Combinarea corectă a alimentelor




COMBINAREA CORECTĂ A ALIMENTELOR
– GARANŢIA UNEI SĂNĂTĂŢI DE FIER –

Hrana ingerată este divizată în trei părţi. Partea primară, grosieră, se elimină. Partea mijlocie se transformă în constituenţi corporali. Partea subtilă devine hrană pentru minte. Chandogya Upanishad, VI.4.I)

Dieta corectă este esenţa oricărui tratament naturist. Alimentele pe care le mâncăm pot amplifica, diminua sau chiar anula efectele unor terapii (chiar şi puterea vindecătoare a plantelor medicinale). Pe de altă parte, o dietă incorectă poate fi unul dintre principalii factori cauzatori de boală. Ştiinţa străveche Ayurveda ajută fiecare fiinţă umană să descopere care este regimul alimentar care i se potriveşte cel mai bine, precum şi tot ce este necesar din acest punct de vedere pentru a preveni sau trata eventualele dezechilibre.




Ești ceea ce mănânci
Dietoterapia se bazează pe faptul că dobândim calităţile hranei pe care o ingerăm, cu alte cuvinte, suntem ceea ce mâncăm. Într-adevăr, putem observa şi singuri, dacă suntem atenţi, că alimentele ne influenţează starea psiho-mentală din perioada ce urmează mesei respective. Este ştiut că marii consumatori de carne sau cafea sunt predispuşi la manifestări de mânie, agresivitate sau alte emoţii negative „fierbinţi”. Medicina iniţiatică tradiţională Ayurveda cunoaşte de mii de ani faptul că regimul carnivor supraîncălzeşte sângele, în timp ce regimul vegetarian este renumit pentru predispunerea la echilibru, calm şi linişte, manifestate deseori chiar şi în condiţii de stres. Celebrul filozof iniţiat Omraam Mikhael Aivanhov spunea: „Mâncatul cărnii întreţine în corpul persoanei respective o legătură invizibilă cu lumea animală şi cred că individul ar fi înspăimântat dacă şi-ar putea vedea culorile urâţite ale aurei sale (aură invizibilă cu ochiul liber, dar care la ora actuală este pusă în evidenţă graţie fotografiei Kirlian şi ecranelor cu dicianină), însoţit fiind de toate sufletele animalelor pe care le-a mâncat”.

Anumite alimente induc rezonanţe planetare
Fiecare aliment are o rezonanţă astrală predominantă, care favorizează inducerea unei întregi game de emoţii, sentimente, gânduri şi stări specifice vibraţiei planetare respective în fiinţa care îl consumă cu regularitate (minimum 30 de zile). Spre exemplu, fiinţelor care doresc să devină mai iubitoare, mai senzuale, mai „venusiene”, le-ar fi de un real folos consumul preferenţial de grâu, mere, cireşe, caise, piersici. Celor caree vor  să-şi amplifice puterea de emisie mentală, strălucirea, autocontrolul sau alte calităţi „solare”, le recomandăm un regim alimentar compus din orez cu scorţişoară, nuci, anghinare, seminţe de floarea soarelui, măsline.

Consumă mai ales hrană produsă în regiunea în care trăieşti
Tradiţia milenară ayurvedică ne aduce la cunoştinţă rolul important în menţinerea sănătăţii pe care îl are consumul vegetalelor şi produselor lactate obţinute de la animalele care cresc în zona în care trăim. Este celebru printre gerontologi şi dieteticieni exemplul locuitorilor din zona Hunza din nordul Indiei, care depășesc frecvent vârstă de 100 de ani (putând şi procrea până la 80!) numai datorită consumului preferenţial de cereale nedecorticate, legume, fructe, ouă şi lapte – toate produse în regiunea lor. O dată în plus, a devenit evidentă în lumea medicală importanţa aplicării universale a principiilor acestui sistem multimilenar, care este medicina ayurvedică, la condiţiile de viaţă şi activitate din oricare parte a lumii.

De ce este important să combini corect alimentele?
Unul dintre principiile ayurvedice de bază ale dieteticii se referă la combinarea corectă a alimentelor, atât în dieta generală, cât şi în cursul aceleiaşi mese. Valoarea acestui vechi principiu este recunoscută astăzi de nutriţioniştii moderni, care au redescoperit (validând astfel vechile învăţături ayurvedice) existenţa unor compatibilităţi sau incompatibilităţi alimentare. La baza acestora stau două aspecte esenţiale. Primul este cel al selectivităţii şi compatibilităţii secreţiilor enzimatice. Transformările chimice la care sunt supuse alimentele în cursul digestiei se face în prezenţa unor enzime existente în secreţiile produse de glandele digestive. Compoziţia enzimatică a acestor secreţii este influenţată de natura alimentelor consumate. De pildă, dacă ingerăm mai mult amidon (existent în cereale, cartofi) acesta va induce o creştere a concentraţiei de amilază în secreţiile salivară şi pancreatică (amilaza fiind enzima ce descompune amidonul). Al doilea aspect al compatibilităţii alimentare: alimentele, pentru a fi asimilate, necesită timpi de digestie diferiţi:

- Fructoza şi glucoza din fructe nu suferă nicio degradare chimică prealabilă: sunt direct asimilabile. În schimb, zaharoza din trestia de zahăr necesită o hidroliză sub acţiunea unei enzime intestinale (zaharaza) pentru a fi absorbită.

- Amidonul suferă întâi acţiunea amilazei salivare, iar apoi a celei pancreatice, transformându-se în maltoză, care sub influenţa maltazei intestinale trece în glucoză simplă, care se poate absorbi. Astfel, digestia amidonului este mult mai lungă decât cea a fructozei sau glucozei din fructe şi necesită şi mai multă muncă din partea organismului.

- Grăsimile încetinesc digerarea oricăror alimente mâncate în cursul aceleiaşi mese. Astfel, proteinele grase (asociate cu grăsimi) sunt digerate mai lent decât proteinele slabe (neasociate cu grăsimi): brânza grasă se digeră mai lent ca brânza slabă.

- Alimentele care conţin acizi necesită un timp de digestie prelungit, întrucât organismul trebuie în prealabil să-i neutralizeze. De exemplu, fructele acide (acre) se digeră mai lent decât cele semi-acide sau dulci, iar legumele verzi se digeră mai repede, întrucât nu au o concentraţie prea mare de proteine, lipide sau acizi. Iată câteva consideraţii privind unele asocieri alimentare:

Asocieri indicate şi asocieri nerecomandate

Amidon + acizi
Digestia amidonului (pâine, cereale, cartofi) debutează în cavitatea bucală, sub acţiunea amilazei salivare. Acizii împiedică acest proces. Prin urmare, nu se vor combina niciodată amidonoasele cu alimente de origine animală (lactate, carne, ouă), care toate sunt acide.

Amidon + proteine
Proteinele necesită, pentru hidroliza lor, suc gastric (care este acid). Acest PH acid împiedică activitatea amilazei salivare, care acţionează asupra amidonului într-un mediu mai alcalin (bazic). Astfel, se va evita asocierea pâinii, cerealelor sau cartofilor cu lapte, brânză, iaurt, carne.

Amidon + glucoză
Este o asociere între două glucide cu timpi de digestie diferiţi. Nu vă grăbiţi să asociaţi, deci, cerealele cu fructe!

Amidon + legume verzi
Legumele verzi nu favorizează, dar nici nu îngreunează digestia amidonului. Sunt recomandate aceste asocieri, deoarece legumele verzi aduc vitamine, săruri minerale şi oligoelemente, care ajută utilizarea ulterioară în organism a compuşilor rezultaţi din degradarea amidonului.

Amidon + apă
Atenţie! Apa poate dilua sucurile digestive, încetinind digestia amidonului. Totuşi, hidroliza amidonului necesită o anumită cantitate de apă, care ar trebui, însă, să fie deja disponibilă în ţesuturi, deci să parvină organismului în afara mesei propriu-zise, graţie menţinerii unui echilibru hidric sănătos (minimum 1,5 litri de lichide pe zi).

Amidon + lapte
Laptele necesită un mediu acid pentru a fi digerat, fapt care se opune degradării amidonului.
În cazuri extreme, laptele cu pâine sau fulgi de cereale poate provoca chiar şi o indigestie.

Proteine + grăsimi
Grăsimile inhibă secreţia sucurilor digestive, încetinind digerarea proteinelor. De evitat ouăle prăjite, maionezele, carnea prăjită în ulei sau untură.

Proteine + legume verzi
Este o asociere foarte bună. De exemplu: brânză albă cu praz, dovlecei cu ouă (nu maioneză, care are grăsimi provenite din ulei).

Lipide + amidon   
Este compatibilă asocierea grăsimilor cu amidonul, de exemplu cartofi fierţi amestecaţi cu ulei sau unt uşor încălzit. Piureul de cartofi nu se va prepara cu adaos de lapte.

Lipide + legume verzi
Este o asociere foarte recomandată. Mâncaţi multe salate din crudităţi cu sos de ulei extravirgin.

Lipide + glucoză (fructoză)
Lipidele încetinesc absorbţia glucozei, care este una dintre cele mai rapide (de aici şi folosirea ei ca substituent de hrană în urgenţele medico-chirurgicale, când este administrată intravenos). În acest context se recomandă, de exemplu, evitarea smântânii îndulcite sau a îngheţatei pe bază de smântână, cu fructe.

Sursa: aici

Comentarii

  1. la noi, la romani, problema nu este neaparat cantitatea, ci mixul gresit :( ne indopam cu paine, carne si cartofi ca niste sarantoci :(

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 40+ obiecte de zi cu zi cu caracteristici ascunse ale căror scop îți era necunoscut + FOTO
    26.12.2022 - 0 Comments
    Folosim atât de multe obiecte în fiecare zi fără să știm că le-am folosit în mod greșit toată viața noastră. Atunci când sunt folosite în mod corect, aceste articole pot rezolva cu ușurință toate…
  • Fabrica de E-uri + VIDEO
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> FABRICA DE E-URI Area 51 a industriei alimentare din România Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi! Ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este…
  • Salata verde sau opiu la liber...
    30.03.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   SALATA VERDE SAU OPIU LA LIBER   Lăptuca sau salata verde este o plantă erbacee anuală spontană, din care se cultivă în…
  • 10 alimente obișnuite care ascund mult mai mult ZAHĂR decât crezi
    12.12.2021 - 0 Comments
    Experții recomandă ca femeile să consume doar 24 de grame de zahăr pe zi, în timp ce bărbații au voie până la 36 de grame. Dar știați că o cutie de suc conține deja aproape 40 de grame de zahăr? De…
  • Pasul următor - demiterea lui Băsescu
    23.07.2012 - 7 Comments
    --> PASUL URMĂTOR - DEMITEREA LUI BĂSESCU prof. Ion Coja Pasul hotărâtor este demiterea lui Băsescu la referendumul din 29 iulie. Votul nostru trebuie să împingă lucrurile…
  • Cânepa - fibra de aur a României + documentar (RO)
    04.11.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CÂNEPA – FIBRA DE AUR A ROMÂNIEI Ne-am născut într-un loc în care o plantă naturală care tratează cancerul, SIDA, bolile și durerile de…
  • Rețete culinare - Saleuri
    09.04.2012 - 1 Comments
    --> SALEURI Ingrediente 150 g unt sau margarină 150 g făină 150 g cașcaval ras 2 gălbenușuri crude semințe de chimen Preparare Se…
  • Mircea Eliade - articole din presa vremii
    03.06.2012 - 2 Comments
    --> MIRCEA ELIADE –ARTICOLE DIN PRESA VREMII Piloţii orbi [Vremea, Nr. 505, 19 septembrie 1937, p. 3] Imoralitatea clasei conducătoare românești, care deține…
  • 15 trucuri practice pe care fiecare domnișoară ar trebui să le știe
    07.09.2015 - 1 Comments
    1. Folosiți o cutiuță de Tic Tac pentru a vă ține toate agrafele la un loc. 2. Spray-ați-vă agrafele cu fixativ pentru o rezistență mai mare în susținerea coafurii dvs. 3. Organizați-vă…
  • Era geoingineriei stratosferice + VIDEO (RO)
    21.01.2016 - 0 Comments
    ERA GEOINGINERIEI STRATOSFERICE – CHEMTRAILS ȘI VIITORUL PLANETEI NOASTRE – Având în vedere multitudinea de informații despre geoinginerie și „chemtrails” (dâre chimice pe cer) care au ajuns…
  • 8 tehnici japoneze pentru a învinge lenea
    05.06.2023 - 0 Comments
    Și tu îți lași toată munca pentru mâine?Ai acea zi de mâine?Deseori s-a întâmplat să vă gândiți că mâine veți face un lucru, dar rareori chiar l-ați și făcut.Toată lumea știe că toți avem la…
  • 15 fapte interesante despre jocul de cuvinte Wordle
    30.12.2024 - 0 Comments
     Ce este Wordle?Wordle este un joc online, de browser, care oferă jucătorilor șase încercări de a ghici corect un cuvânt din cinci litere. Jocul a fost lansat în octombrie 2021 și a fost creat…
  • Știința creării propriei realități + VIDEO
    18.05.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CREĂRII PROPRIEI REALITĂŢI În 1633, un bătrân astronom italian, Galileo Galilei, se afla în faţa Inchiziţiei, judecat, găsit vinovat de erezie şi condamnat să-şi…
  • Léo Taxil - Biblia hazlie (eBook)
    21.01.2013 - 6 Comments
    --> BIBLIA HAZLIE Léo Taxil Léo Taxil, născut Marie Joseph Gabriel Antoine Jogand-Pagès (1854-1907) a fost un jurnalist și…
  • 10 Facts About Air Pollution
    08.01.2023 - 0 Comments
    No one is safe from air pollution, the United Nations has warned, with 9 out of 10 people on the planet now breathing polluted air.This has led to a growing global health crisis that is already…
  • Mică istorie a artelor divinatorii
    02.01.2014 - 2 Comments
    --> MICĂ ISTORIE A ARTELOR DIVINATORII Artele divinatorii sunt mijloace, metode și tehnici folosite cu scopul de a face o predicție. Ele au apărut în Antichitate, din dorința omului de…
  • Pisica și câinele acesta adoră să călătorească împreună, iar fotografiile lor sunt absolut epice (FOTO)
    27.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasionații excursioniști Cynthia Bennett și prietenul ei l-au adoptat pe Henry, câinele, în 2014. Inițial, Bennett urma să aleagă un metis de…
  • 30 de fapte amuzante despre Ziua Îndrăgostiților care te vor surprinde (Inclusiv istoria din spatele acestei sărbători)
    04.02.2023 - 0 Comments
    Când începi să te gândești la Ziua Îndrăgostiților, poate că îți imaginezi buchete de flori superbe, baloane în formă de inimă, tone de dulciuri și felicitări sentimentale care te vor face cu…
  • 8 cele mai ciudate lucruri pentru care oamenii chiar au fost taxați
    11.08.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Toată lumea se așteaptă să fie taxată, dar ce este potrivit să impozitezi?Suntem cu toții obișnuiți să se pună impozite pe venituri,…
  • Afacerea cu apa îmbuteliată + documentar (RO)
    28.09.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AFACEREA CU APĂ ÎMBUTELIATĂ Ne-am lăsat convinşi de faptul că apa de la robinet e poluată, dar cumpărăm cu încredere diferite mărci de…
  • Cine ne face nouă morală...
    16.05.2012 - 3 Comments
    --> CINE NE FACE NOUĂ MORALĂ - ROMÂNIA VERSUS TÂLHARII MORALIȘTI AI PLANETEI - În ultima vreme, reprezentanții unor diverse națiuni pretinse civilizate și dezvoltate ne țin lecții…
  • Criza economică pe înțelesul tuturor (slideshow)
    15.08.2012 - 1 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • Masa fatală
    16.10.2016 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA FATALĂ Mâncarea e o obsesie. Burta care cugetă, pântecele care ne salvează de cotidianul tern. În aşteptarea meselor,…
  • Cum să transformați bucățile de săpun vechi în batoane de săpun noi (3 metode)
    14.10.2022 - 0 Comments
    Avem pentru tine trei metode de reciclare a săpunului, în funcție de cât de mult efort ai chef să depui.Dacă vrei să economisești câțiva bani, să te implici în viața fără deșeuri sau să te pregătești…
  • Cuvintele „mama” și „tata”
    18.04.2012 - 1 Comments
    --> CUVINTELE „MAMA” ŞI „TATA” Pentru a nu fi luaţi prin surprindere de „trendurile” şi neologismele emancipaţilor occidentali, vă împărtăşesc pe scurt ultimele noutăţi în…
  • 10 random facts - part 6
    23.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Corpul tău este cel mai vulnerabil între orele 3:00-4:00 AM. Acesta este momentul când majoritatea oamenilor mor în somn. 2.…
  • Inteligența plantelor + VIDEO + eBook
    14.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTELIGENŢA PLANTELOR Oamenii cred că povestea despre sentimentele plantelor ţine de science-fiction. Anul acesta se împlinesc 40 de…
  • Rețete culinare - Budincă de tapioca
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> BUDINCĂ DE TAPIOCA Deserturile pe bază de tapioca sunt extrem de populare în America Latină. Tapioca este o substanță asemănătoare amidonului, extrasă din rădăcina plantei de…
  • Spanacul - mătura intestinului
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SPANACUL - mătura intestinului Calităţile curative ale spanacului se cunosc din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura…
  • Test de personalitate
    01.07.2012 - 0 Comments
    --> TEST DE PERSONALITATE Dintre figurile de mai jos alege-o pe cea pe care o preferi, pentru a afla ce tip de personalitate ai. Aceste figuri au fost concepute de un psiholog,…
  • Jiddu Krishnamurti - Libertatea sufletului și a minții + documentar (RO)
    04.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIBERTATEA SUFLETULUI ȘI A MINȚII – BIOGRAFIA LUI JIDDU KRISHNAMURTI – Jiddu Krishnamurti a fost un filozof de origine indiană,…
  • Creaţionism versus evoluţionism + documentare (RO)
    21.09.2012 - 2 Comments
    --> CREAȚIONISM VERSUS EVOLUȚIONISM Viața a apărut accidental... Dumnezeu a fugit de la locul accidentului. Valeriu Butulescu, scriitor Disputa creaționism/evoluționism durează…
  • Armata permanentă (Standing Army) (RO) - documentar
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> ARMATA PERMANENTĂ Doi italieni, Enrico Parenti şi Thomas Fazi, lansau în 2010 primul lor documentar de lung-metraj, Standing Army, invitat la 20 de festivaluri…
  • Rețete culinare - SUPE-CREMĂ
    07.04.2012 - 0 Comments
    SUPE-CREMĂ SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO Ingrediente 1-2 avocado 1 castravete 3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură sos de soia zeamă…
  • Terapia Gerson - Aș fi dat orice să fi știut - documentar (RO)
    13.06.2012 - 0 Comments
    -->   TERAPIA GERSON „AȘ FI DAT ORICE SĂ FI ȘTIUT” În Dying To Have Known, regizorul Steve Kroschel se angajează într-o odisee de 52 de zile, traversând continente şi…
  • Rețete culinare - Chifteluțe de pui
    09.04.2012 - 0 Comments
    CHIFTELUȚE DE PUI Ingrediente 2 piepți de pui 2 cartofi mari 2 morcovi potriviți 2 ouă puțin cașcaval ras pătrunjel, mărar (câte o legătură) Preparare Carnea se dă prin mașina de…
  • Cum pregătesc societățile secrete Guvernul Mondial + documentar (RO)
    14.06.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM PREGĂTESC SOCIETĂȚILE SECRETE   GUVERNUL MONDIAL GRUPUL BILDERBERG Unul dintre cele mai mari grupuri de fațadă ale…
  • 9/11 - Adevărul despre 11 septembrie 2001 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • 7 motive să-ți dezactivezi contul de Facebook în 2015
    25.05.2015 - 1 Comments
    Acum 11 ani, Facebook ieșea la iveală ca fiind noua rețea de socializare care te ajuta să ții legătura cu oamenii pe care nu prea îi plăceai în liceu. Am hrănit-o cu gândurile și cu sentimentele…
  • Mentalitatea francmasonică + documentar (RO)
    22.02.2013 - 0 Comments
    --> MENTALITATEA FRANCMASONICĂ Mircea Eliade Nu cunosc niciun francmason și din toate cărțile pe care le-am citit n-am înțeles nimic asupra francmasoneriei. Nu știu ce vor acești…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *