Vitamina C - vitamina vieții



VITAMINA CVITAMINA VIEŢII

O armă împotriva tuturor bolilor, probabil cea mai eficientă dintre invenţiile naturii, este vitamina C, sau acidul ascorbic, cum o numesc specialiștii. Dacă s-ar decerna medalia de aur la un concurs al substanţelor nutritive, ea ar fi câștigată incontestabil de vitamina C. O substanţă mai preţioasă  nu se găseşte pe tot pământul. Citiţi mai jos tot ce merită ştiut despre acest super-antibiotic.

O vitamină pentru plante, animale şi oameni
La animalele inferioare şi, ulterior, la cele superioare, vitamina C a reprezentat catalizatorul tuturor reacţiilor vitale. De fapt, prezenţa ei a făcut posibilă viaţa şi mişcarea. Deci nu-i de mirare că fiinţele imobile – plantele – consumă şi necesită relativ puţină vitamina C. Cu cât este mai dinamic, un animal sau un om are nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C. În ascensiunea pe scara progresului biologic de la animal la om, vitamina C a fost un participant activ. Fără ea, ne-ar fi imposibil să percepem deosebirile dintre culori, să conştientizăm trecerea timpului, să trăim bucuria şi entuziasmul. Necesarul de vitamina C a crescut o dată cu evoluţia formelor de viaţă.

Funcţiile vitaminei C
În organismul uman, vitamina C are două mari funcţii: întărirea imunităţii şi echilibrarea psihicului. Ea este cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor. În sistemul imunitar, vitamina C este duşmanul neînduplecat al oricăror agenţi patogeni, al paraziţilor, virusurilor, microbilor şi al radicalilor liberi, care fug de ea ca dracul de tămâie. Faţă în faţă cu moleculele de vitamina C, radicalii liberi n-au nicio şansă. Şi, întrucât ei ne aduc îmbătrânirea şi, în final, moartea, se poate afirma că vitamina C este cel mai eficient apărător al tinereţii.

Cheia pentru o viaţă fericită
E absolut firesc să ne trezim dimineaţa, întâmpinând noua zi cu speranţă şi bucurie, aşa cum fac animalele. Dacă un om se dă jos din pat fără chef, descurajat şi plin de gânduri negre, înseamnă că există o perturbare în biochimia creierului şi a nervilor săi. Un asemenea fenomen nu are voie să se petreacă. Vitamina C joacă aici un rol considerabil, ea poate fi chiar cheia ce ne deschide calea spre o viaţă mai fericită.

Vitamina C pentru un ţesut conjunctiv rezistent
Vitamina C mai are de îndeplinit în corpul nostru o funcţie suplimentară, deloc neglijabilă. Ea consolidează ţesutul conjunctiv. În acelaşi timp, tonifică şi netezeşte pereţii tuturor vaselor de sânge, de la cele mari, până la capilarele de dimensiuni microscopice. Cu vitamina C, varicele şi hemoroizii se retrag, iar ridurile şi încreţiturile pielii dispar.

Vitamina C pentru gingii sănătoase şi dinţi puternici
Cu un aport consistent de vitamina C vă întăriţi dinţii şi gingiile mai bine decât cu orice pastă. Mâncaţi o lămâie pe zi şi veţi putea muşca din măr fără grijă. Acest proces de fortifiere se manifestă vizibil la gingii şi la alveolele maxilarului, oasele cu cel mai mare consum de calciu din corpul nostru. Calciul singur se deplasează prea lent pe drumul său spre celule. Combinat însă cu vitamina C, el formează nişte compuşi – aşa-numiţii chelaţi – fiind astfel transportat de urgenţă la destinaţie, prin curier rapid. Efectele se observă mai ales în aprovizionarea cu calciu a dentinei, materialul din care sunt făcuţi dinţii. În absenţa vitaminei C, eficienţa calciului scade la jumătate.

Lămâie în loc de spălat pe dinţi?
Calciul şi vitamina C sunt stomatologii naturii, concurenţii nedeclaraţi ai dentiştilor. Mănâncă de două ori pe zi câte o lămâie şi în acest mod te asiguri că ai în permanenţă respiraţia proaspătă şi dinţii perfect curaţi. Vitamina C omoară bacteriile ce dau naştere cariilor, iar calciul cimentează maxilarele şi dinţii. „E o metodă mai sănătoasă decât să-ţi freci de trei ori pe zi gingiile, până le răneşti”, susţin biochimiştii moderni. În sprijinul acestei afirmaţii, ei amintesc de arcadele dentare descoperite în siturile arheologice: au aparţinut unor oameni care au trăit acum 5000 sau 10.000 de ani şi prezintă dinţi sănătoşi, deşi pe vremea aceea nu se inventase pasta de dinţi.

Vitamina C stabilizează greutatea corporală
Un lucru extrem de important pentru persoanele supraponderale şi obeze: vitamina C este aliatul celor ce doresc să devină supli. Este interesant de remarcat faptul că animalele care trăiesc în libertate îşi menţin greutatea corporală stabilă până la sfârşitul vieţii, cu ajutorul vitaminei C.

Reglator al procentului de fier
Vitamina C are şi alte funcţii în organismul nostru: ea „eliberează” fierul din peretele intestinului şi din splină şi îl transferă în sânge, pentru a permite aprovizionarea cu oxigen a celulelor.

Repararea ţesutului conjunctiv
Vitamina C joacă un rol preponderent în repararea şi regenerarea ţesutului conjunctiv. De aceea, este de mare ajutor în contuzii şi loviri, precum şi în prevenirea şi tratarea diverselor traumatisme suferite de sportivi.

Carenţa de vitamina C
Primele semne ce indică un deficit de vitamina C pot fi: sângerarea gingiilor, răceli frecvente, tendinţa de inflamare a mucoaselor, varice, hemoroizi, excedent de greutate corporală, oboseală persistentă, nervozitate, dificultatea de concentrare, stări depresive, tulburări de somn, riduri talpa gâştei la ochi, căderea părului, slăbiciune generală.

Absorbţia rapidă a vitaminei C
Această substanţă uimitoare este rapid absorbită în sânge şi în celule, dar şi trimisă în spaţiul intercelular. Leucocitele (globulele albe), atât de importante pentru sistemul imunitar, conţin concentraţii înalte de vitamina C. La omul sănătos, ele sunt pline până la refuz cu molecule de vitamina C, fiind astfel înarmate până în dinţi pentru combaterea germenilor patogeni.

Vitamina C nu este toxică
Eventualul surplus de vitamină C se elimină prin urină, într-un interval de 24 de ore. Rinichii reţin o cantitate redusă, pe care o reintroduc în metabolism. Dacă se ingerează o cantitate exagerată de vitamina C, organismul foloseşte doar jumătate.

Din când în când, câte un fruct
Potrivit unor cercetări de dată recentă, este important să consumăm alimente bogate în vitamina C, distribuite în porţii mici pe tot parcursul zilei. Deosebit de bogate în vitamina C sunt: fructele şi legumele proaspete și salatele.

Călăul radicalilor liberi
Alături de vitamina A, vitamina E şi seleniu, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanţi care combat radicalii liberi, ajutând celulele din corpul nostru să se reînnoiască în permanenţă şi să-şi păstreze sănătatea. Radicalii liberi sunt ansambluri de atomi cu un electron necuplat şi o foame nepotolită de oxidare. Ei vor să smulgă dintr-o moleculă oarecare a unei celule învecinate un electron, felul lor de mâncare preferat, şi să-l înghită. Când se întâmplă aceasta, atât molecula respectivă, cât şi echilibrul celulei sunt perturbate, declanşându-se prompt o serie de reacţii succesive. După o ofensivă încununată de succes a radicalilor liberi, celula slăbită poate fi atacată de miliarde de alţi radicali liberi. Este o perspectivă deloc îmbucurătoare, fiindcă există un număr imens de radicali liberi, ce nu aşteaptă decât o asemenea şansă. Ei se multiplică exploziv şi se află la ei acasă în substanţele nocive şi toxice. Radicalii dăunători iau naştere în corpul nostru pe mai multe căi. Iată câteva: o plimbare pe o arteră intens circulată; consumul unei cutii de ton delicios, dar otrăvit cu conservanţi, fumatul, care echivalează cu o fabrică uriaşă de radicali liberi. În ce măsură au de suferit celulele în urma atacului lor ne-o arată, de pildă, numeroasele încreţituri fine de deasupra buzei superioare sau ridurile ce brăzdează frecvent feţele fumătorilor. În consecinţă, amatorii de nicotină trebuie să se orienteze spre o hrană foarte bogată în vitamina C, întocmai ca oamenii care trăiesc într-un mediu poluat cu noxe (de pildă, în vecinătatea unor coşuri industriale ce umplu aerul de fum).

Zvelţi şi în formă, cu două lămâi pe zi
Dacă nu beţi doar sucul stors din lămâie, ci îi mâncaţi şi pulpa, acţiunea vitaminei C va fi de 20 de ori mai puternică. Explicaţia constă în prezenţa bioflavonoidelor în pulpa fructului. Din acest motiv, biochimiştii ne sfătuiesc să nu ne mulţumim cu zeama, ci să mâncăm lămâia în întregime. 

Mâncând doar două lămâi pe zi, protejăm moleculele de tiroxină, responsabile pentru supleţea şi vioiciunea noastră. Din păcate, mulţi medici nu cunosc acest lucru. De fapt, tiroida, mica și harnica glandă plasată în faţa laringelui, produce în mod normal suficientă tiroxină, dar molecula ei, extrem de vulnerabilă, cade imediat pradă radicalilor liberi, astfel încât nu mai poate ajunge la celule. Doar moleculele de tiroxină însoţite de cel puţin 12 molecule de vitamina C, ca nişte poliţişti imunitari, sunt protejate împotriva radicalilor liberi şi pot parcurge drumul până la capăt, pătrunzând în celulele din organism. În concluzie: dacă mâncăm de două ori pe zi câte o lămâie, moleculele noastre de tiroxină devin inatacabile. Astfel, vom rămâne zvelţi şi în formă.

Riscurile sportului de rezistenţă
Radicalii liberi apar în număr mare şi atunci când practicăm sporturi ce presupun un efort fizic apreciabil, timp îndelungat. Cu cât absorbim şi consumăm mai mult oxigen, cu atât mai multe molecule agresive de oxigen vor tinde să oxideze ceva. În cazul unui maraton de exemplu, nicio rezervă de vitamina C nu mai oferă protecţie suficientă. Din acest motiv, cei ce practică un sport de rezistenţă, cum ar fi cicliştii, suferă adesea de infecţii ale căilor respiratorii.

Utilizările vitaminei C
Ochii reprezintă cel mai important dintre organele noastre de simţ, ce ne întreţine şi ne salvează viaţa. Cu ei vedem hrana, dar şi pericolul. Lichidul lacrimal conţine de 30-50 ori mai multă vitamină C decât sângele. Un cristalin afectat de cataractă este un cristalin sărac în vitamina C. Un supliment de circa 1 gram pe zi poate stopa şi chiar vindecă boala. De asemenea, vitamina C le poate fi de ajutor şi suferinzilor de glaucom. Administrată în doze mari (până la 30 gr./zi), ea face să ne scadă tensiunea intraoculară până la 16 mm Hg, ceea ce înseamnă o ameliorare considerabilă.

Vitamina C consolidează ţesutul conjunctiv
O descoperire interesantă este aceea că în centrul unei răni recente se produce o acumulare de vitamina Cm indispensabilă pentru formarea unui nou ţesut conjunctiv de colagen. Ţesutul astfel alcătuit e elastic, dar mai rezistent la rupere decât cablurile de oţel ce susţin podul Golden Gate din San Francisco. Dacă ne aprovizionăm regulat corpul cu nutrienţii necesari, şi în primul rând cu multă vitamină C, pielea îşi păstrează tonusul, rămânând netedă şi elastică. La numai 30 de minute după ce am ingerat alimente bogate în vitamina C, producţia de colagen creşte de 6 ori.

Vitamina C şi astmul
De extraordinarele proprietăţi imuno-modulatoare ale vitaminei C pot beneficia şi bolnavii de astm, care – după cum rezultă adesea din analize – au prea puţin acid ascorbic în sânge. Chiar şi o doză moderată de 1 gram luată zilnic poate ameliora astmul bronşic. Totodată, vitamina C are şi o acţiune antihistaminică (dezinflamatoare) şi antialergică.

Să prevenim ateroscleroza
Acidul ascorbic ne tonifică vasele sanguine, menţinându-le pereţii netezi, astfel încât periculoasele cristale, constituite din colesterol solidificat şi calciu, răspunzătoare de îngustarea vaselor şi în cele din urmă de instalarea aterosclerozei, nu-şi găsesc loc să se fixeze. În condiţiile unei alimentaţii deficitare, vasele de sânge, mai ales venele, care sunt oricum mai fragile, devin poroase, lăsând sângele să treacă în ţesutul alăturat. Vitamina C vindecă aceste vase bolnave.

Influenţa vitaminei C asupra psihicului
Vitamina C are o însemnătate covârşitoare pentru psihicul nostru. Ca substanţă stimulatoare şi de protecţie la nivelul glandei hipofize, ea face posibilă secreţia a zece hormoni ce dirijează patru domenii: sexualitatea, funcţiile tiroidei, stresul şi creşterea. Vitamina C participă la sinteza noradrenalinei, o substanţă care ne înviorează şi ne face euforici. Când ne confruntăm brusc cu un pericol, de pildă cu riscul unui accident, suntem obligaţi să reacţionăm cu viteza fulgerului. În acel moment se sintetizează imediat noradrenalină. În fiecare dintre aceste etape ale procesului metabolic este prezentă vitamina C. Noradrenalina are, alături de adrenalină, o acţiune excitantă, activează circulaţia, creşte tensiunea arterială şi ne ajută să ne simţim proaspeţi şi vioi. Vitamina C poate fi considerată un drog al fericirii, însă unul natural, fabricat de organismul nostru.

Nu obosit şi somnolent, ci în formă şi vioi
Vitamina C este necesară şi pentru sinteza serotoninei, o substanţă fără de care n-am reuşi să ne relaxăm şi să dormim. O descoperire de ultimă oră a cercetătorilor vine să confirme definitiv însemnătatea vitaminei C pentru sănătatea noastră mentală şi psihică. Este vorba de contribuţia ei la transmiterea impulsurilor nervoase, la stimularea memoriei şi a capacităţii de concentrare. La numai o oră după ce a fost băută, zeama a 4 lămâi determină o înviorare psihică şi mentală. Fenomenul invers, lipsa vitaminei C, duce la temutul proces al îmbătrânirii cerebrale, la maladia Alzheimer şi la distrugerea masivă a neuronilor. Avertisment pentru sărbători: După o petrecere de trei zile şi trei nopţi cu nicotină, alcool, mâncăruri cu grăsime în exces şi aer mizerabil, înţesat cu fum de ţigară, oricine se poate îmbolnăvi de Alzheimer în stadiu incipient. Toate rezervele de vitamina C sunt irosite şi, într-un timp foarte scurt, creierul şi neuronii îmbătrânesc cu câteva decenii.

De unde luăm vitamina C?
Măceşele, afinele şi ardeiul gras sunt mult mai bogate în vitamina C decât clasicele lămâi. Citricele, precum lămâile sau portocalele, nu sunt cea mai bună alegere dacă ai nevoie de o cantitate foarte mare de vitamina C. Poţi opta în schimb pentru un fruct exotic, cum ar fi papaya sau guava, sau o mână de coacăze de pădure, ce conţin de 3 ori mai mult acid ascorbic, cum mai e numită această vitamină. Dacă nu, oricând poţi bea sirop sau ceai de măceşe. Acestea au, pe suta de grame, de 20 de ori mai multă vitamina C decât lămâile.

Răcelile dese, lipsă de vitamina C
Vitamina C este un bun antioxidant, care îmbunătăţeşte reacţia de apărare a organismului. Este eficientă în oxidarea grăsimilor şi ajută metabolismul celular. Un aport suplimentar de vitamina C este necesar atunci când organismul este supus unui stres suplimentar, cum ar fi perioada de iarnă. Fumătorii, diabeticii şi persoanele cu diferite infecţii au nevoie de o cantitate mai mare de acid ascorbic. Semnele unei cantităţi scăzute în organism sunt, de regulă, puţin vizibile. E posibil să ai mai puţină vitamina C în organism dacă ai o susceptibilitate mai mare la infecţii şi dacă te învineţeşti mai uşor. Cele mai bune surse din această vitamină sunt legumele verzi şi fructele de pădure. Cum spuneam, cea mai mare cantitate o au măceşele. Şi vişinele sau merele au o concentraţie ridicată. Legumele au şi ele o concentraţie mare, dar este de dorit să fie consumate în stare crudă şi cât mai proaspete. În timpul iernii, un aport important de vitamina C îl au murăturile. Mai puţin cunoscut, ardeiul gras are o concentraţie foarte ridicată de acid ascorbic. În timpul verii, fructele de pădure pot fi o alegere mult mai bună decât lămâile.

Fierberea inactivează vitamina C
Pentru a asimila cât mai mult din această vitamină, nu fierbeţi alimentele, ne învaţă nutriţioniştii. Orice procedeu de încălzire (fierbere, coacere, prăjire) la peste 50°C inactivează vitamina C. Legumele trebuie doar opărite. Şi expunerea la aer timp îndelungat are acelaşi efect. Mâncaţi fructe sau legume în stare crudă şi la scurt timp după ce le-aţi tăiat. Pentru a prepara un ceai bogat în vitamina C, adăugaţi lămâia când lichidul este călduţ şi beţi-l imediat.

Alimente cu o concentraţie mare de vitamina C (mg/100 g)
măceşe  – 1.500
ardei roşu – 190
coacăze – 150
pătrunjel – 100
kiwi – 92
ardei gras – 90
broccoli – 80
portocale – 71
lămâi – 70 

Sursa: aici

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Alimentația în funcție de grupa sanguină
    27.05.2012 - 0 Comments
    --> ALIMENTAŢIA ÎN FUNCŢIE DE GRUPA SANGUINĂ …
  • Codex Alimentarius în România
    21.06.2013 - 1 Comments
    --> CODEX ALIMENTARIUS ÎN ROMÂNIA Din 31 decembrie 2009, Guvernul României a început, alături de alte 165 de state, reprezentând aproape 85% din populaţia planetei, implementarea Codex…
  • Educație, nu medicație... + documentar (RO)
    15.07.2012 - 0 Comments
    --> AVEM NEVOIE DE EDUCAȚIE, NU DE MEDICAȚIE Medicii ar trebui să-i înveţe pe oameni că puterea regeneratoare nu-şi are izvorul în medicamente, ci în forţele vitale ale…
  • Colesterolul, o problemă? + VIDEO
    21.03.2013 - 0 Comments
    --> COLESTEROLUL, O PROBLEMĂ? Mass-media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni de o splendidă sănătate fizică telefonează la cabinet şi cer cu o…
  • Taxi către infern - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> TAXI CĂTRE INFERN Preambul: George Carlin - Politică și război „made in USA” (RO) Taxi to the Dark Side (RO) Documentarul descrie cazul unui taximetrist afgan care,…
  • Bioritmul organelor interne
    04.04.2012 - 3 Comments
    --> BIORITMUL COTIDIAN AL ORGANELOR INTERNE Trăim cu toţii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetă: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul,…
  • Regele Ferdinand al României - un neamț care a jurat să fie un bun român + slideshow
    01.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7154366414"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; REGELE FERDINAND AL ROMÂNIEI – UN NEAMȚ CARE A…
  • Vindecarea cancerului cu bicarbonat de sodiu + VIDEO (RO)
    13.04.2012 - 4 Comments
    --> VINDECAREA CANCERULUI CU BICARBONAT DE SODIU Întotdeauna mi-a plăcut o soluţie simplă la o problemă aparent complicată. Nu dărâmi casa pentru a repara o ţeavă spartă. E clar că…
  • 25 de fotografii impresionante care demonstrează că animalele sălbatice sunt cei mai buni părinți din toate timpurile + FOTO
    10.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nimic nu se compară cu dragostea părinților și este la fel pentru toate speciile. De fapt, oamenii nu sunt singurii care își protejează,…
  • Bruce Lipton - Fizica cuantică și creația + VIDEO + documentar (RO)
    05.02.2013 - 1 Comments
    --> FIZICA CUANTICĂ ȘI CREAȚIA Bruce Lipton Fragment din corespondența cu Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere” - TVR Cluj  24 octombrie…
  • Actori care arată ca personajele pe care le-au interpretat
    24.01.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ACTORI CARE ARATĂ CA PERSONAJELE PE CARE LE-AU INTERPRETAT Actorii sunt oameni care se prefac că sunt altcineva. Asta-i meseria…
  • Brusturele - doctorul casei
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> BRUSTURELE – doctorul casei Brusturele (Arctium lappa) este una dintre cele mai răspândite plante din lume. Are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la…
  • 18 conversații pe care cu toții le-am avut cu mamele noastre + FOTO
    21.03.2016 - 0 Comments
    1. Conversația „Poți să-mi împrumuți niște bani?”: Eu: Îmi împrumuți și mie 10 lei? Mama: Ce s-a întâmplat cu ceilalți 10 pe care ți i-am dat în 2007??? 2. Conversația „Dar nu înțelegi”: Eu…
  • Compasiunea față de animale + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    09.02.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMPASIUNEA FAȚĂ DE ANIMALE Atâta timp cât oamenii masacrează animalele, se vor omorî și între ei. Cel care seamănă semințele crimei…
  • Secretele cenzurate ale sănătații
    20.06.2014 - 0 Comments
    --> SECRETELE CENZURATE ALE SĂNĂTĂȚII Jonathan Wright, MD Dr. Jonathan Wright, medic de medicină generală și expert în medicină nutrițională, i-a acordat un interviu lui Mike Adams,…
  • Feniculul - antidotul tensiunii arteriale
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> FENICULUL – ANTIDOTUL TENSIUNII ARTERIALE Cu o textură a tulpinii asemănătoare cu cea a ţelinei, feniculul (Foeniculum vulgare) este înrudit din punct de vedere biologic…
  • 12 idei inteligente de decorare pentru locuitul în chirie
    03.06.2023 - 0 Comments
    Amenajarea unei case în care stai cu chirie poate fi o provocare, dar există câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a-ți face locuința să arate bine și să te simți confortabil în ea."Nu găuriți…
  • Secretul apei de piramidă + eBooks
    04.02.2014 - 3 Comments
    --> SECRETUL APEI DE PIRAMIDĂ Mircea-Mugurel Șerban Scurtimea vieţii, opacitatea simţurilor, amorţeala indiferenţei şi ocupaţiile neprofitabile ne lasă să ştim foarte puţine…
  • Medicina alopată și imaginea confuză a microbilor
    23.09.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEDICINA ALOPATĂ ŞI IMAGINEA CONFUZĂ A MICROBILOR Acolo unde este viaţă, sunt şi microbi. Robinson Verner, bacteriolog Oamenii sunt…
  • Legile succesului în viață
    23.12.2015 - 0 Comments
    LEGILE SUCCESULUI ÎN VIAȚĂ Brian Tracy este unul dintre cei mai renumiţi şi mai apreciaţi vorbitori americani, un scriitor prolific de cărţi de succes şi un consultant de seamă în domeniul…
  • 15 părți ale corpului uman ce vor dispărea în viitor
    04.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În primul capitol din „Originea omului și selecția sexuală”, Charles Darwin a identificat aproximativ o duzină de componente ale corpului…
  • USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai
    03.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai Cura de usturoi distruge celulele canceroase, stopează tumorile maligne şi ţine în…
  • 40 de fapte uimitoare necunoscute despre pisici (FOTO + VIDEO)
    16.06.2017 - 0 Comments
    Știați că un fizician și-a numit pisica co-autor a lucrării sale pentru că a scris peste tot în document „noi” în loc de „eu” și i-a fost lene să-l modifice? De asemenea, fie că credeți sau nu,…
  • 11 obiceiuri comune în unele țări, dar care îi derutează pe străini
    03.05.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Diferențele culturale pot duce uneori la situații jenante sau confuze. Imaginați-vă că sunteți născuți în Marea Britanie, India sau…
  • Frica de moarte + VIDEO (RO)
    13.07.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Casa Regală de România
    11.06.2012 - 0 Comments
    --> CUVÂNTUL REGELUI MIHAI ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI CU OCAZIA ÎMPLINIRII VÂRSTEI DE 90 DE ANI Sunt mai bine de 60 de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *