COMBINAREA CORECTĂ A ALIMENTELOR
– GARANŢIA UNEI SĂNĂTĂŢI DE FIER –
– GARANŢIA UNEI SĂNĂTĂŢI DE FIER –
Hrana
ingerată este divizată în trei părţi. Partea primară, grosieră, se elimină.
Partea mijlocie se transformă în constituenţi corporali. Partea subtilă devine
hrană pentru minte. Chandogya
Upanishad, VI.4.I)
Dieta corectă este esenţa oricărui tratament naturist. Alimentele pe care
le mâncăm pot amplifica, diminua sau chiar anula efectele unor terapii (chiar
şi puterea vindecătoare a plantelor medicinale). Pe de altă parte, o dietă
incorectă poate fi unul dintre principalii factori cauzatori de boală. Ştiinţa
străveche Ayurveda ajută fiecare fiinţă umană să descopere care este regimul alimentar
care i se potriveşte cel mai bine, precum şi tot ce este necesar din acest
punct de vedere pentru a preveni sau trata eventualele dezechilibre.
Ești ceea ce mănânci
Dietoterapia se bazează pe faptul că dobândim calităţile hranei pe care o
ingerăm, cu alte cuvinte, suntem ceea ce mâncăm. Într-adevăr, putem observa şi
singuri, dacă suntem atenţi, că alimentele ne influenţează starea psiho-mentală
din perioada ce urmează mesei respective. Este ştiut că marii consumatori de
carne sau cafea sunt predispuşi la manifestări de mânie, agresivitate sau alte
emoţii negative „fierbinţi”. Medicina iniţiatică tradiţională Ayurveda cunoaşte
de mii de ani faptul că regimul carnivor supraîncălzeşte sângele, în timp ce
regimul vegetarian este renumit pentru predispunerea la echilibru, calm şi
linişte, manifestate deseori chiar şi în condiţii de stres. Celebrul filozof
iniţiat Omraam Mikhael Aivanhov spunea: „Mâncatul cărnii întreţine în corpul
persoanei respective o legătură invizibilă cu lumea animală şi cred că
individul ar fi înspăimântat dacă şi-ar putea vedea culorile urâţite ale aurei
sale (aură invizibilă cu ochiul liber, dar care la ora actuală este pusă în
evidenţă graţie fotografiei Kirlian şi ecranelor cu dicianină), însoţit fiind
de toate sufletele animalelor pe care le-a mâncat”.
Anumite alimente induc rezonanţe planetare
Fiecare aliment are o rezonanţă astrală predominantă, care favorizează
inducerea unei întregi game de emoţii, sentimente, gânduri şi stări specifice
vibraţiei planetare respective în fiinţa care îl consumă cu regularitate
(minimum 30 de zile). Spre exemplu, fiinţelor care doresc să devină mai iubitoare,
mai senzuale, mai „venusiene”, le-ar fi de un real folos consumul preferenţial
de grâu, mere, cireşe, caise, piersici. Celor caree vor să-şi amplifice
puterea de emisie mentală, strălucirea, autocontrolul sau alte calităţi
„solare”, le recomandăm un regim alimentar compus din orez cu scorţişoară,
nuci, anghinare, seminţe de floarea soarelui, măsline.
Consumă mai ales hrană produsă în regiunea în care trăieşti
Tradiţia milenară ayurvedică ne aduce la cunoştinţă rolul important în
menţinerea sănătăţii pe care îl are consumul vegetalelor şi produselor lactate
obţinute de la animalele care cresc în zona în care trăim. Este celebru printre
gerontologi şi dieteticieni exemplul locuitorilor din zona Hunza din nordul
Indiei, care depășesc frecvent vârstă de 100 de ani (putând şi procrea până la
80!) numai datorită consumului preferenţial de cereale nedecorticate, legume,
fructe, ouă şi lapte – toate produse în regiunea lor. O dată în plus, a devenit
evidentă în lumea medicală importanţa aplicării universale a principiilor
acestui sistem multimilenar, care este medicina ayurvedică, la condiţiile de
viaţă şi activitate din oricare parte a lumii.
De ce este important să combini corect alimentele?
Unul dintre principiile ayurvedice de bază ale dieteticii se referă la
combinarea corectă a alimentelor, atât în dieta generală, cât şi în cursul
aceleiaşi mese. Valoarea acestui vechi principiu este recunoscută astăzi de
nutriţioniştii moderni, care au redescoperit (validând astfel vechile învăţături
ayurvedice) existenţa unor compatibilităţi sau incompatibilităţi alimentare. La
baza acestora stau două aspecte esenţiale. Primul este cel al selectivităţii şi
compatibilităţii secreţiilor enzimatice. Transformările chimice la care sunt
supuse alimentele în cursul digestiei se face în prezenţa unor enzime existente
în secreţiile produse de glandele digestive. Compoziţia enzimatică a acestor
secreţii este influenţată de natura alimentelor consumate. De pildă, dacă
ingerăm mai mult amidon (existent în cereale, cartofi) acesta va induce o
creştere a concentraţiei de amilază în secreţiile salivară şi pancreatică
(amilaza fiind enzima ce descompune amidonul). Al doilea aspect al
compatibilităţii alimentare: alimentele, pentru a fi asimilate, necesită timpi
de digestie diferiţi:
- Fructoza şi glucoza din fructe nu suferă nicio degradare chimică
prealabilă: sunt direct asimilabile. În schimb, zaharoza din trestia de zahăr
necesită o hidroliză sub acţiunea unei enzime intestinale (zaharaza) pentru a
fi absorbită.
- Amidonul suferă întâi acţiunea amilazei salivare, iar apoi a celei
pancreatice, transformându-se în maltoză, care sub influenţa maltazei
intestinale trece în glucoză simplă, care se poate absorbi. Astfel, digestia
amidonului este mult mai lungă decât cea a fructozei sau glucozei din fructe şi
necesită şi mai multă muncă din partea organismului.
- Grăsimile încetinesc digerarea oricăror alimente mâncate în cursul
aceleiaşi mese. Astfel, proteinele grase (asociate cu grăsimi) sunt digerate
mai lent decât proteinele slabe (neasociate cu grăsimi): brânza grasă se digeră
mai lent ca brânza slabă.
- Alimentele care conţin acizi necesită un timp de digestie prelungit,
întrucât organismul trebuie în prealabil să-i neutralizeze. De exemplu,
fructele acide (acre) se digeră mai lent decât cele semi-acide sau dulci, iar legumele
verzi se digeră mai repede, întrucât nu au o concentraţie prea mare de
proteine, lipide sau acizi. Iată câteva consideraţii privind unele asocieri
alimentare:
Asocieri indicate şi asocieri nerecomandate
Amidon + acizi
Digestia amidonului (pâine, cereale, cartofi) debutează în cavitatea
bucală, sub acţiunea amilazei salivare. Acizii împiedică acest proces. Prin
urmare, nu se vor combina niciodată amidonoasele cu alimente de origine animală
(lactate, carne, ouă), care toate sunt acide.
Amidon + proteine
Proteinele necesită, pentru hidroliza lor, suc gastric (care este acid).
Acest PH acid împiedică activitatea amilazei salivare, care acţionează asupra
amidonului într-un mediu mai alcalin (bazic). Astfel, se va evita asocierea
pâinii, cerealelor sau cartofilor cu lapte, brânză, iaurt, carne.
Amidon + glucoză
Este o asociere între două glucide cu timpi de digestie diferiţi. Nu vă
grăbiţi să asociaţi, deci, cerealele cu fructe!
Amidon + legume verzi
Legumele verzi nu favorizează, dar nici nu îngreunează digestia amidonului.
Sunt recomandate aceste asocieri, deoarece legumele verzi aduc vitamine, săruri
minerale şi oligoelemente, care ajută utilizarea ulterioară în organism a
compuşilor rezultaţi din degradarea amidonului.
Amidon + apă
Atenţie! Apa poate dilua sucurile digestive, încetinind digestia
amidonului. Totuşi, hidroliza amidonului necesită o anumită cantitate de apă,
care ar trebui, însă, să fie deja disponibilă în ţesuturi, deci să parvină
organismului în afara mesei propriu-zise, graţie menţinerii unui echilibru
hidric sănătos (minimum 1,5 litri de lichide pe zi).
Amidon + lapte
Laptele necesită un mediu acid pentru a fi digerat, fapt care se opune
degradării amidonului.
În cazuri extreme, laptele cu pâine sau fulgi de cereale poate provoca chiar şi o indigestie.
În cazuri extreme, laptele cu pâine sau fulgi de cereale poate provoca chiar şi o indigestie.
Proteine + grăsimi
Grăsimile inhibă secreţia sucurilor digestive, încetinind digerarea
proteinelor. De evitat ouăle prăjite, maionezele, carnea prăjită în ulei sau
untură.
Proteine + legume verzi
Este o asociere foarte bună. De exemplu: brânză albă cu praz, dovlecei cu
ouă (nu maioneză, care are grăsimi provenite din ulei).
Lipide + amidon
Este compatibilă asocierea grăsimilor cu amidonul, de exemplu cartofi
fierţi amestecaţi cu ulei sau unt uşor încălzit. Piureul de cartofi nu se va
prepara cu adaos de lapte.
Lipide + legume verzi
Este o asociere foarte recomandată. Mâncaţi multe salate din crudităţi cu
sos de ulei extravirgin.
Lipide + glucoză (fructoză)
Lipidele încetinesc absorbţia glucozei, care este una dintre cele mai
rapide (de aici şi folosirea ei ca substituent de hrană în urgenţele
medico-chirurgicale, când este administrată intravenos). În acest context se
recomandă, de exemplu, evitarea smântânii îndulcite sau a îngheţatei pe bază de
smântână, cu fructe.
Sursa: aici
la noi, la romani, problema nu este neaparat cantitatea, ci mixul gresit :( ne indopam cu paine, carne si cartofi ca niste sarantoci :(
RăspundețiȘtergere