ÎN CÂT TIMP SE DIGERĂ
ALIMENTELE PE CARE LE MÂNCĂM
V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu alimentele pe
care le mâncați? Pun pariu că pe cei mai mulți dintre dumneavoastră nu v-a
preocupat această problemă. Majoritatea gândim cam la fel: Treaba noastră e
să-i dăm corpului hrană, iar el să se descurce cum știe el mai bine și să ne
dea energie vitală. Ei bine, lucrurile nu sunt chiar așa de simple. Există o
serie de factori care influențează calitatea și viteza digestiei, de care, până
la urmă, depinde însăși sănătatea noastră. De pildă, cu cât consumăm mai multe
fructe și legume crude, cu atât vom fi mai vitaminizați și mai plini de
energie. Cu cât consumăm mai multe fibre, cu atât mai ușor îi va fi
organismului nostru să dizolve alimentele și să-și extragă nutrienții de care
are nevoie. Activitatea fizică ajută și ea la ușurarea digestiei, deoarece
stimulează tranzitul intestinal, ferindu-ne de bolile de colon. Pe de altă
parte, cafeaua, zahărul rafinat, carnea, grăsimile animale, uleiul
încins, aditivii, precum și combinațiile nefericite de alimente îngreunează
digestia și ne intoxică.
Un factor-cheie pentru a avea o digestie rapidă și
eficientă îl reprezintă tipul de alimente pe care le mâncăm la o masă. De pildă,
știați că o friptură poate rămâne în intestine 2-3 zile, în timp ce o salată de
crudități sau de fructe este eliminată din sistem în maximum o zi? Puțini știu
asta, pentru că la școală învățăm tot felul de lucruri complicate, care nu ne
folosesc la nimic, și intrăm în viață total nepregătiți. De aceea, pentru
bunăstarea noastră fizică, este bine să nu încetăm niciodată să ne informăm. Iar
unul dintre lucrurile pe care toți ar trebui să le știm este în cât timp ies
din stomac și ajung în intestine alimentele pe care obișnuim să le mâncăm. În
felul acesta vom evita indigestiile, balonările, precum și alte probleme
digestive, mult mai grave.
„Moartea începe în colon”, spunea Ilia Mecinikov (1845-1916), laureat
Nobel pentru medicină. Surprinzător, dar adevărat. De fapt, suntem ceea
ce digerăm, nu ceea ce mâncăm. Dacă mâncarea stagnează prea mult timp în
stomac, ea ajunge în intestinele noastre nedigerată complet, intră în
putrefacție și poate chiar să rămână blocată acolo. Vom avea, deci, un colon plin
de substanțe toxice, care ne va otrăvi lent, zi de zi, acesta fiind un mediu
propice pentru înmulțirea bacteriilor dăunătoare și apariția paraziților
intestinali.
Ați auzit de așa-zisa „placă de mucoid”? Aceasta este un
amestec închegat de hrană nedigerată complet, în stare de putrefacție, care se
depune pe peretele intestinului. De-a
lungul timpului, această crustă de reziduuri metabolice poate ajunge să
cântărească și 15 kilograme. Un caz notoriu este acela al celebrului actor John
Wayne, care a murit de cancer de colon. Autopsia a relevat că acesta avea în colon 18 kg de
reziduuri alimentare nedigerate. Placa de mucoid, întărită în timp, se comportă ca un perete despărțitor între intestin
și hrană, împiedicând procesul de asimilare a nutrienților. Rețineți:
hrana modernă, devitalizată și lipsită de fibre, ne predispune la așa ceva. De
aceea, este bine ca, din când în când, să ne curățăm colonul cu ceaiuri
laxative, clisme și/sau Detoxicolon de la Plafar. În același timp, ar fi bine să
evităm mesele abundente, grele, precum și alimentele de tip fast-food sau pe
cele procesate, din supermarketuri.
De ce anume trebuie să ținem seama atunci când ne așezăm
la masă? În primul rând, de faptul că alimentele crude se digeră mai repede
decât cele preparate prin fierbere, coacere, prăjire. Este important să știm
asta și să nu mai gătim la foc tot ce ne iese în cale. În al doilea rând,
trebuie să cunoaștem durata de digestie a fiecărui tip de aliment. Iată mai jos
un tabel sumar, care ne arată în cât timp ies din stomac și ajung în intestine principalele
alimentele pe care le consumă omul:
Sucuri de fructe sau legume – 15-20 de minute
Fructe și smoothie-uri din fructe – 20-30 de minute
Avocado – 2 ore
Legume – 30-60 de minute
Nuci, alune și semințe – 2-3 ore
Cereale – 2 ore
Cartofi fierți – 2 ore (cartofi prăjiți – 4 ore)
Lapte, iaurt, smântână – 2-3 ore
Brânză, cașcaval – 4-5 ore
Leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut) – 1-2 ore
Crucifere (varză, conopidă, broccoli) – 1 oră
Ouă fierte – 45-60 de minute (omleta este cel mai greu
digerabilă, până la 3 ore!)
Pește (în funcție de cât de gras este) – 30-60 de minute
Carne de pui – 2 ore
Carne de curcan, vită sau miel – 3-4 ore
Carne de porc – 4-5 ore
Bine, bine, așa o fi, veți spune, dar la ce ne folosesc
aceste informații? Parcă spuneam că e treaba stomacului să proceseze ce-am
băgat în el... Așa e, și el, săracul, o scoate la capăt cumva și în condiții
vitrege, dar cu pierderi mari de energie și chiar de nutrienți vitali. Păi, să
gândim logic: atunci când combinăm mai multe tipuri de alimente în același fel
de mâncare, sistemul nostru digestiv va procesa preparatul și-l va evacua din
stomac în timpul dat de alimentul care se digeră cel mai greu. Că doar
alimentele care compun un preparat nu vor ieși din stomac fix în ordinea
timpului de digestie al fiecăruia, nu-i așa? Prin urmare, dacă combinăm fructe cu
alune și cu frișcă (rețeta clasică a unei delicioase salate de fructe) fructele,
care în mod normal ar fi digerate și ar părăsi stomacul în maximum 30 de
minute, vor rămâne captive acolo timp de 3 ore (cât le trebuie alunelor și
frișcăi să fie digerate), vor fermenta, vor acidifia mediul intern și nu ne vor
mai folosi la nimic. Așadar, fructele se mănâncă pe stomacul gol și nu se
combină cu cereale, lactate, nuci, alune sau semințe, iar carnea nu se mănâncă
cu pâine. Astfel, vom evita stagnarea unor alimente în stomac timp îndelungat,
până la digerarea celor mai grele.
Ce concluzii tragem de-aici? În primul rând, c-ar fi bine
să nu ne mai lansăm în prepararea de rețete complicate, care, de fapt, nu ne
hrănesc și ne mai și consumă inutil banii, timpul și energia. Felurile de
mâncare ar trebui să conțină cât mai puține ingrediente, preferabil din aceeași
clasă. Ce mai trebuie să știm? Faptul că saliva conține enzime digestive și
stimulează secreția sucurilor gastrice. De aceea, fiecare îmbucătură trebuie
mestecată îndelung, înainte de a fi înghițită. De asemenea, logica ne spune că nu
trebuie să bem apă sau alte lichide înainte, în timpul și imediat după masă,
deoarece ne diluăm sucurile gastrice, care astfel nu vor mai avea puterea să
digere complet alimentele pe care le-am introdus în stomac, și deci vom simți
din nou senzația de foame foarte curând. Și uite-așa se face că ne costă
mâncarea mai mult decât ar trebui, ne îngrășăm, ne îmbolnăvim și ne simțim
mizerabil.
De fapt, lucrurile sunt foarte simple. Tot ce trebuie să
facem este să ne informăm și să colaborăm cu mama Natura. În felul acesta, ne
luăm sănătatea în propriile mâini și nu vom mai depinde de medicii alopați,
care, pe lângă faptul că nu ne învață nimic despre nutriție, ne mai și intoxică
cu medicamente care, de fapt, nu ne vindecă de nimic. Țineți minte: alimentația
greșită este cauza celor mai multe boli, în timp ce alimentația corectă este
baza sănătății noastre. Natura ne-a înzestrat cu tot echipamentul necesar ca să
trăim sănătoși 100 de ani și chiar mai mult. Tot ce trebuie să facem noi este
să-i cunoaștem și să-i respectăm legile.
Foarte necesar sa stim mai multe despre corpul nostru si sa invatam sa-l respectam pentru a ne fi cat mai bine.
RăspundețiȘtergere