Semnele deficienței de fier




SEMNELE DEFICIENȚEI DE FIER

Deficiența de fier este o problemă de sănătate extrem de răspândită, care afectează milioane de oameni. Este cea mai des întâlnită deficiență nutrițională și, rămasă netratată, poate crea o serie de probleme de sănătate, inclusiv anemia, numită, în acest caz, anemie feriprivă. De aceea, este important să știm ce este fierul, ce rol are el în organism și cum să recunoaștem semnele care arată că avem o deficiență de fier.


De ce este fierul așa de important?
Fierul este un mineral care se găsește în fiecare celulă a corpului nostru. El are câteva funcții importante, printre care și aprovizionarea cu oxigen a sângelui. Dar pentru ca sângele să poată oxigena toate țesuturile și organele corpului, hematiile (globulele roșii ale sângelui) trebuie să aibă o provizie suficientă de fier, căci ele se încarcă cu oxigen numai în prezența fierului. În lipsa lui, hematiile vor fi mai puține și mai mici, iar țesuturile slab oxigenate. Așadar, fierul este cel care facilitează transportul oxigenul din plămâni la toate celelalte organe ale corpului, proces care ne dă energia cu care ne îndeplinim sarcinile zilnice. Când avem prea puțin fier în corp, ne simțim, obosiți, astenici, ne scade capacitatea de concentrare, sistemul imunitar e slăbit și riscul să ne îmbolnăvim este mai mare. De aceea, este foarte important să recunoaștem semnele unei deficiențe de fier și să știm ce să facem ca să-l readucem la limitele normale. Există un număr de simptome care indică un deficit de fier. Unele sunt percepute ca minore, în timp ce altele pot avea un impact serios asupra sănătății noastre. Iată câteva dintre ele:

Oboseală
Senzația de epuizare fizică este cel mai obișnuit indicator al deficienței de fier. Dacă corpul nostru nu are destul fier, nu va fi capabil să transporte oxigenul spre zonele care au nevoie de el ca să funcționeze normal. Efectul va fi un nivel scăzut de energie, care ne va face să ne simțim slăbiți, să nu ne mai putem concentra sau să nu mai fim capabili de o activitate fizică sau intelectuală.

O piele palidă
Fierul susține producerea hematiilor, globulele roșii ale sângelui care ajută la oxigenarea acestuia și dă culoarea roz pielii. Dacă observați că pielea și buzele vă sunt mai palide ca de obicei, acesta poate fi un semn al deficitului de fier.

Respirație sacadată
Dacă observați că respirația vă este îngreunată, că respirați mai des că și activitățile obișnuite vă fac să gâfâiți, luați în calcul posibilitatea de a suferi de anemie, din cauza unui nivel scăzut al fierului. În mod normal, urcatul scărilor sau drumețiile pe munte n-ar trebui să vă provoace probleme serioase, dacă sunteți într-o formă rezonabilă. Dar dacă aveți un deficit de fier, nivelul oxigenului din corp rămâne scăzut, oricât de adânc ați trage aer în piept.

Dureri de cap frecvente
Din cauza insuficienței de fier, la extremitățile corpului ajunge mai puțin oxigen. Prin urmare, creierul nu mai primește cantitatea de care are nevoie ca să-și îndeplinească funcțiile complexe. De aici rezultă amețelile, durerile de cap și migrenele, care la persoanele cu deficiență de fier se manifestă în mod frecvent. Nu neglijați acest simptom!

Limbă umflată sau dureroasă
Pe lângă piele, mai sunt și alte părți ale corpului care vă pot semnala că aveți o deficiență de fier. O limbă decolorată, dureroasă sau umflată pot fi indicii că aveți nevoie de mai mult fier. Limba noastră este un mușchi pe care putem să-l examinăm singuri, și ar fi bine să facem asta zilnic.

Unghii friabile sau cu striații
Unghiile noastre pot fi indicatorii mai multor probleme de sănătate, și deficitul de fier este unul dintre ei. Dacă observați că aveți unghii fragile, sau striate, care se crapă sau se rup ușor, luați în considerare și lipsa fierului drept cauză. Mergeți imediat la medic pentru un set de analize.

Poftă de lucruri necomestibile
Sună ciudat, dar există și asemenea oameni. Aceștia sunt cei care suferă din cauza nivelului scăzut de fier din organism, și care pot manifesta pofte ciudate pentru ceva ce niciun om obișnuit n-ar vrea să mănânce: hârtie, pământ, cretă. Dacă manifestați asemenea impulsuri, mergeți imediat la medic și verificați dacă nivelul de fier este satisfăcător.

O cădere a părului inexplicabilă
Deficitul de fier poate face să ne cadă mai mult păr ca de obicei, mai ales dacă nivelul lui e foarte scăzut. Când corpul nostru nu are suficient oxigen pentru ca toate părțile lui să funcționeze normal, el va direcționa oxigenul spre organele importante, care susțin viața, neglijând părțile mai puțin importante, cum ar fi podoaba capilară. În mod normal, pierdem cam 100 de fire de păr zilnic, și nu-i un motiv de panică dacă ne rămân câteva fire între dinții pieptenului. Dar când părul căzut este semnificativ mai mult ca de obicei, mergeți imediat la medic, mai ales dacă acest fenomen este însoțit și de alte simptome îngrijorătoare.

Stări de anxietate și panică
Deficiența de fier ne poate da stări de neliniște, însoțite de palpitații și jenă în respirație, fără să avem un motiv real. Lipsa oxigenului alertează sistemul nervos, ceea ce ne poate intensifica emoțiile. S-ar putea să vă simțiți mai agitat și mai încordat, fără să vă puteți explica de ce. Dacă treceți prin aceste stări, lipsa fierului din organism poate fi una dintre explicații.

O tiroidă leneșă
Deficitul de fier duce la încetinirea funcțiilor glandei tiroide și implicit a metabolismului. Tiroida contribuie la buna desfășurare a multor procese din organism. Dacă această glandă devine leneșă, vă puteți îngrășa, puteți avea o temperatură oscilantă și puteți experimenta stări de apatie sau de somnolență. Problemele tiroidei pot fi cauzate și de o deficiență de fier în corp, așa că ar fi o idee bună să vă faceți o analiză a sângelui.

O menstruație abundentă
Cu toate că deficiența de fier poate afecta ambele sexe, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să aibă probleme de sănătate. Fierul se află în sânge, și o pierdere prea mare de sânge în timpul menstruației duce la diminuarea acestui mineral. Femeile care suferă de menoragie riscă să piardă mult fier în timpul ciclului. Dacă suferiți de această afecțiune, s-ar putea să trebuiască să vă corectați lipsa de fier mâncând mai multe alimente bogate în acest element.

Ce trebuie să facem în cazul în care credem că avem o carență de fier?
Simptomele descrise mai sus sunt doar câțiva indicatori cheie ai unui potențial deficit de fier. Nu trebuie să vă auto-diagnosticați și să începeți să luați suplimente cu fier fără să vă consultați cu medicul. Numai analiza sângelui poate confirma că problemele dumneavoastră sunt cauzate de un nivel scăzut al fierului. Iar suplimentele farmaceutice nu sunt cea mai bună alegere, deoarece fierul la pastilă nu este total biodisponibil, chiar dacă este combinat cu acid folic, vitaminele B12 și C. Profesorul dr. Pavel Chirilă avertizează că fierul în exces este dovedit a fi un mare hrănitor al celulelor canceroase, deci mare atenție la suplimentarea cu fier pe care o recomandă medicii în cazul anemiilor, atât la copii, cât și la adulți!

Surse naturale de fier
După cum am văzut, carența de fier are un impact direct asupra imunității noastre. Aşa că, dacă vreți să vă întăriți scutul protector, îngrijiți-vă să aveți o dietă bogată în alimente care conțin fier asimilabil. Din fericire, acesta este prezent în multe produse naturale, fiind prevalent în cerealele integrale (orez integral, germeni și pâine din grâu integral, fulgi de ovăz, tărâțe), drojdia de bere, polen, pește, ficat și gălbenuș de ou. Totodată, asigurați-vă, mai ales în timpul iernii, că nu vă lipsesc din dietă fructele și legumele, nucile, alunele și semințele și veți elimina riscul unei deficiențe de fier. În acest sens, aveți o gamă largă de opțiuni: semințe de floarea soarelui și de dovleac, susan, nuci, fistic, caju, fasole, linte, năut, soia, spanac, pătrunjel, sfeclă roșie, mazăre, urzici, păpădie, cartofi, morcovi, mere, struguri, lămâi, portocale, caise, prune uscate, stafide, curmale... și lista poate continua. Rețineți că vitamina C mărește absorbția fierului în organism, așa că, în afară de păstăioase, nu gătiți nimic la foc, ca să nu distrugeți această vitamină. Iar la sfârșit, iată o ultimă informație, nu mai puțin importantă: efortul fizic stimulează măduva osoasă în producerea de celule sanguine și ajută la absorbția fierului din intestin. Nu neglijați acest aspect!

Articol alcătuit din mai multe surse, sursa principală fiind aici.
Traducerea: Olga Constantin, (Frumoasa Verde)

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Cum să prevenim și să dăm înapoi cancerul
    07.07.2014 - 1 Comments
    --> CUM SĂ PREVENIM ȘI SĂ DĂM ÎNAPOI CANCERUL Un interviu cu Raymond Francis - august 2012 Raymond Francis este un promotor al vindecării pe căi naturale. În acest scop, scrie cărți…
  • Nicolae Steinhardt despre judecarea aproapelui
    21.05.2012 - 0 Comments
    --> NICOLAE STEINHARDT  DESPRE JUDECAREA APROAPELUI Era un evreu de mare cultură, ataşat de poporul român, mai ales că tatăl său luptase în războiul de reîntregire şi fusese…
  • Cimatica - Vindecarea prin frecvențe sonore + VIDEO (RO)
    14.12.2012 - 2 Comments
    --> CIMATICA – VINDECAREA PRIN FRECVENȚE SONORE –   Cimatica (din grecescul kyma = undă) este ştiinţa care se ocupă cu…
  • SIDA nu a existat niciodată! + VIDEO
    15.04.2012 - 13 Comments
    --> ANATOMIA UNEI EPIDEMII SIDA nu a existat niciodată!  dr. cercetător Mihai Alecu Scandalurile provocate de gripa aviară şi de gripa porcină nu sunt singulare. Aceasta este…
  • Ce vor femeile să audă + VIDEO (RO)
    14.02.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE VOR FEMEILE SĂ AUDĂ Toți bărbații știu că femeile sunt sensibile la complimente. Așa că, dacă vrei să impresionezi o femeie, tot…
  • Terapia Gerson - Ce nu vor corporațiile să știi - Documentar
    13.06.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA GERSON - CE NU VOR CORPORAȚIILE SĂ ȘTII - O conversație cu Charlotte Gerson Charlotte Gerson a fondat Institutul Gerson în anul 1977, pentru a face cunoscută…
  • 20 de fotografii ale vedetelor făcute la scurt timp înainte ca acestea să ne părăsească (FOTO)
    14.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idoli pentru milioane de fani, genii, celebrități - uităm uneori că înainte de toate sunt doar oameni. Și, ca toți ceilalți oameni, nu…
  • 10 random facts - part 5
    26.08.2015 - 0 Comments
    1. Godzilla este un cetățean oficial japonez. 2. Marijuana este legală și nici măcar nu este clasificată ca fiind drog în Coreea de Nord. 3. Mona Lisa, a lui Leonardo Da Vinci, a devenit cea…
  • Cum să deosebiți tipurile de băuturi de CAFEA
    12.10.2021 - 0 Comments
    Există câteva zeci de băuturi cu cafea în lume, deci nu este surprinzător că le poți confunda între ele. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se ia în considerare faptul că acestea constau…
  • Un act de acuzare adevărat împotriva evreilor + VIDEO (RO)
    07.07.2015 - 18 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN ACT DE ACUZARE ADEVĂRAT ÎMPOTRIVA EVREILOR Marcus Eli Revici (1884-1965) a fost un scriitor evreu născut în România, la…
  • Bugetul negru al Statelor Unite
    19.08.2014 - 7 Comments
    --> BUGETUL NEGRU AL STATELOR UNITE Este deja evident pentru cei mai mulți dintre noi că informațiile care ni se oferă prin mass media reprezintă de obicei doar un aspect superficial al…
  • Rețete culinare - Hrană vie
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> HRANĂ VIE – REŢETE I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ) Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş),…
  • Istoria trenului + slideshow
    08.09.2015 - 0 Comments
    ISTORIA TRENULUI Istoria trenului începe acum 200 de ani, o dată cu inventarea primelor vagoane, folosite inițial în mine. De atunci și până în prezent, trenurile au evoluat permanent. Primele…
  • Totul despre vitamine
    04.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE VITAMINE Să nu pierdem niciodată din vedere vitaminele naturale pe care fructele şi legumele ni le pun la…
  • 15 trucuri în baie care îți vor ușura viața
    09.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Indiferent daca ai o baie mică sau mare, întotdeauna vei vrea să îți utilizezi la maximum spațiul disponibil. Iată câteva idei de…
  • Salvia - planta care salvează
    18.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALVIA – PLANTA CARE SALVEAZĂ – „De ce să moară omul când în grădină crește salvia?”, spune un dicton din Evul Mediu. În Antichitate…
  • Banca Centrală a Germaniei recunoaște: Creditele sunt create din nimic + documentar (RO)
    26.04.2013 - 1 Comments
    --> BANCA CENTRALĂ A GERMANIEI RECUNOAȘTE: CREDITELE SUNT CREATE DIN NIMIC Un articol incitant despre geneza banilor și funcționarea sistemului monetar actual poate fi citit pe…
  • 18 pisici care sunt fascinate de bradul de Crăciun (FOTO)
    26.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Deja e Crăciunul??? Nu cred! 2. E cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată 3. Domn, Domn să-nălțăm! 4. Dumnezeule... e…
  • 11 fapte despre serialul „How I Met Your Mother” + VIDEO
    26.08.2015 - 0 Comments
    How I Met Your Mother (Cum am cunoscut-o pe mama voastră) 1. Cel mai vizionat episod a fost „Pineapple Incident” din sezonul 1, iar cel mai puțin vizionat episod a fost „Landmarks” din sezonul…
  • Vitamina C - vitamina vieții
    18.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA C – VITAMINA VIEŢII O armă împotriva tuturor bolilor, probabil cea mai eficientă dintre invenţiile naturii, este vitamina…
  • Walter Julius Veith - Viața la superlativ (VIDEO)
    17.06.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAȚA LA SUPERLATIV Prof. Walter J. Veith Walter Julius Veith este un om de știință cunoscut în întreaga lume prin prelegerile sale…
  • OSHO - Omul nu are un destin + VIDEO (RO)
    12.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU ARE UN DESTIN OSHO Viața ta este viața ta și nu poate fi trăită decât într-un singur fel; nu există alternativă. Iar…
  • Trei românce - trei destine de excepție
    04.03.2014 - 3 Comments
    --> TREI ROMÂNCE - TREI DESTINE DE EXCEPȚIE FLORICA SAS – LADY FLORENCE BAKER E o istorie de demult, de acum mai bine de 150 de ani. E aproape basm, așa că putem începe cu „A fost…
  • Ginkgo Biloba - arborele miracol
    25.03.2012 - 0 Comments
    -->   GINKGO BILOBA - arborele miracol Există pe lumea aceasta o plantă medicinală care anual salvează zeci de milioane de vieţi. Cum? Prin extraordinarele sale calităţi…
  • Ah, femeile!
    10.05.2012 - 0 Comments
    --> SPITALUL DE IUBIRI NERVOASE Veacul ne-a ales prost. Psihiatria nu recunoaşte, deocamdată, actele antisociale şi iraţionale pe care le faci din dragoste. Ca atare, nu primeşti…
  • Îmbunătățiri geniale ale casei pe care orice musafir ar fi gelos + FOTO
    20.12.2021 - 0 Comments
    Pentru mulți oameni, a deține o casă este unul dintre cele mai mari vise din viață. Nu numai că ai un loc pe care să îl numești oficial al tău, dar ai și libertatea de a personaliza fiecare…
  • Cruciferele - legumele anticancerigene
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CRUCIFERELE – legumele anticancerigene Cruciferele sunt foarte bogate în vitamine şi prezintă o matrice organică foarte bună pentru corpul nostru. Din această familie fac parte:…
  • 16 hoteluri minunate care știu cum să-și facă oaspeții fericiți + FOTO
    17.10.2022 - 0 Comments
    Persoanele care se cazează des la hotel știu exact la ce să se aștepte în timpul șederii lor. Cu toate acestea, există hoteluri în lume care își pot uimi oaspeții: unele îți închiriază un pește…
  • Ce este inteligența? + VIDEO (RO)
    26.08.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE ESTE INTELIGENȚA?  Preambul Un catolic, un protestant și un ortodox vorbeau cu un prieten căruia tocmai i se spusese că mai…
  • Pavel Coruț - Comutatorul psihic din creierul nostru
    31.10.2015 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Hreanul - mai tare decât descoperirea lui Fleming
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> HREANUL – antibioticul natural Forţa lui vindecătoare e remarcabilă. Iuţeala rădăcinii îl face foarte eficient în tratarea bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare.…
  • Mitul proteinelor + VIDEO
    27.05.2014 - 3 Comments
    --> MITUL PROTEINELOR   Ideea unei alimentații fără carne este încă pentru mulți oameni greu de acceptat. Conform ideilor adânc înrădăcinate în mentalitatea comună, „nu se poate…
  • 10 sfaturi de supraviețuire total eronate
    22.02.2018 - 0 Comments
    1. Mit: Poți suge veninul dintr-o mușcătură de șarpe. Fapt: Veninul injectat de un șarpe va intra imediat în fluxul sanguin. Dacă îți pui gura pe locul mușcat, nu faci decât să mai adaugi…
  • Cum a „descoperit” Columb America
    12.10.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7562398612"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CUM A „DESCOPERIT” COLUMB AMERICA În…
  • Rozmarinul - energie și optimism
    30.03.2012 - 0 Comments
    -->   ROZMARINUL - ENERGIE ȘI OPTIMISM Datorită efectului de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul este considerat un elixir al tinereţii. El fortifică…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *