POSTUL
DECLANȘEAZĂ MECANISMELE DE VINDECARE
De-a lungul istoriei civilizaţiei umane, postul alimentar
a fost învestit cu valenţe curative nu numai în ceea ce priveşte corpul fizic,
ci şi spiritul, fiind un element central al majorităţii religiilor: creştinism,
hinduism, budism, iudaism, islamism etc. Practica postului alimentar, spun
textele antice ale omenirii, te învaţă autocontrolul total al fiinţei tale,
pornind de la supunerea şi educarea senzaţiei de foame.
Orice aliment, chiar dacă este natural, lasă reziduuri în
corp. Când mâncăm, organismul absoarbe ceea ce-i este necesar, după care
încearcă să se debaraseze de resturi. Dar el nu poate face această eliminare în
mod eficient când este constant supraîncărcat sau – aşa cum se întâmplă de cele
mai multe ori – când mâncarea pe care i-o oferim este greu digerabilă. Atunci,
reziduurile se acumulează în diferite organe, și mai ales în intestine, unde
putrezesc, devenind o sursă de dezechilibru şi boală pentru întreaga noastră
fiinţă.
Tradiţional, se vorbeşte despre hrană „pură” (cea care
este benefică organismului nostru din toate punctele de vedere) şi hrana
„impură” (cea care ne dăunează). Aceste apelative nu se referă nicidecum la
faptul că alimentele sunt spălate sau nu, ci la calitatea lor. Cum putem
distinge hrana pură de cea impură? Hrana care putrezeşte repede şi lasă multe
reziduuri în organism nu este considerată pură, chiar dacă este preparată din
ingrediente bine spălate şi corect preparate. Un exemplu de hrană pură îl
constituie alimentele care rămân proaspete mult timp, cele care sunt aproape
integral absorbite de organism, fără a lăsa decât puţine reziduuri – ne referim
aici la fructele şi legumele coapte natural, care sunt pline de energie solară.
Importanţa acţiunilor de purificare şi dezintoxicare este
prea puţin înţeleasă şi pusă în aplicare, astfel încât corpul este obligat
adeseori să se ocupe singur de aceasta, folosind „mecanismele de urgenţă”. Avem
uneori din senin febră, ne curge nasul, apar erupţii cutanate. Toate acestea nu
reprezintă altceva decât mijloace naturale de purificare la care organismul
apelează când e forţat de împrejurări. Persoanele care au febră au aproape
automat tendinţa de a posti, adică nu simt nevoia să mănânce, şi acest lucru
este chiar salutar atunci, deoarece se ştie că procesele digestive duc la
ridicarea temperaturii corporale.
Este important să ţinem periodic o zi de post negru, mai
ales atunci când remarcăm că reziduurile eliminate prin intestine şi prin
transpiraţie au un puternic miros neplăcut. Atunci putem fi siguri că suntem
ori urmează să fim bolnavi, chiar dacă boala nu s-a manifestat încă. Mirosul şi
secreţiile corporale depind foarte mult de hrana pe care o consumăm, dar şi de
stările psihice prin care trecem. Dacă ne vom urmări cu atenţie, vom observa că
atunci când suntem anxioşi, supăraţi, furioşi, geloşi, mirosul corporal se
schimbă, devenind neplăcut. Mirosul unei persoane este revelator pentru starea
sa de sănătate şi, susţin iniţiaţii, chiar pentru nivelul ei de evoluţie
spirituală.
„Postul nu este periculos, spune prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele „Societăţii de neurologie” şi al
Societăţii pentru studiul neuroprotecţiei şi neuroplasticităţii”. Organismul
rezistă mai bine la lipsa de alimente decât prelucrând excesul acestora. Bolile ni se trag de la excesele alimentare.
Mii de studii dovedesc acest lucru. Vreau
să vă dau argumente ştiinţifice. Regimul hipocaloric este o resursă terapeutică
foarte bine studiată, iar postul nu este înfometare, deoarece organismul are
mult mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii şi
nutrienţi, decât excesul. Bolile ni se trag de la excesul de hrană. Avem dovezi
clare şi studii ştiinţifice în acest sens”. Afirmațiile de mai sus au fost
făcute la conferinţa prilejuită de cea de-a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale
de Vară de Neurologie, desfășurată în perioada 5-9 iulie 2015, la Eforie Nord.
Dr. Mureşanu spune
că terapia prin post a fost iniţiată în Rusia, la începutul secolului XX,
într-o clinică din Goriacinsk, şi se bazează pe principiile medicului rus Iuri
Nikolaev. În anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, postul a fost
aplicat cu un foarte mare succes la bolnavii cu depresii mari şi care nu mai
răspundeau la niciun fel de tratament, iar mai târziu, prin această terapie
s-au tratat inclusiv boli grave, precum cancerul.
„În Germania,
există o clinică sofisticată, specializată în tratamentul prin post controlat,
Clinica Buchinger, pe malul lacului Konstantz. În această clinică, statul
german rambursează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin post.
Este foarte important, pentru că este o terapie de comutare”, informează dr. Dafin
Mureşanu.
„Singura metodă
sigură de prelungire a vieţii este înfometarea, o lozincă pe care am văzut-o
scrisă la un simpozion în America”, spune academicianul dr. Laurenţiu Popescu.
Dafin Mureşanu este
de părere că, în prezent, oamenii mănâncă mai degrabă pe principiul plăcerii:
„Bazându-ne pe dorinţe, noi încărcăm organismul cu mai multe alimente decât ne
este necesar, iar el nu le poate prelucra. Prin post, se obţine un consum al
resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzător. Anume, în
primele 24 de ore de post se consumă glucidele, apoi, un timp mai îndelungat,
până la 2-3 săptămâni, rezervele de lipide. Aproximativ 96% din consumul de
energie în post se bazează pe lipide, deci pierzi lipidele, şi doar 4% se
bazează pe pierderea capitalului de proteine. Asta, până când se ajunge într-un
punct critic, care nu trebuie depăşit, iar acel punct critic, individual pentru
specia umană, nu trebuie să treacă de 40 de zile. Nu este întâmplător”.
Profesorul Dafin
Mureşanu spune că, potrivit unor studii, celula tumorală nu se poate adapta la
regimul hipocaloric, iar chimioterapia este foarte mult uşurată dacă este
asociată cu postul. S-a observat că toleranţa pacientului este mult mai bună la
chimioterapie în regim hipocaloric. Există un grup de cercetare a terapiei prin
post la Spitalul Charite din Berlin. Andreas Michalsen are foarte multe lucrări
ştiinţifice în reviste importante cu privire la post. Jean Patrice Robbin,
cercetător renumit de la Institutul de cercetare şi tratare al cancerului din
Los Angeles, a publicat, de asemenea, multe lucrări în acest sens, studiind
comportamentul celulelor tumorale în post.
„Ştiinţa ne arată
că pinguinul poate să reziste fără mâncare 100 de zile. Ursul, când hibernează,
nu mănâncă. Omul, după post, este mult mai viguros, are o capacitate de reacţie
mult mai bună. Rămâne doar să ne reglăm în așa fel, încât să nu mâncăm mai mult
decât avem nevoie, pentru că organismul se adaptează foarte bine la post. Ar
trebui să scriem pe pâine: «Ai grijă, dacă mănânci prea mult, o să ai probleme
de sănătate!» Postul nu presupune altceva decât un pic de voinţă. Și nu este o
problemă controversată. După cum vedeți, poate fi utilizat ca o intervenţie
medicală, în anumite situaţii”, a spus în încheiere profesorul Dafin Mureşanu.
Dr. Virgiliu Stroescu - Să postim sănătos
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.