Un Rubens la Gherla


UN RUBENS LA GHERLA

Peter Paul Rubens (1577-1640) numit astfel deoarece se născuse în ajunul sărbătorii sfinților Petru și Pavel, este cel mai renumit pictor flamand, fiind un artist desăvârșit, dotat cu o extraordinară energie creatoare. În decurs de 40 de ani, el pictează cca 1400 tablouri și face sute de desene. Este primit cu căldură atât în cercurile celor mai de seamă artiști europeni, cât și la curțile princiare. Criticii spun că niciun alt pictor nu reprezintă mai bine stilul baroc ca el. Operele lui sunt pline de forță, de dramatism, de mișcări tumultuoase și de înfățișări senzuale ale corpului uman. Și-a perfecționat stilul în timpul lungii șederi în Italia, unde i-a studiat pe Rafael, Michelangelo, Tizian, Caravaggio și Veronese. A creat tablouri pline de viață, cu subiecte alegorice complexe. În afară de pictură, s-a ocupat de proiectarea de decorațiuni interioare, tapiserii și ilustrații de carte, fiind totodată creatorul proiectului arhitectural al propriei locuințe. În timpul vieții, Rubens s-a distins în cele mai alese cercuri ale societății, și nu doar ca artist, ci și ca diplomat. Pictura lui a influențat generații de pictori, până la începutul secolului al XIX-lea.

În România, există trei tablouri semnate de celebrul Rubens. Două se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu, iar al treilea, în Catedrala Armeană din Gherla. Este vorba despre „Coborârea lui Iisus de pe Cruce”. Tabloul are o istorie tumultuoasă. Napoleon, după jefuirea Romei, şi-a însușit pânza, pe care a pierdut-o însă în mâinile piraţilor englezi, care i-au dat-o regelui lor, care la rândul lui i-a făcut-o cadou împăratului austriac Francisc I. Acesta a cerut la un moment dat ajutor bănesc armenilor din Ardeal și l-a obținut. Drept recompensă, el a fost de acord să le dea orice pictură din galeriile imperiale. Armenii au ales pânza lui Rubens. Aceasta a fost expusă în Catedrala Armeană din Gherla, de unde a fost transportată, în 1944, în Ungaria. În 1952, pictura a reintrat în posesia statului român, fiind adăpostită la Cluj. La cererea oficială a oraşului Gherla, la 22 decembrie 1999 pictura s-a reîntors în Catedrala Armeană din Gherla. Acest tablou valorează în prezent 16 milioane de dolari.

Curioși să aflăm mai multe despre istoria acestei picturi de Rubens, deținută în prezent de un lăcaș de cult din România, am cercetat Internetul. Între altele, am dat peste relatarea unei doamne care, mânată de aceeași curiozitate, a vizitat catedrala armenilor din orașul Gherla, județul Cluj. Iată povestea tabloului, aflată de la sursă:

«Vrând să evadez dintre betoanele sufocante ale oraşului, sâmbăta trecută am hotărât să vizitez câteva dintre obiectivele istorice şi culturale aflate împrejurul Clujului. M-am oprit întâi la biserica armenească din Gherla, unde am avut norocul şi bucuria să-l cunosc pe epitropul bisericii, Janos Estegar. Morfologia feţei sale poartă în mod evident trăsăturile specifice armeneşti: brunet, cu ochii negri şi tenul măsliniu. L-am rugat să-mi deschidă biserica şi să-mi îngăduie să-i văd interiorul care, aşa cum ştiam, găzduieşte o frumoasă lucrare de Rubens: „Coborârea de pe cruce”.

Cu un har oratoric deosebit, Epitropul Estegar începe a-mi povesti despre exodul forţat al armenilor de-a lungul anilor, mereu prigoniţi, mereu cu „valiza” în mână, gata de plecare. Au pornit din Armenia din cauza războaielor, au trecut prin Munţii Caucaz, prin Crimeea, Bucovina, Carpaţii Orientali şi s-au stabilit în Transilvania, preponderent în Bistriţa şi Gherla. „Cu aur armean, pentru că armenii erau foarte bogaţi, episcopul Oxendius Verzelescul a plecat la Viena şi a cumpărat întreg teritoriul pe care se află azi oraşul Gherla” povesteşte d-l Estegar.

Catedrala armeano-catolică din Gherla

Ocupația principală a armenilor era comerţul. Cumpărau mărfuri din Apus şi le vindeau în Răsărit, şi invers. „Noi, armenii, suntem un popor de oameni leneşi, nu ne place munca fizică, mai degrabă suntem făcuţi pentru munca intelectuală”, explică domnul Estegar. Îmi vin în minte repede câteva nume ale unor armeni celebri, precum matematicianul Spiru Haret, muzicologul şi compozitorul Carol Mikuli, pictorul Theodor Aman, criticul de artă şi colecţionarul Kricor Zambaccian, economistul Virgil Madgearu, artistul David Ohanesian, doctorul Dumitru Bagdasar, şefa şcolii de gerontologie dr. Ana Aslan, economistul şi politicianul Varujan Vosganian şi da, îmi dau seama că dl. Estegar are dreptate. Îl rog să-mi spună câteva cuvinte despre celebra lucrare a lui Rubens:

„Construcţia bisericii armeneşti din Armenopolis (Gherla) a început în anul 1748 şi s-a sfârşit în anul 1800. Armenii erau atât de bogaţi, încât au ajuns să-i împrumute pe împăraţii Austriei. Probabil că în contul datoriilor făcute, împăratul Francisc I a invitat câţiva negustori armeni din Gherla să-şi aleagă o pictură pentru biserica lor, gândind probabil că este vorba despre o bisericuţă, pentru care va fi foarte potrivită o lucrare de dimensiuni mici. Când a văzut însă că delegaţia armeană a ales o lucrare mare, care, practic, ar fi acoperit un perete întreg al bisericii, împăratul Francisc I a întrebat, contrariat, pentru ce le trebuie o pictură așa de mare. Armenii, oameni încăpăţânaţi, au replicat că ei pe aceea o vor și gata! Pus în faţa unui fapt împlinit, împăratul a spus că le-o împachetează şi să revină peste câteva zile. Când armenii s-au dus să-şi ia lucrarea, au sesizat că nu este cea aleasă de ei. Mirat de dibăcia lor, Francisc I i-a întrebat cum de şi-au dat seama. Înţelepţii negustori i-au spus că au făcut un mic semn pe spatele picturii alese. Atunci, împăratul, jenat, a ordonat împachetarea lucrării care i se ceruse, ‘Coborârea de pe cruce’ a lui Rubens, pictată în anul 1700. Așa, în anul 1806, pictura a ajuns să fie găzduită de biserica armenească din Armenopolis”.

Rămân impresionată de frumuseţea lucrării, de starea absolut perfectă de conservare şi sunt mândră că am prilejul să mă aflu atât de aproape şi să contemplu o operă de artă fabuloasă.»

Acum, un Rubens la Gherla mai înțelegem... dar un Rembrandt la mall? Și totuși, și așa ceva există! Priviți și admirați celebrul tablou „Rondul de noapte”, expus în toată splendoarea lui la un mall din Olanda:
 

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Riscurile și avantajele unei vieți fără carne + VIDEO (RO)
    18.08.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RISCURILE ŞI AVANTAJELE UNEI VIEŢI FĂRĂ CARNE Ne plac grătarul, fripturica la cuptor, cârnăciorii mâncaţi la iarbă verde. În același…
  • Pasul următor - demiterea lui Băsescu
    23.07.2012 - 7 Comments
    --> PASUL URMĂTOR - DEMITEREA LUI BĂSESCU prof. Ion Coja Pasul hotărâtor este demiterea lui Băsescu la referendumul din 29 iulie. Votul nostru trebuie să împingă lucrurile…
  • Etichetă și ceremonial în Evul Mediu
    15.11.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ETICHETĂ ȘI CEREMONIAL LA CURȚILE SUVERANILOR DIN EVUL MEDIU Ca urmare a unei migăloase și trudnice activități de cercetare, istoricul…
  • Cel mai frumos cal din lume + VIDEO
    25.01.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "9725181357"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CEL MAI FRUMOS CAL DIN LUME Cel mai frumos și…
  • Ce s-ar întâmpla dacă oamenii și pisicile și-ar inversa rolurile? (FOTO)
    30.10.2017 - 0 Comments
    Manfried the Man, animalul de companie „adorabil” Pisicile sunt cele mai frumoase dar și cele mai rele creaturi din lume. Într-un moment sunt afectuoase și drăgălașe, iar apoi te trezești din…
  • 10 curiozități pe care probabil că nu le-ai învățat la ora de biologie
    17.01.2022 - 0 Comments
    Lumea este un loc mare și minunat, plin de fapte pe care nu le-am crezut niciodată posibile. De exemplu, dacă un șoarece însărcinat are o problemă medicală bruscă, fătul va trimite celule stem pentru…
  • 10 fapte despre George W. Bush
    03.06.2015 - 0 Comments
      1. Primul președinte cu cazier din istoria SUA (pentru conducere sub influența alcoolului si posesie de cocaină).2. A cheltuit surplusul bugetului SUA și a falimentat Trezoreria.3. A produs…
  • Unde este virusul hepatitei C?
    02.11.2013 - 2 Comments
    --> UNDE ESTE VIRUSUL HEPATITEI C?   „Unde este virusul hepatitei-C? L-a văzut cineva?” întreba Michael Houghton…
  • România versus SUA
    04.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROMÂNIA VERSUS STATELE UNITE ALE AMERICII ROMÂNIA STATELE UNITE ALE AMERICII circa 20.000.000 locuitori …
  • André Gernez - Cel mai ilustru doctor necunoscut din lume + VIDEO (RO)
    27.02.2015 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ANDRÉ GERNEZ CEL MAI ILUSTRU DOCTOR NECUNOSCUT DIN LUME „Un doctor din Roubaix primește o distincție internațională. O veche dogmă…
  • Creaţionism versus evoluţionism + documentare (RO)
    21.09.2012 - 2 Comments
    --> CREAȚIONISM VERSUS EVOLUȚIONISM Viața a apărut accidental... Dumnezeu a fugit de la locul accidentului. Valeriu Butulescu, scriitor Disputa creaționism/evoluționism durează…
  • Omul Muntelui - Povestea fascinantă a lui Dashrath Manjhi
    21.03.2014 - 2 Comments
    --> OMUL MUNTELUI POVESTEA FASCINANTĂ A LUI DASHRATH MANJHI În 1960, locuitorii din Gehlaur, un sătuc de 25 de case din statul Bihar, nordul Indiei, râdeau și-și băteau joc de un…
  • Inima - motorul nostru intern
    31.05.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INIMA – MOTORUL NOSTRU INTERN Inima noastră este unul dintre cele mai mari miracole ale lumii vii. Ea muncește fără încetare pe…
  • 10 alimente obișnuite care ascund mult mai mult ZAHĂR decât crezi
    12.12.2021 - 0 Comments
    Experții recomandă ca femeile să consume doar 24 de grame de zahăr pe zi, în timp ce bărbații au voie până la 36 de grame. Dar știați că o cutie de suc conține deja aproape 40 de grame de zahăr? De…
  • 14 trucuri de economisire a timpului petrecut la calculator
    07.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există 3 tipuri de utilizatori de computer: cei care folosesc mouse-ul, cei care folosesc tastatura și cei care preferă să vorbească cu…
  • USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai
    03.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai Cura de usturoi distruge celulele canceroase, stopează tumorile maligne şi ţine în…
  • Sfecla roșie - depozit de vitamine și minerale
    01.04.2012 - 2 Comments
    --> SFECLA ROŞIE - depozit de vitamine şi minerale PUȚINĂ ISTORIE Legumă banală în zilele noastre, sfecla roşie are un trecut glorios. Descoperită în urmă cu aproape patru…
  • Fenomenul telepatic există + documentar (RO)
    05.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FENOMENUL TELEPATIC EXISTĂ Dintotdeauna gândirea logică a existat alături de cea magică. Lumea fenomenelor paranormale sau…
  • Din istoria Angliei
    02.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN ISTORIA ANGLIEI   Data viitoare când vă spălaţi pe mâini și apa e un pic mai rece decât v-aţi dori, comparaţi situaţia cu modul…
  • Cancerul nu este o boală, ci un mecanism de supraviețuire + documentar (RO)
    31.08.2017 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CANCERUL NU ESTE O BOALĂ,  CI UN MECANISM DE SUPRAVIEȚUIRE Ceea ce tocmai veți citi poate dărâma însăși temelia convingerilor…
  • Încălzirea globală - un subiect controversat + documentare (RO)
    25.05.2012 - 1 Comments
    --> MAREA ÎNȘELĂTORIE A ÎNCĂLZIRII GLOBALE De câtăva vreme, omenirea trăiește sub spectrul sfârșitului lumii, psihoză indusă de unii oameni de știință, susținuți financiar de…
  • De ce foloseau anticii vase de cupru? + VIDEO
    06.05.2013 - 25 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE FOLOSEAU ANTICII VASE DE CUPRU? Cuprul este capabil să distrugă bacteriile și virușii nedoriți. Este interesant că medicina…
  • 10 cei mai înfricoșători zei din mitologia antică
    03.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul întregii istorii umane, zeii și zeițele au stârnit respect, devotament și teamă. În diverse mitologii globale, găsim o multitudine de entități divine care au inspirat o admirație și o…
  • 11 obiceiuri comune în unele țări, dar care îi derutează pe străini
    03.05.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Diferențele culturale pot duce uneori la situații jenante sau confuze. Imaginați-vă că sunteți născuți în Marea Britanie, India sau…
  • Top 10 World's Most Humane Prisons
    21.12.2022 - 0 Comments
    The degree of civilisation of a society can be measured by visiting its prisons. F. DostoevskyWhen we refer to "civilized countries", we are talking about those countries where society is…
  • 10 random facts - part 3
    29.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Recordul pentru cel mai lung zbor al unei găini este de 13 secunde.2. Canada este un cuvânt indian care înseamnă „sat mare”.3. Copii…
  • Bruce Lipton - Inteligența unei celule + documentar (RO)
    22.10.2013 - 0 Comments
    --> INTELIGENȚA UNEI CELULE Bruce Lipton Fragment din interviul luat în oct. 2008 de Cristian Mureșan - TVR Cluj C.M.: Kervran a studiat transmutaţiile biologice la plante,…
  • Ginkgo Biloba - arborele miracol
    25.03.2012 - 0 Comments
    -->   GINKGO BILOBA - arborele miracol Există pe lumea aceasta o plantă medicinală care anual salvează zeci de milioane de vieţi. Cum? Prin extraordinarele sale calităţi…
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …
  • Creațiile din lemn plutitor ale lui James Doran-Webb + VIDEO
    07.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREAȚIILE DIN LEMN PLUTITOR ALE LUI JAMES DORAN-WEBB Acești cai maiestuoși, care galopează prin apă, par izbitor de reali. De fapt, ei…
  • Factorul sionist - eBook + documentar (RO)
    03.10.2016 - 1 Comments
    FACTORUL SIONIST  INFLUENȚA IUDAICĂ ASUPRA ISTORIEI SECOLULUI XX   Ivor Benson a fost, ca şi Douglas Reed, un jurnalist britanic participant la evenimentele care au…
  • Ce nu știați despre București...
    12.05.2012 - 0 Comments
    --> PERICOLELE DE SUB BUCUREŞTI De la un an la altul, bucureştenii se plâng tot mai mult de dureri de cap, ameţeli, stări de somnolenţă. Toate acestea au fost puse ba pe seama…
  • Rozmarinul - energie și optimism
    30.03.2012 - 0 Comments
    -->   ROZMARINUL - ENERGIE ȘI OPTIMISM Datorită efectului de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul este considerat un elixir al tinereţii. El fortifică…
  • Corpul uman - o mașinărie sofisticată
    24.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CORPUL UMAN – O MAȘINĂRIE SOFISTICATĂ Atâta timp cât avem grijă de noi și trăim sănătos, ne creștem șansele ca corpul nostru să ne…
  • Cine a plătit toate astea?
    25.08.2013 - 11 Comments
    --> CINE A PLĂTIT TOATE ASTEA? RĂSPUNS: Noi, cei care le dăm bani țiganilor cerșetori. Noi,…
  • Cum să mâncăm sănătos
    22.03.2012 - 6 Comments
    --> CUM SĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS Scuza cel mai des întâlnită la toţi cei care constată că nu se hrănesc sănătos, este timpul.  Nu ai timp să mănânci de 5 ori pe zi, nu ai…
  • Istoria secretă a giganților și a galeriei subterane hiperboreene din România
    26.04.2024 - 0 Comments
    Având în vedere că Roșia Montană a fost o zonă minieră, de-a lungul anilor au fost scoase la iveală o serie de descoperiri interesante, una dintre cele mai interesante fiind scheletul unui gigant de…
  • Gândul vindecă
    18.04.2012 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • OSHO - A cădea în iubire + VIDEO (RO)
    14.09.2013 - 0 Comments
    --> A CĂDEA ÎN IUBIRE OSHO Să cazi în iubire (to fall in love) e atât de ușor... E ca și cum ai cădea într-o groapă. Să ieși din…
  • 6 moduri neobișnuite prin care corpul tău te avertizează că ceva ar putea fi în neregulă
    08.04.2023 - 0 Comments
    De obicei, nu ne facem griji cu privire la sănătatea noastră până când ceva începe să ne deranjeze. Deși chiar și cei mai sănătoși oameni pot experimenta disconfort ocazional, există unele semnale…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *