Istoria mirodeniilor




ISTORIA MIRODENIILOR

Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă să-i fascineze pe gurmanzi şi să creeze adevărate şcoli în bucătăria diferitelor popoare. Dacă piperul, scorţişoara sau cuişoarele fac parte din categoria celor mai cunoscute condimente, nu acelaşi lucru se poate spune despre şofran, despre oregano sau despre un amestec cunoscut sub denumirea de curry. Când s-au utilizat pentru prima oară aceste mirodenii? Cât de preţuite erau? În ce scopuri erau folosite? Sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde un specialist în tehnologia produselor horticole, prof.univ.dr. Dumitru Beceanu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi:


«Bucătăria modernă, cu zecile de arome, subtilităţi şi rafinamente, cu abundenţa de ingrediente ce îmbunătăţesc gustul alimentelor, este parte din lumea în care trăim. În trecut, mirodeniile Orientului constituiau un privilegiu suprem, o bogăţie pe care puţini aveau norocul s-o deţină. Câteva boabe de piper, un praf de scorţişoară sau câteva cuişoare ţinute într-un petic de pânză erau pentru cei săraci bunul cel mai de preţ, iar pentru bogaţi, o condiţie a statutului lor şi un mijloc de desfătare culinară. Astăzi, aceste adevăruri nu reuşesc decât să ne stârnească un zâmbet. Căci ce înseamnă o bucătărie fără un sertăraş plin de condimente, dintre cele mai diverse, provenite din colţuri îndepărtate ale Asiei sau Africii? Ce-ar mai fi o masă savuroasă pentru omul modern, dacă ar lipsi aceste delicatese ce îmbată simţurile şi ispitesc gustul? În prezent, asistăm la o pătrundere masivă a mirodeniilor în toate straturile sociale, pentru că, o dată cu dezvoltarea comerţului şi a transporturilor, nesfârşitele călătorii de altădată ale acestor miracole culinare au ajuns să se facă rapid, ajungând peste tot în lume. În trecut se plăteau sume fabuloase pentru ele. Azi, se găsesc pe rafturile magazinelor din abundenţă, la preţuri derizorii, şi oricine le poate consuma, în orice cantitate. Este un fel de democratizare a consumului de mirodenii.

Există o uşoară diferenţă între cele două denumiri – „mirodenii” şi „condimente”. Astfel, mirodeniile sunt plantele în sine, de la care se pot folosi, în formă deshidratată și măcinată, frunza, rădăcina sau fructul, iar condimentele sunt amestecurile anumitor mirodenii (curry, de pildă, este un amestec de piper indian, curcuma, coriandru, piper de Cayenne, ghimbir ş.a.). Locul fruntaş în tagma mirodeniilor îl deține piperul, poate cel mai cunoscut în lume. Locuitorii Extremului Orient sunt fani ai ghimbirului, o mirodenie specifică acestei zone, cu gust iute în stare crudă şi uşor dulce în stare fiartă. Orientul Apropiat şi India, beneficiază de o gamă largă de de mirodenii, unele necunoscute europenilor, astfel că fiecare mâncare are particularitatea ei.
Pe lângă mirodenii, există şi condimente în amestec, un iureş de parfumuri şi arome, combinate ingenios, care dau gust unor mâncăruri fade, cum sunt orezul sau carnea fiartă şi care stimulează apetitul. În anuarul FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) există opt condimente principale: piperul cu toate varietăţile, vanilia, scorţişoara, cuişoarele, nucşoara cu plantele din aceeaşi familie, anasonul, chimionul şi ghimbirul. Denumirea generică de „mirodenii” a fost primită ca urmare a utilizării acestor plante în prepararea mirului.

Originea mirodeniilor se pierde departe, în istorie, când aceste plante erau folosite ca leacuri. Constatând efectele lor benefice asupra corpului, oamenii s-au obișnuit să le folosească şi în asezonarea hranei, mai întâi pe carnea vânată şi friptă, apoi în legume. Se foloseau pentru tratarea afecţiunilor digestive sau pentru aportul de energie, dar, treptat, au devenit plante alimentare. Este cazul usturoiului, cepei, cimbrului, tarhonului, hreanului și chiar al salatei, care era folosită ca plantă calmantă. Efecte benefice au şi aşa-numitele condimente exotice, cum sunt piperul, scorţişoara, ghimbirul, chimionul sau anasonul. Acestea conţin principii antimicrobiene, fungicide sau care reglează digestia.

Legende cu şi despre mirodenii

În trecut existau alte concepţii în legătură cu natura bolilor. Oamenii considerau că ele sunt declanşate şi propagate de miasme, nişte mirosuri subtile, otrăvitoare. Exista credința că pentru prevenirea miasmelor, un aliment  aromat, devine mai sănătos. În timpul molimelor, sanitarii care mergeau prin oraşe şi-i adunau pe bolnavi să-i îngrijească erau îmbrăcaţi în nişte costume de protecţie şi în faţă aveau un fel de corn plin cu substanţe puternic mirositoare: camfor, usturoi, mentă, busuioc – pentru a alunga bolile. Aceleaşi plante înmiresmate erau arse şi în biserici, acolo unde se aduna întreaga comunitate. Se ardea tămâie și se răspândea busuioc, ca nu cumva în acea comunitate să se propage vreun flagel.
Cum spuneam, condimentele, mai ales cele exotice, erau semn de bogăţie, fiind extrem de scumpe. De aceea, existau două categorii distincte: condimente pentru săraci (usturoiul, hreanul, mărarul) şi condimente pentru bogaţi (piperul, scorţişoara, cuişoarele). Dovadă a preţului mare practicat pe piaţa condimentelor de vechii neguţători este şi o legendă care spune că în anul 450, când Attila s-a apropiat de Roma, a fost întâmpinat de papa Leon cel Mare, care l-a implorat să nu intre în oraş. I s-au dat în schimb bogăţii mari, printre care şi un săculeţ cu piper. Nu era mult, ceea ce arată că piperul era mai scump ca aurul. Menţionări despre efectele şi proprietăţile extraordinare ale mirodeniilor găsim şi la Herodot, în capitolele în care descrie înălţarea piramidelor în Egiptul Antic. Acesta spune că cei care au construit piramidele au consumat şi cantităţi mari de condimente (în special usturoi) fiind considerate puternic energizante.

Vechiul drum al mirodeniilor

În trecut, condimentele au făcut obiectul unui comerţ intens, drumul lor pornind de pe teritoriul actual al Indoneziei. O parte se îndreptau spre Imperiul Chinez, alta spre India, o altă sursă importantă de mirodenii urmând apoi calea Orientului Apropiat, Veneţiei şi vestul Europei. Veneţia s-a îmbogăţit de pe urma comerţului cu mirodenii. Dacă stăm şi ne gândim, chiar şi descoperirile geografice au legătură cu mirodeniile. Marea izbândă a lui Cristofor Columb a fost aceea că a găsit calea maritimă spre continentul american. Acolo el a descoperit enibaharul. Iar despre Vasco Da Gama se spune că n-a fost atât de bucuros că a descoperit drumului către răsărit, cât că a ajuns la sursa primară de aprovizionare cu mirodenii – piaţa Indiilor.

Şofranul, cel mai scump condiment

Mai puţin cunoscut în România, şofranul este un condiment originar din Asia, cultivat și în Italia, Spania şi Franţa, dar pe suprafeţe mici, ceea ce face ca preţul lui pe piaţa internaţională să fie extrem de ridicat. Şofranul, cunoscut ca cel mai scump condiment, este de fapt un colorant alimentar. Câteva grame costă sute de dolari. Alte condimente rare sunt cardamonul, o mirodenie din Orientul Mijlociu, enibaharul, cunoscut şi sub numele de piper de Jamaica, și nucşoara, considerată odinioară unul dintre cele mai importante și fascinante condimente, astăzi însă pierzând din teren, pentru că cel mai mic exces este dăunător. A fost înlocuită cu alte mirodenii, la fel de aromate, dar mai puţin toxice. Nucşoara conţine toxine cu acţiune asupra sistemului nervos. Specialiştii susţin chiar că excesul poate duce la apariţia de tumori. Dar, consumată în doze moderate, nucşoara nu este nocivă. Alte specii de plante condimentare, dimpotrivă, au câştigat tot mai mult teren. Este cazul ghimbirului, consumat şi el în foarte multe ţări.


Utilizarea mirodeniilor

Varietatea condimentelor, dar şi cea a gusturilor a făcut ca, de-a lungul timpului, mirodeniile să fie introduse nu numai în reţetele de fripturi sau alte specialităţi din carne, ci şi în prăjituri sau preparate din legume. Există chiar asocieri neaşteptate cu anumite plante. Aşa se face că în preparatele culinare, carnea de pasăre se asociază foarte bine cu ghimbirul, cu un puternic gust iute în stare crudă și foarte parfumat prin fierbere. De aceea, el poate fi utilizat şi la deserturi, la condimentarea salatelor, la gătitul peştelui, dar, surprinzător, şi la aluaturi (turtă dulce). Pentru îndepărtarea mirosului tipic al cărnii de oaie se foloseşte tarhonul, o plantă pe care turcii şi tătarii, mari consumatori de carne de oaie, o foloseau permanent. Tarhonul dă o savoare deosebită şi fasolei, un exemplu în acest sens fiind bucătăria germană, care-l foloseşte ca bază la prepararea ei.

Condimentele extrase

Deoarece, păstrate mai mult timp, unele plante condimentare îşi pierd calităţile aromatizante, s-a recurs la prelucrarea lor industrială, adică la extracţia acelor principii care stimulează pofta de mâncare şi dau savoare preparatelor. Usturoiul este un exemplu. Nu poate fi folosit tot timpul anului, pentru că-şi pierde din calităţi. Astfel, industria alimentară îl distilează. Se pune în retorte şi se extrage aşa-numita oleorezină, care se păstrează în vase de sticlă şi care nu-şi pierde proprietăţile niciodată. Se poate folosi la preparate din carne sau la conserve. Este un extract, însă unul natural. Un condiment obţinut în mod similar este usturoiul pulbere sau usturoiul granulat. Acesta însă nu este produs din căţei de usturoi uscaţi şi măcinaţi, așa cum s-ar crede. Este, de fapt, un substrat inert (celuloză, amidon), impregnat cu oleorezină. Sunt şi situaţii în care preparatul natural a fost întrecut din punct de vedere calitativ de preparatele semi-sintetice. Un exemplu este etil-vanilina (esenţa de vanilie), un preparat al omului, nu al naturii, mult mai aromată decât vanilina naturală. Vanilia este fructul unei orhidee din Mexic și are o utilizare străveche. Montezuma de pildă, bea cacao parfumată cu vanilie, pe vremea când europenii nici nu ştiau ce înseamnă aceasta. În prezent, esența de vanilie este mult mai răspândită, pentru că preţul produsului natural este foarte mare.

Românii şi mirodeniile

În perioada veche, condimentele şi mirodeniile au fost bine reprezentate în bucătăria dacilor. Dacă ne considerăm urmaşi ai romanilor, influenţaţi şi de civilizaţia greacă, putem spune că dintotdeauna am avut tangenţă cu mirodeniile, pentru că romanii erau mari consumatori de plante condimentare. Cea mai populară mirodenie era, bineînţeles, piperul. Transportat cu caravanele, acesta ajungea la Roma la preţuri exorbitante. Romanii însă consumau şi condimente autohtone: cimbru, măghiran, salvie, tarhon, cimbrişor, oregano. Atestarea existenţei acestei „pasiuni” pentru condimente la romani găsim în Historia naturalis a lui Pliniu cel Bătrân şi în tratatul de gastronomie al lui Marcus Gavius Apicius, De re coquinaria. Bineînţeles, existau plante condimentare şi pe teritoriul Daciei, pe care romanii le recoltau. Dacia era considerată o mare furnizoare de plante medicinale în acea perioadă.
Pelinul este o plantă condimentară cu două tăişuri, deoarece în cantitate mare este toxică: atacă celula nervoasă, provocând halucinaţii. Și el era folosit frecvent de români. Aveau chiar un vin care se prepara cu pelin. Această obişnuinţă s-a perpetuat până în zilele noastre. Extractul alcoolic din pelin, absintul, numit și „muza verde”, era sursă de inspiraţie pentru unii pictori şi scriitori din secolul al XIX-lea. Mai devreme sau mai târziu însă, acesta le distrugea organele.
Informaţiile din Evul Mediu despre felurile de mâncare consumate la hanuri, la curţile boiereşti sau la curtea domnească sunt extrem de bogate. Întotdeauna erau folosite condimente pentru vin fiert, prăjituri, cozonaci... Avem astfel de informaţii de la curtea lui Ştefan cel Mare, a Brâncovenilor, a huniazilor în Transilvania. Oamenii aveau o bucătărie foarte bine aprovizionată cu asemenea produse. Dar noi, românii, am fost influenţaţi de-a lungul istoriei şi de bucătăriile altor popoare cu care am intrat în contact: grecii și turcii. De la aceştia am moştenit aromatizarea prăjiturilor şi a amestecurilor de carne tocată.

Conform datelor furnizate de FAO, pe locul întâi în topul producătorilor de condimente se află India, cu 1.600.000 tone anual, adică 86% din producţia mondială. Este urmată de China, cu 66.000 tone, adică 4% din producţia mondială şi de Bangladesh, cu 48.000 tone, respectiv 3%.»


Alte articole despre proprietățile și folosirea condimentelor puteți citi aici.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 15 BMW-uri clasice care mai merită conduse și astăzi (și 5 care doar ard bani) + FOTO
    26.12.2021 - 0 Comments
    Autoturismele BMW și-au demonstrat continuu valoarea atât pe circuitele de curse și pe șoselele din întreaga lume, cât și la condusul obișnuit de zi cu zi. Deși marca BMW vine în mod tradițional în…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • România versus SUA
    04.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROMÂNIA VERSUS STATELE UNITE ALE AMERICII ROMÂNIA STATELE UNITE ALE AMERICII circa 20.000.000 locuitori …
  • Caru' cu bere + VIDEO
    26.04.2012 - 0 Comments
    --> CARU’ CU BERE Palatul berii din România - opera unui ţăran ridicat din grajdurile Ardealului, locul în care se ameţeau pe vremuri Caragiale, Coşbuc, Goga, Delavrancea, „Caru'…
  • 40 de alimente de evitat pentru bărbații de peste 40 de ani
    23.10.2023 - 0 Comments
    Pe măsură ce îmbătrânești, sunt zile în care îți dai seama că nu mai ești la fel de în formă, puternic sau în formă ca înainte. În unele zile, îți dai seama că nu mai poți face lucrurile pe care le…
  • Gregg Braden - Știința miracolelor + VIDEO
    14.01.2013 - 4 Comments
    --> ȘTIINȚA MIRACOLELOR Gregg Braden Până la începutul anilor 1900, întreaga ştiinţă occidentală s-a bazat pe principiul…
  • Educație, nu medicație... + documentar (RO)
    15.07.2012 - 0 Comments
    --> AVEM NEVOIE DE EDUCAȚIE, NU DE MEDICAȚIE Medicii ar trebui să-i înveţe pe oameni că puterea regeneratoare nu-şi are izvorul în medicamente, ci în forţele vitale ale…
  • Rețete culinare - Salată cu porumb dulce
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU PORUMB DULCE Ingrediente   - 1 conservă mică de porumb (sau 200 g boabe congelate) - ciuperci - 200 g (din conservă sau înăbușite, cu sare) - cașcaval ras -…
  • Originea și istoria vaccinurilor + documentar
    28.09.2015 - 6 Comments
    ORIGINEA ȘI ISTORIA VACCINURILOR Dr. Johann Loibner Dr. Loibner s-a născut în 1944 în Steiermark, Austria, și a practicat primii 7 ani ca medic de țară. În scurt timp, el a constatat că medicina…
  • Interferonul
    15.04.2012 - 6 Comments
    --> ANALIZA UNUI MEDICAMENT FOLOSIT LA HEPATITĂ: INTERFERONUL Interferonul se foloseşte în multe medicamente: contra sclerozei multiple, hepatitei C şi B, cancerului, infecţiilor…
  • 5 avantaje și 5 dezavantaje ale unităților de aer condiționat
    05.06.2023 - 0 Comments
    Determinarea tipului de aparat de aer condiționat pe care îl doriți pentru casa sau apartamentul dumneavoastră poate părea o sarcină descurajantă. Cu toate acestea, chiar nu trebuie să fie stresantă,…
  • De ce am devenit vegetarian? + VIDEO (RO)
    02.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE AM DEVENIT VEGETARIAN? Pentru majoritatea oamenilor, vegetarianismul pare o fiţă, un trend prin care unii se diferenţiază…
  • 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre spălatul pe dinți
    14.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spălatul pe dinți este o parte integrantă a vieții fiecăruia, dar îl faci cum trebuie? Dacă nu, atunci dinții tăi vor avea de suferit.…
  • The War You Don't See (Războiul pe care nu-l vezi) - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> THE WAR YOU DON’T SEE  Războiul pe care nu-l vezi Documentar (RO) Prin acest extraordinar documentar, lansat în decembrie 2010, John Pilger, un curajos…
  • Dezvăluirea celor mai mari iluzii ale istoriei: Separarea realității de ficțiune
    04.08.2023 - 0 Comments
    În tapiseria mereu schimbătoare a timpului, istoria a fost țesută cu nenumărate povești, mituri și legende transmise din generație în generație. În timp ce aceste povești adaugă o notă de magie…
  • 12 zile. O inițiere secretă - Radu Cinamar (eBook)
    02.06.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 12 ZILE - O INIŢIERE SECRETĂ ÎN TĂRÂMUL TAINIC AL ZEILOR - Radu Cinamar Volumul Viitor cu cap de mort a pus societatea românească…
  • 15 poze care dovedesc că schimbarea climatică nu e o glumă!
    12.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orașele se inundă, pădurile ard și ghețarii se topesc, iar acțiunile zilnice ale oamenilor nu fac decât să înrăutățească situația. Dacă o…
  • Dale Carnegie - Arta de a fi convingător
    03.11.2012 - 0 Comments
    --> ARTA DE A FI CONVINGĂTOR – CHEIA SUCCESULUI ÎN ORICE – Fragment din cartea „Secretele succesului”, de Dale Carnegie Aproape în fiecare vară mă duc la pescuit pe lacul Maine.…
  • OSHO - maestrul spiritual nonconformist (VIDEO)
    05.06.2012 - 0 Comments
    --> OSHO - MAESTRUL SPIRITUAL NONCONFORMIST OSHO (Bhagwan Shree Rajneesh) este unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi guru (învăţători spirituali). Viaţa şi învăţăturile lui…
  • 40 de fapte uimitoare necunoscute despre pisici (FOTO + VIDEO)
    16.06.2017 - 0 Comments
    Știați că un fizician și-a numit pisica co-autor a lucrării sale pentru că a scris peste tot în document „noi” în loc de „eu” și i-a fost lene să-l modifice? De asemenea, fie că credeți sau nu,…
  • Cum învață copiii români în țară și în străinătate + VIDEO
    01.07.2012 - 2 Comments
    -->   CUM ÎNVAȚĂ COPIII ROMÂNI ÎN ȚARĂ ȘI ÎN STRĂINĂTATE CUM ÎNVAȚĂ COPIII ROMÂNI ÎN ȚARĂ Materii care țin școlarii sub teroare Elevii pricep tot mai greu sau chiar deloc…
  • 10 random facts - part 4
    18.08.2015 - 1 Comments
    1. Alpaca poate muri de singurătate. Atunci când sunt cumpărate trebuie neaparat să fie luate în pereche. 2. Scoțienii au cea mai mare rată de consum a cocainei, 1 la 40. 3. Hipopotamul…
  • Rețete culinare - Prăjitură inteligentă
    09.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRĂJITURĂ INTELIGENTĂ Ingrediente 100 g unt sau margarină 125 g zahăr 4 ouă mici sau 3 mari 4 linguri făină 2 plicuri zahăr…
  • Cancerul - boală incurabilă? - eBook + VIDEO
    26.08.2014 - 10 Comments
    --> CANCERUL - BOALĂ INCURABILĂ? Inginerul colonel în rezervă Petre Anca este un om deosebit, pe care Dumnezeu l-a salvat de la moarte și care se simte dator să-i ajute și pe alții să…
  • Istoria secretă a giganților și a galeriei subterane hiperboreene din România
    26.04.2024 - 0 Comments
    Având în vedere că Roșia Montană a fost o zonă minieră, de-a lungul anilor au fost scoase la iveală o serie de descoperiri interesante, una dintre cele mai interesante fiind scheletul unui gigant de…
  • OMS declară ASPARTAMUL posibil cancerigen. Iată ce înseamnă asta pentru sucul tău dietetic.
    22.07.2023 - 0 Comments
    Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care este agenția specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că aspartamul poate fi un posibil pericol cancerigen…
  • Terapia Gerson - Demonstații practice de preparare a hranei (VIDEO)
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ÎN CE CONSTĂ TERAPIA GERSON - DEMONSTRAȚII PRACTICE DE PREPARARE A HRANEI -   În această prezentare maraton, ținută în 1990 la Institutul Gerson, dr. Charlotte…
  • Cum să transformi rafturile de perete  într-un centru de interes al casei tale
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cum să transformi rafturile de perete într-un centru de interes al casei tale Rafturile de perete pot fi o problemă în casele…
  • Cele mai sănătoase alimente care ne protejează organele + VIDEO
    07.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI SĂNĂTOASE ALIMENTE  CARE NE PROTEJEAZĂ ORGANELE Care sunt criteriile după care putem alcătui o listă a celor mai…
  • Ce nu știați despre Japonia
    22.10.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE NU ȘTIAȚI DESPRE JAPONIA - Japonia este alcătuită din 6.852 de insule, dintre care 430 sunt nelocuite. - Numele japonez al…
  • Misterul celor două culturi gemene
    24.04.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERUL CELOR DOUĂ CULTURI GEMENE  DE PE MALURILE OPUSE ALE ATLANTICULUI Richard Cassaro Egiptenii antici din Africa…
  • Vitamina C - vitamina vieții
    18.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA C – VITAMINA VIEŢII O armă împotriva tuturor bolilor, probabil cea mai eficientă dintre invenţiile naturii, este vitamina…
  • Dosarele secrete ale războiului din Irak (documentar) (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> DOSARELE SECRETE ALE RĂZBOIULUI DIN IRAK „Iraq’s Secret War Files” este un documentar despre crimele comise de armata…
  • Cum să faci o măsuță de cafea dintr-o ușă veche
    03.06.2015 - 1 Comments
    Iată o idee genială pentru cei care își schimbă ușile vechi din apartament! Cum se confecționează: Măsurați lungimea totală, care ar trebui să fie de aprox. 200 cm. Tăiați câte 38 cm din fiecare…
  • 30 de mutații genetice care-i fac unici pe acești oameni + FOTO
    15.10.2021 - 0 Comments
    Genetica este o știință care nu încetează să ne surprindă și să ne uimească. Și, deși mulți dintre noi nu știm prea multe despre asta, este sigur să spunem că natura este capabilă de unele lucruri cu…
  • 12 bărbați care acum sunt singuri dintr-un motiv
    07.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. O fată m-a rugat o dată să-mi las camera de la cămin deschisă ca să mă poată trezi de dimineață. În dimineața următoare s-a băgat în…
  • Rețete culinare - Muștar de casă
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MUȘTAR DE CASĂ - În râșnița electrică se macină cam jumătate din boabe și se obține o pudră fină, care va da textura produsului final. - Într-un castron de sticlă, se…
  • Metroul din Moscova
    16.03.2016 - 0 Comments
    METROUL DIN MOSCOVA – O OPERĂ DE ARTĂ DE 300 DE KILOMETRI – Știați că sub străzile Moscovei se află o altă lume?  Este cea a unei arhitecturi opulente, de o frumusețe ce-ți taie…
  • Papa Benedict şochează: Calendarul creştin e greşit! + documentar (RO)
    23.12.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • 15 alimente care NU au ce căuta în frigider
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Înainte ca frigiderul sa fie inventat, oamenii aveau dificultăți păstrarea hranei. Asta însemna că hrana fie era aruncată, fie pusă în…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *