Creațiile din lemn plutitor ale lui James Doran-Webb + VIDEO




CREAȚIILE DIN LEMN PLUTITOR ALE LUI JAMES DORAN-WEBB

Acești cai maiestuoși, care galopează prin apă, par izbitor de reali. De fapt, ei sunt făcuți din sute de bucăți de lemn plutitor, fragmente ale unor foști copaci, adunate de pe țărmul mării.


Sculpturile în mărime naturală sunt opera lui James Doran-Webb (foto jos), un artist meșteșugar în vârstă de 46 de ani, originar din Birmingham, Marea Britanie. El a lucrat 6 luni fără întrerupere la crearea celor trei cai, pentru ca aceștia să facă parte din celebrarea Anului Nou chinezesc în Singapore.


Fiecare cal măsoară în jur de 1,85 m înălțime și este alcătuit din circa 400 de bucăți de lemn de mărimi diferite, asamblate în jurul unui schelet de oțel. Un cal cântărește cca 500 kg și poate susține greutatea a 4-5 oameni. Doran-Webb le-a făcut celor trei cai gâtul și picioarele mobile, așa încât aceștia pot fi aranjați în diferitele poziții pe care le adoptă caii în natură.


Trio-ul cabalin a fost construit pentru parcul natural „Grădinile Golfului” din Singapore, și a înfrumusețat domul de sticlă al acestuia, cu ocazia sărbătorilor care au avut loc aici, și care au marcat pe 31 ianuarie 2014 intrarea în Anul Calului de Lemn, după horoscopul chinezesc.


Doran-Webb a părăsit Marea Britanie în urmă cu 26 de ani și s-a stabilit în orașul Cebu, din Filipine, unde și-a deschis un atelier. Lemnul pe care-l folosește în sculpturile sale provine de pe plajele mării și malurile râurilor din jurul orașului, și este adunat de către localnici, pe care artistul îi plătește în acest scop. Pentru fiecare kilogram de lemn recuperat, Doran-Webb plantează o sămânță undeva, în împrejurimile orașului.


Într-un interviu, artistul spune: „Am început să adun singur lemnul adus de ape, în caiacul meu, dar acum am o adevărată rețea de localnici, pe care-i plătesc să facă asta pentru mine. Este felul meu de a-i ajuta pe oamenii din comunitățile sărace”.


Lemnul pe care-l folosește Doran-Webb în sculpturile sale are în jur de 50 de ani vechime și, după cum spune artistul, este materialul ideal: „Este un lemn uleios și foarte rezistent la întindere și încovoiere – e o plăcere să lucrezi cu un asemenea material”.


„Am început cu modele miniaturale de animale; îmi lua cam o lună să fac unul. Apoi, pentru că am fost mulțumit de ce-a ieșit, am trecut la cele în mărime naturală”, povestește artistul.


Pentru realizarea modelelor mari, Doran-Webb face mai întâi un șablon din furnir, pe care aplică scheletul din oțel inoxidabil. El spune că-i ia cel puțin 3 luni să așeze lemnul pe sculptură: „Mai întâi plasez bucățile mari de lemn, după care le introduc pe cele mici”. După cum se poate vedea, rezultatul este spectaculos.


Arta pietrelor în echilibru
(Stone Balance Art) - Tamas Kanya, artist maghiar



Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *