Semnele deficienței de fier




SEMNELE DEFICIENȚEI DE FIER

Deficiența de fier este o problemă de sănătate extrem de răspândită, care afectează milioane de oameni. Este cea mai des întâlnită deficiență nutrițională și, rămasă netratată, poate crea o serie de probleme de sănătate, inclusiv anemia, numită, în acest caz, anemie feriprivă. De aceea, este important să știm ce este fierul, ce rol are el în organism și cum să recunoaștem semnele care arată că avem o deficiență de fier.


De ce este fierul așa de important?
Fierul este un mineral care se găsește în fiecare celulă a corpului nostru. El are câteva funcții importante, printre care și aprovizionarea cu oxigen a sângelui. Dar pentru ca sângele să poată oxigena toate țesuturile și organele corpului, hematiile (globulele roșii ale sângelui) trebuie să aibă o provizie suficientă de fier, căci ele se încarcă cu oxigen numai în prezența fierului. În lipsa lui, hematiile vor fi mai puține și mai mici, iar țesuturile slab oxigenate. Așadar, fierul este cel care facilitează transportul oxigenul din plămâni la toate celelalte organe ale corpului, proces care ne dă energia cu care ne îndeplinim sarcinile zilnice. Când avem prea puțin fier în corp, ne simțim, obosiți, astenici, ne scade capacitatea de concentrare, sistemul imunitar e slăbit și riscul să ne îmbolnăvim este mai mare. De aceea, este foarte important să recunoaștem semnele unei deficiențe de fier și să știm ce să facem ca să-l readucem la limitele normale. Există un număr de simptome care indică un deficit de fier. Unele sunt percepute ca minore, în timp ce altele pot avea un impact serios asupra sănătății noastre. Iată câteva dintre ele:

Oboseală
Senzația de epuizare fizică este cel mai obișnuit indicator al deficienței de fier. Dacă corpul nostru nu are destul fier, nu va fi capabil să transporte oxigenul spre zonele care au nevoie de el ca să funcționeze normal. Efectul va fi un nivel scăzut de energie, care ne va face să ne simțim slăbiți, să nu ne mai putem concentra sau să nu mai fim capabili de o activitate fizică sau intelectuală.

O piele palidă
Fierul susține producerea hematiilor, globulele roșii ale sângelui care ajută la oxigenarea acestuia și dă culoarea roz pielii. Dacă observați că pielea și buzele vă sunt mai palide ca de obicei, acesta poate fi un semn al deficitului de fier.

Respirație sacadată
Dacă observați că respirația vă este îngreunată, că respirați mai des că și activitățile obișnuite vă fac să gâfâiți, luați în calcul posibilitatea de a suferi de anemie, din cauza unui nivel scăzut al fierului. În mod normal, urcatul scărilor sau drumețiile pe munte n-ar trebui să vă provoace probleme serioase, dacă sunteți într-o formă rezonabilă. Dar dacă aveți un deficit de fier, nivelul oxigenului din corp rămâne scăzut, oricât de adânc ați trage aer în piept.

Dureri de cap frecvente
Din cauza insuficienței de fier, la extremitățile corpului ajunge mai puțin oxigen. Prin urmare, creierul nu mai primește cantitatea de care are nevoie ca să-și îndeplinească funcțiile complexe. De aici rezultă amețelile, durerile de cap și migrenele, care la persoanele cu deficiență de fier se manifestă în mod frecvent. Nu neglijați acest simptom!

Limbă umflată sau dureroasă
Pe lângă piele, mai sunt și alte părți ale corpului care vă pot semnala că aveți o deficiență de fier. O limbă decolorată, dureroasă sau umflată pot fi indicii că aveți nevoie de mai mult fier. Limba noastră este un mușchi pe care putem să-l examinăm singuri, și ar fi bine să facem asta zilnic.

Unghii friabile sau cu striații
Unghiile noastre pot fi indicatorii mai multor probleme de sănătate, și deficitul de fier este unul dintre ei. Dacă observați că aveți unghii fragile, sau striate, care se crapă sau se rup ușor, luați în considerare și lipsa fierului drept cauză. Mergeți imediat la medic pentru un set de analize.

Poftă de lucruri necomestibile
Sună ciudat, dar există și asemenea oameni. Aceștia sunt cei care suferă din cauza nivelului scăzut de fier din organism, și care pot manifesta pofte ciudate pentru ceva ce niciun om obișnuit n-ar vrea să mănânce: hârtie, pământ, cretă. Dacă manifestați asemenea impulsuri, mergeți imediat la medic și verificați dacă nivelul de fier este satisfăcător.

O cădere a părului inexplicabilă
Deficitul de fier poate face să ne cadă mai mult păr ca de obicei, mai ales dacă nivelul lui e foarte scăzut. Când corpul nostru nu are suficient oxigen pentru ca toate părțile lui să funcționeze normal, el va direcționa oxigenul spre organele importante, care susțin viața, neglijând părțile mai puțin importante, cum ar fi podoaba capilară. În mod normal, pierdem cam 100 de fire de păr zilnic, și nu-i un motiv de panică dacă ne rămân câteva fire între dinții pieptenului. Dar când părul căzut este semnificativ mai mult ca de obicei, mergeți imediat la medic, mai ales dacă acest fenomen este însoțit și de alte simptome îngrijorătoare.

Stări de anxietate și panică
Deficiența de fier ne poate da stări de neliniște, însoțite de palpitații și jenă în respirație, fără să avem un motiv real. Lipsa oxigenului alertează sistemul nervos, ceea ce ne poate intensifica emoțiile. S-ar putea să vă simțiți mai agitat și mai încordat, fără să vă puteți explica de ce. Dacă treceți prin aceste stări, lipsa fierului din organism poate fi una dintre explicații.

O tiroidă leneșă
Deficitul de fier duce la încetinirea funcțiilor glandei tiroide și implicit a metabolismului. Tiroida contribuie la buna desfășurare a multor procese din organism. Dacă această glandă devine leneșă, vă puteți îngrășa, puteți avea o temperatură oscilantă și puteți experimenta stări de apatie sau de somnolență. Problemele tiroidei pot fi cauzate și de o deficiență de fier în corp, așa că ar fi o idee bună să vă faceți o analiză a sângelui.

O menstruație abundentă
Cu toate că deficiența de fier poate afecta ambele sexe, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să aibă probleme de sănătate. Fierul se află în sânge, și o pierdere prea mare de sânge în timpul menstruației duce la diminuarea acestui mineral. Femeile care suferă de menoragie riscă să piardă mult fier în timpul ciclului. Dacă suferiți de această afecțiune, s-ar putea să trebuiască să vă corectați lipsa de fier mâncând mai multe alimente bogate în acest element.

Ce trebuie să facem în cazul în care credem că avem o carență de fier?
Simptomele descrise mai sus sunt doar câțiva indicatori cheie ai unui potențial deficit de fier. Nu trebuie să vă auto-diagnosticați și să începeți să luați suplimente cu fier fără să vă consultați cu medicul. Numai analiza sângelui poate confirma că problemele dumneavoastră sunt cauzate de un nivel scăzut al fierului. Iar suplimentele farmaceutice nu sunt cea mai bună alegere, deoarece fierul la pastilă nu este total biodisponibil, chiar dacă este combinat cu acid folic, vitaminele B12 și C. Profesorul dr. Pavel Chirilă avertizează că fierul în exces este dovedit a fi un mare hrănitor al celulelor canceroase, deci mare atenție la suplimentarea cu fier pe care o recomandă medicii în cazul anemiilor, atât la copii, cât și la adulți!

Surse naturale de fier
După cum am văzut, carența de fier are un impact direct asupra imunității noastre. Aşa că, dacă vreți să vă întăriți scutul protector, îngrijiți-vă să aveți o dietă bogată în alimente care conțin fier asimilabil. Din fericire, acesta este prezent în multe produse naturale, fiind prevalent în cerealele integrale (orez integral, germeni și pâine din grâu integral, fulgi de ovăz, tărâțe), drojdia de bere, polen, pește, ficat și gălbenuș de ou. Totodată, asigurați-vă, mai ales în timpul iernii, că nu vă lipsesc din dietă fructele și legumele, nucile, alunele și semințele și veți elimina riscul unei deficiențe de fier. În acest sens, aveți o gamă largă de opțiuni: semințe de floarea soarelui și de dovleac, susan, nuci, fistic, caju, fasole, linte, năut, soia, spanac, pătrunjel, sfeclă roșie, mazăre, urzici, păpădie, cartofi, morcovi, mere, struguri, lămâi, portocale, caise, prune uscate, stafide, curmale... și lista poate continua. Rețineți că vitamina C mărește absorbția fierului în organism, așa că, în afară de păstăioase, nu gătiți nimic la foc, ca să nu distrugeți această vitamină. Iar la sfârșit, iată o ultimă informație, nu mai puțin importantă: efortul fizic stimulează măduva osoasă în producerea de celule sanguine și ajută la absorbția fierului din intestin. Nu neglijați acest aspect!

Articol alcătuit din mai multe surse, sursa principală fiind aici.
Traducerea: Olga Constantin, (Frumoasa Verde)

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Noi credem în minciuni - documentar (RO)
    04.07.2012 - 0 Comments
    --> NOI CREDEM ÎN MINCIUNI  - CIA, HOLLYWOOD-UL ȘI BIOTERORISMUL - Leonard Horowitz, licențiat la Harvard, este un medic…
  • Detoxifierea organismului
    22.03.2012 - 1 Comments
    --> DETOXIFIEREA ORGANISMULUI Interviu cu prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi,  directorul Institutului de Cercetări Alimentare - Zăpezile s-au dus şi primăvara ne bate la…
  • Adevărul despre mafia industriei farmaceutice + documentare
    10.08.2012 - 13 Comments
    ADEVĂRUL DESPRE MAFIA INDUSTRIEI FARMACEUTICE  ROSTIT DE UN INSIDER Interviu cu Vania Atudorei, microbiolog român, directorul Companiei Sterigen din Canada Nu e un conspiraționist, nu e…
  • Castelul de coral + documentar (RO)
    16.04.2012 - 0 Comments
    --> CASTELUL DE CORAL Construit de un leton imigrant, castelul uimește și astăzi. Cel care l-a făcut pare să fi redescoperit secretul piramidelor, levitaţiei şi…
  • Socul - farmacia familiei
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SOCUL – farmacia familiei Sunt foarte rare plantele din natură la care toate părțile (flori, fructe, frunze, scoarţă, rădăcini)…
  • Efectele televiziunii și Internetului asupra sănătății mentale + VIDEO
    27.10.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Johanna Quaas - campioana nonagenară la gimnastică + VIDEO
    16.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); JOHANNA QUAAS – CAMPIOANA NONAGENARĂ LA GIMNASTICĂ – Johanna Quaas, acum în vârstă de 90 de ani, deține titlul de cea mai în…
  • Produsele cosmetice - un cocktail mortal de chimicale
    03.02.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRODUSELE COSMETICE – UN COCKTAIL MORTAL DE CHIMICALE – Trăim într-o lume cancerigenă. Aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem,…
  • Cruciferele - legumele anticancerigene
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CRUCIFERELE – legumele anticancerigene Cruciferele sunt foarte bogate în vitamine şi prezintă o matrice organică foarte bună pentru corpul nostru. Din această familie fac parte:…
  • 10 random facts - part 1
    13.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pisica are 32 de mușchi în fiecare ureche.2. Un gândac poate trăi câteva săptămâni fără cap.3. Oamenii și delfinii sunt singurele specii…
  • Fanatismul religios și nevoia de „sânge” + VIDEO
    21.11.2012 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FANATISMUL RELIGIOS ȘI NEVOIA DE „SÂNGE” Surprinzător de real, secolul…
  • Dr. Sang Lee - Extraordinara scânteie + documentar (RO)
    11.11.2012 - 1 Comments
    --> DR. SANG LEE – EXTRAORDINARA SCÂNTEIE New Life Institute (Institutul Noua Viață) din Coreea de Sud a fost creat pentru a da speranțe reale de vindecare bolnavilor de cancer și de…
  • Valeriu Popa - De ce ne îmbolnăvim? + documentar (RO)
    12.07.2013 - 3 Comments
    --> DE CE NE ÎMBOLNĂVIM? Valeriu Popa (1924 - 1997) Majoritatea oamenilor privesc boala ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, mai ales dacă este vorba de o maladie ereditară…
  • Curiosities from the Animal World + Documentary Film
    07.01.2023 - 0 Comments
    - Australian termites are the most ingenious architects in the world. They can build mounds up to 6 meters high and 30 meters wide. Their works, compared to the Empire State Building in New…
  • Aluminiul - criminalul tăcut din viața noastră
    02.07.2014 - 0 Comments
    --> ALUMINIUL – CRIMINALUL TĂCUT DIN VIAŢA NOASTRĂ – Prezent în alimente, aer şi apă, aluminiul este un element chimic neurotoxic, responsabil de apariţia multor boli. Prima măsură:…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • Dr. Călin Mărginean - Principalii factori care influențează apărarea corpului (VIDEO)
    23.04.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 46 de fapte, superstiții și tradiții de Anul Nou din întreaga lume
    21.12.2022 - 0 Comments
    Anul Nou marchează sfârșitul unui an vechi și începutul unui nou an.  Oamenii tind să sărbătorească această zi în funcție de modul în care le spune inima pentru a o face memorabilă. …
  • O pisică dispărută se întoarce cu un bilet la gât, iar povestea ia o întorsătură neașteptată
    20.07.2023 - 0 Comments
    Cu ceva timp în urmă, o poveste interesantă s-a petrecut în Thailanda. O pisică și-a părăsit stăpânul timp de 3 zile și toată lumea a crezut că a dispărut. Pisica s-a întors, iar proprietarul a fost…
  • 25 de invenții cu adevărat folositoare
    23.02.2016 - 0 Comments
    Se spune că necesitatea este mama invenției, și în timp ce s-ar putea să nu fie cazul pentru fiecare invenție în parte, majoritatea acestor invenții se dovedesc a fi utile. Cine știe? Una dintre…
  • Test de cultură generală (slideshow)
    17.08.2012 - 2 Comments
    --> CULTURA GENERALĂ ÎN CITATE   Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Cine și când a început Al Doilea Război Mondial
    23.08.2013 - 5 Comments
    -->  CINE ȘI CÂND A ÎNCEPUT AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL „23 August 1944 - ziua eliberării patriei noastre de sub jugul fascist”. Timp de peste patru decenii, 23 august a fost ziua…
  • 15 designuri care sunt atât practice, cât și inteligente + FOTO
    14.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Unele designuri sunt opusul absolut al „defectului din fabrică”. Te fac să spui convins "Nu am crezut niciodată că am nevoie de așa ceva…
  • Vaccinurile - prevenția care îmbolnăvește + eBook
    21.06.2013 - 3 Comments
    --> VACCINURILE PREVENŢIA CARE ÎMBOLNĂVEŞTE ŞI UNEORI CHIAR UCIDE De curând, a fost publicată o carte care a stârnit atât interesul părinţilor, cât şi al medicilor: „Vaccinurile:…
  • Definiția frigului
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> DEFINIȚIA FRIGULUI +20°C - Grecii își îmbracă puloverele (dacă și le găsesc). +15°C - Cei din Hawaii pornesc caloriferele (dacă au). +10°C - Americanii tremură.…
  • Vampirismul bioenergetic
    02.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VAMPIRISMUL BIOENERGETIC Până la începutul anilor ’70 nu ştiam mare lucru despre vampirism bioenergetic. Din cele citite şi auzite cu…
  • Mumia veche de 3.000 de ani a unui faimos faraon egiptean a fost dezvelită digital + FOTO
    06.01.2022 - 0 Comments
    Mumia faraonului egiptean antic Amenhotep I a fost atât de rafinat învelită - decorată cu ghirlande de flori și îngropată cu o mască facială realistă - încât oamenii de știință au ezitat să deschidă…
  • Rețete culinare - Salată de macrou sau hering afumat
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALATĂ DE MACROU SAU HERING AFUMAT Ingrediente - 300 g pește afumat (macrou sau hering) - 300 g cartofi potriviți - 2-3 morcovi - 100…
  • 60 de fapte uluitoare despre spațiul cosmic pe care nu le știam până acum + FOTO
    22.11.2021 - 0 Comments
    Spațiul cosmic este un loc incredibil, iar astronomii nu au făcut decât să zgârie suprafața. De fapt, doar aproximativ 4% din universul vizibil, compus din diferite planete, stele și galaxii, a fost…
  • Muzeul oului - comuna Vama - Bucovina (slideshow)
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> MUZEUL OULUI Comuna Vama – Bucovina „OUL... maica tuturor formelor”. Constantin Brâncuși La Vama, în inima Bucovinei, există Muzeul Oului, unde veți descoperi cea mai mare…
  • Andiva - o cicoare aristocrată
    19.03.2012 - 0 Comments
    --> ANDIVA – O CICOARE ARISTOCRATĂ Legume albe şi delicate, andivele sunt renumite atât pentru aroma lor deosebită, cât şi pentru valoarea nutritivă ridicată. Andivele sunt specii de…
  • Capra - cel mai rentabil animal domestic
    13.03.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPRA – CEL MAI RENTABIL ANIMAL DOMESTIC În gospodăriile țărănești, capra domestică (Capra hircus) este o prezență obișnuită. Este ușor…
  • Elemente de protocol necesare activității de secretariat (eBook)
    19.04.2012 - 0 Comments
    --> CE ESTE DIPLOMAȚIA? Ambasadorul este un om cinstit, trimis în străinătate pentru a minți frumos spre binele patriei sale. (Silviu Neguț) Un diplomat este un om care-şi aminteşte…
  • Pernele - un posibil pericol pentru sănătate
    24.08.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERNELE - UN POSIBIL PERICOL PENTRU SĂNĂTATE Pernele mai vechi de doi ani sunt un adevărat focar de paraziţi, susţin medicii.…
  • Mituri comune pe care toată lumea le crede, dar care NU sunt de fapt adevărate
    01.12.2021 - 0 Comments
    Să recunoaștem, cu toții am crezut cu pasiune că ceva era fără îndoială adevărat, doar pentru a ne fi dovedit că ne înșelăm amarnic. Nu știm exact cum s-a întâmplat, dar cumva fiecare persoană de pe…
  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • Masa fatală
    16.10.2016 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA FATALĂ Mâncarea e o obsesie. Burta care cugetă, pântecele care ne salvează de cotidianul tern. În aşteptarea meselor,…
  • Topinamburul - inamicul obezității
    02.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOPINAMBURUL (Napul porcesc)  - INAMICUL OBEZITĂȚII - E foarte posibil…
  • Arborele de ceai
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ARBORELE DE CEAI Arborele de ceai (Camellia sinensis) este originar din sud-estul Asiei. Condiţiile climatice favorabile sunt: căldură, umezeală, ploi frecvente. Necultivat, poate…
  • Traian Băsescu - biografie
    09.05.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATUL TRAIAN BĂSESCU - biografia unui președinte - 1. NAVIGATORUL ȘI TURNĂTORUL TRAIAN BĂSESCU a fost racolat de Securitate în 1973, pe când era elev al Institutului de…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *