În căutarea secretului longevității + documentar (RO)


ÎN CĂUTAREA SECRETULUI LONGEVITĂȚII

Oamenii au fost întotdeauna fascinați de ideea tinereții fără bătrânețe. Miturile și legendele popoarelor sunt pline de istorisiri despre apa vie, fântâni ale tinereții, poțiuni magice sau locuri secrete în care oamenii trăiesc veșnic. Oamenii de știință cercetează în continuare gena responsabilă cu îmbătrânirea, pentru a crea o substanță care să prelungească viața, un fel de tinerețe fără bătrânețe la flacon. Din păcate, secretul vieții eterne n-a fost descoperit încă, dar un pas spre împlinirea acestui deziderat se poate face: să ne mutăm cât mai repede într-unul dintre locurile listate mai jos. Statisticile arată că în aceste zone trăiesc oamenii cei mai longevivi de pe planetă. Cercetătorii n-au aflat încă rețeta completă a acestor locuitori, dar toți s-au pus de acord că aceasta trebuie să conțină neapărat o hrană cât mai naturală și o atitudine pozitivă asupra vieții.

Insula Okinawa. Japonia este deja cunoscută ca o țară în care locuitorii ei trăiesc mai mult decât cei din alte țări, dar Okinawa este un loc în care oamenii nu numai că bat suta de ani frecvent, dar sunt și foarte sănătoși până la vârste înaintate. Bolile de inimă, cancerul sau Alzheimer-ul sunt practic necunoscute aici. De obezitate... ce să mai vorbim! Dieta lor constă în orez integral, soia, pește, multe legume și fructe. Carne foarte puțină și deloc lapte, brânză, ouă... De asemenea, de reținut este că japonezii din Okinawa merg mult pe jos, mănâncă foarte puțin, comparativ cu occidentalii și nu se scoală niciodată de la masă complet sătui.

Andorra sau Principatul Văilor Andorrei este a șasea cea mai mică țară din Europa, situată în sud-vestul Europei, la frontiera dintre Spania și Franța. Se numără printre țările cu cea mai lungă speranță de viață din lume (84 de ani). Specialiștii explică fenomenul prin faptul că locuitorii ei beau numai apă pură de izvor și au un nivel de stres foarte redus, datorită stabilității sociale de care se bucură toți, în mod egal. Dacă-i așa, felicitări Guvernului!

Peninsula Nicoya, Costa Rica. Situată pe coasta Pacificului de Nord, este renumită pentru peisajul minunat și pentru cele mai izolate și mai frumoase plaje din lume. În prezent, este una dintre cele mai căutate destinații turistice, dar pentru cei 75.000 de locuitori care trăiesc aici, viața nu este cu nimic diferită față de cum era acum 100 de ani. Oamenii locului continuă să muncească din greu și să mănânce sănătos, din ceea ce le oferă natura. Acest mod de viață, plus lipsa totală a poluării atmosferice îi fac să se bucure de o viață lungă și lipsită de boli.

Insula Ikaria din Grecia este supranumită, pe drept cuvânt, „tărâmul longevităţii”. Aici oamenii sunt în general sănătoși și trăiesc peste 100 de ani. Specialiştii de la National Geographic au descoperit câteva dintre secretele acestor locuitori. În Ikaria, primul secret al vieții lungi constă în păstrarea unor obiceiuri culinare sănătoase. Locuitorii mănâncă multe fructe, legume şi brânzeturi din lapte de capră. Nelipsite de la orice masă sunt uleiul de măsline extravirgin şi ceaiurile din plante. Un alt secret este siesta de la miezul zilei: la ora 13.00, magazinele îşi închid obloanele, iar străzile sunt pustii. Dar locuitorii Ikariei mai au un secret: ei nu poartă ceasuri, nu se grăbesc și nu-și fac griji din nimic.

Valea Hunza din Pakistan este unul dintre cele mai miraculoase locuri de pe pământ, afirmă unii cercetători. Aici, oamenii trăiesc până la adânci bătrânețe, bolile îi ocolesc, sunt foarte activi și fericiți, iar legăturile lor de familie sunt foarte puternice. Cei care le-au studiat stilul de viață spun că sănătatea și optimismul lor sunt rezultatul dietei tradiționale, care constă în principal din cereale precum grâu și orz, fructe precum cireșe, prune și caise și apă curată de izvor.

Sardinia, Italia. Nu este ceva neobișnuit ca locuitorii insulei Sardinia, acești oameni minunați, să atingă vârsta de 100 de ani și chiar s-o depășească. Unii cercetători afirmă că longevitatea sardinienilor s-ar datora fondului genetic, dar cei mai mulți cred că stilul de viață sănătos și faimoasa dietă mediteraneană sunt motivul principal. Cu o populație de 1,6 milioane de locuitori, Sardinia a fost înregistrată oficial ca având cel mai mare procent de centenari din lume, conform ziarului britanic The Guardian. Ca un amănunt, familia Melis a intrat în 2012 în Guiness Book, cu numărul cel mai mare de ani însumați într-o familie. Astfel, cei 9 frați Melis au împreună 818 ani, între care Consolata a depășit 105 ani, în timp ce Mafalda, frățiorul cel mai mic, are doar 78.

Vilcabamba, Ecuador, ultimul refugiu al incașilor înainte de cucerirea spaniolă, în 1572, este astăzi o localitate cunoscută și sub numele de „Valea longevității”. Este situată departe de lumea civilizată și renumită pentru „rezistența la moarte” a locuitorilor săi. În general, bărbații vârstnici confecționează manual diverse obiecte de uz casnic sau cresc cai. Localnicii mănâncă foarte rar carne, meniul lor fiind alcătuit preponderent din alimente de origine vegetală. Multe celebrități vin să petreacă un timp în această zonă nepoluată. Printre acestea, Bill Ryan de la „Proiectul Avalon” și Mike Adams, cunoscutul nutriționist american, fondatorul website-ului Natural News dedicat medicinii alternative. Clima în regiune este perfectă – nici prea cald, nici prea frig, casele neavând vreun sistem de încălzire – iar costul vieții este de 100 de ori mai mic decât în lumea civilizată, spune Mike, care și-a cumpărat o proprietate în zonă și petrece câteva luni pe an aici.

Macau (pronunțat și Macao) este un mic teritoriu pe coasta de est a Chinei, la 70 km sud-vest de Hong Kong și la 145 km de Guangzhou. A fost una dintre cele mai vechi colonii europene din China, datând încă din secolul al XVI-lea, și abia în 1999 guvernul portughez a transferat Republicii Populare Chineze suveranitatea asupra acestei regiuni. Alături de relicvele istorice coloniale, cele mai mari atracții în Macau sunt cazinourile, care au adus prosperitate localnicilor. Administrația locală actuală acordă o mare importanță sănătății populației, statisticile indicând o densitate de 1,5 medici la mia de locuitori. Potrivit publicației The World Factbook, Macau ocupă locul doi în lume în ceea ce privește speranța de viață a locuitorilor săi: 84,38 ani. Dieta localnicilor se compune în principal din vegetale, pește și fructe de mare. 

Abhazia este o republică autonomă în nord-vestul Georgiei, care și-a proclamat independența la 4 martie 1921, situată între țărmul Mării Negre și vestul Munților Caucaz. Comerțul este bazat pe pește, citrice, tutun, ceai și mătase. Se spune că în regiunea muntoasă, locuită de cca 100.000 de oameni, unii localnici trăiesc până la vârsta de 150 de ani, însă cea mai înaintată vârstă înregistrată oficial a fost cea a unui bărbat care a trăit până la 122 de ani. În cadrul aceste comunități, statutul social nu este conferit de faimă sau avere, ci de vârstă, așa încât, bătrânii sunt respectați și îngrijiți cum nu se poate mai bine. Conform studiilor, această populație nu numai că tră­ieş­te foarte mult, dar nici nu su­feră de boli cronice, iar auzul și vederea le sunt foarte bune și la vârste înaintate. Cercetătorul Al­e­xan­der Leaf povesteşte că, în­trebând un grup de centenari care este secretul longevităţii lor, unul dintre ei, în vârstă de 117 ani, i-a răspuns: „Nu am duşmani, nu citesc cărţi şi nu-mi fac griji”, iar o bătrânică de 109 ani l-a com­pletat: „Voi nu trăiţi mult pentru că nu faceţi ce vă place”. Unul mai tinerel, în vârstă de doar 104 ani, i-a povestit lui Leaf că în fiecare di­mi­neaţă coboară dealul și se duce să facă o baie rece în râu. Dr. Sara Benetowa, celebra antropoloagă, povestește în cartea sa, Ab­kh­a­zians: The Long-living People of the Caucasus, despre întâlnirea pe care a avut-o cu un grup de abhazi în satul Ta­nush, unde a ridicat paharul, rostind următorul toast în cinstea gazdei: „Să trăiţi cât Moise!”, la care abhazul ortodox s-a simţit profund jignit, deoarece, conform Bibliei, Moise a trăit 120 de ani, iar el avea deja 119! Majoritatea cer­cetătorilor au concluzionat că secretul longevității abhazilor constă în alimentație. Meniul lor este sărac în calorii, preponderent vegetarian, iar cea mai im­portantă masă dintre cele trei este prânzul.

San Marino este al treilea cel mai mic stat independent din lume, după Vatican și Monaco. În această enclavă situată în centrul Italiei, banii joacă un rol major în starea de sănătate a populației. Aici, oamenii n-au grija zilei de mâine: rata șomajului este extrem de mică, iar veniturile angajaților extrem de mari. Dar San Marino nu-și datorează bogăția muncii fizice a locuitorilor săi. Industriile de bază ale statului sunt cea a turismului și cea financiar-bancară. Majoritatea sanmarinezilor fac o muncă de birou, ceea ce reduce riscul accidentelor de muncă sau al epuizării fizice. De asemenea, statul are grijă să asigure populația cu alimente de cea mai bună calitate. Aici, o persoană trăiește în medie 83 ani și există obiceiul ca bătrânii să locuiască împreună cu membrii familiei, nu singuri sau în aziluri, ceea ce, evident, îi face mult mai relaxați și mai fericiți.

Secretul longevității (RO)

În Ecuador există o vale izolată, în care sunt împrăștiate câteva sătucuri. Acolo, locuitorii par imuni la temutele boli care decimează lumea civilizată – diabet, cancer, Alzheimer etc. Dar acești oameni, aparent favorizați, au o particularitate: sunt foarte scunzi, depășind cu puțin un metru înălțime. Și asta-i face să considere că, de fapt, soarta le-a fost potrivnică, deoarece cu greu își pot găsi de lucru. Dar ei nu știu că în corpul lor există un secret de care ar putea beneficia întreaga umanitate. Prin ce miracol sunt ei protejați de boli? Cercetătorii veniți la fața locului au încercat să dezlege enigma și... în cele din urmă au reușit! Longevitatea lor într-o stare de perfectă sănătate este legată tocmai de talia lor mică. Cum e posibil așa ceva? Aflați vizionând acest documentar. Deocamdată vă spunem doar că ceea ce au „descoperit” ei fusese deja descoperit cu 34 de ani în urmă de către medicul și cercetătorul francez André Gernez, pe care comunitatea științifică, aservită intereselor financiare ale medicinii oficiale, a decis să-l ignore. Și ne îndoim că această redescoperire va fi folosită în interesul bolnavilor din întreaga lume.


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • OSHO - Viața este o experiență a extremelor + VIDEO (RO)
    28.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAȚA ESTE O EXPERIENȚĂ A EXTREMELOR OSHO Viața constă în extreme, este o tensiune între opoziții. A fi exact la mijloc pentru…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…
  • Enigmaticii trovanți ai României: Roci vii care cresc și se mișcă!
    03.11.2023 - 0 Comments
    Cu aproximativ șase milioane de ani în trecut, paleoterremurele au dat naștere unui fenomen geologic unic cunoscut sub numele de trovanți, numiți și pietrele de la Costești, datorită prezenței lor…
  • Terapia Gerson - Ce nu vor corporațiile să știi - Documentar
    13.06.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA GERSON - CE NU VOR CORPORAȚIILE SĂ ȘTII - O conversație cu Charlotte Gerson Charlotte Gerson a fondat Institutul Gerson în anul 1977, pentru a face cunoscută…
  • Cosmetice bio sau cosmetice de marcă? + VIDEO
    29.05.2012 - 7 Comments
    --> COSMETICE BIO SAU COSMETICE „DE MARCĂ”? E posibil ca unele cosmetice folosite în timpul igienei de zi cu zi să dăuneze ficatului, rinichilor sau chiar să ducă la…
  • Pisica - cea mai bună prietenă a omului
    02.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PISICA – CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ A OMULUI Un trandafir are spini și o pisică are gheare, dar amândouă merită riscul... Dacă…
  • Ce sunt copiii indigo?
    26.07.2015 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0506632207"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CE SUNT COPIII INDIGO? Termenul de…
  • Rețete culinare - Castraveți bulgărești în oțet
    09.04.2012 - 0 Comments
    -->   CASTRAVEȚI BULGĂREȘTI ÎN OȚET Cumpărăm castraveți cornișon, mici și mijlocii, proaspeți și fără defecte, îi spălăm bine și-i zvântăm. Pregătim borcanele cu filet -…
  • Știința cimaticii și misterioasele cercuri din lanuri + VIDEO (RO)
    15.12.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CIMATICII ŞI MISTERIOASELE CERCURI DIN LANURI Daniel Roxin Misterul nedezlegat al cercurilor din lanuri a făcut…
  • 16 dintre cele mai bine păstrate secrete ale istoriei
    30.10.2023 - 0 Comments
    În analele istoriei umane, nenumărate povești, mistere și enigme ne-au captat imaginația și ne-au stârnit curiozitatea. Cu toate acestea, în paginile trecutului se ascund secrete care au scăpat de…
  • Fapte interesante despre somn explicate de oameni de știință
    02.01.2022 - 0 Comments
    Să fim sinceri, ne petrecem cea mai mare parte a zilei fie dormind, fie visând la următorul somn. Dar, știm foarte puține lucruri despre această necesitate umană de bază - somnul. Oamenii de știință…
  • Porumbul ne ajută să trăim mai mult
    29.03.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PORUMBUL NE AJUTĂ SĂ TRĂIM MAI MULT Porumbul este parte constantă a hranei noastre, fie că preparăm mămăligă, folosim boabele în…
  • Semnele deficienței de fier
    23.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SEMNELE DEFICIENȚEI DE FIER Deficiența de fier este o problemă de sănătate extrem de răspândită, care afectează milioane de oameni.…
  • 10 avantaje și 10 dezavantaje ale Instagram
    07.06.2023 - 0 Comments
    Instagram este o platformă populară de socializare care le permite utilizatorilor să partajeze fotografii și videoclipuri cu cei care îi urmăresc. A fost lansată în 2010 și, de atunci, a devenit una…
  • 11 obiceiuri comune în unele țări, dar care îi derutează pe străini
    03.05.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Diferențele culturale pot duce uneori la situații jenante sau confuze. Imaginați-vă că sunteți născuți în Marea Britanie, India sau…
  • Virus-mania
    10.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUS-MANIA Motto: Medicii prescriu medicamente despre care ştiu puţine lucruri, pentru a vindeca boli despre care ştiu şi mai puţine…
  • 23 august 1944 - lovitura de stat
    23.08.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 23 AUGUST 1944 - LOVITURA DE STAT Actul de la 23 August a fost opera colectivă a membrilor oligarhiei tradiționale, a monarhiei și…
  • Feniculul - antidotul tensiunii arteriale
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> FENICULUL – ANTIDOTUL TENSIUNII ARTERIALE Cu o textură a tulpinii asemănătoare cu cea a ţelinei, feniculul (Foeniculum vulgare) este înrudit din punct de vedere biologic…
  • O cină în întuneric
    20.09.2014 - 3 Comments
    --> O CINĂ ÎN ÎNTUNERIC Alwyn Menezes Vreau să vă împărtășesc o experiență minunată pe care am avut-o recent în Singapore. Într-o seară de vineri am fost invitat la un eveniment…
  • Medicina integrală + documentar (RO)
    21.05.2014 - 2 Comments
    --> MEDICINA INTEGRALĂ – O PRIVIRE ISTORICĂ – Ce se înţelege prin „medicină alternativă”? De fapt, e un paradox să se folosească termenul de „alternativ” în legătură cu medicina…
  • Bruce Lipton - Medicamentele vă rescriu sistemele corporale + documentar (RO)
    18.12.2012 - 2 Comments
    --> MEDICAMENTELE   VĂ RESCRIU SISTEMELE CORPORALE Bruce Lipton Fragment din interviul luat de Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere” - TVR…
  • Nu face aceste 18 lucruri în străinătate!
    25.06.2015 - 0 Comments
    1. Franța - nu vorbi despre și nu cere bani 2. Ucraina - Nu da flori în număr par (ca și la noi) 3. Noua Zeelandă - Nu claxona, este considerată o insultă. 4. India - Nu atinge o persoană de…
  • Ceapa și binefacerile ei
    21.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEAPA ȘI BINEFACERILE EI În 1919, când gripa a ucis 40 de milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta…
  • Hrana la care este adaptată specia umană
    20.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HRANA LA CARE ESTE ADAPTATĂ SPECIA UMANĂ Erbivorele (animalele care pasc: bizonii, iepurii, caii, oile, caprele, cerbii, girafele) sunt…
  • Enigma vieții și a morții - eBook
    27.05.2012 - 2 Comments
    ENIGMA VIEȚII ȘI A MORŢII Dr. Aurel Popescu-Bălceşti «Dragi cititori, de când eram student în medicină şi apoi în practica mea de medic chirurg de peste 30 de ani, am fost mereu impresionat când…
  • Cifre și litere - Test
    23.05.2012 - 0 Comments
    --> CIFRE ȘI LITERE – TEST Dacă reușești să descifrezi primele cuvinte, creierul tău le va descifra cu ușurință pe celelalte și vei înțelege textul. 0D474, 1N7R-0 21 D3…
  • Dr. Kristine Nolfi - Tratarea cancerului prin hrană vie - eBook
    10.11.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TRATAREA CANCERULUI PRIN HRANĂ VIE Dr. Kristine Nolfi Adevărații vindecători sunt forțele naturale din noi.…
  • Medicul din Dublin care învinge cancerul + documentar (RO)
    14.12.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEDICUL DIN DUBLIN CARE ÎNVINGE CANCERUL „Nu-ți mai hrăni cancerul!” Pare un sfat ciudat, având în vedere miliardele cu care…
  • Bruce Lipton - Fizica cuantică și creația + VIDEO + documentar (RO)
    05.02.2013 - 1 Comments
    --> FIZICA CUANTICĂ ȘI CREAȚIA Bruce Lipton Fragment din corespondența cu Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere” - TVR Cluj  24 octombrie…
  • Secretul apei de piramidă + eBooks
    04.02.2014 - 3 Comments
    --> SECRETUL APEI DE PIRAMIDĂ Mircea-Mugurel Șerban Scurtimea vieţii, opacitatea simţurilor, amorţeala indiferenţei şi ocupaţiile neprofitabile ne lasă să ştim foarte puţine…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *