ISTORIA MIRODENIILOR
Mirodeniile sunt acele
substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de
milenii, continuă să-i fascineze pe gurmanzi şi să creeze adevărate şcoli în
bucătăria diferitelor popoare. Dacă piperul, scorţişoara sau cuişoarele fac
parte din categoria celor mai cunoscute condimente, nu acelaşi lucru se poate
spune despre şofran, despre oregano sau despre un amestec cunoscut sub
denumirea de curry. Când s-au utilizat pentru prima oară aceste mirodenii? Cât
de preţuite erau? În ce scopuri erau folosite? Sunt doar câteva dintre
întrebările la care răspunde un specialist în tehnologia produselor horticole,
prof.univ.dr. Dumitru Beceanu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi
Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi:
«Bucătăria modernă, cu zecile
de arome, subtilităţi şi rafinamente, cu abundenţa de ingrediente ce
îmbunătăţesc gustul alimentelor, este parte din lumea în care trăim. În trecut,
mirodeniile Orientului constituiau un privilegiu suprem, o bogăţie pe care
puţini aveau norocul s-o deţină. Câteva boabe de piper, un praf de scorţişoară
sau câteva cuişoare ţinute într-un petic de pânză erau pentru cei săraci bunul
cel mai de preţ, iar pentru bogaţi, o condiţie a statutului lor şi un mijloc de
desfătare culinară. Astăzi, aceste adevăruri nu reuşesc decât să ne stârnească
un zâmbet. Căci ce înseamnă o bucătărie fără un sertăraş plin de condimente,
dintre cele mai diverse, provenite din colţuri îndepărtate ale Asiei sau
Africii? Ce-ar mai fi o masă savuroasă pentru omul modern, dacă ar lipsi aceste
delicatese ce îmbată simţurile şi ispitesc gustul? În prezent, asistăm la o pătrundere
masivă a mirodeniilor în toate straturile sociale, pentru că, o dată cu
dezvoltarea comerţului şi a transporturilor, nesfârşitele călătorii de altădată
ale acestor miracole culinare au ajuns să se facă rapid, ajungând peste tot în
lume. În trecut se plăteau sume fabuloase pentru ele. Azi, se găsesc pe
rafturile magazinelor din abundenţă, la preţuri derizorii, şi oricine le poate
consuma, în orice cantitate. Este un fel de democratizare a consumului de
mirodenii.
Există o uşoară diferenţă
între cele două denumiri – „mirodenii” şi „condimente”. Astfel, mirodeniile
sunt plantele în sine, de la care se pot folosi, în formă deshidratată și
măcinată, frunza, rădăcina sau fructul, iar condimentele sunt amestecurile
anumitor mirodenii (curry, de pildă, este un amestec de piper indian, curcuma,
coriandru, piper de Cayenne, ghimbir ş.a.). Locul fruntaş în tagma mirodeniilor
îl deține piperul, poate cel mai cunoscut în lume. Locuitorii Extremului Orient
sunt fani ai ghimbirului, o mirodenie specifică acestei zone, cu gust iute în
stare crudă şi uşor dulce în stare fiartă. Orientul Apropiat şi India, beneficiază
de o gamă largă de de mirodenii, unele necunoscute europenilor, astfel că
fiecare mâncare are particularitatea ei.
Pe lângă mirodenii, există şi
condimente în amestec, un iureş de parfumuri şi arome, combinate ingenios, care
dau gust unor mâncăruri fade, cum sunt orezul sau carnea fiartă şi care
stimulează apetitul. În anuarul FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru
Alimentaţie şi Agricultură) există opt condimente principale: piperul cu toate
varietăţile, vanilia, scorţişoara, cuişoarele, nucşoara cu plantele din aceeaşi
familie, anasonul, chimionul şi ghimbirul. Denumirea generică de „mirodenii” a
fost primită ca urmare a utilizării acestor plante în prepararea mirului.
Originea mirodeniilor se
pierde departe, în istorie, când aceste plante erau folosite ca leacuri.
Constatând efectele lor benefice asupra corpului, oamenii s-au obișnuit să le
folosească şi în asezonarea hranei, mai întâi pe carnea vânată şi friptă, apoi
în legume. Se foloseau pentru tratarea afecţiunilor digestive sau pentru
aportul de energie, dar, treptat, au devenit plante alimentare. Este cazul
usturoiului, cepei, cimbrului, tarhonului, hreanului și chiar al salatei, care
era folosită ca plantă calmantă. Efecte benefice au şi aşa-numitele condimente
exotice, cum sunt piperul, scorţişoara, ghimbirul, chimionul sau anasonul.
Acestea conţin principii antimicrobiene, fungicide sau care reglează digestia.
Legende cu şi despre mirodenii
În trecut existau alte concepţii
în legătură cu natura bolilor. Oamenii considerau că ele sunt declanşate şi
propagate de miasme, nişte mirosuri subtile, otrăvitoare. Exista credința că
pentru prevenirea miasmelor, un aliment aromat, devine mai sănătos. În timpul
molimelor, sanitarii care mergeau prin oraşe şi-i adunau pe bolnavi să-i îngrijească
erau îmbrăcaţi în nişte costume de protecţie şi în faţă aveau un fel de corn
plin cu substanţe puternic mirositoare: camfor, usturoi, mentă, busuioc –
pentru a alunga bolile. Aceleaşi plante înmiresmate erau arse şi în biserici,
acolo unde se aduna întreaga comunitate. Se ardea tămâie și se răspândea
busuioc, ca nu cumva în acea comunitate să se propage vreun flagel.
Cum spuneam, condimentele, mai
ales cele exotice, erau semn de bogăţie, fiind extrem de scumpe. De aceea,
existau două categorii distincte: condimente pentru săraci (usturoiul, hreanul,
mărarul) şi condimente pentru bogaţi (piperul, scorţişoara, cuişoarele). Dovadă
a preţului mare practicat pe piaţa condimentelor de vechii neguţători este şi o
legendă care spune că în anul 450, când Attila s-a apropiat de Roma, a fost
întâmpinat de papa Leon cel Mare, care l-a implorat să nu intre în oraş. I s-au
dat în schimb bogăţii mari, printre care şi un săculeţ cu piper. Nu era mult, ceea
ce arată că piperul era mai scump ca aurul. Menţionări despre efectele şi
proprietăţile extraordinare ale mirodeniilor găsim şi la Herodot, în capitolele
în care descrie înălţarea piramidelor în Egiptul Antic. Acesta spune că cei
care au construit piramidele au consumat şi cantităţi mari de condimente (în
special usturoi) fiind considerate puternic energizante.
Vechiul drum al mirodeniilor
În trecut, condimentele au
făcut obiectul unui comerţ intens, drumul lor pornind de pe teritoriul actual
al Indoneziei. O parte se îndreptau spre Imperiul Chinez, alta spre India, o
altă sursă importantă de mirodenii urmând apoi calea Orientului Apropiat,
Veneţiei şi vestul Europei. Veneţia s-a îmbogăţit de pe urma comerţului cu
mirodenii. Dacă stăm şi ne gândim, chiar şi descoperirile geografice au legătură
cu mirodeniile. Marea izbândă a lui Cristofor Columb a fost aceea că a găsit
calea maritimă spre continentul american. Acolo el a descoperit enibaharul. Iar
despre Vasco Da Gama se spune că n-a fost atât de bucuros că a descoperit
drumului către răsărit, cât că a ajuns la sursa primară de aprovizionare cu
mirodenii – piaţa Indiilor.
Şofranul, cel mai scump condiment
Mai puţin cunoscut în România,
şofranul este un condiment originar din Asia, cultivat și în Italia, Spania şi
Franţa, dar pe suprafeţe mici, ceea ce face ca preţul lui pe piaţa
internaţională să fie extrem de ridicat. Şofranul, cunoscut ca cel mai scump
condiment, este de fapt un colorant alimentar. Câteva grame costă sute de
dolari. Alte condimente rare sunt cardamonul, o mirodenie din Orientul Mijlociu,
enibaharul, cunoscut şi sub numele de piper de Jamaica, și nucşoara, considerată
odinioară unul dintre cele mai importante și fascinante condimente, astăzi însă
pierzând din teren, pentru că cel mai mic exces este dăunător. A fost înlocuită
cu alte mirodenii, la fel de aromate, dar mai puţin toxice. Nucşoara conţine
toxine cu acţiune asupra sistemului nervos. Specialiştii susţin chiar că
excesul poate duce la apariţia de tumori. Dar, consumată în doze moderate, nucşoara
nu este nocivă. Alte specii de plante condimentare, dimpotrivă, au câştigat tot
mai mult teren. Este cazul ghimbirului, consumat şi el în foarte multe ţări.
Varietatea
condimentelor, dar şi cea a gusturilor a făcut ca, de-a lungul timpului,
mirodeniile să fie introduse nu numai în reţetele de fripturi sau alte specialităţi
din carne, ci şi în prăjituri sau preparate din legume. Există chiar asocieri
neaşteptate cu anumite plante. Aşa se face că în preparatele culinare, carnea
de pasăre se asociază foarte bine cu ghimbirul, cu un puternic gust iute în
stare crudă și foarte parfumat prin fierbere. De aceea, el poate fi utilizat şi
la deserturi, la condimentarea salatelor, la gătitul peştelui, dar,
surprinzător, şi la aluaturi (turtă dulce). Pentru îndepărtarea mirosului tipic
al cărnii de oaie se foloseşte tarhonul, o plantă pe care turcii şi tătarii,
mari consumatori de carne de oaie, o foloseau permanent. Tarhonul dă o savoare
deosebită şi fasolei, un exemplu în acest sens fiind bucătăria germană, care-l
foloseşte ca bază la prepararea ei.
Condimentele extrase
Deoarece, păstrate mai mult
timp, unele plante condimentare îşi pierd calităţile aromatizante, s-a recurs
la prelucrarea lor industrială, adică la extracţia acelor principii care
stimulează pofta de mâncare şi dau savoare preparatelor. Usturoiul este un
exemplu. Nu poate fi folosit tot timpul anului, pentru că-şi pierde din
calităţi. Astfel, industria alimentară îl distilează. Se pune în retorte şi se
extrage aşa-numita oleorezină, care se păstrează în vase de sticlă şi care
nu-şi pierde proprietăţile niciodată. Se poate folosi la preparate din carne
sau la conserve. Este un extract, însă unul natural. Un condiment obţinut în
mod similar este usturoiul pulbere sau usturoiul granulat. Acesta însă nu este produs
din căţei de usturoi uscaţi şi măcinaţi, așa cum s-ar crede. Este, de fapt, un
substrat inert (celuloză, amidon), impregnat cu oleorezină. Sunt şi situaţii în
care preparatul natural a fost întrecut din punct de vedere calitativ de
preparatele semi-sintetice. Un exemplu este etil-vanilina (esenţa de vanilie),
un preparat al omului, nu al naturii, mult mai aromată decât vanilina naturală.
Vanilia este fructul unei orhidee din Mexic și are o utilizare străveche.
Montezuma de pildă, bea cacao parfumată cu vanilie, pe vremea când europenii
nici nu ştiau ce înseamnă aceasta. În prezent, esența de vanilie este mult mai
răspândită, pentru că preţul produsului natural este foarte mare.
Românii şi mirodeniile
În perioada veche,
condimentele şi mirodeniile au fost bine reprezentate în bucătăria dacilor. Dacă
ne considerăm urmaşi ai romanilor, influenţaţi şi de civilizaţia greacă,
putem spune că dintotdeauna am avut tangenţă cu mirodeniile,
pentru că romanii erau mari consumatori de plante condimentare. Cea mai
populară mirodenie era, bineînţeles, piperul. Transportat cu caravanele, acesta
ajungea la Roma la preţuri exorbitante. Romanii însă consumau şi condimente
autohtone: cimbru, măghiran, salvie, tarhon, cimbrişor, oregano. Atestarea existenţei
acestei „pasiuni” pentru condimente la romani găsim în Historia naturalis a lui Pliniu cel Bătrân şi în tratatul de
gastronomie al lui Marcus Gavius Apicius, De
re coquinaria. Bineînţeles, existau plante condimentare şi pe teritoriul
Daciei, pe care romanii le recoltau. Dacia era considerată o mare furnizoare de
plante medicinale în acea perioadă.
Pelinul este o plantă
condimentară cu două tăişuri, deoarece în cantitate mare este toxică: atacă
celula nervoasă, provocând halucinaţii. Și el era folosit frecvent de români.
Aveau chiar un vin care se prepara cu pelin. Această obişnuinţă s-a perpetuat
până în zilele noastre. Extractul alcoolic din pelin, absintul, numit și „muza
verde”, era sursă de inspiraţie pentru unii pictori şi scriitori din secolul al
XIX-lea. Mai devreme sau mai târziu însă, acesta le distrugea organele.
Informaţiile din Evul Mediu
despre felurile de mâncare consumate la hanuri, la curţile boiereşti sau la
curtea domnească sunt extrem de bogate. Întotdeauna erau folosite condimente
pentru vin fiert, prăjituri, cozonaci... Avem astfel de informaţii de la curtea
lui Ştefan cel Mare, a Brâncovenilor, a huniazilor în Transilvania. Oamenii
aveau o bucătărie foarte bine aprovizionată cu asemenea produse. Dar noi,
românii, am fost influenţaţi de-a lungul istoriei şi de bucătăriile altor
popoare cu care am intrat în contact: grecii și turcii. De la aceştia am
moştenit aromatizarea prăjiturilor şi a amestecurilor de carne tocată.
Conform datelor furnizate de
FAO, pe locul întâi în topul producătorilor de condimente se află India, cu
1.600.000 tone anual, adică 86% din producţia mondială. Este urmată de China,
cu 66.000 tone, adică 4% din producţia mondială şi de Bangladesh, cu 48.000
tone, respectiv 3%.»
Alte articole despre proprietățile și folosirea condimentelor puteți
citi aici.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.