Semnele deficienței de fier




SEMNELE DEFICIENȚEI DE FIER

Deficiența de fier este o problemă de sănătate extrem de răspândită, care afectează milioane de oameni. Este cea mai des întâlnită deficiență nutrițională și, rămasă netratată, poate crea o serie de probleme de sănătate, inclusiv anemia, numită, în acest caz, anemie feriprivă. De aceea, este important să știm ce este fierul, ce rol are el în organism și cum să recunoaștem semnele care arată că avem o deficiență de fier.


De ce este fierul așa de important?
Fierul este un mineral care se găsește în fiecare celulă a corpului nostru. El are câteva funcții importante, printre care și aprovizionarea cu oxigen a sângelui. Dar pentru ca sângele să poată oxigena toate țesuturile și organele corpului, hematiile (globulele roșii ale sângelui) trebuie să aibă o provizie suficientă de fier, căci ele se încarcă cu oxigen numai în prezența fierului. În lipsa lui, hematiile vor fi mai puține și mai mici, iar țesuturile slab oxigenate. Așadar, fierul este cel care facilitează transportul oxigenul din plămâni la toate celelalte organe ale corpului, proces care ne dă energia cu care ne îndeplinim sarcinile zilnice. Când avem prea puțin fier în corp, ne simțim, obosiți, astenici, ne scade capacitatea de concentrare, sistemul imunitar e slăbit și riscul să ne îmbolnăvim este mai mare. De aceea, este foarte important să recunoaștem semnele unei deficiențe de fier și să știm ce să facem ca să-l readucem la limitele normale. Există un număr de simptome care indică un deficit de fier. Unele sunt percepute ca minore, în timp ce altele pot avea un impact serios asupra sănătății noastre. Iată câteva dintre ele:

Oboseală
Senzația de epuizare fizică este cel mai obișnuit indicator al deficienței de fier. Dacă corpul nostru nu are destul fier, nu va fi capabil să transporte oxigenul spre zonele care au nevoie de el ca să funcționeze normal. Efectul va fi un nivel scăzut de energie, care ne va face să ne simțim slăbiți, să nu ne mai putem concentra sau să nu mai fim capabili de o activitate fizică sau intelectuală.

O piele palidă
Fierul susține producerea hematiilor, globulele roșii ale sângelui care ajută la oxigenarea acestuia și dă culoarea roz pielii. Dacă observați că pielea și buzele vă sunt mai palide ca de obicei, acesta poate fi un semn al deficitului de fier.

Respirație sacadată
Dacă observați că respirația vă este îngreunată, că respirați mai des că și activitățile obișnuite vă fac să gâfâiți, luați în calcul posibilitatea de a suferi de anemie, din cauza unui nivel scăzut al fierului. În mod normal, urcatul scărilor sau drumețiile pe munte n-ar trebui să vă provoace probleme serioase, dacă sunteți într-o formă rezonabilă. Dar dacă aveți un deficit de fier, nivelul oxigenului din corp rămâne scăzut, oricât de adânc ați trage aer în piept.

Dureri de cap frecvente
Din cauza insuficienței de fier, la extremitățile corpului ajunge mai puțin oxigen. Prin urmare, creierul nu mai primește cantitatea de care are nevoie ca să-și îndeplinească funcțiile complexe. De aici rezultă amețelile, durerile de cap și migrenele, care la persoanele cu deficiență de fier se manifestă în mod frecvent. Nu neglijați acest simptom!

Limbă umflată sau dureroasă
Pe lângă piele, mai sunt și alte părți ale corpului care vă pot semnala că aveți o deficiență de fier. O limbă decolorată, dureroasă sau umflată pot fi indicii că aveți nevoie de mai mult fier. Limba noastră este un mușchi pe care putem să-l examinăm singuri, și ar fi bine să facem asta zilnic.

Unghii friabile sau cu striații
Unghiile noastre pot fi indicatorii mai multor probleme de sănătate, și deficitul de fier este unul dintre ei. Dacă observați că aveți unghii fragile, sau striate, care se crapă sau se rup ușor, luați în considerare și lipsa fierului drept cauză. Mergeți imediat la medic pentru un set de analize.

Poftă de lucruri necomestibile
Sună ciudat, dar există și asemenea oameni. Aceștia sunt cei care suferă din cauza nivelului scăzut de fier din organism, și care pot manifesta pofte ciudate pentru ceva ce niciun om obișnuit n-ar vrea să mănânce: hârtie, pământ, cretă. Dacă manifestați asemenea impulsuri, mergeți imediat la medic și verificați dacă nivelul de fier este satisfăcător.

O cădere a părului inexplicabilă
Deficitul de fier poate face să ne cadă mai mult păr ca de obicei, mai ales dacă nivelul lui e foarte scăzut. Când corpul nostru nu are suficient oxigen pentru ca toate părțile lui să funcționeze normal, el va direcționa oxigenul spre organele importante, care susțin viața, neglijând părțile mai puțin importante, cum ar fi podoaba capilară. În mod normal, pierdem cam 100 de fire de păr zilnic, și nu-i un motiv de panică dacă ne rămân câteva fire între dinții pieptenului. Dar când părul căzut este semnificativ mai mult ca de obicei, mergeți imediat la medic, mai ales dacă acest fenomen este însoțit și de alte simptome îngrijorătoare.

Stări de anxietate și panică
Deficiența de fier ne poate da stări de neliniște, însoțite de palpitații și jenă în respirație, fără să avem un motiv real. Lipsa oxigenului alertează sistemul nervos, ceea ce ne poate intensifica emoțiile. S-ar putea să vă simțiți mai agitat și mai încordat, fără să vă puteți explica de ce. Dacă treceți prin aceste stări, lipsa fierului din organism poate fi una dintre explicații.

O tiroidă leneșă
Deficitul de fier duce la încetinirea funcțiilor glandei tiroide și implicit a metabolismului. Tiroida contribuie la buna desfășurare a multor procese din organism. Dacă această glandă devine leneșă, vă puteți îngrășa, puteți avea o temperatură oscilantă și puteți experimenta stări de apatie sau de somnolență. Problemele tiroidei pot fi cauzate și de o deficiență de fier în corp, așa că ar fi o idee bună să vă faceți o analiză a sângelui.

O menstruație abundentă
Cu toate că deficiența de fier poate afecta ambele sexe, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să aibă probleme de sănătate. Fierul se află în sânge, și o pierdere prea mare de sânge în timpul menstruației duce la diminuarea acestui mineral. Femeile care suferă de menoragie riscă să piardă mult fier în timpul ciclului. Dacă suferiți de această afecțiune, s-ar putea să trebuiască să vă corectați lipsa de fier mâncând mai multe alimente bogate în acest element.

Ce trebuie să facem în cazul în care credem că avem o carență de fier?
Simptomele descrise mai sus sunt doar câțiva indicatori cheie ai unui potențial deficit de fier. Nu trebuie să vă auto-diagnosticați și să începeți să luați suplimente cu fier fără să vă consultați cu medicul. Numai analiza sângelui poate confirma că problemele dumneavoastră sunt cauzate de un nivel scăzut al fierului. Iar suplimentele farmaceutice nu sunt cea mai bună alegere, deoarece fierul la pastilă nu este total biodisponibil, chiar dacă este combinat cu acid folic, vitaminele B12 și C. Profesorul dr. Pavel Chirilă avertizează că fierul în exces este dovedit a fi un mare hrănitor al celulelor canceroase, deci mare atenție la suplimentarea cu fier pe care o recomandă medicii în cazul anemiilor, atât la copii, cât și la adulți!

Surse naturale de fier
După cum am văzut, carența de fier are un impact direct asupra imunității noastre. Aşa că, dacă vreți să vă întăriți scutul protector, îngrijiți-vă să aveți o dietă bogată în alimente care conțin fier asimilabil. Din fericire, acesta este prezent în multe produse naturale, fiind prevalent în cerealele integrale (orez integral, germeni și pâine din grâu integral, fulgi de ovăz, tărâțe), drojdia de bere, polen, pește, ficat și gălbenuș de ou. Totodată, asigurați-vă, mai ales în timpul iernii, că nu vă lipsesc din dietă fructele și legumele, nucile, alunele și semințele și veți elimina riscul unei deficiențe de fier. În acest sens, aveți o gamă largă de opțiuni: semințe de floarea soarelui și de dovleac, susan, nuci, fistic, caju, fasole, linte, năut, soia, spanac, pătrunjel, sfeclă roșie, mazăre, urzici, păpădie, cartofi, morcovi, mere, struguri, lămâi, portocale, caise, prune uscate, stafide, curmale... și lista poate continua. Rețineți că vitamina C mărește absorbția fierului în organism, așa că, în afară de păstăioase, nu gătiți nimic la foc, ca să nu distrugeți această vitamină. Iar la sfârșit, iată o ultimă informație, nu mai puțin importantă: efortul fizic stimulează măduva osoasă în producerea de celule sanguine și ajută la absorbția fierului din intestin. Nu neglijați acest aspect!

Articol alcătuit din mai multe surse, sursa principală fiind aici.
Traducerea: Olga Constantin, (Frumoasa Verde)

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *