Mitul calciului din lactate și cele mai bune surse de calciu




MITUL CALCIULUI DIN LACTATE 
ȘI CELE MAI BUNE SURSE DE CALCIU

Dacă vreţi să aflaţi ceva dintr-un anumit domeniu, trebuie să citiţi cât mai mult despre domeniul respectiv şi domeniile conexe. Astfel, încet, încet, undeva în mintea voastră, inconştient dar sigur, informaţia se va cerne şi se va structura, şi la un moment dat veţi ajunge să intuiţi dacă ceea ce citiţi e adevărat sau nu. Dacă ați mai auzit sau ați mai citit că laptele și derivatele sale nu sunt nici pe departe o sursă bună de calciu pentru organismul uman și ați fost revoltați de idee, pentru că venea în contradicție cu tot ce vi s-a spus despre binefacerile acestui aliment, căutați în continuare articole pe această temă. Țineți seama și de autorul articolului. Dacă este vorba de un cercetător sau un nutriționist cu studii academice, s-ar putea să fie adevărat. Și nu uitați că industria de profil n-are alt interes decât să-și vândă produsele și să-și maximizeze profitul, chiar și pe seama sănătății voastre. Prin urmare, nu vă bazați pe reclame! Textul de mai jos este un capitol din cartea lui Marian Paraschiv Claudius, „Tratat pentru alimentația naturală a omului”, apărută la Ed. Christalin în 2003. Autorul este medic ofițer și lucrează la Comandamentul Protecției Civile din România. De asemenea, este doctorand la Institutul de Sănătate Publică din București, Catedra de igienă și ecologie medicală, cu teza de doctorat „Cercetări privind alimentația naturală și efectele acesteia asupra stării de sănătate”. Sperăm să fie o lectură în folosul sănătății voastre.

Ni se tot spune că trebuie să consumăm lactate pentru a avea calciu în oase. Oare chiar așa să fie? Vă prezint mai jos două argumente esențiale pentru care lactatele sunt de fapt inamicii calciului.


Argumentul 1. Specialiștii spun că pentru a fi absorbit, calciul trebuie să fie însoțit în principal de vitamina D și de fosfor. Doar atunci când se creează un anumit raport între aceste minerale și vitamine are loc absorbția calciului. După unii specialiști, raportul optim fosfor-calciu este de 4:1, iar după alții, de 1,7:1. În orice caz, nu trebuie să rețineți aceste proporții, căci nu le puteți măsura în niciun aliment. Ceea ce trebuie să rețineți este că în produsele lactate, acest raport fosfor - calciu este mult mai mare decât cel ideal, împiedicând astfel absorbția calciului.

Argumentul 2. Produsele lactate conțin proteine de origine animală, care favorizează scoaterea calciului din oase. Cum? În general, proteinele animale (carne, lactate, brânzeturi) cresc aciditatea organismului (scad PH-ul). Numai mediul acid este propice desfășurării reacțiilor chimice specifice absorbției proteinelor animale. Însă organismul nostru a fost proiectat cu un PH ușor bazic. Ori de câte ori apare riscul scăderii PH-ului (adică apariția mediului acid), organismul își mobilizează resursele interne pentru restabilirea PH-ului bazic. Maniera cea mai simplă de recreare a unui mediu bazic sau alcalin este aceea de a genera o reacție chimică prin care calciul e scos din oase pentru a neutraliza acidul, în urma acestei reacții clasice de chimie anorganică rezultând o bază... Iată cum consumul de lactate conduce de fapt la osteoporoză...

Sursele cele mai bune de calciu sunt vegetalele! Atât pentru conținutul mare în calciu, cât și pentru existența raportului optim fosfor-calciu și favorizarea mediului alcalin (proteinele de origine vegetală nu cresc aciditatea în corp).


Lista vegetalelor cu cel mai mare conținut de calciu per 100 g produs

cimbru uscat                              2132 mg
anghinare                                    1300 mg
semințe de susan                          989 mg
varză creață                                  650 mg
spanac                                          450 mg
unt de susan (tahini)                    426 mg
broccoli                                        387 mg
tofu (brânză de soia)                    372 mg
migdale                                        266 mg
semințe de in                                255 mg
pătrunjel                                       240 mg
ceapă verde                                  240 mg
nuci de Brazilia                            160 mg
păpădie                                         103 mg

Spre comparație, iată conținutul în calciu al câtorva alimente de origine animală

brânză grasă și uscată                 240 mg
lapte                                            132 mg
         iaurt                                             121 mg
brânză proaspătă de vacă             90 mg
hering                                           74 mg

Fermentația este o metodă de prepararea a alimentelor prin care drojdiile și alte bacterii prietenoase acționează asupra ingredientelor crude și inițiază procesul de fermentare. Prin intermediul acestui proces, hidrații de carbon complecși și proteinele sunt descompuse în fracțiuni mici, ușor digerabile. Fermentația sporește conținutul de vitamine și enzime al alimentelor, ajută la digestie și facilitează asimilarea substanțelor nutritive.

Lactobacteriile, ca acidofilus sau bifidus, fac parte din flora microbiană care populează în mod normal traiectul intestinal și mai cu seamă colonul. Extrem de importante pentru procesele de digestie și excreție, lactobacteriile sunt responsabile cu menținerea echilibrului optim al pH-ului în colon. Ele măresc totodată volumul și ușurința contracțiilor intestinale, controlează flatulența și reduc mirosul de putrefacție al fecalelor, inhibând dezvoltarea bacteriilor ,,inamice” de putrefacție și ținând sub control ciupercile infecțioase, ca de exemplu candida.

Lactobacteriile sunt distruse de apa clorinată, de antibiotice și de un regim alimentar bogat în proteine alimentare (cele carnate). Din cauza faptului că oamenii beau și folosesc pentru gătit apă clorinată, iau antibiotice și mănâncă alimente bogate în proteine animale, traiectul lor digestiv conține o floră microbiană constituită în proporție de 20% din lactobacterii și 80% din bacterii de putrefacție. [n.n.: Puneți apa de la robinet într-un vas cu gura largă, lăsați-o să stea câteva ore și clorul se va evapora. Această apă este mult mai curată, mai sigură și infinit mai ieftină decât cea din sticlele de plastic]

Persoanele care mănâncă mult iaurt consideră că introduc astfel în intestin o mare cantitate de lactobacterii; faptul ar fi adevărat dacă iaurtul ar fi preparat în casă și păstrat timp de maximum 24 de ore. După acest interval, lactobacteriile încep să se descompună rapid, eliberând acidul lactic. Deci iaurtul nu poate fi considerat o sursă eficientă de lactobacterii. Același lucru este valabil și pentru capsulele cu pulbere uscată de acidofilus; până când ajung ele la consumator, o mare parte dintre bacteriile active sunt deja moarte. Oricum, iaurtul nu este singura sau cea mai bună sursă de lactobacterii. Varza – un aliment la îndemâna oricui – permite și accelerează dezvoltarea tuturor lactobacteriilor prietene, prezente deja în tubul digestiv. Varza inhibă totodată înmulțirea bacteriilor de putrefacție, controlează gazele abdominale și reduce mirosul intestinal. În scop terapeutic, ar trebui să beți o jumătate de cană de suc de varză proaspăt fermentat, de trei ori pe zi, și să includeți varza în meniul dumneavoastră zilnic. Sucul de varză este indicat și pentru vindecarea ulcerului de stomac; de notat că varza a fost întotdeauna un produs de bază în regimurile tradiționale din China, Japonia, Coreea, Thailanda și din alte țări orientale, recunoscute pentru caracterul sănătos al gastronomiei și al obiceiurilor lor alimentare.

Alimentele bogate în fibre, ca tărâțele, morcovii, mugurii și semințele germinate, constituie un suport bun pentru lactobacterii, curățând colonul de reziduurile de putrefacție. Refacerea florei microbiene intestinale ia ceva timp, dar merită efortul, pentru că ea previne toate tipurile de tulburări digestive și stări degenerative. Alimentele fermentate permit dezvoltarea florei intestinale care controlează bacteriile de putrefacție, mențin un echilibru corect al pH-ului în colon și măresc volumul și frecvența peristaltismului intestinal.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Hrana vie - sănătate și frumusețe + documentar (RO)
    19.07.2012 - 1 Comments
    --> HRANA VIE – SĂNĂTATE ȘI FRUMUSEȚE Alimentația de tip raw food sau „hrană crudă” începe să câștige teren și în rândurile românilor preocupați de sănătatea și aspectul lor.…
  • Din istoria secretă a medicinii
    28.08.2012 - 6 Comments
    --> DIN ISTORIA SECRETĂ A MEDICINII - TEORIA GERMENILOR - Există cercetări ştiinţifice obiective care au fost ignorate, ascunse şi abandonate de către cei care obţin profituri…
  • Benjamin Freedman despre cauzele intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial + VIDEO (RO)
    13.12.2012 - 0 Comments
    --> BENJAMIN FREEDMAN DESPRE CAUZELE INTRĂRII STATELOR UNITE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL Așa cum simplu și clar îl definește…
  • Cum scăpăm de insomnie fără să luăm somnifere + VIDEO (RO)
    07.09.2014 - 0 Comments
    --> CUM SCĂPĂM DE INSOMNIE FĂRĂ SĂ LUĂM SOMNIFERE Insomnia este o tulburare a somnului care se caracterizează prin dificultatea de a adormi. Ea poate fi de două feluri: persistentă…
  • Extratereștrii în istorie + documentar (RO)
    16.04.2013 - 1 Comments
    --> EXTRATEREȘTRII ÎN ISTORIA OMENIRII Deși majoritatea oamenilor cred că fenomenul OZN a apărut în secolul trecut, există dovezi care indică un contact încă din preistorie, mergând…
  • Falun Gong - o luptă între bine și rău + VIDEO (RO) + documentare (RO)
    19.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FALUN GONG – O LUPTĂ ÎNTRE BINE ȘI RĂU Falun Gong (sau Falun Dafa) este o practică străveche a corpului, minții și spiritului, profund…
  • Zona crepusculară din Bucegi
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ZONA CREPUSCULARĂ DIN BUCEGI MISTERIOASE TRATAMENTE BIOENERGETICE  APLICATE ACUM 13 000 DE ANI Poporul român are o tradiţie milenară în arta vindecării.…
  • Comercianții de boli fabricate
    17.09.2014 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMERCIANŢII DE BOLI FABRICATE Buy-ologia – Ştiinţa manipulării consumatorilor Cu 30 de ani în urmă, aflat în pragul pensionării,…
  • Nuci, alune și semințe
    27.03.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA CU SEMINŢE Seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturiste. Statisticile spun că românii ronţăie mai multe seminţe decât americanii, consideraţi…
  • Dr. Călin Mărginean - Substanțe endogene, periculos a fi exogene (VIDEO)
    12.04.2012 - 0 Comments
    --> SUBSTANȚE ENDOGENE, NECESARE ȘI UTILE, DAR CARE, DEVENIND EXOGENE, SUNT PERICULOASE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU Ce vrea să ne comunice dr. Călin Mărginean în această prezentare…
  • Faceți cunoștință cu Kea - papagalul alpin cu un penaj unic! + FOTO
    02.12.2021 - 0 Comments
    Când vine vorba de păsări deosebite, kea este cu siguranță demn de menționat. Papagalii alpini s-au născut cu un penaj uimitor. Marginile măslinii-smarald venind în completarea penelor portocalii…
  • 15 actori despre care nu știai că au apărut în videoclipuri muzicale înainte de a fi celebri
    02.06.2023 - 0 Comments
    O mulțime de actori și-au început cariera în proiecte neașteptate, de la aparițiile lui Ben Affleck în emisiuni speciale de după școală sau nenumăratele nume care și-au lansat cariera în telenovele.…
  • Știința cimaticii și misterioasele cercuri din lanuri + VIDEO (RO)
    15.12.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CIMATICII ŞI MISTERIOASELE CERCURI DIN LANURI Daniel Roxin Misterul nedezlegat al cercurilor din lanuri a făcut…
  • Chemtrails - un genocid planetar + documentar (RO)
    15.08.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8712232609"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 12 povești emoționante care arată adevăratul suflet al animalelor
    02.06.2023 - 0 Comments
    Oamenii simt o legătură deosebită cu animalele lor de companie, iar aceste povești emoționante dovedesc că animalele au suflet, la fel ca și noi. Singura dovadă de care aveți nevoie că animalele au…
  • 15 lucruri pe care cuplurile uită să le discute înainte de a se căsători
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lipsa de compatibilitate și de comunicare sunt două dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii divorțează. Persoanele care doresc…
  • Cele patru legăminte toltece (eBook)
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> CELE PATRU LEGĂMINTE TOLTECE Miguel Ruiz Don Miguel Ángel Ruiz (n. 1952) este un scriitor mexican, șaman și profesor. El a fost un binecunoscut chirurg, până când a avut o…
  • 10 mituri despre alergare pe care cei mai mulți dintre noi le cred adevărate
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrivit datelor oficiale, aproximativ 621 de milioane de persoane aleargă ca hobby sau sport, iar peste 11 miliarde de dolari sunt…
  • Fabrica de E-uri + VIDEO
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> FABRICA DE E-URI Area 51 a industriei alimentare din România Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi! Ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este…
  • Arta conversației
    16.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ARTA CONVERSAŢIEI Brian Tracy O persoană îşi demonstrează personalitatea prin modul în care comunică cu ceilalţi, prin schimbul de…
  • 13 trucuri Google Calendar pentru a vă spori productivitatea
    31.10.2023 - 0 Comments
    Descoperiți o lume de funcții de stimulare a productivității și integrări care vă pot revoluționa programarea și gestionarea timpului.Google Calendar poate fi un instrument valoros pentru creșterea…
  • 15 părți ale corpului uman ce vor dispărea în viitor
    04.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În primul capitol din „Originea omului și selecția sexuală”, Charles Darwin a identificat aproximativ o duzină de componente ale corpului…
  • Legile industriei farmaceutice + VIDEO (RO)
    04.10.2013 - 0 Comments
    --> LEGILE INDUSTRIEI FARMACEUTICE dr. Matthias Rath Nu este în interesul financiar al cartelurilor farmaceutice să prevină bolile. Menținerea și răspândirea bolilor este…
  • Aspartamul - otrava cu zero calorii
    04.06.2015 - 0 Comments
    ASPARTAMUL – OTRAVA CU ZERO CALORII – Aspartamul este o substanţă care aduce prejudicii grave sănătăţii. Producătorii au ştiut de la început de pericolele acestei substanţe şi de faptul că ea…
  • 30+ imagini uluitoare care te vor face să te gândești de două ori înainte de a înota în ocean (partea a II-a)
    08.12.2021 - 0 Comments
    20. Puterea oceanuluiDezastrele naturale pot distruge orașe și crea pagube imense în regiunile de coastă. Tsunami-urile au devastat orașe și au luat vieți din cauza puterii lor absolute. Oceanul nu…
  • Adevărata măsură a inteligenței
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA MĂSURĂ A INTELIGENŢEI Este foarte interesant că, deşi au diplome echivalente ca valoare, unii se târăsc în slujbe umile, în timp ce alţii fac salturi impresionante în…
  • Ororile războiului (WARTORN 1861-2010) - documentar (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> ORORILE RĂZBOIULUI Atât de multe orori şi atât de multă durere, indiferent de epocă, indiferent de generaţiile care le-au căzut victimă, că, uneori, este aproape insuportabil să…
  • Illuminati - cine sunt si ce vor ei + documentare (RO)
    13.01.2017 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ILLUMINATI – CINE SUNT ȘI CE VOR EI Illuminati sunt un grup de familii elitiste, extrem de bogate, a căror agendă este controlul total…
  • Eminescu despre români + documentar
    17.06.2012 - 2 Comments
    --> EMINESCU DESPRE ROMÂNI   ARTICOL APĂRUT ÎN PRESA ANILOR 1870 De când lumea, nu s-a văzut ca un popor să stea politicește sus și economicește jos; amândouă ordinele de…
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …
  • Cum să vă descoperiți talentele → Experimentarea vieții
    02.12.2024 - 0 Comments
    Percepția ta de sine este complexă și multifațetată. Așa cum nu vă puteți vedea cu ușurință propriul nas, s-ar putea să treceți cu vederea calitățile și abilitățile la care excelați cel mai mult.…
  • Deparazitarea naturală a organismului + documentar (RO)
    20.04.2012 - 4 Comments
    --> DEPARAZITAREA NATURALĂ A ORGANISMULUI Influența paraziților asupra stării de sănătate Știai că organismul tău este colonizat de o mulțime de paraziți care mănâncă zilnic…
  • Etimologia numelor ale acestor 11 țări
    16.08.2023 - 0 Comments
    Etimologia numelor de țară poate fi adesea fascinantă și poate dezvălui informații despre istoria, cultura, geografia sau chiar despre limbile vorbite în regiune. Iată etimologiile câtorva nume de…
  • Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței + documentar (RO)
    17.05.2013 - 0 Comments
    --> SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI ISRAELIANO-PALESTINIAN 1517-1917 – Palestina este parte a Imperiului Otoman. 1897 – La Bresle, Elveția, are loc primul congres al evreilor.…
  • 15 fapte interesante despre Cartea lui Enoh + eBook (versiunea etiopiană)
    31.10.2023 - 0 Comments
    IntroducereÎn Cartea lui Enoh, găsim povestea lui Enoh, care a fost tatăl lui Matusalem (cea mai bătrână persoană din Biblie, care a trăit 969 de ani).Conform tradiției evreiești, Enoh a fost…
  • Craniu alungit vechi de 1.600 de ani, cu dinți încrustați cu pietre, descoperit în ruinele din Mexic + FOTO + VIDEO
    26.05.2023 - 0 Comments
    Dacă forma capului nu era suficient de neobișnuită pentru un craniu uman, craniul vechi de 1.600 de ani avea și un set complet de dinți încrustați cu piatră, pentru a se potrivi cu personalitatea sa…
  • OSHO - Parabola despre iubire și ego
    01.08.2012 - 4 Comments
    --> OSHO - Parabolă despre iubire şi ego A fost odată un arbore bătrân şi maiestuos, cu ramurile întinse spre cer. Când…
  • Adevărata față a lui Traian Băsescu (eBook)
    04.11.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA FAȚĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU Marius Oprea Luni, 23 iulie 2012, „Jurnalul Național” a apărut împreună cu volumul…
  • Rețete culinare - Muștar de casă
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MUȘTAR DE CASĂ - În râșnița electrică se macină cam jumătate din boabe și se obține o pudră fină, care va da textura produsului final. - Într-un castron de sticlă, se…
  • 12 analize de sânge pe care ar trebui să ți le faci anual (și ce înseamnă ele)
    01.06.2023 - 0 Comments
    Analizele anuale de sânge pot fi importante din mai multe motive. Acestea ajută la monitorizarea stării dumneavoastră generale de sănătate și la detectarea oricăror afecțiuni medicale subiacente sau…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *