TOTUL DESPRE NUCI ŞI ALUNE
Oleaginoasele sunt benefice în prevenirea
maladiilor cardiovasculare. Datorită conţinutului în magneziu, contribuie la
buna funcţionare a unor enzime cu rol în refacerea celulară. Consumul de oleaginoase este benefic sănătăţii cardiovasculare.
Toate oleaginoasele (migdale, nuci pecan, alune etc.) şi arahidele
(leguminoasele) conţin acizi graşi de acelaşi tip cu cei conţinuţi de uleiul de
măsline. Astfel, consumând unt de arahide, obţii aceleaşi beneficii ca atunci când
consumi ulei de măsline. În plus,
oleaginoasele sunt bogate în proteine, fibre şi vitamina E, un antioxidant care
neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea celulară. Pentru persoanele
hipertensive, se recomandă însă oleaginoasele nesărate. Dacă ţii la silueta ta, nu le consuma în exces, deoarece la
100 g de oleaginoase corespund aproximativ 600 de calorii. Oleaginoasele au în general
un conţinut ridicat de vitamina E, fibre, minerale şi oligoelemente (potasiu,
magneziu, fosfor, calciu, fier, zinc şi cupru), o pondere importantă de lipide
şi un conţinut proteic superior fructelor.
Migdalele sunt menţionate în istorie încă
din Antichitate, fiind un ingredient de preţ în pâinea faraonilor egipteni.
Originea exactă nu se știe, dar se crede că provin din China şi Orientul Mijlociu.
Exploratorii din antichitate consumau migdale în călătoriile lor pe Drumul Mătăsii,
care lega Asia de zona Mediteraneană, în special Spania şi Italia, astfel încât
această plantă a fost curând aclimatizată şi în Europa. În America, migdalul a
fost adus abia în secolul al XVIII-lea, de către călugării franciscani, adaptându-se
foarte bine în California, unde şi acum se cultivă intens. Pe parcursul
istoriei, migdalele au avut o puternică semnificaţie religioasă, etnică sau
socială. Românii aruncau cu migdale asupra mirilor, ca semn de fertilitate,
acest obicei regăsindu-se şi în zilele noastre, când la nunţi se dăruiesc
invitaţilor săculeţe cu migdale glazurate. O altă tradiţie există în Suedia, unde,
în fiecare an, de Crăciun, se găteşte budinca de orez în care se ascunde o
migdală. Cine o găseşte va avea noroc tot anul următor.
Arborele
de migdal este înrudit cu cireşul, prunul şi piersicul, dar fructele sale nu
sunt comestibile. Migdalele pe care le consumăm sunt de fapt seminţele acestui
arbore, învelite cu o coajă tare, în interiorul unui fruct ce ajunge la
maturitate în 7-8 luni de la înflorire.
Migdalele
sunt printre cele mai hrănitoare fructe uscate. Cu un conţinut redus în grăsimi nocive şi bogate
în minerale şi vitamine, ele ajută în combaterea bolilor cardiovasculare şi
chiar în prevenirea unor forme de cancer. Migdalele sunt cea mai bună sursă de
magneziu şi vitamina E, considerată vitamina anti-sterilităţii, cu rol în
reglarea funcţiei de reproducere. Calciul conţinut ajută la menţinerea
sănătăţii oaselor şi a dinţilor, în vreme ce fosforul ajută memoria. Nivelul
ridicat de proteine şi fibre din migdale le fac un aliment valoros, în special
într-o dietă vegetariană sau de post, când pot substitui carnea, păstrând
aportul nutritiv. Studiile au demonstrat că este suficientă introducerea în
dieta zilnică a migdalelor pe o perioadă de doar o lună, pentru ca efectele
benefice ale acestora să se facă simţite. Migdala ca atare nu conţine carbohidraţi şi de aceea este recomandată persoanelor
care suferă de diabet. Cantitatea zilnică recomandată este de 30 de
grame, adică aproximativ 20 de migdale. 24 de sâmburi de migdale conţin aproximativ 6 g de proteine şi 3,35 g de
fibre.
Arahidele
sunt originare din America de Sud, Mexic şi America Centrală. Deşi sunt
considerate a fi fructe uscate, ele fac parte din familia leguminoaselor.
Fructele sunt nişte păstăi ce se dezvoltă sub pământ, fiecare putând conţine
până la 4 seminţe din care se dezvoltă alunele. Cunoscute şi sub numele de
„alune de pământ” sau „alune americane”, arahidele au fost folosite de oameni
în alimentaţie din cele mai vechi timpuri. Cercetări arheologice au scos la
iveală dovezi ale cultivării arahidelor în Peru cu circa 7.600 de ani în urmă.
În cultura precolumbiană, arahidele ocupau un loc de cinste, regăsindu-se în
diferite forme de artă, precum sculptură sau bijuteriile. Exploratorii
portughezi au popularizat această plantă şi pe continentul european şi cel
african în secolul al XIX-lea, de unde a fost adusă ulterior şi în America de
Nord. În SUA, arahidele au fost aduse în secolul al XVIII-lea de către
neguţătorii de sclavi, fiind cultivate în special pentru uleiul extras, ca
hrană pentru animale sau ca înlocuitor pentru cacao.
La începutul secolului
XX, cercetările botanistului american George Washington Carver au scos la
iveală potenţialul nutritiv al arahidelor, tot acum punându-se bazele
popularităţii imense de care se bucură arahidele astăzi în SUA. Studiile lui
Carver au identificat nu mai puţin de 300 de utilităţi ale arahidelor, atât în
alimentaţie cât şi în industrie. Astăzi arahidele se regăsesc într-o varietate
largă de produse alimentare şi în cultura culinară a multor ţări. Sunt
consumate cel mai des ca gustare, încorporate în deserturi sau produse de
patiserie, precum şi sub forma celebrului unt de arahide. Untul de arahide a
fost produs prima dată în 1890, de către John Kellogg, cel care a inventat,
printre altele, şi binecunoscuţii fulgi de porumb. Conceput iniţial ca
înlocuitor al untului, cel de arahide a căpătat rapid popularitate, astăzi fiind
extrem de apreciat ca gustare de dimineaţă şi ca ingredient în diferite reţete.
Arahidele, ca şi untul obţinut din ele, constituie o sursă semnificativă de
proteine, mai mare decât orice altă plantă leguminoasă. Grăsimile conţinute
sunt în principal nesaturate, benefice pentru organism prin efectul de reducere
a nivelului de colesterol din sânge şi a riscului de boli cardiovasculare. Conţin
minerale precum magneziul, zincul, cuprul, fosforul sau potasiul, precum şi o
importantă cantitate de fibre. Cercetări ştiinţifice recente au demonstrat că
arahidele conţin antioxidanţi, extrem de utili sănătăţii organismului uman. Nivelul
de antioxidanţi din arahide rivalizează cu cel al multor fructe şi legume
precum merele, murele, căpşunile sau morcovii. Arahidele sunt cultivate în
numeroase regiuni ale lumii, principalii exportatori fiind SUA, China şi
Argentina, cel mai mare importator fiind Uniunea Europeană.
Nucile. Consumate zilnic, împiedică
îngroşarea arterelor şi previn bolile de inimă. Opt nuci pe zi menţin arterele
flexibile, inima sănătoasă şi previn atacul vascular cerebral. Se recomandă
consumul de nuci mai ales după o masă bogată în grăsimi, pentru a-i atenua efectele
negative. Acidul alfa-linoleic din nuci este benefic pentru cei cu tulburări de
ritm cardiac. Nucile mai conţin antioxidanţi şi arginină, un aminoacid utilizat
de corp pentru a produce oxidul nitric, cu rol în procesele de învăţare şi memorare, reglarea
presiunii arteriale, digestie, erecţie peniană, combaterea cancerului. Nucile
pot înlocui majoritatea nutrienţilor animali în cazul vegetarienilor, adică cele
mai multe vitamine B, fosfor, fier, cupru, potasiu şi proteine. În combinaţie
cu pâinea, cerealele sau leguminoasele (mai ales soia şi lintea) se poate
obţine gama întreagă de aminoacizi esenţiali. Nuca este bogată în acizi graşi Omega-3 iar consumul ei poate duce la
scăderea colesterolului. Miezul de nucă este recomandat în caz de slăbiciune
generală şi extenuare. Se poate pregăti o excelentă băutură energizantă
dintr-un pahar de suc proaspăt de fructe, amestecat cu miez de nucă pisat şi
miere.
Caju este originar din nordul Braziliei şi
face parte din aceeaşi familie cu mango-ul şi fisticul. În secolul al XVI-lea,
exploratorii portughezi au introdus această plantă şi în alte regiuni tropicale,
precum India şi unele ţări
africane, unde e cultivat şi astăzi, cei mai mari producători din lume fiind
India, Brazilia, Mozambic, Tanzania şi Nigeria. Unele persoane sunt alergice la caju, totuşi el se numără printre cele mai
puţin alergenice nuci. Are un conţinut bogat de potasiu, fosfor şi magneziu,
conţinând de asemenea, calciu, sodiu, fier, zinc, seleniu şi vitamina K. În
plus, este una dintre cele mai gustoase tipuri de nuci. Uleiul de caju
este și medicinal, fiind demonstrate proprietăţile sale antibacteriene. Din
pudra de seminţe se extrage un antivenin.
Castana comestibilă este originară din regiunile temperate ale
emisferei nordice. Poate fi consumată în stare proaspătă sau prelucrată industrial,
sub formă de făină, din care se prepară un piure gustos şi hrănitor sau se
foloseşte la fabricarea surogatului de cafea şi a uleiului de castane. Castanele
conţin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier, seleniu şi magneziu şi vitaminele A, C şi K. 10 castane prăjite conţin
2,7 g proteine şi 4,3 g fibre. Castanele au numeroase calităţi curative.
Ele vin în ajutorul celor cu probleme de inimă, anemicilor şi celor care suferă
de boli ale stomacului. Castanele pot fi un aliat de nădejde în tratarea
afecţiunilor respiratorii, precum tusea convulsivă. Conţin fibre, deci
persoanele care au probleme de digestie sau cei care vor să-şi întărească
musculatura n-ar trebui să le evite. Castanele sunt delicioase. Piureul din
castane se află printre puţinele produse prelucrate termic care îşi menţin
aproape în totalitate vitaminele. Castanele se pot folosi şi extern. Dacă aveţi
acnee, folosiţi o combinaţie de miere şi miez de castane şi aplicaţi-o pe faţă,
fiind o veritabilă mască revigorantă, cu acţiune antiinflamatorie şi de
reducere a sebumului. Substanţele conţinute de castane refac găurile microscopice
din vasele de sânge şi le conferă elasticitate. Tinctura este bună pentru
varice.
Nuca de macadamia. Consideraţi iniţial plante
ornamentale, arbuştii de macadamia au devenit o adevărată comoară după
descoperirea lor în 1857 de către chimistul scoţian John Macadam, al cărui nume
îl poartă. Înainte de secolul al XIX-lea, aceste nuci erau cunoscute doar de
către populaţia aborigenă din Australia, care le consumau, însă nu cultivau
planta. Doar două dintre cele 9 specii de macadamia existente produc celebrele
nuci, cele mai scumpe din lume. Originari
din Australia, arbuştii macadamia au fost plantaţi pentru prima dată în scop comercial
în Hawaii, care astăzi reprezintă una dintre cele mai mari surse de nuci macadamia
din lume, iar SUA cel mai important consumator. Alţi exportatori importanţi ai
preţioaselor nuci sunt Africa de Sud, America Centrală şi Australia. Preţul
ridicat al nucilor de macadamia se justifică nu doar prin faptul că arbuştii
produc fructe abia după 7-10 ani, ci şi din cauza cojii foarte rezistente ce
trebuie îndepărtată înainte de vânzare. Coaja acestor nuci este atât de tare,
încât nu poate fi spartă cu un spărgător obişnuit. Se folosesc utilaje
automatizate care, după spargerea şi îndepărtarea cojilor, sortează miejii în funcție de calitate. Aceştia pot fi mâncaţi în stare naturală, prăjiţi sau
înveliţi în ciocolată. Nucile de macadamia sunt preţuite nu doar pentru gustul
lor dulce, rafinat, ci şi pentru uleiul pe care îl conţin (70-80%), folosit la
fabricarea cosmeticelor de îngrijire a pielii. Ele au un conţinut bogat de potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu fier.
Mugurii de pin sunt seminţele comestibile ale arbustului cu acelaşi
nume, pinul. În lume există aproximativ 20 de specii de pini care produc aceşti
muguri comestibili. Obiceiul de a mânca seminţe de pin datează încă de pe
vremea grecilor şi romanilor, care obişnuiau să le păstreze în miere de albine. În prezent, mugurii se găsesc
peste tot în lume, având diferite nume: nuci indiene, pinon, pignon, pignole,
pinhao şi sunt utilizaţi în special la prepararea de salate şi în compoziţia
unor deserturi delicioase. Pentru ca un astfel de pin să poată ajunge la
producerea de semințe, este necesar să treacă de la 15 până la 25 de ani de la
plantare. Culegerea mugurilor se realizează manual, ceea ce impune şi costuri
mari de vânzare pe piaţă. Din punct de vedere al conținutului nutriţional, mugurii
de pin pot au între 10 şi 30% proteine (în funcţie de specia de la care provin)
şi aduc o cantitate importantă de fibre organismului. Prin presare la rece, se
obţine uleiului de pin, apreciat atât pentru gustul plăcut, cât şi pentru proprietățile antioxidante şi antiinflamatorii.
Nuca pecan. Provenind din America de Nord, pecanul
este o specie înrudită cu nucul. Numele îi vine de la cuvântul indian Algonquin paccan, însemnând o nucă atât
de tare încât nu poate fi spartă decât cu piatra. Pecanul a devenit cunoscut în
Europa abia în 1792, când exploratorul Alvar Nunez Cabeza de Vaca a scris primul
despre această specie de arbore. Aroma
de pecan este considerată de gurmanzi ca fiind una desăvârşită, de o dulceaţă
net superioară faţă de alte sortimente de nuci, respectiv sâmburi graşi. Miezul
de pecan este unic datorită concentraţiei ridicate de grăsimi polisaturate,
precum şi de substanţe cu rol antioxidant. Pecanul este un fruct oleaginos, foarte bogat în lipide (72%), ceea ce
explică valoarea energetică ridicată: 700 kcalorii la 100 g. Pe lângă lipide,
nuca pecan conţine un procent de proteine net superior faţă de alte nuci
(9,3%). Uleiul conţinut de acesta este atât de concentrat, încât, dacă
îl aprinzi cu un chibrit, focul va fi întreţinut până la arderea completă. Pecanul
e o sursă excelentă de grăsimi nesaturate, conţinând mai mulţi antioxidanţi
decât oricare alt sâmbure gras, fiind urmat de nuci şi alune. Cantitatea foarte
mare de vitamina A din pecan este binevenită atunci când dorim să ne protejăm
vederea, oasele şi dinţii sau să ne îmbunătăţim starea generală de sănătate. De
asemenea, consumul frecvent, dar în cantităţi moderate, de pecan duce la
scăderea colesterolului rău.
Fisticul este sămânţa comestibilă, cu gust uleios,
foarte plăcut, a unui arbore
originar din vestul Asiei. Fisticul are un conţinut important de potasiu şi
fosfor şi ceva mai mic de magneziu, calciu, sodiu, fier şi seleniu. E foarte
bogat în vitamina A. Resveratrolul din fistic are un rol important
combaterea cancerului şi a bolilor
de inimă, triptofanul îmbunătăţeşte dispoziţia
şi combate depresia sau insomnia, iar cistina (un factor important în
prevenirea îmbătrânirii precoce) favorizează absorbţia fierului.
Alunele de pădure sunt o sursă excelentă de proteine, fibre şi magneziu.
Au un conținut scăzut de sare şi se pot mânca crude sau pastă. Sunt ingredientul
principal din crema italiană Nutella. Uleiul de alune de pădure e folosit
extern pentru a înlătura celulita. Alunele sunt foarte bogate în vitamina E şi
săruri minerale. Atenţie însă! Nu exageraţi cu consumul lor. 100 g de alune au 650
kcal. În scopuri terapeutice, de la alun se folosesc: miezul fructelor, uleiul
acestora, frunzele şi mugurii.
Aluna
e fructul-sămânţă al alunului comun (Corylus
avellana), arbust care creşte spontan, dar este şi cultivat. Fructele sunt
mici şi sferice sau ovoidale, câte 2-4 într-un grup, alcătuite dintr-un înveliş
lemnos ce închide o singură sămânţă comestibilă.
Alunele
de pădure reprezintă una dintre culturile cele mai străvechi şi sunt originare
din Asia. Manuscrisele chinezeşti de acum 5000 de ani menţionează alunele de
pădure ca pe o hrană sacră din ceruri. Romanii şi grecii foloseau alunele de
pădure în scopuri medicale. Medicul Dioscoride din Grecia Antică lăuda
proprietatea alunelor de pădure de a vindeca tusea cronică şi răcelile şi de a
ajuta la creşterea părului în zonele cu început de calviţie. Principalii
producători de alune de pădure sunt Turcia, Italia, Spania şi Franţa.
Alunul
românesc este un arbust care creşte mai ales la margini de pădure, acolo unde
este lumină din belşug şi pământ afânat. Alunele românești se coc la începutul
lunii septembrie. Alunul turcesc este mai productiv, dar fructele sale nu au
virtuţile tămăduitoare şi vitalitatea alunului autohton.
Alunele
sunt un aliment cu un înalt conţinut caloric şi bogat în săruri minerale. Ele
conţin: grăsimi uleioase în mari cantităţi, proteine, zaharuri, fibre
alimentare, săruri minerale (fosfor, magneziu, fier, mangan, cupru seleniu
etc.) vitamine, mai ales E şi, în cantitate mai mică, vitaminele din
grupul B şi vitamina A, răşini, pigmenţi şi tanini.
Alunele
de pădure au o aromă puternică şi sunt deseori folosite în copturi, dar şi pentru
a face unt de alune, faină şi paste. Alunele se găsesc în comerţ cu sau fără
coajă, tăiate, măcinate sau prăjite şi se consumă mai ales uscate. Sunt
întrebuinţate ca atare în cofetărie iar în industria dulciurilor ca înlocuitor
al pudrei de cacao. Din alunele presate, se obţine un ulei apreciat atât
în alimentaţie, cât şi în industria
cosmetică.
Alunele
de pădure nu constituie doar o sursă de proteine de foarte bună calitate. Pe
lângă vitamina E (un antioxidant puternic) ele mai conţin şi alte substanţe
nutritive benefice sistemului imunitar. Sunt bogate în arginină, un aminoacid
care relaxează vasele de sânge. Aceste nucifere de pădure au cea mai mare
concentraţie de acid folic dintre toate tipurile de alune. Acidul folic reduce
riscul apariţiei defectelor în tubul neural înainte de naştere şi poate reduce
riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer, bolii
Alzheimer şi depresiei. Alunele conţin minerale care scad tensiunea: calciu,
magneziu şi potasiu. Sunt şi o sursă bogată de squalenta, o substanţă naturală
care se află şi în uleiul de măsline, uleiul din germeni de grâu, uleiul
de orez, uleiul de rechin şi în drojdie, cu efecte împotriva cancerului şi reduce
colesterolul. Un studiu efectuat pe subiecţi umani a arătat că persoanele cu un
nivel ridicat de colesterol care au consumat alune de pădure timp de 8 săptămâni
au prezentat un nivel scăzut al lipidelor care formează placa arterelor (LDL)
şi un nivel crescut al colesterolului pozitiv HDL, în comparaţie cu grupul de
control.
Fructele
alunului sunt o adevărata mină de energie, având o valoare calorică şi nutritivă
apropiate de cea a cărnii, fiind în schimb mai digerabile şi total lipsite de
toxicitate. Ca medicament, alunele au valoare terapeutică atunci când sunt
consumate crude, neprăjite, fiind indicate pentru: anemie, creştere, colesterol
mărit, diabet, fragilitate capilară, pietre la rinichi, sarcină, boli
pulmonare.
Frunzele
alunului se folosesc ca infuzie, decoct şi băi, au efect hemostatic,
vasoconstrictor şi tonifiant venos. Ele se recoltează în lunile iunie-iulie.
Uleiul
de alune virgin constituie un tratament excelent în eliminarea teniei şi
împotriva infecţiilor căilor respiratorii. Uleiul de alune se obţine prin
presare la rece. El nu poate fi conservat mult în timp. Are efecte tămăduitoare
foarte puternice. O linguriţă de ulei luată seara şi una dimineaţa, timp de 15
zile, duce la eliminarea teniei. Luat zilnic, uleiul de alune protejează gâtul
împotriva infecţiilor, fiind folosit cu mult succes şi în tratarea
hipertensiunii arteriale; doza este aceeaşi.
Uleiul
de alune conţine lecitină şi mulţi acizi graşi nesaturaţi: până la 83% acid
oleic şi până la 25% acid linoleic. El influenţează pozitiv microcirculaţia şi
penetrabilitatea pielii, atenuează luciul uleios, are efect astringent şi
reglează secreţia de sebum, are efect nutritiv şi hidratant, nu usucă pielea şi
nu lasă o senzaţie grasă. Este un ulei deosebit de delicat şi nu favorizează
apariţia comedoanelor, diminuează vergeturile, repară cicatricele, asigură elasticitatea
pielii. Este un ulei cunoscut şi pentru efectele de catifelare şi atenuare a
semnelor îmbătrânirii. Poate fi utilizat pentru toate tipurile de ten. Se
aplică 3-5 picături pe tenul curat, masând uşor. Evitaţi însă zona ochilor.
Pentru rezultate optime, este de preferat a se aplica seara, înainte de culcare
şi din nou dimineaţa.
Făina
de alune este un energizant şi vitalizant de excepţie. Prin zdrobirea
alunelor crude în piuă sau măcinarea lor cu râşniţa, se obţine o făină foarte
gustoasă, care poate fi amestecată cu miere şi busuioc şi mâncată pe pâine, sau
din care se poate prepara untul de alune, mixând alunele într-un blender, până
devin o pastă groasă.
Sfaturi
şi recomandări în folosirea alunelor de pădure:
- Dacă
sunt în coajă, alegeți alunele grele şi pline. Cele decojite pot fi păstrate în
locuri răcoroase şi uscate aproape o lună, iar în frigider sau congelator se
vor menţine proaspete 4 luni.
- Pieliţa
poate fi îndepărtată prin prăjire uşoară şi apoi prin frecare. Alunele pot fi
prăjite în cuptor, folosind o coală de hârtie de copt. În cantitate mică,
se pot măcina cu râşniţa de cafea.
- Încercaţi
untul de alune de pădure ca alternativă la untul de arahide. Este foarte
gustos.
- Alunele
de pădure se pot adăuga în salatele favorite şi se pot amesteca în cerealele de
la micul dejun. De asemenea, puteţi adăuga alune de pădure, tăiate sau mixate,
în iaurt.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.