Scurtă istorie a automobilului + slideshow




SCURTĂ ISTORIE A AUTOMOBILULUI

Păzea! Păzea că trece-n goană,
Aleargă, vâjâie ca vântul,
Și dacă n-ai urechi normale,

Te face una cu pământul! 

Păzea, că e iresponsabil,
El are flăcări în artere
Și te pălește fără veste 

Cu patruzeci de cai putere! 

Pufnește, zbârnâie, se-ntoarce
Și lasă-n urma lui, pe drum,
Miros albastru de benzină
Și nori de pulbere și fum...


Așa își începea Ion Minulescu în 1910 poezia „Romanța automobilului”. Cu siguranță, în urmă cu 100 de ani, automobilul era catalogat drept o bizarerie. Totul a început în anul 1806, când un inventator elvețian pe nume Franҫois Isaac de Rivaz a realizat primul motor cu ardere internă. Acest motor era alimentat cu un amestec de hidrogen și oxigen iar de Rivaz l-a folosit pentru a echipa ceea ce se poate numi primul mijloc de locomoție cu propulsie construit vreodată. Proiectul său a fost însă unul rudimentar și, prin urmare, nu a avut succes comercial.

Abia în 1885, Karl Benz, un inginer și inventator german, a construit primul motor cu combustie internă în patru timpi, alimentat cu benzină obținută din petrol. Deși mai mulți ingineri germani au lucrat în epocă la propria lor versiune, Karl Benz este creditat ca adevăratul inventator al motorului. El și-a folosit invenția pentru a dota primul automobil din lume, care nu era de fapt altceva decât un scaun pe trei roți, cu motor. Mai târziu, Benz a creat modele Benz pe patru roți, având motoare îmbunătățite, iar în 1888 a început în Germania prima producție în serie de automobile. Licența lui Benz a fost preluată în Franța de către Emile Roger. În 1898 Louis Renault produce primele sale automobile. În 1901 apare Peugeot, iar în jurul anului 1903 începe și în Franța producția în serie a acestora.

În Statele Unite, doi bărbați au avut o influență majoră în industria de automobile: Henry Ford și Ransom Olds. Olds este fondatorul Olds Motor Vehicle Co. și creatorul automobilului Oldsmobile. El a fost primul care a venit pe piață cu o mașină la preț scăzut și în producție de masă, astfel încât publicul larg și-a putut-o permite. Totuși, Henry Ford este cel ce va revoluționa istoria automobilului, atât prin schimbările de design, cât mai ales prin producția de mare serie în care era realizat automobilul său, Ford Model T. Linia de asamblare a lui Ford a fost considerată un model de eficiență maximă, ajungând ca în anul 1914 să fie produse și vândute 250.000 de bucăți.

În perioada 1920-1940 apar noi firme constructoare de autovehicule: Chrysler (1925), Pontiac (1926), LaSalle (1927), Plymouth (1928). În 1922 apare primul automobil cu caroserie unitară: Lancia Lambda, cu motor cu patru cilindri și suspensie și frâne independente.

Pe piața britanică apare Austin 7, designul ei fiind preluat mai târziu și de alte firme celebre, ca BMW și Nissan. În 1929, Alfieri Maserati construiește prima mașină de curse: Maserati Tipo 26.

Perioada celui de-Al Doilea Război Mondial reprezintă un moment de stagnare pentru producția de automobile, mai ales în Europa, ale cărei eforturi sunt concentrate pe producția de vehicule de luptă. Convinși de necesitatea intrării în război, americanii proiectează un vehicul capabil să se deplaseze pe orice teren. Astfel Chrysler construiește primul automobil de tip jeep, care este patentat în 1943.

După război, în 1946, sunt realizate în Germania primele 10.000 de mașini Volkswagen Beetle, iar în Italia, Enzo Ferrari lansează Ferrari 250.

În anii ’50, viteza și puterea motoarelor se măresc, iar design-ul caroseriilor devine din ce în ce mai sofisticat. Cu timpul, industria de automobile progresează, autoturismele fiind tot mai căutate. Apar centurile de siguranță, airbag-urile, tetierele, sistemele ESP, ABS, diverși senzori care ajută șoferul să evite un accident și protejează pasagerii în cazul producerii unuia. 

În prezent, se construiesc anual cca 60 de milioane de vehicule, care necesită ocuparea forței de muncă a peste 9 milioane de persoane, implicate direct în construcție sau în serviciile conexe, ceea ce reprezintă 5% din ocuparea forței de muncă la nivel mondial. Mai mult, se estimează că fiecare loc de muncă din industria auto directă susține cel puțin încă 5 de locuri de muncă indirecte, din industrii conexe (oțel, fier, aluminiu, sticlă, plastic, covoare, textile, cauciuc, IT etc.), rezultând suplimentar cca 50 de milioane de locuri de muncă, datorate industriei auto (conform The International Organization of Motor Vehicle Manufacturers).

Curiozități despre automobile și industria automobilelor:

- Primele autovehicule foloseau o manetă în locul volanului.
- Prima poliță de asigurare auto a fost emisă în 1897 în Westfield, MA, SUA.
- Ștergătoarele de parbriz au fost inventate de o femeie. Mary Anderson a primit în noiembrie 1903 primul patent pentru un dispozitiv de curățare a parbrizului: un mecanism în formă de braț, dotat cu o lamă de cauciuc.
- Primul radio de mașină a fost realizat în 1929.
- Centurile de siguranță și parbrizul din material incasabil au fost introduse de constructorul avangardist Preston Tucker, în 1948.
- Cea mai lungă coadă de mașini cauzată de un ambuteiaj s-a înregistrat în anul 1980, între Paris și Lyon, Franța. Coada a avut cca 200 km.
- Un airbag are nevoie de 40 de milisecunde ca să se deschidă în urma unui accident.
- Ferrari fabrică 14 mașini pe zi.
- Orașul cu cele mai multe Rolls Royce-uri pe cap de locuitor este Hong Kong.
- În medie, o persoană petrece 2 săptămâni din viață așteptând schimbarea culorii semaforului.

Sursa: aici

PRIMELE AUTOMOBILE DIN LUME

Benz Patent Motor Vehicle, 1886 (replică)
Karl Benz realizează în 1886 un automobil cu trei roţi, echipat cu un motor monocilindric orizontal, răcire cu apă, putere 0,9 CP la 400 rot/min, viteză maximă 15 km/h, roţi motoare spate, transmisie cu lanţ.

Panhard & Levassor, 1891 (model B2)
Panhard & Levassor fabrică în 1891 primul automobil care are structura asemănătoare cu cea actuală, având motorul dispus în faţă, ambreiaj şi tracţiune pe roţile din spate. Motorul cu patru cilindri în linie avea capacitatea cilindrică de 3562 cm3, putere 9 kW/750 min-1 și răcire cu apă. Acesta este primul automobil cu volan. Firma a fost preluată de Citroën în anul 1967.

Ford 1909 (model T)
Primul care a avut ideea de a produce automobile accesibile publicului larg a fost Henry Ford care, în anul 1909, montează în serie un autoturism dotat cu un motor cu patru cilindri în linie, răcit cu apă, capacitate cilindrică 2896 cm3, putere 15 kW, dotat cu ambreiaj și cutie de viteze planetară cu 2+1 trepte. S-au produs până în 1927 peste 15 milioane buc.

Rolls-Royce Silver Ghost 1906
Rolls-Royce  Silver Ghost 1906 – motor cu şase cilindri în linie, capacitate cilindrică 7428 cm3, putere 40/50 CP, caroserie cu elemente din argint, arcuri foi învelite cu piele.

Automobilul lui Jenatzy „Jamais Contente”, 1899
În anul 1899, în Belgia, Camille Jenatzy, poreclit Le diable rouge (Diavolul roşu), construieşte primul vehicul cu tracţiune electrică din lume. De asemenea, acesta este şi primul automobil care depăşeşte viteza simbolică de 100 km/h (viteza maximă = 105,9 km/h).

Baker Electric, 1902
După trei ani, apare și în Statele Unite primul automobil electric, realizat de Baker Electric. Acesta avea un motor de 20V, ce dezvolta puterea de 0,7 kW şi viteza maximă de 40 km/h, beneficiind de o autonomie de 80 km.

Stanley Steamer Model E2, 1909
Din 1909 şi până în 1927, fraţii gemeni Stanley au fabricat în SUA automobile echipate cu motoare cu aburi. Motorul avea 2 cilindri și puterea de 7,4 kW.

CELE MAI SCUMPE MAȘINI DIN LUME ÎN 2014

Porsche 918 Spyder - 850.000 $

Hennessey Venom GT - 1 milion $

Zenvo ST1 - 1,2 milioane $

McLaren P1 - 1,3 milioane $

Pagani Huayra - 1,3 milioane $

Ferrari LaFerrari - 1,4 milioane $

Lamborghini Reventon - 1,6 milioane $

Pagani Zonda Cinque Roadster - 1,8 milioane $

Koenigsegg One:1 - 2 milioane $

Bugatti Veyron Super Sport - 2,5 milioane $

Lykan Hypersport - 3,4 milioane $

Lamborghini Veneno - 4 milioane $

Automobile din perioada 2006-2013


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Cât de mare este Google?
    03.01.2013 - 0 Comments
    --> CÂT DE MARE ESTE În 1999, când ideea de Internet era pe buzele tuturor, doi puști de 25 de ani își propuneau să realizeze un calculator la fel de complex ca acela din Star Trek,…
  • Un alt fel de a locui planeta + documentar (RO)
    28.11.2015 - 1 Comments
    UN ALT FEL DE A LOCUI PLANETA Motto: Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute şi a le asambla în moduri unice. Jacque Fresco - designer, creatorul Proiectului Venus …
  • Actori care arată ca personajele pe care le-au interpretat
    24.01.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ACTORI CARE ARATĂ CA PERSONAJELE PE CARE LE-AU INTERPRETAT Actorii sunt oameni care se prefac că sunt altcineva. Asta-i meseria…
  • Cancerul - boală incurabilă? - eBook + VIDEO
    26.08.2014 - 10 Comments
    --> CANCERUL - BOALĂ INCURABILĂ? Inginerul colonel în rezervă Petre Anca este un om deosebit, pe care Dumnezeu l-a salvat de la moarte și care se simte dator să-i ajute și pe alții să…
  • Dr. Călin Mărginean - Substanțe endogene, periculos a fi exogene (VIDEO)
    12.04.2012 - 0 Comments
    --> SUBSTANȚE ENDOGENE, NECESARE ȘI UTILE, DAR CARE, DEVENIND EXOGENE, SUNT PERICULOASE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU Ce vrea să ne comunice dr. Călin Mărginean în această prezentare…
  • Cazul OSHO + VIDEO
    07.06.2012 - 1 Comments
    --> Cazul OSHO Există oameni înverşunați împotriva mea. Nu m-au văzut vreodată, nu m-au ascultat niciodată,  nu ştiu ce fac şi totuşi sunt împotriva mea. E surprinzător. Chiar şi…
  • Cum arată unele alimente în habitatul lor natural
    07.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM ARATĂ UNELE DINTRE ALIMENTELE NOASTRE ÎN HABITATUL LOR NATURAL Cu toții știm cum arată plantele care fac mere, portocale, căpșuni…
  • Îmbunătățiri geniale ale casei pe care orice musafir ar fi gelos + FOTO
    20.12.2021 - 0 Comments
    Pentru mulți oameni, a deține o casă este unul dintre cele mai mari vise din viață. Nu numai că ai un loc pe care să îl numești oficial al tău, dar ai și libertatea de a personaliza fiecare…
  • Viața ta e aici, pe pământ + VIDEO (RO)
    12.01.2014 - 3 Comments
    --> VIAȚA TA E AICI, PE PĂMÂNT După ce ați trecut de 60 de ani, pentru că nu mai aveți foarte mulți ani în față și pentru că nu puteți lua cu voi nimic atunci când vă duceți, n-are rost…
  • Fractali: natură, artă, știință + documentar (RO)
    28.01.2013 - 0 Comments
    --> FRACTALI: NATURĂ, ARTĂ, ȘTIINȚĂ Se pare că nimeni nu este indiferent față de fractali. De fapt, mulți privesc prima lor întâlnire cu geometria fractală ca pe o experiență cu…
  • Un măr căzut din pom înaintea lui Newton
    19.03.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN MĂR CĂZUT DIN POM ÎNAINTEA LUI NEWTON CINE A FORMULAT PRIMUL LEGEA ATRACȚIEI UNIVERSALE? India este cunoscută ca o țară care-și…
  • Uriașa minciună a roșiilor românești + VIDEO + documentar
    10.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); URIAȘA MINCIUNĂ A ROȘIILOR ROMÂNEȘTI O substanţă controversată care face legumele să crească mai repede este folosită intens de către…
  • Joel Osteen despre sănătatea sufletului (VIDEO)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> JOEL OSTEEN DESPRE SĂNĂTATEA SUFLETULUI Joel Osteen este pastor senior la Biserica Lakewood din Houston, Texas. Este, de…
  • Adevărul despre civilizațiile extraterestre + documentar (RO)
    02.08.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ADEVĂRUL DESPRE CIVILIZAȚIILE EXTRATERESTRE Vasile Rudan Navele extraterestre – o realitate ce nu poate fi…
  • Fabrica de E-uri + VIDEO
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> FABRICA DE E-URI Area 51 a industriei alimentare din România Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi! Ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este…
  • Secretul mâncărurilor gustoase
    09.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETUL MÂNCĂRURILOR GUSTOASE Mâncărurile n-au niciun haz dacă nu li se pun și ceva condimente sau mirodenii, care să le…
  • Război făcut cu ușurință - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> RĂZBOI FĂCUT CU UȘURINȚĂ (WAR MADE EASY - HOW THEY KEEP SPINNING US TO DEATH) War Made Easy este un documentar care trece în revistă războaiele Statelor Unite din ultimii…
  • Vinul - cea mai apreciată băutură din lume + slideshow
    18.04.2014 - 0 Comments
    --> VINUL - CEA MAI APRECIATĂ BĂUTURĂ DIN LUME Nu contrazice voia sorţii Şi nu sfida stihiile! Aşa fu scris: cei morţi cu morţii, Iară cei vii... cu viile. Păstorel…
  • Sfecla roșie - depozit de vitamine și minerale
    01.04.2012 - 2 Comments
    --> SFECLA ROŞIE - depozit de vitamine şi minerale PUȚINĂ ISTORIE Legumă banală în zilele noastre, sfecla roşie are un trecut glorios. Descoperită în urmă cu aproape patru…
  • Ce este inteligența? + VIDEO (RO)
    26.08.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE ESTE INTELIGENȚA?  Preambul Un catolic, un protestant și un ortodox vorbeau cu un prieten căruia tocmai i se spusese că mai…
  • Qigong: Vechea artă chineză de vindecare + VIDEO
    08.01.2024 - 0 Comments
    Vizitați orice parc din China în ultimele câteva sute de ani și veți vedea probabil zeci de oameni care practică qigong. Ceea ce a început ca un tratament tradițional chinezesc în urmă cu peste 4.000…
  • Allan Pease despre bărbați și femei (VIDEO)
    06.05.2012 - 0 Comments
    --> ALLAN PEASE DESPRE BĂRBAȚI ȘI FEMEI Allan și Barbara Pease sunt cei mai de succes autori ai Australiei. Au devenit cunoscuți prin numeroase apariții în emisiuni de succes la radio…
  • Hrana vie - Ernst Günter (eBook)
    15.04.2012 - 2 Comments
    -->   HRANA VIE - O SPERANȚĂ PENTRU FIECARE  Motto: Doar hrana vie şi proaspătă îi poate permite omului să rămână sănătos,  să fie fericit şi să simtă adevărul.…
  • Ce s-ar putea întâmpla dacă nu mai mănânci pâine deloc
    14.03.2023 - 0 Comments
    Atunci când plănuiești să începi să mănânci sănătos, pâinea este adesea unul dintre primele alimente pe care vrei să le excluzi din dieta ta. Însă, când vine vorba de carbohidrați, cerealele sunt…
  • Din istoria prostiei omenești
    02.12.2013 - 0 Comments
    --> DIN ISTORIA PROSTIEI OMENEȘTI – PROCEDURI JUDICIARE ÎN EVUL MEDIU – Judecătorul de odinioară se îmbrăca în robă, își punea peruca pe cap și din momentul acela se…
  • Acum și pentru totdeauna, nefumător + documentar (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> ACUM ŞI PENTRU TOTDEAUNA, NEFUMĂTOR   Tutunul, ca oricare drog, alterează funcţionarea creierului, generând dependenţă fizică şi psihică cu puternice implicaţii emoţionale şi…
  • Terapia Gerson - Demonstații practice de preparare a hranei (VIDEO)
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ÎN CE CONSTĂ TERAPIA GERSON - DEMONSTRAȚII PRACTICE DE PREPARARE A HRANEI -   În această prezentare maraton, ținută în 1990 la Institutul Gerson, dr. Charlotte…
  • Laptele - nutritiv sau toxic? + documentare
    21.07.2012 - 0 Comments
    --> LAPTELE - NUTRITIV SAU TOXIC? Miliarde de dolari au fost investite de industria producătoare de lactate pentru a ne convinge că laptele și derivatele sale sunt sănătoase sau…
  • Pasteur - plagiatorul și impostorul + eBook
    14.04.2016 - 6 Comments
    PASTEUR – PLAGIATORUL ȘI IMPOSTORUL Încă de la şcoala comunală de la Dole, în Jura, a fost un paria al catalogului. Micul Louis nu era totuşi un copil trândav şi cu atât mai puţin zvăpăiat,…
  • Statul pe scaun este considerat la fel de rău ca și fumatul?
    16.07.2023 - 0 Comments
    Nu, statul pe scaun nu este considerat la fel de rău ca fumatul în ceea ce privește riscurile pentru sănătate. Fumatul este un obicei extrem de dăunător care este recunoscut pe scară largă ca fiind…
  • Principalii factori ruinători ai sănătății + documentar (RO)
    19.07.2012 - 2 Comments
    --> PRINCIPALII FACTORI RUINĂTORI AI SĂNĂTĂŢII, CARE VĂ POT PRIVA DE CEL PUȚIN 10 ANI DIN VIAŢĂ dr. Călin Mărginean - Consumaţi în fiecare zi băuturi alcoolice; - Fumaţi…
  • Fahrenheit 9/11 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> FAHRENHEIT 9/11 Născut pe 23 aprilie 1954 într-o familie americană de muncitori la uzinele General Motors din Flint, Michigan, Michael Moore a avut drept reper un unchi cu…
  • Klaus Iohannis - viitor asasin economic al României
    06.02.2017 - 14 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KLAUS IOHANNIS  – VIITOR ASASIN ECONOMIC AL ROMÂNIEI – Articol publicat de Bad Politics pe 30 septembrie 2014 Am citit cu…
  • Ateism versus religie + VIDEO (RO)
    07.06.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATEISM VERSUS RELIGIE Mințile sunt ca parașutele: funcționează numai când sunt deschise. Lord Thomas R. Dewar Sensul termenului…
  • Alimentația anticancer - o terapie cu gust delicios
    02.04.2012 - 6 Comments
    --> ALIMENTAŢIA ANTICANCER  - O TERAPIE CU GUST DELICIOS - Medicina oficială acceptă, în sfârşit, o realitate pe care naturismul o susţine de mult timp: o alimentaţie corectă…
  • 15 cele mai interesante upgrade-uri ale iOS 9
    17.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În timp ce lumea încă se obișnuiește cu iOS 9, noi am făcut o listă cu cele mai interesante 15 upgrade-uri ale noului iOS, pe care le vei…
  • 22 ALEGERI DE DESIGN NEFERICITE (FOTO)
    05.05.2018 - 0 Comments
    1. Această faianță distinctă 2. Acest dar generos 3. Acest covor care pare că ar fi infestat de furnici 4. Telescaun cu „beneficii” 5. Liftul spânzuraților 6. Noua abilitate…
  • Pietrele îndrumătoare din Georgia
    26.02.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PIETRELE ÎNDRUMĂTOARE DIN GEORGIA Ghidul de piatră din Georgia este un monument enigmatic din granit, situat în regiunea Elberton,…
  • 21 decembrie 2012 - o zi ca oricare alta + documentar (RO)
    19.12.2012 - 3 Comments
    --> 21 DECEMBRIE 2012 - O ZI CA ORICARE ALTA   Iată câteva precizări autorizate privind ziua de 21 decembrie 2012 – doomsday…
  • De-ale lui Păstorel...
    04.07.2012 - 1 Comments
    --> DE-ALE LUI PĂSTOREL… „Păstorel” este pseudonimul scriitorului Alexandru Osvald Teodoreanu (1894-1964), născut în Dorohoi, nepot al lui Alexandru Teodoreanu şi fiu al lui…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *