Postul declanșează mecanismele de vindecare + VIDEO




POSTUL DECLANȘEAZĂ MECANISMELE DE VINDECARE

De-a lungul istoriei civilizaţiei umane, postul alimentar a fost învestit cu valenţe curative nu numai în ceea ce priveşte corpul fizic, ci şi spiritul, fiind un element central al majorităţii religiilor: creştinism, hinduism, budism, iudaism, islamism etc. Practica postului alimentar, spun textele antice ale omenirii, te învaţă autocontrolul total al fiinţei tale, pornind de la supunerea şi educarea senzaţiei de foame.


Orice aliment, chiar dacă este natural, lasă reziduuri în corp. Când mâncăm, organismul absoarbe ceea ce-i este necesar, după care încearcă să se debaraseze de resturi. Dar el nu poate face această eliminare în mod eficient când este constant supraîncărcat sau – aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori – când mâncarea pe care i-o oferim este greu digerabilă. Atunci, reziduurile se acumulează în diferite organe, și mai ales în intestine, unde putrezesc, devenind o sursă de dezechilibru şi boală pentru întreaga noastră fiinţă.


Tradiţional, se vorbeşte despre hrană „pură” (cea care este benefică organismului nostru din toate punctele de vedere) şi hrana „impură” (cea care ne dăunează). Aceste apelative nu se referă nicidecum la faptul că alimentele sunt spălate sau nu, ci la calitatea lor. Cum putem distinge hrana pură de cea impură? Hrana care putrezeşte repede şi lasă multe reziduuri în organism nu este considerată pură, chiar dacă este preparată din ingrediente bine spălate şi corect preparate. Un exemplu de hrană pură îl constituie alimentele care rămân proaspete mult timp, cele care sunt aproape integral absorbite de organism, fără a lăsa decât puţine reziduuri – ne referim aici la fructele şi legumele coapte natural, care sunt pline de energie solară.

Importanţa acţiunilor de purificare şi dezintoxicare este prea puţin înţeleasă şi pusă în aplicare, astfel încât corpul este obligat adeseori să se ocupe singur de aceasta, folosind „mecanismele de urgenţă”. Avem uneori din senin febră, ne curge nasul, apar erupţii cutanate. Toate acestea nu reprezintă altceva decât mijloace naturale de purificare la care organismul apelează când e forţat de împrejurări. Persoanele care au febră au aproape automat tendinţa de a posti, adică nu simt nevoia să mănânce, şi acest lucru este chiar salutar atunci, deoarece se ştie că procesele digestive duc la ridicarea temperaturii corporale.

Este important să ţinem periodic o zi de post negru, mai ales atunci când remarcăm că reziduurile eliminate prin intestine şi prin transpiraţie au un puternic miros neplăcut. Atunci putem fi siguri că suntem ori urmează să fim bolnavi, chiar dacă boala nu s-a manifestat încă. Mirosul şi secreţiile corporale depind foarte mult de hrana pe care o consumăm, dar şi de stările psihice prin care trecem. Dacă ne vom urmări cu atenţie, vom observa că atunci când suntem anxioşi, supăraţi, furioşi, geloşi, mirosul corporal se schimbă, devenind neplăcut. Mirosul unei persoane este revelator pentru starea sa de sănătate şi, susţin iniţiaţii, chiar pentru nivelul ei de evoluţie spirituală.

„Postul nu este periculos, spune prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele „Societăţii de neurologie” şi al Societăţii pentru studiul neuroprotecţiei şi neuroplasticităţii”. Organismul rezistă mai bine la lipsa de alimente decât prelucrând excesul acestora. Bolile ni se trag de la excesele alimentare. Mii de studii dovedesc acest lucru. Vreau să vă dau argumente ştiinţifice. Regimul hipocaloric este o resursă terapeutică foarte bine studiată, iar postul nu este înfometare, deoarece organismul are mult mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii şi nutrienţi, decât excesul. Bolile ni se trag de la excesul de hrană. Avem dovezi clare şi studii ştiinţifice în acest sens”. Afirmațiile de mai sus au fost făcute la conferinţa prilejuită de cea de-a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, desfășurată în perioada 5-9 iulie 2015, la Eforie Nord.

Dr. Mureşanu spune că terapia prin post a fost iniţiată în Rusia, la începutul secolului XX, într-o clinică din Goriacinsk, şi se bazează pe principiile medicului rus Iuri Nikolaev. În anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, postul a fost aplicat cu un foarte mare succes la bolnavii cu depresii mari şi care nu mai răspundeau la niciun fel de tratament, iar mai târziu, prin această terapie s-au tratat inclusiv boli grave, precum cancerul.

„În Germania, există o clinică sofisticată, specializată în tratamentul prin post controlat, Clinica Buchinger, pe malul lacului Konstantz. În această clinică, statul german rambursează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin post. Este foarte important, pentru că este o terapie de comutare”, informează dr. Dafin Mureşanu.

„Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este înfometarea, o lozincă pe care am văzut-o scrisă la un simpozion în America”, spune academicianul dr. Laurenţiu Popescu.

Dafin Mureşanu este de părere că, în prezent, oamenii mănâncă mai degrabă pe principiul plăcerii: „Bazându-ne pe dorinţe, noi încărcăm organismul cu mai multe alimente decât ne este necesar, iar el nu le poate prelucra. Prin post, se obţine un consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzător. Anume, în primele 24 de ore de post se consumă glucidele, apoi, un timp mai îndelungat, până la 2-3 săptămâni, rezervele de lipide. Aproximativ 96% din consumul de energie în post se bazează pe lipide, deci pierzi lipidele, şi doar 4% se bazează pe pierderea capitalului de proteine. Asta, până când se ajunge într-un punct critic, care nu trebuie depăşit, iar acel punct critic, individual pentru specia umană, nu trebuie să treacă de 40 de zile. Nu este întâmplător”.

Profesorul Dafin Mureşanu spune că, potrivit unor studii, celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric, iar chimioterapia este foarte mult uşurată dacă este asociată cu postul. S-a observat că toleranţa pacientului este mult mai bună la chimioterapie în regim hipocaloric. Există un grup de cercetare a terapiei prin post la Spitalul Charite din Berlin. Andreas Michalsen are foarte multe lucrări ştiinţifice în reviste importante cu privire la post. Jean Patrice Robbin, cercetător renumit de la Institutul de cercetare şi tratare al cancerului din Los Angeles, a publicat, de asemenea, multe lucrări în acest sens, studiind comportamentul celulelor tumorale în post. 

„Ştiinţa ne arată că pinguinul poate să reziste fără mâncare 100 de zile. Ursul, când hibernează, nu mănâncă. Omul, după post, este mult mai viguros, are o capacitate de reacţie mult mai bună. Rămâne doar să ne reglăm în așa fel, încât să nu mâncăm mai mult decât avem nevoie, pentru că organismul se adaptează foarte bine la post. Ar trebui să scriem pe pâine: «Ai grijă, dacă mănânci prea mult, o să ai probleme de sănătate!» Postul nu presupune altceva decât un pic de voinţă. Și nu este o problemă controversată. După cum vedeți, poate fi utilizat ca o intervenţie medicală, în anumite situaţii”, a spus în încheiere profesorul Dafin Mureşanu.

Surse: aici și aici

Dr. Virgiliu Stroescu - Să postim sănătos



Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • România în reclame (slideshow)
    02.05.2012 - 0 Comments
    --> ERA O VREME ÎN ŢARA ASTA... Marin Sorescu Motor în 2 timpi, monocilindru, cu răcire forțată cu aer Capacitate…
  • Discurile zburătoare ale lui John Searl + documentar (RO)
    04.10.2015 - 0 Comments
    DISCURILE ZBURĂTOARE ALE LUI JOHN SEARL Pe parcursul secolului trecut au existat mulţi inventatori care au brevetat discuri zburătoare, fie ele gravitaţionale sau nu. Acum, graţie internetului,…
  • Lăcomia pierde omenia + VIDEO (RO)
    05.06.2017 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LĂCOMIA PIERDE OMENIA Pământul are suficient pentru nevoile omului, dar nu și pentru lăcomia lui. Mahatma Gandhi Lăcomia este…
  • Secrete din bucătăria vegetariană
    04.06.2012 - 0 Comments
    --> SECRETE DIN BUCĂTĂRIA VEGETARIANĂ În prezent, din ce în ce mai mulți oameni decid să excludă din alimentația lor zilnică produsele de origine animală. Deşi acest lucru este…
  • Istoria secretă a lumii + eBook
    25.06.2013 - 2 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A LUMII Jonathan Black Cine nu cunoaște adevărul, este un ignorant. Cine cunoaște adevărul și spune despre el că este o minciună, este un ticălos. Bertold Brecht…
  • 20+ oameni care au zis ca NU vor pisică (FOTO)
    14.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. „Nu, nu vreau să țin în brațe un pui de pisică” 2. Tatăl meu, care urăște pisicile, a construit paturi suprapuse pentru motanii…
  • 10 semnale de alarmă care indică faptul că un loc de muncă nu este potrivit pentru tine
    13.03.2023 - 0 Comments
    Oameni care știu cum este să lucrezi pentru un angajator rău intenționat au decis să își împărtășească poveștile online, astfel încât alți oameni să poată învăța din experiența lor. Și am împărțit…
  • Adevărul despre iaurturile probiotice
    10.11.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ADEVĂRUL DESPRE IAURTURILE PROBIOTICE   Gigantul producător de iaurturi Danone nu va mai promova, în reclamele sale din SUA,…
  • 10 fapte despre pisica Manul, cea mai expresivă pisică din lume + FOTO
    12.08.2023 - 0 Comments
    Pisicile manul sunt o specie de pisică sălbatică aproape amenințată cu dispariția, care trăiește în pajiștile și stepele montane din Asia Centrală. Cunoscute mai degrabă sub numele de pisicile lui…
  • OSHO - Dumnezeu versus Existență + VIDEO (RO)
    24.12.2013 - 7 Comments
    --> DUMNEZEU VERSUS EXISTENȚĂ OSHO Într-una dintre întâlnirile sale cu discipolii, Osho a fost întrebat: „Ce este Existenţa? Este ceea ce oamenilor le place să numească Dumnezeu?”.…
  • Ce recorduri mondiale dețin unele țări
    21.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE RECORDURI MONDIALE DEȚIN UNELE ȚĂRI Țara cu cel mai crescut risc de dispariție: Maldive Republica Maldive este o țară…
  • Pavel Coruț - Comutatorul psihic din creierul nostru
    31.10.2015 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Compasiunea față de animale + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    09.02.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMPASIUNEA FAȚĂ DE ANIMALE Atâta timp cât oamenii masacrează animalele, se vor omorî și între ei. Cel care seamănă semințele crimei…
  • Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău?
    04.12.2018 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău? Atunci când te pregătești de plecare într-o călătorie împreună…
  • Dicționarul plantelor de leac - eBook
    20.04.2012 - 0 Comments
    --> DICȚIONARUL PLANTELOR DE LEAC Eugen Mihăescu   Toată lumea ştie că ceaiul de mentă ne scapă de diaree, ceaiul de tei de insomnie, iar sucul de ridiche neagră de tuse. Dar…
  • Nu hrăni cancerul! + VIDEO (RO)
    06.10.2013 - 0 Comments
    --> NU HRĂNI CANCERUL! În 2012, a apărut la Editura Christiana cartea „Nu hrăni cancerul!”, scrisă de trei specialişti în terapii…
  • Smochine, stafide și curmale
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SMOCHINE, STAFIDE ȘI CURMALE Mâncaţi smochine, stafide şi curmale! Recomandarea vine din partea prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare…
  • Inventatori omorâți de propriile lor invenții
    18.05.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INVENTATORI OMORÂȚI DE PROPRIILE LOR INVENȚII În timp ce unii inventatori s-au bucurat de faimă și bogăție până la sfârșitul vieții,…
  • Sectele și manipularea religioasă + documentar (RO) + VIDEO (RO)
    01.03.2016 - 0 Comments
    SECTELE ȘI MANIPULAREA RELIGIOASĂ Vestea celor întâmplate în Guyana la sfârșitul anului 1978, în cadrul minusculei secte religioase intitulată pompos „Templul popoarelor”, a provocat în toată…
  • Trei românce - trei destine de excepție
    04.03.2014 - 3 Comments
    --> TREI ROMÂNCE - TREI DESTINE DE EXCEPȚIE FLORICA SAS – LADY FLORENCE BAKER E o istorie de demult, de acum mai bine de 150 de ani. E aproape basm, așa că putem începe cu „A fost…
  • Cum identificăm o relație de tip psihopat
    09.03.2017 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM IDENTIFICĂM O RELAŢIE DE TIP PSIHOPAT Ai avut vreo relație care te-a lăsat confuză, golită, epuizată? A încercat să te seducă cu…
  • Armatele secrete ale NATO + documentar (RO)
    29.07.2012 - 0 Comments
    --> ARMATELE SECRETE ALE NATO În afară de marea armată oficială internaţională, NATO mai are şi alte armate, secrete, care acţionează în diverse ţări, cu acordul tacit al guvernelor…
  • Rețete culinare - Mâncare de ardei cu vinete și coriandru
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MÂNCARE DE ARDEI CU VINETE ȘI CORIANDRU Ingrediente - trei ardei grași - o vânătă - doi căței de usturoi - un ardei iute - o ceapă - ulei - frunze de coriandru - sare,…
  • Fabergé - faimosul bijutier rus + slideshow
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> FABERGÉ ȘI CELE MAI SCUMPE OUĂ DIN LUME Creat de Peter Carl Fabergé în anul 1902, oul Fabergé Rothschild a fost vândut la o licitaţie organizată în 2007 cu suma-record de 18,5…
  • De ce nu ar trebui să bem lapte + documentar (RO)
    08.11.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE NU AR TREBUI SĂ BEM LAPTE Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate,…
  • Misteriosul Rasputin + documentare (RO)
    26.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERIOSUL RASPUTIN Grigori Efimovici s-a născut pe 10 ianuarie 1869 în satul Pokrovskoe din Siberia, departe de saloanele…
  • Rețete culinare - Micul dejun Kollath
    03.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MICUL DEJUN KOLLATH Acum ştim că alimentaţia ideală trebuie să fie cât mai…
  • ADHD - cel mai bun exemplu de boală inventată
    22.01.2014 - 15 Comments
    --> ADHD - DEFICITUL DE ATENȚIE - CEL MAI BUN EXEMPLU DE BOALĂ INVENTATĂ - „ADHD este cel mai bun exemplu de boală inventată”.…
  • Cum să vă descoperiți talentele → Experimentarea vieții
    02.12.2024 - 0 Comments
    Percepția ta de sine este complexă și multifațetată. Așa cum nu vă puteți vedea cu ușurință propriul nas, s-ar putea să treceți cu vederea calitățile și abilitățile la care excelați cel mai mult.…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…
  • Dr. Roman Morar și leacul diabetului
    14.04.2012 - 4 Comments
    --> DR. ROMAN MORAR –   CREATORUL LEACULUI ROMÂNESC PENTRU DIABET Doctorul clujean a creat în anul 1994 Eridiarom-ul, un concentrat de fructe de afin care tratează diareea, cu…
  • Rețete culinare - Budincă de tapioca
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> BUDINCĂ DE TAPIOCA Deserturile pe bază de tapioca sunt extrem de populare în America Latină. Tapioca este o substanță asemănătoare amidonului, extrasă din rădăcina plantei de…
  • E 951 - ASPARTAM
    01.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); E 951 - ASPARTAM Aspartam este denumirea tehnică (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure etc.…
  • 46 de fapte, superstiții și tradiții de Anul Nou din întreaga lume
    21.12.2022 - 0 Comments
    Anul Nou marchează sfârșitul unui an vechi și începutul unui nou an.  Oamenii tind să sărbătorească această zi în funcție de modul în care le spune inima pentru a o face memorabilă. …
  • 10 cele mai romantice destinații din Europa
    13.02.2017 - 0 Comments
    Ai în minte numai melodii de dragoste și ești în căutarea unei escapade romantice, împreună cu iubitul/iubita? Descoperă cele mai bune escapade romantice din Marea Britanie, cele mai romantice orașe…
  • Un pic mai crud pentru dumneavoastră
    21.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN PIC MAI CRUD PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereşte Marea Britanie: preparatele să fie crude,…
  • Rozmarinul - energie și optimism
    30.03.2012 - 0 Comments
    -->   ROZMARINUL - ENERGIE ȘI OPTIMISM Datorită efectului de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul este considerat un elixir al tinereţii. El fortifică…
  • 30 de idei creative de acoperire a tatuajelor care arată că un tatuaj urât nu este sfârșitul lumii + FOTO
    13.05.2023 - 0 Comments
    Tatuajele au fost un accesoriu vestimentar foarte influent în societatea modernă. Nu mai este o formă de artă care să rămână în subteran. Este acum o formă de artă acceptată și foarte mulți oameni…
  • 15 imagini ne arată o altă față a vieții pe care nu toată lumea a văzut-o
    31.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); S-ar putea părea că am văzut deja totul și că nu mai există nimic care să ne surprindă. Cu toate acestea, probabil că nu ne-am gândit prea…
  • Ce vor femeile să audă + VIDEO (RO)
    14.02.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE VOR FEMEILE SĂ AUDĂ Toți bărbații știu că femeile sunt sensibile la complimente. Așa că, dacă vrei să impresionezi o femeie, tot…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *