VITAMINA C – VITAMINA
VIEŢII
O armă împotriva tuturor bolilor, probabil cea mai eficientă dintre invenţiile naturii, este vitamina C, sau acidul ascorbic, cum o
numesc specialiștii. Dacă s-ar decerna medalia de aur la un concurs al
substanţelor nutritive, ea ar fi câștigată incontestabil de vitamina C. O
substanţă mai preţioasă nu se găseşte pe
tot pământul. Citiţi mai jos tot ce merită ştiut despre acest super-antibiotic.
O vitamină pentru plante, animale şi oameni
La animalele inferioare şi, ulterior, la cele superioare,
vitamina C a reprezentat catalizatorul tuturor reacţiilor vitale. De fapt,
prezenţa ei a făcut posibilă viaţa şi mişcarea. Deci nu-i de mirare că fiinţele
imobile – plantele – consumă şi necesită relativ puţină vitamina C. Cu cât este
mai dinamic, un animal sau un om are nevoie de o cantitate mai mare de vitamina
C. În ascensiunea pe scara progresului biologic de la animal la om, vitamina C
a fost un participant activ. Fără ea, ne-ar fi imposibil să percepem
deosebirile dintre culori, să conştientizăm trecerea timpului, să trăim bucuria
şi entuziasmul. Necesarul de vitamina C a crescut o dată cu evoluţia formelor
de viaţă.
Funcţiile
vitaminei C
În organismul uman, vitamina C are două mari funcţii:
întărirea imunităţii şi echilibrarea psihicului. Ea este cel mai redutabil
inamic al tuturor bolilor. În sistemul imunitar, vitamina C este duşmanul
neînduplecat al oricăror agenţi patogeni, al paraziţilor, virusurilor,
microbilor şi al radicalilor liberi, care fug de ea ca dracul de tămâie. Faţă
în faţă cu moleculele de vitamina C, radicalii liberi n-au nicio şansă. Şi,
întrucât ei ne aduc îmbătrânirea şi, în final, moartea, se poate afirma că
vitamina C este cel mai eficient apărător al tinereţii.
Cheia pentru o
viaţă fericită
E absolut firesc să ne trezim dimineaţa, întâmpinând noua
zi cu speranţă şi bucurie, aşa cum fac animalele. Dacă un om se dă jos din pat
fără chef, descurajat şi plin de gânduri negre, înseamnă că există o perturbare
în biochimia creierului şi a nervilor săi. Un asemenea fenomen nu are voie să
se petreacă. Vitamina C joacă aici un rol considerabil, ea poate fi chiar cheia
ce ne deschide calea spre o viaţă mai fericită.
Vitamina C pentru
un ţesut conjunctiv rezistent
Vitamina C mai are de îndeplinit în corpul nostru o funcţie
suplimentară, deloc neglijabilă. Ea consolidează ţesutul conjunctiv. În acelaşi
timp, tonifică şi netezeşte pereţii tuturor vaselor de sânge, de la cele mari,
până la capilarele de dimensiuni microscopice. Cu vitamina C, varicele şi
hemoroizii se retrag, iar ridurile şi încreţiturile pielii dispar.
Vitamina C pentru
gingii sănătoase şi dinţi puternici
Cu un aport consistent de vitamina C vă întăriţi dinţii
şi gingiile mai bine decât cu orice pastă. Mâncaţi o lămâie pe zi şi veţi putea
muşca din măr fără grijă. Acest proces de fortifiere se manifestă vizibil la
gingii şi la alveolele maxilarului, oasele cu cel mai mare consum de calciu din
corpul nostru. Calciul singur se deplasează prea lent pe drumul său spre
celule. Combinat însă cu vitamina C, el formează nişte compuşi – aşa-numiţii
chelaţi – fiind astfel transportat de urgenţă la destinaţie, prin curier rapid.
Efectele se observă mai ales în aprovizionarea cu calciu a dentinei, materialul
din care sunt făcuţi dinţii. În absenţa vitaminei C, eficienţa calciului scade
la jumătate.
Lămâie în loc de
spălat pe dinţi?
Calciul şi vitamina C sunt stomatologii naturii,
concurenţii nedeclaraţi ai dentiştilor. Mănâncă de două ori pe zi câte o
lămâie şi în acest mod te asiguri că ai în permanenţă respiraţia proaspătă şi
dinţii perfect curaţi. Vitamina C omoară bacteriile ce dau naştere cariilor,
iar calciul cimentează maxilarele şi dinţii. „E o metodă mai sănătoasă decât
să-ţi freci de trei ori pe zi gingiile, până le răneşti”, susţin biochimiştii
moderni. În sprijinul acestei afirmaţii, ei amintesc de arcadele dentare
descoperite în siturile arheologice: au aparţinut unor oameni care au trăit
acum 5000 sau 10.000 de ani şi prezintă dinţi sănătoşi, deşi pe vremea aceea nu
se inventase pasta de dinţi.
Vitamina C stabilizează
greutatea corporală
Un lucru extrem de important pentru persoanele
supraponderale şi obeze: vitamina C este aliatul celor ce doresc să devină
supli. Este interesant de remarcat faptul că animalele care trăiesc în
libertate îşi menţin greutatea corporală stabilă până la sfârşitul vieţii, cu
ajutorul vitaminei C.
Reglator al
procentului de fier
Vitamina C are şi alte funcţii în organismul nostru: ea
„eliberează” fierul din peretele intestinului şi din splină şi îl transferă în
sânge, pentru a permite aprovizionarea cu oxigen a celulelor.
Repararea
ţesutului conjunctiv
Vitamina C joacă un rol preponderent în repararea şi
regenerarea ţesutului conjunctiv. De aceea, este de mare ajutor în contuzii şi
loviri, precum şi în prevenirea şi tratarea diverselor traumatisme suferite de
sportivi.
Carenţa de
vitamina C
Primele semne ce indică un deficit de vitamina C pot fi:
sângerarea gingiilor, răceli frecvente, tendinţa de inflamare a mucoaselor,
varice, hemoroizi, excedent de greutate corporală, oboseală persistentă,
nervozitate, dificultatea de concentrare, stări depresive, tulburări de somn,
riduri talpa gâştei la ochi, căderea părului, slăbiciune generală.
Absorbţia rapidă a
vitaminei C
Această substanţă uimitoare este rapid absorbită în sânge
şi în celule, dar şi trimisă în spaţiul intercelular. Leucocitele (globulele
albe), atât de importante pentru sistemul imunitar, conţin concentraţii înalte
de vitamina C. La omul sănătos, ele sunt pline până la refuz cu molecule de
vitamina C, fiind astfel înarmate până în dinţi pentru combaterea germenilor
patogeni.
Vitamina C nu este
toxică
Eventualul surplus de vitamină C se elimină prin urină,
într-un interval de 24 de ore. Rinichii reţin o cantitate redusă, pe care o
reintroduc în metabolism. Dacă se ingerează o cantitate exagerată de vitamina
C, organismul foloseşte doar jumătate.
Din când în când,
câte un fruct
Potrivit unor cercetări de dată recentă, este important
să consumăm alimente bogate în vitamina C, distribuite în porţii mici pe tot
parcursul zilei. Deosebit de bogate în vitamina C sunt: fructele şi legumele
proaspete și salatele.
Călăul radicalilor
liberi
Alături de vitamina A, vitamina E şi seleniu, vitamina C
face parte din grupa principalilor antioxidanţi care combat radicalii liberi,
ajutând celulele din corpul nostru să se reînnoiască în permanenţă şi să-şi
păstreze sănătatea. Radicalii liberi sunt ansambluri de atomi cu un electron
necuplat şi o foame nepotolită de oxidare. Ei vor să smulgă dintr-o moleculă
oarecare a unei celule învecinate un electron, felul lor de mâncare preferat,
şi să-l înghită. Când se întâmplă aceasta, atât molecula respectivă, cât şi
echilibrul celulei sunt perturbate, declanşându-se prompt o serie de reacţii
succesive. După o ofensivă încununată de succes a radicalilor liberi, celula
slăbită poate fi atacată de miliarde de alţi radicali liberi. Este o
perspectivă deloc îmbucurătoare, fiindcă există un număr imens de radicali
liberi, ce nu aşteaptă decât o asemenea şansă. Ei se multiplică exploziv şi se
află la ei acasă în substanţele nocive şi toxice. Radicalii dăunători iau
naştere în corpul nostru pe mai multe căi. Iată câteva: o plimbare pe o arteră
intens circulată; consumul unei cutii de ton delicios, dar otrăvit cu
conservanţi, fumatul, care echivalează cu o fabrică uriaşă de radicali liberi.
În ce măsură au de suferit celulele în urma atacului lor ne-o arată, de pildă,
numeroasele încreţituri fine de deasupra buzei superioare sau ridurile ce
brăzdează frecvent feţele fumătorilor. În consecinţă, amatorii de nicotină
trebuie să se orienteze spre o hrană foarte bogată în vitamina C, întocmai ca
oamenii care trăiesc într-un mediu poluat cu noxe (de pildă, în vecinătatea
unor coşuri industriale ce umplu aerul de fum).
Zvelţi şi în
formă, cu două lămâi pe zi
Dacă nu beţi doar sucul stors din lămâie, ci îi mâncaţi
şi pulpa, acţiunea vitaminei C va fi de 20 de ori mai puternică. Explicaţia
constă în prezenţa bioflavonoidelor în pulpa fructului. Din acest motiv,
biochimiştii ne sfătuiesc să nu ne mulţumim cu zeama, ci să mâncăm lămâia în
întregime.
Mâncând doar două lămâi
pe zi, protejăm moleculele de tiroxină, responsabile pentru supleţea şi
vioiciunea noastră. Din păcate, mulţi medici nu cunosc acest lucru. De fapt,
tiroida, mica și harnica glandă plasată în faţa laringelui, produce în mod
normal suficientă tiroxină, dar molecula ei, extrem de vulnerabilă, cade
imediat pradă radicalilor liberi, astfel încât nu mai poate ajunge la celule.
Doar moleculele de tiroxină însoţite de cel puţin 12 molecule de vitamina C, ca
nişte poliţişti imunitari, sunt protejate împotriva radicalilor liberi şi pot
parcurge drumul până la capăt, pătrunzând în celulele din organism. În
concluzie: dacă mâncăm de două ori pe zi câte o lămâie, moleculele noastre de
tiroxină devin inatacabile. Astfel, vom rămâne zvelţi şi în formă.
Riscurile
sportului de rezistenţă
Radicalii liberi apar în număr mare şi atunci când
practicăm sporturi ce presupun un efort fizic apreciabil, timp îndelungat. Cu
cât absorbim şi consumăm mai mult oxigen, cu atât mai multe molecule agresive
de oxigen vor tinde să oxideze ceva. În cazul unui maraton de exemplu, nicio
rezervă de vitamina C nu mai oferă protecţie suficientă. Din acest motiv, cei
ce practică un sport de rezistenţă, cum ar fi cicliştii, suferă adesea de
infecţii ale căilor respiratorii.
Utilizările
vitaminei C
Ochii reprezintă cel mai important dintre organele
noastre de simţ, ce ne întreţine şi ne salvează viaţa. Cu ei vedem hrana, dar
şi pericolul. Lichidul lacrimal conţine de 30-50 ori mai multă vitamină C decât
sângele. Un cristalin afectat de cataractă este un cristalin sărac în vitamina
C. Un supliment de circa 1 gram pe zi poate stopa şi chiar vindecă boala. De
asemenea, vitamina C le poate fi de ajutor şi suferinzilor de glaucom.
Administrată în doze mari (până la 30 gr./zi), ea face să ne scadă tensiunea
intraoculară până la 16 mm Hg, ceea ce înseamnă o ameliorare considerabilă.
Vitamina C
consolidează ţesutul conjunctiv
O descoperire interesantă este aceea că în centrul unei
răni recente se produce o acumulare de vitamina Cm indispensabilă pentru
formarea unui nou ţesut conjunctiv de colagen. Ţesutul astfel alcătuit e
elastic, dar mai rezistent la rupere decât cablurile de oţel ce susţin podul
Golden Gate din San Francisco. Dacă ne aprovizionăm regulat corpul cu
nutrienţii necesari, şi în primul rând cu multă vitamină C, pielea îşi
păstrează tonusul, rămânând netedă şi elastică. La numai 30 de minute după ce
am ingerat alimente bogate în vitamina C, producţia de colagen creşte de 6 ori.
Vitamina C şi
astmul
De extraordinarele proprietăţi imuno-modulatoare ale
vitaminei C pot beneficia şi bolnavii de astm, care – după cum rezultă adesea
din analize – au prea puţin acid ascorbic în sânge. Chiar şi o doză moderată de
1 gram luată zilnic poate ameliora astmul bronşic. Totodată, vitamina C are şi
o acţiune antihistaminică (dezinflamatoare) şi antialergică.
Să prevenim
ateroscleroza
Acidul ascorbic ne tonifică vasele sanguine,
menţinându-le pereţii netezi, astfel încât periculoasele cristale, constituite
din colesterol solidificat şi calciu, răspunzătoare de îngustarea vaselor şi în
cele din urmă de instalarea aterosclerozei, nu-şi găsesc loc să se fixeze. În
condiţiile unei alimentaţii deficitare, vasele de sânge, mai ales venele, care
sunt oricum mai fragile, devin poroase, lăsând sângele să treacă în ţesutul
alăturat. Vitamina C vindecă aceste vase bolnave.
Influenţa
vitaminei C asupra psihicului
Vitamina C are o însemnătate covârşitoare pentru psihicul
nostru. Ca substanţă stimulatoare şi de protecţie la nivelul glandei hipofize,
ea face posibilă secreţia a zece hormoni ce dirijează patru domenii:
sexualitatea, funcţiile tiroidei, stresul şi creşterea. Vitamina C participă la
sinteza noradrenalinei, o substanţă care ne înviorează şi ne face euforici.
Când ne confruntăm brusc cu un pericol, de pildă cu riscul unui accident,
suntem obligaţi să reacţionăm cu viteza fulgerului. În acel moment se
sintetizează imediat noradrenalină. În fiecare dintre aceste etape ale
procesului metabolic este prezentă vitamina C. Noradrenalina are, alături de
adrenalină, o acţiune excitantă, activează circulaţia, creşte tensiunea
arterială şi ne ajută să ne simţim proaspeţi şi vioi. Vitamina C poate fi
considerată un drog al fericirii, însă unul natural, fabricat de organismul nostru.
Nu obosit şi somnolent,
ci în formă şi vioi
Vitamina C este necesară şi pentru sinteza serotoninei, o
substanţă fără de care n-am reuşi să ne relaxăm şi să dormim. O descoperire de
ultimă oră a cercetătorilor vine să confirme definitiv însemnătatea vitaminei C
pentru sănătatea noastră mentală şi psihică. Este vorba de contribuţia ei la
transmiterea impulsurilor nervoase, la stimularea memoriei şi a capacităţii de
concentrare. La numai o oră după ce a fost băută, zeama a 4 lămâi determină o
înviorare psihică şi mentală. Fenomenul invers, lipsa vitaminei C, duce la
temutul proces al îmbătrânirii cerebrale, la maladia Alzheimer şi la
distrugerea masivă a neuronilor. Avertisment pentru sărbători: După o petrecere
de trei zile şi trei nopţi cu nicotină, alcool, mâncăruri cu grăsime în exces
şi aer mizerabil, înţesat cu fum de ţigară, oricine se poate îmbolnăvi de
Alzheimer în stadiu incipient. Toate rezervele de vitamina C sunt irosite şi,
într-un timp foarte scurt, creierul şi neuronii îmbătrânesc cu câteva decenii.
De unde luăm
vitamina C?
Măceşele,
afinele şi ardeiul gras sunt mult mai bogate în vitamina C decât clasicele
lămâi. Citricele, precum lămâile sau portocalele, nu sunt cea mai bună alegere
dacă ai nevoie de o cantitate foarte mare de vitamina C. Poţi opta în schimb
pentru un fruct exotic, cum ar fi papaya sau guava, sau o mână de coacăze de
pădure, ce conţin de 3 ori mai mult acid ascorbic, cum mai e numită această vitamină.
Dacă nu, oricând poţi bea sirop sau ceai de măceşe. Acestea au, pe suta de
grame, de 20 de ori mai multă vitamina C decât lămâile.
Răcelile dese,
lipsă de vitamina C
Vitamina C este un bun antioxidant, care îmbunătăţeşte
reacţia de apărare a organismului. Este eficientă în oxidarea grăsimilor şi
ajută metabolismul celular. Un aport suplimentar de vitamina C este necesar
atunci când organismul este supus unui stres suplimentar, cum ar fi perioada de
iarnă. Fumătorii, diabeticii şi persoanele cu diferite infecţii au nevoie de o
cantitate mai mare de acid ascorbic. Semnele unei cantităţi scăzute în organism
sunt, de regulă, puţin vizibile. E posibil să ai mai puţină vitamina C în
organism dacă ai o susceptibilitate mai mare la infecţii şi dacă te învineţeşti
mai uşor. Cele mai bune surse din această vitamină sunt legumele verzi şi
fructele de pădure. Cum spuneam, cea mai mare cantitate o au măceşele. Şi
vişinele sau merele au o concentraţie ridicată. Legumele au şi ele o
concentraţie mare, dar este de dorit să fie consumate în stare crudă şi cât mai
proaspete. În timpul iernii, un aport important de vitamina C îl au murăturile.
Mai puţin cunoscut, ardeiul gras are o concentraţie foarte ridicată de acid
ascorbic. În timpul verii, fructele de pădure pot fi o alegere mult mai bună
decât lămâile.
Fierberea
inactivează vitamina C
Pentru a asimila cât mai mult din această vitamină, nu
fierbeţi alimentele, ne învaţă nutriţioniştii. Orice procedeu de încălzire
(fierbere, coacere, prăjire) la peste 50°C inactivează vitamina C. Legumele
trebuie doar opărite. Şi expunerea la aer timp îndelungat are acelaşi efect.
Mâncaţi fructe sau legume în stare crudă şi la scurt timp după ce le-aţi tăiat.
Pentru a prepara un ceai bogat în vitamina C, adăugaţi lămâia când lichidul
este călduţ şi beţi-l imediat.
Alimente cu o concentraţie mare de vitamina
C (mg/100 g)
măceşe – 1.500
ardei roşu – 190
coacăze – 150
pătrunjel – 100
kiwi – 92
ardei gras – 90
broccoli – 80
portocale – 71
lămâi – 70
Sursa: aici
FELICITĂRI,BINE DOCUMENTAT ȘI ADEVĂRAT. MULȚUMIM.
RăspundețiȘtergere