liège-Guillemins - Belgia
Gara Lugovaya din Vladivostok - Rusia
Gara St. Pancras din Londra - Marea Britanie

Dar oricât de frumoase ar fi gările din Europa supercivilizată, niciuna dintre ele nu poate concura cu gara Lucknow Gharbagh din India, care își merită din plin calificativul de cea mai frumoasă gară din lume. Construcția ei a început în 1914 și a fost terminată în 1923, fiind considerată o capodoperă arhitecturală.


Și tot India se poate mândri și cu cel mai scump și mai luxos tren din lume. Conceput să recreeze eleganța și opulența cu care erau obișnuiți maharajahii Indiei, Maharajas Express este proprietatea corporației Indian Railway Catering and Tourism și circulă în lunile octombrie - aprilie pe 5 trasee de vis, având 12 destinații deosebite, situate în nord-vestul și centrul Indiei.



Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Terapia Gerson - Aș fi dat orice să fi știut - documentar (RO)
    13.06.2012 - 0 Comments
    -->   TERAPIA GERSON „AȘ FI DAT ORICE SĂ FI ȘTIUT” În Dying To Have Known, regizorul Steve Kroschel se angajează într-o odisee de 52 de zile, traversând continente şi…
  • Din istoria creștinismului - Știați că... + documentar (RO)
    05.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN ISTORIA CREȘTINISMULUI ȘTIAȚI CĂ... Începând cu Conciliul de la Constantinopol, care a avut loc în anul 381 e.n. și a fost…
  • Remedii naturale pentru memorie slăbită
    29.03.2012 - 0 Comments
    ALZHEIMER, TULBURĂRI DE MEMORIE, ÎMBĂTRÂNIRE  - REMEDII NATURALE - După vârsta maturizării, de obicei în jurul vârstei de 30 de ani, organismul începe să se deterioreze cu o rată de…
  • Puterea minții versus medicină + VIDEO (RO)
    01.02.2014 - 0 Comments
    --> PUTEREA MINȚII VERSUS MEDICINĂ – DOVEZI ȘTIINȚIFICE CĂ TE POȚI VINDECA SINGUR – Ni se spune că ne îmbolnăvim din cauze…
  • 82 de fapte mai puțin cunoscute despre viața lui Lionel Messi
    19.12.2022 - 1 Comments
    Următoarele sunt câteva fapte uimitoare despre Lionel Messi, care demonstrează că este cu siguranță unul dintre cei mai buni din lume!1- Numele său complet este Lionel Andres Messi…
  • Test de personalitate
    01.07.2012 - 0 Comments
    --> TEST DE PERSONALITATE Dintre figurile de mai jos alege-o pe cea pe care o preferi, pentru a afla ce tip de personalitate ai. Aceste figuri au fost concepute de un psiholog,…
  • Fericire înseamnă sănătate
    26.04.2014 - 3 Comments
    --> FERICIRE ÎNSEAMNĂ SĂNĂTATE Fericire și sănătate... Mulți cercetători moderni asociază aceste două stări umane, afirmând că ele se condiționează reciproc. De fapt, în toate…
  • Enigmaticii trovanți ai României: Roci vii care cresc și se mișcă!
    03.11.2023 - 0 Comments
    Cu aproximativ șase milioane de ani în trecut, paleoterremurele au dat naștere unui fenomen geologic unic cunoscut sub numele de trovanți, numiți și pietrele de la Costești, datorită prezenței lor…
  • Misteriosul manuscris de la Sibiu
    27.07.2014 - 0 Comments
    --> MISTERIOSUL MANUSCRIS DE LA SIBIU Pierre Carnac este pseudonimul scriitorului și conferențiarului francez de origine română Doru Dimitrie Todericiu, care în lucrările sale a…
  • Principiile medicinii naturiste + slideshow
    08.10.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRINCIPIILE MEDICINII NATURISTE În cartea sa intitulată „Arta războiului”, generalul chinez Sun Tzu (sec. VI î.e.n.) pune un mai mare…
  • Dan Puric despre invidie
    27.07.2012 - 7 Comments
    --> INVIDIA  Dan Puric Într-o zi, vecinul nostru de bloc și-a luat un aparat de aer condiționat. Era un zăduf îngrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer condiționat și nici…
  • Definiția frigului
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> DEFINIȚIA FRIGULUI +20°C - Grecii își îmbracă puloverele (dacă și le găsesc). +15°C - Cei din Hawaii pornesc caloriferele (dacă au). +10°C - Americanii tremură.…
  • Setea de bani + VIDEO (RO)
    27.03.2013 - 2 Comments
    --> SETEA DE BANI Motto: Niciodată nu se stinge setea de a avea cât mai mult, niciodată această sete nu este potolită; te chinuie dorinţa de a spori avutul tău, așa cum te chinuie și…
  • Fabrica de E-uri + VIDEO
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> FABRICA DE E-URI Area 51 a industriei alimentare din România Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi! Ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este…
  • Apărarea drepturilor noastre la o sănătate naturală (VIDEO)
    09.08.2012 - 0 Comments
    --> „MIȘCAREA VIEȚII” APĂRAREA DREPTURILOR NOASTRE LA O SĂNĂTATE NATURALĂ Doctorul Matthias Rath, directorul Institutului de cercetări cardiovasculare „Linus Pauling” din Palo Alto -…
  • Mircea Eliade - articole din presa vremii
    03.06.2012 - 2 Comments
    --> MIRCEA ELIADE –ARTICOLE DIN PRESA VREMII Piloţii orbi [Vremea, Nr. 505, 19 septembrie 1937, p. 3] Imoralitatea clasei conducătoare românești, care deține…
  • 15 actori despre care nu știai că au apărut în videoclipuri muzicale înainte de a fi celebri
    02.06.2023 - 0 Comments
    O mulțime de actori și-au început cariera în proiecte neașteptate, de la aparițiile lui Ben Affleck în emisiuni speciale de după școală sau nenumăratele nume care și-au lansat cariera în telenovele.…
  • Un pic mai crud pentru dumneavoastră
    21.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN PIC MAI CRUD PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereşte Marea Britanie: preparatele să fie crude,…
  • Mentalitatea francmasonică + documentar (RO)
    22.02.2013 - 0 Comments
    --> MENTALITATEA FRANCMASONICĂ Mircea Eliade Nu cunosc niciun francmason și din toate cărțile pe care le-am citit n-am înțeles nimic asupra francmasoneriei. Nu știu ce vor acești…
  • Cum să ne protejăm ficatul + VIDEO
    16.04.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE PROTEJĂM FICATUL Dacă sunteți un om obișnuit, înseamnă că nu v-ați gândit niciodată la ficatul dumneavoastră. La urma…
  • 12 lucruri pe care nu știai că le poți face în Google Chrome
    16.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chiar dacă folosiți Google Chrome de când a fost lansat în 2008, browserul este capabil de câteva trucuri pe care poate nu le-ați…
  • Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă canină + Fapte despre broasca comună europeană
    16.08.2023 - 0 Comments
    Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă caninăSalutări, dragi minți curioase și neastâmpărați veseli! Astăzi, ne îmbarcăm într-o aventură amfibiană, care cercetează fenomenul deconcertant al…
  • 5 feluri de mâncăruri japoneze incredibile + VIDEO
    06.10.2015 - 0 Comments
    1. Calmar dansator la bol Ați mai văzut vreodată felul de mâncare „calmar dansator la bol”? Este cel mai discutat fel de mâncare japonez. Calmarul se mișcă în bol! Acest lucru este posibil…
  • Știința creării propriei realități + VIDEO
    18.05.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CREĂRII PROPRIEI REALITĂŢI În 1633, un bătrân astronom italian, Galileo Galilei, se afla în faţa Inchiziţiei, judecat, găsit vinovat de erezie şi condamnat să-şi…
  • Neurocercetătorii dezvăluie 5 lucruri pe care le fac pentru a-și menține creierul sănătos
    22.07.2023 - 0 Comments
    Într-un videoclip viral de pe TikTok cu peste 10 milioane de vizualizări, Emily McDonald, doctorandă în neuroștiințe, vorbește despre trei lucruri pe care le face în fiecare zi pentru a-și proteja…
  • Dr. Călin Mărginean - Apa, lichidul vital (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> APA DE VIAȚĂ LUNGĂ „Apa cu aur” și alte tradiții românești Din timpuri imemoriale, apa a fost considerată un mijloc de…
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • Ateism versus religie + VIDEO (RO)
    07.06.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATEISM VERSUS RELIGIE Mințile sunt ca parașutele: funcționează numai când sunt deschise. Lord Thomas R. Dewar Sensul termenului…
  • Dezvăluirea misterelor de la Cernobîl: Descoperiți 15 fapte despre cea mai gravă catastrofă nucleară din lume + BONUS
    08.08.2023 - 0 Comments
    Pătrundeți într-o lume învăluită în mister, unde tăcerea vorbește mai tare decât cuvintele, iar structurile abandonate șoptesc povești din trecut. Cuibărit în inima Ucrainei, Cernobîl este o amintire…
  • Rețete culinare - CREMOGEN
    08.04.2012 - 0 Comments
    -->    CREMOGEN Ce este cremogenul? - produs vegetal instant din porumb, foarte sănătos și gustos - înlocuiește oul în maioneze, sosuri, creme, budinci, dându-le o…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *