În cât timp se digeră alimentele pe care le mâncăm


ÎN CÂT TIMP SE DIGERĂ 
ALIMENTELE PE CARE LE MÂNCĂM

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu alimentele pe care le mâncați? Pun pariu că pe cei mai mulți dintre dumneavoastră nu v-a preocupat această problemă. Majoritatea gândim cam la fel: Treaba noastră e să-i dăm corpului hrană, iar el să se descurce cum știe el mai bine și să ne dea energie vitală. Ei bine, lucrurile nu sunt chiar așa de simple. Există o serie de factori care influențează calitatea și viteza digestiei, de care, până la urmă, depinde însăși sănătatea noastră. De pildă, cu cât consumăm mai multe fructe și legume crude, cu atât vom fi mai vitaminizați și mai plini de energie. Cu cât consumăm mai multe fibre, cu atât mai ușor îi va fi organismului nostru să dizolve alimentele și să-și extragă nutrienții de care are nevoie. Activitatea fizică ajută și ea la ușurarea digestiei, deoarece stimulează tranzitul intestinal, ferindu-ne de bolile de colon. Pe de altă parte, cafeaua, zahărul rafinat, carnea, grăsimile animale, uleiul încins, aditivii, precum și combinațiile nefericite de alimente îngreunează digestia și ne intoxică.


Un factor-cheie pentru a avea o digestie rapidă și eficientă îl reprezintă tipul de alimente pe care le mâncăm la o masă. De pildă, știați că o friptură poate rămâne în intestine 2-3 zile, în timp ce o salată de crudități sau de fructe este eliminată din sistem în maximum o zi? Puțini știu asta, pentru că la școală învățăm tot felul de lucruri complicate, care nu ne folosesc la nimic, și intrăm în viață total nepregătiți. De aceea, pentru bunăstarea noastră fizică, este bine să nu încetăm niciodată să ne informăm. Iar unul dintre lucrurile pe care toți ar trebui să le știm este în cât timp ies din stomac și ajung în intestine alimentele pe care obișnuim să le mâncăm. În felul acesta vom evita indigestiile, balonările, precum și alte probleme digestive, mult mai grave.

„Moartea începe în colon”, spunea Ilia Mecinikov (1845-1916), laureat Nobel pentru medicină. Surprinzător, dar adevărat. De fapt, suntem ceea ce digerăm, nu ceea ce mâncăm. Dacă mâncarea stagnează prea mult timp în stomac, ea ajunge în intestinele noastre nedigerată complet, intră în putrefacție și poate chiar să rămână blocată acolo. Vom avea, deci, un colon plin de substanțe toxice, care ne va otrăvi lent, zi de zi, acesta fiind un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor dăunătoare și apariția paraziților intestinali.

Ați auzit de așa-zisa „placă de mucoid”? Aceasta este un amestec închegat de hrană nedigerată complet, în stare de putrefacție, care se depune pe peretele intestinului. De-a lungul timpului, această crustă de reziduuri metabolice poate ajunge să cântărească și 15 kilograme. Un caz notoriu este acela al celebrului actor John Wayne, care a murit de cancer de colon. Autopsia a relevat că acesta avea în colon 18 kg de reziduuri alimentare nedigerate. Placa de mucoid, întărită în timp, se comportă ca un perete despărțitor între intestin și hrană, împiedicând procesul de asimilare a nutrienților. Rețineți: hrana modernă, devitalizată și lipsită de fibre, ne predispune la așa ceva. De aceea, este bine ca, din când în când, să ne curățăm colonul cu ceaiuri laxative, clisme și/sau Detoxicolon de la Plafar. În același timp, ar fi bine să evităm mesele abundente, grele, precum și alimentele de tip fast-food sau pe cele procesate, din supermarketuri.

De ce anume trebuie să ținem seama atunci când ne așezăm la masă? În primul rând, de faptul că alimentele crude se digeră mai repede decât cele preparate prin fierbere, coacere, prăjire. Este important să știm asta și să nu mai gătim la foc tot ce ne iese în cale. În al doilea rând, trebuie să cunoaștem durata de digestie a fiecărui tip de aliment. Iată mai jos un tabel sumar, care ne arată în cât timp ies din stomac și ajung în intestine principalele alimentele pe care le consumă omul:

Sucuri de fructe sau legume – 15-20 de minute
Fructe și smoothie-uri din fructe – 20-30 de minute
Avocado – 2 ore
Legume – 30-60 de minute
Nuci, alune și semințe – 2-3 ore
Cereale – 2 ore
Cartofi fierți – 2 ore (cartofi prăjiți – 4 ore)
Lapte, iaurt, smântână – 2-3 ore
Brânză, cașcaval – 4-5 ore
Leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut) – 1-2 ore
Crucifere (varză, conopidă, broccoli) – 1 oră
Ouă fierte – 45-60 de minute (omleta este cel mai greu digerabilă, până la 3 ore!)
Pește (în funcție de cât de gras este) – 30-60 de minute
Carne de pui – 2 ore
Carne de curcan, vită sau miel – 3-4 ore
Carne de porc – 4-5 ore

Bine, bine, așa o fi, veți spune, dar la ce ne folosesc aceste informații? Parcă spuneam că e treaba stomacului să proceseze ce-am băgat în el... Așa e, și el, săracul, o scoate la capăt cumva și în condiții vitrege, dar cu pierderi mari de energie și chiar de nutrienți vitali. Păi, să gândim logic: atunci când combinăm mai multe tipuri de alimente în același fel de mâncare, sistemul nostru digestiv va procesa preparatul și-l va evacua din stomac în timpul dat de alimentul care se digeră cel mai greu. Că doar alimentele care compun un preparat nu vor ieși din stomac fix în ordinea timpului de digestie al fiecăruia, nu-i așa? Prin urmare, dacă combinăm fructe cu alune și cu frișcă (rețeta clasică a unei delicioase salate de fructe) fructele, care în mod normal ar fi digerate și ar părăsi stomacul în maximum 30 de minute, vor rămâne captive acolo timp de 3 ore (cât le trebuie alunelor și frișcăi să fie digerate), vor fermenta, vor acidifia mediul intern și nu ne vor mai folosi la nimic. Așadar, fructele se mănâncă pe stomacul gol și nu se combină cu cereale, lactate, nuci, alune sau semințe, iar carnea nu se mănâncă cu pâine. Astfel, vom evita stagnarea unor alimente în stomac timp îndelungat, până la digerarea celor mai grele.


Ce concluzii tragem de-aici? În primul rând, c-ar fi bine să nu ne mai lansăm în prepararea de rețete complicate, care, de fapt, nu ne hrănesc și ne mai și consumă inutil banii, timpul și energia. Felurile de mâncare ar trebui să conțină cât mai puține ingrediente, preferabil din aceeași clasă. Ce mai trebuie să știm? Faptul că saliva conține enzime digestive și stimulează secreția sucurilor gastrice. De aceea, fiecare îmbucătură trebuie mestecată îndelung, înainte de a fi înghițită. De asemenea, logica ne spune că nu trebuie să bem apă sau alte lichide înainte, în timpul și imediat după masă, deoarece ne diluăm sucurile gastrice, care astfel nu vor mai avea puterea să digere complet alimentele pe care le-am introdus în stomac, și deci vom simți din nou senzația de foame foarte curând. Și uite-așa se face că ne costă mâncarea mai mult decât ar trebui, ne îngrășăm, ne îmbolnăvim și ne simțim mizerabil.

De fapt, lucrurile sunt foarte simple. Tot ce trebuie să facem este să ne informăm și să colaborăm cu mama Natura. În felul acesta, ne luăm sănătatea în propriile mâini și nu vom mai depinde de medicii alopați, care, pe lângă faptul că nu ne învață nimic despre nutriție, ne mai și intoxică cu medicamente care, de fapt, nu ne vindecă de nimic. Țineți minte: alimentația greșită este cauza celor mai multe boli, în timp ce alimentația corectă este baza sănătății noastre. Natura ne-a înzestrat cu tot echipamentul necesar ca să trăim sănătoși 100 de ani și chiar mai mult. Tot ce trebuie să facem noi este să-i cunoaștem și să-i respectăm legile.


Comentarii

  1. Foarte necesar sa stim mai multe despre corpul nostru si sa invatam sa-l respectam pentru a ne fi cat mai bine.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Top 10 cele mai frecvente regrete în viață + VIDEO (RO)
    16.12.2012 - 0 Comments
    --> CELE MAI FRECVENTE REGRETE ÎN VIAȚĂ Regretul pentru lucrurile pe care le-ai făcut se poate stinge cu timpul, însă regretul pentru ceea ce nu ai făcut nu are consolare.…
  • Proiectul Roșia Montană – „mină de aur” pentru unii... + documentar (RO)
    19.06.2012 - 0 Comments
     -->  PROIECTUL ROȘIA MONTANĂ, „MINĂ DE AUR” PENTRU UNII Avem 6.000 de tone de aur, adică 250 de miliarde de euro! Din 2005, România nu mai scoate nici un gram de aur din…
  • 18 pisici care sunt fascinate de bradul de Crăciun (FOTO)
    26.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Deja e Crăciunul??? Nu cred! 2. E cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată 3. Domn, Domn să-nălțăm! 4. Dumnezeule... e…
  • Trei românce - trei destine de excepție
    04.03.2014 - 3 Comments
    --> TREI ROMÂNCE - TREI DESTINE DE EXCEPȚIE FLORICA SAS – LADY FLORENCE BAKER E o istorie de demult, de acum mai bine de 150 de ani. E aproape basm, așa că putem începe cu „A fost…
  • Rețete culinare - Salate cu dressing-uri Knorr
    08.04.2012 - 2 Comments
    Salate cu dressing-uri Knorr    
  • De ce nu ar trebui să bem lapte + documentar (RO)
    08.11.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE NU AR TREBUI SĂ BEM LAPTE Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate,…
  • 24 Titanic Facts You Probably Didn't Know About + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    1. The richest passenger on board the Titanic was John Jacob Astor IV. His net worth was around $85 million (or $2 billion in today's terms). Astor perished with the Titanic. He was last seen smoking…
  • 11 dintre cele mai misterioase descoperiri arheologice făcute vreodată + FOTO
    23.10.2022 - 0 Comments
    După cum a spus Graham Hancock, autor de best-seller-uri, suntem o specie amnezică. Și majoritatea cercetătorilor ar fi de acord cu acest citat.De când există rasa umană, am încercat să ne înțelegem…
  • Ce este Biblia? + VIDEO (RO)
    24.12.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Descoperiri arheologice uimitoare de care nu ați auzit niciodată + FOTO
    14.12.2021 - 0 Comments
    Arheologia este un subiect de un interes permanent; este descoperirea istoriei la propriu și oferă informații incredibile despre locul de unde venim și chiar despre direcția în care ne îndreptăm.…
  • Pasteur - plagiatorul și impostorul + eBook
    14.04.2016 - 6 Comments
    PASTEUR – PLAGIATORUL ȘI IMPOSTORUL Încă de la şcoala comunală de la Dole, în Jura, a fost un paria al catalogului. Micul Louis nu era totuşi un copil trândav şi cu atât mai puţin zvăpăiat,…
  • 35 de lucruri utile pe care nu știai că le poate face cuptorul tău cu microunde
    28.01.2022 - 0 Comments
    Mulți dintre noi folosim cam aceleași aparate în bucătăria noastră. Dacă vrem să facem lucrurile rapid și convenabil, atunci un cuptor cu microunde este de obicei un aparat obișnuit pentru încălzirea…
  • Cum să trăiești 100 de ani + VIDEO
    31.03.2012 - 0 Comments
    --> CUM SĂ TRĂIEȘTI 100 DE ANI Să trăieşti mult, într-o stare de sănătate şi mulţumire, nu-i un lucru prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi…
  • Bruce Lipton - Fizica cuantică și creația + VIDEO + documentar (RO)
    05.02.2013 - 1 Comments
    --> FIZICA CUANTICĂ ȘI CREAȚIA Bruce Lipton Fragment din corespondența cu Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere” - TVR Cluj  24 octombrie…
  • Obezitatea și slăbirea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA  Cum slăbești? Tot așa cum te îngrași, numai că invers Obezitatea este o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a…
  • Șapte mistere nedeslușite din întreaga lume
    02.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. SS Ourang Medan În iunie 1947 o navă a început să emită semnale SOS mai multor nave din apropierea Strâmtorii Malacca. Mesajul…
  • Actori care arată ca personajele pe care le-au interpretat
    24.01.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ACTORI CARE ARATĂ CA PERSONAJELE PE CARE LE-AU INTERPRETAT Actorii sunt oameni care se prefac că sunt altcineva. Asta-i meseria…
  • Efectele perverse ale telefonului mobil
    03.08.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EFECTELE PERVERSE ALE TELEFONULUI MOBIL Telefonul mobil poate avea efecte perverse. Nu vorbim despre transformările inevitabile pe care…
  • Știința creării propriei realități + VIDEO
    18.05.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CREĂRII PROPRIEI REALITĂŢI În 1633, un bătrân astronom italian, Galileo Galilei, se afla în faţa Inchiziţiei, judecat, găsit vinovat de erezie şi condamnat să-şi…
  • Rețete culinare - Să gătim fără foc - eBook
    07.04.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "4840204453"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Croissante cu Nutella
    26.05.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Croissantele sunt foarte pufoase, moi și foarte dulci. Dacă preparați croissante pentru prima dată vi se va părea un pic cam greu, dar vă…
  • Rețete pe bază de produse din cânepă
    17.01.2013 - 0 Comments
    --> REŢETE PE BAZĂ DE PRODUSE DIN CÂNEPĂ PÂINE CU FĂINĂ DE CÂNEPĂ ŞI SEMINŢE - 500 g făină integrală de grâu - 75 g făină de…
  • Uleiurile vegetale
    03.04.2012 - 3 Comments
    --> ULEIURILE VEGETALE Secretul unei inimi sănătoase? Înlocuirea grăsimilor saturate din alimentaţie, aşa cum sunt cele din unt sau untură, cu cele nesaturate, provenite din uleiuri…
  • Badea Cârțan - un mare român (slideshow + documentar)
    12.06.2012 - 0 Comments
    --> BADEA CÂRȚAN  - UN APOSTOL AL NEAMULUI ROMÂNESC - Badea Cârţan, pe numele lui adevărat Gheorghe Cârţan, s-a născut în anul 1847, în localitatea Cârţişoara, la poalele…
  • Scheletele din dulapul lui Iohannis
    27.11.2014 - 23 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1604226866"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; SCHELETELE DIN DULAPUL LUI…
  • OMS declară ASPARTAMUL posibil cancerigen. Iată ce înseamnă asta pentru sucul tău dietetic.
    22.07.2023 - 0 Comments
    Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care este agenția specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că aspartamul poate fi un posibil pericol cancerigen…
  • Chemtrails - operațiuni militare
    09.05.2012 - 3 Comments
    --> UN CERCETĂTOR GERMAN DEMASCĂ „CHEMTRAILS”  CA FIIND OPERAȚIUNI MILITARE Un post de televiziune din Germania confirma cu ceva vreme în urmă – 14 martie 2008 – că armata germană…
  • America - în topul națiunilor + VIDEO (EN)
    16.04.2015 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AMERICA - ÎN TOPUL NAȚIUNILOR Cea mai grasă populație din lume. În lista publicată în 2013 de revista medicală Lancet,…
  • Marijuana legalizată: Canada se întoarce la înțelepciunea veacurilor trecute
    22.01.2024 - 0 Comments
    În 1997, în Cehoslovacia a fost găsită o frânghie de cânepă datând din 26.900 î.Hr., fiind cel mai vechi obiect cunoscut asociat cu marijuana.  De atunci, cânepa a jucat un rol important în…
  • Galapagos Islands - The Paradise of the Pacific Ocean + VIDEO
    22.12.2022 - 0 Comments
    The Galapagos Islands are officially called Archipiélago de Colón (Archipelago of Columbus) and were discovered in the 17th century. The first navigational chart of the area dates from 1684 and was…
  • Etichetă și ceremonial în Evul Mediu
    15.11.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ETICHETĂ ȘI CEREMONIAL LA CURȚILE SUVERANILOR DIN EVUL MEDIU Ca urmare a unei migăloase și trudnice activități de cercetare, istoricul…
  • Khazarii de ieri - evreii de azi + documentar (RO)
    02.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KHAZARII DE IERI – EVREII DE AZI «O stranie poveste a fost mereu lansată de-a lungul timpului de evrei, relativ la închipuita lor…
  • Insula Socotra - Galapagosul Oceanului Indian + VIDEO
    07.01.2013 - 3 Comments
    --> INSULA SOCOTRA – GALAPAGOSUL OCEANULUI INDIAN – Socotra este un arhipelag format din patru insule, situat în Oceanul Indian, în apropierea Golfului Aden. Aflată la 400 de…
  • Daniel Ridgway Knight - Pictorul femeilor și al florilor + slideshow
    01.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DANIEL RIDGWAY KNIGHT PICTORUL FEMEILOR ȘI AL FLORILOR Daniel Ridgway Knight s-a născut pe 15 martie 1839 în Chambersburg,…
  • Conspirația „Marijuana” + VIDEO (RO)
    11.01.2013 - 0 Comments
    --> CONSPIRAȚIA „MARIJUANA” Ştiaţi că planta numită cânepă are peste 25.000 de utilizări? De la alimente, vopsele, combustibili şi până la îmbrăcăminte şi materiale de construcţii.…
  • Caru' cu bere + VIDEO
    26.04.2012 - 0 Comments
    --> CARU’ CU BERE Palatul berii din România - opera unui ţăran ridicat din grajdurile Ardealului, locul în care se ameţeau pe vremuri Caragiale, Coşbuc, Goga, Delavrancea, „Caru'…
  • Enigmaticii trovanți ai României: Roci vii care cresc și se mișcă!
    03.11.2023 - 0 Comments
    Cu aproximativ șase milioane de ani în trecut, paleoterremurele au dat naștere unui fenomen geologic unic cunoscut sub numele de trovanți, numiți și pietrele de la Costești, datorită prezenței lor…
  • Rețete culinare - Mâncare de ardei cu vinete și coriandru
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MÂNCARE DE ARDEI CU VINETE ȘI CORIANDRU Ingrediente - trei ardei grași - o vânătă - doi căței de usturoi - un ardei iute - o ceapă - ulei - frunze de coriandru - sare,…
  • Dr. Călin Mărginean - Tratamentul natural antitumoral. Sistemul de sănătate NEW START (VIDEO)
    11.10.2012 - 5 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Tipul acesta se împrietenește cu toate animalele pe care le întâlnește, iată 30 dintre cele mai bune selfie-uri cu ele + FOTO
    13.08.2021 - 0 Comments
    Faceți cunoștință cu omul supranumit „Animal Whisperer” (Șoptitorul animalelor), un fotograf și aventurier care stăpânește arta de a face selfie-uri cu animale exotice. Originar din Irlanda, Allan…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *