Mitul calciului din lactate și cele mai bune surse de calciu




MITUL CALCIULUI DIN LACTATE 
ȘI CELE MAI BUNE SURSE DE CALCIU

Dacă vreţi să aflaţi ceva dintr-un anumit domeniu, trebuie să citiţi cât mai mult despre domeniul respectiv şi domeniile conexe. Astfel, încet, încet, undeva în mintea voastră, inconştient dar sigur, informaţia se va cerne şi se va structura, şi la un moment dat veţi ajunge să intuiţi dacă ceea ce citiţi e adevărat sau nu. Dacă ați mai auzit sau ați mai citit că laptele și derivatele sale nu sunt nici pe departe o sursă bună de calciu pentru organismul uman și ați fost revoltați de idee, pentru că venea în contradicție cu tot ce vi s-a spus despre binefacerile acestui aliment, căutați în continuare articole pe această temă. Țineți seama și de autorul articolului. Dacă este vorba de un cercetător sau un nutriționist cu studii academice, s-ar putea să fie adevărat. Și nu uitați că industria de profil n-are alt interes decât să-și vândă produsele și să-și maximizeze profitul, chiar și pe seama sănătății voastre. Prin urmare, nu vă bazați pe reclame! Textul de mai jos este un capitol din cartea lui Marian Paraschiv Claudius, „Tratat pentru alimentația naturală a omului”, apărută la Ed. Christalin în 2003. Autorul este medic ofițer și lucrează la Comandamentul Protecției Civile din România. De asemenea, este doctorand la Institutul de Sănătate Publică din București, Catedra de igienă și ecologie medicală, cu teza de doctorat „Cercetări privind alimentația naturală și efectele acesteia asupra stării de sănătate”. Sperăm să fie o lectură în folosul sănătății voastre.

Ni se tot spune că trebuie să consumăm lactate pentru a avea calciu în oase. Oare chiar așa să fie? Vă prezint mai jos două argumente esențiale pentru care lactatele sunt de fapt inamicii calciului.


Argumentul 1. Specialiștii spun că pentru a fi absorbit, calciul trebuie să fie însoțit în principal de vitamina D și de fosfor. Doar atunci când se creează un anumit raport între aceste minerale și vitamine are loc absorbția calciului. După unii specialiști, raportul optim fosfor-calciu este de 4:1, iar după alții, de 1,7:1. În orice caz, nu trebuie să rețineți aceste proporții, căci nu le puteți măsura în niciun aliment. Ceea ce trebuie să rețineți este că în produsele lactate, acest raport fosfor - calciu este mult mai mare decât cel ideal, împiedicând astfel absorbția calciului.

Argumentul 2. Produsele lactate conțin proteine de origine animală, care favorizează scoaterea calciului din oase. Cum? În general, proteinele animale (carne, lactate, brânzeturi) cresc aciditatea organismului (scad PH-ul). Numai mediul acid este propice desfășurării reacțiilor chimice specifice absorbției proteinelor animale. Însă organismul nostru a fost proiectat cu un PH ușor bazic. Ori de câte ori apare riscul scăderii PH-ului (adică apariția mediului acid), organismul își mobilizează resursele interne pentru restabilirea PH-ului bazic. Maniera cea mai simplă de recreare a unui mediu bazic sau alcalin este aceea de a genera o reacție chimică prin care calciul e scos din oase pentru a neutraliza acidul, în urma acestei reacții clasice de chimie anorganică rezultând o bază... Iată cum consumul de lactate conduce de fapt la osteoporoză...

Sursele cele mai bune de calciu sunt vegetalele! Atât pentru conținutul mare în calciu, cât și pentru existența raportului optim fosfor-calciu și favorizarea mediului alcalin (proteinele de origine vegetală nu cresc aciditatea în corp).


Lista vegetalelor cu cel mai mare conținut de calciu per 100 g produs

cimbru uscat                              2132 mg
anghinare                                    1300 mg
semințe de susan                          989 mg
varză creață                                  650 mg
spanac                                          450 mg
unt de susan (tahini)                    426 mg
broccoli                                        387 mg
tofu (brânză de soia)                    372 mg
migdale                                        266 mg
semințe de in                                255 mg
pătrunjel                                       240 mg
ceapă verde                                  240 mg
nuci de Brazilia                            160 mg
păpădie                                         103 mg

Spre comparație, iată conținutul în calciu al câtorva alimente de origine animală

brânză grasă și uscată                 240 mg
lapte                                            132 mg
         iaurt                                             121 mg
brânză proaspătă de vacă             90 mg
hering                                           74 mg

Fermentația este o metodă de prepararea a alimentelor prin care drojdiile și alte bacterii prietenoase acționează asupra ingredientelor crude și inițiază procesul de fermentare. Prin intermediul acestui proces, hidrații de carbon complecși și proteinele sunt descompuse în fracțiuni mici, ușor digerabile. Fermentația sporește conținutul de vitamine și enzime al alimentelor, ajută la digestie și facilitează asimilarea substanțelor nutritive.

Lactobacteriile, ca acidofilus sau bifidus, fac parte din flora microbiană care populează în mod normal traiectul intestinal și mai cu seamă colonul. Extrem de importante pentru procesele de digestie și excreție, lactobacteriile sunt responsabile cu menținerea echilibrului optim al pH-ului în colon. Ele măresc totodată volumul și ușurința contracțiilor intestinale, controlează flatulența și reduc mirosul de putrefacție al fecalelor, inhibând dezvoltarea bacteriilor ,,inamice” de putrefacție și ținând sub control ciupercile infecțioase, ca de exemplu candida.

Lactobacteriile sunt distruse de apa clorinată, de antibiotice și de un regim alimentar bogat în proteine alimentare (cele carnate). Din cauza faptului că oamenii beau și folosesc pentru gătit apă clorinată, iau antibiotice și mănâncă alimente bogate în proteine animale, traiectul lor digestiv conține o floră microbiană constituită în proporție de 20% din lactobacterii și 80% din bacterii de putrefacție. [n.n.: Puneți apa de la robinet într-un vas cu gura largă, lăsați-o să stea câteva ore și clorul se va evapora. Această apă este mult mai curată, mai sigură și infinit mai ieftină decât cea din sticlele de plastic]

Persoanele care mănâncă mult iaurt consideră că introduc astfel în intestin o mare cantitate de lactobacterii; faptul ar fi adevărat dacă iaurtul ar fi preparat în casă și păstrat timp de maximum 24 de ore. După acest interval, lactobacteriile încep să se descompună rapid, eliberând acidul lactic. Deci iaurtul nu poate fi considerat o sursă eficientă de lactobacterii. Același lucru este valabil și pentru capsulele cu pulbere uscată de acidofilus; până când ajung ele la consumator, o mare parte dintre bacteriile active sunt deja moarte. Oricum, iaurtul nu este singura sau cea mai bună sursă de lactobacterii. Varza – un aliment la îndemâna oricui – permite și accelerează dezvoltarea tuturor lactobacteriilor prietene, prezente deja în tubul digestiv. Varza inhibă totodată înmulțirea bacteriilor de putrefacție, controlează gazele abdominale și reduce mirosul intestinal. În scop terapeutic, ar trebui să beți o jumătate de cană de suc de varză proaspăt fermentat, de trei ori pe zi, și să includeți varza în meniul dumneavoastră zilnic. Sucul de varză este indicat și pentru vindecarea ulcerului de stomac; de notat că varza a fost întotdeauna un produs de bază în regimurile tradiționale din China, Japonia, Coreea, Thailanda și din alte țări orientale, recunoscute pentru caracterul sănătos al gastronomiei și al obiceiurilor lor alimentare.

Alimentele bogate în fibre, ca tărâțele, morcovii, mugurii și semințele germinate, constituie un suport bun pentru lactobacterii, curățând colonul de reziduurile de putrefacție. Refacerea florei microbiene intestinale ia ceva timp, dar merită efortul, pentru că ea previne toate tipurile de tulburări digestive și stări degenerative. Alimentele fermentate permit dezvoltarea florei intestinale care controlează bacteriile de putrefacție, mențin un echilibru corect al pH-ului în colon și măresc volumul și frecvența peristaltismului intestinal.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Misterul microorganismelor pleomorfice + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    13.12.2013 - 9 Comments
    --> MISTERUL MICROORGANISMELOR PLEOMORFICE – 150 DE ANI DE CUNOAȘTERE ASCUNSĂ – Christopher Bird (Nexus Magazine, aprilie 1992) Rândurile care urmează sunt o încercare de a…
  • 9/11 Misterele din 11 septembrie (documentar RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> WORLD TRADE CENTER – CRONICA UNUI DEZASTRU ANUNȚAT – Și din cer va veni marele Rege al Terorii./Cerul va arde la 45 de grade/ iar focul va cuprinde Orașul cel Nou./ Doi…
  • Care e problema cu mâncarea gătită? + VIDEO (RO)
    20.11.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CARE E PROBLEMA CU MÂNCAREA…
  • Faceți cunoștință cu Booby cu picioare albastre - adorabila pasăre „personaj de desene animate” + FOTO
    01.01.2022 - 0 Comments
    Unul dintre cei mai faimoși și carismatici locuitori ai insulei Galapagos, Booby - corbul de mare cu picioare albastre, este aproape ca un personaj de desene animate.Cu picioarele de un albastru…
  • Cartea cărților - În căutarea trecutului misterios - eBook + documentar (RO)
    20.08.2016 - 0 Comments
    CARTEA CĂRȚILOR - ÎN CĂUTAREA TRECUTULUI MISTERIOS - Istoria autentică a civilizațiilor este interzisă. Conjurații puternice veghează asupra menținerii stricte a unei versiuni alterate, care…
  • OSHO - Ambiție înseamnă nefericire + VIDEO (RO)
    26.09.2014 - 0 Comments
    --> AMBIȚIE ÎNSEAMNĂ NEFERICIRE OSHO Dacă nu vei renunța la ambiție, vei trăi într-o suferință permanentă. Ambiția este sursa tuturor frământărilor și regretelor. De fapt, ce înseamnă…
  • William Randolph Hearst - Creatorul jurnalismului de senzație
    22.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WILLIAM RANDOLPH HEARST - CREATORUL JURNALISMULUI DE SENZAȚIE - Puterea americanului William Randolph Hearst, primul magnat de…
  • Léo Taxil - Biblia hazlie (eBook)
    21.01.2013 - 6 Comments
    --> BIBLIA HAZLIE Léo Taxil Léo Taxil, născut Marie Joseph Gabriel Antoine Jogand-Pagès (1854-1907) a fost un jurnalist și…
  • Bruce Lipton - Inteligența unei celule + documentar (RO)
    22.10.2013 - 0 Comments
    --> INTELIGENȚA UNEI CELULE Bruce Lipton Fragment din interviul luat în oct. 2008 de Cristian Mureșan - TVR Cluj C.M.: Kervran a studiat transmutaţiile biologice la plante,…
  • Cum să trăiești 100 de ani + VIDEO
    31.03.2012 - 0 Comments
    --> CUM SĂ TRĂIEȘTI 100 DE ANI Să trăieşti mult, într-o stare de sănătate şi mulţumire, nu-i un lucru prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi…
  • Fii un model pentru copilul tău + VIDEO (RO)
    05.01.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FII UN MODEL PENTRU COPILUL TĂU În reuşita educaţiei unui copil, foarte importantă este consecvenţa dintre vorbă şi faptă. Copiii nu fac…
  • Terapia Gerson - Frumosul adevăr - documentar (RO)
    13.06.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA GERSON - FRUMOSUL ADEVĂR CEL MAI SIMPLU TRATAMENT AL CANCERULUI Terapia Gerson a fost inițiată în anul 1928 de către medicul german Max Gerson. Acesta suferea…
  • Români celebri
    24.04.2012 - 1 Comments
    --> ROMÂNI CELEBRI Putem observa cu stupoare cum chiar unii români afirmă despre locuitorii acestei ţări că ar fi încă nişte barbari de pe vremea dacilor, care n-ar fi ştiut…
  • Postul - un miracol - eBook
    06.04.2012 - 2 Comments
    --> POSTUL - UN MIRACOL  A posti înseamnă a te abține de la mâncărurile de frupt (de origine animală) pentru un anumit timp. Există diverse motivații pentru a ține post, dar cele mai…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…
  • Scrisoarea unui tată către fiul său + VIDEO (RO)
    19.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SCRISOAREA UNUI TATĂ CĂTRE FIUL SĂU Un cunoscut realizator TV din Hong Kong, de profesie psiholog, i-a scris fiului său o scrisoare…
  • Etimologia numelor ale acestor 11 țări
    16.08.2023 - 0 Comments
    Etimologia numelor de țară poate fi adesea fascinantă și poate dezvălui informații despre istoria, cultura, geografia sau chiar despre limbile vorbite în regiune. Iată etimologiile câtorva nume de…
  • Misterioșii giganți ai României + VIDEO
    04.09.2013 - 3 Comments
    --> MISTERIOȘII GIGANȚI AI ROMÂNIEI Teoria conform căreia, cu mii de ani în urmă, pe Pământ ar fi existat oameni giganţi este negată de cei mai mulţi oameni de ştiinţă, pentru că nu se…
  • Short History of Humanity in 12 Funny Facts
    19.12.2022 - 0 Comments
    Human history (in brief):1. Woman no longer accepts to live in trees. And cries. The man discovers the cave. 2. The cave is cold. The woman cries. The man discovers the fire.3. The children…
  • Alimentația tradițională japoneză și longevitatea +VIDEO
    22.11.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA TRADIȚIONALĂ JAPONEZĂ ȘI LONGEVITATEA Yukio Yamori M.D., Ph.D. Japonezii se bucură în prezent de cea mai mare…
  • 50 de feluri prin care câinii comunică cu tine (Partea I)
    05.12.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); V-ați întrebat vreodată ce gândește sau simte câinele vostru? Cu siguranță v-ați surprins patrupedul făcând ceva atât de bizar încât…
  • 9 obiceiuri cotidiene de care ar fi bine să scapi cât mai repede posibil
    28.11.2021 - 0 Comments
    Așteptați cu nerăbdare o ceașcă de cafea fierbinte și parfumată în fiecare dimineață? Nu puteți urmări un film fără să ronțăiți niște popcorn sărat cu unt? Dacă răspunsul tău este da, atunci poți fi…
  • Trei românce - trei destine de excepție
    04.03.2014 - 3 Comments
    --> TREI ROMÂNCE - TREI DESTINE DE EXCEPȚIE FLORICA SAS – LADY FLORENCE BAKER E o istorie de demult, de acum mai bine de 150 de ani. E aproape basm, așa că putem începe cu „A fost…
  • Acest stil specific de parenting pentru animale de companie pare să îi facă pe câini mai siguri și mai rezistenți
    17.10.2022 - 0 Comments
    Un nou studiu arată că modul în care îți „educi” cățelul are un impact asupra tipului de câine ce va deveni. Un stăpân care este foarte receptiv la comportamentul și nevoile câinelui tinde să ducă la…
  • Soluția perfectă pentru curățarea covorului!
    28.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Urăsc petele de pe covor! Petele făcute de copii tăi, de animalele de companie sau chiar de tine! Dar nu îți mai face griji! Am găsit…
  • Istoria mirodeniilor
    10.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA MIRODENIILOR Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă…
  • Cum arăta viața pe Pământ înainte de apariția oamenilor, potrivit paleontologilor + FOTO
    01.06.2022 - 0 Comments
    Desigur, dinozaurii au cutreierat pământul înainte ca noi, oamenii, să fi apărut, dar știați că și multe alte animale de neimaginat au trăit înaintea noastră? Mulțumită paleontologilor și…
  • Pretinsa călătorie spre Lună a misiunii Apollo + documentar (RO)
    11.07.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRETINSA CĂLĂTORIE SPRE LUNĂ A MISIUNII APOLLO Termenul „aselenizare” înseamnă coborârea unui vehicul (cu sau fără echipaj uman) pe…
  • Bazele medicinii moderne au fost puse prin fraudă
    31.08.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 16 fapte surprinzătoare despre inima ta
    01.05.2023 - 0 Comments
    Inima ta te face să mergi mai departe în fiecare zi, fără să i se ceară acest lucru. Continuă să citești pentru a afla 16 fapte interesante despre inima ta și sistemul cardiovascular.1. Inima ta…
  • Rețete culinare - SUPE-CREMĂ
    07.04.2012 - 0 Comments
    SUPE-CREMĂ SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO Ingrediente 1-2 avocado 1 castravete 3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură sos de soia zeamă…
  • 10 lucruri pe care poate nu le știați despre centrul Pământului + VIDEO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Centrul Pământului este, probabil, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră, deoarece nu putem merge fizic acolo. Există o mulțime de informații despre nucleul Pământului și au…
  • Conceptul de frumusețe în diferite epoci + VIDEO
    06.08.2012 - 4 Comments
    --> CONCEPTUL DE FRUMUSEȚE ÎN DIFERITE EPOCI Nu se poate vorbi de canoane estetice înainte de secolul V î.e.n., când sculpturile grecești ilustrau concepția potrivit căreia corpul…
  • 10 organe secrete pe care nu știai că le ai
    02.11.2015 - 0 Comments
    1. Plămâni de bețiv Un set de plămâni pre-înnegriți care se activează când corpul este în stare de ebrietate. Acest lucru explică de ce unii oameni fumează doar când sunt beți. 2. Vezică de…
  • 11 fapte despre serialul „How I Met Your Mother” + VIDEO
    26.08.2015 - 0 Comments
    How I Met Your Mother (Cum am cunoscut-o pe mama voastră) 1. Cel mai vizionat episod a fost „Pineapple Incident” din sezonul 1, iar cel mai puțin vizionat episod a fost „Landmarks” din sezonul…
  • Istoria ceaiului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ISTORIA CEAIULUI Arborele de ceai (Camellia sinensis), planta ale cărei frunze sunt folosite în producerea ceaiului, îşi are originea în sudul Chinei (provincia Yunnan).…
  • Energia pentru toți + VIDEO (RO)
    01.06.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ENERGIA PENTRU TOŢI Cătălin Dan Cârnaru «Scriu această carte pentru toţi tinerii din şcolile ţării cărora continuă să li se spună că…
  • Codul proastelor maniere + VIDEO
    24.05.2012 - 4 Comments
    --> TUTUIALA Andrei Pleșu Tutuiala e la modă. E semnul cordialităţii de gaşcă, al democraţiei victorioase, al sociabilităţii americane. De vreme ce you înseamnă și tu și…
  • Mică istorie a artelor divinatorii
    02.01.2014 - 2 Comments
    --> MICĂ ISTORIE A ARTELOR DIVINATORII Artele divinatorii sunt mijloace, metode și tehnici folosite cu scopul de a face o predicție. Ele au apărut în Antichitate, din dorința omului de…
  • Drunvalo Melchizedek despre anul 2012 și schimbările care ne așteaptă + VIDEO (RO)
    02.02.2013 - 0 Comments
    --> DRUNVALO MELCHIZEDEK – întemeietorul Fundaţiei Flower of Life (Floarea vieții) – Am studiat fizica și matematica la Universitatea Berkeley - California, până în momentul în…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *