Un Rubens la Gherla


UN RUBENS LA GHERLA

Peter Paul Rubens (1577-1640) numit astfel deoarece se născuse în ajunul sărbătorii sfinților Petru și Pavel, este cel mai renumit pictor flamand, fiind un artist desăvârșit, dotat cu o extraordinară energie creatoare. În decurs de 40 de ani, el pictează cca 1400 tablouri și face sute de desene. Este primit cu căldură atât în cercurile celor mai de seamă artiști europeni, cât și la curțile princiare. Criticii spun că niciun alt pictor nu reprezintă mai bine stilul baroc ca el. Operele lui sunt pline de forță, de dramatism, de mișcări tumultuoase și de înfățișări senzuale ale corpului uman. Și-a perfecționat stilul în timpul lungii șederi în Italia, unde i-a studiat pe Rafael, Michelangelo, Tizian, Caravaggio și Veronese. A creat tablouri pline de viață, cu subiecte alegorice complexe. În afară de pictură, s-a ocupat de proiectarea de decorațiuni interioare, tapiserii și ilustrații de carte, fiind totodată creatorul proiectului arhitectural al propriei locuințe. În timpul vieții, Rubens s-a distins în cele mai alese cercuri ale societății, și nu doar ca artist, ci și ca diplomat. Pictura lui a influențat generații de pictori, până la începutul secolului al XIX-lea.

În România, există trei tablouri semnate de celebrul Rubens. Două se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu, iar al treilea, în Catedrala Armeană din Gherla. Este vorba despre „Coborârea lui Iisus de pe Cruce”. Tabloul are o istorie tumultuoasă. Napoleon, după jefuirea Romei, şi-a însușit pânza, pe care a pierdut-o însă în mâinile piraţilor englezi, care i-au dat-o regelui lor, care la rândul lui i-a făcut-o cadou împăratului austriac Francisc I. Acesta a cerut la un moment dat ajutor bănesc armenilor din Ardeal și l-a obținut. Drept recompensă, el a fost de acord să le dea orice pictură din galeriile imperiale. Armenii au ales pânza lui Rubens. Aceasta a fost expusă în Catedrala Armeană din Gherla, de unde a fost transportată, în 1944, în Ungaria. În 1952, pictura a reintrat în posesia statului român, fiind adăpostită la Cluj. La cererea oficială a oraşului Gherla, la 22 decembrie 1999 pictura s-a reîntors în Catedrala Armeană din Gherla. Acest tablou valorează în prezent 16 milioane de dolari.

Curioși să aflăm mai multe despre istoria acestei picturi de Rubens, deținută în prezent de un lăcaș de cult din România, am cercetat Internetul. Între altele, am dat peste relatarea unei doamne care, mânată de aceeași curiozitate, a vizitat catedrala armenilor din orașul Gherla, județul Cluj. Iată povestea tabloului, aflată de la sursă:

«Vrând să evadez dintre betoanele sufocante ale oraşului, sâmbăta trecută am hotărât să vizitez câteva dintre obiectivele istorice şi culturale aflate împrejurul Clujului. M-am oprit întâi la biserica armenească din Gherla, unde am avut norocul şi bucuria să-l cunosc pe epitropul bisericii, Janos Estegar. Morfologia feţei sale poartă în mod evident trăsăturile specifice armeneşti: brunet, cu ochii negri şi tenul măsliniu. L-am rugat să-mi deschidă biserica şi să-mi îngăduie să-i văd interiorul care, aşa cum ştiam, găzduieşte o frumoasă lucrare de Rubens: „Coborârea de pe cruce”.

Cu un har oratoric deosebit, Epitropul Estegar începe a-mi povesti despre exodul forţat al armenilor de-a lungul anilor, mereu prigoniţi, mereu cu „valiza” în mână, gata de plecare. Au pornit din Armenia din cauza războaielor, au trecut prin Munţii Caucaz, prin Crimeea, Bucovina, Carpaţii Orientali şi s-au stabilit în Transilvania, preponderent în Bistriţa şi Gherla. „Cu aur armean, pentru că armenii erau foarte bogaţi, episcopul Oxendius Verzelescul a plecat la Viena şi a cumpărat întreg teritoriul pe care se află azi oraşul Gherla” povesteşte d-l Estegar.

Catedrala armeano-catolică din Gherla

Ocupația principală a armenilor era comerţul. Cumpărau mărfuri din Apus şi le vindeau în Răsărit, şi invers. „Noi, armenii, suntem un popor de oameni leneşi, nu ne place munca fizică, mai degrabă suntem făcuţi pentru munca intelectuală”, explică domnul Estegar. Îmi vin în minte repede câteva nume ale unor armeni celebri, precum matematicianul Spiru Haret, muzicologul şi compozitorul Carol Mikuli, pictorul Theodor Aman, criticul de artă şi colecţionarul Kricor Zambaccian, economistul Virgil Madgearu, artistul David Ohanesian, doctorul Dumitru Bagdasar, şefa şcolii de gerontologie dr. Ana Aslan, economistul şi politicianul Varujan Vosganian şi da, îmi dau seama că dl. Estegar are dreptate. Îl rog să-mi spună câteva cuvinte despre celebra lucrare a lui Rubens:

„Construcţia bisericii armeneşti din Armenopolis (Gherla) a început în anul 1748 şi s-a sfârşit în anul 1800. Armenii erau atât de bogaţi, încât au ajuns să-i împrumute pe împăraţii Austriei. Probabil că în contul datoriilor făcute, împăratul Francisc I a invitat câţiva negustori armeni din Gherla să-şi aleagă o pictură pentru biserica lor, gândind probabil că este vorba despre o bisericuţă, pentru care va fi foarte potrivită o lucrare de dimensiuni mici. Când a văzut însă că delegaţia armeană a ales o lucrare mare, care, practic, ar fi acoperit un perete întreg al bisericii, împăratul Francisc I a întrebat, contrariat, pentru ce le trebuie o pictură așa de mare. Armenii, oameni încăpăţânaţi, au replicat că ei pe aceea o vor și gata! Pus în faţa unui fapt împlinit, împăratul a spus că le-o împachetează şi să revină peste câteva zile. Când armenii s-au dus să-şi ia lucrarea, au sesizat că nu este cea aleasă de ei. Mirat de dibăcia lor, Francisc I i-a întrebat cum de şi-au dat seama. Înţelepţii negustori i-au spus că au făcut un mic semn pe spatele picturii alese. Atunci, împăratul, jenat, a ordonat împachetarea lucrării care i se ceruse, ‘Coborârea de pe cruce’ a lui Rubens, pictată în anul 1700. Așa, în anul 1806, pictura a ajuns să fie găzduită de biserica armenească din Armenopolis”.

Rămân impresionată de frumuseţea lucrării, de starea absolut perfectă de conservare şi sunt mândră că am prilejul să mă aflu atât de aproape şi să contemplu o operă de artă fabuloasă.»

Acum, un Rubens la Gherla mai înțelegem... dar un Rembrandt la mall? Și totuși, și așa ceva există! Priviți și admirați celebrul tablou „Rondul de noapte”, expus în toată splendoarea lui la un mall din Olanda:
 

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Cum arată unele alimente în habitatul lor natural
    07.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM ARATĂ UNELE DINTRE ALIMENTELE NOASTRE ÎN HABITATUL LOR NATURAL Cu toții știm cum arată plantele care fac mere, portocale, căpșuni…
  • Laptele ne poate scurta viața + VIDEO
    21.07.2016 - 1 Comments
    LAPTELE NE POATE SCURTA VIAȚA Dr. Elizabeth Noble Pe la mijlocul anilor ’70, când am înființat „Departamentul pentru sănătatea femeii”, osteoporoza nu era boala obișnuită și mortală care…
  • Rețete culinare - Mâncare de ardei cu vinete și coriandru
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MÂNCARE DE ARDEI CU VINETE ȘI CORIANDRU Ingrediente - trei ardei grași - o vânătă - doi căței de usturoi - un ardei iute - o ceapă - ulei - frunze de coriandru - sare,…
  • Dr. Călin Mărginean - Antioxidanții - armata organismului + VIDEO
    21.10.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ANTIOXIDANŢII – ARMATA ORGANISMULUI dr. Călin Mărginean Război chimic (ne)declarat împotriva sănătății noastre - radicalii…
  • Consemnările Mareșalului Ion Antonescu din noaptea de 23 august 1944 + VIDEO + documentar
    23.08.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CONSEMNĂRILE MAREȘALULUI ION ANTONESCU DIN NOAPTEA DE 23 AUGUST 1944 Astăzi, 23 august 1944. Am venit în audienţă la Rege la ora…
  • Nu există colesterol bun și colesterol rău
    28.05.2016 - 7 Comments
    NU EXISTĂ COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU! La fiecare 5 ani, Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGAC – Dietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un…
  • Islamul pe înțelesul tuturor + documentar (RO)
    13.03.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISLAMUL PE ÎNȚELESUL TUTUROR Islamul sau mahomedanismul este religia arabilor și singura religie apărută după Hristos. Întemeietorul…
  • Leoaica și puiul de babuin
    16.05.2014 - 1 Comments
    --> LEOAICA ȘI PUIUL DE BABUIN Fotografii Evan Schiller și Lisa Holzwarth se îndreptau într-o zi cu mașina spre rezervația Selinda, din nordul Botswanei. La un moment dat, au întâlnit o…
  • Fractali: natură, artă, știință + documentar (RO)
    28.01.2013 - 0 Comments
    --> FRACTALI: NATURĂ, ARTĂ, ȘTIINȚĂ Se pare că nimeni nu este indiferent față de fractali. De fapt, mulți privesc prima lor întâlnire cu geometria fractală ca pe o experiență cu…
  • Aselenizarea din 1969 între adevăr și minciună + documentar (RO)
    15.05.2012 - 0 Comments
    --> ASELENIZAREA DIN 1969  ÎNTRE ADEVĂR ŞI MINCIUNĂ Ideea marii păcăleli a aselenizării nu este una nouă. La numai câțiva ani după eveniment, popularitatea acestei idei nu…
  • Virusurile patogene - Unde sunt dovezile pentru existența lor?
    10.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUSURILE PATOGENE UNDE SUNT DOVEZILE PENTRU EXISTENȚA LOR? Rezumatul unor articole ale biologului şi virologului german dr. Stefan…
  • Cum să faci cancer în cinci pași simpli + VIDEO
    12.03.2016 - 11 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ FACI CANCER ÎN CINCI PAȘI SIMPLI   Hesh Goldstein De-a lungul anilor, mulți oameni m-au întrebat cum de se întâmplă să…
  • Cancerul - cele 5 legi biologice ale doctorului Hamer + documentar (RO)
    02.04.2012 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CANCERUL - CELE 5 LEGI BIOLOGICE ALE…
  • Celebritățile noastre și perlele lor + slideshow
    02.05.2012 - 2 Comments
    --> CELEBRITĂȚILE NOASTRE ȘI PERLELE LOR Gigi Becali – cugetări Nici nu ştiţi ce sensibilitate am eu în suflet, dar nu ştiu să mă exprim. Dacă aş şti, aş vorbi mai frumos…
  • Bruce Lipton - Medicamentele vă rescriu sistemele corporale + documentar (RO)
    18.12.2012 - 2 Comments
    --> MEDICAMENTELE   VĂ RESCRIU SISTEMELE CORPORALE Bruce Lipton Fragment din interviul luat de Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere” - TVR…
  • Țeapa H2O + VIDEO
    18.07.2014 - 2 Comments
    -->  ȚEAPA H2O    – CUM SE ÎMBOGĂȚESC COMERCIANȚII DE APĂ PLATĂ – Consumatorii de apă minerală naturală necarbogazoasă din comerț sunt manipulați prin reclame…
  • Romanizarea Daciei: o enigmă istorică
    12.06.2012 - 2 Comments
    --> O ENIGMĂ ISTORICĂ: ROMANIZAREA DACIEI Istoria noastră e plină de întrebări și umbre, cărora cercetătorii refuză să le dea contur. Romanizarea, de pildă, e un…
  • Rozmarinul - energie și optimism
    30.03.2012 - 0 Comments
    -->   ROZMARINUL - ENERGIE ȘI OPTIMISM Datorită efectului de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul este considerat un elixir al tinereţii. El fortifică…
  • David Icke - Prefăcătoria sau escroci pe care i-am cunoscut
    04.10.2012 - 0 Comments
    --> PREFĂCĂTORIA ...SAU ESCROCI PE CARE I-AM CUNOSCUT A  schimba ceva în lume înseamnă a munci efectiv pentru asta, și…
  • 25 de invenții cu adevărat folositoare
    23.02.2016 - 0 Comments
    Se spune că necesitatea este mama invenției, și în timp ce s-ar putea să nu fie cazul pentru fiecare invenție în parte, majoritatea acestor invenții se dovedesc a fi utile. Cine știe? Una dintre…
  • De ce este învățământul japonez atât de eficient + VIDEO
    27.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE ESTE ÎNVĂȚĂMÂNTUL JAPONEZ ATÂT DE EFICIENT Trebuie să recunoaștem, Japonia este una dintre cele mai renumite țări din lume.…
  • 8 semne de avertizare că inima ta nu funcționează corect
    19.10.2020 - 0 Comments
    Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 610.000 de persoane (doar în SUA) mor în fiecare an din cauza problemelor legate de inimă. Atât bărbații, cât și femeile sunt…
  • 7 motive pentru care ești mușcat de țânțari mai des decât alții
    28.08.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te-ai întrebat vreodată ce face ca sângele tău să fie atât de delicios pentru nenorociții ăștia zburători? Se pare că sunt multe motive…
  • Bruce Lipton - Frica ucide
    04.02.2016 - 5 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; FRICA UCIDE Bruce Lipton Gândurile pozitive…
  • Viața pe rețetă
    27.04.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAŢA PE REŢETĂ „Să nu aveţi încredere în medici! Prin incompetenţa lor, vă pot face mult rău”. Acest avertisment şocant nu-mi aparţine…
  • Criza energetică - adevăr sau minciună? + documentar (RO)
    13.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2835576272"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Cum să faci o măsuță de cafea dintr-o ușă veche
    03.06.2015 - 1 Comments
    Iată o idee genială pentru cei care își schimbă ușile vechi din apartament! Cum se confecționează: Măsurați lungimea totală, care ar trebui să fie de aprox. 200 cm. Tăiați câte 38 cm din fiecare…
  • Cum ne îmbolnăvesc emoțiile negative + documentar (RO)
    19.07.2012 - 0 Comments
    --> CUM NE ÎMBOLNĂVESC EMOȚIILE NEGATIVE Despre legătura dintre psihic și somatic s-a scris foarte mult; se cunosc în medicină acele boli numite psihosomatice, adică declanșate și…
  • OSHO despre spirit și materie + VIDEO (RO)
    06.12.2012 - 0 Comments
    --> OSHO DESPRE SPIRIT ȘI MATERIE Nu condamnați senzualitatea! Ea a fost și este condamnată în întreaga lume și, din această cauză, energia care poate înflori în senzualitate se…
  • Adevăratele cauze ale tensiunii arteriale
    13.05.2014 - 10 Comments
    --> ADEVĂRATELE CAUZE ALE TENSIUNII ARTERIALE Deși hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite boli și una dintre cauzele majore de deces din „lumea civilizată”, nici…
  • OSHO despre relația dintre mamă și copil + documentar (RO)
    01.06.2014 - 0 Comments
    --> OSHO despre relația dintre mamă și copil Să devii mamă este una dintre cele mai mari responsabilități din lume. Lumea e plină de oameni dezechilibrați... Iar dacă veți pătrunde…
  • Cineva a decis să inverseze fotografiile celebrităților în funcție de sex, iar rezultatul este mai bun decât ne-am fi așteptat + 30 FOTO
    28.01.2022 - 0 Comments
    Cu mult înainte ca Instagram și Snapchat să existe, mulți dintre noi au folosit diverse filtre și efecte pentru a-și îmbunătăți fotografiile. Dar s-a gândit vreodată vreunul dintre noi la ce ne…
  • Invenții în pregătire (slideshow)
    27.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Invenții aproape inventate... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
  • Misterul microorganismelor pleomorfice + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    13.12.2013 - 9 Comments
    --> MISTERUL MICROORGANISMELOR PLEOMORFICE – 150 DE ANI DE CUNOAȘTERE ASCUNSĂ – Christopher Bird (Nexus Magazine, aprilie 1992) Rândurile care urmează sunt o încercare de a…
  • Jurisprudența romanțată din Evul Mediu
    29.03.2016 - 0 Comments
    JURISPRUDENȚĂ ROMANȚATĂ DIN EVUL MEDIU E greu să acordezi barocul cu romanticul. Totuși, nu pot caracteriza altfel grupul de juriști care s-a format la începutul secolului al XVIII-lea în jurul…
  • Codex Alimentarius - siguranță alimentară sau complot mondial? + documentare (RO)
    17.09.2012 - 0 Comments
    --> CODEX ALIMENTARIUS - SIGURANȚĂ ALIMENTARĂ SAU COMPLOT MONDIAL? - Denumirea „Codex Alimentarius” provine din limba latină şi se traduce prin legea sau codul produselor alimentare.…
  • Terapia Gerson - Demonstații practice de preparare a hranei (VIDEO)
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ÎN CE CONSTĂ TERAPIA GERSON - DEMONSTRAȚII PRACTICE DE PREPARARE A HRANEI -   În această prezentare maraton, ținută în 1990 la Institutul Gerson, dr. Charlotte…
  • Rețete culinare - Castraveți bulgărești în oțet
    09.04.2012 - 0 Comments
    -->   CASTRAVEȚI BULGĂREȘTI ÎN OȚET Cumpărăm castraveți cornișon, mici și mijlocii, proaspeți și fără defecte, îi spălăm bine și-i zvântăm. Pregătim borcanele cu filet -…
  • Discurile zburătoare ale lui John Searl + documentar (RO)
    04.10.2015 - 0 Comments
    DISCURILE ZBURĂTOARE ALE LUI JOHN SEARL Pe parcursul secolului trecut au existat mulţi inventatori care au brevetat discuri zburătoare, fie ele gravitaţionale sau nu. Acum, graţie internetului,…
  • Secretul semințelor germinate
    18.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETUL SEMINȚELOR GERMINATE Consumul de germeni (semințele încolțite ale plantelor comestibile) și-a demonstrat deja efectul…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *