ALIMENTE PENTRU
INIMĂ
Alimente obişnuite
vă pot ajuta să aveți o inima sănătoasă. Nutriționiștii spun că una dintre cele
mai eficiente diete pentru prevenirea bolilor de inimă este cea mediteraneană,
compusă preponderent din vegetale, peşte, cereale integrale şi ulei de măsline.
Pline de Omega-3, fibre şi
grăsimi bune, cele 12 alimente listate mai jos vă vor ajuta să vă menţineţi
inima în formă până la o vârstă înaintată.
1. Avocado aduce
grăsimi mononesaturate, foarte sănătoase în dietă. Creşte colesterolul bun şi
permite absorbţia carotenoizilor (betacarotenul şi licopenul), esenţiali pentru
sănătatea inimii.
2. Spanacul crud
conţine luteină, folaţi, potasiu şi fibre, care ajută inima să rămână
sănătoasă.
3. Uleiul de
măsline, bogat în grăsimi mononesaturate, scade colesterolul rău şi reduce
riscul de boli de inimă. Alegeţi uleiurile extravirgine sau virgine, pentru că
acestea nu sunt procesate.
4. Migdalele şi
nucile sunt o excelentă sursă de acizi graşi esenţiali Omega-3 şi grăsimi mono
şi polinesaturate.
5. Fructele de
pădure – afinele, fragii, coacăzele, murele, cătina şi căpşunile – au
proprietăţi antiinflamatoare, care reduc riscul de cancer sau de boli de inimă,
iar murele şi afinele sunt minunate pentru elasticitatea vaselor de sânge.
6. Leguminoasele
– fasolea, lintea, soia, năutul, mazărea sunt legume cu un conţinut mare de
fibre solubile, acizi graşi esenţiali Omega-3 şi calciu.
7. Seminţele de
in şi cânepă conţin fibre şi acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6.
Presăraţi peste cerealele integrale de la micul dejun, sau peste salatele de
peste zi, un praf din aceste seminţe măcinate.
8. Soia poate
reduce colesterolul şi, deoarece conţine cantităţi reduse de grăsimi saturate,
este o importantă sursă de proteină vegetală, necesară mai ales în dietele
pentru sănătatea inimii.
9. Ovăzul este o
cereală foarte sănătoasă. Începeţi ziua cu un castron cu terci de ovăz, care
este plin de acizi graşi Omega-3, folaţi şi potasiu. Acest super-aliment bogat
în fibre reduce nivelul colesterolului rău şi păstrează arterele curate.
10. Peştele
(somon, anşoa, hering, sardină, ton, păstrăv) este bogat în acizi graşi
esenţiali Omega-3 şi Omega-6. Reduce tensiunea arterială şi riscul de formare a
cheagurilor de sânge. Cel puţin două porţii pe săptămână reduc riscul de
infarct cu o treime. Acizii graşi esenţiali conţinuţi de aceşti peşti sunt
materii grase pe care organismul uman nu le poate sintetiza singur, de aceea
ele trebuie procurate din alimentaţie.
11. Ardeiul iute
previne creşterea zahărului în sânge, fapt foarte important pentru sistemul cardiovascular.
În plus, arde grăsimile şi elimină kilogramele nedorite.
12. Usturoiul
este foarte bun pentru inimă, reduce colesterolul şi creşte imunitatea
organismului. În plus, ne apără de gripă şi de alte afecţiuni de sezon. Ar
trebui consumat zilnic, în mâncăruri, salate sau chiar pe stomacul gol.
Sursa:
Revista Yoga Magazin, nr. 16
Am inteles ca pentru o mai buna absorbtie a omega 3 nu trebuie combinat cu omega 6 insa el poate fi consumat cu omega 9. La nivelul celulelor ce alcatuiesc creierul omega 3 este esenetial deoarece ele fac parte din membrana celulei. Poate gresesc!
RăspundețiȘtergere