Insulele Galapagos - paradisul Oceanului Pacific + VIDEO




INSULELE GALAPAGOS
PARADISUL OCEANULUI PACIFIC

Insulele Galapagos poartă numele oficial de Archipiélago de Colón (Arhipelagul lui Columb) și au fost descoperite în secolul al XVII-lea. Prima hartă de navigație a zonei datează din 1684 și a fost desenată de un corsar britanic, pe nume Ambrose Cowley. De altfel, numele inițiale primite de peticele de pământ din Pacific au fost date tot de Cowley, după numele marinarilor de pe nava sa și ale unor lorzi britanici care îl susținuseră financiar în trecut. Guvernul ecuadorian a schimbat aceste nume între timp, dar cele originale rămân relevante, mai ales în contextul scrierilor lui Charles Darwin, care a ajuns în arhipelag la bordul navei Beagle, în 1835.

Conceptul de „rezervație” sau parc naţional” a fost definit la New Delhi în 1969: Un parc naţional este un areal relativ întins, unde unul sau mai multe ecosisteme nu sunt alterate de exploatarea și ocuparea umană, unde speciile de plante și animale, aspectele geomorfologice și habitatele sunt un peisaj natural de o mare frumusețe; unde autoritatea cea mai competentă a țării a luat masuri de prevenire sau eliminare, cât mai curând posibil, a oricărei exploatări sau locuiri a arealului; unde vizitatorilor le este permisă intrarea în condiții speciale, pentru scopuri de cercetare, educative, culturale sau recreative”.


Arhipelagul Galapagos întrunește toate aceste condiții și este astăzi rezervația naturală a statului Ecuador din continentul sud-american. Situate pe linia Ecuatorului, la cca 1.000 de km în largul Oceanului Pacific, cele 19 insule se numără printre cele mai izolate locuri din lume, ceea ce a dus la dezvoltarea unui ecosistem unic pe glob. Arhipelagul constituie adăpostul celor mai multe specii endemice: circa 80% dintre păsări, 97% dintre reptilele şi mamiferele terestre şi 30% dintre plantele acestor insule nu se întâlnesc nicăieri altundeva pe planetă. Cele mai interesante sunt broască ţestoasă gigant, iguana marină, cormoranul nezburător şi pinguinul de Galapagos – singura specie care trăiește în emisfera nordică.

Un lucru absolut fascinant este faptul că aici animalele nu se tem de om, deoarece intervenţia acestuia a fost superficială până nu demult. Fiecare dintre insule este diferită de cealaltă iar multitudinea speciilor îi surprinde încă pe cercetători. Este probabil singurul loc de pe pământ în care pinguinii şi păsările flamingo împart aceeaşi plajă. Leii de mare, broaştele ţestoase, delfinii şi pinguinii sunt extrem de blânzi și prietenoşi cu omul. Insulele mai conțin şi 85 de specii de păsări, flori din abundenţă şi multe specii de pești ce înoată pe lângă mal. Aici pot fi văzute și cele mai ciudate plante, de la cele specifice polilor până la cele ecuatoriale. Unice în arhipelag sunt cele 6 specii de ţestoase. Broasca ţestoasă gigantică este simbolul acestor insule. Ea poate ajunge până la 1,80 m lungime, poate cântări până la 400 kg și poate trăi până la 170 de ani.

Astăzi, insulele sunt o destinaţie turistică importantă. Șansa de a putea observa animalele sălbatice în mediul lor natural, fără ca acestea să se retragă din faţa oamenilor este o experiență unică, pe care mulți vor s-o încerce. Astfel, turismul intens a dus la creşterea cantității de gunoaie și a făcut ca unele dintre animale să înceapă să se teamă. Ecologiştii şi oamenii de ştiinţă de la Staţia de Cercetare Charles Darwin lucrează împreună cu guvernul ecuadorian pentru a găsi soluţii la problemele tot mai numeroase create de turiști.

Istoria efectelor dăunătoare ale omului asupra insulelor începe în secolul al XVII-lea, când corsarii au adus pe insule capre și au omorât broasca țestoasă pentru hrană. Ulterior, coloniștii au adus cu ei multe animale domestice, dintre care unele s-au sălbăticit, creând populații de câini, pisici, porci, capre, șoareci. De asemenea, plantele introduse de aceștia, cum ar fi guava și arborele de chinină, au devenit deja periculoase, deoarece fac concurență speciilor locale. O altă amenințare permanentă o constituie pescuitul ilegal al rechinilor ce trăiesc în apele arhipelagului. În aceste ape au fost identificate 33 de specii de rechini, printre care uriaşul rechin balenă şi rechinul ciocan, specii aflate pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. De aceea, înscrierea insulelor Galapagos în lista patrimoniului mondial aflat în pericol a permis acordarea de asistență imediată Ecuadorului, din Fondul UNESCO.

Ecosistemul Insulelor Galapagos, cu biodiversitatea lui excepţională, i-a permis lui Charles Darwin să ajungă la concluziile care au stat la baza teoriei evoluţioniste a speciilor. Iată ce scria el în urma cercetării acestui arhipelag: „Istoria naturală a acestor insule este foarte curioasă şi merită atenţie. Majoritatea elementelor naturii sunt locale, nu se găsesc în alte locuri; există o diferențiere chiar și între populaţiile diferitelor insule. Arhipelagul este o mică lume, sau mai degrabă un satelit ataşat Americii, de la care a obţinut câţiva colonişti rătăciţi, ce au primit numele general de populaţie autohtonă. Luând în considerare suprafața mică a insulelor, suntem uimiţi de numărul mare de vieţuitoare indigene pe o arie atât de restrânsă. Observând craterele aflate pe fiecare înălţime şi contururile râurilor de lavă, deducem că într-o perioadă apropiată geologic oceanul acoperea totul. Prin urmare, atât în spaţiu, cât şi în timp, părem a fi aduşi ceva mai aproape de acel mare moment – misterul apariţiei primelor fiinţe pe acest pământ”.


Galapagos Islands

Discovering the islands that changed the world



Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 10 random facts - part 1
    13.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pisica are 32 de mușchi în fiecare ureche.2. Un gândac poate trăi câteva săptămâni fără cap.3. Oamenii și delfinii sunt singurele specii…
  • 12 lucruri pe care nu știai că le poți face în Google Chrome
    16.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chiar dacă folosiți Google Chrome de când a fost lansat în 2008, browserul este capabil de câteva trucuri pe care poate nu le-ați…
  • 7 cele mai scumpe mașini din 2017 (FOTO)
    06.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Lamborghini Huracán Performante - $275,000. 0-100 km/h în 2,9 secunde. 2. Mercedes G650 Landaulet - $666,400. Vehicul…
  • Rețete culinare - CREMOGEN
    08.04.2012 - 0 Comments
    -->    CREMOGEN Ce este cremogenul? - produs vegetal instant din porumb, foarte sănătos și gustos - înlocuiește oul în maioneze, sosuri, creme, budinci, dându-le o…
  • Puiul de lup negru abandonat și crescut într-o familie de oameni - se comportă ca un câine + FOTO
    14.05.2023 - 0 Comments
    Oamenii cresc o mulțime de animale ca animale de companie, de la cele obișnuite, cum ar fi pisicile și câinii, până la cele extrem de exotice, cum ar fi șerpii și, cel mai rar, și lupii, ca și Kira.…
  • Hreanul - mai tare decât descoperirea lui Fleming
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> HREANUL – antibioticul natural Forţa lui vindecătoare e remarcabilă. Iuţeala rădăcinii îl face foarte eficient în tratarea bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare.…
  • 25 de trucuri pentru Windows 11 pe care trebuie să le știți
    15.08.2023 - 0 Comments
    Personalizați-vă experiența Windows, aflați despre cele mai bune caracteristici noi și asigurați-vă că profitați la maximum de sistemul de operare desktop cu aceste sfaturi din interior.Dacă faceți…
  • 12 povești emoționante care arată adevăratul suflet al animalelor
    02.06.2023 - 0 Comments
    Oamenii simt o legătură deosebită cu animalele lor de companie, iar aceste povești emoționante dovedesc că animalele au suflet, la fel ca și noi. Singura dovadă de care aveți nevoie că animalele au…
  • Mitul vitaminelor - De ce credem că avem nevoie de suplimente
    19.06.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MITUL VITAMINELOR – DE CE CREDEM CĂ AVEM NEVOIE DE SUPLIMENTE – Mulți experți în nutriție se îndoiesc de faptul că tot ceea ce avem…
  • Politețea pe hartă
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> POLITEŢEA PE HARTĂ O dată cu începutul existenţei sale sociale, umanitatea a impus norme de comportament în toate domeniile esenţiale ale vieţii: hrana, vestimentaţia, relaţiile…
  • Merișorul - inamicul infecțiilor
    26.03.2012 - 2 Comments
    --> MERIŞORUL - inamicul natural al infecţiilor Merişorul este un arbust cu frunze mereu verzi şi flori de culoare albă sau roşie. Creşte în zonele muntoase de la noi din ţară, de…
  • Vampirismul bioenergetic
    02.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VAMPIRISMUL BIOENERGETIC Până la începutul anilor ’70 nu ştiam mare lucru despre vampirism bioenergetic. Din cele citite şi auzite cu…
  • Dr. Călin Mărginean - Exercițiul fizic (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • Cum arată 10 familii regale din întreaga lume (FOTO)
    05.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În timp ce atenția mass-media a fost direcționată către monarhia Britanică, în ultimii ani, v-ați întrebat vreodată cum arată familiile…
  • 16 situații care rezumă cum este să lucrezi în iadul vânzărilor
    16.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Să lucrezi în vânzări este, probabil, cel mai rău lucru pe care-l poți face în viața de angajat. După ce am lucrat în vânzări…
  • Oul și sănătatea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OUL ŞI SĂNĂTATEA   Unul dintre miturile despre alimentaţie: oul este un aliment toxic şi, consumat frecvent, duce la creşterea colesterolului şi la dureri de ficat. Fals!…
  • Condamnat la moarte pentru Roșia Montană + VIDEO
    25.12.2014 - 3 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "5462365744"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • The Japanese Miracle + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    No country has achieved what Japan did in the post-World War II period. Japan's economic progress in recent decades has rightly been called the 'Japanese economic miracle'. Since 1950, Japan's…
  • Rețete culinare - Dovlecei cu iaurt
    08.04.2012 - 0 Comments
    DOVLECEI CU IAURT Ingrediente dovlecei măsline ceapă ardei roșu rozmarin, piper smântână sau iaurt orez – o ceașcă Preparare Într-o tigaie wok, dovleceii și ardeiul roșu…
  • Dan Puric despre invidie
    27.07.2012 - 7 Comments
    --> INVIDIA  Dan Puric Într-o zi, vecinul nostru de bloc și-a luat un aparat de aer condiționat. Era un zăduf îngrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer condiționat și nici…
  • Marijuana legalizată: Canada se întoarce la înțelepciunea veacurilor trecute
    22.01.2024 - 0 Comments
    În 1997, în Cehoslovacia a fost găsită o frânghie de cânepă datând din 26.900 î.Hr., fiind cel mai vechi obiect cunoscut asociat cu marijuana.  De atunci, cânepa a jucat un rol important în…
  • 21 de motive pentru care ne iubim pisicile, chiar și atunci când sunt nesuferite
    21.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1-2. Deși uneori au un comportament distant, în adâncul sufletului lor sunt foarte afectuoase. 3-4. Pentru că uneori tot ce vor…
  • Este adevărul influențat de credință? + documentar (RO)
    11.03.2015 - 3 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • Rețete culinare - Prăjitură inteligentă
    09.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRĂJITURĂ INTELIGENTĂ Ingrediente 100 g unt sau margarină 125 g zahăr 4 ouă mici sau 3 mari 4 linguri făină 2 plicuri zahăr…
  • Poți să-ți vindeci viața - VIDEO + eBook
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
  • Triunghiul morții din Marea Neagră (slideshow)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> „TRIUNGHIUL BLESTEMAT” DIN MAREA NEAGRĂ O mulţime de mistere înconjoară Marea Neagră, locul unde – spun diverşi cercetători - s-ar fi produs Potopul lui Noe, dar şi unde se…
  • Biologia iluminării + documentar (RO)
    06.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIOLOGIA ILUMINĂRII Evoluţia de la conştienţa umană la cea divină implică existenţa dualităţii moştenire karmică/boală, la nivel…
  • Banca Centrală a Germaniei recunoaște: Creditele sunt create din nimic + documentar (RO)
    26.04.2013 - 1 Comments
    --> BANCA CENTRALĂ A GERMANIEI RECUNOAȘTE: CREDITELE SUNT CREATE DIN NIMIC Un articol incitant despre geneza banilor și funcționarea sistemului monetar actual poate fi citit pe…
  • Puterea cuvintelor + documentar (RO)
    15.01.2013 - 0 Comments
    --> PUTEREA CUVINTELOR – exprimarea conştientă şi responsabilă – Cuvântul este puterea prin care creăm sau distrugem. Avem…
  • Criza economică pe înțelesul tuturor (slideshow)
    15.08.2012 - 1 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • Cum să ne protejăm ficatul + VIDEO
    16.04.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE PROTEJĂM FICATUL Dacă sunteți un om obișnuit, înseamnă că nu v-ați gândit niciodată la ficatul dumneavoastră. La urma…
  • Terapia cu sunete + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA CU SUNETE Terapia cu sunete este o terapie alternativă, bazată pe efectele sunetelor şi ale vibraţiilor de joasă frecvenţă asupra sănătăţii umane. Cercetările privind…
  • Uimitoarele descoperiri ale lui Gaston Naessens + documentar (RO)
    27.08.2012 - 1 Comments
    --> UIMITOARELE DESCOPERIRI ALE LUI GASTON NAESSENS La nu moment dat, peisajul ştiinţei medicale a fost „în pericol” de a suferi o…
  • Vaccinările multiple scad imunitatea organismului + VIDEO (RO)
    12.01.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VACCINĂRILE MULTIPLE SCAD IMUNITATEA ORGANISMULUI Atunci când permitem Statului să impună decizii medicale în privinţa…
  • Dr. Călin Mărginean - Cura anticancer. Paralela între cura naturală și cura chimioterapică
    26.10.2016 - 20 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CURA ANTICANCER – PARALELĂ ÎNTRE CURA NATURALĂ ȘI CURA CHIMIOTERAPICĂ – Dr. Călin Mărginean Doresc să scot în evidenţă,…
  • 25 cele mai bune anti-glume
    04.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Un cal intră într-un bar. Mai mulți oameni s-au ridicat și au plecat deoarece au reperat potențialul pericol al acestei situații.2. Mă-ta…
  • Cauza morții: doctorul + VIDEO
    25.02.2014 - 0 Comments
    --> CAUZA MORȚII: DOCTORUL …
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • Efectele tratamentului termic asupra alimentelor
    04.09.2014 - 12 Comments
    --> EFECTELE TRATAMENTULUI TERMIC ASUPRA ALIMENTELOR Dacă vegetarianismul devine un curent tot mai cunoscut și apreciat, iar numărul vegetarienilor crește constant și în mod apreciabil…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *